Maso - ano ci ne? RSS

Štítky: , , ,

257 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Laskavy ctenar odpusti, a snad i pan C, ale diskuze probihajici u tohoto clanku http://www.cuketka.cz/?p=86 se stocila jinam nez by mela, tak si dovolim pokracovat zde.

  2. Mila anonymni, pro zacatek, prosim vystup z anonymity, ja Ti hlavu neukousnu :)

  3. Ja se musela v rychlosti nejdriv zaregistrovat.

  4. :) tak ted se mi to bude psat lip, mozna hur, kdyz vim s kym mam tu cest :D

  5. mam tu ted po strane otevrenou tu nasi prestrelku, abych nahodou neco neopsala blbe nebo do ust nevlozila slova, ktera z nich nevypadla :)

  6. Tak pridavam prispevek. Podle me maso neni nutne, protoze by spousta lidi, kteri ho nejedi, nebo jedi opravdu vyjimecne treba rybu, tak uz by museli byt pod drnem a nejsou. Naopak jsou to velice vitalni lide i ve vysokem veku. Jasne, ze se najdou i ti, kteri maso jedi a take jsou v pohode. Ale nechapu, proc se porad tvrdi, ze se bez masa neda obejit a hlavne bez zivocisnych bilkovin, podle me je to blbost. Tak piste, co si o tom myslite.

  7. Vsak ja to neberu jako prestrelku, jen me zajima nazor ostatnich a hlavne lidi, co chodi sem na Cuketkuv blog, ktery je super, protoze je tu spousta tipu, kde co koupit,kam zajit a vetsinou to dost odpovida realite.

  8. muzeme si tykat, kdyz uz jsem tak zacala? Netvrdim, ze se bez masa neda obejit. Da, nicmene clovek tu bilkovinu musi nahradit. A nemyslim, ze zivocisna bilkovina nahradit lze uplne. Alespon nam to ve skole tvrdili pani profesori.

  9. Nicmene, je pravda,ze spotreba masa je neumerne vysoka. Jiste prekracuje tu nutnou davku. Souhlasim s tim, ze masa mene, kvalitnejsiho a pokud mozno z chovu, kde vim, ze „zver“ netrpela.

  10. Verim, ze spousta vegetarianu a veganu jsou lide velice vitalni, ale jsou proste veci, ktere do tela musi cpat jinym zpusobem a ti, ktere jsem mela moznost poznat, to vestinou resili pojidanim ruznych doplnku.

  11. Tykacka v pohode :-) No prave, proc to tvrdi, kdyz jsou lide, kteri se bez te zivocisne bilkoviny obejdou ? Vsak co ja si pamatuji, tak jsem cca 8 mesicu nejedla vazne nic zivocisneho a nechala sem si udelat rozbory z krve vseho moznyho i nemoznyho a pry jsem mela vsechno v naprostem poradku. 8 mesicu je asi nic, ale nekteri jsou bez zivocinych produktu vazne leta. Jinak bilkoviny jsou asi potrebne, ale nestaci lusteniny, obilniny, orechy a semena ?

  12. Můj názor je takový, že bez masa se obejít lze, ale je to náročnější a daleko víc se musí přemýšlet co a kdy sníst, aby tělo netrpělo nedostatkem některých látek. Taky hodně záleží na člověku, jaký má metabolismus, jak moc se pohybuje a podobně. Případně některé věci nahrazovat doplňky stravy. A obejít se úplně bez živočišných produktů – to je podle mého názoru v dospělosti bez újmy na zdraví už extrémně obtížné a u dětí a dospívajících téměř nemožné. Přeci jenom je člověk všežravec a krmit všežravce jen rostlinnou stravou určitě nebude pro organismus ideální.

  13. Podle me jsou i umely doplnky blbost. Nic takoveho nejim. Je to jen dobry business. A nevis, ktery veci suplementovali ?

  14. No prave o tom vsezravci dost pochybuji. Spis ze clovek zacal jist maso z nutnych duvodu (doba ledova atd.), aby prezil. Clovek je dost adaptabilni tvor, zda se. No ale otazkou je, jestli je schopen se adaptovat uplne. Zadnou dobu ledovou nemame. Neco jineho jsou Eskymaci, ti by bez masa umreli. Jak rika Kytka, zalezi na cloveku, odkud je, jestli je zena, dite nebo muz, jak pracuje fyzicky atd. Kytko, a ktere latky mas konkretne na mysli, ze by ti pripadne chybeli, kdybys nejedla maso ?

  15. Petule, ja nevim jestli staci nahradit zivocisnou bilkovinu bilkovinou rostlinou, nemam nastudovane zadne studie, po ruce nemam ani chytre knihy. Mam jen par vedomosti z dob studii a ty proste rikaji, ze ne. Zejmena pokud se jedna o zdravy vyjoj deti. Bilkovina je v podstate zakladnim stavebnim prvkem naseho organismu (pan Cuketka opravi, pokud se mylim) a nejsem si jista, jak by vypadalo dite zivene pouze fazolemi.

  16. Kdyby Kytka nejedl maso, asi by doplnoval vitaminy rozpustne v tucich a zelezo. Mimochodem cca pred 3 lety jsem se stravovala temer jako vegetarian, pak nastaly potize, provadely se ruzne testy, snizila se hladina zeleza a jinych mineralu celkem rapidne, takze nez se cpat pilulema, vratila jsem se zpet k masu. A bylo mi doporuceno jist ZEJMENA libove hovezi…

  17. Pokud se vynechaji i mlecne vyrobky, potom se musi doplnit i vapnik. A ktera pak rostlina doda tolik vapniku jako sklenice mleka?

  18. Morske rasy napriklad maji vice vapniku nez mleko. Dale spousta divokych rostlin, ktere se sice bezne nekonzumuji, ale spousta lidi je ji, protoze dodavaji spoustu cennych latek take. Ja ziju ve meste, proto davam prednost morskym rasam.

  19. Vsak ja bych pravdepodobne diteti davala v urcite fazi vyvoje take trochu bileho masa, z domacich zdroju. Ale vim, ze existuji i deti vitarianu, ktere maso nemeli a jsou zdrave. Tak at mi to nekdo vysvetli. S tim zelezem je to take zapeklite, aby se dobre vstrebalo, je dobre zkombinovat s vitaminem C. Takze pokud jis napriklad lusteninu bohatou na zelezo, coz je treba cizrna, je dobre si k tomu dat napriklad trochu kysaneho zeli, aby se to vstrebani podporilo. To se vazne divim, ze ti doporucili hovezi, fakt ziram.

  20. A morske rasy jsou naprosto prirozenou stravou stredoevropana? Kde a v jake forme je kupujes? O jake divoke rostliny se jedna? Docela mne to zajima…

  21. Jo jeste jsem zapomnela, ze na vapnik jsou bohate i zelene zeleniny, kapusta, brokolice atd. Ono s tim vstrebavanim vapniku z mleka je to dosti problematicke.

  22. Doporucili a pomohlo. Hovezi 2× tydne po dobu dvou mesicu a hladina zeleza byla opet v norme :)

  23. V jake urcite fazi vyvoje bys svemu diteti davala sem tam kousek drubeze? A co ryby? Vitamin D a podobne? Tabletky? Rybi tuk? Ale ten je z ryby ze a ta se nejprve musi zabit…

  24. Prirozenou stravou asi, ne, i kdyz drive tu asi take bylo more v nasich koncinach, ne ? Cely zivot pravdepodobne zacal vznikat v mori.. ja nevim. Pro me je lepsi, si koupit rasu wakame, kombu, dulse, nori a zpestrit si s nimi jidelnicek (staci velikost postovni znaky denne) – obsah jodu je prirodni a navic, rasy nerostou v zamorenem mori toxickymi latkami, takze lepsi zdroj nez z ryb. Divoke rostliny co najdes na zahrade, skoro vse co je jedle ma obrovske mnozstvi prospesnych latek, akorat se na to trochu zapomina. Tuhle jsem videla zajimavy dokument BBC o omega 3 mastnych kyselinach, jak jsou prospesne a jak v 60. letech jedna pani zjistila, ze obrovske mnozstvi se vyskytuje v plevelu, ktery zobou slepice a jedi kozy v Recku a proto i ten syr a vejce byly bohate na ty omega 3 mastne kyseliny, podle me i na vapnik a jine hodnotne mineraly. No a tim padem ta tradicni strava v Recku je prirozene bohata na ty Omega 3 mastne kyseliny, byli z toho tenkrat pry paf, mysleli si, ze je to jen z ryb. Jo a take v tom poradu mluvili zastanci rostlinne stravy, vedci, kteri nakonec konstatovali, ze i jedinci uplne vynechavajici zivocisne produkty mohou byt zdravi a nic jim nechybi, to jsem fakt koukala, protoze v TV se o tom malo mluvi.

  25. Sorry, jelikoz deti jeste nemam, tak se ve strave pro deti neorientuji. Ale na internetu je spousta info, i tech „alternativnich“ smeru a jak jim ta ditka pekne rostou, takze zadny obavy bych fakt nemela.

  26. http://www.relaxuj.cz/…053CCF6.html tady mas o tech rasach. Fakt se divim, proc ti doporucili to maso, me se prave zda, ze setrnejsi ke zdravi jsou morske rasy/rostiny, obsah je celkem stejny. Take bych radsi neco trhala na zahrade a davala si do polevky, ale vsichni nemuzeme bydlet na vesnici.

  27. 14: železo a další minerály, některé aminokyseliny. Všechno to lze získat i z rostlinné stravy, ale podstatně obtížněji – musí se to daleko víc hlídat. Jinak to, že existují zdravé děti vitariánů je pěkné, ale nijak to nedokazuje, že by tak mohli jíst všichni – když to řeknu s nadsázkou, tak existují zdraví lidé, kteří přečkali daleko nebezpečnější věci…

  28. Tak to urcite a to me take dost fascinuje, kolik lidi prezilo na minimalisticke strave (mirne receno) koncentraky na Sibiri a jinde, tak to je fakt s podivem.

  29. ad 24: z toho co pises Reci jedi syr, vejce, ryby a proto je jejich strava bohata na omega3 mastne kyseliny. To jsou vsechno zivocisne produkty! Ja netvrdim, ze zdravy a plne vyvinuty jedinec nemuze vynechat veskere zivocisne produkty, muze, je to jeho osobni volba. Ale je mi lito deti „alternativnich“ rodicu, protoze nedostavaji sanci se sami rozhodnout zda maso budou jist ci ne. Mozna se to na jejich zdravi projevi, mozna ne, ale ja se spis priklanim k tomu nazoru, ze ano.

  30. 28: bavime se tu o preziti nebo vyvazene strave?

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.