Definice luxusu

Máte chuť na ústřice. Jdete do restaurace, vypláznete pár stovek a je to. Luxus. Kdo nemá pár stovek a ústřice mu nerostou doma ve vaně, má smůlu. Dá si třeba chleba.

Pak jsou tu vlašáky.

Leží na cestě u vás před barákem a vám se nechce. Teda chce se vám, ale maximálně tak do nich kopnout nebo je vzít na milost v buchtě od babičky.

Vlašáky mají smůlu, protože nikdo neví, že v sobě mají taky luxus.

U ústřic víte, že na ně máte mít chuť. Představujete si, jak asi chutnají, a všichni vám vyprávějí o tom, když si je dali poprvé. Taky víte, že to bude drahé a jste ochotni platit, i když je to jen studené a slizké tělo mlže.

Období panenských vlašáků je děsně krátké, a než se rozkoukáte, jsou pryč. Musíte je nasbírat hned, jak spadnou ze stromu. Pak opatrně rozlousknout a nerozdrtit. Finta je v tom, že z nich hnedka sundáte jejich tenkou slupku. Když vám vyschnou, máte utrum, pak už to nejde tak snadno nebo vůbec.

Slupka čerstvého vlašského ořechu je totiž poměrně hořká. Samotný plod je ale křehoučký a jeho chuť je neuvěřitelně jemná a sladká.

Z obyčejného je najednou kouzelné a vzácné. Luxus, který se válí u souseda na trávníku.

Reklama

Komentáře

Přesně! Miluju papnenské vlašáky! A jdu volat švagrové, jestli si pro pár můžu zítra zajít. Jste děsnej svůdník, pane Cuketko.

Díky českolipským (vivat, má ženo!) už dva týdny luxusujeme. V ledničce se několikadenní období prodlouží na několikatýdenní…

Jojo, panenské vlašáky jsem vždycky milovala… akorát že asi před 7 lety jsem začala mít na vlašáky alergii a už je nemůžu :(

Panensky vlasak mam rada tak na zacatku podzimu, na Vanoce a do ruznych cukrovi mam pocit, ze vlasak se slupkou ma vyraznejsi chut:o)
Uz mame taky natrhano a vylouskano a kdyz to vyjde tak bychom mohli jet jeste nekam natrhat.

Ano, ano, chuť čerstvých vlašáků je dokonalá :-) Ale ostatní i mladé čerstvé lískáče jsou báječné a taky netrvá dlouho, než se chuť posune úplně jinam.

máme na zahradě osmdesátiletý obrovský ořešák a k tomu pár ořešáků mladších…jako malá jsem to lezení a sbírání milovala, byla to známka podzimu, ale teď vidím, jaký to jsou starosti…dva měsíce v kuse se jen sbírá a zametá, potom čistí, beden s ořechy je tak dvacet a teď to všechno oloupejte…a chraňte to před veverkama a molama…strašný..ale mám to ráda

Poradím vám ako si túto pochúťku dopriať celoročne, keďže pokladám čerstvé orechy tiež za lahôdku. Vysušené orechy, najlepšie veĺké kúsky, nie veľmi porušené pri lúpaní, namočím do studenej vody min. na 24 hod., tak že sem tam vymením vodu do ktorej sa vyluhujú horké a tmavé látky zo šupky. Moja skúsenosť je, že najlepšie sú tak po 48 hod. Dajú sa krásne šúpať, a vracia sa aj tá jemná chuť. Nie je to na 100%, ale aj tých 80% chuti, kedykoľvek v roku je príjemných. Moju zásobu 3–5 kg ročne v podstate miniem len na túto pochúťku. Takto v podstate fungujú všetky sušené semená, ale tu je zaujímavá aj tá zábava s lúpaním tej horkej blanky.

Letos poprvé (protože jsme právě koupili dům i se zahradou a několika ořešáky) pilně sbírám, doma drtím, loupu a sem tam šoupnu do pusy kousek čistého luxusu… Zbytek ovšem půjde do cukroví, ať pan Cuketka promine.

Totéž jsem udělala před týdnem, vyloupané ořechy umístila rovnou do uzavřené nádoby a po pěti dnech v ní našla parádní plíseň. Tak nevím, jestli je pravidlo, že vyloupané ořechy se musí nějakou dobu sušit, nebo jestli to je vada ořechů…

Ale proč to srovnávání s ústřicemi,takhle to vyzní zas jak to upachtěný češství,nahradit lahůdku něčím ponašem a tím si to nahradit, ach jo, nehledě na to, že v roce 2012 už luxus není nic, to je termín minulého desetiletí. ústřice jsou luxus asi opravdu jen tady v čr, jako všechno ostatní,to zní tak moc zoufale,achich jo.Samostatný článek jen vlašákách by byl daleko lepší.

↪ 8 Psychoklara: Musí se ještě nějakou dobu sušit, právě jsme u dědy celý víkend vyloupávali (a bylo to vskutku luxusní, akorát větší množsví mladých ořechů má trochu projímavé účinky, dle zkušeností prastrýce, tak pozor;) a pořád mi kladl na srdce, ať je nechám ještě tak týden proschnout, než je někam zavřu..

↪ 9 Zden: protože ústřice měly kdysi úplně stejný osud jako ty vlašáky – byla to všudypřítomná a levná surovina pro chudé. dnes jsou ústřice v česku luxus kvůli ceně (za produkci, import a náročné skladování), panenské vlašáky jsou luxus (tedy vzácné) kvůli toho, že jejich znalost není bězně rozšířena.

jestli se tu někdo nechal chytit na malost, já to nejsem :)

Teda, jsem ani netusila, jak moc luxusni bylo me detstvi!:-) Jak toho bylo kolem nas plno, tak jsem to nikdy nevnimala jako neco extra. Co jsem teda vnimala fest, byly kazdorocne zadelane ruce hnedo-rezavym barvivem ze samotnych slupek, ze kterych se orech musi vyloupnout. Stromu jsme meli asi 5, neustale to vybirat v lezavem chladu rukama z mokre travy a loupat. To jsem fakt nesnasela, ta barva nesla dolu nicim, postupne se to vymylo samo za nejakou dobu.

Osvědčilo se mi šoupnout vyloupaná jádra do mrazáku, to ani nemusí vyschnout.

↪ 11 pan Cuketka: To je pěkná hloupost, ústřice (na rozdíl od mušlí) nebyly nikdy ani všudypřítomné, ani levné a už od římských dob byly součástí luxusního stolování vyšších vrstev. Vždycky budily fantazie, byly považovány za afrodisiaka atd. Odtud také jejich častá přítomnost v umění (zátiší,…) Viz: http://www.ostrea.org/histoire.html

↪ 14 Anonymní: hloupost to samozřejmě není, ústřice v různých úsecích historie a na různých místech plnily roli proteinu pro chudé (podobně jako jiné druhy mušlí nebo třeba humři). luxus (cenu, dostupnost) určuje doba, geografie i kulturní kontext.

ostatně u ústřic nevymizel ani ten prostý sběr na pláži tolik podobný našemu sběru vlašáků. zažil jsem osobně v Bretani, kde se na kamenité pobřeží sjíždějí rodiny s dětmi a každý si malé a divoké ústřice sbírá sám do kyblíku.

jinak, kdo pochybuje o tom, že „prosté“ vlašské ořechy snesou luxusní kontext top restaurací na světě, ať si projde jídla třeba tady, najde tam panenské vlašáky v jednom z hlavních chodů:

http://www.cuketka.cz/?…

Redzepi je používá a i ve své knize pěkně vysvětluje jak se k nim v kuchyni postupně dopracovali…

↪ 16 pan Cuketka: Zrovna tento víkend jsem marně přemýšlela o tom, jestli jsem někdy viděla čerstvé lískáče nebo vlašáky použité v nějakém receptu. Koukám, že i tady je Noma o krok napřed:)

Vlašák je luxusní oříšek – a nejluxusnější je s kozím sýrem, kde ani nevadí, že má kousek šlupky:-). Francouzská klasika bílá bagetka, máslo kozí sýr vlašák a med:) mňamka:)

↪ 12 irresistible: Pradědeček vysázel ořešákovou alej podél celého sadu, takže vlastně ani nevím, kolik stromů máme, nikdy mě to nenapadlo počítat :) Tudíž vyloupávání ze zeleného obalu znám důvěrně – a používám na to latexové jednorázové rukavice ze zdravotních potřeb :) (chce to zvolit správně velikost, aby měl člověk v prstech cit neomezený „kachní blánou“)

Mlaďounké vlašáky bez slupky jsou pochoutka, stojí to bohatě za tu nimravou práci s loupáním :)

Taky mi vlašáky rostou na zahradě, asi je tam nasázel pra(pra?)dědeček, ani nevím. Minulý rok byla mizerá úroda, za to letos je doslova obrovská. Nechávám je proschnout na sítech na půdě a někdy v listopadu začnu louskat, tak jak to dělávala moje babička. Ale stejně letos většinu rozdám, to množství je značné.

Sem netušila že to má název! Taky je miluju, ale kde to v praze sehnat když nemám žádnou zahradu?

↪ 19 Hanka: Britská klasika je zase kombo se sýrem Stilton a sklénkou portského.

Kami: stromy uz byly hodne stare a musely se skacet, takze uz to neresim. Ani nevim, jestli byly pred 20 lety a vice let nazpet latexove rukavice k sehnani:-)

Nás s oloupnutými vlašáky teď překvapil mladý kuchař v hotelu Riberach v Languedocu (pracoval prý 6 let u A. Ducasse). Ozdobil s nimi parádní hříbkové rizoto a bylo to úžasné.

↪ 22 krolg: Ořešák se vyskytuje i v některých parcích, v Praze třeba ve Vojanových sadech (blízko Hergetovy cihelny). Ale je to spíš jen na ochutnání a občas je musíte „krást“ dětem, co si s nimi chtějí hrát :-)

tip: rozprestriet oriesky na plech, dat tak na 10 minut do truby tak na 80? (neviem presne kedy sa zacnu palit, ja ich strazim) da sa aj na viac ale treba pri tom stat aby sa nepripalili.
potom z nich staci „oprasit supku“ a su skvele! tak dobre, nejaka supicka zostane ale aj tak dostanu dalsi rozmer chuti.

zkuste již vysušené vlašáky namočit přes noc do vody…vodu poté slít a vyprat…jsou jako čerstvé :)

Tomu se říká „období mléčné zralosti“ a zastihnout ta křehká bílá tělíčka, to už jsou roky, díky za připomínku … Útěchou jsou mi podobná, v létě, ta z meruňkových pecek :-)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)