Ještě lepší Salát Coleslaw než od KFC!

Asi nejlepší věc co mají v ká-ef-céčku je jejich patentovaný zelný salát coleslaw. Nevím jak dlouho na tom makali, ale makali na tom dobře, protože je to dobře vymakaný. Uznávám, že je docela blbost si ten salát dělat doma, když ho můžete mít v originále za pár kaček, ale takhle si ho můžete různě přizpůsobit a vůbec vylepšit k obrazu svému. Já už ty zelné hlávky pižlim docela dlouho a když máme tady to antioxidující téma, napižlim je i dnes…

Recept na salát Coleslaw

Celé to není žádná věda, je to jem nakrouhané zelí s troškou cibule a mrkve + koření + smetana a majonéza. Těch variant je oběhu asi milión a já vám doporučuji si vyzkoušet různé kombinace. Kdybyste mělo zálusk okopírovat přesně ten coleslaw od KFC, tak na netu koluje spousta „tajných receptur“ na něj a já vybíram tunhlenctu (nezapomeňte na estragonový ocet!) a přeji hodně štěstí :p

Já pro vás mám svoji variantu takového základu, se kterým můžete dále různě experimentovat a přidávat si do něj co se vám zlíbí. Na tento základ budete potřebovat:

  • menší hlávku bílého zelí
  • malinkatou cibulku
  • dvě mrkve
  • dvě lžíce cukru
  • ocet, citronovou šťávu
  • drcený pepř a sůl

Primitivní postup je následující:

  • očistěte hlávku zelí
  • vemte co největší kudlu a nakoruhejte to zelí na cimpr-campr
  • to do větší mísy a k němu na drobno cibulku a nastrouhané mrkve
  • přidat dvě lžíce cukru, pepř, sůl
  • okyselit podle vaší chuti (já použil dvě lžíce vinného octa a lžíci šťávy z limetky)
  • vše důkladně promísít

Tolik k základu, se kterým můžete dále po částech experimantovat, anebo ho můžete celý šoupnout do ledničky, než se rozmyslíte. Osvědčily se mi dvě variace tohoto základu. První je v podstatě klasický coleslaw protože k této základní směsi (od které si část odložíte do misky) přidáte smetanu a majonézu. Dávkování nechám na vás, ale doporučuji – šetřete obojím. Tato těžší varianta je výborná zejména po cca dvoudenním odležení v lednici a skoro se dotýká originálu z KFC.

Druhá varianta spočívá pouze v přidání kvalitního extra vergine olivového oleje. Nic víc, nic míň – maximálně tak odležet. V podstatě už to není coleslaw, ale jiný podobný a srovnatelně osvěžující salát.

Nejvíce pikantní na tomto salátu je jeho cena, která na cca 1kg dávku nepřesáhne dvacet korun. Velice fajn je taky to, že na rozdíl od listových si jej můžete udělat do zásoby a on nevadne, ale naopak vzkvétá (zelí hezky křehne)!

A jako obvykle – jsem moc zvědavý na vaše zkušenosti s jakoukoliv varianou coleslawi a vůbec všech čerstvých zelných salátů. Krouhejte, pižlete a pište ;)

Komentáře

Vždy jsem zkoumal, jak dělají v restauraci zelný salát tak křehký a šťavnatý, až jsem někde četl recept, který je sice pracný, ale funguje. To nakrouhané zelí se posolí, nechá chvilku odležet, a pak přichází ta dřina – je nutné ho prostě rukama pomačkat, prohníst jako těsto, dost silně – spíše práce pro chlapy, zelí pustí šťávu a zkřehne a pak už dochutit, přidat ostatní přísady a nechat vychladit a odležet. Musím přiznat, že z mačkání bolí ruce, mačkání může trvat i dvacet minut – ve velkovýrobně to dělají jistě strojově, ale stojí to za to.

d1:

díky moc za tip, já jsem tady na to zkřehnutí viděl jenom fintu namočit zelné listy do vody, ale on i ten salát tím odležením dost křehne. první a druhý den je nesrovnatelný.

ale tuhlenctu fintu vyzkouším už dnes! ;)

Vyrábím ho přesně podle „top secret recipe“, jen másla dávám o maličko míň. Druhý až třetí den je nejlepší!

pomačkání nakrouhaného zelí dělám vždycky. ale jenom zelí. cibuli a mrkev nemačkám. takže: nakrouhat zelí, posolit, pomačkat a až potom koření a aditiva (zvlášť pozor na olej – jak ho dáte už nic nepomačkáte :o)))
jinak do zelí dávám vždycky trochu drcenýho kmínu – skvěle se to hodí – ale to už asi není Coleslaw

Aby zkřehl zelný salát, mám tento tip! Ocet, olej a cukr zahřeju na kamnech (jen krátce) a horký vliju na připravený salát. Promíchám a nechám vychladnout. Horký dresink způsobí to, že salát okamžitě zkřehne a uvolní všechna aromata, co v sobě má. Nekonzumuji hned, ale nechám v chladu odležet. Pak se do něj s chutí pustím :-)

díka za mačkací i nemačkací metody na křehkost salátu – můj příští coleslaw bude super-křehooouučký ;)

Dnes jsem dělala ten vynikající salát z KFC a fakt to bylo ono, ještě byste mohli přidat recept na ty jejich vynikající kuřátka a bylo by to komplet.

Na to kuře myslím v domácích podmínkách můžeme docela dobře zapomenout. Jednak v tom těstíčku se jená o kombinaci 11 bylinek + dalších příměsí a nakonec taky člověk nemá doma to správné vybavení. V KFC nepoužívají obyčejný friťák, ale tlakovou fritézu, která podle mně tak z 50% stojí za tím báječným výsledkem….

Ten salátek se podle mne ještě dá, ale proto kuře je lepší zaběhnout do nejbližší pobočky :)

Salát je výborný, kuře jsem dělal dle receptu na http://www.recepty.cz s podmálím a výsledek byl překvapivě dobrý, ale i tak by mě zajímala ta originální receptura, ví někdo kde je k mání?

Na netu je toho spousta (hledat „KFC chicken recipe“), ale neručím za pravost. Všechno jsou to jen orientační napodobeniny. A hlavně jak už jsem tady psal výše – v domácích podmínkách je to velice obížné (tlaková fritéza apod.)

Ono to totiž nevisí pouze na surovinách, ale taky na v podstatě poloprůmyslovém zpracování, které bohužel doma nezvládneme nikdy.

Směs koření na KFC – já bych si o ní nedělala velké iluze, jistě bude plná chemie. Své o tom vědí ti, kteří si na roztrhávání pytlů s kořením a jejich sypání nevzali rukavice a…je jasné, že agresivní je každé koření ve větším množství, ale tak popálenou a podrážděnou kůži jeden hned tak nevidí,

Doma děláme Coleslaw takto: zelí nasekám na co nejmenší a nejjemnější nudličky, mrkev taktéž.Cibulku na pidi kostičky.Přidám řapíkatý celer, také jemně nasekaný.Osolím, opepřím, špetka cukru, citronová šťáva a trocha majonézy.Buď domácí(mám úžasně jednoduchý a rychlý recept) a nebo Boneco(nemá konzervaty, gumu, škroby, jako ty hnusy od Helmans, Spack nebo jak se ty sajrajty jmenují).ňádně vše promíchám a nechám odležet aspoň do druhého dne.
U tohoto salátu zelí rozhodně neprosoluji dopředu.Křehký je až dost a dostatečně proleželý chutná úžasně.

hm, recept je pomerne presny, ale v kfc do zalivky nepatri pepr, citron ani smetana. Ocet by mel byt estragonovy, majonezu jsme brali od boneca. Kupodivu hodne zalezi na hrubosti nakrajeni zeleniny, a samozrejme by se mel coleslaw min. 12 hodin rozlezet. S kuretem je to tezky, koreni se vlastne dvakrat – nejdrive samo kure a pak jeste mouka. Je to samozrejme chemie, ale ne tak strasne zirava :-). Ale recepty dostanete zadarmo, pokud si zakoupite orig. fritezy v USA :-) PS. ty supinky na HW nejsou cornflakes, ale neco jako prasek na peceni zamichany v mouce

Mně se do „Coleslawu“ osvědčila k zelenině už jen citronová štáva, cukr, sůl,čerstvý pepř a bílý jogurt v rozumném množství.

Ad.14
Smetana tam opravdu nepatří. Buttermilk = podmáslí!

lidi nedělejte z toho vědu, coleslaw originál recept má každý svůj a bude jich tak miliarda druhů jako u svíčkové .o) V KFC maj ten nejjednodušší co může být a stejně v každém KFC chutná jinak. Mám přesnou recepturu i s obrázkovým návodem pro méně chápavé .o) Tak kdyby měl někdo zájem. U kuřete to samé, dneska už si můžete koupit dokonce i koření a bude to chutnat stejně – prodává se to normálně v sámošce, už tam máte okořeněnou mouku i se sušeným mlékem a vším co se v tom nachází. Jen to chce ty fritézy a dobrou digestoř – ono to celkem i smrdí .o)

ahoj, já taky moc miluji tento zelný salátek, já osobě ho mám ráda z čerstvého zelí, ale pozor pouští více šťávy!!, a na chuť nastrouhám kousek obyčejného celeru, je to potom takové pikantnější a voňavější, i ti, co celer nejedí, ho tam ani necítí, ale naopak si všimnou výraznější chuti, zelí krouhám velmi na tenko, ale dělám delší nudličky, je to hezčí :)

↪ 18 Gastronaut: já bych měla zájem o tu přesnou recepturu, chtěla bych to udělat jako překvápko :-)

ad 14) Tak jestli si delal v KFC, tak ses toho asi moc nenaucil, protoze 1. zelenina do coleslawu chodila jiz nakrajena (zeli, mrkec, cibule), pridavala se jen zalivka (od Boneca), 2. zadny „neco jako prasek na peceni zamichany v mouce“ se tam nedava, struktura obaleni tech palivejch kurat je v necem uplne jinym, daleko prostsim:-)
ad 18) v obchode, jo? Tak to se musel nekdo snazil hodne, aby „svuj“ byznys postavil na kopii KFC:-) ale proc ne, kdyz to ma odbyt…ja to teda jeste nikde nevidel. A s tim, ze v kazdem KFC chutna salat jinak…pokud se jedna o CR, tak to je jedine nekazni pri postupu:-) Ten je jasne definovanej a odchylka muze nastat bud pri jeho nedodrzeni nebo pri krizove situaci, kdy neco ze surovin neni a resi se to operativne…a prave pro takovej pripad je danej recept i na tu zalivku, kdyby nahodou nebyla ta bezne dodavana, uz namichana. Ale zajimalo by me, co mas z KFC za materialy:-)
P.S. Ja tam delal 1995–2005…dlouhy cas na studiich:-)

exKFC: nechces me „tu prostsi“ vec poslat do mailu? :)

Mne se take nejvice osvedcil onen „secret recipe“. S vyjimkou toho, ze zeli predem osolim a minimalne pul hodiny az hodinu mackam, az pusti hodne vody. Salat ma pak lahodnejsi chut a neni tak krehke…ikdyz krehkost prave hodne lidi ocenuje…stoji ale za pokus.)

Já místo zelí přidala stouhané jablko a jak se taky povedlo :-)

zkuste misto cukru použít med . Možná ne jednoho překvapí jak bude luxusní.

Použila jsem to, co bylo po ruce – už to sice není originál, ale chuťově je taky dobrý. Namísto zelí (já vím, že je to zelný salát, zkuste mě nezabít) jsem nahrubo nakrájela bílou tvrdou část čínského zelí. Osolila, přidala cibuli, mrkev, prolila vařící vodou, po 20 vteřinách slila, propláchla a pak to celé protáhla strouhačem na mixéru. Zbytek pak podle pana Cuketky. Je to docela ucházející využití části zeleniny, kterou obvykle vyhazujeme…

Možná jsem tupec, ale myslíte, že by měl být salát v lednici cca 2 dny včetně té majonézy a smetany, nebo jenom to zelí, které se pak před podáváním doplní cibuli, mrkev atd.? Mně se to moc nezdá, že by mělo „ležet“ všechno pohromadě…

Nejlepší je mít zásobu salátu bez majonézy. A pak druhou menší konzumační misku, kde je už přidaná majonéza, což pak vydrží max. 2 dny.

Já ho dělám ze zelí, mrkve, malé cibule a jen trochu řapíkatého celeru. Zálivka půl majolka půl bílý jogurt (kvalitní řecký). Dochucuji solí, pepřem, citronem a medem. Krájím v robotu – jde to rychle a kousky jsou malé, zdá se mi, že jsou i rychleji křehčí.

Šalát som už podľa tohto receptu robila nespočetne veľakrát a udeľujem Vám za recept (a komentujúcim za grief s mačkaním kapusty) nobelovu cenu!
Mám jedinú otázku. Ako veľká musí byť kapusta, aby šalát vydržal „zrieť“ spomínané dva dni? Lebo ja si aj dám predsavzatie, ale dovtedy chodím naň lyžicou do chladničky, kým je a ešte nikdy mi nezostal ani do druhého dňa. :-/

Co vy na to?