Kde jsem se flákal o prázdninách aneb 5 podniků, které mi udělaly radost

Mít se dobře je full time job a docela dost se to tu v poslední době podceňuje. Já jsem to o prázdninách neflákal a mám pro vás dobrou zprávu. Míst, kde se u nás můžete mít dobře, je čím dál víc! :)

Ono to samozřejmě jde ztuha, ne úplně samo a má to furt mouchy. Ale ať! V pěti z pěti podniků, které zde doporučím, vám něco nalejou. Takže radím upřímně — mouchy zapijte. Můj mýrnyx týrnyx výběr zahrnuje místa, kde jsem se měl prokazatelně a opakovaně dobře.

Dávám je sem, protože věřím, že je to zkušenost přenositelná.

The Tavern

Podnik, který má na první pohled těch much nějak víc. Večer se tam kouří (což je mega fuj) Servis má jistou latenci a na zahrádce úřaduje protivný pingl. Když si tam ale uděláte včas rezervaci a přijdete dobře naladěni krátce před večeří, tak vás Tavern vcucne a nepustí.

Pro mě je to oddechová burgrárna s dobrými koktejly a pivem. Recept na štěstí — Margarita na chuť, pak Pulled Pork sendvič (začínali s ním jako jediní v Praze), Easy Rider od Nomáda na spláchnutí, potom Blue Smoke Burger a nakonec Ginger Citrus Spritz na vytrávení.

Tavern je taky jedno z mála míst, kde umí fakt dobré vegetariánské burgery. Urban Garden Burger ani Spinach Bean Bomb zatím nemají ve městě konkurenci. Držím jim palce, ať rozjedou provoz i přes týden a na obědy, protože teď si k nim můžete zajít jenom na večeři od středy do soboty. Snad časem zatípnou i to kouření, protože v zimních měsících bez zahrádky si tam zadělají na totální nechuťárnu. Dobrá zpráva nakonec — v Tavern se už nadobro přestalo kouřit a celý bar je tak nekuřácký! :)

Nota Bene

Ve své recenzi na Scuku z března jsem Nota Bene chválil za u nás dosud nevídanou kombinaci dobrého piva, jídla a prostředí (100% nekuřácké). Podnik od té doby trochu dospěl a hlavně na zájmu hostů prokázal, jak velkou ďuznu na české scéně zaplnil. Minulý týden si toho všiml i Evan Rail a v článku pro NYTimes.com moje slova definitivně potvrdil.

Můžeme jen doufat, že se tenhle mor nekuřáckých a dobrých podniků s pivem (v plurálu!) rozšíří co nejvíc. Ve srovnání s Nota Bene bledne třeba i takový Lokál, který sice dokázal osvěžit koncept české hospody, ale v rozvoji pivní kultury je pořád děsně pozadu.

S interiéry a designem možná pomáhá šikovný Jakub Matuška alias Masker, geniální piva od Matušků ale v Lokálu (nebo Čestru) neochutnáte. Je to zcela nepochopitelný paradox. I ve výstavní Hospodě v New Yorku nakonec k Plzni lokální pivo z malých pivovarů pustili…

V Nota Bene podobné dilema naštěstí nemusíte řešit a je to fakt úleva (mít se dobře)! :)

The Real Meat Society

Řeznictví Paula Daye The Real Meat Society v Náplavní je pro mě osobně definitivní poklop za nákupem masa z konvence. Nejde jen o Přeštíky, stařené hovězí nebo jejich fantastické klobásky. Každý měsíc tam odbavím většinu nákupu masa (část si objednávám přesně na míru dopředu). Beru i jejich máslo a vajíčka, a když mají něco sezonního (třeba křepelky nebo naposledy výborná kuřata), neváhám.

Podobně jako u Nota Bene jde o spojení několika kvalit, u nás až dosud vzácné. Na TRMS se mi líbí — jejich způsob jakým si vybírají zdroje, produkty samotné, služby a vystupování personálu i prezentace navenek. Tohle zatím žádný řezník v Česku nezvládl a ze zmíněných faktorů chybějí konkurenci vždy nejméně dva až čtyři.

Navíc je tu ještě jejich strašně srandovní (ale funkční) grill truck, se kterým jezdí na Náplavku prodávat klobásky a sendviče. Bývají tam co 14 dní, tak se zajděte podívat, než jim od grilu v levém zadním blatníku bafne celý Land Rover!

Veltlin in Karlin

Nová inkarnace bistrotu Veltlin sice na Scuku ještě čeká na svůj oficiální špendlík, ale myslím si, že už teď vás tam můžu s klidem poslat. Spolu s novým názvem Vetlin in Karlin se zabydleli jen kousek od kavárny Můj šálek kávy na Křižíkově, čímž nadobro převažují užitnou hodnotu Karlína do plusu!

Bogdan Trojak tady má konečně pořádnou základnu, kde se může se svými příznivci přírodních vín dokonale vyblbnout. Má také ideální podmínky k tomu, aby Veltlin chytil pořádný švunk a udělal z přírodních vín uchopitelný a sexy trend pro mainstream.

Ve Veltlinu se dobře pije i degustuje. Interiér je ťipťop a obsluha neruší. K vínu určitě zkuste jejich chlebíčky á la Trzesniewski.

Sklizeno v Nuslích

Sklizeno v Nuslích je spolu s TRMS a farmářskými trhy můj výchozí bod pro nákup jídla. První pokusy o nejrůznější farmářské prodejny byly všelijaké a podobně jako trhy si procházejí úvodní fází, kdy se všechno teprve formuje.

Na Sklizenu mě baví výběr produktů a hlavně jejich šíře. Prodejna je na zdejší poměry farmářských obchodů fakt velká. Několik chlaďáků jenom na maso z farem (včetně stařeného hovězího od Steinhausera), několik chlaďáků jenom na mléčné výrobky, velký pult jenom na uzeniny. Přitom si Sklizeno drží nízký bullshit faktor a má spoustu zboží, o kterém jsem zatím nevěděl.

Tolik k mému letnímu flákání ve městě. Co dobrého jste objevili vy?

Reklama

Komentáře

Chlebíčky a la Trzeszniewski? Doufám, že si to necucáte z prstu, protože zklamání bych nemusela ustát:-). Zítra ve Vídni osvěžím chuťové buňky a příští týden se půjdu přesvědčit, jak je na tom Veltlín.

↪ 1 Maroni: podle toho jak si je pamatuji, tak srovnání snesou úplně v pohodě. ve Vetlinu si k nim vyladili dva různé chleby, které k tomu pasují nejvíc a pracují intenzivně na pomazánkách. minule jsem měl super pinaktní s kousky maskovaných tvarůžků a byla parádní! ;)

Ode mě jen jako vždy jedna hnidopišská : D

Evan si teda určitě všimnul už podstatně dřív… ale jinak ano, ano, ano.

Prosíme o používání označení kanapky, pan Trzeszniewski by chlebíčky nemusel vydýchat:)

↪ 5 VELTLIN: o chlebíčky už se tu jednou strhla intenzivní bitva, kanapky klidně! k tomu pro nás nezvyklému tvaru a gramáži to i líp sedí :)

Jen mi prosímvás prozraďte, co je to to stařené maso. S tímhle termínem jsem se poprvé setkala před cca 2 lety a doteď tápu.

↪ 7 aida: zeptejte se u Steinhauserů, ti je pod tímto označením prodávají a přesný postup určitě rádi prozradí. TRMS používá označení „dry aged“, AMASO (Čestr) používá rovněž stařené ale i vyzrálé, kombinují totiž oba postupy (např. roštěnec pouze za scuha, kdežzo svíčkovou i ve vakuu). u TRMS i AMASO se jedná o zrání za sucha, Steinhauser kombinuje obojí (za sucha + vakuum).

↪ 8 pan Cuketka: pro jistotu přeskočím doplňující otázku a napíšu to sem rovnou, u TRMS takto prodávají hov. maso, které bylo vyvěšené „za sucha“ 60 dní +, u AMASO podobně 50–60 dní (ale mimoto něco jen ve vakuu), Steinhauser kombinace obojího — 30 dní + za sucha, prodej pak ve vakuu ;)

Což o to, zeptat se zeptám, telefon i mail na něj mám, občas jsme v kontaktu, jen to slovo je prostě divné, no. Tohle nás kdysi neučil, ale doba se holt mění, na češtinu už se nedbá. Dřív se tomu říkalo zrání (příp. vyzrávání) masa.

↪ 10 aida: zráním prochází každé hovězí, které jde do obchodní sítě. tito producenti, kteří do (staronové) nové technologie investovali značnou energii a know how, prostě jen potřebují spotřebitele upozornit na to, že se jejich maso liší. pomáhají si buď anglicismem („dry aged“, který cílová skupina zákazníků už dobře zná z dovozu a přesně ví, co od masa čekat), nebo méně obvyklým výrazem pro zrání masa — staření. vedle toho souběžně používají i termín vyzrálé hovězí.

klíčové je spíš to, aby lidé nenakupovali buzzword bez přemýšlení, ale měli o způsobu a délce staření dostatečné informace (také o vlivu na chuť a křehkost). spousta vykuků se teď „vyzrálým hovězím“ ohání, přitom nabízejí maso nesrovnatelně nižší kvality, u kterého nepřesáhla doba zrání ani dva týdny. o tři výše uvedené, kteří v česku s dry aged beef začali, ale nemám žádné starosti. poradí si i bez buzzwordu!

↪ 13 Michal Sänger: ba jo, už se k plnému nekuřáctví hlásí na FB i na webu, opraveno a jedno velké uff! tímto jdou u mě zas o fous výš.

↪ 16 sir.jackal: jj, již opraveno, když jsem tam byl naposledy, odešel jsem dřív, abych nechytl to kouření po večeřích, což byl model, který tam měli prvně. tímto je teď pro mě jedna moucha venku ;) zbývá už jen ta obsluha!

U Sklizeno jediná výhrada, kterou jsem jim včera psal na FB – obsluha šla postupně dolů a potřebovala by probudit. Ale stále mi stojí za to tam jít nakupovat.

↪ 18 catt: no když už jsme u toho, ona tam někdy byla úroveň obsluhy nahoře? souhlas — určitě nejslabší článek. kdyby to byla samobsluha, moc nepoznám rozdíl.

↪ 9 pan Cuketka: Celý spor má celkem veselé (a zároveň překvapivé) řešení. Podrobnosti případně mailem, pokud máte zájem. Ještě teď se směju. ;-)

Real meat society je něco, co bych si nechal fakt znova líbit.

Vy Pražáci, vy holt se máte, njn :-) ale přeju to aspoň vám …

↪ 22 milada13: jj, máme, ale i jinde se už teď najdou hodně zajímavé podniky. A myslím, že stejně jako tady v Praze jich bude čím dál tím víc, takže se máte na co těšit, ať už bydlíte kdekoliv.

Přátelé, pokdu ještě nikdo nedoporučil, tak musím já… já jsem se flákla do nově otevřené peruánské restaurace na Praze 6 Břevnově – Barranco a musím říct, že chuť dokonale autentcká, obsluha super (jen mluvil aj, ale to vůbec nevadilo).

Ceviche z bílé ryby s koriandrem a hranolky z manioku mě dostaly, navíc super koktejly z peruánksého Pisca. Mňam!!!!

↪ 25 pan Cuketka: není možná! že by tak nevyrovnaná kvalita? Já teda dostala jídlo přesně jako v Peru. Tandoor je super, o tom žádná. Navíc Barranco přineslo na Břevnov krom jídla taky živou muziku, což se v rezidenčních čtvrtích cení dvojnásob.

↪ 26 Marcela: je to na začátku, jo, takže jim to nemám za zlé (a osazenstvo je opravdu milé, o tom žádná), ale podruhé už tam nepůjdu. na břevnově to ale podle mě budou mít dost těžké i tak, + tam je jen o 10 metrů vedle zavednený tandoor + je to trochu prokletá lokalita na podnik tohohle typu. tož tak.

když jste zmínil ta piva – nevíte náhodou někdo, jestli je v Praze podnik, kam se dá jít na bezlepkové pivo?

↪ 29 caty: V Pivo a párek na Korunní mají hodně lahvových, mezi nimi měli i pivo Celia, nevím jestli ho někdy i točí, to spíš ne, ale celkově je to podnik na na pivo (a uzeninu atd.) fajn, kouří se jen na zahrádce.
Na Zlaté křižovatce v Karlíně to i čepují, prý fajn restaurace, ale to mám jen z doslechu:)

↪ 30 farfalla: Ale jinak mám dojem, že (ne pšeničné) pivo příliš lepku neobsahuje – Celia splňuje nějakou normu (pod 0.5 mg/100 ml), podle vyjádření někoho z Plzně v téhle diskuzi http://www.celiac.cz/discussion.aspx?… by i ta měla být v pořádku, ale nevím, tohle téma je pořád dost v plenkách a je lepší se ptát:)..

Zdravím vás ve spolek, chtěl jsem se zeptat jakým způsobem si dopředu vybíráte maso které chcete připravit k vyzvednutí v TRMS ? Nenašel jsem žádný seznam či ceník u nich na stránkách… díky za pomoc

pan Cuketka : díky… prošel jsem si tweetty a pochopil :o)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)