Růžičková kapusta na zádíčka i jinak

Předvánoční coming out — jsem na kulaté zelené holky, co jsou lehce nahořklé. Jsou to potvory a musí se to s nimi umět. Ale znáte to. Jakmile rozlousknete jejich vnitřní pochody, není úniku.

Růžičková kapusta je královna zimní zeleniny. Její pověst o tom sice nesvědčí, ale pro aktuální období je to jeden z nejlepších kousků, jaký můžete na trhu ulovit. Kapustičky mají za syrova a při správné úpravě sladkou a lehce nahořklou chuť. Zároveň jsou velmi hutné, skoro až masité.

Jejich jedinou smůlou je to, že jsou náchylné na rozvaření. Když se to u nich přežene s tepelnou úpravou, tak úplně ztratí barvu, texturu a ještě navíc začnou uvolňovat sirnatý zápach. To jsou pak ale přesně ty šedavé koule, se kterými jste se dávili ve školní jídelně.

A přitom se s nimi dá užít tolik srandy! Abych nekecal, vybral jsem dvě úpravy, které by vás mohly definitivně udolat. Jsou primitivní a možná pro vás budou trochu nové.

Kapusta na zádíčka

Tuhle úpravu miluju a zatím se jí nemůžu přejíst. Nevím, jestli ji moje podvědomí někomu nevyšouplo, anebo jsem k ní došel sám, ale raději předávám dál, ať vám slouží.

Na rozdíl od metod, kdy se kapustičky vaří ve vodě, vám tahle úprava nesníží přirozenou hořkost. Na druhou stranu při ní ale zachováte maximum původního charakteru a poměrně jednoduchým fíglem zesílíte jejich chuť.

Kapustičky se tu připravují rozpůlené, aby se zrychlila jejich úprava. Zároveň se tak odhalí jejich vnitřní „žebrování“, do kterého se vám po dokončení nacucne libovolná omáčka nebo zálivka.

Začněte s pěknými kapustičkami, které nejsou zavadlé, nažloutlé ani potlučené. Každé růžičce dole seřízněte prťavý koštál a poté sloupněte dva až čtyři svrchní lístky. Čím pěknější kapusta, tím méně jich budete muset sundávat. V zásadě ale chcete odkrýt krásně čisté a zelené lístečky bez jakékoliv poskvrny (smítka, mušky, otlučeniny). Po dočištění je ještě pořádně umyjte.

Máte? Šikuly! Teď lehce osušit a každou růžičku rozpůlit. Všimněte si krásné kresby uvnitř ˜— co tam podle vás je?

Teď už stačí jen kapustičky srovnat řezem nahoru a pořádně posolit (nevadí, že to lítá i bokem). Poté si vezměte pořádný rendlík nebo pánev s tlustým dnem a na středně silném plameni rozpusťte máslo (pořádná lžíce másla na deset růžiček). Jakmile je máslo rozpálené, klaďte jednotlivé kapustičky řezem dolů a nechte je na pokoji asi dvě nebo tři minuty. Měli byste získat krásnou zlatohnědou barvu.

Jste s barvou spokojeni? Jestli jo, stáhněte okamžitě plamen na nejmenší možný stupeň nebo nechte na stále horké ale vypnuté plotýnce. Jednu po druhé všechny kapustičky otočte na zádíčka a přiklopte poklicí. V této fázi už se nesmějí péct a potřebují jen pomalu dojít. Nechte je být na pokoji asi pět minut a máte hotovo!

Na konci získáte:

  • krásnou přirozenou chuť růžičkové kapusty
  • zvýrazněnou sladkost a pěknou umami chuť z opečení na másle
  • jasnou zelenou barvu kapusty
  • nerozvařenou texturu hezky na skus

Co dál?

Možností je nekonečné množství. Takto rozdychtěné kapustičky si totiž přímo říkají o další spojení. V místě řezu mají spoustu záhybů, které vám snadno vycucnou další chutě. Využijte to a experimentujte!

Ke kapustičkám můžete:

  • přidat trochu dalšího másla, soli, pepře a sníst je jen tak (mňám)
  • udělat výrazný vinaigrette a ještě za tepla ho přimíchat (uáá)
  • přidat křupavou slaninku (chřoust)
  • přidat výpek z masa a nebo rovnou celou pečeni (no neke)
  • místo tuku nebo výpeku přidat silnou omáčku z masa (ráj)
  • kombinovat další zeleninu (do alelujá)

Zkuste na začátek jen tak. Pak ale určitě alespoň s výpekem nebo s vinaigrette (zálivkou). Je to zabiják a nejsem si vůbec jistý, kdo na konec bude na zádíčkách.

Krouhaná růžičková kapusta

V druhé úpravě se nám hezky ukáže, že růžičková kapusta je vlastně jen takové zmenšené zelí. Jestli máte rádi saláty z krouhaného zelí nebo coleslaw, zbystřete. Kapustičky to podle mě dávají zelí minimálně o dvě kola.

Jediná mrzutá záležitost tu ale přeci jen je. Po očištění se musí růžičky kapusty velmi jemně nakrouhat. Pokud u vás doma krouháte zrovna vy, tak nezávidím. Majitelé robotů — high five!

Do ochucení vám asi nijak extra kecat nebudu. Je ale dobré začít s růžičkovou kapustou (10 ks), mrkví (1/2) a cibulkou (lžička) a vše nakrouhat nebo nakrájet nadrobno. Zbytků malých košťálů v řezu se nebojte — po naložení změknou.

Co jsem zatím vypozoroval, tak kapustičky je potřeba agresivně dochutit octem, protože takhle na jemno jsou dost sladké. Postupujte klidně od lžíce oleje a octa, čtyřprsté špetky soli, několika otáček pepřem a jděte dál. Žblunknutí javorového sirupu je povoleno, ale musíte si ho zpátky vyvážit něčím kyselým (to dá rozum, samozřejmě).

Salát je nejlepší na druhý den, kdy už úplně zplihne a sám sebe naloží ve vlastní šťávě. Vyplatí se použít co nejvoňavější a nejlepší ocet. Sám jsem na to přišel u srovnání obyčejného vinného octa s cider octem od Clause Meyera, který celý salát odpálil do kosmu. Byl to nefalšovaný třídní boj!

Růžičková kapusta si i za syrova uchová svůj charakter. Není tak výrazně hořká jako některé listové saláty (rukola, čekanka), ale je to prostě pořád tam. Jeslti to zkusíte, napište mi, jak se vám to líbilo.

Vyuzený úlet

Teď pojďte dozadu, ukážu vám nakonec něco pod pultem.

voňavá sláma a dřevo na kouř čtyři dny macerovaný a zastudena vyšťouchnutý morek lehce zauzený morek + omáčka = VŠL

Řepa nakyselo, kapusta na zádíčkách, hustá omáčka z jablek, celeru a vepřových žeber a uzený morek. Čistá zeleninová dekadence inspirovaná kuchařkou Noma.

Zimní zelenina — IN!

Vyzkoušejte další recepty

Reklama

Komentáře

Tak tenhle zapisek me uplne rozsekal. Jdu koupit ruzickovou kapustu. Mnam.

růžičková je parádnická! já jí měla na záhoně až do jara -měla …ještě minulý týden, ale naše chytrá kráva to taky zjistila......

Tu na másle dělám taky. Těsně před vypnutím plotýnky tam přidám lisovaný česnek (aby byl jen lehce křupavý), pak lehce osolím a opepřím. Ale ty lžíce másla raději dvě. :)

Jsem asi trochu prase, ale já jí miluju syrovou, křupavě osmahnutou, podušenou i úplně rozvařenou a šedou jak blázen. Prostě v jakémkoli skupenství a stavu… V každém případě díky za inspiraci :)

↪ 4 Klára: Jsem na tom stejně. :) Růžičkovou kapustu v jakémkoliv skupenství i množství.

Zápisek mi udělal radost.

To vypadá fantasticky! Zimní zelenina je cool. Akorát jsem ještě nevyzkoumala kde sehnat dobré kapustičky? Kaufland? Makro?

Kapustičky miluji. Třeba kuřecí vývar s nudlemi si bez kapustiček ani neumím představit. A skvělé jsou restované s pečenými kaštany a slaninou! Naposledy jsem v německém Kauflandu koupil celou síťku nádherných!

Extaze, mame rok a pul mladou dceru a ruzickovou uplne zboznuje. Na masle ji delavam, ale dle tohoto zapisku postoupim do dalsiho kola.. BRAVO !

Terree: nevím, kde bydlíš, nicméně minulý týden jsem koupila síťku krásných kapustiček aneb Bruselského zelíčka v Intersparu, jinak je taky mívají vietnamské ovozely a samozřejmě farmářské (prostě zemědělské) trhy.
Mně se rozkrojení napůl osvědčilo i při úpravě v parním hrnci, protože růžičky tím získají na šťavnatosti. Když je dělám celé, jsou pak uvnitř moc masité, až dusivé.
Podle mě je to společně s dýní hokkaido a červenou řepou to nejlepší, co je v zimě k mání..
Pane Cuketko, už se těším na tu čuňárničku na másle s pořádně pikantní vinaigrette :)

Dělám ji na páře v cedníku na těstoviny, pod poklicí. Vedle pánev s máslem a do něj stroužek třeného česneku, nesmažit, jen prohřát. Můžou být i nudličky slaniny, ale musí vonět kouřem! Propařené kapusty do toho vyklopím, vyválím a podávám.

Pane Cé, vy byste měl psát do Playboye… jsem se tu normálně vzrušila! :-)

Jéé, v kapustičkách jedu taky :) dušený, pařený, z bramboračky si je vykrádám pro sebe a s p. C máme stejný nápad koukám… Na vánočním menu jsem jí plánovala PŘESNĚ takhle opečenou s tou slaninkou k biftekům s kaštany. Ale salátek, tak ten mě odrovnal totálně, můj táta ji miluje, takže je jasný, až příjdou na návštěvu, čím ho dostanu. Dík!
PS: a je jasný, o co se záhonky příští jaro rozrostou. A btw, rukolu mám doteď, mráz jí zatim nezničil a je tak neskutečně intenzivní, že se blahem kroutí prsty u nohou.

Kapustičky doma děláme taky, většinou vařené na páře s trouchou másla navrch nebo s nějakou majonézovou omáčkou.

Ale teď mám dietu, takže si můžu tak akorát… udělat ten Váš kapustičkovej coleslaw!

Kapustičky jsou nejlepší od babičky – na páře, podávané s osmaženou strouhankou a polité rozpuštěným máslem! Ale jinak se také hlásím k nadšeným ve-všech-skupenstvích-kapustičky-žroutům.

já miluju kapustičky tak jak je popsáno – na pánvi a na másle, osolené, akorát , že je dávám napůl s bejby mrkvičkou … na závěr přidám krapet třtinového cukru a zkaramelizuju … napovrch sladké a vevnitř kapustiček krapet hořkosti :-) … když je k tomu křupavá slaninka – mňaam :-)

U nás děláme takto: kapustičky krátce oblanšírovat ve vařící vodě (2 min max.) a ochladit, na pánvi rozpustit slaninu na malé kostičky, přidat mandlové lupínky a společně všichni mírně dozlatova, pak přidat kapustičky, trochu prohřát a zalít smetanou, opepřit čerstvě mletým pepřem (bacha moc nesolit, slanina bývá slaná, že..:-) a povařit cca 2–3 minuty, pak zastříknout šťávou z půlky citronu. Směs přeložit do mělké zapékací misky a posypat směsí strouhanky a parmazánu (či gran moravia), zapéct na 190 pár minut, než strouhanka zezlátne. Můžu se po tom utlouct, neskutečná mňamka!

Kapustičky podle pana C. jsou super. Doplnila jsem je tak 1/2 moka lžičky medu, šplíchancem vinného octa a kostkami uzeného. yfrog.com/ob8izyj
S čistým svědomím je můžu doporučit i zapřisáhlým nejedlíkům kapustiček. Tyto mají úplně jinou chuť než ten šedej blevajz ze školní jídelny.
Příště je opeču víc a máslo nechám trochu zhědnout. Ta oříšková chuť jim bude slušet.

Muselo to ven. :)

Kapustičky na zádíčka nacucané redukcí z vývaru doplňuje vinná klobáska aneb řezníkova vánočka. Ta sice utrpěla několikanásobnou explozi, ale ve výsledku skvělá oslava slunovratu!

http://flic.kr/p/aYkCPg

Kapustičky miluju, ale zaujal mě ten morek… v čem je macerovaný a jak dlouho je uzený? pokud to není tajné :-)

↪ 22 Ivo: složité to není, jen to dýl trvá — 1) vymáčknout zastudena z kostí, 2) na 48 dát do vody a tu alespoň 2× denně měnit (vyplaví se krev) 3) pak ještě 48 v solném nálevu (20g soli / 400ml) 4) lehce vyudit na buku a slámě — opravdu jen lehce a zastudena (jinak se roztopí), ze začátku sjem topřehnal a bylo to moc silné potom 5) hotové používat jako ochutidlo omáček, nebo lehce rozehřát — je to děsněj chuťovej dynamit. chci se k tomu tady ještě vrátit, až si vyzkouším více postupů…

Vyzkoušeno, je to super! Základní verze oříšková, vinaigrette verze zabijácká a dokonalá (nejvíc mi chutnala, když se malinko přidá na kyselosti).. Taky vám kapustičky při obracení vyskakují a otáčejí se zpátky? :)

↪ 26 Ofelie: o fenoménu skákajících kapustiček slyším prvně, ale na výsledek to nemá zas až tak velký vliv, jestli jich pár zůstane naplacato ;) jsem rád, že se povedlo a neboj se okouřit ochucení na max!

↪ 24 marteska: to zní naprosto skvěle, citrusy, máslo a ořechy — naprostá pecka!! ;)

↪ 21 Kaaia: gratulace, vypadaj parádně!

Akorát se cpu kapustičkama připravenýma podle toho prvního receptu… A to bych nevěřila, jak to může být vynikající! Zatím jsem kapustičky vždycky jedla jen jakési rozvařené a nic moc. Takže velice děkuju za recept pane Cuketko a přidávám si tohle papu na seznam oblíbených jídel :-)

↪ 3 Jana: No toto! S tím česnekem mě to nenapadlo. V příští várce se už bude ale stopro vyskytovat. Máme domácí, ňam ňam :-)

Lehce pomazat olejm a šup na papír do trouby na gril. Taky bezva.
Tom

Včera jsem v Albertu popadla jeden pytlík a všechno to vyzkoušela na zádíčkách :D jedna várka jen se solí, máslem, druhá s balsamicem, třetí s pestem. mňáám. Těším se na další pokusy s česnekem, ořechama, slaninkou,…

Helena: interspar poblíž nemáme, ale časem bych se mohla někam vypravit. V Tescu/Alberst jsem zatím narazila na oschliny – olezliny. Na farmářské trahy jsem se už dlouho nedostala. Ale věřím že na nějaké dobré jednou narazím.
Zaujala mně variace s pancettou a kaštany, to zní dobře.

Vcera zakoupeny kapusticky v Bille, dnes k obedu, lehce zakapnuty balsamicem s platkem veproveho kare (jedine od Robertsona) = paradni obed

Hmm, tak presne ty predsudky me taky odrazuji… jeste to s nima zkusim :-) Ctive kapusticky.

Právě jsme dojedli, bylo to moc dobré, díky za recept. Na talíři jsem kapustičky trošku posypala parmazánem.

Pane C. Vy jste vážně ďábel. Za kapustičky Vám hrozně moc děkuji. Já jsem ten člověk, kterému se zošklivily ve školní jídelně a doteď jsem je měla zafiksované jako ty naprosto hnusté rozvařené koule. Od té doby jsem se jim úspěšně vyhýbala. Ale po přečtení a hlavně té lákavé fotce, jsem na ně dostala takovou chuť, že jsem je musela zkusit. Právě jsem je dojedla, jen tak s máslem, solí a pepřem a jsou vážně neskutečně výborné. Teď mě mrzí, že jsem byla tolik zim ochuzena o takovou dobrotu. Ještě jednou díky. Od teď už budou pravidelně končit v mém rendlíku :)

Já kapustičky sice ráda (jsou tak roztomile malé a zelené), ale nedávno se mi stalo, že byly (vařené ve vývaru se zeleninou) opravdu hořké, nedobré (ne tak jako rukola, kterou zbožňuju, ale tak nějak trpce a dusivě). Nevíte, čím by to mohlo být? Jestli se to třeba nestává po moc dlouhé tepelné úpravě, nebo když nejsou nejčerstvější…?

↪ 38 suriKatka: některé takové prostě jsou a může za tím být špatné skladování nebo i způsob pěstění (obsah typicky horřkých látek prostě nejni konstantní). vařením by už dále zhořknout neměla, ale můžete jim přidat takovou ty typickou sirnatou pachuť..

↪ 37 Petra: tak to je moc fajn! hurá :)

Tak recept jsem vyzkoušela a lepší úpravu kapustiček jsem ještě nejedla. Chutnají jako cukroví nebo tak něco :-)
Božská mana, děkuji za inspiraci a návod předávám všem svým přátelům i nepřátelům. :-)

Cha, tak jsem si dnes k obědu připravila ty zádíčkoidní kapustičky (skákaly mi na pánvi taky, potvory :) a bylo to STRAŠNĚ, ALE STRAŠNĚ DOBRÝ! Díky! ;)

Nejlepší kapusty jsou teď ze zahrady, lehce přešlé mrazem :-)

Právě jsme dojedli kapustičky ke steaku a bylo to neskutečně dobré! Do teď jsem je nemusela, právě nastal přerod k milování.

Pane Cuketko, malá odbočka – nemusel jste po tom všem kapustičkovém experimentování zapíchnout do vzduchu vidle?:-)) Přeci jen nadýmací efekt člověk nezastaví:-) Jinak určitě vyzkouším, jsem zapřisáhlý odpůrce kapustiček, tak uvidíme..

Vyzkoušela jsem základní recept a vynikající! S mýma minirůžičkama to byla fakt piplačka, ale výsledek stál za to :-)

↪ 48 karolinka: ty jo to jsem moc zvědav, jak dopadnete, mám pár recpetů z té knihy přepsaných, lákala mě právě pancetta a lardo ;)

↪ 48 karolinka, ↪ 49 pan Cuketka: neměli jste prosím někdo v ruce Ruhlman's Twenty nebo Ratio? Mám je na wishlistu a váhám. A vy si teď ještě přijdete s pancettou!:)

↪ 49 pan Cuketka: už zraje italský salám a pancetta a chystám se na kachní prsa ala prosciutto a chorizo. tak dám vědět výsledek. Ruhlman doporučuje zrání při 8–15°C a vlhkosti 60–70%. Tady zrajou ve mlýnici, je tam teď asi 5°C a 70+%, tak to zřejmě zrání trochu prodlouží. Také laboruji s těmi solemi, ale nakonec do dopadne nejspíš tak, že si koupím dusičnan a dusitan a namíchám sama. Páč polskou rychlosůl neee a v Pragandě je jen dusitan a navíc i dextróza a škrobový cukr a to taky nechci. Bála jsem se toho odvažování, ale u Tchibo jsem za 400kč našla vážící lžíci co umí i desetiny gramu, tak to snad půjde dovážit relativně přesně.

↪ 51 karolinka: tu vážící lžíci taky mám (i když od jiný značky, ale pravděpodobně to bude jen stejnej čínskej OEM rebrand a moc spokojenej s ní nejsem. Vypadá to jako dobrej nápad, ale když zjistíte, že hodnota na displeji záleží na náklonu …

Raději jsem koupil z eshopu s váhama malou váhu klasické konstrukce, která těch 0,1 g umí taky a vypadá podstatně spolehlivěji. A stála zhruba stejně.

A dneska bych si ji asi objednal od číňanů z dealextreme ještě za zlomek té ceny…

↪ 27 pan Cuketka: taky skakaly :) … diky za evangelizacni clanek, byl jsem diky nemu priveden na pravou kapustickovou viru :D

↪ 53 Kytka: tak hlásím, že dnes dorazila a s tím náklonem to je pravda. tedy když jí člověk drží v ruce, tak ty desetinky lítaj. Když se položí, už to jde. Jenže to je pak ta idea lžíce fuč a souhlasím, že to normální váha umí taky :)
Mohu se zeptat na odkaz e-shopu s váhou co umí 0,1g?

Od kapustiček i pancetty jsme, pravda odbočili. Tak ještě trochu zpět, včera kapustičky skončily v polévce. Na másle zasmažené ovesné vločky, špetka soli a vývar a do toho POSLÉZE kapustičky předem blanšírovené (viz. nejnovější příspěvek o kapustě) a nestalo se s nima to, co obvykle, tj. žádná šedá, syrnatá, nahořklá chuť, jakou obvykle z polévek známe. Zůstaly zelené, al dente a chutnaly božsky.

Recept je fajn ;) Obracet a skládat kilo kapustiček (kě všemu na několik dávek) je otrava – ale co nadělám s třema dětma ;)

↪ 57 obda: tak to se přiznám, že bych trochu čítoval a po opečení je jen silným drbnutím do pánve porozhrnoval a pak dal stranou ;)

Dobrý den pane Cuketko – růžičkovou kapustu jsem nikdy neměla ráda (opět syndrom školní jídelny). Ale po přečtení Vašeho receptu mi to nedalo, a když jsem kapustičky viděla v Albertovi, zkusila jsem ho..... a kapustičky mi hrozně moc chutnaly. Takže dneska zkouším pomalu pečenou mrkev. Mám jednu prosbu – neznáte něco na celer? To je ještě jedna z mála dalších zelenin, kterou nemusím ;-) (asi jenom ve svíčkové mi nevadí…).
Díky za inspiraci a těším se na další nápady.

↪ 61 Petra: děkuju za povzbuzení, tak to tady můžeme postupně projet celé ;) petržel, celer jsou v pořadí… nejblíž půjdou ale brambory! ;)

↪ 61 Petra: Celer taky nemám moc ráda (vlastně skoro vůbec, ani nevím proč), ale zkuste uvařený (posekaný předtím na kostky), rozmačkaný půl na půl s bramborami na brkaši, to je celkem dobré, případně mírně podušený (ve formě nudliček nebo středně silných hranolků) do tvrdosti al dente na cibulce, lze přidat i žampiony, majoránku, nebo i smetanu. Někdo ho dává pod dušené hovězí (prý je to moc dobré), já ne. No, třeba ještě někdy k celeru vztah najdu, zatím to asi nehrozí.

↪ 61 Petra: jeden celer by tu byl, i když ne úplně dietni:) -
http://www.cuketka.cz/?…. Jinak se též přimlouvám za přimíchání do bramborové kaše. Nebo zkuste nakrájený s mrkví na větší kousky a ehce parfemovaný citronem a divokým kořením upečený společně s kuřetem nebo králíkem (svíčková vám nevadí a tohle je podobný základ…) To tak pro začátek, než mu dáte šanci hrát roli sólisty:) Já jinak kořenovou zeleninu zbožňuju a dokonce mám i ráda, jak mi po ní voní ruce…asi jsem divná:)

Tak tyhle kapustičky jsou taková umami pecka, že pokusně přidaný parmezán už je tam navíc! Paráda, opravdu.

24 a pul roku jsem ruzickovou kapustu nesnasela. Odted ji minimalne na zadicka zboznuju!

Jsem teď na půl roku v Belgii a tak jsem se po čekankovém foodgasmu (blanšírovaná v salátu s hruškami, modrým sýrem a ořechy) pustila do další tradiční zeleniny. ,Brussel sprouts´ jsem podpořila odděleně připravovanou červenou řepou dušenou na dobrém víně a čerstvou bagetou. A výborně si rozuměli! (I když klidně bych si od nich nechala líbit i onemanshow.) Doufám, že tu seženu ten hrášek na naklíčení. Ale nejvíc se stejně těším na jaro a na sezonu belgického chřestu!

kapustičku miluji, zatím jsem ji jedla jen upravenou tak, že před uvařením se podle její velikosti rozkrojí na polovinu, čtvrtinu, nahází se do slaného palačinkového těsta a smaží se. Lžičkou nabíráte a dáváte do tuku. Smaží se ze dvou, tří stran, podle toho jak je kapusta rozkrojená. K tomu brkaši a je to ráj. Je toho hodně a milujeme jít kolem sporáku a ďobnout si vždy, kdž jdeme okolo. Jinak ji mám ráda v polévce, jako přílohu. Smaženou taky vyzkouším.

Dneska jsem si na tento recept vzpomněla při procházce farmářskými trhy. Původně to měla být příloha, ale bylo tak dobré, že jsem to snědla jěště před dockončením zbytku oběda.

Kapusta na zádíčkách s vinaigrette rocks.

Tak dneska se na mě kapustičky v obchodě tak smály, že jsem se konečně odhodlala a je to fakt pecka :-) Takže se přidávám ke skupině těch, co několik (desítek) let kapustičky nesnášeli a teď by se jich užrali. Mně učarovaly s vinaigrette, patnáctiměsíční potomek si pošmakoval na základní verzi. Díky moc.

cuketko, právě baštím ty tvoje kapustičky s pepřovou omáčkou a je to výtečné. (Večer je chci dát jako přílohu ke stejkům tak toto byla taková zkouška jestli si to k sobě sedne). dřív jsem si ani nevšimla, že se taková zelenina prodává, ale po této dobrůtce budou určitě v mém top 10! Jednoduché a geniální

Nádherně napsaný receptík, že jsem se u něj nejen zasmála, ale na ty hlavinky kulatý dostala chuť!

Výborná věc! Udělal jsem si je jako přílohu k lososovi. Jen na pánvi lehce zakápnuté sojovkou (kikkoman) a výborně to k sobě ladilo

Dnes jsem dělala k obědu kapustičku na zádička s krůtím masem a kuskusem. Byl to úúúžasný zážitek. :-) Díky.

Ježišmarjáá, jak já od dětství nenáviděl růžičkovou kapustu. Bylo to „takovýto“ rozvařený hnusný smradlavý na talíři co se mi z toho zvedalo k blití. Na fotce od Cuketky to ale vypadalo tak lákavě, že jsem tomu dal druhou šanci a pořídil pytel kapusty. Vášnivá panno, to je slast! Na zádíčkách na másle, se solí a pepřem, zalité balsamikem a olivovým olejem. Teď už je pytel růžičkové kapusty povinná výbava mé ledničky. A co je nejlepší? Přítelkyni to pořád nechutná, takže mi to nebude ujídat!

Já je miluju odjakživa, a tohle je nové nakopnutí – s řepou by mě to zkombinovat nenapadlo, i když to je další moje favoritka. Hned zítra spěchám pro novou várku obou kulatin. Můžu ještě doporučit zasypání na másle opraženou strouhankou s drcenými lískovými oříšky.

Zdravím všechny,

naprostá bomba. Nedržel jsem se přesně danéh doporučení, ale základní strukturu jsem zachoval :

  1. Rozpustíme máslo a rozpůlené kapustičky vhodíme na rozpálený rendlík.
  2. osolíme, opepříme a restujeme.
  3. Jakmile budou krásně do zlatova orestované, tak odstavíme a přikryjeme pokličkou cca na 5 min.
  4. Pokapeme vinným octem a podáváme s topinkou z toustového chleba.

Rychlé, zdravé, chutné !!!

Konečně jsem se odhodlala to zkusit a musím říct, že je to asi poprvé v životě, kdy jsem jedla růžičkovou kapustu fakt s chutí. Bylo to vynikající, zamíchala jsem do nich lžíci rillettes.
Ze zbytku jsem udělala ten salát s mrkví a dneska byl bezva k lososu s bramborovou kaší.

Dekuji za tip na osmahnutou kapustu! Byli jsme z toho na zadickach oba i s pritelem! :) Mnam!

Já jsem je přelila pouze uvařené jogurtovým dipem s koprem. Výborně se hodí jako příloha k pstruhovi na másle a kmínu.

Už jsem vařila vodu v hrnci, že kapustičky povařím a dál zpracuji, když jsem narazila na váš recept pane Cuketko a zkusila. SUPER!!! K tomu slaninu na kostičky (příště dám pancettu) a selskou vepřovou kýtu a opékané brambory (ty už tam byly navíc, nemuselo to být, kapustičky byly dobré samy o sobě). Kapustu já ráda i klasickou připravenou jako zelí, ale tohle je mňamka a manžel si oblizoval prsty. Co zase já nesnášela, byla červená řepa a když loni manžel koupil pytel řepy, tak jsem mu nadala, co s tím budu dělat. Pak jsem našla recept na pečenou řepu a od té doby ji MILUJI. Upečenou v alobalu se slupkou, pokapanou ol. olejem, sůl, pepř, tymiánová větvička a poté oloupanou nakrájenou na tenké plátky, maldonskou sůl, pepř, olivový olej Minerva, hobliny parmezánu, hrst rukoly a křupavou bagetu… možná se teď naštvou fanoušci kapustiček, ale tohle je pro mě ještě o něco víc mňamóznější mňamka :-)

Ach! Kapusta na zádíčka super, ale TEN SALÁT!!!! Naštěstí jsem ho udělala dost, takže aspoň část se uleží do zítřka…

↪ 82 Hanka: Cha! Konečně někdo!! Já mu to rád vyřídím, už se z toho chudák dávno utopil v depresích, že všichni pálí jen za konkurenčním receptem… :)

Aaa právě jsem se zamilovala!! Vždycky se mi u růžičkové kapusty vybavila příšerná chuť rozvařené, hořké koule v polévce.
Řekla jsem si, že jí dám druhou šanci a tahle úprava je boží!!! Jdu na zahradu otrhat další košťál!
Dííííííííííky!

Miluju kapustičky, ale kupuji jen mražené,Ty v síťkách ze supermarketu jsou cítit plesnivinou, Nezdá se vám to?
Někdo říkal, že to něčím stříkají,aby se to nekazilo. Máte někdo také takové zkušenosti?

Hledala jsem neco zajimaveho, protoze mi je privezli v zel. bedynce – vzpomela jsem si na skolni jidelnu, ale po prectení tohoto navodu, jsem se dokonale pobavila a uz je jdu cistit, opekat, otace, vychutnavat,… diky moc

Pane Cuketko, vy ste ďábel. Udělali jsme dneska kapustičky na zádíčkách a vynikající. Příště zkusíme ještě přidat ten česnek, jak tu někdo psal. Ale i tak to bylo mňamózní :) Děkujeme za nápad!

A když zamícháte kapustičky do krouhaného zelí a necháte pěkně vykvasit ,to je lahůdka :-))

receptík na výborný zapečený celer pro Petru.
• větší celer
• polévková lžíce medu
• čerstvé bylinky (tymián, oregano, bazalka)
• máslo
Celer zbavíme slupky a očistíme.
Rozkrájíme na cca 1,5 cm silná kola.Škrabkou na brambory uděláme hobliny.
Na pánvi rozpustíme máslo (přípravu urychlíme, pokud budeme pracovat na 2 pánvích současně).Postupně, ne zprudka, restujeme celerové hobliny. Vždy dáme na pánev pouze tolik, aby bylo zakryté dno v jedné vrstvě.
Průběžně mícháme, jakmile se hobliny zbarví dozlatova, je hotovo-Hotový celer dáváme do mísy. Před každým dalším restováním přidáme na pánev kousek másla.Do poslední várky na jedné pánvi přisypeme pokrájené bylinky.Do poslední várky na druhé pánvi rozmícháme1 polévkovou lžíci medu.Mícháme a necháme zkaramelizovat.Vše smícháme dohromady.

Vynikajuce, robila som ao prilohu k bravcovej panenke. Absolutne vyborneeee. Uz v micxeri krajam dalsie kapusticky, po nasom ruzickovy kel…a idem sa pustit do salatu.

Ja jsem vzdy povazovala kapusticky za odporne, ale na masle jsem schopna je nasoukat do krku. Salat zkusim taky, dik za tip.

V principu mám růžičkovou kapustu ráda, a to do rybí polévky, kde se zelenina pasíruje a ta šedivost není vidět. Takže jsem se nebránila a při nejbližší příležitosti recept vyzkoušela.

1. Je to velmi rychlé a proto vhodné pro večeři zaměstnané ženy

Přiznám se, že jsem velkým fandou kapustiček nebyla a doma jsem je měla jen pro naše mládě. S úpravou na másle byly ale tak výborný, že na mládě málem nezbylo! :)

Cuketko, to byl normální knock out! Vážně mě to položilo. Původní plán byl zkusit je na chuť, porce pro dva. Ale jakmile jsem první ochutnala, bylo jasné, že nikdo nesmí zjistit, co jsem uvařila! Ale zítra to snad bude lepší. Uz mám na seznamu růžičkovou kapustu…

To, že je růžičková kapustička dobrá, jsem věděla z máminých poctivých zeleninových polívek… ale že kapustička na zádičkách je naprosto fenomenální jsem se dozvěděla právě teď. Ty nesnědené za běhu právě zapékám v troubě se šunkou a pecorinem:)

Právě jsem objevila recept na pečené kapustičky. Najdete na nuselskakuchta.blogspot.cz Vynikající!

zrovna jsme je zblajzli :) moooc dobré. jen na másle se solí s medvědím česnekem. MŇAAM

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)