Letní chutě – Avokádo

Horko > lenost > jednoduchost. To je vzorec mého letního vaření. I když zrovna ta první proměnná dočasně odpadla, tak jednoduchý a lenivý jsem stále. Vaření bez vaření – barevně, čerstvě a rychle! ;)

Zdravě už raději nepřidávám, to už by bylo příliš. Mám teď v hlavě i na talíři sérii odlehčených letních receptů. Takových, se kterýma není žádná extra práce a přitom si na nich pochutnávám úplně dočista. Jako první přijde na řadu jednoduché jídlo z ufonova plodu –

Minimalistické guacamole na topince s máslem

V mém guacamole není rajče (ani papriky). Podle mě je rajče moc mokré a rozblemcá hebkou texturu avokáda. Na pravá rajčátka si navíc stejně ještě musíte chvíli počkat a tak to ani nevadí! ;) Na druhou stranu je tahle moje varianta hutná a smetanově bohatá možná až příliš, proto vše vyvažuji křupnutím do toastu/topinky/bruskety. Čipsy z pytlíku mi přijdou slabé.

Co si ale nemůžu nikdy odpustit, to je je poctivá hrstka čerstvého koriandru. Pokud mi tu začnete spílat, že nemáte čerstvý koriandr, tak máte úplně stejnou smůlu jako já. Já si totiž ten svůj tak dokonale orval, že jsem musel vysadit nový. I tak to navadí, roste kosmickou rychlostí!

Suroviny:
  • avokádo (optimální zralost, musí klást tzv. poddajný odpor)
  • cibulka na jemno (o velikosti poloviny jehněčí oční bulvy)
  • čerstvý koriandr (z květináče za oknem)
  • šťáva z citronu/limety
  • něco pálivého (mám to štěstí používat salsu Secretos Mayas! ;)
  • pečivo na toasty
  • máslo, sůl, pepř

Postup:

Avokádo má jemnou máslově-oříškovou chuť – pokuste se ji tedy svou činností nezabít!!! Zralé avokádo rozkrojte podélně na polovic a vyloupněte pecku. Potom, jesli se vám chce, můžete místo vydloubávání lžičkou, avokádo oloupat. Jde to docela snadno a já to dělám vždy. Kochám se fantazijním semišákovým povrchem! :D

Jednu polovinu avokáda potom rozmačkejte vidličkou, druhou nakrájejte na asi centimetrové kostičky. Získáte tak ideální přechod mezi hladkou majdou a kousky na kousání. Přidejte ještě na jemno nasekanou ciulku a jemně promíchejte.

Začněte pečlivě ochucovat. Já ze všecho nejdřív pečlivě osolím, ochutnám, opepřím a znovu ochutnám. Přidám šťávu z poloviny citronu a tři kapky pikantní salsy. Teď zrovna mám nedostižné salsy Secretos Mayos. Vyrábějí se z „čokoládových“ habaneros, které se „udí“ v podzemních pecích na dřevo podle tradiční receptury a mají zvláštní kouřovou chuť. Nic tak dobrého jsem před tím neznal. Pokud takové zázraky doma nemáte, můžete dost dobře použít Tabasco. S ochucením di dejte opravdu záležet. Není nic blbějšího než vodnaté guacamole, ze kterého vás akorát pálí pusa a cítíte cibuli.

Svůj pečlivě okořeněný výtvor si můžete nechat odležet v chladu, zatímco si připravíte křupavé chlebíky. Na obrázku máte bílou bagetu rozpečenou na pánvi. Každý plátek jsem navíc vybavil miniaturním kousíčkem másla. On si v klidu zajede dovnitř a bageta zůstane křupavá, s chuťovou rozbuškou v jádru. Pak už stačí jen nandat si zelenou lahůdku na bagetky, sněžit koriandrem, baštit a nemyslet na novou letní závislost… ;)

P.S.: Při dopisování tohoto příspěvku jsem zažil fenomén zvaný foodjà-vu. Tento jev nastává, když dostane foodblogger z vlastních fotek a receptu takový hlad, že se pustí znovu do vaření. Již jednou zpracovaný recepis se tak zacyklí mezi plotnou a počítačem. Avokáda se kupí a písmenka se míchají. Úžasné! ;)

P.P.S.: Toto je mini-seriál. Ale raději ho nečísluji, hrozí totiž 1) léto se nám už nevrátí 2) nevymotám se z příštího foodjà-vu! :)))

Reklama

Komentáře

mno zdá se mi, že to zítra zkusím spáchat…jedno avokádo mi leží nevyužitě v ošatce, tak mu dám aspoň nejaký stimul, aby naplnilo svůj osud:)

Už jsem ti to psala, já to vím, ale ta první fotka je úžasná. Úplně mě dostala, vůbec nevím o čem článek je, jenom na to čučím…

Páráda. Jen škoda, že jsem momentálně na kašové stravě, a to mám v lednici dnes koupený 50cm sušeného špeku a galia žlutý meloun k tomu, čisté food p*rn.
(paradox dne – jsem dostal dodatečně, za darovanou foccacii, nabídku k sňatku..)

Jináč, paráda, pane C.! Díky za tip na zítřejší véču, jež se ponese v horoucím letním rytmu, ač venku „Ch.i.. a chč.je :)“

pane cuketka kde kupujete secretos mayas? vsiml jsem si ze maji distribuci i v polsku , nebylo by neco u prahy ci ostravy? :)

btw : uplne mimo misu, zjistil jsem ze docela dobre se nakupuje na nemecke ebay, napriklad serrano sunka, 5 kg cela noha , tu jsem min koupil za 36 Eur i s postovnym: http://cgi.ebay.de/…cmdZViewItem

da se s nema vetsinou domluvit ze poslou i do cech, a nekteri posilaji bezne…

„V mém guacamole není rajče (ani papriky)“ Ony se do guacamole normalne davaji rajcata? To jsou mi veci…

Dekuji za osvetleni, adam15 a keydee. Takze vsechny dosavadni guacamole byly PODVOD!

Nádherný článek, okusuju tu hlady nohu od stolu.
Byla jsem na řízené degustaci whisky a whiskey (za to může ChilliJulie a její článek) a mám docela pěkný hlad. A pan C tu drze servíruje guacamole.
V poslední době nemám štěstí na dobré avokádo. Všude mají jen ta hnusná, tvrdá zelená a nikde nemůžu narazit na ta tmavá.
Většinou potřebuju avokádo použít hned a ne čekat, až za týden možná změkne a uzraje.
Já vím, já vím, stačí koupit včas do zásoby…:-))))
Rychloguacamole dělám tak, že jen rozňahňám avokádo, kápnu limetkovou šťávu ( někdy tam prdnu i česnek), osolím, opepřím a doostřím Tabascem.
Ovšem recept pana Cuketky je fajnová záležitost! :-))))

BTW: na degustaci jsem se potkala s Toskem, čemuž jsem byla opravdu ráda! Aspoň někdo známý, když už jsem tam byla jediná ženská mezi chlapama.
No, byla jsem za tupouna a to whisky mám moc ráda.
Při závěrečné degustaci naslepo jsem byla tak zblblá, že se mi pletl i Jameson s Chivaskou a ostaními. No, utěšuju se, že jsem nebyla sama. Ti dva chytrolíni, co věděli všechno a vyhráli několik lahviček byli určitě nasazení! :-))))
Žádnou cenu jsem nevyhrála, ale ten certifikát v rámečku stojí za to, že Tosku? :-))))
Pověsím to v práci na zeď a až k nám zase přijde prudit akreditační komise – doufám, že je to všechny štrejchne a bude klid!

Pivli, nic ve zlém, nechci Vám kazit radost z diplomu, ale tohle jsou jen akce pro platící „hejly“. Firma mého muže taky s jedním (dost renomovaným) barmanem spolupracuje, a on tohle v rámci jejich firemních akcí pro zákazníky pořádá běžně, zrovna tu whisky a whiskey tenhle týden; minule to tuším byly rumy.

15:jj já ho mám na Jamesona. Milý suvenýr. Nic tak nepotěší, jako vidět své jméno na nějakém hezky zarámovaném papíře…Musím něco vymyslet na Rozinky. Je to fakt hezký, neodcházet z jakékoliv akce, na jakékoliv úrovni s prázdnou, ať už je pro „hejly“ nebo jen tak pro srandu :-)

No, tohle pro hejly nebylo a rozhodně ne pro platící. Anžto ta akce je zdarma.
A ten diplom je velká recese a všichni k tomu tak přistupovali.

Tak doufám, že nám něco dáte i na té Sahaře, nacionále případně dodám. ;-) Jinak se už moc těším!
P.S. Jestli moje předchozí poznámka vyzněla nějak zle, moc se omlouvám.

19. ne, úplně v pohodě! :-)))
Určitě je spousta akcí, kde mají za úkol pouze obrat hejly a i tohle je propagace a reklama, ale dělaná příjemnou formou, Navíc nejste vázána nákupem zboží. Nic tam ani neprodávají.
Nojo, Sahara…to se někdo má, já musím úpět v Praze a culit se na potencionální zájemce o štěňata…:-)

Pivli, já zas nebyla na žádné z předchozích akcí – a že jsem záviděla fest! – ale když je to v mém rodném městě, tak prostě nešlo odolat. Akorát jsem podle mapy konání zjistila, že v bezprostřední blízkosti bydlí moje dvě dobré přítelkyně. Teď jen přemýšlím, jak je tam aspoň na chvilku propašovat, určitě by je to zajímalo.

Tak to máte štěstí, protože to bude 100% stát za to!!!
Hlavně dobré počasí a jasné nebe plné hvězd! :-))))
Jdu spát, za necelých pět hodin vstávám. Dobrou noc všem lupínkům, majorům, cuketkům a podobným existencím!
LOL!

Vase prace s jazykem me pravidelne dostava (= zavist jako prase!). Ty novotvary a zvukomalebnosti jsou dokonale, to samo?:-)

Já tam místo tabasca dávám česneček, taky je moc dobrý. Nebo jiný letní recept: avokádo na kostičky, bílý (bio) jogurtek, červená paprika na kostičky, česnek. To vše smíchat a dát vychladit a pak spapat. Mr. Cuketka, i to by se na fotkách pěkně vyjímalo, bílá hmota, z níž vykukují avokádově zelené a paprikově červené kousíčky. Mňam. Sama sobě jsem dala námět na zítřejší oběd – seženu-li měkké dostatečně avokádo…

Hurá, pan C. už nám zase otevřel!
Ne, že bych měla zrovna něco k tématu, ale bylo to dosti stresující ta poznámka:komentáře uzavřeny…

lucianka:

opraveno = hutná ;) díky

tady už mám sluníčko, možno avokádovati!!! ;)

keydee:

jeje no ani jsem to nedopověděl v článku, dostal jsem tři lahvinky přímo z mexika, sušil sem je asi rok, než jsem je otevřel. teď si ustavičně nadávám, jak jsem bez nich mohl žít. ta vyuzenost nemá chybu, je to dokonalý. stačí opravdu jen kapka a má t o úplně jiný rozměr ;)))

na ten ebay docela čumim :)) nohu bych asi nerisknul :)) tu minulou sjem vezl v baťohu přes letiště, krájel jsem ji pak asi půl roku než jsem se jí zbavil!!! :D

Perchta:

většinou bejvá, ale kdž tam není určitě to není podvod!! :) takhlebych tourčitě nebral. ty, ktaří vám to dávali bez rajčat, bych určitě vzal zpět na milost :))

Pivli:

hih ;) já to mám s avokádem tak nějak domluvené. vždycky sinějaké koupím a pak na něj většinou zapomenu. pak se mi třeba omylem začne kutálet po podlaze v kuchyni a ejhle!!!! > guacamole je nasvětě ;)) tabasco určitě, dával jsem předtím než jsem měl ty májské sekrety… ,)

rachad:

na těch certifikátech bys měl zapracovat!!! třeba už na příště „certifikovaný pouštní kráječ cibule“ , „akreditovaný zuhelňovatel chleba“ atp… ;)))

Michala:

samo né, před každým postem se musím vždy dostatečně zdrogovat!!!!! :)))) (kupř. horalkou, nebo červenou fidorkou)

ren:

česnek jasná věc!!! ono je asi ejdno co použijete, jen toho esmí být moc. přijde mi že na guacamole se pozná jestli ten který umí ochucovat :)) s tím jogurtem si to uplně živě představuu, jaaaaj :))

Pivli:

stane se, nóóó… :)))

a i horko snad bude, podle předpovědi snad ve čtvrtek, tak hurá na nákup avokáda

Guacamole milujuuu. :)

Ja nevim, esli se to muze, ale ja do toho misto cerstvych rajcat mrskam ta susena…
A pratele mi trhaji ruce…
A zrovinka mi doma dozravaji tri krasne kousicky avokada…

Avocado je prý jediná zelenina (ovoce!), po které se dá ztloustnout.
V zemích, kde roste, je to jedna z prvních „kašiček“ podávaná kojencům. Z počátku bez habaneros, domnívám se. ;-)

tak to nevím, jak by vypadal kojenec, který by pozřel habanero :))

34: dost špatně.Párkrát jsem přebaloval když jsem den předtím čistil chilli.Důkladná koupel nepomáhala. Prostě jsem spálil vlastní robátko :-(

Aspoň bude díťátko připraveno do života a nic ho nepřekvapí!
Jednorožec: s těmi habaneros bych si nebyla tak jistá…plechové huby je třeba pěstovat již od útlého dětství!
Což mi připomíná, že mi kolegyně přivezla z výletu do Maďarska csípös klobásku a papriku. Ti Maďaři mají také papuly z azbestu. :-)))

38: Díťátko má zrovna spálu. Nevím jestli to nějak souvisí s chilli, ale doufám, že ne. Ale vzpomínám si že Indové měli hojně trable s konečníkem a tlustým střevem a to se dávalo do přímé souvislosti s nadměrným užíváním koření a chilli.Inu, všeho s králem Mírou(slavem).

Dania:

jeslti je to otázka na mě, tak jestli jste článek četla celý, odpověď je tam uložena více než jasně včetně blbuvzdorného vysvětlení ;)))

Lada:

Ja nevim, esli se to muze

proč by se to proboha nemohlo? můžete všechno!!! ;))

1R:

jasná věc, avokádo je tučné jako vepř ;) chtěl bych to vidět, ty flaštičky narvané zelenou majdou!!! ;)))

tý jo, na habaneros mám děsivé vzpomínky z Marseille. Koupili jsme jich pár v místní arabské čtvrti a dali si do jídla pro dva 1,5 kousku. A první sousto? Cítila jsem, jak jídlo putuje dolů tělem a jak mi tam vypaluje útroby… :-( (a že jsme zvyklý na pálivý věci!!!)

Přenáší se capsi-tento účinné látky z habaneros mateřským mlékem?
Vím, že kojící známá, když bejby bylo neklidné, si cvrnkla schooner of sherry a za chvíli bylo ticho po pěšině. Na druhou stranu česněk takto bejbymu nechutnal.

rachad: jojo, přiměřeně, přiměřeně…
ad spála – lepší teď, než v pětadvaceti. To se hůř snáší…

pan C. : jsem z Vás už tak perplex (chichi -ti za Kanálem aneb franc.mořem vědí), že jsem dnes obrala naši milou paní zelinářku o dvě avokáda, šoupla je do kuchyně a dělám, že je nevidím. Hodím na ně oko v sobotu.
Avokádo je sice tučné, ale jsou to ty hodné tuky, které tělu prospívají, stejně jako třeba tuky v mase lososa…

Capsicin by se podle mého do mateřského mléka přenášet měl…
stejně jako se přenáší všechno koření, alkohol a prdlavé věcičky, díky kterým pak celá rodina prožije bezesnou noc…

Cuketka :: samozřejmě četla, snad to ani nebylo na vás, ale tak všeobecně vyřčená pochybnost :) když dělám ratatouille a nepřidám lilek, už to není ratatouille, nýbrž lečo :))

45: přenáší se vše, zejména pokud je dítě s projevy atopické dermatitidy, tak se drží super hypoalergenní dieta, při které se nesmí skoro nic, aby to mlékem neprošlo do organismu dítěte. Já kojila tandemově 4měs., pak už jen chlapečka, který atopickou pleť měl, takže jsem si s dietkou fakt užila:(
OT: sází pan Cuketka avokádovou pecku?

45: Vyřídím to „nebožce“, ještě ji neměla :-) Jako v dobrým…Vzpomínám si jak jsme se vyhýbali i nadýmavým jídlům aby bejbátka po své večeři (btw.v nejlepším balení na světě) neměla nafouklá bříška.

Dania:

četl jsem úryvky, že tam ty rajčat úplně na záčátku dokonce neprali :) horší by to asi bylo kdyby chybělo samotné avokádo! :o)

(p.s.: haf haf, refresh my ikonka plz ;)

Cuketka :: budiž, kdo ví, jak to v prapočátku vypadalo :) každopádně jste mě (jako asi X dalších) navnadil na zítřejší návštěvu ovoce/zelenina ;)

Mám doma tři lahvičky Tabasca. Jedno je klasika, druhé zelené z papriček Jalapenos a třetí je z Habaneros. Do guacamole nejraději používám to zelené, nějak mi hezky ladí s barvou avokáda. ovšem to Habaneros – to je hukot!

52: Habaneros, také známé coby Scotch Bonnet, jsou ty nejpapričkovatější papričky pod sluncem. Je na ně nutné mít pyrotechnické zkoušky vyššího stupně.

Avokáda mám rada na raňajky na čerstvom celozrnnom chlebíku, len tak na plátky nakrájané a trochu primáčknuté nožom, so štipkou soli a korenia a pokvapkané citrónovou šťavou, mňam. Len tak. Bez ničoho:)

Tak guacamole už proběhlo, s tmavým toustovým chlebíkem opečeným v toustovači. S troškou zakysané smetany, zeleného Tabasca, limetovou šťávou, koriandrem a českým česnekem. Rajčata se mi nechtělo sekat, tak byla bokem nakrájená, maličká, sladká, keříčková (cherry). Nemělo to chybu!
Díky za tip. BTW: v kuchyni už „docházejí“ další dvě avokáda.

pane cuketko, vy mi vasim uzasnym slohem vzdycky tak zvednete naladu..A coz teprve ty uzasne fotky a jidlicka!! Vas ctu vzdycky kdyz me prepadne mensi depka, je vcukuletu vtahu:D

nahodicka… prave obedujem avokado+tuna+kôpor+toast. Az som bol prekvapeny, ze prave tento mesiac ake dobre avokada sa mi daria kupit. Ani prezrete, ani tvrde a prechladene. Skratka akurat.

Nemůžu se nepřidat… Jsem zrovna jako au-pair ve Francii a zažila jsem tady „doma“ dvakrát úžasný avokádový salát: avokádo je v něm nakrájené na středně velké kousky, rajče (zbavené všech „vodnatých“ částí vnitřku) na maličké kousky, čerstvá ryba – zde losos (stejně jako se užívá v suši), čerstvý koriandr (nešetřit!) a limetková šťáva. Nejsem si jistá, jestli tady papá do zálivky nepřidal ještě něco dalšího (možná hořčici? tu tady dávají snad do všeho, takže vážně nevím), ale je to úžasný mix chutí. Vyzkoušejte :)

Jakožto chilli maniak jsem se ihned začal pídit po této omáčce, protože tyhle „smoked“ já moc rád. Takže jsem našel jejich zastoupení v UK, kde se dají objednat: http://www.woodhamwebwriter.co.uk/…cretosmayas/

Bohužel jim to objednání nějak nefunguje, tak jsem jim napsal maila. Tak jsem zvědav, co odepíšou a doufám, že nebudou mít problém se zasláním do ČR :)

Nejhorší na avokádu je, stejně jako na rukole, že chutná jako SÁDLO.

pC: Habanero znám (dokonce jsem psal recenzi;) a tam můžu doporučit http://www.habanero.cz/…ipotle-slam/. Může chutnat podobně. Ale já bych rád vyzkoušel přimo tuhle mexickou, protože mě velmi zaujala jak složením, tak názvem :)

Jinak, já do guacamole házím rovnou nasekanou chilli. V zelenině v Ječné (u zastávky v průchodu) mají dokonce krásné červené Habaneros a leckdy i jiné druhy, jako např. nejpálivější Naga Jolokia ;)

Guacamole dělám s rajčaty, na jemno nakrájím, ale aby nebylo „rozblemclé“ , jak uvádíte, zbavím je vodnatého vnitřku a semínek. Pak to nemá chybu a dodá to pěknou červenou barvu k té zelené :-)
Jinak ještě přidávám lžičku zakysané smetany pro zjemnění a muškátový oříšek.

Komentáře jsou uzavřeny.