Špagety - domácí výroba RSS

Štítky: , , , , ,

71 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Máte zkušenosti s přípravou domácího těsta na špagety? Používáte speciální mlýnky? A jaké suroviny jsou třeba? – nedávno jsem se o těsto pokusila a ze špaget mi vznikly spíš tagliatelle. Pojďme si vzájemně poradit :)

  2. Tohle bych asi nechala na Italech. Co vím, tak se to ideálně tlačí pod velkým tlakem přes nějaké bronzové formy.

  3. Domácí špagety nejsou žádný problém. Pouze je potřeba mít speciální mlýnek na výrobu těstovin, který má špagetové nože
    a hlavně semolinovou mouku. Běžná mouka jde použít také, ale
    na skus ty špagety rozhodně nebudou.

  4. Martina:
    Nenechám :) Mám vyzkoušené, že restaurace které dělají vlastní špagety je mají převážně výborné.

    Andula:
    Díky za radu, strojek mám tak hurá na to.

  5. Kate: Tohle me docela zajima a chtel bych to urcite vyzkouset, pokud se vam bude chtit napiste zde jak to u vas probihalo!

  6. Kate.Alice + Mirek:

    můžete prosím linknout obrázek jak ta vaše mašina vypadá? docela by mě to zajímalo :) klasickej pasta maker to asi nebude co? resp. ten mám ( http://www.amazon.com/…0/ref=sr_1_6?… ), ale mršky s kulatým průřezem z toho nedostanu :)

    třeba máte doma tohle?

    http://www.aluminiumcapping.com/…tamakers.htm

    ;)

  7. pan Cuketka:
    Mám (vypůjčený od babičky) něco jako tohle: http://www.domacky.cz/…/_870033.jpg tedy spíš než špagety mi vyrobí linguine…

    Ale ten druhý je luxusní, kde se dá sehnat :) ??

  8. jo, no vida, k tomu jsem se chtěl právě dobrat, co přesně myslíte. na tohle přesně narážela martina, je to úplně jinej stroj :)

    kde se dá sehnat ten tlakovej mačkač nevím, ale myslím že by to bylo zbytečná drbačka. to už radši kupné, nebo hranatý průřez :)

  9. No ale když ten klasickej italskej pasta maker ma ten špagetovej
    nástavec, tak ty nože, nebo kotouče, nebo jak tomu chcete říkat, mají půlkulatý profil, takže pak z toho lezou kulatý špagety. Nebo ne? Trošku jsem z vás znejistěla. Asi zítra udělám špagety.

  10. Včera byli domácí špagety, kulaté, výborné..Vyrobené volně dle návodu strýčka Billa: http://www.youtube.com/watch?… (mouka, olej, vejce, sůl, trocha vody) – jen to míchání se mi moc nepovedlo, hromádka mouky se rozpadla :) A vypadalo to takhle: http://farm3.static.flickr.com/…4f7a9b_o.jpg Nyní sháním semolinovou mouku na špagety al dente, nějaké tipy :) ?

  11. grratulace, takže nakonec byly přeci jen kulaté? v tom připadku závidím ten nástavec!! :)

    semolina: http://www.labottega.cz/ mají ale drahou :) aby byly al dente, musíte těsto udělat opravdu do tvrda (vypadá to pak jako e ani neprojede na první tloušťku) a pakl nechat dlooouho odpočinout – povolí.

  12. pan Cuketka:
    Kupodivu opravdu byly kulaté, vypadá to, že strojek od babičky funguje dobře.
    Děkuji za postnutou mouku, mrknu se ještě do nově otevřené italské prodejny na Veletržní, třeba budou mít levnější.

  13. chtela bych se zeptat, pred nedavnem jsem byla na navsteve v usa – zasadne jim chybi hruba mouka a krupici take moc neznaji, ale nakonec jsme sehnala semolina flour – na vyrobu odmacich testovin tam bylo napsano, ja ji hrisne pouzila jako obycejnou krupici don hnedliku apod.a obcas nahrazku hrube mouky a vychazelo mi to pekne.. nesly by tedy z hrube mouky, potazmo obyc krupice vyrobit testoviny? nebo z jake mouky to delate, kdyz ne z „prave semoliny“? jinak sama teprv strojek shnim, takze sama nevyzkousim:-(

  14. ach bože bože, myslela jsme samozřejmě do knedíků, a sháním, ne shnim, omlouvám se

  15. Kupil jsem si tu v UK semolinu, nevite nekdo je to to same co semolina flour?
    6. Muzu se zeptat na zusenosti s timto strojkem?

  16. ja myslim ze je to presne ono.. proste krupice – mouka a konec. kdyz jsme to tam tehdy shanela, ptala jsem se na semolinu(podle slovniku) a oni me presmerovali na semolina flour. proste to zkuste.-)

  17. jo, a ted jsem byla v tescu, kde prodavaj semolinu – 250g za asi 20 korun.

  18. Mam tento strojek http://www.amazon.com/…O/ref=sr_1_1?… a pouzivam na testoviny obycejnou hladkou mouku. Nestezuji si, na mne jsou pak tak akorat. :)

  19. Dneska jsem objevila v Marks and Spencer na Andělu semolinu zatím za nejlepší cenu – 500 g za 22 Kč. Vypadá trochu jemnější než semolina z Aromi (1 kg za 59 Kč tuším, někde výše je odkaz), ještě není otestovaná:)

  20. Tak jako jsou různé druhy rýže (a zaměňovat je willy-nilly hraničí s pošetilostí), tak jsou různé druhy pšenice.

    Italské těstoviny jsou dělané z „durum“ pšenice, tvrdé odrůdy obilí. Taková mouka by se např vůbec nehodila na dorty, na které je lepší měkká pšenka.
     http://en.wikipedia.org/wiki/Durum

    2: Martina má pravdu. Bronz těstovinám propůjčuje drsnější povrch, na kterém pak ulpí více omáčky a na dně talíře nezůstane loužička. Špičkové těstoviny se pak ručně zavěšují na bidla a suší na horském vzduchu.
    Pochopitelně toto všechno se pak poznamená i na ceně. Za málo peněz – málo muziky.

  21. Mistre z ostrovu, znamena to, ze s nudlemi musime do hor, nebo staci vyssi teplota vzduchu?

  22. 21: Vlhkost vzduchu, D mane, vlhkost bude hrát důležitou roli.

  23. Semolina v Sapori na Bělohorské: 82 (nebo 85 nebo 89) Kč / kg, takže docela absurdní cena, zatím nejvíc, co jsem viděla.
    Semolina na Bělohorské v italských delikatesách naproti Sapori 48 Kč / kg.
    Jo a v Aromi stojí 69 Kč / kg, jsem jim minule ubrala.

  24. http://www.eshop-pro-dum.cz/…ny-1538.html

  25. V Praze 9 – Cakovicich sidli firma LESA – dovozce italskych specialit a maji tam i malou vzorkovou prodejnu. Jezdim si tam kupovat prosciutto – maji ho skvele nakrajene a maji ho za prijemnou cenu!
    Urcite se s prodavackou da domluvit i na semoline – doporucuji se zeptat, cena asi 28kc/kg – jen velikost baleni je maxi – 25kg.
    Semolina se v italii pouziva na susene testoviny. Bezne pripravuji testoviny z hladke mouky 00 ruznych kvalit. http://www.molinocaputo.it/

  26. Zrovna jsem narazil na pěkný článek o těstovinách a vzpomněl si na tohle téma: http://chowtimes.com/…fresh-pasta/

  27. Včera jsem opět dělala domácí špagety, ale došla mouka z Aromi tak jsem to zkusila z hladké. A nemít doma balené tak jsem byla o hladu – těsto pořád lepilo ačkoliv jsem do něj nasypala asi půl pytlíku mouky. Neuvěřitelné :) Jinak další přísady 2 vajíčky, trocha soli a lžička oliv.oleje, vše pomalu promíchávané s moukou..

  28. Má někdo zkušenost s tímto mlýnkem na nudle.
    http://www.porkert.cz/edetail.php?…
    Jak dělat, aby se nudle nelepily.

  29. 27. Ja jsem to nekolikrat delal z hladke a nikdy se mi to nelepilo, vzdy to bylo velmi elasticke, a dobre zpracovatelne. Vidim to na maly pomer mouky a nedostatecne zamichani.

  30. Můžete popsat jak se s tím pracuje? Jedná se mi o to jak se hotové nudle odebírají od strojku.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.