Voda v restauraci RSS

Štítky: , , ,

86 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. voda z kohoutku v české restauraci = neřešitelný problém

    Až teď jsem narazil na skvělé téma dr. Kunové z rozumnehubnuti.cz (a ta se zase inspirovala ode mě), která dala čtenářům prostor pro hodnocení různých podniků ohledně obyčejné vody z vodovodu na stole:

    http://www.rozumnehubnuti.cz/?…

    přijde mi to děsně vtipné, možná téma na samostatný článek :) restuarcí je tam zatím jen malinko a trochu zapadají v diskuzi… uvidíme, co se z toho vyvrbí!

  2. On dneska na tohle téma vyšel hezký článek i na idnesu http://ekonomika.idnes.cz/…konomika.asp?…

  3. díky, to mi uniklo! ;)

    trefili jádro pudla přesně, nákupka 5,– Kč a koncovka 35,– to se to pak rýžuje :)

    kdo ale není blbej použil by karafu vody přinesenou automaticky na stůl s jídelním lístkem jako marketing. potom už stačí nabídku spojit s rozumnou nabídkou vína po sklence, kávy a digestivů a taky naučit obsluhu ty drinky prodávat.

    nápoje navíc skýtají další možnosti jako jsou sezonní drinky – kdo by teď v létě např. odmítnul krásně orosenou sklenici domácího ledového čaje s kostkama ledu, limetou a třeba i snítkou máty?

    srovnejte s chemický blivajzem nestea nebo jak se to jmenuje :(

    na druhé straně restaurace chápu, jeslti maji nějak udělané kalkulace a funguje jim to, strach ze změny je pak pochopitelný… je to ale škoda! odvážnému štěstí přeje :)

  4. Něco k tématu: http://pallotto.blog.idnes.cz/…odejsky.html

  5. super blogpost! paní Palloto uvádí skvělý náhled do ekonomiky podniků :)

    proto je pro restaurace tak těžké pohnout s těma cenama, celková kalkulace je prostě takto nastavená a chce to podnikatelskou odvahu a fištróna s tím pohnout!

    otázkou je jak umí personál prodávat ostatní výdělečné položky, spousta kapitol je tu děsně zakrslá (aperitiv, digestiv, premiová piva, sezonní nápoje, víno)…

    například víno to je v česku kapitola sama pro sebe. 3 a více nasobná marže a velice úzký výběr vína po sklence = efekt – víno se k jídlu pije málo. stačily by drobné úpravy v menu a ten margin z minerálek se může rozložit jinde, kde to tolik nebolí.

    další problém jsou se samotnými koncepty podniků. sposta z nich nabízí ultra levnou kuchyni s obědovými menu za 65,– Kč a navečer s hlavními jídly pod 100,– Kč a přitom trvají na klasické restauraci se spoustou stolů a obsluhou. odlehčené koncepty jako – bistra, jídelny a fast-foody by byly mnohem víc na místě! :)

    pak je tady ale ještě typický český host, který si prostě potřebuje posedět nejlépe nad jednou kávičkou a dortíkem celé tři hodiny :)))

  6. jojo, vzpomínám na Skotsko, tam nosili karafu s vodou s jídelním lístkem – to je milé přivítání, a leckde v ní ještě plavaly kolečka citronu a nebo je přinesli na talířku a mohli jsme si je dát do sklenic – po tom se mi stýská – a taky po tom, že se tam nekouří už ani v barech
    proč ta voda u nás nejde a jinde jde?

  7. Pohled z druhé strany má něco do sebe, ale nic to nemění na té základní skutečnosti, že voda je v českých restauracích opravdu drahý nápoj.

    Jak píše pan cuketka, záleží na tom, jak si provozovatel nastaví ekonomiku celého podnikání. Pokud pracuje s megadrahými dováženými surovinami, musí marži dohánět jinde. Pokud ale dokáže vyrábět pokrmy s nízkými náklady a prodávat je s velkou marží, nemusí rejžovat na minerálce. Takhle zachraňoval Ramsey jednu restauraci v Hells Kitchen… ale to je samozřejmě jen televizní pohádka.

    Vemte si ale třebas chleba s máslíčkem nebo podobné ňamky „zdarma“ před tím, než si objednáte. Jsou náklady na ně větší než na natočení litru vody do džbánku? Počítám, že těžko, a to i v případě, že necháte vodu chvíli odtékat (ekonomičtější a chutnější by bylo napustit, dát chladit aby vyprchal chlor).

  8. proč ta voda u nás nejde a jinde jde?

    za „voda“ dosaďte libovolný problém ;)))

  9. Je to trochu OT, ale neodpustím si poznámku k „hostu, který si potřebuje posedět“ – před chvílí jsem se vrátil ze Španělska, kde restaurace trpí mnoha nectnostmi, ale co se mi tam naopak velmi líbilo, byla naprosto běžná praxe, že když si nechcete dát nic dalšího, nikdo vás k tomu nenutí. Naopak je tam naprosto normální, že si hosté dají kávu nebo sklenici džusu, prosedí u ní celou siestu a nikdo je nevyhazuje, ani jim nenaznačuje, že by si měli něco dát, nebo vypadnout.

    A tu vodu tam nabízejí naprosto automaticky. (Ale zase jsou opravdu na zabití v lecčems jiném.)

  10. Mám čerstvý zážitek z Athén – voda, velká sklenice nebo džbánek byla samozřejmostí v každé restauraci či kavárně a to nejen v odpoledním horku, ale i večer. Když si dáte jedno espresso, můžete u něj sedět jak dlouho chcete, je to tam běžné a navíc účet dostáváte hned po přinesení objednávky. Pokud chcete něco dalšího, není problém, přinesou další účet. Po famózním gyrosu a shish kebabu jsme dostali osvěžující nakrájený meloun, jako pozornost. Nádhera! Myslím, že by to u nás taky fungovalo, hosté by ocenili takovou drobnost. Neříkám, že bych to vyžadoval u gulášku a vývaru za 65,– ale ona je ta česká kultura pohostinství takový připrdlá, zoufale rigidní a jak už bylo zmíněno – když mi přinesou vodu zadarmo, už si nedám matonku za pětatřicet a to je k nas…

  11. v praze jsem narazila na dvě místa,kde vám k jídlu dají džbán vody s ledem a citronem automaticky-beas dhaba a mexická restaurace amigos-patří k těm místům,kde se levně dobře najíte a s tou vodou podle mne neprodělají-myslím že lidé se tam i kvůli takové maličkosti rádi vracejí..oledně nákupek vod a nealka-pracuji jako baristka v jedné kavarně a když jsem viděla nákupní a prodejní cenu,tak jsem byla dost v šoku..vím že si tam provozovatel započítává hromadu nákladu,ale stejně…

  12. Akichita:

    díky za tipy ,) provozovatelé si tím kompenzují vlastní podivně nastavenou cenovou strukturu. např obědová menu < 80,– Kč a jiné průsery…

  13. dond:

    v klidu. záleží od místa a nastavení :) kavárny vs. restaurace,je to tam odlišné.

    kanibal:

    super zážitek :) účty ke každému drinku nebo poližce s emi taky líbí, je v tom pořádek. zažil jsem to ve švýcarsku v některých pdomicích. člověk má pak nakocni takovou pěknou naštosovanou ruličku :)

    připrdlá :) pěkné slovo

  14. Cuketka: „takový připrdlá“!!! to je samozřejmě chybka :-D My tady milujeme hotovky a restaurace se nám je snaží dodat za co nejlíp – přitom mít možnost koupit si dobrou, relativně dostupnou bagetu by byla super. Chybí mi na ulici pultíky s jednotlivými surovinami, které by si člověk navymýšlel a oni by mu je zapekli. Ono by se asi něco našlo, ale jsou to takové diamanty v hlušině.

  15. Přetiskuji k tématu obrázek z dnešního vydání humoristického časopisu „Private Eye“ (můj překlad dole).

    http://i34.tinypic.com/35mfu2r.jpg

  16. 12: bohovsky, uplne vidim chlapika, co cepoval pivo v jedne studacke putice, tak nejak se tvaril, kdyz mu jeden oznamil, ze dneska pivo ne, dneska jenom limo :))))))))

  17. 1R:

    zažívám ROFL s pozdním nástupem ;)) right on!!! ;D

    kanibal:

    české hotovky jsou fajn, levné polední menučka ale podle mě jsou problém. dostáváte dva chody + drink třeba za 80,– Kč s posezením a obsluhou. to je podle mého silně pod cenou. navíc na pracovní oběd stejně ne moc vhodné (čekání na obsluhu, charakter jídla). proč tady raději nefrčí odlehčenější bistra, bufíky a chytré fastfoody? tam za těch 80,– Kč dostanete v jídle všechno to co se ušetří na obsluze a nájmu u konvenčního podniku ;) mě to přijde mnhomem výhodnější pro obě strany!

  18. Spoustu hospůdek tyto obědy drží ekonomicky nad vodou. Moc se na tom nevydělá, ale to kompenzuje množství. Do většiny takových podniků chodí večer spíše místní na pokec a pivo a to je skutečně neuživí. Nehledě na to, na managera na pracovním obědě tam nenarazíte, spíše na dělníky a kancelářské … z okolí.
    Co se bufíků týče, je to asi i zatím dost jednostrannou nabídkou. Dokážete si představit chlápka, co si po pěti hodinách na stavbě odskočí na bagetu nebo rýžové nudle?

  19. Tak, teď mám i on-topic: páteční zastávka v kavárně Vesmírna (Ve Smečkách 5, http://www.vesmirna.cz) odhalila, že i tam dostanete vodu na stůl, jakmile se posadíte. Což prý může být problém, protože kavárna je oblíbená – tomu věřím, tak příjemné prostředí už jsem nenavštívil dlouho. Doporučuju.

  20. to 17 – Mr.C – http://www.questexpress.fr – to by se Vám líbilo???

  21. Lucianka:

    nějak mi blbne odkaz, je to správně? :)

  22. http://www.foodservice.cz/…j-detail.php?… :( :( :(

  23. jo tohle! :) berte to jako trend. ramsay do tohoto vláčku také nastoupil:

    http://gordonramsay.com/planefood/

  24. Doufám, že to tu ještě nikde není (vyhledavač nenašel). Narazil jsem na to na blogu Miloše Čermáka Extra.

    http://www.vodovoda.cz/

  25. Nemuzu si pomoct, tenhle otresny zazitek stoji za uverejneni (viz uvodni cast clanku): http://www.lidovky.cz/…n_noviny.asp?…

  26. Také mi připadá šíleně předražená cen vody v restauracích. S karafou vody na stůl jsem se často setkal, ale většinou v zemích, kde dominuje špíš láska k vínu, v čemž ČR poněkud stále zaostává.

    Je jasne (na jednu stranu), že když bude voda v karafe zdarma, tak s českou náturou si v polovine restaurací dají lidi dve piva k jídlo a pak budou cucat vodu, zvlášť v dražších restauracích.
    Na druhou stranu mi přijde absurdní, že když někde sedím a objednávám si víno a ceny láhve nejsou zrovna nízké, abych ještě platil 47 Kč za pet lahvičku 3 cl nějaké minerálky jako se mi to stalo před pár dny v jedné restauraci/kavárně.
    Snad se to někdy změní.

  27. 26. Osobně moc nevěřím, že by hlavním důvodem předražené vody byla skutečnost, že v případě vody zdarma budou lidé v dražších restauracích cumlat jenom vodu. Voda je podle mě předražená čistě proto, že si ji k vínu (k pivu asi ne) v dražším podniku dá vpodstatě každý host, a to dokonce i za velmi přemrštěnou cenu – málokdo hodlá při večeři pít jenom samotné víno a jen těžko si bude odbíhat zavodňovat na záchod. Na vodě pak mají restauratéři obrovské zisky a určitě neskočí ani na nabízející se možnost podávat vodu zdarma výhradně k vínu – jako balíček lahev vína + džbánek/karafa vody z kohoutku zdarma :o(

  28. Asi jste všichni na omylu, jak můžete tvrdit, že je voda zdarma? Za vodu musíte zaplatit (vodné) dále musíte zaplatit za skleničku ve které dostanete vodu, pak Vám tu skleničku musí někdo přinést (obsluha) ta má svojí mzdu, pak tu skleničku musí někdo umýt a použít mycí prostředky, které taky nejsou zadarmo. A v lepším případě sedíte v klimatizované restauraci a za enerige se taky platí. Tohle vše jsou náklady a zaty se platí! Nebo můžete dostat vodu ZDARMA, ale zase se zvíší cena jídla, vína atd. To by se nikomu asi nelíbylo že!

  29. 28. To je absurdní uvažování. Vše co jsi tam uvedl, mají restaurace započtené již v ceně jídel a ostatních nápojů (které nestáčejí z kohoutku). Leda by v tom podniku podávali pouze vodu z kohoutku…. Mimochodem pokud by měli zvýšit ceny jídel a nápojů o vodu z kohoutku, tak by to vycházelo asi tak o 10 háleřů více.

    Minimálně ve Skandinávii, kde hodně bývám, je ve všech restauracích, kavárnách a barech automaticky podávána voda z kohoutku zdarma. A nikdo si nestěžuje, ani podniky ani zákazníci. Buď jsou karafa a skleničky na baru, kam si mohu volně dojít, nebo jí obsluha přinese ke stolu, jakmile se usadíte.

    A rozhodně tam nikdo nechodí s kamarádama ven jen usrkávat vodu z kohoutku, to můžou i doma. A ještě tam ani jeden podnik nezkrachoval kvůli tomu, že podával vodu z kohoutku zdarma.
    Ale ať si restaurace klidně účtuje 5 kč za neomezenou konzumaci vody z kohoutku k jídlu a vínu, to jim náklady za ni pokryje bohatě. Ale myslím, že si prospěje víc, když to bude podávat automaticky. Spokojený zákazník je pro podnik určitě cennější než 5 kč.

  30. ego: přesně jak píše karpo. Takto by se to počítalo pokud by byla restaurace vyhradně zaměřená na nabídku vody zákazníkům. Když ale jsem ve slušné a ne zrovna levné restauraci, dám si jídlo o několika chodech a pak si objednám 2 láhve kvalitního vína, (na tom všem má restaurace poměrně vysokou marži) určitě ocením, když mi někdo da na stůl litrovou karafu s vodou, než abych si neustále objednával 0,3l evian každou půl hodinu. Klidně ať ta karafa je zpoplatněna, například 20 korun,
    Ono jde spíš o dobrý pocit, že je to taková příjemná pozornost, přinejmenším k tomu vínu. Stejně jako, že vám někde dají pár oliv atd. Samosebou, že to pak je vše započítané v ceně celkové, ale dojem pro hosta to budí zcela jiný.
    Některé restaurace to pochopili a tam se třeba více budou lidi vracet.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.