1. Už dlouho mi vrtá hlavou otázka, na čem smažit. Hodně se teď používá panenský olivový olej, ale před tímto trendem nebyl doporučován, protože se v něm teplem vytváří nezdravé látky. Tak to teď zjistili, že to neprobíhá? Fakt nejsem chemik a tohle mě mate – nejdřív se něco nedoporučuje z poměrně závažných důvodů a najednou se to změní a už nikdo nepíše o tom proč, jestli to první nedoporučení byla chyba nebo ne. Víte o tom někdo něco? Díky za každou radu a názor.

  2. Super téma, a docela složité. Každý výrobce oleje vám bude tvrdit, že zrovna ten jeho je nejuniverzálnější :)

    Nebudu dělat rozumy, ale pro mě se při použití oleje při smažení protínají tři faktory:

    1) cena – zvýšená sptořeba oleje při smažení = nutná úspora

    2) chuť/biologická hodnota – pokud olej kupujete jen jako neutrální „smažidlo“ o.k., pokud ho ale kupujete kvůli jeho chuti, obsahu antioxidantů a další nesmyslů, tak vězte, že těch s rostoucí teplotou často ubývá

    3) kouřový bod – nejpraktičtější hledisko, každý olej má svůj kouřový bod, je to teplota, při které olej začíná kouřit a při které se stává nevyhovujícím. Přehled kouřových bodů pro různé oleje např. zde: http://en.wikipedia.org/…/Smoke_point

    Každý olej v obchodě má tyhlety tři faktory jinde a tak vybrat si musí každý sám.

    S oleji jako je ten slunečnicový, arašídový, sezamový, extra panenský olivový, nebo třeba avokádový, které mají všechny kouřový bod vesměs > 210 stupňů Celsia určitě chybku neuděláte!

    Jestli vás zajímá ještě víc o použití toho olivového na smažení, tak tady stránky světové olivové lobby (IOC = International Olive Council) ;)

    http://www.internationaloliveoil.org/…aceite3.html

  3. Aciditu hledám v obchodech na lahvích s extra panenským olejem už dlouho, ale marně. Poslední úlovek byl dovezen z Kréty. Máte nějaký tip na olej, který ji má uvedenu a dá se koupit v Praze v obchodě? (Myslela jsem si, že acidita má být právě nízká? To jste mě teda zmátl.)

  4. caty:

    s tou aciditou samozřejmě kecám a už si to opravuju!!!! čím menší tím lepší samozřejmě.

    v obchdoech to mátě těžký, v supermarketech se prodává zatím taková kategorie olejů u kterých se zákazníkův zájem o aciditu nepředpokládá :)

    doporucučji prodejny v Praze – Olympia, Greek Corner a kidně i tu novou u restaurace kavala na Praze 6 – pokud vím tak všude o aciditě olejů ví a umí porati.

    například olivový olej značky Sitia má aciditu přímo v názvu!!! dělají se tuším Sitia 0.1 (nejdražší) a 0,7 :)

  5. Hm, toť otázka…
    když něco opékám ala minutka, ať maso nebo zeleninku, používám extra panenský olivový olej v kombinaci s přepuštěným máslem.
    Jinak na smažení třeba řízků – většinou sádlo v kombinaci s trochou přepuštěného másla nebo kvalitní(aspoň doufám) slunečnicový olej – zase v kombinaci s přepuštěným máslem.
    Nepřepaluje se, vše je voňavé, křupavé.

  6. já věřím na slunečnicový olej,je jemný a nesmrdí.
    smažená surovina má svoji vlastní vůni.

    do salátů a na chleba liju panenskej olivovej

  7. pivli:

    mňám no oliváč v kombinaci s máslem, ten přidá i chuť. stejně tak sádlo :) určitě jo :) u sádla mě dokone ani nezájkíma kde ten kouřový bod má.

    hlavně když je tak dobré, saturované, chutňoučké!! :)

    burmajones:

    taky mám věrnou butelku a mám ji klasicky jak být nemá pěkně u rohu sporáku :) vždycky doma jsme ji tam měli, tak to pěkně dodržuju

  8. Takže myslíte, že ten kouřový bod se refinací dostává do vyšších teplot? Podle mě je extra panenského oliváče na smažení škoda, když se teplem jeho chuť i kvalita a obsažené látky ničí.
    Hele to jsme se sešli, také používám slunečnicový olej a stojí vedle sporáku, ale omlouvám si to tím, že mám velkou a studenou kuchyň. :-)

  9. olivovy nesnasim, slunecnicovym neduveruju, a tak mi nezbyva stare dobre sadlo (rizky, houby), prip. maslo (zelenina, palacinky), ale jinak se snazim smazeni vyhybat…

  10. p.:

    tak to jste typický sadlomaslovič!!! :D

    já jsem v tom připadku olivomaslovič, burmajones olivoslunečni­covič a pivli olivosadlovič :)))

    tuky chodí ve dvou

  11. Neměli bychom zapomínat na moje smažící oblíbence ovšem mimo kategorii olejů a to palmový a kokosvý tuk! Ztuženci jsou ke smažení přímo předurčeni! Podobně jako čisté sádlíko…

  12. 8. extra panenský olej na klasické smažení nepoužívám. Jen na rychlé opékání – masa, zeleniny, chlebíku.

  13. rachad:

    vítej na fóru kokosipalmovi­či!!!! :D

    pivli:

    no když o tom tak uvažuju tak skoro moc nic nesmažím! pokud se dobře pamatuju měl jsemnaposledy řízek někdy v zimě + pár experimentů s těma cizrnovejma koulema :)

    zdá se že jedu furt na nějaký zelenině na oliváči, rizotech s máslem etc :)))

  14. My máme taky řízky 2× do roka.
    Většinou narychlo opékám nebo griluju, případně peču v troubě.
    Jsem masožravka, ale taková grilovaná zelenina s ciabattou a dobrým vínem…hm…

  15. 11: btw já smažím na slunečnicovém oleji. Ale držím se pravidla 3/4 oleje – 1/4 smažená věc. Tak nemusím nijak zvlášť přepalovat. Přijde mi, že ty sójové a řepkové oleje jsou nějak divně cítit.

  16. rachade, odpovídáte si sám sobě, nebo jen sám sebe komentujete?
    můžete mi to pravidlo vysvětlit? nějak jsem ho nepochopila :-(
    pane C., jak děláte ty tučně zvýrazněná slova?
    no jo, když já jsem hodně smažila, když bylo před tím chladněji – ujíždím teď na smažených rýžových nudlích a nemám wok, tak je smažím na pánvi
    jinak jsem převážně slunečnicoolivovič

  17. 16: Doplňuji se. Mluvil jsem o tuku na smažení, nadpis zní Olejová otázka. Ale někdy komentuji i sám sebe, vášnivě se se sebou přu, protiřečím si a nesouhlasím se vším co říkám. Ale potom se zpravidla nechám přesvědčit,dám si za pravdu, usmířím se a dokonce se sebou i povečeřím a kouknu na nějakou hezkou detektivku…

  18. rachade čéče byl jsem u mojí mámy,dělala koblížky na stolním oleji lukana a smrdělo to jako sviňa.takový dobrý jídlo a takovej smrad.
    úplně vyhozený prachy za suroviny.
    dokud ta lukana byla řepková,tak to šlo,šlo jíst jídlo i u chudých lidí.ale jak do toho začali dávat soju tak je to děs.

  19. u nás jede sádlo vepřové, kachní, občas i husí. Máslo, nejvíce slané a také přepuštěné. Také olej ze slunečnice, vlašáků, lískáčů, hroznových zrníček, dýňových semínek. A bez pochyb Oliváč!
    Nějak doma nesmažíme, maximálně řízky z hub. A to dávám půl oliváč a půl slunečnice. Je to výborné. Jinak restujeme nejčastěji na př.másle, oliváči a kachním sádle.

  20. 18: jj nevím jak to dělají ale sójový olej smrdí jakoby rybinou nebo co. Je to děs. Radši si připlatím na slunečnici, jsem na ní nějak zvyklej.

  21. no, myslím, že řepka si se sójou nemají co vyčítat, obojí smrdí jak bolavá noha.

    My doma naštěstrí nesmažíme vůbec nic. Když házím na pánev karbanátky nebo steaky, tak to peču bez oleje nebo jen s kapkou 100 % slunečnicového nebo s trochou slunečnicového oleje, ve kterém se maso nakládalo.

    A hranolky děláme podle Ramseye, tedy pečeme v horkovzduššené troubě lehce řpedvařené brambory nakrájené na osminky a promíchané v míse s trochou slunečnicového oleje a soli

  22. repkovy a sojovy olej by mely byt pridany na seznam jedu! pamatuju si puch linouci se panelakem, kdyz matka v ramci setreni na tom smazila – bydleli jsme v patem patre a bylo to citit do prizemi. fuuuuuuj! vsemi deseti beru maslo, olivu, slunecnici, do salatu podobne jako Bali olej z vlasaku a hroznovych seminek jako obmenu hvezde oleju olivaci. sadlo je super na pomasteni buchet pred pecenim…

  23. 22: Jedna babička razila teorii kterou dokládala výbornýmy buchtami, že nejlepší je tyto tuky kombinovat, tedy máslo a sádlo. Stejně jako u svíčkové kde na základ používám rozpuštěnou slaninu a sádlo a hotovou omáčku zjemňuji máslem.

  24. 23: do testa maslo, navrch testa sadlo, tak to rikala babi, a vysledek byl vzdy mnam. Ale, necham si poradit a priste je opatlam sadlem s maslem, jsem zvedava :)

  25. pravda, ještě máslo, na míchaná vajíčka, na rizoto, do těsta, na krevetky…

  26. 19. olej z hroznových zrníček je také skvělý. Střídám ho teď s olivovým na saláty.

  27. 24: Ne,neee – přesně takhle to bylo myšleno – dovnitř máslo navrch sádlo..se neumím pořádně vyjádřit :-)

  28. 23. ano na svíčkovou doboru slaninku a na zjemnění máslo. To je přesně ono!!!

  29. 27: ha, jeste ze jeste nemam zadelano :))

  30. Řepkový a sojový? To budou asi ty „No name extra levné v akci“ v řetězci jenž má na chlup stejné „lego“ budovy co? ;-) U mě vede Oliváč, slunečnice, máslo sádlo…

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.