Nová kuchyň RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

109 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Nejake tipy, zkusenosti, co se hodi a co je nesmysl ?
    Pripadne kde jse ji poridili Vy?

  2. Fajn postřehy k nové kuchyni od Hany Michopulu byly v nové příloze LN – Esprit, vyšla cca před měsícem. Bohužel tu přílohu nemůžu dohledat online, takže Vám je tahle informace asi k ničemu:( Jedině mrknout do knihovny…

  3. Dle vlastní zkušenosti mohu říct že nesmyslem je vestávěny kávovar. Má ho maminka, stál nelidské peníze a skoro ho nepouživá. Naopak hodně použivá vestavěnou grilovací desku.

  4. Dekuju, LN prilohu jsem taky nenasla, tak jsem adresovala dotaz primo Hance Michopolu.A protoze jsem kuchyn nikdy predtim nezarizovala, jsem vdecna za vsechny negativni i pozitivni zkusenosti..:))

  5. Plynovou varnou desku ideálně s pěti hořáky a výkonnou troubu (to znamená tu, kde nečekáte půl hodiny, až se nahřeje). Hlavně ne vestavěný lávový gril, smrdí to a v nejhorších případech i hoří, vím o čem mluvím, mám ho. Jo a účinnou a tichou digestoř.

  6. Troubu v takové výšce, aby se člověk nemusel furt ohýbat, když se chce kouknout dovnitř nebo něco vyndat. Dobrá digestoř je taky potřeba. Odkládací prostor vedle ledničky (zásadně chci to máslo, co je úplně vzadu a musím vyndat půl poličky v lednici, než se k němu dostanu) a pokud možno biofresh lednici (skladované potraviny vydrží mnohem déle).

  7. Doporucuju indukci, mame ji a jsme moc spokojeni, je fakt, ze ji mame teprve asi 2–3 tydny, ale sestra ji ma uz rok a taky si ji nemuze vynachvalit. Elektrika ani sklokeramika se s tim neda srovnat, plyn jo – pokud jde o vlastnosti, ale s indukci usetrite i spoustu energie. A jestli mate strach z draheho nadobi, tak mam tajny tip – na indukci vam budou pasovat stare smaltovane kastroly a hrnce po babicce :-)

  8. pridam sem zapisky z konkurence, at to pak mam vsechno najednou..:)
    http://bistro.florentyna.cz/…ky-v-kuchyni

  9. Indukce je bezvadné řešení tam, kde není možné vařit na plynu. Co se týče úspor, jejich návratnost je vzhledem k ceně desky a rostoucím cenám elektřiny sporná (údajně je to při stávajících cenách více než deset let). Ale pokud přihlédneme k tomu na čem vaří profíci, tak zjistíme, že na plynu. Nemusí řešit velikost nádobí, ani materiál, ze kterého je vyrobeno. Kromě toho plyn je nezbytný, pokud chcete správně vařit po asijsku, tedy ve woku.
    Ad Michopulu: Ale jo, pěkná kuchyně to byla, velikost stodoly, nože na magnetické liště, nezbytný ostrůvek, vše od KitchenAid vyrovnáno na lince, na čestném místě sporák Aga… Srdce každého gastrosnoba zaplesá:-) V Apetitu každý měsíc vychází reportáž z kuchyně některého šéfkuchaře, to je také hezké čtení.

  10. ad Lucka B..:))) chapu to jako prilis dokonale na to abych to shanela k podivani…

  11. Dokonalé to je, ale je u toho i docela pěkné povídání. Spíš bych to brala jako inspiraci. Aspoň tam radí někdo, kdo doopravdy vaří.

  12. Lucka: Mně to nepřijde prvoplánově snobské. Jasné že když H.M. v té kuchyni zřejmě fotí knihy a články, tak je potřeba, aby to k něčemu vypadalo, ale neměla jsem z toho pocit, že by to bylo jen na oko a nefukční. Naopak tam zdůrazňuje, na čem se šetřit má a na čem ne, radí některé vychytávky… Přišlo mi to fajn.

  13. Ideálně plynový panel, horkovzdušná trouba ve výši pasu. Pokud je dost peněz, tak pracovní deska z Corianu nebo podobného materiálu – nejsou na ní žádné spáry, kam by zalézaly slupky z česneku-kočičí chlupy-rozsypaná paprika-doplňte si dle svých zkušeností. Kamenná deska taky není špatná, ale když praskne, nelze ji opravit, a je studená a „hlučná“. Pokud MW, tak je lepší volně stojící, vestavěné mívají malý objem.
    Na utěrky používám takový nesmysl, který měla už moje babička. Je to taková kulatá gumová vypouklina s křížovým otvorem. Do otvoru se utěrka vmáčkne, netřeba hledat poutko. Mám ty nesmysly nalepené na radiátoru, takže se utěrky suší.
    Plnovýsuvy – a pokud se podaří správně umístit potravinovou skříň (ideálně přístupná ze dvou stran), tak i u ní.
    Magnetická lišta na nože (v IKEA za pár šupů) a závěsný program na sběračky-otvíráky-mašlovačky-škrabky-cokoliv, co má očko.

  14. No plyn vs. indukce.. Výhoda indukce oproti sklokeramice je snadná regulace výkonu a úspora energie. Oproti plynu už zbývá jen ta úspora energie. Nicméně kvalitní plynová deska (Bosch, Siemens, Electrolux, AEG) se dá pořídit za 6–8 tisíc Kč. Kvalitní indukce od těch samých značek od ca. 15 tisíc Kč výše (na netu). Otázka je, jak často vaříte a za jak dlouho se vám případná investice vrátí. Já osobně bych hlasoval pro plyn (a sám mám sklokeramiku:)

  15. diky vsem za tipy…momentalne nejvetsi dilema pada na plyn vs. indukce vs sklokeramika, kterou mam ted. Zasadni vyhodu plynu proti indukci vidim v tom, ze nemusim resit, co na to muzu dat a co ne…pominuli fakt, ze na plynu neumim varit.:)) Ta rychlost me vzdycky dostane…
    Add trouba…Rozdily horkovzdusna a parni..?

  16. 15: Horkovzduch znamená větrák vzadu v troubě a kruhový topný těleso kolem něj, nic víc – je to o trochu rychlejší, nežklasika, rozhodně se to rychleji rozehřeje a mělo by jít dělat víc jídel najednou (nemělo by záležet na umístění v troubě).
    Kdežto parní bude navíc umět pouštět do trouby páru – nikdy jsem s tím nedělal, ale myslím, že třeba na pečení chleba to bude velká výhoda, taky imho uměj vaření v páře (což ale není problém udělat na sporáku)

  17. Nedavno jsme trochu predelavali kuchyn. Tak tam prisla nova vestavna horkovzdusna el. trouba Baumatic a plynova deska teze znacky.
    Me prani 5 horaku jsem si nemohla splnit kvuli nedostatku mista.
    To jsem mela vyhlidnuty sporak Baumatic, piano.
    Tak snad nekdy priste.
    13: To na uterky znam, ale vozim to z Francie cele rodine. Ono se to da poridit i u nas?
    Na noze mame zasouvaci drevene boxy.
    Kitchen aid nemam, nepotrebuji, vystacim si s jinymi nastroji. Kecy typu; kdo to mysli s varenim vazne, ma doma Kitchen aid, no k tomu nemam slov.

  18. 17: Nesmysl na utěrky se dá koupit v domácích potřebách, např. u Forejta na Jugosl. partyzánů, P6. V hypermarketu nikoliv.

  19. Pozor – v parní troubě nic neupečete, sice se jí říká trouba, ale je to určené na vaření, ne na pečení. Existují i kombinace klasická trouba + parní trouba, ale do toho bych asi nešla – nedá se to použít najednou a z vlastní zkušenosti vím, že u nás běží parní i normální trouba většinou najednou (v troubě se peče masíčko, v páře se dělají fazolky, brambory atd. a ještě tam vařím polívku).
    Kuchyň jsem řešila loni a osvědčilo se následující:

    • všude dát výsuvy, žádná dvířka, prostě samé šuplíky, ale aby to mělo plnovýsuvy s dobrou nosností a dorazy (šuplík se sám dovře a nejde s ním „fláknout“)
    • materiál dvířek – mám bílý lesk, folii a nemohu si to vynachválit, nic na tom není vidět (ale nikdo mi to nechce věřit)
    • ohlídejte si výšku pracovní desky, jsem trochu vyšší, tak mám desku také o něco výš a oproti staré kuchyni s výškou desky 75cm se to nedá srovnat, moje záda mi velmi děkují každý den
    • čím míň spár bude na pracovní desce, tím lépe – ideálně ani jedna
    • dejte si k lince co nejvíc zásuvek a to na několik míst – máme jich 6 a myslím, že je to tak akorád (spíš občas nějaká chybí)
    • varnou desku máme kombinaci 2+2 (indukce + sklokeramika), chtěla jsem to tak kvůli drahému nádobí, co nešlo na indukci, dneska bych to už neudělala a komplet by to byla indukce – uživatelsky je to mnohem lepší, na sklokeramice vařím už jenom kávu v mokka konvičce, jinak nic (plyn u nás není, takže ho jsem volit nemohla)
    • pokud by se vám do kuchyně vešla ta parní trouba, tak mohu jenom doporučit, u nás určitě nejpoužívanější část vybavení, nemáme ani mikrovlnku, pára obstará to samé
    • určitě nešetřete na digestoři a pokud to jenom trochu půjde, tak ať je to odsávání ven, nikoliv recirkulace; raději silnější digestoř než si pak nadávat – vůbec pokud máte kuchyň spojenou s obyvákem
  20. Liska: diky, vysku desky uz mam vyzkousenou ve stavajici kuchyni, komfort je nesrovnatelny
    add nosnost vysuvu; nemate nejake zkusenosti s kuchynemi z IKea?

  21. Z Ikea mám jenom potravinové skříně ve spíži – jsou široké pouze 45cm kvůli přehlednosti a právě i trochu kvůli nosnosti, takže problém s nimi nemám, ale je pravda že se tam vejde tak max. 15kg mouky na šuplík a to zase není moc. Přímo v kuchyni mám Tandemboxy od Blumu, nosnost 50kg. Ikea by měla někde uvádět nosnost těch výsuvů, ale na šuplíky třeba 90cm plné litonového nádobí bych se asi bála – Blum to u nás zvládá s přehledem. Jinak kamarád, co montuje kuchyně, si kování od Ikea příliš nechválí, ale zase je to za zlomek ceny než Blum či Hettich a pokud budete mít kuchyni z Ikea, tak se asi nevyplatí kování měnit, jen bych těžké nádobí asi rozložila.

  22. Co se týče té parní trouby, tak tohle už dávno neplatí. Současné parní trouby kombinují páru s grilem, takže péct se v nich dá nejen bez problémů, ale dokonce lépe a rychleji než s klasickou troubou. Trouba si při pečení jen koriguje vlhkost podle zvoleného programu a jídlo se při pečení nevysouší. U dražších typů to funguje automaticky, prostě jen zvolíte, že chcete upéct kuře. Trouba ho sama zváží a nastaví optimální režim páry a pečení, teplotu, čas…

  23. 2 skip:
    ano, kombinované trouby existují, ale jak jsem psala – do té kombinace bych nešla, nemáte šanci dělat dvě věci najednou – v páře i v troubě, což je hodně nešikovné. Z vlastní zkušenosti vím, že min. v cca 50% případů běží obě trouby najednou a toho s kombiňákem nedosáhnete. Člověk si říká, že se mu to takhle nesejde, že si to zorganizuje atd. a pak si nadává – vidím to u sebe, na poslední chvíli jsem si rozmyslela nahřívač nádobí, že budu používat na nahřívání troubu a teď jsem z toho docela nešťastná. Jak si zvyknete na teplé talíře, tak pak ten studený poznáte stoprocentně a docela dost to vadí – a po pečení do trouby rozehřáté na 200st. fakt ty talíře dát nemůžete a i kdyby to šlo, tak stejně než se nahřejí tak jídlo částečně vystydne. Jinak to pečení s párou umí i klasické trouby – říká se tomu klimatické pečení a trouba si nasává vodu před pečením, používám to na pečívo a třeba i pečínku a jak píšete, opravdu je to lepší než samotné pečení v klasické troubě.

  24. 20. Já mám kuchyni z Ikea (cca 10 let) i s výsuvy a unesou jak litinu, tak těžké ocelové nádobí, nikdy se nic nerozbilo. Co se týče kování (výsuvy, šuplíky), vše funguje. Přežilo to i malé děti, i když to jsme měli skoro vše zabezpečené proti otevření.

  25. 20: Z Ikea máme celou kuchyň, bílá, dubovou desku (nejprve jsem se bála, že to bude strašně choulostivé, ale tři roky jsme měli v bytě jednu z Ikea nejlevnějších dřevěných desek a vydržela opravdu nelidské zacházení. Když je nejhůř, trochu se obrousí, naolejuje a je zase jako nová), pouze šuplíky s plnovýsuvy a tlumiči a jsem naprosto spokojená. Vedle kuchyně mám malou spížku a je k nezaplacení. Tok potravin taky optimální: spížka, lednice, odkládací plocha, velký dřez (velký a hluboká tak, aby se v něm dal pohodlně umýt pečící plech), odkládací plocha, plynová varná deska Whirlpool s wok ploténkou (úžasná… v kombinaci s obyč plechovým wokem za 200Kč se na ní dají dělat doslova kouzla), velká praovní plocha do L, trouba v úrovni očí. K tomu ještě ostrůvek jako pracovní plocha. Fakt je, že kuchyň mám relativně velkou a mám v ní 2 okna (kvůli tomu mám jen jednu horní skříňku na skleničky a hrnky. Mám ji teprve měsíc a ještě jsem na ní nenašla ani jednu chybičku. Vaří se v ní samo ;-) Další super vychytávka je žaluziová skříňka postavená na desce. v přízemí mám nastrkané pečivo, protože se nám jinak vždy válelo po lince a na policích pak nejrůznější mixéry a pod. Poměr cena/výkon kuchyně je bezkonkurenční.

  26. 21: Informaci že kuchyně z Ikei má nějaký fórový kování pravděpodobně šíří lidi z kuchyňských studií. Ikea má komplet kování Blum a zásuvky jsou zmiňované tandemboxy, je to na nich napsáno teda kromě nápisu made in germany:)
    Přesvědčit se může každý, kování se válí v bednách v samoobslužném skladu.

    Stavěl jsem kuchyni rodičům a rozdíl mezi návrhy ze studií a vlastnoručním slepencem z ikei byl cca 100kkč. Jenom musíte počítat že montáž kuchyně trvá (aspoň pro mně znamenala..) cca 2 týdny práce po práci a asi 10 jízd mezi ikeou a bytem.

  27. jen k tomu robotu kitchen Aid – nevim, co je pravdy na tom, ze kdo to s varenim mysli vazne, ma ho. nicmene urcite to vyuzijete, pokud varite casto a pro vice nez tri lidi – nemam primo Kitchen aid, ale bosch, asi http://www.bilezbozi.cz/…profimixx-46 a nemuzu si to vynachvalit.. hnete, sleha, krouha, strouha, mele maso, dela koktejly, myslim ze se da koupit i natsvaec na zmrzlinu. proste dobrej, doufam porad jeste nemeckej vyrobek. takze tak:-)

  28. 2 rejow:
    ano, některé kování pro Ikeu opravdu dělá Blum, ale je to speciální řada pouze pro Ikeu a s produkty Blumu pro standartní trh sto nemá nic společného – schválně jsem se byla podívat v kuchyni na oba ty výsuvy a šuplíky a totožné tedy určitě nejsou. Navíc jsem byla u toho, když se to montovalo, takže to mohu posoudit – dělala jsem v nábytku poměrně dlouhou dobu, takže vím o čem mluvím. Jitona také dělala nábytek pro Ikeu a když jsem od jejich ředitele slyšela z jakého materiálu atd., tak jsem si udělala obrázek – prostě to byla Ikea a ne Jitona. Nemám nic proti Ikea, ale s velkými specializovanými výrobci bych je tedy do jedné třídy určitě nedávala.

  29. jen k tomu robotu kitchen Aid – nevim, co je pravdy na tom, ze kdo to s varenim mysli vazne, ma ho. nicmene urcite to vyuzijete, pokud varite casto a pro vice nez tri lidi – nemam primo Kitchen aid, ale bosch, asi http://www.bilezbozi.cz/…profimixx-46 a nemuzu si to vynachvalit.. hnete, sleha, krouha, strouha, mele maso, dela koktejly, myslim ze se da koupit i natsvaec na zmrzlinu. proste dobrej, doufam porad jeste nemeckej vyrobek. takze tak:-)

  30. to Liska:
    promiňte ale na kování šuplíku z Ikei je napsáno Blum Tandembox a já pochybuji že by jakákoli solidní firma pojmenovala dvě kvalitativně odlišné řady stejným názvem. To by si zahrávala se svým dobrým jménem, nehledě na to, proč by měla dodávat pro ikeu pod vlastním jménem když stejně dobře pro ní může dodávat ononynmně. Navíc to co jsem já montoval se naprosto shoduje se schématem kování zásuvky přímo tady: http://www.blum.com/…box_expl.jpg versus tohle (nenašel sem lepší fotku) http://www.ikea.com/…06500_S4.JPG

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.