Pondělní odrobinky

Aby se nám na začátku pracovního týdne lépe pracovalo…

  • Posh Nosh

Nebudu vám kazit překvapení zdlouhavým vysvětlováním. Zaskočená bránice je nejvysmátější bránice. Dámy a pánové – Posh Nosh (via AG)… ,)

  • Well down, nažrat, pšouk v hubě

Teď si otřete chuchvalce řehnění z monitoru a hupky-šupky zpět do českého teplíčka! ;) Ivan Vodochodský tu chytře obešel boj s televizními molochy a udělal si vlastní cooking show na DVD jednoho bulvárního plátku. Do Vařečky si zve různé hosty a na návštěvě už byli – Zdeněk Pohlreich, Vladimír Poštulka anebo třeba Florentyna. Bonusové recepty, které se nevešly na DVD najdete tady.

ukázce se salátem Caesar mě zaujal šéfkuchař Pohlreich. V opravdické kuking-šou ho vidím podruhé v životě a už zase třímá v pravici butelku s pasterizovanými žloutky! ;)

  • Mysli globálně, vrhej lokálně!

Tak už ani ti aktivisté nejsou to, co bývali. Vrhat na pana ministra importované, nesezonní a ještě k tomu nedozrálé rajče, to je pošetilost prvního kalibru! :)))

  • Učíst se a uvařit

Jako v ráji se musí cítit účastníci kurzů vaření v kuchyni s knihovnou Stir v Bostonu. Uprostřed malé místnosti výuková kuchyně pro 10 lidí, všude okolo stovky knih o vaření ke koupi i k zapůjčení.

Bojím se, že bych tam vlezl a už nikdy nevylezl… ,)

  • Otázka krve

Zajímavý názor vyslovil v recenzi Czech Business Weekly majitel restaurace Le Cornichon Vladimír Strnad:

You can try as much as you want with a local cook. They might know the recipe, they might do their best, but in their blood they don’t have the centuries of refinement and creativity that we’ll live to feature here.

Zkráceně řečeno – český kuchař nebude nikdy dobrý ve francouzské kuchyni. Za slovo „francouzské“ si dosaďte libovolnou alternativu. Souhlasíte? Já sám jsem na vážkách. Mé korektní já to chce smést se stolu. Mé druhé já obyčejného hosta s výhradami souhlasí.

Každopádně všem v Le Cornichon držím palce a na ambiciózní letní přestavbu s novým šéfkuchařem se ohromně těším! ;)

  • Správné objemy espressa a odvozených nápojů

Obrazový materiál, který připravil Jarda Tuček pro LBC Blog, by měl ve všech kavárnách viset už alespoň 15 let. Doporučuji.

  • Trapná anketa

V minulé anketě jste se mohli vyjádřit k hrubkám a chybám v jídelním lístku v restauraci. Celkem hlasovalo 99 anketérů. 13 hlasujících se nad chybkami v menu baví, naopak dalších 13 by neváhalo tasit korektorskou kudlu a autora přizabít. Dalších 23 hostů sice přijme omluvu v podobě dobrého jídla, většina, čítající 50 hlasujících, však považuje kiksy v menu za trapnost.

Děkuji všem za hlasování a obratem vás zvu na další klikačku. Novou anketu najdete jako obvykle v pravém sloupci! ;)

  • Matechleba

Na závěr polo-zapomenutý dar mého drahého přítele pekaře. Málem jsem si u toho usmál prtel… :D

Reklama

Komentáře

Jo jo, to jsem se zasmála, když pan ministr o rajčeti prohlásil, že už ani ta rajčata nejsou, co bývala. Chtěla bych vidět přístup jiných vládních činitelů, kdyby po nich někdo hodil rajče, to by byl asi rozdíl!

To už je podruhý co jsi v Odrobinach nepoužil video mé osoby pečící chleba. Shame on you Cuketo :)

caty:

paní sekretářka mu je dokonce schovala :) někde byly fotka s ním i s těmi rahčaty na talířku… už jsem ji ale nenašel

matesola:

pravdu máš, díky, napraveno!!! :) bránice všech zemí – udělejte se!!!! :D

Díky za odkaz na Posh Nosh. ;-)
BTW. Ten pán z oné zábavné dvojice je Richard E. Grant, jinak spíš známý z různých seriózních, většinou kostýmních filmů (Gosford Park, Portrét dámy, Věk nevinnosti) nebo ze seriálu Červený bedrník. Ale to asi každý víte, omlouvám se za nošení dříví do lesa a sov do Athén. ;-) Pěkný den!

Ještě dotaz ke „Kalendáři akcí“ – na té Kampě jste se někdo nebyli podívat? V pátek o tom mluvili v rádiu a znělo to docela lákavě…

Moc jsem se pobavila!!!
A ta krásná angličtina! :-))))
Ovšem tu kuchyň jim závidím, včetně kartáčku na čištění, dárek to od tchýně. Chichi.

No, to je aspon pekny film, ten s tim pekarem. Ve vyuce se tak hrave spoji Pracovni vychova s Telesnou!

Aida: Na Kampě jsme se včera chvíli ochomýtali s rodinou. Bylo tam hodně stánků s krajově rozdělenými víny, stánek Brasserie M a Gourmandu a pak větší stan, kde se prodávaly grilované francouzské skopové klobásky (které právě došly, když jsme dorazili), šukrut (ten došel hned poté, co jsme si koupili dvě porce) a palačinky. V Brasserii jsme si pak ještě dali takové malé chlebíčky z opečené bagetky, na kterých byly husí játra, tatarák z lososa, nějaké vepřové výpečky a sušená šunka. Jo, a kousek clafoutisu, slavného to moučníku z třešní zalitých palačinkovým těstíčkem. Ten byl bohužel slabší, protože pocházel z předchozího dne.
Vítězem celé degustace se pro mě stal alkoholický jablečný cidr; kdyby se u nás pil místo piva, vůbec bych se nezlobila.

Ad Kampa:

já se odtama právě vrátil :) pořadatelé podcenili návštěvnost a tak byly stánky děsně nahňácané na sebe, mezi nimi ulička široká cca 1,5 a uvnitř totální ucpaný štrůdl lidiček + u každého stánku cca 5–10 lidí ve frontičce! přitom je tam tolik místa okolo

jinak složením to bylo skoro lautr to samé jako před pár týdny na ovocném trhu :) obdivuji major milčáka, že to prošel. já dostal z turistických zombies rapl a zdrhl jsem obratem! :)

To majorka + zucchini – díky za report! Zrovna o tom bylo něco i v TV – v kulturní rubrice. ;-)

Z obavy před návalem lidí jsem tam nešla. Tedy i z jiných důvodů, ale nějak nemusím – prodírat se mezi davy turistů a tak.
Bacha na zdrobnělinky – lidičky, frontička…objeví se pan Jednorožeček a bude zle! :-)))

Major Milčák: cider je skvělý, že? Jak měl Lidl týden francouzských výrobků, nakloupila jsem několik lahví. ještě dvě máme. Není špatný ale už jsem pila lepší. paradoxně si ho vozím z UK. Velmi dobrý cider se dá koupit u Robertsona.

taky mám asi štěstí před Pani ucitelkou… podle mého stále mlsně sledujete pilného studenta při výrobě chleba ;D

Aida 4: nošení dříví do lesa a sov do Athén.
Zapomněla jste na Coals to Newcastle! ;-)

Pivli 13: Však už jsem si brousil rožíček!
Cider – není cider jako cider. Chuťově obrovské rozpětí, od sladkých břeček po suché cidery, buď z Normandie (F) a nebo z hrabství jihozápadní Anglie jako Somerset, atp. Jeden si musí najít, co mu sedí. Do horkého léta je to velmi osvěžující nápoj.

Jednorožec: Nezapomněla, protože jsem to neznala. Dík za rozšíření obzorů. ;-)

Matesola 23: Jasně že to popletl. Šneci se nikam nevozí, dojdou sami, za práskání biče. Yipee! Pouze bacha na stampede!

Pivli 20: Copellujeme též. Já piji radši všechny poctivé džusy trochu naředěné vodou.

24.: Copella je fakt božská.připomíná mi pribinku, blahé paměti. A mají moc hezky udělané stránky…takové starosvětské…milé…BTW:ulítávám hlavně na versi jablko/černý rybíz a jablko/malina…ach…

23. hm, vážně to nějak popletl – šneků ve Francii fakt moc není, sbírají je pro ně v celé Východní Evropě… v poslední době ani to ne, takže cena šneků jde nahoru a Frantíci páchají hromadné sebevraždy.

26.: :-))
Neboj, až nám teď padíky zruší, bude šnek za kačku a to už se vyplatí, nee?

ja na kampe vydrzel. ale povim vam, za mnoho to nestalo. zklamala me predevsim vina a neucast saucissonu. naopak potesily syry, kterych jsem si odnesl slusnou zasobu, lanyze, ktere jsem uz dlouhou dobu nemel a vyborna ancholada. jen jsem trosku nejisty s jejich pripravou. poradite nekdo nejaky easy recepis?

Díky za Posh Nosh!! Toho herce asi neznám, ale působil na mně podobně omamným kouzlem, jako David Bowie, tak snad se nikoho nedotknu, protože jsem toho stihla skouknout zatím jen málo.
Ještě tu Agu můžeme závidět, u nás je to velmi zřídka kdeže vidět. Ale přitom, kolik stojí, už vidím naše standartní zákazníky, jak to reklamují, že to nedopíká, přepaluje, čoudí, vysouší, mokří, a tak…:-))

halo halo… ako to ze sa nic nedeje? chceme pocut reakciu na rozhovor s panom sefkucharom v Tydnu a na podvrh s fotkou Arta Garfunkela…

to ALL:

;) do 28.7. si dělám malé publikační prázdniny, cuketku si nalaďte zase v pondělí, děláme teď v zákulisí nějaké technické změny a pokud se zadaří přibude vám tu malá novinka ;)

KRÁSNÉ LÉTO VŠICHNI!!! :D

Komentáře jsou uzavřeny.