La Dolce Vita: Jahody Romanoff

V marketech jsou právě dostupné první jahody (v mém pekelném středisku na červeném vrchu již od 14,90Kč!). Nehal jsem se zlákat a myslím, že jsem neprohloupil ;) Pokud si chcete osladit život, doporučuji recept na jahody Romanoff z výtečného serveru Hostovka.

Recept není složitý: rozčtvrcené jahůdky osladíte cukrem, zalijete lžící Grand Marnier (já věděl proč mám jednu flašku pořád doma, nejen pro Crépes Suzette ;) a nakonec přidáte šlehačku! Et voilá – m�?amiiinooo ;) Já osobně jelikož jsem líný a šlehačku se mi nechce šlehat (ta ze spreje to pro mne není šlehačka, ale vybělený emulgovaný rostlinný tuk), používám 40% šlehačku nešlehanou a jahody nechám ve výsledné směsi chvíli odstát (cca 15 minut). Jak již zmiňuje pan Klíma, kombinace je vymyšlena smrtelně vážně s nulovým prostorem pro chybu.

Ta lžička Grand Marnier, rozpoutá sladkou sonátu chutí a vy – odletíte na šlehačkovém obláčku do nebes… Máte-li svůj osobní tip na přípravu jahod, podělte se se mnou – jsem jedno mlsné La Cuketkoooh!

Reklama

Komentáře

Jako dítě jsem jezdila na tábory a na jednom jsem i pomáhala v kuchyni, měli jsme úžasného kuchaře, hodně toho procestoval, skvěle vyprávěl (naučil nás i zpívat Marseillesu) a hlavně skvěle vařil. A když už mluvíš o jahodách, tak dělal-dětem to šíleně chutnalo, jahodovou pomazánku na pečivo, normálně jahody, cukr, máslo (v nouzi může být asi jahodový džem), perfektně rozmixované. Nikdy nezbylo. Ale jak říkám, je to asi spíš pro děti.
A taky s nostalgií vzpomínám na pochoutku z dob socialismu zvanou Miláček, něco jako jahodový šlehačkový dezertík v plastové krabičce-uááá, nikdy se mi nepodařilo ze šlehačky a jahod a cukru vyrobit totéž (že by mi chyběla nějaká zázračná chemická přísada?:-)

ad Miláček ;o))))) na ten si bohužel nevzpomínám, škoda! jahodová pomazánka může být docela fajn – díky :)

Chm, no oni ho bohužel vyráběli ani ne rok, vždycky byl vyprodaný brzy po dodání, důvod proč zmizel nadobro, neznám:-) A je to už let, to je fakt:-)

Když se objevila dodávka Miláčků v chladícím regále, brala jsem vždycky víc než jednoho:-) Skoro bych řekla, že jsem na něm měla závislost. Neměla jsem si na něj vzpomenout, stýská se mi po něm:-)

Jako malí jsme ho s manželkou taky zažili a občas na něj vzpomínáme, jak byl dobrý. Ta chuť se mi dodnes vybavuje.
A obchodní název byl dokonalý… :-)

Můj manžel dělal dětem Miláčka,když byly malé.Našlehal šlehačku,smíchal s jahodovou přesnídávkou.Bylo to vynikající:-)

Jé, tak na tohle jsem narazila díky tomu že to Lada vytáhla z propadliště dějin. Miláček je moje vzpomínka na dětství, máma mi to pravidelně kupovala s rohlíkem ke svačině. To byla mana nebeská, vždycky když vzpomínám na to, co bylo nejlepší k jídlu, tak Miláček je na prvním místě. Ta chuť byla naprosto nezaměnitelná, určitě nějaká návyková chemikálie v tom byla. Zvláštní je, že existujou i lidi, podle kterých byl Miláček ten největší humus a považujou jeho příznivce za čuňata.

↪ 8 Ala: Alo, Miláček, to je jedna z nejsladších vzpomínek na dětství:)
Dosáhla jsem nedopatřením chuti Miláčka při snaze vyrobit jinou sladkou vzpomínku – takový ten jahodový smetanový dort se želatinou. Hmota nebyla jako ten dort, zato byla jako Miláček :D http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#… – hmotu jsem vytvořila z ušlehané šlehačky, jahodové marmelády a želatiny. Fakt značně přesná chuť.

Alo, já bych zas ráda objevila recept na ten růžový třaslavý jahodovosmetanový dort z cukráren mého dětství:) – v mém rodném městě se jmenoval vždy buď Jahůdka, nebo Pohádka. Ovšem Miláček byl vcelku příjemný vedlejší produkt dosavadního bádání:)

Vzpominka na milacka se mi vraci…u nas za rohem byl mličňák…fronta az vem pani prodavačka mela v hlave stužku a pamatuji si jak sel na odbyt…prodavala i takove kokosove platy polite cokoladou chlazene to bylo take žraso…a pak tam mela jeste nejaky ovocny jogurt,ale ten nebyl tak chutny… Proste milacek vedl na plne čaře …mam na nej vzpominky :-)))

Dííííky za supr vzpomínky na Miláčka ! Já dodnes od revoluce chodím po mléčných výrobcích v supermárketech a když vidím něco nového jahodového, koupím, ochutnám, pomluvím. Miláček byl jen jeden. Nic ho nenahradí. Nenašel by se nějaký výrobce? Myslím, že by vydělal na nás závislákách. Po tolika letech, spíš desetiletích se nedá zapomenout ta chuť. A tak hluboce zakořeněná nostalgie. Co dokáže jeden kelímek s jahodovým něčím. Kami dík za návod, jak ho vyrobit. Teď mám doma plno jahodových džemů ze samosběru, tak to prubnu systémem: Jak pejsek s kočičkou vařili dort. Třeba to vyjde.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)