Crème brûlée kde se stala chyba RSS

Štítky: ,

67 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ahoj vsem :-)
    Jelikoz mam velice rad Creme brulee rozhodl jsem se, ze se ho naucim pripravovat doma. V kuchyni nejsem zadne nemehlo a tak jsem si myslel ze vse pujde jak po masle. I na druhy pokus se ale dilo nepodarilo a ja zacinam byt pomalu zoufalej :-( Proto chci poprosit zda mi muze nekdo poradi zda delam vse jak mam.

    Slozeni receptu pouzivam toto:
    1 vanilkový lusk
    250 ml smetany na šlehání
    50g cukru
    3 žloutky

    Receptu jsem nasel nekolik a v nekterych se uvadi mleko, v nekterych smetana a vnekterych mleko i smetana :-D

    Postup si myslim ze jsem take zvolil klasicky. Svaril jsem smetanu a vanilku v hrnci pred bodem varu jsem sundal z plotynky. Smichal jsem zloutky s cukrem a pote prilil trosku svarene smetany opet zamichal pote jsem dolil zbytek svarene smetany promichal a scedil. Rozlil do formicek a dal do vodni lazne a soupl do trouby predehrate na 160 stupnu.

    Co se stalo? Horni cast Creme brulee se mi spalila lehce do hneda coz jsem jinde nevidel na videich ze by se nekomu stalo :-( I po nekolika hodinach v lednici je Creme brule rosolovite a neni tak tuhe a kremove (hladke) jak by melo byt. Spise takove rosolovite. Kdyz jsem ho ochutnal tak i chutove je to trosku mimo nez znam z restauraci kde delaji opravdu skvele Creme brulee v Praze.

    Muze mi tedy prosim nekdo poradit jak opravdu na to aby to nebyl pruser? :-D Diky moc za vsechny rady :-)

  2. Takove hnede puchyre se mi stavaji taky, kdyz si nedam pozor a nepatrne to prezenu. Konecnemu dojmu IMHO neskodi.
    To mnozstvi je relativne male – nemohly se castecne zdrcnout zloutky?
    Smetana byla 33% ? Ja pouzivam cca 4:3 33% a 10% nebo 3:1 33% a mleko. Ale vic tuku by skodit nemelo.

  3. Ono snad záleží i na počasí :- ))
    My děláme takto: http://olivovakucharka.webgarden.cz/…m-bryle.html

  4. dělám ho podle receptu z Apetitu:
    http://www.apetitonline.cz/…-brulee.html
    a vždycky se povedl.
    Zkuste ho dát o příčku níž, třeba byla tohle příčina zhnědnutí.

  5. Bivoj: Smetanu pouzivam 33% jak pises a vajicka si myslim byli v pohode. Smes mi i hezky zatuhla ze se pri otoceni nevysype ale je to takove rosolovite za chvilku sem nalinkuju nejake fotky fak mi to prijde divny asi musim delat neco spatne.

    Bali: Take mam ten pocit :-D Nikde jsem ale v zadnem recepti nenasel ze by se mela smes pripravovat pri mesicku za uplnku :-D

    Naďa: Diky za odkaz mrknul jsem na to i na video. Prijde mi divne to prekryti plechem to jsem nikde jeste nevidel ale samotneho me napadlo dat nahoru treba pecici papir nebo alobal abych zabranil hornimu ohrevu. Pricku zkusim dat uplne dolu dneska chci dat dalsi pokus :-D

  6. Tak je to tady no :-( doufam ze se nebudete smat :-D
    Takhle to dopadlo
     http://illusio.cz/…obrazek2.JPG

    Takhle to vypada vzhuru nohama smes je dostatecne tuha aby se nevyklopila
     http://illusio.cz/…obrazek3.JPG

    No a tady to nejhorsi :-( smes je uplne rosolovita vubec nenihladka.
     http://illusio.cz/…obrazek1.JPG

    Kdyz si nekde dam Creme brulee tak by v nem klidne i stala lzicka jak je to tuhe :-( a kdyz lzickou naberu Creme brulee z misticky tak je hezky hladke a v Creme brulee zustane presne vykrojeny kus Creme brulee proste je to dokonale i chutove tohle co jsem zase vyplodil neni ani dobre :-(

  7. me to podle 3. fotky prijde jako srazena vajicka..prilis vysoka teplota tipuju

  8. upřímně řečeno, obrázku č. 1 a 2 bych nic moc nevytýkal – povrch by mohl být hladší a vnitřek méně tekutý, ale podle mne jsi bezpečně uvnitř přijatelného kontinua.

    obrázek 3 mi fakt přijde jako sražené vajíčko.

    proti zhnědnutí kromě Nadina doporučení fakt platí „hlídat a hlídat a hlídat“. mně se typicky připeče druhá várka, protože přece jen je všechno vyhřátější.

    ještě mne napadá otázka, které hospody Ti daly benchmark. kdysi jsem tady psal svoje pozorování, že v kvalit créme brulée v pražských hospodách je hodně kolísavá a někteří si usnadňují život pudinkovým práškem (který se ovšem někdy dá poznat) a nebo možná něčím jiným.

    pokud ho děláš poctivě, tak to může být důvod, proč se chová jinak.

    každopádně už jsem ho dlouho nedělal, protože je to spíš takový zimní dezert – správný čas to zkusit :-)

  9. 6: podle tý třetí fotky opravdu tipuju sražené žloutky, asi by to chtělo nechat tu smetanu před smícháním trochu víc vychladnout a nejspíš i troubu méně rozehřát (já používám recept od bali a CB se mi s ním celkem daří, takže bych na vašem místě zkusil těch bali uváděných 100°).

  10. jo a dělám ho z krystalu nebo z krupice, zatímco ten apetitový recept předepisuje cukr moučku, což mi nedává smysl: v té smetaně se cukr IMOHO stejně rozpustí, ale moučka podle mne vždycky obsahuje protihrudkovací přísady, což ani nevím, co vlastně je, ale mohlo by to škodit.

  11. a ještě jeden podnět k diskusi: tyhle fotky jsou poprvé, co vidím vážně myšlený (něco jiného jsou různé rauty apod.) créme brulée v něčem jiném, než keramice. sklo má ale jiné tepelně vodivé vlastnosti, navíc na fotkách vypadá dost tence.

    nemůže to mít vliv?

    na druhou stranu, créme je v troubě dost dlouho, aby se to srovnalo.

  12. jo a věc, na kterou zapomínám, dokud ho nezačnu dělat: 30–35 minut v troubě podle mne fakt neodpovídá. reálně peču/vařím minimálně 45–50, i když je trouba nastavená na 150 stupňů. ale spíš dýl při míň – jako Bali.

  13. Bivoj: Jako protihrudkující látka se v cukru moučce používá bramborový škrob, ten by imho vadit nemusel (ale taky používám krystal, mívám ho víc po ruce). A také používám mističky z varného skla, takže v tom imho problém nebude.

  14. Tak jeste pro uplnos prikladam fotku smetany kterou pouzivam http://illusio.cz/…/obrazek.JPG pouzil jsem pouze smetanu bez mleka. Tri zloutky z domacich vajicek, vanilkovej lusk a cukr kristal. :-)

    tessa, Bivoj, Kytka: Diky za radu pokusim se tedy smetanu smichat az bude vice vychladla :-) odstavil jsem ji kdyz jsem mel pocit, ze se zacne varit a po te jsem po chvilce vlil trosku smetany smichal zamichal s pripraveny cukrem a zloutky a po te jsem dolil zbytek a opet zamichal. Postup jsem tedy myslim udelal dobre jen asi tedy ta smetana byla moc horka :-(

    Bivoj: Zatim asi nejlepsi Creme brulee jsem mel v Prazske restauraci Celnice http://www.kolkovna.com prikladam obrazek http://illusio.cz/…brazek4.jpeg toto Creme brulee je ze zacatku tohoto tydne bylo skvele dokonale :-D Kdyby mi nekdo dal v restauraci osizene tak jim ho raz dva vratim s tim nemam problem :-)

    Bivoj, Kytka: Pouzil jsem trtinovy cukr krystal bily tedy cukr krystal akorat bio to by snad vadit nemelo asi :-D Nebo mam radeji pouzit klasicky cukr kristal?

    Bivoj: OK dnes zkusim tedy dat troubu na mene plech uplne dolu. Problem je, ze jsem zjistil ze na nasi troube lze samostatne pustit pouze horni gril ale spodni peceni samostatne pustit nejde :-( Tak me jeste napada jestli mam nahoru dat ten pecici papir, nebo alobal nebo to priklopit tim dalsim plechem. Jinak dnes tedy zkusim keramicke misticky zapekaci uz je mam :-D tak uvidim zda se to do tretice povede :-)

  15. Kytka, Bivoj: Jo, jo take si myslim, ze by ty sklenene misticky nemuseli vadit jsou to normalne zapekaci misticky do trouby takze by to problem byt nemusel. Uz mam ale i keramicke tak to do nich dnes zkusim :-D Mam posledni lusk tak snad to dnes dam jinak dalsi pokus az pristi tyden az dokoupim vanilku :-D

  16. drzim palce…:)mrknete tady http://www.youtube.com/watch?…

  17. ve smetane imho problem nebude, dolonska jsem ji pouzival taky, ale redil jsem ji 10% smetanou nebo mlekem.

    bio trtinovy cukr bude obsahovat nejake necistoty (ktere se pri vyrobe bileho cukru odstrani), ale neprijde mi, ze by to muselo mit vliv. kazdopadne ja pouzivam obycejny bily cukr.

    a delam ho normalne v elektricke troube z obou stran – i kdyz je fakt, ze spodni peceni by mohlo pomoct predejit tomu pripalenemu vrsku. ale urcite delat podle Bali – nizsi teplotu, ale hodne dlouho.

  18. jako pojistku pred prehratim pouziva vodni lazen, to by na to srazeni zloutku mohlo pomoct. Desne se mi libi ten „zeh bublin“..:)

  19. tessa: Diky moc to video uz znam na spamet :-D Koukam na nej a rikam si dyt da jenom varit smetanu rozleje to do misticek a je to :-D Proc me to nejde? :-D Zeh bublin je hustej :-) musim je taky dnes vychytat.

    Bivoj: OK dam to dnes na 100 stupnu a budu to hlidat porad aj si k tomu snad sednu a hodinu budu koukat do trouby aby se neco nestalo :-D Dam urcite vedet jak jsem tentokrat dopadl :-)

  20. Jeste jeden dotaz :-) me napada. V tom videu ma vodu pro lazen v hrnci. Ma byt voda pro lazen ohrata nebo studena pred vlozenim do trouby? :-)

  21. rika tam ze horka

  22. Tak a je to v troube :-D dal jsem to na 100 stupnu ted je to tam asi 15 minut tak uvidim.
    Par fotek z priprav:
    http://illusio.cz/…obrazek5.JPG
    http://illusio.cz/…obrazek6.JPG
     http://illusio.cz/…obrazek7.JPG

    V mistickach to vypada hezky tak snad to bude i dobre :-D

  23. trosku premyslim, jestli ty misticky nemate moc vysoke..aby tam te hmoty na tu akorat teplotu a cas nebylo moc. Drzim palce a tesim se na vysledek

  24. 2: Jenda: S konzistencí neporadím, ale fotky k smíchu určitě nejsou.
    Jen přidám poznatek k opalování.
    BP hořák musí být rozehřátý (pustit jej na mírný plamen na cca minutu zblízka proti litěné pánvi apod., nebo s ním aspoň mířit kolmo dolů, aby se zahřála tryska) jinak CB bude smrdět nespáleným plynem (aspoň já to tam cítím). Studený hořák totiž smrdí asi jako auto se studeným motorem na sytič.

  25. ringo: Diky za tip :-) Urcite bych nerad mel na Crene brulee citit plyn :-)

  26. Tak se mi to asi zase nepovedlo :-( nevim jestli sem vubec mam davat jeste ty fotky :-D Myslim, ze to dopadlo hodne podobne jako predtim. Ikdyz mozna o trosku lepe ale jist se to asi neda :-(

  27. asi vas to neuklidni..ale vcera jsem v Cafe Universal jedla creme brulee..zvenku vypadal ok, krusticku mel hezkou ale konzistence ridky puding..chut taky

  28. tessa: No je smutne, ze nevedi jak to ma vypadat a jeste to nabizeji lidem. Ja jsem zatim nejvci spokojeny byl v te Celnici v Praze viz obrazek http://illusio.cz/…brazek4.jpeg s tema jahodam a matou je to fakt mooc dobry. .-)

    Bohuzel u me konzistence dopadla jako predtim vyse na obrazkach :-( Uz nevim co delam blbe ale ja se nevzdavam samozrejme to zkusim znovu ale pockam az mi prijde kniha a DVD z parkul.cz snad mi to pomuze :-)

  29. ja jsem byla nejvic spokojena v Maze u Gordona, ale ta uz v praze neni. Mimochodem..ted jsem otevrela jeho kucharku a pece pri 140 stupnich 40 minut, troubu predehriva.

  30. tessa: Muzu poprosit jakou kucharku mas od Gordona? :-) O nejake od nej uvazuju, jeho recepty si na youtub poustim jako vecernicky :-D Je parada jak on vari.

    No 140 stupnu vypada ze bude na moji troubu akorat 160 bylo moc a 100 zase vcera asi malo problem mam s tim, ze smes je porad takova jako tady na obrazku http://illusio.cz/…obrazek1.JPG coz uz nevim fakt proc :-( Vcera to bylo tedy o neco lepsi. Po okrajich uz bylo Creme brulee hladka ale uvnitr zase takove osklive hrudkovite nevim no. Musim to vychytat :-)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.