Vařená kapusta

Po Carrottu si pojďme přidat trochu zelené. Hlávková kapusta je teď v zimě stále krásná. Spolu s ní vám ukážu i jednu základní fintu, jak vybičovat zelenou zeleninu k maximální barvě a chuti.

Sám jsem měl vždycky blanšírování uložené jako na doma nepotřebnou techniku, kterou upotřebí jedině restaurační provozy. Celé to drbání s velkým hrncem, vařením a pak štelování s ledem a chlazením mě prostě odrazovalo.

Rozsekl to až Thomas Keller v několika jejich kuchařkách, kde se jeho interpretaci big pot blanching nemáte šanci vyhnout. Sám Keller na svou metodu přísahá krví a chlorofylem.

Správně zmáknuté blanšírování spočívá v prvé řadě v co nejrychlejší tepelné úpravě zeleniny. Pokud máte v hrnci malý objem vroucí vody — přihodíte zeleninu a teplota vody okamžitě klesne pod bod varu. Než znovu vystoupá, trápíte zeleninu příliš dlouho a přitom zbytečně ztrácí barvu, živiny i strukturu (až do rozblemcání).

Finta spočívá v tom, abyste zeleninu udělali co nejrychleji. Pokud máte dostatečný objem vroucí vody a přihazujete zeleninu postupně, teplota neklesá a tepelná úprava je rychlá.

Co se při tom se zeleninou děje? Už pár sekund po vhození do vroucí se u zelené zeleniny (tj. se zelenými barvivy) okamžitě zvýrazní barva. Je to dáno tím, že z buněčných prostor vytlačí vzduch, který barvu syrové zeleniny dosud zastíral. Pokud udržujete vodu vroucí, tak navíc působením tepla zničíte většinu enzymů, které by vám normálně jasně zelenou barvu narušily. Změknou vám v ní také buňečné stěny a zelenina bude lépe stravitelná. Pokud navíc použijete silně osolenou vodu, ještě víc si tím pojistíte udržení barvy i živin, zároveň ale zeleninu rovnou ochutíte.

Blanšírování je obzvlášť vhodné na veškerou zelenou zeleninu — kapustu, brokolici, chřest nebo třeba fazolové lusky. Vždy se u něj kombinuje rychlá tepelná úprava s jejím okamžitým zastavením v ledové lázni.

Tohle vypadá taky jako zbytečná komplikace, ale bez okamžitého zchlazení většinou velmi snadno prošvihnete ten správný moment a zelenina se vám kvůli určité setrvačnosti zbytečně podělá.

Zní to všechno jako zbytečná věda, ale klidně se mrkněte na video s Kellerem — nic to není. Dokonce ani nepotřebujete super obří hrnec, když si budete hlídat množství přihazované zeleniny. Podíl soli je opravdu vysoký a činí až 30 g na litr (dvě polévkové lžíce).

Hlávkovou kapustu jsem vybral schválně, protože blanšírování u ní má téměř dramatický efekt. Když se vám vše povede, rozdíl v barvě i správné textuře je naprosto zásadní a dá se tak bez mkrnutí oka zpracovat na jeden zátah celá velká hlávka.

Stačí ji umýt, rozebrat na listy a vykrojit z ní tuhá žebra. Optimální doba varu je okolo minuty. Sami si ale do vody hrábněte a už od půlminuty ochutnávejte. Po vylovení drátěnou naběračkou šup okamžitě k ledu nebo alespoň do kvanta ledové vody.

Co ale s hromadou studených kapustových listů? No teď to právě začíná být zajímavé. Šokovaná kapusta vám takhle pěkně vydrží klidně celý den. Po osušení (utěrka, odstředivka) ji můžete zprudka opéct (a karamelizovat), aniž byste ztratili barvu a konzistenci. Podobně jako u růžičkové kapusty ale vyhrajete, když ji jen lehce prohřejete a spojíte s ochuceným vinaigrette nebo omáčkou.

Keller si třeba pro kapustu připraví jednoduchou omáčku z redukovaného kuřecího vývaru, do kterého vmíchal máslo a nakonec ještě přidá pomalu pečenou rozpuštěnou cibuli. Já kapustu zbožňuji s jednoduchou kombinací hořčice, octa, rozpuštěného másla a kupy mletého černého pepře.

Ta vykřupaná sušená šunka je už jen taková sranda (na vůni a rozjívení se), ale hlávková kapusta s máslem a dijonskou hořčicí je prostě standard, od kterého se při její přípravě můžete spolehlivě odpíchnout. Kapusta má úžasně tvarovaný povrch, který vám dokáže pochytat obrovské množství omáčky a další chuti.

Ještě loni jsem kapustu rychle opékal přímo v tuku (bez blanšírování), ale teď už se bez předvaření neobejdu. Záleží také samozřejmě na chuti. Blanšírování je pěkný protipól k metodám, kdy se zelenina vyloženě vyšokuje přímým teplem (k vidění tutu). Když ale nechcete nic zakuřovat, zprudka opékat ani smažit — dejte si klídek a blanšírujte.

Nebojte, hlávková kapusta vás neukousne. Byla by velká škoda nechat ji celou zimu mimo hru. Je naše, je v sezóně a vejde se tak akorát do plátěnky. Mazejte pro ni! ;)

Vyzkoušejte další recepty

Reklama

Komentáře

A to musíte takový článek napsat zrovna když mám dvě nové hlávky kapusty čekající na zpracování? Jedna bude podušená s bramborama, spoustou česneku a pepře, ale s tou druhou jsem si nevěděla rady. Jdu pro hrnec…

Skvělé popíchnutí správným směrem! A jak prosté, milí Watsone. Články tohoto typu mám moc ráda. Děkuji.

Tohle jsou přesně ty detaily, ve kterých se liší průměrně a dokonale zpracované suroviny :-) Lidí často za Kellerem, Blumenthalem a jemu podobnými vidí hlavně ty všelijaké cool kreace, ale spousta z nich leží a padá na podobných tricích třebas i s „okrajovými“ levnými surovinami :-) Vždycky mi ledování přišlo jako děsný opruz navíc, ale… no dobře, tak příště teda jo :o)

Tak to je vyložená podpásovka! Už spoustu dní mám neuvěřitelnou chuť na křupavou kapustu, leč díky neustále lačnému mrněti si musím nechat zajít chuť. kapustu zbožňuju s úplně stejně vyladěnýma chutěma – jen tu hořčici mám radši hrubozrnnou :-)

Mě nikdy nebylo jasné, zda ledování znamená, že musím mít dřez plný kostek ledu. (jak se toho dosáhne bez americké lednice, ze které padají kostky ledu po zmáčknutí čudlíku?) Proto jsem vždy ledovala jen když jsem vařila něco jako hrášek ve stopovém množství v menší nerezové míse. A jak dlouho na tom ledu pak má zelenina zůstat? Stačí na led postavit, nebo třeba kapustový list musí být i trochu ledemzasypán To mi taky nikdy nebylo zřejmé…

Teda ta horní photka se hodně povedla.

Kapustu od dětství tak ňáko nemám ráda, ale tohle mě skoro přesvědčilo dát jí druhou šanci…

↪ 5 J.Č. / Jižní svah: jj je to ono ;) teď jen vyvážit poměr patlání se s reálným efektem. u jedné celé hlávky kapust už to mylsím stojí zato a u kapusty vlastně i při jakémkoliv množství, rozdíl je skutečně poznat na první pohled i ochutnání ;)

↪ 6 Madla: áno, klíďo i hrubozrnnou, udělá to tu „majdu“ ještě zajímavější! ;)

↪ 7 Dv: tohle je skvělý dotaz náhodou ;) ten led prakticky není podmínkou, jde jen o to, aby byla teplota vody natolik nízká a její množství natolik velké, aby se po přidání teplé kapusty neoteplila a efektivně (a rychle) zchladila zeleninu (čekovat rukou, dokud není studená). pokud mám třeba dvě hrsti kapusty, přendám do hrnce a zprudka proleju ledovou vodou, nebudu ten led ani potřebovat.

na druhou stranu, pokud si udělám vodu s ledem, do ní narvu půl kila teplé kapusty, tak mi ani pár kostek ledu nepomůže a potřebuju opravdu pořádnou ledovou nálož. je to vlastně obrácený princip jako u toho big pot blanching, doporučuju pracovat s menším množstvím a plynule — člověk má víc pod kontrolou tu vařící fázi a v případě potřeby si může vyměnit dostatek ledové vody na zchlazení. obroská hromada ledu tohle řeší bez přemýšlení — dokud vidím led a mám ho dost, prakticky nemusím koumat, jestli se mi to chladí dost rychle ;)

Ani tenhle chutný článek mě nepřesvědčil. Kapustu nesnáším odmala a nevím proč. Na první dotaz „Proč?“ bych řekla, že mi páchne. Ale jak je možné, že moje děti kapustu i růžičkovou kapustu s nadšením konzumují? Doma ji nikdy nejedly, takže zbývají návštěvy a školní jídelna. Je to záhada.

Byl by prosím návod na to, jak udělat tu omáčku z másla a hořčice? Díky!

Zrovna tu jednu hlávku mám. Chtěl jsem si ji udělat v páře a pak opéct, ale teď možná zkusím tohle, abych viděl tem rozdíl.

↪ 14 Zuzana: omlouvám se, ale budu trochu nerudný — pokaždé, když něco napíšu o zelí nebo kapustě, vyvstane tenhle nejapný dotaz. do prkýnka proč? vždycky mě to otráví. nepíšu ve slovenštině, píšu česky. zelí je zelí a kapusta je kapusta. zbytek řeší slovník nebo dnes i google, ne? ;)

↪ 15 pan Cuketka: Naprosto souhlasím, tenhle dotaz je snad všudypřítomný a opravdu už docela otravný.

↪ 15 pan Cuketka: A co teprve když do toho vstoupí cabbage, savoy cabbage, sauerkraut, kale a brussel sprouts:))

Klasickou kapustu nemusim, tak jsme zkusila blanšírovat brokolici.
a postřehy?

  1. zůstane opravdu pěkně zelená
  2. chutná krásně, opravdu jinak než vařená či „pářená“
  3. s uvedeným množstvím soli mi přišla trošku přesolená, ale to není problém doladit
  4. takže jediné, co mi trochu vadilo, že tím zchlazením je ta brokolice na jídlo už moc studená (a následné ohřívání jednoduchost úpravy i chuť trochu zkazí)

Předevčírem jsem dělala blanšírováním špenát. Pak jsem jej jen klasicky a jako obvykle „dovařila“. Jediná stížnost ve výsledku byla, že je ho málo. :-)
Chutí to bylo fakt něco jiného.

skvělé, jdu vařit! tento typ článků mám nejradši :)

Takhle jsem kapustu ještě nezkoušela. :) V co nejbližší době se na ni vrhnu.
P.S.: musím se přiznat, že jsem kapustu asi trochu podceňovala.

muzu se zeptat, proc davate ‚vinaigrette‘ v muzskem rode kdyz fr. je zensky? (ja vim ze naprosta vetsina slov z fr. ma opacny rod nez v cestine…)

ještě k té slovenštině – tak snad je to na obrázku naprosto jasné, ne? copak takhle vypadá něco jiného, než kapusta? to pak už ani slovník nepomůže…

Kapusta takhle je fakt super s tou omáčkou z miso pasty (článek o pečeném chřestu)

Bezva recept! Dnes jsem vyzkoušela, chladila jen v hodně studené vodě a podávala s osmahnutou slaninkou, ke které jsem přimíchala dvě lžíce hrubozrnné hořčice, a bylo to delikatesní. Mnohem lepší než dušená klasika s bramborem a česnekem (, kterou mám ale také ráda). Díky!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)