Kávovar Nespresso? RSS

Štítky: , , ,

91 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zdravím Vás všechny, rozhoduji se o koupi nového kávovaru. Moc mě zaujala nabídka Nespressa, konkrétně model Lattissima, která umí připravit i mléčnou pěnu – zkrátka cappuccino na jeden čudl. Vím, je to lenost, ale na ranní kávu si myslím skvělá věc.

    Hlodá ve mě však jeden zoubek – kapsle…nevím zda do nich jít, či ne. Máte někdo nějakou zkušenost? Případně tip na jiný kávovar, který zvládne udělat podobný servis, ale není uzavřený pouze pro použití kapslí? V té cenové hladině jsem nic podobného nenašel, Nespresso prodává Lattissimu za 10 000 Kč, asi nejlepšího zástupce co jsem našel je Delonghi Esram 4500, který je však už přes 18 000 Kč, což je dvakrát tolik, a to do kávovaru dát bohužel nechci. U kapslí se mi líbí čistota a jednoduchost použití, ale zároveň se jich trochu bojím.

    Poradíte mi někdo?

  2. Kapslí se bojíte oprávněně… Pokud chcete capuccino na zmáčknutíjednoho čudlíku, to by měly dokázat plnoautomatické kávovary na zrnkovou kávu. Zkuste kdyžtak pročíst fórum na http://www.primacafe.cz, tam najdete zkušenosti se spoustou kávovarů včetně automatů.

  3. [Kytka]: děkuji za odpověď, můžete to trošku rozvést, alespoň bodově co stojí proti kapslím, mimo to že nemohu volit kávu dle svého uvážení? Nehodlám polemizovat, spíše bych rád slyšel ty důvody, abych pokud na nějaký zapomínám, věděl více.

  4. co se týče kapslí , je možná dobré vědět, že to není zas až tak ouplně nemožné obejít, když si dá člověk trošku práce … múže do teho narvat co chce … stačí to trochu progůglit :D… to Michal Marek ..... cena je jeden z mála argumentů pro odpůrce kapslí … zas na druhou stranu z jednoho dadáka 75 g se dá tech kapslí narvat dost :D…

  5. No, nevím proč se pytlíkovat s (jen několika druhy) kapslí, když je v ČR tolik malých pražíren, které nabízejí desítky druhů čerstvě vypražené kávy.
    Udělat si po ránu latté je otázka pár minut a po nějaké době to zvládnete bez potíží a zcela automaticky v konstantní kvalitě. Navíc je to příjemný způsob probuzení.

    Kapsle by mi přišly moc omezující. (A navíc, na ebay seženete mlýnek a kávovar asi tak cca za 6000 Kč)

  6. [medog]: ano, ale tím jaksi ty kapsle ztrácejí svůj smysl jednoduché a rychlé přípravy kávy :) cena by mi zase tak nevadila, dát v průměru 12 Kč za kávu je myslím ok, když vím, že denně více jak 2 kávy doma nevypiju (o víkendu o něco více)........­.s dadákem dejte pokoj :D

  7. 6: Mě proti kapslím stačí ten naprosto minimální výběr druhů kávy v nich. Pokud se to dá obejít, tak je to trochu leší, než jsem myslel, ale i tak – proč to složitě obcházet, když to jde bez nich tak snadno.

    Plus teda mě by u kafe ten rituál přípravy chyběl, proto neuvažuju ani o plnoautomatu.

  8. Na druhou stranu, ta káva z Nespresso kapslí je vážně překvapivě skvělá a je nemožné ji jakkoli zkazit. Já bych docela ocenil, kdyby běžné české restaurace a kavárny vzdaly svůj marný zápas s profi přístroji, které vůbec neumí obsluhovat, a místo toho používaly třeba právě Nespresso. Výsledek by o dva řády předčil 95% toho, co dnes dostanete, když si objednáte presso. Jinak ano, pokud je člověk opravdu zapálený znalec kávy, nemá smysl si Nespresso kupovat. Pokud si chce jen doma spolehlivě a rychle připravovat dobrou kávu, je to podle mě výborná volba. Rozhodně to není nějaké náhražkové babicoidní řešení, jediná nevýhoda je ten limit výběru. A na ranní nestíhačky při stávání do práce přímo ideální.

  9. 7: abych pravdu řekl, dělával jsem si kávu v klasické konvičce, kde ten rituál je opravdu dost znát, viz. také můj čtenářský příspěvek zda na cuketce, ale v poslední době mám spíše tendence vyřešit to co nejjednodušeji, proto jsem uvažoval i o těch kapslích. Procházím si to primacafe.cz – děkuji za odkaz – a snad najdu nějaký kávovar, který mi bude vyhovovat více, od kapslí asi nakonec upustím…

  10. 8: Pro restaurace je to fakt nesmysl vzhledem k ceně těch kapslí. Ale ano, máte pravdu v tom, že ve spoustě restaurací by instalace automatického kávovaru nejspíš znamenala zlepšení. Už jsem to tu i někde psal.

  11. 8: ano, právě tak je a byla tato volba myšlena… i když mě fascinuje práce s kávou, raději to přenechám lidem, kteří ví co dělají. Věta „Pokud si chce jen doma spolehlivě a rychle připravovat dobrou kávu…“ to zcela vystihuje :-)

  12. 10. My jsme ty kapsle nakupovali do firmy po 500 ks a cena vycházela něco kolem 6–7 Kč. Ale nebylo to v ČR. Při ceně 35–45 Kč za presso v restauraci, když navíc vezmu v úvahu jednodušší přípravu, mě to jako úplný nesmysl nevychází. A k tomu vím, že hosté budou vždycky spokojení a nikdo si nebude stěžovat, i kdyby zaskakoval za barem brigádník. Ale samozřejmě jsem nikdy neprovozoval restauraci, tak je to jen pohled laika.

    11. Já bych do toho osobně šel taky, hodně se mi líbí Le Cube, ale mám fakt malou kuchyň na to, abych tam postavil ještě kávovar..

  13. Máme Nespresso Citiz (včetně té vychytávky na šlehání mléka, cena cca 6500Kč) jako náhradu za plnoautomatického Juru. Důvodů je hned několik.

    1. nedělá bordel mletím (rozuměj nevbudím celej barák, když si chci dát kafe v 5 ráno).
    2. slušný výběr kapslí – 16druhů (z toho 3 decaf)
    3. v okolí jsem prostě neobjevila malou pražírnu a příjde mi jako děsnej nesmysl si nechat posílat kafe poštou nějakých 700km z Čech
    4. mléčná pěna z toho udělátka je super, ve většině kaváren lepší nedostanu
    5. obsluhu zvládne cvičená opice, tudíž i já, a hlavně NIKDE ŽÁDNEJ BORDEL :-)
    A teď mne ukamenujte :-)
  14. 12: jde i o to, jestli by to nespresso v restauračním provozu vydrželo – automaty na zrnkovou se profesionální dělaj, tohle nevím.

    13: vidíte to, já se chystám objednat si kafe z Dánska a divný mi to nepřijde. Kamenovat nebudu, proti gustu žádný dišputát. Jen prostě dávám přednost něčemu jinému – a to si musím každou dávku kafe prozatím poctivě odpracovat na ručním mlýnku. (-:
    Jinak 16 druhů může bejt fajn a taky nemusí – když mi z nich bude 15 chutnat, je to v pohodě, na druhou stranu z nich taky může bejt použitelnejch 0 (jo, jsem zmlsanej, radši jsem bez kafe, než abych pil nedobrý) v zrnkovejch kávách jich mám na výběr stovky. A k bodu žádnej bordel bych doplnil: a taky žádná romantika (-: A když jsem zvládnul základní manipulaci s pákovkou já, musí ji cvičená opice zvládnout taky (-:

  15. 13 Schnytlik:nad tímto modelem jsem taktéž přemýšlel. Jak tam dochází k zpěnění mléka, moc jsem to z obrázků nezachytil?

    14 Kytka: myslím že se budou profi dělat, na webu se to hemží výroky, že v x nejlepších kavárnách na světě dělají právě tímto systémem – reklamní kecy, ale úplně z prstu si to určitě vycucat nemohli a myslím že by byli hloupí, kdyby neudělali nějaký přístroj i do profi provozu
    Jinak co se týče té volby automat / ručně – opravdu, každému vyhovuje něco jiného a pokud vás baví si s tím hrát, proč ne, jak už jsem napsal výše, lidi kteří umí a baví je to, pozoruji rád…třeba latte arty dodnes pozoruji a nechápu :-)

  16. 15: No že v x nejlepších kavárnách na světě dělají kávu na tomhle systému věřím úplně a naprosto, pokud vynecháme to slovo nejlepší, nebo pokud dosadíme za x 0. (-:

  17. 16. Sice to není kavárna, ale.. ;)

    „Heston Blumenthal, šéfkuchař renomované anglické restaurace „The Fat Duck“ (Vypasený kačer), která získala tříhvězdičkové ocenění Michelin, dal bezezbytku přednost výjimečné kvalitě káv Nespresso. Podle jeho názoru by se měla tato káva vychutnávat stejně jako špičkové víno: nejprve očima, poté nosem a teprve pak v ústech.“

    Zdroj: Nespresso.cz

  18. systém pro restaurace mají samozřejmě vymakaný:

    http://www.nespresso-pro.com/…s_cz_en.html

  19. ano, myslel jsem si že budou mít vymakaný systém, ale nehledal jsem.....

    stále jsem na vážkách, chci se podívat do Pařížské a ochutnat pár druhů kávy, uvidíme.....bohužel se tam nedostanu v nejbližší době…

  20. ano, myslel jsem si že budou mít vymakaný systém, ale nehledal jsem.....

    stále jsem na vážkách, chci se podívat do Pařížské a ochutnat pár druhů kávy, uvidíme.....bohužel se tam nedostanu v nejbližší době…

  21. 17: právě, že to není kavárna.
    Když si v restauraci objednám čaj a donesou mi kvalitní nálevovej sáček, budu rád, že je kvalitní. Kdyby mi ale stejnej kvalitní nálevovej sáček donesli v čajovně, už by se mi to nelíbilo. V restauraci prostě chápu, když daj přednost metodě, která jim s menší námahou přinese standardní kvalitu. Ve specializovaným podniku (ať už je to kavárna nebo čajovna) už mám ale nároky vyšší a chci i tu romantiku, kterou do toho žádnej automat dát nemůže. Jo chápu, že na světě jsou i takový kavárny a prosperujou. Nicméně já se jim vyhnu.

    A co se týče pořízení přístroje domů – jednak mě taky baví si s tím hrát (proto ne automat) a jednak by se mi nechtělo zaplatit takový peníze a de facto se přitom upsat jedinému dodavateli suroviny. Už tak mě dost štvou monopoly, kterým se prakticky nejde vyhnout, natož abych si vytvářel dalšího pro sebe monopolního dodavatele dobrovolně.

    PS: http://blog.labohemecafe.cz/…rda-a-jarda/

  22. Kytka me predbehl … Nespresso se pit samozrejme da. Ano, je lepsi nez 99.9% vseho, co lze v ceskych kavarnach dostat, bohuzel:(

    Zaplatil bych v restauraci za biftek z mikrovlnky 250 Kc? Rozhodne ne … Ten priklad s cajovnou je samozrejme lepsi, z gyokura v pytliku bych taky nebyl moc nadseny …

    Nespresso ma smysl do domacnosti, kde chteji lide pit kvalitni kavu bez starosti, bordelu a bez uceni se spravnych postupu. Kavarna je od toho, aby pripravovala(!) kvalitni kavu. Pokud chteji v kavarne radeji mackat cudliky a hazet „kondomy“ do automatu, doporucil bych zmenit byznys …

  23. „Nespresso ma smysl do domacnosti, kde chteji lide pit kvalitni kavu bez starosti, bordelu a bez uceni se spravnych postupu. Kavarna je od toho, aby pripravovala(!) kvalitni kavu.“

    ano, v tomhle se vidím… pro mé použití to je asi ideální volba, jsem k němu nakloněn více čím hlouběji procházím nabídku.....

  24. Michal:

    přesně víc bych se do toho nemotal. cena je super. poměr cena výkon k průměrné české dostupné kavárně je jasný vítěz, myslím, že není co řešit :) jděte s klidem do toho!

  25. Mě právě ta cena vzhledem k tomu omezení dodavatele kávy nijak super nepřijde. Základní Gaggia Platinum jsem teď viděl za 12500, kapučinátor Gaggia má Interlinea za 850. Michal psal o mašině za 10 000, průměrně dvou kávách denně a ceně 12 Kč za kapsli, to je za rok 8760 za kapsle s kávou. Když vezmu svou oblíbenou espresso směs v zrnu, je to 250 Kč za 250 g (v 500g a 1000 g balení je levnější, rovněž jednodruhovky jsou většinou levnější), vychází to na 8 Kč za 8g porci a tedy při dvou kávách denně cca na 5840 Kč. Takže dohromady cenově už za první rok provozu skoro stejné, další roky ušetřím, obsluha je podobně jednoduchá (nasypat zrnka do zásobníku x vložit kapsli) a samozřejmě občas čištění, ale to mě čeká u obou systémů
    Navíc když přijde návštěva a budu dělat třeba 8 šálků najednou, můžu je dělat po dvou a jen mačkat tlačítko a nemusím po každém šálku vkládat novou kapsli
    Mínus je, že nemůžu tak snadno střídat kávy po jednom šálku.
    Zase ale mám na výběr z daleko více druhů kávy a můžu si snadno zajistit, aby ta káva byla čerstvě pražená a uchovávám ji v zrnkové formě, což je vždycky lepší.
    Když budu chtít, pořídím si k tomu s minimálními náklady ruční mlýnek, french press a třeba vac pot a nebudu omezen co se týče přípravy kávy jen na espresso a nápoje z něj odvozené.
    Pro mě prostě pro tenhle případ vychází furt daleko líp ten automat na zrnka.

  26. obsluha je podobně jednoduchá

    ehm, nic ve zlém, ale nenech se prosím vysmát ;)

  27. 25: O cenu až tak nejde, stále jsem na tom levněji než v kavárně. Obsluha stejně jednoduchá asi opravdu nebude, resp. určitě ne ve všech případech. Pokud si budu dávat pouze espresso – pak ano, ale pokud chci cokoliv s mlékem či mléčnou pěnou, už je to velký rozdíl. Navíc vidím jako nevýhodu v mém případě mít kávovar a zároveň další bazmek na šlehání mléka…

    Ale chápu Vás…bylo by divné, když byste Vy jako fanda do kávy, psal něco jiného a když byste neprosazoval tu ruční a pečlivější přípravu kávy…je to však otázka co komu vyhovuje více :-)

  28. 26: Radši než vysmát se nechám poučit, o co je ta obsluha nespresso strojů tak výrazně jednodušší oproti automatu? Napadá mě jen snadnější čištění. A taky to, že když mi nebude vyhovovat tovární nastavení hrubosti mletí nebo porce kávy, mám šanci to změnit, ale to odmítám považovat za nevýhodu, to je spíš možnost navíc, kterou můžu a nemusím využít.
    Pokud navíc o cenu nakonec až tak nejde (v prvním příspěvku to byl hlavní argument, proč ne Delonghi) dá se koupit i ten automat rovnou s dávkováním a integrovaným kapučinátorem a tam ta obsluha bude imho ještě bližší. A cenovej rozdíl se za nějakou dobu vyrovná na ceně suroviny.

    27: Ale já svou oblíbenou manuální metodu nijak neprosazuju, chápu, že nevyhovuje každému. Asi bude přehlednější, když začnu od začátku, mám pocit, že se trochu míjíme v tom, o čem mluvíme:

    Pro člověka s vašima požadavkama mi na základě toho co jsem si přečetl (osobních zkušeností s těmito stroji mám minimum, u nespressa dokonce žádnou) přicházej v úvahu dvě varianty:

    1. Nespresso s těmito výhodami:

    +nižší pořizovací cena samotného stroje

    +pravděpodobně snadnější čištění

    +možnost snadno střídat druhy kávy po jednom šálku (v rámci nabídky kapslí)

    • není slyšet mletí

    2) To zmiňované Delonghi s těmito výhodami:

    • nižší náklady na kávu (podle výpočtu výše cca po třech letech předpokládaného provozu vymaže výhodu nižší pořizovací ceny u nespressa, pro výpočet jsem použil spíš dražší kávu, takže dost možná i dřív)
    • nesrovnatelný výběr druhů kávy
    • možnost (jen pokud budu chtít) ovlivnit množství kávy (suroviny) na jednu porci
    +možnost používat čerstvou kávu (tohle je strašně důležitej a hodně podceňovanej parametr)
    +v případě, že se stroje budete chtít zbavit, předpokládám lepší prodejnost z druhé ruky.

    Pokud byste byl ochoten kvůli ceně obětovat malou část pohodlí, tak ještě ta Gaggia uvedená výše (dokud jsem nevěděl, že na ceně tolik nezáleží)

    Jinak doporučuju chuťové možnosti srovnávat s tou druhou variantou ve výběru, oproti stavu v běžné kavárně v ČR budou (za předpokladu, použití slušné kávy v tom Delonghi) lepší obě, to nemá smysl uvádět jako výhodu.

  29. mrkni se na http://en.wikipedia.org/wiki/Nespresso tam je to pěkně popsané. kapsle je nejen zásobní na kafa, ale zároveň i prostor k vlasní extrakci. tím že ji vyhodíš = vyčistíš kávovar k dalšímu použití. kapsle taky do jisté míry eliminuje nutnost adjustace hrubosti mletí.

    co je po mě synonymem domácího espressa na návštěvě (z mých dosaadních zkušeností)? umatlaná neudržovaná mašina, předem namletá lavazza, šílená exktrakce a nechutná pěna. a ještě chlouba majitele, jak za svůj designový kousek uvalil 25 k :)

    u nespressa prostě se prostě nedostaneš do styku s kávou a nemůžeš proces extrakce ovlivnit. právě to je ta výhoda! nenecháš uživatele, aby to pos*al vlastními silami! :)

    přijde mi to stejné jako debata u domácí pekárny vs. pečení v troubě, nebo rýžovar vs. vaření v obyč hrnci :)

  30. k debatě:

    http://www.nexpod.com/

    LOL ;))

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.