Noční můra dietologa RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

33 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Víc hlav prý víc ví (aneb jak pravila teta Kateřina: „více děr, více syslů…“). Obracím se proto na vás všechny s prosbou o rady a nápady. Přijede za mnou na týdenní návštěvu děda, který má specifické stravovací požadavky. Nejí jiné maso než vepřové a hovězí a jakákoliv zelenina k němu nesmí na méně než 5 metrů. Kromě toho má nařízenou dietku kvůli nadváze.

    Lámu si hlavu s tím, co mu budu vařit, aby to jedl a zároveň to bylo dietní. Když vás napadne něco z vepřového/ho­vězího, bez zeleniny a ještě relativně zdravé, budu moooc ráda za každý tip. Děkuju :o)

  2. tak to je fakticky těžké! :)

    uf, napadla mě musaka a lasagne, dke se dá zelenina pašovat téměř neviditelně, ale zase to není moc diet. vařené hovězí ještě – zeleninu z polívky by snad zbaštil né? ;) potom karbanátky 50:50 maso vs. zelenina. to určo nepozná ani :) potom něco dlouze pečeného se zeleninou, tu potom propasírovat a udělat z ní omáčku. víc mě zatímnenapadá, je to rébus. :)

  3. Co nějaké přírodní řízky z co nejlibovějšího masa s rýží?

    Jo vařit pro takovýhle militantní masožravcce není žádnej med – jsou s tím skoro stejně velký problémy jako s vařením pro vegany… (nejhorší je samozřejmě směs obou druhů mezi strávníkama).

  4. No, to je tedy oříšek!
    Napadá mě jedině hovězí na česneku (nejlépe kližka nebo nějaké pěkné plátky zadního). K tomu buď bramborová kaše nebo teda bramborový knedlík a pokud by to děda vydýchal, tak špenát. V této kombinaci by to pozřít mohl, jako by asi pozřel zelí u vepřové s knedlíkem.
    Nějakou vepřovou nebo hovězí roládu? Do té by šlo taky propašovat něco zeleniny…nebo španělský ptáček.

  5. 2: No já se v tom právě taky plácám. On tu zeleninu pozná a fakt to nejí (jediná výjimka je guláš, kde tvrdím, že dělám verzi bez cibule :o)). Zelenina v polívce je taky tabu. Dřív to vždycky jistily ovocné knedlíky a omáčky s masem a knedlíky – ale to má zas k dietě daleko. Pomoooc :o)

  6. I když bramborový knedlík není moc dietní, já vím. Ale šla by k tomu rýže. Ke všemu.
    Panenka s nějakou tou bylinkou a kořením v minutkové úpravě?

  7. Kytko, Pivli díky! Fakt si člověk neuvědomí, kolik zeleniny normálně používá. Přírodní řízky i hovězí na česneku zařadím!

  8. 5: zase bych se na to koukal tak, že vzhledem k jeho dřívějšímu šílenýmu stravování se dá jako dieta počítat i omáčka s masem a dietnější přílohou než jsou knedlíky.

  9. Docela by mě zajímalo jaký k tomu fanatickému odmítání zeleniny má důvod? A jestli jí třeba svíčkovou nebo rajskou?
    Totiž dokážu vařit bez masa, dokážu vařit hodně masitá jídla. Ale že bych musel vařit úplně bez zeleniny si nedovedu představit.

    A ještě jeden nápad: luštěniny – třeba čočku s kusem libového uzeného. Pokud jí tu rajskou, tak třeba fazole v rajčatové omáčce s mletým masem – ideálně čisté hovězí s nízkým obsahem tuku, pravda bez cibule to nebude ono, ale to je jeho problém…

  10. co třeba špízy z masa a jablek, k tomu rýže. Anebo po řecku souvlaki v pitě s jogurtem. Vepřové plátky se švestkovým přelivem. Bramborové placky.

  11. Je to mistr, ten Váš děda!!!! Že ho zdravim. DĚDA RULES!

  12. 9: Důvod vlastně nevím. Děda vyprávěl, že už na vojně přežil jen na špeku a sušenkách, které získával od ostatních vojáků výměnou za všechno možné :o)

    11: Jojo, děda je frajer :o) Ale už se mi to meníčko začíná pomalu rýsovat, díky všem! Ještě pár tipů a je to :o)

  13. Udělej mu vepřenky (z libového masa). K tomu brambory, dobrou hořčici a cibuli. Tu snad děda jako zeleninu přežije. :-)))

  14. Cibule je v kategorii „vysoce toxické“ :o)) Ale na tom ostatním a s anglickou hořčicí si snad děda pochutná.

  15. Vidím to jasně:
    snídaně: bioslivovice + biošpek
    oběd: hovězí nebo vepřový biostejk na biooleji, biožitný chleba
    večeře: biošunka nebo biouzené + biovíno

    Je to zdravé, dietní a lze to přiměřeně obměňovat.
    Děd je king, že si nenenchí kecat do života!

  16. Myslím, že tohlebymohlo dědu uspokojit:
    http://dolcevita.blog.cz/…sene-v-mlece
    Už jsem doma vařila muži s br. kaší a boule měl až za ušima a ta vůně!

  17. 14. A co s utopencema, to by cibuli snědl? Nebo je taky toxická? :-))) Ale s pikantní hořčicí si na vepřenkách pochutná i tak.

    16. Vepřové maso dušené v mléce je výborná záležitost, to potvrzuju.

  18. 15: Děda je z Moravského Slovácka, takže slivovice je povinná :o) A dokonce i bio – je z místních zahrad, babička každou švestku umeje, vypeckuje a špatné vyhází. To je pak chuť!

    16,17: jé děkuju za připomenutí – já jsem ten receptík na maso v mléce četla a moc se mi líbil. Jen jsem se k tomu ještě nedostala. Že by to teď byla vhodná příležitost? :o)

  19. 18: rozhodně, to maso v mléce je neuvěřitelně dobrý…

  20. 18. Tak to není slivovica, to je meducína! :-)))
    Vepřové v mléce ozkoušej, zelenina tam není prakticky žádná (něco bylinek a česneku) a když dáš polotučné mléko (i když plnotučné vede) nebude to taková bomba.

  21. Znovu jsem koukla na Šárčin recept a slintám jak Pavlovovi psi. Je to jasný, to musím zkusit.

  22. 21: Pro srovnání ještě tady http://chillijulie.cz/113.html
    (-:

  23. Vím, že to v zadání nebylo, ale králíka by nesnědl? Králíčí stehno je dietní, ale také velmi chutné.
    Doporučuji tento recept: http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…
    2 deci oleje se mi zdálo příliš, tak jsem dala polovinu. Králík se dva dny marinoval v ledničce a byl vynikající. A ten sosík – jedna báseň.

    A podstrčit mu lososa by nešlo?
    Toto je můj oblíbený: http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…

    Určitě bych zařadila pečené hovězí, jak už někdo navrhoval. To ani nemusí být kalorická bomba.
    Třeba: http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…

  24. Jsme se o dědovi bavili s paní J nad večeří z cizrny, rýže, cibule, česněku, špenátu a brokolice. Ne, nebylo to vegetariánské, neb jsem (protože to bylo po ruce) použil trochu kachního sádla a kuřecí vývar, ale mohlo to být vařeno klíďo i přísně veganské, bez velké změny chuti. Se sójovkou, mhmmm!

    Moje představivost byla namáhána po samotnou limitu, snažíc se pochopit dědův paralelní kulinární svět. Shodli jsme se s paní J, že děda přichází o hodně. Sadly.
    Nicméně, je to jeho volba. Jeho jídelníček je o mnoho pestřejší, než jedné osoby z dokumentárního programu zde v UK – ten člověk nejedl nic jiného, než sýr a crisps (brambůrky, kterým vy říkáte, po americku, čipsy). A ten sýr musel být jen jedné odrůdy, Red Leicester!
    Mnoho zdaru přeje 1R.

  25. 24.: to mi připomíná paní, o které píše J. Heriott v jedné ze svých milých knížek. Paní byla poněkud korpulentní a živila se výhradně fish & chips. Bydlela totiž přímo nad krámkem, kde toto prodávali. Stejně tak její pes, nejedl nic jiného. A tak, když psal pro psa recept, musel na něj výslovně napsat, podávat lék v brambůrku. :-)))

  26. 25: Roztomilé!

    V Paříži někteří surrealisté (Jean Cocteau?) si v restauracích objednávali pouze pokrmy začínající na určité stejné písmeno. Bylo to čiré pózérství (Jen se, koktó, nepózér!).
    Ale písmena se asi obměňovala a některá se určitě nepoužívala, neboť by nic na jídeláku nenašli a hlady by zcepeněli.

  27. Jana: Děkuju za nápady. Bohužel králík ani losos nepatří do poživatelné kategorie :o) Ale na králíka mám chuť už dlouho a už je naplánovaný na Velikonoce.

    1R: teda Vaší večeři bych si dala hned, ale děda by z toho měl mžitky před očima :o) Taky mu už roky všichni říkáme, že přichází o moc. Bohužel je naprosto nezdolný. Ale jíst jen pokmy od jednoho písmena by nemuselo být špatné – tagliatelle, tuňák, tuřín, tiramisu… mňam :o)

  28. 27, Nordy – you can take horses to water, but you cannot make them drink. Staré to přísloví.

  29. 1R:

    nepózéruuu :))) lolek

  30. Kolik je dědovi, jen tak pro info?

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.