Skromná kuchyně
a kalkulace surovin

Součástí receptů Skromné kuchyně je vždy i kalkulace ceny za jednu porci. Přečtěte si jak jsem cenu surovin počítal a jak se podle ní zorientovat.

Cena surovin

Výpočet ceny začíná vždy u stanovení cen použitých surovin. Tady jsem použil online cenový srovnávač (Kupi.cz) a nabral si průměrnou akční cenu, za kterou je možné surovinu pořídit. Pokud chyběla, našel jsem průměrnou cenu suroviny v supermarketu.

Průměrnou akční cenu jsem vybral proto, že u řady základních a nejčastějších surovin je to díky vysoké konkurenci zároveň i běžná cena, za kterou surovinu nejčastěji pořídíte.

Ceny se v průběhu roku mění – je to dané sezónností zboží (ovoce, zelenina) a různou dostupností v průběhu roku (vejce, máslo). U každého receptu proto označuji měsíc a rok, kdy jsem kalkulaci počítal.

Kalkulace receptu

Samotný výpočet je hodně jednouchý. Ceny surovin za kilogram jsem vždy přepočítal na hmotnost suroviny použité v receptu. Na konci jsem všechny ceny sečetl a získal celkovou cenu za recept. Tu už jsem jenom vydělil počtem porcí a získal jsem finální cenu za porci.

Skutečná cena za porci

V reálných podmínkách počítejte s tím, že skutečná cena za porci bude vždy o 10 až 25 % vyšší. Je to dané tím, že ne vždy se vám povede všechny suroviny nakoupit za tu nejlepší cenu.

Svou roli hraje i velikost balení – větší balení a slevy za více kusů v balení vycházejí vždy výhodněji. Dále s cenou v průběhu roku hodně hýbou sezónní výkyvy.

Skutečná cena nákupu

Počítejte také s tím, že abyste mohli začít vařit, musíte ve finále za suroviny utratit mnohem více. Je to dané balením, které ve většině případů neodpovídá hmotnosti uvedené v receptu. Konkrétní recept například počítá jen s 15 g másla. Vy ale musíte koupit celé balení, jehož cena je mnohem vyšší.

U receptů tedy vždy zvažte i to, kolikrát ho plánujete zopakovat, nebo jestli máte pro nakoupené suroviny využití i v dalších receptech. Obecně se vyplatí kupovat spíše menší balení a objemy, u kterých máte jistotu, že je bezezbytku spotřebujete.

Další možné úspory

Receptury zároveň nejsou spočítány úplně na doraz a výsledná cena se dá ještě o kus snížit. Uspořit můžete například výběrem levnějšího tuku (rostlinný olej místo másla), snížením podílu masa nebo náhradou zpracované potraviny (suché luštěniny místo sterilovaných).

Skromná kuchyně

Skromná kuchyně je nový projekt pana Cuketky, který se věnuje šetrnému vaření v každodenních podmínkách obyčejné domácnosti. Nabízí recepty, které jsou nenáročné na peníze, vložené úsilí a čas.