1. chci se Vas, mili spolukuchari, optat, jake byste mi doporucili nadobi? muj stary teflonovy wok se zacal loupat a rekl jsem si, ze trosku inovuji svuj vozovy park. do teflonu bych se nerad znovu poustel. ziskala si me litina, nicmene nepatri k nejlevnejsim. ma nekdo napriklad zkusenosti s titanem nebo jinym vhodnym materialem?

  2. kupovala jsem teď litinový oválný hrnec v Ikea..Myslím, že mají vcelku sympatické ceny…

  3. http://www.ikea.com/…eries/08990/
    dokonce ten klasický kulatý hrnec s poklicí mají teď v „akci“ ;) za 400,– (aspoň tedy na Černým Mostě) Ten oválný mě stál ne 1500,– ale asi 1000,–

  4. a ještě jeden odkaz…už dýl si na něco z toho brousím zuby ;) : http://www.litinove-nadobi.cz/?…

  5. Kdysi dávno jsme mívali litinovou pánev a až na to, že byla strašně těžká, byla úplně úžasná. Známý, který dělá kuchaře na litinu nedá dopustit. Já osobně mám nerez ocel 18/10 a je v poho.

  6. homi super dotaz :)

    snažim se ty svoje kuchyňské krámy racionalizovat neustále a furt se nedaří!! co mám a používám:

    1) kulatý litináč z ikea = univerzální, na vaření, pečení, dušení! je dokonalý a mylsím nejuniverzálnější

    2) jednu wok teflonku tefalred spot = na tvaru mi až tak nesejde, občas el ten teflon prostě využiju – vajíčka, palačinky. slouží peerektně, bez jakýchkolv stop po loupání.

    3) pořádná nerez pánev s poklicí – v té vařím 80% všech věcí, nemlůžu si to vynachválit. ukradl jsem rodičům z jakési sady a naprostá spokojenost, dá se koupit všude. kritéria pro mě – tlusté dno, vysoké kolmé okraje, držadlo kovové nešroubované, bez teflonu uvnitř :)

    tohle základní trio myslím musí stačit na 99,9% operací v kuchyni :)

  7. my doma máme sadu hrnců Zepter od tety, a i když mi ta značka není sympatická, hrnce to nejsou čpatné. Zbytek zvládneme na dvou teflonových pánvích. novejší je jen na vajíčka a palačinky, ta druhá pak na maso.

    Kromě toho máme obyč plech, silikonový pekáček a skleněnu zapékací misku. Víc nějak nepotřebujeme.

  8. Litina „zdedena“ po babicce je asi to nejlepcejsi, da se v tom delat vsechno :) jen vajicka se mi v tom jaksi chytala, takze na to teflon – tefal dela asi nejlepsi.
    Nerezu moc nefandim, ale to je asi tim, ze jsem kdysi dostala levnou sadu, porad to bylo flekaty a vsechno se v tom chytalo, pokud nebyl litr oleje pod platkem masa :(
    Do trouby litina nebo sklo/keramika (solidni maji v ikea)

  9. 8.Schnytlik
    Tak tak…do trouby mám (konečně) litinu a sklo, přiznávám i silikonovou formu na bábovku ;) A na vaření mám teda (spíš zatím)hlubokou teflon pánev od Tefalu – už asi tři roky, vařím na ní prakticky skoro vše – krom příloh a jsem spokojená :-) O loupání nemůže být řeč…a to v ní občas dělám i mušle ;-) Jinak na vaření – brambory, rýže, těstoviny…mám nerez hrnec. Snažila jsem se rodičům „vymluvit“ jejich stařičkou litinovu pánev, ale nepodařilo se… „Potvory“ si ji hlídají ;) :D

  10. 9. Blanule: babicka se kdysi zamilovala do nerezu a litinac mi darovala, ted zebra a zebra, ale ja nedam, vrcim, cenim zuby… :)

  11. Já jsem tohle období asi pěkně prošvihla…i když otec ji nedal z ruky ani za „zlatý Zepter“ :D Snad to jednou zdědím, snad to neodkážou někomu jinému, ale v tomhle případě doufám, že to bude za hodně dlouho ;o)

  12. jo, za moooooc dlouho! :D

  13. co nejdýl…Ono totiž, jde mi o to, že ta litina, čím je straší, tím je lepčí :D :D :D :D ;o) (trocha černého humoru…snad se nikoho nedotknu ;o) )

  14. chnapu, ono se tak nejak impregnuje nebo co, tim jak se to porad promastuje…

  15. tak koukam, ze litina vede. no, asi zainvestuju. ikea s jejich litinovymi hrnci ma user friendly ceny, nicmene wok jsem pod dva a pul nevidel… bohuzel nemam po kom zdedit nejaky pekny old school kousek:)

  16. homi: co takhle projít nějaké „vetešárny“ ;)
    Schnytlik: přesně tak ;) čím víc sádla ve stěnách tím líp…škoda, že to neplatí i pro lidi… :-( :D

  17. homi:

    nádherný avatar ;))

  18. nedavno pridan, kdyz jsem se prokousal gravatarem. dekuji:) muj oblibenec earl z komiksu redmeat

  19. Pokud můžu doporučit, tak wok jedině ocelový!!! Při správné údržbě je je to kus nádobí, který nezklame. O poměru „cena--->výkon“ ani nemluvě… ;-)

  20. my máme většinou nerez a smalt a sklo, ale dva kousky jsou to pravé, litinový wok, hrozně těžký, ale úžasný, jenom už není tak využitý, už se nám nechtějí woka moc vařit (možná skončí jako venkovní nádobí), a pak širokou pánev nerez 18/10 s obrovskou poklicí (tuším, že od Beck Intl.), ta je nejvytíženější, kdysi jsme ji dostali od mojí maminky, nevešla se jí, chudince, do trouby :-)

  21. Lidičky, hlavně nevařte v silikonkách od Tescomy, je-li vám zdraví milé… Vidím, že tu někteří silikonky zmiňujete.
    Jinak já mam nejlepší asi polohlubokou pánev Tefalku s červeným puntíkem, ve který dělam téměř všechno, woka s „teflonem“ (cosi noname), kterýho vykutil manžel kdysi ještě na koleji a pak nerez hlubokou pánev od Tescomy, kterou ale moc nepoužívam.

  22. Doma máme skvělé hrnce Filssler Profesional (doufám, že se to tak jmenuje). Měli jme taky jejich pánve a ty zase nestojí za nic (rychle se poškrábali a vzhledem k poměru kvalita/cena jednoznačně zklamání), dobré a cenově přijatelné lité nádobí má ETA. Ale stejně můj nejoblíbenější „nepřipalující hrnec“ je stará dobrá Mechanika z roku 78 :-)

  23. ehm Fissler :-(

  24. Fisslery, to je můj sen. Chodím je do Kiky okukovat a slintám :-D

  25. Problém spočívá v tom, že ty nejlevnější řady nádobí Fissler zas až tak kvalitní nejsou, podle mne pokud už budu chtít zainvestovat do nádobí vyplatí se připlatit si.
    To co máme se jmenuje Original Profi Collection, ale zcela vážně musím pochválit nádobí z ETY máme titanovou litou pánev a skoro nepřipaluji, což je úspěch :-).
    P.S. omlouvám se za ty chyby v předchozím příspěvku…

  26. Na tema litinovy wok – pozor, pozor, je to velmi slozity cvik. Finta woku je v tom, ze je velmi tenky. A standardni litinovy wok, necinsky, je opravdu tezke hovado a s wokem to ma spolecny jen tvar. Cinsky litinovy wok je zhruba tak tezky jako normalni ocelovy, tloustka okolo 3mm. A diky tomu krehky.

  27. Wok -už má nasloužíno, ale stále maká, brouček. Litinové pekáče po babičce – jsou k nezaplacení. Hluboká teflonová pánev – je skvélá, takky stála majlant. Můj nový hrnec na těstoviny od Tescomy – narozeninový dárek, který mi udělal velikou radost. Francouzská pánev koupená v Londýně, s dvojitým dnem, mřížkovaným povrchem -použitelná na cokoliv – miluju ji!!! Odstředivka na salát, „jede“ prakticky denně. A vánoční struhátko na česnek či zázvor…

  28. 25: no, taky mam vyhlídnutou sadu hrnců za 10.000, to je na můj vkus až dost… :-) (Fissler Fiamma)
    27: jo, odstředivka na salát je u mě taky celkem v permanenci, hlavně když se zavařuje a zamražuje :-)

  29. no, tak prave jsem si objednal wok z ciste litiny Skeppshult (ten smalt mi tam nejak nesedel). momentalne jsem ve znojme, litinu jsem u znameho vyzkousel a zamiloval se. neslo mi az tak o wok jako takovy, ale o velkou komfortni panev s vysokymi okraji. odzkousim a mam vyhlidnutou krasnou panev na grilovani…

  30. ad odstředivka na salát:

    někteří top kuchaři ji odmítají, že přeci jen příliš drtí listy. co takhle čistá utěrka? :)

    ad wok:

    nejsem fanda a sice z jednoho jediného důvodu – na wok potřebujete pořádný fajár, který pěkně oblízne stěny z boku. na plotně/indukci = holý nesmysl, na plynu i na tom největším běžném hořáku = bída.

    dají se snad na to udělat takové nástavce, ale zas takový wok-kutil nejsem… takto nějak ohněˇm pro wok má vypadat:

    http://commons.wikimedia.org/…omainguy.jpg
    http://commons.wikimedia.org/…_Nanjing.jpg

    outdoor varianta:

    http://www.eurocosm.com/…t-wok-GB.asp

    když se na ty ohnivé fujary podíváte, tak každého rozumného člověka vlastnícího konvenční sporák, musí na wok přejít chuť ;)))

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.