Supervepřové

Mám pro vás další podzimní pochoutku! Další kousek do skládanky, který potvrzuje, že jsme na počátku jednoho z nejnadějnějších období v naší gastronomii… ;)

Když jsem tenhle kousek masa dal na Facebook jako fotohádanku, spousta lidí si podle barvy a mramorování nebyla vůbec jistá. V tipech často zaznělo i hovězí, i když se ve skutečnosti jedná o maso vepřové.

Proč je tak jiné? Maso na obrázku je totiž krkovice z vepře, který je křížený s divokým prasetem.

Koupil jsem ho na Jiřáku v mobilní prodejně Ekofarmy Rybník. Jejich hlavní sortiment tvoří hovězí a jehněčí. Vepříky ale chovají také a dokonce experimentují s venkovním chovem podobně jako v Sasově. Farma má i vlastní jatka, takže si maso sami zpracovávají včetně porážky, zrání, bourání a balení do vakua.

Patřím k lidem, kteří kančí moc nemusí. Jsem citlivý na obsah skatolu a androsteronu, které jdou v divokých prasatech občas cítit. Tady ale není po kančím pachu ani stopy.

Maso mělo krom výrazné barvy i pěknou vůni a bylo měkké jako polštářek. V chuti bylo čisté a hlavně výrazné. Krom toho taky krásně křehké. To u krkovice asi není překvapení a libovější partii pro srovnání jsem ještě neměl, každopádně to maso bylo jednoznačně jiné.

To mě bavilo asi nejvíc. Nebylo to iberijské vepřové, nebylo to hovězí Chianina z Itálie a nebylo to ani slavné kuře z Bresse.

Byl to špičkový domácí produkt — za normální cenu a z malé farmy.

Po sasovských přeštících další překvapení na tuzemské scéně. Dovedu si představit, že se takové maso stane vyhledávaným a že může českou kuchyni nakopnout mnohem více než bezhlavé oprašování starých receptů. Pokud někdo hledá záchytné body pro současnou českou kuchyni, tak říkám — tady jeden máte! ;)

Reklama

Komentáře

Ekofarma Uher/respektive Rybník (ale to je to samý, nebo ne?) má prodejnu u nás skoro na Synkáči a já ostuda ještě nezašla..asi proto, že to nemá výlohu a musí se na ně zpravidla zvonit, což me odrazuje, ale tohle mě zase nakopává :)

Koukala jsem se na jejich www stránky, ale zdá se mi, že to vepřové tam vůbec nenabízejí, nebo blbě vidím?

↪ 3 Ala: Ale jo, klikněte na produkty, farmářské vepřové je na konci seznamu :)http://www.biomaso-uher.cz/page257en.html

Jo, tohle polodivoký jsem měla v létě. „Eintopf“ se zeleninou a šplíchancem vína byl geniální. Zase zajdu pro kousek polo-divočáčka!

↪ 6 l.a.: jo, osobně tomu říkám, divočák pro sralbotky :)) já si třeba kvůli obavě z kančího pachu kančí nedávám, je to jedna z mála mých potravinových nekompatibilit a tady u toho naprosto bez obav. tuhle krkovici jsem sůvídoval a pak na rychlo do zaltova na povrchu — byl to ultra dort. příště bych ji dělal na fenyklu s pepřem ;)

Koukám, že farma Uher není daleko od Plzně, ale do takového maloměsta jim asi nestojí zato dodávat (aspoň na stránkách jsem to nenašla)…

Tak tento kousek vypadá naprosto luxusně. Já dneska měl akorát biorajčátka, ale k biomasu se dá hůře dostat – snad se mi jednou také poštěstí.

dekujeme za pochvalu ktera nas tesi, jenom pro upozorneni farma se jmenuje Ekofarma Rybnik majitel pan Uher tudis ne Ekofarma Uher. Hlavni zamereni je na vyzrale Bio hovezi a Bio jehneci/skopove maso tento sortiment se jmenuje Bio Uher......nase farmarske veprove je momentalne jenom doplnkove, je ho malo a vozime ho jen na farmarske trhy hlavni duvod proc si chovame vlastni vepriky je pro vyrobu nasich farmarskych uzenin co zbude bereme na trh…dekujeme za pochopeni

Za obchod JaMi u Sinkace se velice omlouvam za mrzutosti s oteviraci dobou a zvonkem, obchod teprve rozjizdime a jak to tak byva byli u toho komplikace slibujeme,ze se to brzo napravi :-)

dale pro,, Lucka B ,, do Plzne jsme vozili na farmarske trhy, kde o nas ale nebyl velky zajem, proto jsme bohuzel museli prestat jezdit, mate ale moznost si prijet nakoupit primo na farmu, po predchozi domluve, kde dokonce dostanete prijatelnejsi ceny pro prodej ze dvora .....

za Ekofarmu Rybnik Jarka Uhrova

to pan Cuketka: Když jste psal, že jste maso „sůvídoval“, můžu mít dotaz? Jak dlouho? A nemáte někde ev. nějaký odkaz, kolik času je třeba na tuto úpravu u jednotlivých druhů masa?? Díky!

Nichts Neues unter der Sonne …
V Maďarsku se do trvanlivých salámů a uzenin tradičně používá maso a špek z polodivokých prasat plemene Mangalica, které jsou celoročně chována venku a vzhledem připomínají spíš divočáka. Kouzlo je v tom, že volně chovaná zvířata mají v mase i v tuku mnohem nižší obsah vody a tím jsou přirozeně trvanlivější, navíc špek je tuhý a zrnitý a tvoří na řezu salámu nebo klobásy jemnou mozaiku, zatímco špek ze stájových prasat je spíš mazlavý. Do konce první republiky se na šunku a uzeniny právě proto vozilo vepřové z jižního Slovenska a z Maďarska a šunkový salám se ani za pokojové teploty nekazil.
Myslím že to samé platí i o hovězím, už několik let kupujeme jen maso z volně pasených býčků (a vlastně je známe i jménem) ze spřátelené farmy.
Od té doby jsem si v závodce nebo v hospodě přestal dávat hovězí, ten rozdíl v konzistenci i chuti je dost velký. Ono to vyjde i vcelku levně, akorát musíte koupit aspoň čtvrt – půl telete v kuse.

Obchudek JaMi je pěkný. Mají i sortiment od Filouna.
Nejčastěji sýry + tvaroh. Hovězí + klobásy beru od nich pravidelně a vždy spokojenost (přes 1rok).

V Plzni a okolí vládne http://www.angusfarm.cz .

Čerstvá játra beru od Jelcových Lhotek nebo statek Horní Dvorce obojí 90,–/kg.

Ekofarmu Rybník poznáme už 2 roky, kdy jsme si na dovolené v Rybníku u nich koupily maso poprvé, přímo na farmě. Proto nás velmi potěšili,že začali jezdit farmářské trhy v Praze, pravidelně nakupuji na Jiřáku a jejich maso chválíme kudy chodíme, protože lepší vyzrálé Bio hovězí jsme nejedli.

V JaMi sa daju nakupit naozaj kvalitne dobroty! urcite sa tam oplati zajst! mam to odskusane.

Dobrý večer všichni. Občas kouknu na cuketku a většinou se usmívám, ale dnes mi to nedalo a musím zase po dlouhé době něco napsat. Co všichni máte s tím bio????

Vysvětlím. Přestěhoval jsem do Prahy asi před třemi lety a někde je něco špatně. Za tu dobu znám tři rodilé pražáky, zbytek lidí je původem z menší nebo větší vesnice, a když jsou z města, tak mají na vesnici babičku… Proč si prostě nezajedete do svého rodiště pro pořádné suroviny a jídlo? V každé vesnici nebo nějaké sousední větší se najde sedlák, od kterého koupíte brambory nebo jablka, kus vedle zase koupíte hovězí nebo med. A tak dál. Co na tom, že to není bio? Trocha chemie, pokud ji sedlák používá nikomu nikdy nevadila a dostanete mnohem lepší kvalitu než normálně koupíte v obchodě a neutratíte tolik, jako když je to bio (a tím pádem předražené… a kolikrát s pochybnou kvalitou, mluvím z vlastní zkušenosti a jak říká moje přítelkyně, jsem prostě rozežranej, ale já za to nemůžu, že jsem z vesnice a od mala jsem jedl vždycky domácí potraviny a rozděluju je na dobré a špatné).

Asi jsem svoje pocity nevyjádřil přesně. Ale bio móda mi leze krkem…

Pravda je, že za tři roky jsem v Praze koupil asi pětkrát kuřecí a pak nějakou hovězí kližku na polívku. Jinak hovězí, vepřové, králičí, sem tam kůzlečí a kuře si vozím z rodné vesnice, kam rád zajedu. Stejně jako brambory, jablka, med, cibuli a česnek (v sezoně všemožné ovoce a zeleninu). Prostě všechno, co právě roste, co soused prodává (hovězí) nebo co jsem si sám zabil (králíka, husu, kačenu) nebo pomohl zabít (vepřové).

No nic, chtěl jsem jen napsat, zajeďte zpátky na vesnici ne jen o vánocích a velikonocích. Místo 14 dní u moře tam buďte jen týden a druhý týden jeďte k tetě na vesnici, porozhlédněte se a najděte si toho svého sedláka. Kupte od něj přebytky a uvidíte jak vám bude chutnat, i když nebudete mít u toho nálepku bio.

Mějte se a diskutujte ať máme co číst :)

Jules

↪ 7 pan Cuketka: Zkusím se připomenout se svým dotazem: Když jste psal, že jste maso „sůvídoval“, můžu mít dotaz? Jak dlouho? A nemáte někde ev. nějaký odkaz, kolik času je třeba na tuto úpravu u jednotlivých druhů masa?? Díky!

↪ 13 Kocour: todle mangalica není, ale pokud vím, tak pár farem už je v ČR blízko, aby je podobně jako přeštíky nebo maso zmíněné v článku uvedlo na trh ;)

↪ 22 pan Cuketka:
K tomu s dovolením přiložím úryvek z odpovědi mé „samostatně hospodařící“ kamarádky, když jsem se ji pokoušel do chovu pastevních prasat uvrtat … aby bylo vidět, jaká jsou tady úskalí pro pěstitele:

Videla jsem je v Hortobagy v Maďarsku a nejlepší na tom je,že je to prase pastevní a nevyžaduje téměř krmení…jenomže…naše zima…ale ušetřili bychom za orbu… a narozdíl od divočáku by byli čuníci v ohradě a neškodili,kde nemají…ale poměr přírůstek-krmení a jeho cena už by byl daleko horší…neboli,nevyplatí se je krmit intenzivněji,jelikož rostou pomaleji,je to „dvouleté“ prase a navíc teď jdou do módy a cena selete je kolem 5ti tisíc…:-(

Zdravím vás,
často zde nacházím dost inspirace, co se týká různých obchodů s potravinami, ale poslední dobou zde dost propagujete- dle mého soudu-značně přetučnělé vepřové: viz vaši Přeštíci.
Ty kotlety co tam máte v balíčku, bych osobně nikdy nekoupil, to přece nemůžete myslet vážně…supr kotleta je u mne např. toto:
http://depositphotos.com/…k-chops.html
event. toto:
http://www.cowboycauldron.com/…rk-chops.jpg
Sám nakupuji maso od chovatele již cca 12.let, ale beru si maso, ne prorostlou dospělou svini. Pokud chci sádlo, beru si sádlo hřbetní za cenu sádla a sám si ho škvařím, ale kupovat sádlo na kotletce za cenu kotlety, je myslím až velký luxus. Ta krkovice výše mi přijde zajímavá, ale opět je to dle mne, až moc prorostlé tukem. Pěkná je ta vykostěná kýta s kůží na pečení-to je fajn a tukové krytí je v pořádku.
Ono ne vždy je dobré nakupovat za velké peníze u luxusního řezníka něco, co mohu mít ve stejné kvalitě podstatně levněji.
Jirka

↪ 26 Jirka: kotletky z Přeštíků jsou extrémní vzorek (šli na porážku i o fous později než měli jít a tuhle informaci jsem samozřejmě dostal hned při nákupu), v té samotné bedýnce (za jednou cenu na kg), byste toho našel velkou hromadu s běžnou proporcí tuku, takže žádný alarm o propagaci přetučnělého vepřového, myslím není na místě! ;)

Pro Jirku"
pane Jirko je videt, ze jste zase jeden z lidi co si radeji koupi prasatko pekne z velkochovu zavrene a nacpane jen hlavne,ze je to levne. Prasatka ve volnem chovu trvaji dele vykrmit a zaroven oni za to nemuzou,ze jsou tucnejsi je to proste takova odruda + to,ze jsou venku. Jiste na co by jste se mel trapit jak takove prasatko zije ci zemre hlavne kdyz vam za dobrej penizek poslouzi na taliri. Bio prasatka ci jakekoliv zvire z venkovniho chovu jsou drazsi, ale to jen pro ty co neznaji opravdovou hodnotu masa. ono je jasne,ze si koupite prasatko u sveho reznika za hubicku, protoze on ho koupil za jeste vetci hubicku ci si myslite,ze to dela jako charitu, mozna by vas prekvapilo za kolik ty prasatka nakupuje ;-))) Chtelo by to vetci pruskum nez zacnete kritizovat veci o kterych vlastne nevite, ale vubec nic :-)

pro Jarku:
a četla jste vůbec co jsem napsal? Je tam mimo jiné psáno: „Sám nakupuji maso od chovatele již cca 12.let“. U řezníka kupuji většinou hovězí na steaky, pokud nemám chuť čekat, až mi dozraje doma. Očividně nečtete celek-já jsem psal o tom, že dle MÉHO soudu je nesmysl kupovat kotletku, kde je cca 60% tuku za cenu kotlety, byť by to prasátko bylo z Marsu, vy se jen nadchnete pro pár věcí-jako je to vaše bio…a pak časem zjišťujete, že ani bio se neobejde bez „podpůrných“ prostředků.
Pro vaše info a klidný spánek: pašíka kupuji od chovatele, který má i výběh a klepne mi ho, když dosáhne asi tak 115–120kg, jehněčí mi vozí chovatel z Valašska, králíky mám od pána kousek od Říčan u Prahy a jsou krmeny jen přírodním bez granulí-ale jsou očkováni, tak asi nejsou Bio, ale zase nepochcípaj…, kuřata a kúzle mám z vesničky kousek od Lhoty(je tam i fajn jezero na koupačku i bez :) a krůty si klidně kupuji v krůtím ráji v Uhříněvsi-proč? No chutnaj mi tam. A jít striktně jen po biu a myslet si, že mne to zachrání před civilizačním onemocněním, a doma si pak dát k telce brambůrky a colu, to je jen holý nesmysl pomatených lidí. :)
pro p. cuketku:
ta kýta se mi líbila velmi a ty klobásy od toho Angličana také-rozhodně tam zajdu! Fajn tip!

Tak dnes jem konečně zašel k Uhrům na Jiřáku a odešel silně zklamán. Přesně jak tady výše paní Uhrová píše a já si dříve nepřečetl, toto supervepřové z polodivočáka mají jen výjimečně, takže jsem koupil normální vepřové za normálních 205,–/Kg.
Co mne silně rozladilo byl přístup prodavačky. Na můj názor, že jejich stránky jsou poměrně chudé a hlavně chybí alespoň orientační ceny mi s ústy plnými jídla obšírně vysvětlovala, že… No shrnul bych to do tří slov: „ono to nejde“. No tak na tohle jsem alergický. Stejně jako na balení ve fólii. Co si nesu domů netuším. Já například přinesl placku, kterou bych si vyvěšeného masa nikdy nevybral.
Takže tato mobilní prodejna pro mne poprvé a naposled.

Maso vypada dobre, zada si/ vynikne pri nejake specialni uprave nebo s nim jako s klasickou krkovici? Diky za typy.

Zdravé prase se pase
Od 1.7. 2012 si Vám dovolujeme nabídnout NOVINKU na Českém trhu a to maso a masné výrobky pocházející právě z prasátek Mangalice. Maso se vyznačuje vysokou šťavnatostí a vysokým obsahem takzvaného ‚dobrého‘ cholesterolu (nenasycené mastné kyseliny).
Zmíněné nenasycené mastné kyseliny mají prokazatelně pozitivní vliv na srdce a jeho správnou činnost, na cévy. Pomáhají jako prevence bolestí a poškození kloubů a kloubních chrupavek. Podle nejnovějších poznatků mají prokazatelně pozitivní vliv také na činnost mozku. U dětí podporují správný vývoj mozkových funkcí a napomáhají udržovat koncentraci, v dospělém věku zpomalují stárnutí mozku spojené s rizikem vzniku Alzheimerovy choroby. Mají rovněž významný vliv na imunitní systém – uvádí se především na vznik, vývoj a průběh atopických ekzémů a astmatu u dětí.
Žádná chemie, žádná geneticky modifikovaná (upravená) sója žádné směsi s preventivním přídavkem antibiotik
NIC PODOBNÉHO a to ani u selat !.Maso z těchto unikátních zvířat nese speciální pečeť, která Vám zaručuje, že kupujete originál . Porážka je prováděna na malých soukromých jatkách s veškerým ohledem vůči zvířatům až do samého jejich konce (porážky). Odtud s veterinárním atestem a pečetí putuje přímo na Váš stůl Do Prahy, Příbrami, Českých Budějovic a Tábora a Písku lze po domluvě přepravit chladírenským vozem. Při odběru 1/2 prasete a víc doprava ZDARMA

Cena masa :
1/2 prasete váha půlky cca 90–130 kg cena 8800,–Kč ..................... AKCE 78,–Kč/kg
1 kg vepřové kýty cena 390 Kč............. AKCE 199,–Kč
1 kg vepřové panenky 490 Kč......................... AKCE 399,–Kč
1 kg vepřových žebírek 112 kg
1 kg vepřového kolena s kostí 109 Kč
1 kg vepřového boku 139,–Kč
1 kg vepřového sádla s kůží 129,–Kč
1 kg vepřového laloku 99,–Kč
1 kg škvařeného sádla 149,–Kč
vepřová hlava cena za kg 45,–Kč

Nejsme plátci DPH – cena je konečná. Nabízíme zvýhodněné cenové balíčky, nabízíme zvýhodněné ceny pro restaurace a gastronomická zařízení. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat.
POZOR – Z NAŠICH PASTVIN AŽ NA VÁŠ STUL

Na maso mangalica jsem poslal návrh už před několika týdny správě farmářkého tržiště v praze. Bylo mi pochváleno, ale co bude dál nevím…snad bude…

Dobrý den. Tady se můžete v jedném článku podívat jako kříženci růžových prasátek s divokým kancem na Ekofarmé Rybník doopravdy vypadají: http://www.facebook.com/…žská-hostina . Co je vlastne facebooková stránka obchodu JaMi Božská hotina, přední prodejce bio masa z Ekofarmy Rybník.
Je vidno, že se vůbec nejedná o Mangalice.
Přeji hezký den vám všem.

Dobrý den. Tady se můžete v jedném článku podívat jako kříženci růžových prasátek s divokým kancem na Ekofarmé Rybník doopravdy vypadají: http://www.facebook.com/…853098330773 . Co je vlastne facebooková stránka obchodu JaMi Božská hotina, přední prodejce bio masa z Ekofarmy Rybník.
Je vidno, že se vůbec nejedná o Mangalice.
Přeji hezký den vám všem.

↪ 34 Miroslav:

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)