Vykrajovátka

Chcete pana Cuketku jako vánoční cukroví? S těmihle roztomilými vykrajovátky je to možné! Díky 3D tisku si můžete objednat vánoční vykrajovátka s motivem pana Cuketky.

Vykrajovátka jsem si nechal vyrobit na míru u šikovných tvůrců z dílny Vlastní vykrajovátko. Vykrajovátka dělají z libovolné předlohy, takže zvládli i vysmátého pana Cuketku, kterého můžete objednat zde!

Vykrajovátka tisknou na 3D tiskárně z materiálu PLA – biologicky odbouratelném plastu, který je vyrobený na bázi kukuřičného škrobu a zároveň je vhodný pro kontakt s potravinami.

Vykrajovátko má rozměry 5,5 x 3,7 x 1,6 cm a je ze dvou částí – vnější část vykrojí těsto a vnitřní pak otiskne reliéf. Vykrajovátko se dá běžně umýt ve vlažné vodě s trochou saponátu. Nemyjte ho ale v myčce nebo v horké vodě (60 °C a více), jinak se materiál deformuje.

Recept

Jaký druh těsta s vykrajovátkem použít? Nejlépe se mi osvědčilo linecké. Dá se vyválet do tenké vrstvy, vykrajovátka se dobře otiskují a reliéf vykrajovátka zůstane pěkně viditelný i po upečení.

Suroviny

300 g hladké pšeničné mouky
200 g másla (nakrájeného na kostky)
100 g moučkového cukru
2 žloutky

Postup

1 Do mísy dejte všechny suroviny a postupně vypracujte pěkné soudržné těsto. Těsto na linecké nehnětejte zbytečně dlouho. Stačí jen tolik, aby byly suroviny (a hlavně máslo) spojené. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte odležet do lednice (stačí na hodinu, ale klidně i přes noc).

2 Odleželé těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a na pomoučeném válu ho rozválejte válečkem na plát silný asi 3 až 5 mm. Z těsta vykrajujte s pomocí vykrajovátka jednotlivé tvary – vždy nejprve obrys a pak opatrně i reliéf.

3 Vykrojené tvary rozložte na plech s mírnými rozestupy a dejte péct do trouby rozehřáté na 160 °C. Těsto je tenké, tak je potřeba jej hlídat. Pečte dorůžova asi 10 až 15 minut.

4 Upečené linecké nechte úplně vychladnout. Můžete slepovat krémem nebo marmeládou. Linecké v kontaktu s náplní postupně změkne. Když ho posypete moučkovým cukrem, tak bude měknout ještě rychleji.

Tipy

Nejlépe se reliéfy otiskují do těsta, které je po rozválení ještě chvíli vychlazené (stačí chvilka v mrazáku nebo venku za oknem). Platí to i o pečení a již hotových tvarech. Pokud máte chvilku navíc – klidně je i s plechem před pečením zchlaďte. Budou se péct lépe. Pokud těsto při pečení příliš vyskočí, vyndejte ho na chvíli z trouby a nechte chvilku zchladnout.