Bedýnky JBC/LBC RSS

Štítky: , , , ,

29 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Navrhuji založit bedýnky , zdroj zeleniny mám.
    Ted ještě spolehlivé odběratele.
    Jelikož v Liberci je zrušena tržnice a příští rok bude zrušena skvělá tržnice i v Jablonci ( hrom uhoď do mamlasa ,který tohle vymyslel! ), tak inspiraci pana Cuketky bychom mohli využít na bedýnky. Tož pojdmeš si o tom nejdříve poklábosit, je-li ta myšlenka reálná.

  2. Dnes k nám přijede paní „v mlíku“ a následně si ho známí přijdou rozebrat, zkusím tedy u nich zjistit případnou přítulnost k bedýnkám a dám vědět. A myslím, že seženu další zájemce i mezi nemlíkaři.

  3. Tak mlíkaři se hlásí skoro všichni, vychází to na pět rodin. Ale je jasné, že po cestě k cíli může dojít ještě k mnoha ztrátám. A na druhou stranu, můžeme potkat i někoho úplně jiného…

  4. tomasw + d.iva:

    pro kolik lidí je to u vás reálné? 15–20 beden?

    kdyby byla nouze vsadím se že by se dal počet lehce doplnit ze zákazníků místních bio shopů. malý letáček k pokladně nebo na nástěnku vám jistě nechají :) co myslíte?

  5. [4]: no je to úplně na počátku, řekl bych, pokud se přidá i Jirka z „Bedýnky – Jak na to?“, že přes deset zájemců dohromady dáme, možná víc, nevím zatím, kolik jich přivede d.iva. Ale pak začne jednání s pěstitely, určitě bude na jedné i druhé straně jistá nedůvěra, pár (nikoli ve smyslu dva) týdnů to zabere. A počítám, že během té doby několik lidí odpadne. Ale jsem optimista a troufám si tvrdit, že dalších 4–5 známých, s kterými jsem ještě nemluvil, by do toho šlo taky. Jeden bio-obchůdek, shodou okolností už není, zkoušel na objednávku nějakou zeleninu dodávat, ale jednak to tímto způsobem bylo značně penězožravé, druhak sami neměli moc zájem, byla to pro ně spíše komplikace, takže od toho upustili.

    Uff, to jsem se rozkecal, a přitom stačilo napsat, že těch 15 lidí vidím jistých :-)

  6. Zatím taky asi tak 5 uchazečů. Myslím že když to bude fungovat, tak se další ještě přidají. V Jablonci teď snad ani žádný bio obchod není. Nikdy se tu nic takovýho neudrží. Jak by taky mohlo, v takový roztahaný vesnici zaostalý :o)
    Já bych mohla tak letáky rozvesit po veterinách, když tam umístuju letáky na útulek :D

  7. [6]: Tak to je fajn. To už jsme na začátku na těch cca 15 lidech, což na zahájení jednání určitě stačí. Pokud jde o nějaké letáky, s tím není problém, to po Liberci dostanu leckam, ale myslím, že to zatím nutné není…

    Bylo by tedy možné, že bys(te), sakryš, teď si nejsem jist oslovením :-), zahájila bilaterální rozhovory s pěstitely? Ono to, předpokládám, zabere poměrně dost času, než se objeví první rozumný výsledek. A mezitím můžeme oslovovat další mrkvožrouty… :-)

  8. Šmankote, přeci si nebudem vykat. I když jsem ve věku , že každýmu tykám a je mi vykáno, ale těžce to nesu !

    Já už jsem bratranci psala dneska ráno e-mailík, uvidím co on na to. S otcem to proberu osobně, tam bude potřeba notná dávka diplomacie.

  9. AHojky, tak já se hlásím ;) Sice Vás předám Iffce, mojí ženě, ta bude mít snad více možností to s Vámi domlouvat, navíc se častěji vídá s našimi biokamarádkami ;) Zrušení trhu v Jablonci me fakt štve, jestli jsem to dobře v novinách pochytil, bude tam nákupní centrum. To je krize, takže musíme rozběhnout bedýnky, abychom od příštího rokune byli na suchu. (Já doslova, jsa velkým odšťavňovačem ve stylu mrkev+špenát či okurka,fenykl,pe­tržel,hruška ;) ZKusím si vytisknout i ty návody na bedýnkaření ještě jednou a někdy po cestách je pročíst… Jak jsem psal, my do toho půjdeme určitě a tipuji že seženeme určite dvě bedýnkářky, beru si to za úkol…

  10. No vida, a to mám i na e-mailu další zájemce. Vidím to schůdné.

    Bratranec můj zlatý, není v zásadě proti :o) Zná systém z Německa, kde to funguje desítky a desítky let, přes generace. Je trochu skeptický co se týče čecháčkovství, no v tom jsem s ním zajedno. Na druhou stranu jsem přesvědčená, že v každém dobrém projektu se vykrystalizuje časem zdravé jádro a pak jde všechno dobře.
    Samé dobré zprávy.

  11. Ahoj,
    moc vam fandim a preju, aby tenhle skvely napad nezapadl. Hned bych se k vam pridal, bohuzel jsem ted uz druhym rokem v zahranici a zatim to nevypada, ze bych se hned do Liberce vratil. Kazdopadne, kdyby jste meli v budoucnu misto, rad bych se k vam pridal, az se vratim pod Jested. Drzim palce.

  12. Ahojky, tak kamaradky me uz uhaneji, jestli jsme uz neco domluvili ;) Ivo, nevis, jestli uz nahodou neni trh v Jablonci? DOchazi mi zasoby medu, potrebuji nutne ukojit, a tam s medem byva vzdycky takovy dedecek ;) Ad nase bedynky, myslim, ze az budeme mit vymysleno, obstaral bych web… Zatim, Jirka a Iffka

  13. Trh nevim, já se o trh začínám zajímat,až když už tam mají něco k snědku a ne jen sazenice :o) Zkusím zítra kouknout, cestou do práce.
    Med kupuju v Loučný přímo u včelaře,takový starý lidičkové jsou vždy doma. Úžasnej medíček.

    Bedýnky určo rozjedem, ale dyk se teprve začíná sít, ještě se ani nesází :o) a webík bude potřeba, jojo

  14. Ahoj Ivo, tak nam se zatim mnozi zajemci, je nas tak kolem 7mi, zacinam pomalu brzdit, protoze se bojim, abychom nemeli pretlak zajemcu… Mas nejake nove zpravy, jestli se pohneme kupredu? Mozna bychom navic v Liberci umeli zajistit vydejni misto…

  15. [13]: Ahoj, na mě už taky dorážejí vitamínůchtivci, jak to vypadá. Mohla bys, prosím tě, alespoň občas dát sem vědět, v jakém stavu se nachází jednání? Dík moc.

    Jinak, pokud by byly nějaké větší přebytky, vím o krámku se zdravějším sortimentem v Liberci, kde by velice rádi a hlavně schopni byli je prodávat.

  16. Ahojky, vyjednávání bude pokračovat o Velikonocích, podám zprávy pár dní po svátcích a už se domluvíme konkrétněji, ju? Všechno, co jsem se tu dozvěděla, budu tlumočit a ufidíme …

    Výdejní místo v Liberci by bylo moooc fajne, páč já bych asi nestíhala. Ne asi, určitě! Fretky jsou časově dost náročný :o), hlavně ty utulkový.

    Jinak trh v JBC tedy nic, jen ten potulný prodejce s komerční zeleninou. Žádný dědoušek s medem.

  17. [16]: Ahoj, tak vajíčka zmizela v žaludcích, jelita se maskují původní barvou kůže, pomlázka uvadá, pokud ji někdo nezasadil na zahradě… Jakpak to vypadá se zeleninou, je něco nového?

    Na parkovišti před bývalou tržnicí v Lbc se objevují stánky o sobotních dopolednách. Není jich moc, ale aspoň kape.

    P.S. Dnes vyšel v LN článek o bedýnkách v ČR s citacemi pana Cuketky v jedné z hlavních rolí :-)

  18. Ahoj, ja vím, kaju se,

    přivalilo se mi hodně smůly do cesty za těch pár týdnů a ještě jsem neměla PC v použitelném stavu. Ja tedy taky nejsem zrovna v kondici.

    No jak to vypadá dál, chabě, nepodařilo se mi otce přesvědčit, aby do toho šel. Nevěří, je už letitý a jiný už nebude.
    Bratránek s tím problém nemá, ale je nevýhoda , že bydlí až u Roudnice, sice Zahrada Čech, ale od LBC daleko na každotýdenní dovážení. Původně jsem to měla vymyšleno, že by se doplňovali.

    Tak se pokouším vymyslet jak dál, bratranec by asi nějaké dodávečky zajistit mohl, ale určitě ne pravidelně, a jde o to, jestli i o to byl zájem.

    No a ještě zkusím sehnat někoho jiného.

  19. [18]: Trochu mi to trvalo, ta odpověď.

    Jenom pár poznámek – dvoutýdenní cyklus by určitě nevadil, navíc v tom počtu lidí co se hlásili by se náklady na cestu jistě rozumně rozpustili.

    Pak je tu otázka, jaké množství by byl schopen dodávat, už jsem se myslím zmiňoval o tom, že jeden krámek v Liberci by takovouto zeleninu rád prodával i nečlenům coopu. Případně by možná zajistil i distribuci pro členy, to je věc dalších jednání.

  20. Kdyby se něco na Liberecku rozjelo, měli bychom také zájem. A docela vážný! zizienkb@seznam.cz

  21. ahoj, já bych taky měla vážný zájem. Jinak jsem už na parkovišti před bývalou tržnicí viděla prodávat květák a brokolici, je od pana Míky z Roudnice nad Labem. A v tom vjezdu před tržnicí už taky otevřeli, byla tam také zeleninka. michaela.schroterova@atlas.cz

  22. Tento týden jsem se dozvěděla o systému bedýnek a moc mě to nadchlo, něco takového mi moc chybí :-)) Jsem z Liberce a jestli se vám něco takového podařilo rozjet, dejte prosím vědět moc ráda se zůčastním a pokud budu moc tak i pomohu.kacka.p@seznam.cz

  23. Ahoj, taky jsem se pídila potom, jestli se daj v Liberci sehnat bedýnky a zatím jsem nic neobjevila.Teď jsem narazila při pátrání na vaši diskusi a jestli ty bedýnky rozjedete, tak mám zájem.Taky jsem tu zahlídla něco o mlíku.Tak bych se ráda dověděla víc.Děkuji.
    andrea.jaderna@centrum.cz

  24. můj zájem o bedýnky stále trvá. kdyby se na jablonecku nebo okolí něco rozjelo, ráda se přidám. děkuji.
    sophie@seznam.cz

  25. také máme zájem o bedýnky (jsme z Oldřichova v Hájích – z Liberce směrem na Raspenavu)

  26. zapomněl jsem ještě email: ivosh@ivosh.net

  27. Ahoj bedýnkáři!

    Musím říct, že pořad o biopotravinách a projektu bedýnek mě zaujal natolik, že jsem okamžitě začala hledat kontakty.

    Bydlím ve Vysokém nad Jizerou. Zdejší lidi jsou dost soběstační v produkci vlastních zahrádek, ale mě tu třeba chybí pravý špenát, mangolt nebo rukola. Letos jsem se pokoušela vypěstovat vlastní fazolky (tři druhy), ale nepovedl se mi ani jeden osev.
    Ráda bych proto využila něčí produkce (nejen zmiňovaných produktů) a samozřejmě mu za to i ráda zaplatila, tak jako tomu bývalo zvykem při nákupech a návštěvách sedláků v Rakousku, nebo při nákupech pro restauraci v Chorvatsku.

    Určitě bych věděla i o producentech mléka, mám se zeptat, jestli někdo stojí o zařazení do projektu?

    A abych nezapomněla, v Semilech a Jilemnici mají bio-potraviny. Takže odběrová místa se nabízejí také.

    Má někdo z horalů zájem se ke mně přidat?

  28. Tak se mi podařilo zkontaktovat dva případné dodavatele zeleniny a možná i ovčího mléka. Zatím je to v raném stádiu jednání, ale pokud půjde všechno dobře, od příští sezóny by snad mohly bedýnky začít fungovat. K tomu ale potřebuji dát dohromady seznam zájemců (vážných) z Liberce. Už mám pět odběratelů z našeho „mlékárenského spolku“, ostatní mi pište na tom.asw@centrum.cz. Protože je to už dost dlouho od posledního pokusu, při nutnosti omezení počtu budu brát v potaz jediné kritérium – čas přihlášení.

    Na ukázku uvádím pravděpodobný sortiment: mrkev, petržel, červená řepa, mangold, cukety, dýně Hokkaido, okurky, koriandr, petrželka, možná i další. Taky bude záležet na zájmu.

  29. tomasw:

    to jsou skvělé zprávy, kolik plánujete limit odběratelů? 10–15? kdybyste nemohl sehnat dostatek lidí, dejte vědět – zajistím! ;)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.