PFF 2008 Živě – Sobota

Z archivu

Online reportáž z místa dění PFF 2008 pokračuje. Pokud se dnes na Žofín nedostanete, doufám, že si alespoň smlsnete na mém živém (?) přenosu! :)

12:39 Dnešek bude nejdrsnější

Dobré ráno! Tentokrát nepíšu z honosného sálu, je totiž ještě zavřený – všechno se chystá na cooking show šéfkuchaře Pohlreicha. Sedím v malé jídelně pro zaměstnance vedle. Sedí tady hasiči, servírky a kuchaři. Baští se hovězí pečeně s rýží. Jak osvěžující! :) Až vás unaví překomplikovaná haute cuisine, nebo vám dojdou Grandy – zamiřte sem!

Před branami PFF se vytvořila asi 50 m dlouhá fronta na lístky. Máte-li možnost, využijte síť TICKETPRO! Před samotným Palácem navíc postává cca sto účastníků nějaké promoce. Babičky s kytkama, studenti s rourama a hrdí otcové! Mezitím samozřejmě pobíhají hladoví účastnící PFF.

Jdu udělat první kolečko po ostrově a připravit si strategickou pozici na Pohlreicha.

Bilance – 1 auilla.

13:36 Pohlreichova vejce

Sedím na Pohlreichovi. Jako téma si vybral vajíčka. Vejce s křenem, eggs Benedict, salát s husími játry, hemenex s Jamon Iberico a křepelčím vejcem a foie gras s karlovarským knedlem. Často říkal bum a šup. O svém dodavateli vajec panu Šulcovi prohlásil, že je to hajzl. Není divu měl je starší a vodnatá! ;) (vše samozřejmě s humorem)

Mizím s ChilliJulie & Cutie na první kolo ochutnávek! Kolem Pohlreicha je obří chumel. Všichni jdou po jeho vejcích! :)

15:00 Molekuly, Maze, Deka

Na PFF je momentálně přeblogerováno, přítomni jsou ChilliJulie, Florentyna s celým gangem autorek, Ondřej z Gurmetklubu i rozevlátý Rachad ze Souku. Viděl jsem i redaktorky jednoho známého časopisu pro ženy. Jsou vtipné, PFF si užívají a mají rády grappu! :)

Sedím opět v jídelně, vedle probíhá cooking show šéfkuchaře Jiřího Krále z Francouzské restaurace. Prý tam vyrábí kaviár z červené řepy a pěnu ze pstruha. Jsou to hrátky s agarem a alginátem, které světem proběhly na začátku 90.let. Česká gastronomie po něčem takovém evidentně hladoví… :)))

Ochutnal jsem celé menu v Rickshaw (8G) – studený filet ze žlutopolutvého tuňáka v pepři, pikantní a svěží zelené curry s kousky tvrdého thajského lilku a jejich dezert – pomerančovou pannacottu.

Pomeranč jsem bohužel netrefil, celé to navíc bylo děsně tuhé, servírované v plastikové věžičce. Mám rád, když se pannacotta vrtí jen tak sama na talířku a té želatina je tam opravdu jen minimum.

Šafránová raviolka s krevetouvou plňkou a hráškovým krémem z Gourmet Clubu hotelu Palace (3G) byl vyloženě propadák.

Tuny tlustého šafránového těsta a neviditelné kousky gumových krevet, hráškový krém to už nestačil zachránit. Škoda Grandíků.

Ve stánku Maze to hučelo a před ním se obdivně čučelo. Všichni se navzájem poslušně komandovali v anglištině. Ve výdeji měli až vojenský systém a vše šlapalo na plné obrátky. Taková malá hra na hotplate, rozhodně showbiz! :)

Dušená vepřová líčka s medem a hřebíčkem (6G) dávali s bramborem a s tmavou redukovanou omáčkou. O té omáčcce by leckterá dáma prohlásila, že je příliš výrazná. Není! :)

Na lehce zauzeném lososu (3G) byl nejlepší fenyklový salát. Opět med, kopr, hořčice. Mňam.

Ostrov mi teď přijde středně zaplněný, kapacita myslím nepřesáhla bod komfortu. Na námi se zlověstně smráká. Můl plánovaný water-blogging zdá se dostane nový rozměr! ;D

Bilance – 2 aquilly, 2 vínka, cca –15G. Dnes opět zůstanu bez fotek. Kabel sice s sebou mám, ale popravdě se to nedá stíhat. Na 17:30 chci vidět bujabézu v podání mistrů z Alcronu.

17:24 Šlapadla, makový sen

Můj pokus o water-blogging skončil nezdarem. Na šlapadle jsem zdířku na síťový kabel nenašel a v ovzduší jsem žádný signál neulovil.

Vyfotil jsem si ale aspoň pár snímků ostrova z vody.

Zvenčí to vypadá jako jedna velká hučící loď. Před zídku do vody lítají ohlodané křepelčí kostičky, děti a nedopalky doutníků. Atmosféra na ostrově se zkrátka pomalu přechyluje do večerní pohody… :)

Zjištení dne – některé ceny degustací se od včerejška změnily. Humr je prý nyní k dostaní za 12 místo původních 10 Grandů, bio řízek zase podrahl ze 2 na 3 Grandy. Podle mého jsou to ale jen vyjímky. Skvělá a zašitá raviolka z Hiltonu stojí stále 1 G! :)

Stánek Café Imperial zurčí aktivitou. Nechal jsem si od šéfa Pohlreicha vysvětlit co je to to jejich escabéche z makrely a hned poté jsem si dal škubánky s makovou zmrzlinou (4G!). Stálice jejich menu a nejlepší moučník dne. Stále myslím na jejich kloásky s foie gras, uvidíme, jeslti se k nim ještě dostanu.

Sál vedle je úplně narvaný, všicni se nahrnuli na cooking show s bujabézou. Já se pokusím udělat poslední dnešní okruh a ulovit si bujabézu U Lípy! :)

20:46 Ujeden, upit

Opět zas zbaběle vysedávám doma. Zítra snad vydržím až do konce! ;) Ostrov těsně přd mým odchodem vydával zvuky uspokojení. Unavené dětičky se pomalu klidily, začal převládat cinkot skleniček a pšoukání otevíraných korků.

Na severním cípu ostrova se usídlila čtyřčlenná jazzová kapela a vyhrávala roztomilé skladby jako z fiomu od Woodyho Allena. Pokud jste seděli kousek od nich na trávníku zalitém večerními slunečními paprsky, měli jste dokonalou iluzi bezčasí… ;)

Finiš jsem zakončil chronickými resty, aneb pokrmy, o kterých všichni mluví. Jako první šly šíleně dobře vypadající kachní foie gras klobásky se zelenou čočkou a ořechovým vinaigrette (7G!).

Celý porkm šel bohužel úplně mimo mě. Mdlá náplň klobásek, foie gras byste nehádali ani omylem a k tomu suchá drolivá čočka. Po snových škubáncích ledová sprcha!

Druhým restem byla bujabéza z restaurace U Lípy (3G) aneb má sebevražda. Solidní porce hutné a dobře ochucené polévky s drobnými kousky ryb. Žádné eskapády, prostě jen naplnění hlavní slovní charakteristiky polévky – grunt.

Zcela z jiného soudku byl mořský okoun pečený na tymiánu s falešným lilkovým kaviárem a olejem ze sušených rajčat. Maso připraveno á la minute na gridlu, rustikální pasta z lilku s kousky zeleniny a česneku v orientálním stylu a dokonalé celkové ochucení. Rafinované, lehké, strhující. Alcron má u mě další body.

Můj dnešní potenciál se tímto trojbojem zcela vyčerpal. Poslední Grand jsem utratil za tzv. „jednograndovou lipku“, poseděl u zídky nad řekou a odamébvoal směrem domů. Stejně jako včera jsem nafotil spoustu obrázků a pokošel jsem se pořídit nějaké akční videoukázky. Fotky přidám do článku ještě dnes, video si nechám až na závěrečné shrnutí.

Finále sobotní bilance – 3 aquilly, 4 vínka, 1 káva a moooře grandů pryč… ;)

Další reportáže jinde:

Reklama

Komentáře

pane Cuketko, zítra se chystám a chtěla jsem se zeptat, zda bychom si mohli vymezit nějaký meeting point, ráda bych si potřásla s cuketí šťopičkou :) Poznávací znamení – double kočár :)

Jaká škoda, že místo cesty na PFF musím pořádat DFF (domácí food festival). Ráda bych statečně ochutnávala všechny dobroty! Bohužel musím sama skočit do kuchyně a nachystat něco na oheň, protože se bude u nás doma grilovat. Mám v plánu „saltim bocca“ & „pravé české špekáčky“ od místního řezníka Rudolfa III. – prý jsou zaručeně nejlepší na světě a bude to gastronomický zážitek :o))) … pravil řezník. Uvidíme, uvidíme … říkám já.

P.S.
Prohýřete své grandy co nejlépe! Jistě je z čeho vybírat, tak ať sáhnete vždy po tom nejlepším z nejlepšího ;-)

MAZE byl mazec. Chutnali ste nekdo ananasovou „polevku“? Totalni Mazec! Asi bych toho vypil tunu :)

Panejo, díky za včerejší tipy, hlavně Hilton se předvedl – artyčokové raviolky se sladkým krémem byly excelentní (nevíte někdo jak vyrobit tak křupavou a přitom nemastnou slaninu co na raviolky polehku sypali), jazyk mňamózní a čokoládová a mangová pěna po 1G má nejlepší poměr cena/výkon ze všech dezertů (i když mangová pochoutka s tvarohem z alcronu tvrdě šlape na paty, škoda té ceny :)).
Na krevetové ravioli přišlo vaše varování bohužel pozdě, škoda grandů…
Myslel jsem že nespressům pochválím latte, ale pěna je víc makro než mikro, víc do koupele než na kávu :). A ekologie mašinek se spotřebou jednoho hliníkově barevného kolečka (dovezeného odkudsi) na šálek pressa je asi taky mizivá.
Tak dobrou chuť a ať nezaprší :).

K těm slavným škubánkům s mákem z Imperialu, na které se už těší i Anonym: Měla jsem je minulý týden v podniku a taky mi moc chutnaly – až na tu zmrzlinu. Byl jsem na ni zvědavá, ale nesplnila mé očekávání, cítila jsem z ní nějakou umělohmotnou příchuť.

Tak jsem to nevydržel a dneska zaskočil místo oběda jen na pár drobností a zkusit, jak si to člověk může užít jen za základní vstupné :) A jde to! Je tam fakt příjemně, jen těm lidem v obludně dlouhé frontě na lístky, které jde přes celý most a další metry za roh, těm nezávidím…

K te slanince u Hiltnu: neumelou cestinou mi to vysvetlovali – musi se to smazit mezi dvema mramorovymi platy. Predstavit si to nedokazu.

Tedy to je paráda! Moc děkuju za postřehy, fotky a kulinářské zážitky pana C. i ostatních zúčastněných.
Nemám šanci se na Žofín tento víkend dostat, tak se aspoň občas zaběhnu podívat k Cuketkům a ostatním, abych se trošku pokochala. :-))))

prosim technicka, jak je to se psy, mohou dovnitr nebo ho mame zitra radeji nechat doma? diky .)

Adamkopp: Díky moc :) tak si jí asi doma dělat nebudu… ale kdyby se sehnaly dvě dlaždice naleštěného obkladového mramoru, ohniště, a spousta slaniny, byl by to labužnický večer – snad se k tomu o prázdninách dostanu :)

Terezka:

určitě, jukněte na svůj facebook inbox :)

DolceVita:

jek to je škoda že musíte, já mylsim že ten váš DFF bude jen to nejjj ;) ak třeba pak fotečky blogněte, rád bych to viděl ;))

tunta:

MAZE od AMAZING ;) ještě se knim nějak vyjádřím v souhrnu, každopádně jejich projev na místě byl nezaměnitelný. suprsupr! ;)

(polifku sem nemel :)

Keff:

supr :) ta slanina byla italská pancetta, jejich šéfkcuahř mi to vysvětloval úžasnou srandovní českoangličtinou že to vysušujou/pečou mezi dvěma obříma placatýma šutrákama z mramoru :) takže tak! ;)

na nespresso ještě zajdu, mluvl jsem o tom jak homěl barista an šou a tam bylo vfajn. v něžném provozu jsem dnes stihl jen jedno prsso ;)

nezapršelo!

Major Milčák:

já umělinu necítil, bylo to fajn. spíš mě štvaly dost vysoké ceny a pak ty nešastné klobásky. ty byly vyloženě nepovedené…

J.Č.:

viděl jsem tě asi půlminuty!!! ;))) ale viděl! dnes tam byla podle mě nejvyšší koncentrace foodblogerů v historii ČR ;))))

adamkopp:

ony se ale nesmaží jen vysušujou, pravděpodobně v troubě :) určitě zkusím něco podobného, slaninka vysušená je jeden znejlepších salátových/těstovinových/risottových toppingů. jaký jde připrcnout :) v podstatě shoděn urpavenou slaninu mají i u ady hoffmesiter, ti si vystačí jen se dvěmi zatíženými plechy – výsledek v podstatě identický.

Pivli:

škoda!!! přeškoda, letošní PFF myslím jednoznačně highlight letošního roku… všichni na to budou dlouho vzpomínat! ;)

strejcek:

jaj to nevim. snažím se nějakého pesana na místě vybavit, ale nejde mi to, doporučuji zavolat na místo a ověřit si to.

Keff:

pečení na dlaždících na baráky viz eric Ripert v minulých odrobinkách. dlaždic v kuchyni není nikdy dost! ;))

!

Cuketka: no v případě zájmu mám fotku, jak live bloguješ na prezentaci Pohlreicha :o)))

stejcek: Já jsem tam viděla jednoho potulujícího se bišonka… :-)

Strejcek:

mam overenou informaci, bo jsem po vcerejsi Cuketkove zmince o prehrsli ctyrnozcu vzal toho sveho s sebou a horce litoval… tak tedy: PSUM DNES VSTUP POVOLEN NEBYL!!! v patek byl pry mozny jen na vyslovne svoleni p. Maurera (sic!) Taxik me stal 10G :-) Kdo vi, jak to bude zitra, ja ho necham doma.

ad PFF:
neprislo vam lehce vopruzoidni, ze nebylo mozne opustit areal, aniz byste znovu platili vstup? tusi nekdo aspon nejaky pseudo-duvod tohodle pravidla? vo ostrov dal zrovna probihaly United Islands a vobcas bych si tam i vodskocil..

a ted lehke shrnuti mych pozitku:
o prvni misto se deli Alcron s lososovym rijetem a tenounkou cuketkou marinovanou v ol. oleji/citronu/limetce/bilem pepri

spolu s

Rickshaw a jejich zlutoploutvym tunakem…mnam! trochu sem vyzvidal a mam alespon „slozeni“ one neuveritelne krusticky: bila a tmava sezamova seminka, smes barevnych pepriku, citronova stava, svete div se strouhanka a sezamovy olej.

o klepataci od vedle uz tu byla rec a chef mi rek', ze pry mel jedno 14 dni doma, lec odmital chodit ven na prochazky, takze musel byt vychovne ponoren do vrouci vody, a to nedal ;-)

V Pohl-Reichu moje slecna zavzpominala na skolni jidelnu a prohlasila: no dobry na to, ze nejim skubanky.. Jo a vite, kdo ma prezdivku Zirafa? :-))

Parisin Chef prekvapil napaditym mangovym Creme Brulee
a Gordon po sobe zanechal onu zminovanou ananasovou polevku, resp. 2 za cenu 1, asi za 30s zpozdeni objednavky? BTW nevim, jestli je mi ten jejich polovojensky rezim uplne sympaticky… v TV celkem prdel, ale delat bych pod nim teda nechtel..

zitra asi zajdu zas, pokud me neskoli akutni gastroenteritida.

10 To nemusíš – ten mramor. Stačí dát hezké plátky slaniny mezi dva plechy a při nějakých 180 – 200 stupních Celsia nechat hezky vypražit. Plechy nafest zajistí že se slanina nezkroutí, pustí omastek a je to super. Ale lepší je libová slanina – pancetta, naše levná anglická má vyšší obsah vody a dělá lumpárny.:-)

Teda ta fronta byla nehorázná…,tak než opadla jsme se usadili naproti na radegast…upřímně jsem si takto začátek nepředstavovala..Místo původně plánované jedné hodiny jsme sotva stihli sabrage..nejdřív mi bylo oznámeno,že pouštět budou za čtvrt hodky a poté se to začlo navyšovat po pěti minutách,až sem si říkala,že se na to vyprd…Ale vydržela jsem a vrhla se do gastronomického víření…asi nejvíc nejlepší byl dle mých chuťových buněk Hilton…posléze jsme si zatrsali v doprovodu pinot blanc za stroboskopujících slunečných paprsáků na plácku před altánkem takže,zmíněný počáteční vopruz byl téměř opomenut…Dnes se taky vrham,ale bohužel do makra kvůli zásobování a posléze na druhou stranu baru…tak si to užijte i za mně :0)

Díky všem za slaninové rady (a panu Cuketkovi za Erika – now the bekon is redy :)) Tak snad to půjde, ta kachlička přes plynový vařič už vypadala velmi sehnatelně.

Dobrou chuť všem :)

Shrnu-li to na začátek, vydařený den, počasí i společnost. Spoustu nových tváří, příjemných zážitků. Hodnotím dle školní stupnice. 5 nedostatečně, 1 výborně.

K jídlům:

  • AUBERGE de PROVENCE, Domácí čokoládový truffle:

šest kousků, chuťově nevýrazné, snad jen z bílé čokolády ušlo. Náplně fádní, olejovaté, hodnotím negativně. Nestle kupované v krabici jsou chuťově na o dvě stupně vyšší úrovni. 4

  • PALACE, Gourmet CLUB, Šafránové ravioli plněné směsí z krevet, podávané v hráškovém krému:

Hráškový krém pouze napěněn, bez chuti, raviola tvrdá, uvnitř suchá směs z krevet, celé zalito tím hr. krémem a červeným olejem, na pohled hezké, chuťová sebevražda. 5

  • Americký bar

Crepes Suzettes s fazolkami a marinovaným tuňákem, s marinovaným lilkem a parmazánem a Křehký košíček s Chilli con Carne:
Chilli průměrné, obdržel jsem k zakoupenému Mojitu. 3
Crepes potěšilo. 2

  • HILTON Tomatový rosol s uzeným hovězím jazykem na křupavém celerovém salátě a Mangové creme brulee:

Hovězí jazyk chutnal, rafinovaný rosol na kostičky jako rajčata..nápad bezvadný, celer výrazný, hezky sladěno, mínus půlbod na zaprášený talíř!..Hiltone, nedělej Paris! 1-
Brulee mangové, chemický dozvuk chuti, pražené pistácie částečně upravili dojem, nicméně na Hilton slabé. 3–

  • Monarch Vinné tapas, Švýcarská raclette Cremo, Prosseco a růžové víno s etiketou Monarch, jméno uteklo:

můj stánek radosti a mírného zápachu ze sýra.., padlo hodně grandů, raclette bylo ale málo, jedl bych ho stále. Příloha jen bageta, ke konci již unavená to byl mínus, s příjemnou dámskou obsluhou v tradičním švýc. topu jsem popovídal o tom, jak by to bylo krásné s malý vařenými bramborami a okurčičkami. Tapas huh, staré sýry, Jamon a Berner, mlaskal jsem hoodně dlouho potom. Raclet 1, Tapas 1, ale ty přílohy, jsem shovívavý. Prosecco a růžové víno, nepiju víno, ale to k sýru patří, pak malinko v náladě jsem pokračoval dál, respektive jsem si sednul k Florentýně na trávník :-)

  • LA PROVENCE Citrónový dortík s malinami:

Citronový opravdu, jen korpus bych udělal jinak, byl zřejmě den starý, nasálký a tužší. 2–3 za ten korpus!

  • – HOFFMEISTER, ADA Rebarborový zákusek (podivně přeškrtlé) sorbet s karamelovými pusinkami:

Zákusek dobrý, zmrzlina zřejmě také rebarborová s příchutí i jablka, pusinku karamelovou jsem nějak nenašel. 2
-Corinthia
Filet ze žlutoploutvého tuňáka v pepřové krustě servírovaný s avokádovo- tomatovou salsou a banánovým chutney Pomerančová panna cotta s vanilkovým piškotem:

Filet jen ochutnávkou od jedné příjemné slečny (pak to snědla rychlostí blesku), velmi velmi vynikající 1, panna cotta neurazila by ani pana Gota, na dne šibalsky shovaný piškot, jemné a středně sladké. 1

Ke konci již jsem ani nevybíral jídla, bylo toho na jeden den opravdu hodně, tradicionalistická jídla ala kendlík a škubánky jsem si nedal, také hodně pomohly dámy a jejich hodnocení od Flo, které zcela mazaně spojily síly a daly Grandy dohromady a ochutnaly skoro vše – PERESTROJKA! Bude u nich asi dobrá recenze. Pan C, Cutie a ChilliJulča byli vtipní, drželi se dále a pospolu stále. Škoda, že jsem nepoznal víc lidí, ale nejsem na F.B. tak dlouho, aby i oni znali mne.

Kolik stála v sobotu telecí líčka U Pinkasů? V pátek šly na odbyt, tak prohlašovali, že zdraží na 5G :-)
A je tu někdo, kdo neztratil svou vidličku? Já na ni pořád myslel, až při ochutnávce šneků jsem ji nechal na talíři a když jsem utrácel posledních 6G za noky s lanýžem, tak jsem byl bez výzbroje.

Hlásím, že vidličku jsem neztratila. :-) Na celou návštěvu PFF jsem si vystačila s jednou vydličkou získanou hned u vchodu.

Komentáře jsou uzavřeny.