Odporný film na čaji RSS

Štítky: , , ,

38 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Přistěhovala jsem se do nového bytu uprostřed Brna a obávám se, že budu muset začít kupovat pitnou vodu. :( Udělala jsem si čaj (kvalitní zelený v sáčku, pokud to hraje nějakou roli) a zjistila jsem, že se mi na něm udělal hnusná, poněkud mastná vrstva čehosi. Lístkem tvrdého papíru z bločku to šlo částečně sebrat, ale stejně to bylo odporné, protože zbytky začaly plavat a klesat ke dnu, takže celý čaj putoval do dřezu.

    Víte někdo, co to bylo? Dosud jsem se s tím nesetkala. Dá se ta voda nějak filtrovat, aby to zmizelo? Nebo je naprosto nedůvěryhodná? Na to, abych si z ní udělala čaj, už asi nebudu mít odvahu, ale lze ji bez obav používat na vaření?

  2. zkuste ještě jednou na nějakém levnějším čaji, pokud se vám na povrchu znovu vysráží tenký film, je příčina jasná – tvrdá voda.

  3. Určitě bych zkusila filtrační konvici. Na chatě máme sice pitnou vodu. Za normálních podmínek je ale zcela nepitelná. Po přefiltrování se její kvalita výrazně zlepší a můžeme ji normálně pít.

  4. „Příliš tvrdá voda účinnost extrakce snižuje a způsobuje tvorbu povlaků na povrchu čaje nebo kávy. Vodu lze údajně změkčit přídavkem několika zrnek soli nebo jedlé sody. V případě problémů je nejjednodušším řešením použití balené pitné vody (samozřejmě neperlivé).“

    Zdroj: http://scienceworld.cz/…rihuanou-344

  5. Jana: dost se divím. Bydlím taky v centru a metalizující povlak se mi nedělá. Kvalitní zelený čaj si dělám denně. Jaké jsou v domě rozvody vody? Staré trubky? Doporučuji obrátit se na Brněnské vodárny a kanalizace, informace o tvrdosti vody podle městské lokality tam poskytnou.

  6. Doma máme to samé. Na čaj používám vodu přefiltrovanou přes Britu – http://www.britavoda.com/cz/index.html

  7. calgon

  8. Stejný problém jsem měla v minulém bytě a filtrovala jsem přes Britu – pak to bylo v pohodě.

  9. Díky za odpovědi. Po té konvici se ohlédnu. Filtrujete i vodu na vaření (třeba brambor či rýže) nebo jen na přímé pití?

    Zkusím si i zavolat na vodárny.

  10. Já to používám jen na ten čaj, případně kafe. Mám starší typ, kde dost dlouho voda překapává. Takže používat to na běžné vaření by bylo hodně otravné. A pak by bylo potřeba hodně často měnit filtry, což není úplně levná záležitost.

  11. Jana: možná budou mít tyhle údaje i na webu. Ale informace poskytnou určitě i po telefonu.
    Vodu nefiltruji vůbec, z kohoutku ji beru i na přímé pití. Žádnou pachuť nevnímám.

  12. Tady se to řeší. Existují samozžejmě i „průmyslové“ filtry …
    http://www.primacafe.cz/…iewforum.php?f=68

  13. 9: Filtrujete i vodu na vaření (třeba brambor či rýže)?

    Ne. Ano.
    Kde se voda slévá (/brambory, zelenina), čepujem přímo z kohoutku. Kde se voda cele vstřebá (rýže, kuskus), použijem filtrovanou. Filtr Brita.

  14. 13: Čeho se medle bojíte?

  15. My máme v centru Brna výbornou vodu. Pijeme z kohoutku a bez problémů. Ta odporná vrstva se mi u čaje taky párkrát udělala, ale zjistila jsem, že to dělá jen u některých čajů. Například ale černý z M&S je bez problémů.

  16. 14: Pb.
    Staré olověné potrubí.

    Filtry něco stojí, ale zase není třeba často vyhazovat rychlovarné konvice, které by se jinak brzy povlékly „kamenem“. Také čaje chutnají líp.

  17. 16. Máte? A nechal jste si dělat analýzu vody, esli tam vůbec něco je? A analýzu po prohnání filtrem?

  18. 17: Analysy nemám. S tím olovem to nebude tak hrozné, jako ve starém Římě – na rozdíl od nich je tu voda tvrdá, tvoří v olověných trubkách nerozpustný minerální povlak.

    Chuťově (a tutově) poznám, kdy je filtr už méně účinný a potřebuje vyměnit. Prostě filtrovaná voda nám chutná lépe a jiné zdůvodnění k filtraci ani nepotřebujeme.

  19. 18.Pane Jednorohý…našel jsem na Amazonu docela dobrý deal na filtr Brita Fjord za 12.85 liber.Na kolik vás vyjdou ty kapsle do toho, řekněme měsíčně?

  20. 16. K tomu vyhazovani konvic: urnex descal na ne.

  21. 19: Pane Mirek, to fakt nevím. Jsem ženatý a takovéto nákupy dělá moje drahá. Kapsle se kupují ve velkém a nebude to žádná ohromující položka.
    Finally – nejsme typ lidí, kteří by měli spočítáno, na kolik jim, řekněme, prací prášek, toaletní papír, mléko do čaje atp. měsíčně vyjde. Sorry. Jsme přizpůsobiví – až na to nebudeme mít, tak klidně budeme pít čaj černý, vodu z vodovodu a budeme používat staré noviny… :-)

  22. 20. Není třeba kupovat speciální prostředky – varnou konvici stačí vyvařit octem, stačí přivést k varu a kámen je fuč.

    Jinak k filtrování vody – to má smysl maximálně na ten čaj, jinak není pití filtrované vody vhodné ze zdravotních důvodů, oproti tvrdé vodě totiž zvyšuje kardiovaskulární riziko.

  23. 22: oproti tvrdé vodě totiž zvyšuje kardiovaskulární riziko
    Neplatí toto všeobecně všude tam, kde je měkká voda? Tj všude, kde se výborně oholím. Zahrnuje to Prahu.

  24. 23. Jistěže to platí obecně pro měkkou vodu. Na pití je vhodná tvrdá voda v vyšším obsahem vápenatých (ty převážně dělají onen „vodní kámen“ tvorbou uhličitanu vápenatého) a hořečnatých iontů.
    S tou Prahou to není jednoznačné – má tři zdroje pitné vody – Želivku, podolí a Káraný. Káraný je nejlepší, parádní tvrdá voda z hlubinných průsaků Jizery. Já mám vodu právě převážně z Káraného.
    Podolí i Želivka jsou spíš měkčí.

  25. 18. Olověné vodovodní potrubí se sice občas vyskytuje ve straších domech, ale zevnitř je pocínované, takže se olovo do vody nedostává.

  26. Tedy, no nemá dostávat:)

  27. 22. To je taky fakt :) U me holt ta situace je specificka tim ze pouzivam Descal na kavovar, a co zbyde tak jde do konvice.

  28. 24: Já se v Praze vyskytuji (a hladce holím!) právě v Braníku. Jak se dělá pitná voda z Vltavy jsem měl možnost mnohokrát vidět v Podolské vodárně. Pouze pro otrlé! ;-)

  29. 29. nedělám si iluze, že by se to v jiné vodárně dělalo jinak! ;-)
    Také máme vodu z Podolí, aspoň předpokládám, anžto máme vodárnu „skoro“ pod okny.:-)

  30. Vodárna v Podolí: naučil jsem se tam pro život jednu šikovnou věc: Když se (jakýkoliv) kohout naplno otevře, na doraz, tak se pak asi o osminu otočky zase má přivřít. Zamezí se tak „zaseknutí“ a je prostor pro uvolňovací manévr.

    Vodě z vodovodu jsem se pak nějakou delší dobu vyhýbal, ale nutno dodat, že tam mají výstupní kontrolu a theoreticky by vše mělo být OK.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.