Sýry z Vojslavic

Je to zvláštní paradox. Na jedné straně tu máme velkou bouři okolo kvality běžně dostupných potravin. Na straně druhé se tu ale před námi otevírá jedno z nejlepších období pro českou gastronomii. Řada oblastí v jídle zažívá svůj restart. Na scénu naskakují nadějné suroviny, podniky i lidé, kteří stojí za nimi. Pokud chcete, objevovat nové a dobré nebylo nikdy snadnější. Krásné kozí sýry z farmy Vojslavice mi dávají za pravdu.

Po objevu Krasolesí je to teprve druhý místní producent sýrů, který mě fakt baví. Podobně jako sýrař Kolman z Krasolesí se inspirují francouzskými sýry, na rozdíl od něj se ale věnují českým kozám hnědým černostrakatým. Poprvé jsem viděl na Jiřáku, podruhé ve Sklizenu v Nuslích.

Zatím jsem od nich ochutal pouze dva kousky, ale vím jistě, že je odteď budu kupovat pravidelně. První (z titulky) je váleček Saint Maure s tenkou vrstvičkou bílé plísně na povrchu, která u vyzrálejších kousků přechází do modré. Jedná se o variaci na slavný kozí sýr Sainte Maure de Touraine — tady samozřejmě bez francouzského AOC, bez typického brčka ze slámy a z pasterizovaného mléka. Z definice měkký sýr je pěkně kompaktní. Ze začátku sněhově bílý, poté přechází do matnější slonové kosti. V chuti nebudete detekovat žádnou nepěknou kozinu, ale jen říznou pikantnost s lehkými bylinkovými odstíny.

Druhý bobánek na obrázku je vojslavický Vojchaource. Variace na měkký sýr z kravského Chaource původně z kravského mléka. Mladý sýr má jemné tvarohové jádro. S tím jak dozrává, tak se uvnitř zpevňuje a pod kůrkou naopak pomalu zkapalňuje. Schválně si kupte kousek Chaource a porovnejte (třeba ve Fransýru). Na to, že provoz farmy běží teprve od loňska, jsou sýry z Vojslavic na velmi dobré úrovni. Dělaji toho samozřejmě i víc, a pokud je chcete ochutnat za nejlepší ceny, nakupujte přímo u nich ze dvora.

V duchu prvního odstavce si teď se mnou představte, jak to tady bude vypadat za dalších pět nebo deset let vývoje, když tady nebude jen Kolman a Haasovi, ale další desítky malých sýrařů. Co to udělá se samotnými producenty (kteří přežijí), co s námi (kteří neutratí všechny peníze za blbosti) a co s celým českým prostředím v jídle? Představte si dalších deset let společného sbírání zkušeností, kultivace prostředí a rozvoje.

Co to má společného se skandály v supermarketech a s úlovky kontrolorů? Naštěstí nic moc. Nůžky se rozevírají správným směrem. Můžeme jen doufat, že to tempo ještě zrychlí… :)

Optimisté ordinují — alespoň jednou sousto dobrého českého sýra denně! Další důkazy brzy.

Reklama

Komentáře

To je krásně optimistické! Byla bych moc ráda, kdybys vizionářskými schopnostmi dostihl Sibylu i Libuši;)
Jo, souhlasím, ze dvou přístupů ke zlepšování stravování je mi taky mnohem bližší styl „nabídneme něco dobrého, ukážeme dobrý příklad“ než „sepíšeme filipiku proti zlořádům“.

↪ 2 kami: jo. já jen neříkám, že to bude pro všechny a všude. tam jsem naopak pesimista a naopak věřím, že na na nějaké to pomyslné dno v průmyslových potravinách, u nákupů ve velkých obchodech, v kvalitě výživy celé populace si ještě pěkně počkáme. ani zdaleka tam ještě nejsme.

je to tak všude nejen v sýrech. třeba v pivu — pivní rozmanitost nebyla v česku nikdy lepší a fandové piva neměli nikdy lepší přístup k dobrému pivu. přesto se na objem a v celkovém měřítku produkují kvanta špatného piva. v kávě jsme neměli na dosah ruky nikdy takové možnosti a vědomosti i úroveň specialty coffee v ČR je nejvyšší historicky, historicky nejvyšší je s tím ale zároveň i tržní podíl rozpustné kávy… etc a tak dál dokola ;) prostě nůžky.

↪ 3 pan Cuketka: To máš pravdu. Sama to vlastně nevnímám tak citelně, protože přece jen víceméně patřím do skupiny těch, kteří na ty „dobré věci“ ostražitě čekají, takže jakmile se objeví, zaberou v mém stravování procenutálně podstatně vyšší podíl, než je takový podíl průměrně v populaci. Takže mám trochu optimisticky zkreslenou optiku:)
Ale stejně, každou chvíli slyším nářek (ženy na rodičovské, to je, eh, specifická sociální skupina:D) na to, že se nedá nic dobrého koupit, takže proto se stejně musí dětem dát něco mizerného, protože je to už stejně jedno. A marně tvrdím, že to, přinejmenším v Praze, vážně není pravda. A nikdo mi nevěří. :)

↪ 4 kami: jj tady si asi nemáme co povídat ;) je to tak a myslím, že jsem to tady na blogu vlastně probrali už v nespočtu diskuzí. v mainstreamu to ale pro to věčné mrmlání a hysterii nebude nikdy možné slyšet.

Pane Cuketko a už jste někdy ochutnal Pivník z farmy Dolenec? Ten sýr má taky charakter.

Píšu za organizátory farmářského trhu na Jiřáku (Archetyp) – díky moc Cuketkovi a všem, kdo umí ochutnat a docenit tyhle sýrové průkopníky. Krasolesí se už podařilo se prosadit a já teď držím palce i Haasovým z Vojslavic, kteří nás naprosto okouzlili, a na jejich „vstup“ jsme trpělivě čekali, než se výroba dostatečně ustálila. Jinak – Vojslavice jsou na Jiřáku každý pátek, přijďte, upřímně děkuju všem nakupujícím!

Před 14 lety prodávalo Tesco kozí sýry z Mladějova (Český ráj), stejný typ jako „bobánek“, v alobalu se v regálech vedle franc. sýrů krásně vyjímaly :).

↪ 6 Jenda: sýry z Dolence znám, ale moc mi neutkvěly. Pivníka tedy znovu ochutnám! :)

↪ 7 Anonymní: jojo, Haasovi určitě super, více takových! ;)

↪ 8 Peta: kde je jim teď konec, nevíte?

OT k tomu Tescu: Všimla jsem si na Zličíně že mají v regálu pár balíčků ze Sasova, což mě celkem příjemně překvapilo, ale při bližším ohledání nic moc, jen bůček, sádlo, paštiku a nějaký salám. Jsem zvědavá, jestli se to uchytí.

↪ 4 kami: Myslím, že ani u žen na mateřské to není tak mizerné jak píšete, pokud tedy nemáte na mysli extrémní případy z Mimibazaru a podobných pekel. Sama jsem matka na mateřské, obklopená matkami na mateřských a místo frflání si měníme nadbytečné výpěstky a radíme si, kde se dá sehnat pěkná česká zelenina a ovoce. A třeba řecký jogurt, který jsem před dvěma dny objevila u nás v Hrušce – podotýkám, že bydlím na malém městě, kde je zásobování kvalitními potravinami občas mizerné, ale jde to a zlepšuje se to, pokud člověk není vyloženě línej a nebojí se vložené práce, tak nemá proč na kvalitu potravin extra nadávat. Záleží spíš na založení a chuti vařit a péct ze základních surovin. Stokrát omleté,, stokrát pravdivé. Je ovšem taky pravda, že z některých matek na dětských hřištích by mě klepla pepka a jejich děti si do života ponesou opravdu nehezké stravovací návyky.

↪ 9 pan Cuketka: Osobně jsem tam zajela kdysi na kole na nákup. Tenkrát říkali, že budou končit…nevím. Teď to nelze ani dohledat.

↪ 11 Madla: to právě nejvíc souvisí s tím, ve které sociální bublině se pohybujete… hledám si k tomu teď nějaké věci a práce, jak to studovali v US, že se jim tam celé části populace najednou „vypadly“ z nějakého normálního stravován a jsou z toho najednou ty otřesné dětské obezity a vše okolo. u nás to snad nikdy takhle nepropukne, nějaké podobnosti tam ale urči budou.

↪ 15 Peta: Ten zámek majitelka někomu pronajímá, ten provoz možná moc ziskový nebude, s farmou to může být podobné.

Hurá, 3× hurá…já už byla tak zoufalá z nabídky 20ti a 30% hmoty ze supermarketů, že jsem najela na vlastní výrobu, která v mých podmínkách asi bude možná jen od jara do podzimu. Tohle vypadá jako skvělá zimní varianta.

↪ 11 Madla: Mimibazar fakt ne :) ženy na mateřské vytvoří vždycky lokálně velice uzavřenou, na místo vázanou a zároveň velmi dočasnou skupinu, která je dosti odtržená od ostatních lidí v okolí (dáno nejen jinými starostmi, ale velmi silně jiným rytmem dne – zcela převráceným oproti lidem chodícím do práce, takže se najednou málo potkávají s jinými než ženami na mateřské). Skupina vždy náhle vznikne, trvá obvykle 3 – 5 let a pak se zcela rozpustí návratem žen do práce. A vznikne nová skupina, podle věkové blízkosti dětí.
A asi hodně záleží na „efektu zakladatelky“ – jádro, tvořené obvykle těmi, kterým se děti narodily první, udá tón skupiny. Jsou to „zkušené matky“, oproti těm, které mají děti o několik měsíců mladší.
Zřejmě u Vás jádro holduje dobré stravě.
Já spadla do skupiny, kde je považován za pochoutku pro roční dítě smažený chleba ve vajíčku, fajn je na výletě studený párek do ruky (dobře se drží, nejlepší jsou prý striptýzky, dítě rádo tahá za ten igelit s pruhem). Sice nepotkávám vyloženě mimibarové zrůdnosti, ale to, co považuju za skutečné jídlo, tedy taky zrovna moc ne (jako za mě smaženka dobrý, ale beru ji za svou soukromou prasárničku, když zkysnu v Motole v nemocnici a jdu si tam pro něco do bufetu:) )

↪ 13 pan Cuketka: No vida, měla jsem dočíst diskusi :) Jo, něco takového jsem tím myslela. A pokud něco v tomto směru (nejen žen na RD, pochopitelně, ale obecně izolovaných skupin, ona kupodivu stačí i hvězdice střediskové obce s okolními „spádovými vesničkami“ – taky v některých oblastech neobyčejně uzavřený svět) dáš dohormady, bude mě to moc zajímat. Kdysi kdesi jsem četla článek o názorových vůdcích v internetových komunitách. A myslím, že možná trochu vznikají i velmi uzavřené komunity bydlištně vzdálené, ale zapadnuvší a propadnuvší své internetové skupině. A že se tam můžou objevovat děje velmi podobné. Ale samo nevím:)

Český trh s potravinami je jednoznačně nejhorší v EU, dostupnost kvalitních nebo alespoň normálních potravin je rovněž horší než na Ukrajině, v Rusku nebo na Balkáně. Má to mnoho příčin a objektivních faktorů (totální kolektivizace v 50. letech, devastace zemědělství v 90. letech pod Klausovou taktovkou, 100% socializace všech gastronomických provozů, šílený a státem či městy podporovaný masivní útok super a hypermarketů zahraničních řetězců, které si na Východě vylepšují své roční bilance, neuvěřitelná neschopnost českých drobných živnostníků a prodejců hledat nové či jiné dodavatele a starat se o své obchody a zákazníky tak, jak je to běžné jinde, neexistence normálních trhů, hrůzné stravovací návyky a masivní obliba podivných kulinářských výrobků, jako např. pomazánkové máslo, za který bychom nejraději v Evropě nasadili vlastní životy, či příšerné a naprosto otřesné restaurace a rychlá občerstvení atd., atd.). Má rodina v Karviné v roce 2012 nemá absolutně žádnou možnost pořídit byť ty nejzákladnější potraviny alespoň v ucházející kvalitě (před měsícem jsem se v tomto městě marně snažil sehnat hovězí maso mimo řetězce!). Příšerné vyschlé pečivo plné emulgátorů, hnusný chléb, na pohled odporné maso naházené v řeznictví jedno na druhém, stánkaři se shnilými meruňkami vyřazenými z rakouského velkoobchodu za vpravdě astronomickou cenu, plísní prosmrděné brambory z Kauflandu… Uvědomte si, že normální je zajít do obchodu, kde dostanu zakysanou smetanu bez škrobu, čokoládu bez rostlinného tuku, zmrzlinu z mléka, šunku bez glukózového sirupu, modifikovaných škrobů, emulgátorů a hromady éček, aniž bych musel s sebou vláčet encyklopedii potravinářské chemie. Obchod, kde si můžu vybrat! Tento stav pak vede k opačnému extrému: že v Olomouci koupím 100 g prachobyčejného primitivního sýra z Farmy Zdeňka za cenu, za kterou se o 50 metrů dál prodává Pecorino Sardo! Prosím, neposuzujte Českou republiku prizmatem Prahy! Tak jako v každé jiné rozvojové zemi je naše hlavní město státem ve státě, po jehož opuštění se ocitáte na jiné planetě. PS pro všechny yuppíky a foodíky: zkuste si v Českém gruntu k prodávaným uzeninám vyžádat oficiální složení výrobku: já jsem to udělal: franšízant měl štěstí, že nebyl v obchodě (ostatně, jak obvyklé pro českého podnikatele)…

↪ 20 zizzou: proto přeci píšu o nůžkách, které se rozevírají. samozřejmě i geograficky, o tom přeci není žádných pochyb (a i když mám limitovanou zkušenost s nákupy v regionech). přesto to „prizma Prahy“ mi takhle přímočaře nepředhazujte. letos na jaře jsme objížděli pekárnu v okolí Ostravska. letmá rešerše, jeden sobotní výlet autem a během pár hodin jsme měli několik slušných chlebů z okolí (spektrum od zcela řemeslných po nešizené „maloprůmyslové“). minulý měsíc opět naprosto zapomenutý a místními opomíjený objev uzeniny Váňa v Ostravě. a to jsou jen takové letmé objevy z dálky… zcela jistě jich je v regionu víc (stejně jako všude po celém Česku).

co je prizma Prahy? já sednu na tramvaj a půl hodiny se kodrcám do Nuslí do Sklizena. vy sednete do auta a za půl hodiny jste v Ostravě. já ovšem, na rozdíl od vás, skoro u všech dobrých produktů z regionů zacvakám pěkně tučnou přirážku za velkoměsto! ;) za vajíčko (naše babičky z Ostravska a Pardubicka se z těch 7 Kč za ks můžou potrhat smíchy), mrkev, nebo maso i za sýr.

zpátky k sýrům — tady na blogu jsem v poslední době doporučil pouze dva sýraře. jen na trzích v Praze jsou jich desítky. a ano — jejich produkce se poměrem/cena výkon někdy ani nepřiblíží bežné průmyslové konvenci místního původu. druhá věc — sýry od Haasových nebo od Kolmana budou vždy výběrový produkt, který nelze srovnávat s běžnou produkcí. nikdy je v supermarketu neuvidíte a vždy si za nimi budete muset popojít a připlatit.

a farmářské prodejny? Sklizeno nad všemi dosavadními pokusy jasně vybočuje. pokud se jim povede nějaká pobočka ve vašem okolí, budete moci posoudit sám. jinak ale platí — vstupem do farmářské prodejny vás nikdo nezbavuje zodpovědnosti spotřebitele a nikdo vám neporoučí abyste zahodil mozek o vchodu.

i přes to všechno ale opravdu platí, že:

Na straně druhé se tu před námi otevírá jedno z nejlepších období pro českou gastronomii. Řada oblastí v jídle zažívá svůj restart. Na scénu naskakují nadějné suroviny, podniky i lidé, kteří stojí za nimi. Pokud chcete, objevovat nové a dobré nebylo nikdy snadnější.

ale to už se opravdu opakuju ;) pochopení pro opačný názor mám — nas*at se je totiž vždy snadnější…, ale ne vždy to někam vede.

Dobrý den hlavně zástupcům sýrárny z Vojeslavic! Chci se zeptat, když tuhle středu přijdu na Tylák, tak Vás tam najdu? Pan Cuketka mě navnadil:)

zizzou : bydlím jenom několik kilometrů od Karviné a myslím že dost přeháníte. Jenom kousek od Vás v Dolní Lutyni je dost dobrý soukromý řezník a autobus Vám tam jezdí několikrát za den. Autobusem( vlakem ještě lépe do Havířova a zpět) dojedete i do Globusu kde mají dobré čerstvé pečivo a dost dobrý chleba (za mě bavorský) a na jejich maso se vždy mohu spolehnout a i v Karviné na sobotních trzích prodávají soukromí pěstitelé přebytky, vím to byla jsem tam. Do Ostravy kousíček vlakem a tam už si opravdu vyberete. Jediné v čem s Vámi souhlasím je to, že Kaufland (všude kde jsem byla – hlavně Bohumín, Karviná, Opava, Ostrava) prodává zhnilou a plesnivou zeleninu a ovoce. A ještě k tomu pouští ty svoje songy – tak čerstvé jako právě utržené!!!

zizzou: Tak zbytečně přepálený, nepůvodní a demagogický příspěvěk jsem již dlouho nečetl. Gratuluji!

↪ 25 J.R.: Proč? My máme přízeň v Jižních Čechách a tam je to naprosto stejné, bohužel. Odstrčené místo, sice krásná příroda, ale všude daleko, ani ti kvalitní soukromí zemědělci a výrobci tam nikde nejsou, smutek.

↪ 20 zizzou: Přesně, konečně to někdo supertrefně shrnul :-) Ty plísní prosmrděné brambory, umyté a ležící měsíce v nějakém velkoskladovém chlaďáku … jak jsem je nabíral na jaře v nejm. supermarketu......ještě teď je cítím :-) Nebo si zkuste na dovolené na Lipně jít nakoupit do jediného obchodu, který tam je… jojo, jsme potravinově rozvojová země, bohužel spíše postrozvojová.

↪ 30 Anonymní: Nezlobte se, stále to nechápu. Tento článek a vůbec tato stránka, na rozdíl od mnoha jiných apeluje na to, aby každý používal zdravý rozum a apeluje na to tou nejpříjemnější formou – vyzdvihuje toho, kdo něco dělá. Komentář Zizzou ani náznakem nevyjádřil podporu komukoli, vyjádřil pouze sebelítostivou reflexi toho, že konkrétně on- ona nemá možnosti ty a ty. Není od věci se zamyslet, zda takový člověk sám vytváří hodnotu, či pouze nadhodnotu a kde bere tu jistotu, že pokud vytváří pouze nadhodnotu, zda má na hodnotu automatické právo a to se vším servisem. Napsat prudu může člověk téměř kdekoli, dle mého názoru ztrácí význam, psát jí pod motivační článek.

Nevíte někdo co se stalo ? Na webu farmy visí toto :

S lítostí oznamujeme všem příznivcům našich sýrů,
že z technických důvodů bude od 15.srpna 2012
až do odvolání
farma
Z A V Ř E N A
Prodeje na trzích se též nezúčastníme.

Jak Krasolesí tak Vojslavice učil pan Rys. Jeho sýry jsou, ale lahodnější bez hořkosti, kterou mají jak Vojslavice tak i Krasolesí. Cítíte to tam také? Pan Rys řekl, že se k chuti vyjadřovat nebude, že s nikým už nespolupracuje. Nic méně před 2 roky měl sýry pan Kolman mnohem lepší. Pane Rys co vy na to?

↪ 32 ttrefil: podle mých informací měli nějakou poruchu na chladících zařízeních a přišli tak o část produkce, takže docela velká rána :( na podzim by měli být zpátky a myslím, že nějakou tu extra podporu budou rozhodně potřebovat…

V Krasolesí jsem sýry dělal a navrhl i pár postupů výroby. Už tam, ale dva roky nejezdím. Tak nevím. Jak a co pan Kolman vyrábí je jen jeho věc. Otázku hořkosti jsem s ním nekonzultoval a jeho sýry nemám možnost ochutnat.

Do Vojslavic občas jezdím. Chtějí udržet kvalitu a nepouštějí do světa nic o čem mají pochybnosti. Před rokem byly na kurzu a nyní mají našlápnuto stát se českou špičkou. Mají to tzv. vydřené hlavně svou pílí a trpělivostí.

P.S. Někteří výrobci si pletou hnití sýru se zráním( plíseň jako plíseň). Bohužel český konzument to většinou nepozná. Nemůže, protože nemá srovnání. Každý si, ale může dobrý sýr vyrobit doma. Je to opravdu jednoduché.

↪ 34 pan Cuketka: ano je to tak, měli rozbité zařízení. O víkendu byla ve Vojslavicích pouť a Haasovi se moc těšili na nové zájemce, byli zklamaní, protože nemohli nic moc nabídnout. K mání byl pouze čerstvý sýr, jogurt (vynikající) a mléko. Na váleček a Vojchaource si budeme muset nějaký pátek počkat :-(

Rádi bychom poděkovali všem za zájem a podporu. Zároveň se omlouváme, že jsme nereagovali dříve.
Jak se říká vše zlé je na něco dobré. Technický karambol byl odstraněn a sýry pomalu dozrávají. Mezi nimi dozrává i nový sýr, který vznikl ve spolupráci s panem Rysem, který nám byl mimo jiné velkou oporou. Pro jeho název jsme si zašli do historie obce Vojslavice. Sýr nese název Vojslavický vladyka.
Tento sýr bude uveden na trh poté, co projde laboratorními testy.

Zároveň musíme poděkovat Ivetě Fabešové, která se podílela svým mlsným jazýčkem cukrářky na vyladění chuti džemů do našich jogurtů. Jedná se o džemy jahoda s vanilkou a malina s muškátovým oříškem od výrobce Hradecké delikatesy, které jsou vyráběny ručně a jsou prosty chemických konzervantů.

Těšíme se na Vás 7. 9. na trhu na nám. Jiřího z Poděbrad. Haasovi

Krásný článek Cuketko, hned jsem dostal chuť na dobrý kvalitní sýr. Třeba by přišel vhod i našim brzy pracujícím dětem :-)) http://novenovinky.cz/…dou-pracovat
je to vtip, pobavil mě dnes ráno a váš článek tomu všemu dodal gurmánskou příchuť :-)

Problém kozích sýrů a výrobků z kozího mléka je na samém počátku. Když se před pár lety objevily na trhu, měly výraznou pachuť a vůni po kozině a tu mnoho lidí nerado. Prostě chtělo to jen vylepšit metody zpracování. Tak jako se to naučili dávno sýraři třeba z ovčího mléka (a i zahraniční výrobci kozích sýrů).

Dnes jsem byl ve Vojslavicích, sýry už zase mají a jsou skvělé, včetně nového Vojslavického vladyky. Akorát jsem se bohužel dozvěděl, že letošní sezóna se chýlí ke konci, přes zimu kozy moc nedojí. Takže s nákupem neváhejte.

Optimismus je opium lidstva a zde se to potvrzuje v plné míře. Čtu třeba o rozmanitosti v pivech, jaká nikdy ještě nebyla !! A musím se smát.
Kde se v lidech bere ta naivita? Vše se slilo, až na čestné výjimky v jediné europivo. jdete po městě a kde je ta „rozmanitost co tu ještě nebyla“. :-)).
Sýry? Ach ano sýraři, které popisuje pan cuketa, úžasné, ale kapka v moři, kdepak ty sýry koupí běžný spotřebitel? Nikde samozřejmě. Asi nevezme auto a nepojede 200 km si koupit dobrý český sýr k večeři. Nadvláda supermaketů přátelé je neprolomitelná. A farmářské trhy? Dobrá myšlenka, nicméně už nyní rejdiště podvodníků a překupníků. Prý úsvit české gastronomie, netušené možnosti, no to už je tedy vtip vtipů.

↪ 42 Heriot: ono to taky chce nebyt liny a tu rozmanitost si najit… V Praze, Brne a dalsich vetsich mestech uz ty pivoteky se slusnou nabidkou jsou a prestavaji byt vyjimkou i podniky, kde maji zajimava piva tocena. Do vsech mensich mest to samozrejme dorazi pozdeji, jestli vubec, nicmene v nekterych uz jsou taky a nektere ty pivoteky maji i eshop a pivo vam doruci kamkoliv po CR. Ze farmarske trhy nejsou idealni? Ty na kterych se pravidelne vyskytuju rozhodne ne. Nicmene posun smerem k lepsimu oproti jejich „zacatkum“ je velkej a moznosti nakupu slusnych potravin oproti dobe pred parlety jsou pro me nesrovnatelne lepsi. Vzdycky se najde neco, na co se da nadavat (a taky se vzdycky najde neco, co se da zlepsit). Ale momentalne kdyz chci, tak muzu kupovat potraviny, o kterych se mi jeste pred nejakou dobou ani nesnilo. Jo, nemaji je na kazdem rohu, musim se trochu snazit, kdyz je chci. Ale oproti situaci, kdy nebyly k dostani nikde, ani kdybych se rozkrajel…

↪ 42 Heriot: já mám ale pro své nadšení argumenty = počet nově otevřených pivoték a pivních barů s více pípami + stále rostoucí počet nově spuštěných malých pivovarů. u sýrů platí obdobné, je ale pravda, že rozmanitost v pivu je rozjetá o úroveň lépe.

opravdu můžu dodat jen — nebuďte ignorant, nakopejte se do zadku a vyražte občas za hranice lídlu a kaufáče! :)

Hlásíme všem příznivcům kozích sýrů z Vojslavic, že v roce 2013 (cca od dubna) budou Haasovi se sýry a jogurty na Jiřáku každou sobotu. Natrefíte na ně taky mimo to pokaždé, když bude na Jiřáku nějaký mejdan s alkoholem, který nám radnice dovolí na Jiřáku spáchat (Růžový máj, Svatomartinské, Babí léto,…), zjistili jsme, že vojslavické sýry se moc dobře kamarádí s víny… Zde je fotodokument a krátký report z podzimní loňské cesty Archetypu do Vojslavic : http://www.farmarsketrziste.cz/…lu-haasovych. Zdravíme příznivce blogu, vaše farmářské tržiště Jiřák a jeho organizátoři, sdružení Archetyp.

Tak jsem dnes volal do Vojslavic, jestli už jsou letos nějaké zajímavé sýry, a dozvěděl jsem se, že výroba sýrů skončila. Škoda, byly opravdz vynikající.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)