Vařila Cuketka dort: Tiramisu s Baileys

Tahle mňamka nemohla počkat ani na kvalitní fotku, jak je dobrá ;) Dostal jsem dnes akutní chuť na Tiramisu a jelikož jsem neměl po ruce láhev Marsaly, lapnul jsem první sladký alkohol co byl po ruce – Baileys!

Recept na Tiramisu (podle pana Cuketky)

Předesílám, že se jedná o volnou tvorbu inspirovanou klasickým receptem. V mém receptu toho chybí celkem dost – Marsala, žloutky, i typické italské piškoty. Tady máte pěkný referenční recept na tiramisu. Zachoval jsem naopak silné preso z mého oblíbeného parního strojku a mascarpone.

Budeme potřebovat:

  • kelímek mascarpone (cca 39,- Kč)
  • Baileys
  • velké dětské piškoty (10,- Kč)
  • kvalitní práškové kakao (např. z obchůdku v Jeruzalémské)
  • kvalitní čerstvé espresso (u mně Starbucks – Colombia Nariño Supremo)

Vařila myšička kašičku:

  • kelímek mascarpone rozšleháme s několika lžícemi Baileys (cca 8 lžic)
  • uvaříme si malý kalíšek hodně silné kávy, zvolíme tu nejlepší jakou máme ;)
  • vybereme vhodnou nádobu pro chlazení a podávání
  • piškoty do kávy nemočíme celé, ale jen je shora lehce kávou pokropíme
  • na piškoty přijde krém z mascarpone a Baileys
  • úplně nahoru sametový poprašek kakaa
  • to celé před podáváním řádně vychladit
  • těsně před podáváním můžete upravit kakaový samet znovu

Et Voilá ;) Vychutnávejte poooomaaaaliiiičkuuuuuuuuu….

Poznámka: Recepturu na ortodoxní verzi Tiramisu pro vás pomaloučku chystám. Pozorně číhejte na mé homepage, do konce srpna je tam :)

Komentáře

Fuj, do Tiramisu nacpat piskoty! Pritom udelat si vlastni, daleko lepsi ‘korpus’ je zrovna pro tiramisu zalezitost chvilky. Cuketko cuketko, to bych se od tebe nenadal…

Sorry Pato, ale korpus do originalniho receptu nepatri!!!

Tady v restauracich to tiramisu ktere dostavas je na hony vzdalene puvodnimu. Vse je podrizeno ekonomickemu servirovani a tomu prave slouzi korpus. Original piskoty totiz nevydrzi tak dlouho jak v cukrarne i v restauraci potrebuji a ani nevypadaji tak hezky, jako vrstveny korpus.

Originalni (tedy pokud nějaké existuje) tiramisu pouziva italske piskoty Savoiardi. Pokud je znas, tak vis, ze jsou temer identicke s velkymi detskymi piskoty (takovy ty jazycky, pouzil jsem ty od firmy Sedita – Pafino).

Jiste si Savoiardi muzu upect sam, ale neumim to a neumi to ani vetsina Italu a tak je kupuji. K dostani jsou v italskem obchode v perlovce a za par korun.

Takze ode mne se korpusu v tiramisu nikdy nedockas ;) Ale male pouceni si neodpustim vzdy…

myslim ze ktery recept na tiramisu je originalni jeste opravdu nebyla a zrejme ani nebude stanoveno…Osobne pouzivat cukrarske piskoty.

Tak presny recept asi nenejademe, ale urcite existuje takova gaussova krivka toho receptu kde ve stredu krivky se vetsina kucharu shoduje na urcitem slozeni. To je podle mne veli proste a sice: zabaglione s mascarpone na kavovych piskotech s kakaem.

Nic vic ;)

Také používám cukrářské piškoty, ty od Sedity se mi osvědčily, takže souhlasím s panem C.
Když tu mluvím o moučníkách, vyzkoušeli jste už (já ano, takže vím o čem mluvím:-) naprosto delikátní exkluzivní dort (ano, pane Cuketko, našla jsem na něj recept kdysi v Apetitu, ale měl by být originál český, od sl. Vavrečkové:-). Je poměrně složitý, i když časem lze i u tohoto dortu dojít k určité rutině a zase to tak složité není. Mám na mysli tzv. kapučínový dort, dává se postupně mrazit a dvakrát péct, je v něm dole křupavý plát těsta, zapečená ´vrstva z čokoládového krému (šlehačka + rozpuštěná kvalitní hořká čokoláda), kapučínový tvarohový krém a navrch bílá (rovněž zapečené) polevy ze zakysané smetany. Je to vynikající, stačí jen kousek a pamatujete si to blaho hodně dlouho:-) A i barevně je krása pohledět na řez – dole zlaté těsto, pak tmavohnědá vrstva čokolády, následuje béžová silná vrstva kapučínového krému a vršek zdobí slabá vrstva bílé polevy. Tak, pro dnešek jsem se dostatečně vypsala, už končím:-) Omlouvám se:-)

dobry den,
me zkusenosti z Tiramisu jsou docela velke. Jednak jsme mela to velke stesti ze me ucil italsky cukrar.. byl uplne z jihu Italie… Takze kazde tiramisu se lisi lokaci.
Do dneska delam to co on me naucil je sice pracne ale vyborne. Jeste sem nemela to poteseni ze by mi nekde jinde chutnalo. Nejvice mi vadi takzvane české varianty. To znamena banany, ruzne likery nehodici se chutove k celemu dortu, misto mascarpone tvarohy nebo zerve.. to jiz neni tiramisu ale uplne neco jineho.
K diskuzi o piskotech, samozrejme nejlepsi je kdyz si je clovek upece ale mi jsme to vzdy delali s korpusem a taky si nemohu stezovat… vyborny korpus ktery se rozkraji na jemne platy a pak necha nasaknout pripravenym kavovym likerem..:) taky neni k zahozeni.
Mno a konecna vzhledova verze jakou ja znam je ze tiramisu ma dve vrsty jak svetlou tak tmavou. Ta tmava je ochucena Zabajone.. a tim padem tomu dodava tu radnou chut.
V restauraci sem se setkala s tim ze mi to davali lehce schlazene nekde skoro teple :( Ja osobne tak jak sem se to naucila ho necham zmrazit a pak tesne pred podavanim ho vyndam a dozdobim slehackou vzdy o jednu radu zdobim tu posypu cokaladou a dalsi rady mezi nastrikam slehackou ktera zustane ciste bila…(delam to do korpusoveho rafku….takze zdobim jako do terce).
Je jasne ten kdo nepricichnul k lahodnemu tiramisu a zna jen tzv. ceske variace je o to ochuzen. Ale i presto si myslim ze ne vsude se to neda jist :) jen ja sem nemela to stesti zatim….:)

Rauen:

Moc děkuju za postřehy!

Tak já když se na tu vaši variantu dívám, tak já jsem teď po několika málo pokusech opět navrátil ke krutě ortodoxní variantě. Věci jako:

- šlehačka
- sypaná čokoláda
- korpus
- kávový likér,

tohle všechno teď v mé verzi naprosto nepřipadá v úvahu a nechává mě to chladným.

Aktuálně ujíždím na verzi:

- piškoty Savoiardi (konečně zakoupeno)
- neslazené presso
- Zabaglione (s Marsalou, kterou sem taky konečně koupil)
- mascarpone
- kvalitní hořké kakao z Jeruzalémské (za ten hutný hořký kožíšek na povrchu jsem ochoten vraždit)

Je smrtelně přísná a má na mne orgastické účinky. Doporučuji každému zkoušet a zkoušet a zkoušet si tu jeho správnou verzi. Mě teď momentálně všechny přeslazené, čokoládovo, šlehačkové varianty naprosto lezou krkem.

Jinak tiramisu spadá do kategorie semifredo (napů zmražené) a něco na tom opravdu je. Já ho mám rád vychlazené, jakmile křupe, tak to není dobríííí :)

Tiramisu mám moc ráda a často ho doma připravuji. Doporučuji dlouhé originál cukrářské piškoty Savoiardi (na těch trvám :-). Nešetřete ani na dobrém Mascarpone a hlavně použijte to nejlepší kakao, co je k mání. Podle italských zvyklostí prý správné Tiramisu musí mít 2 vrstvy piškotů proložené krémem nad sebou. Dělávála jsem zpočátku jen jednu vrstvu, ale část mé rodiny (která žije v Miláně), mě donutila dělat vrstvy 2. Za tento dezert sklízím vždy uznání. Přitom je to vlastně jednoduchá záležitost s bombastickým efektem při vlastní konzumaci.

Zdravím vás a přeji pěkný den

No jsem rád, že se mě konečně někdo zastal a používá taky Savoiardi :)))

Jo a to kakao je také bez kompromisu…

Díky!

Korpus nebo piškoty? :-) Překvapují mne receptury na Tiramisu s tím piškotem? Nesetkala jsem se s takovou recepturou ani reálně v Itálii, ani na návštěvě u italských přátel při doma připravovaném tiramisu. Vlastně jsem vždy četla o originální receptuře, kde se používají právě dlouhé piškoty. Znám však jiné tradiční deserty, které jsou chloubou Itálie a tam se skutečně peče korpus. Jedná se o „Zuppa inglese“ – Piškotový desert s anglickým krémem a „Cassata“ – Piškotový dort s krémem a ricottou. V jaké části Itálie je tradice pečení korpusu na tiramisu? Dá se o tomto někde něco přečíst? Za případnou odpověď děkuji.

Vloudila se zásadní chyba !!!! Chtěla jsem napsat, že mě překvapují receptury na tiramisu s tím KORPUSEM :-) Omlouvám se.

jak říkám: ten korpus je tu v česku známý hlavně z ekonomických důvodů – déle vydrží, v kavárně se lépe krájí a vypadá. souvisí to i stím, že dostat čerstvé tiramisu téměř není možné…

stejně jako u každého „světově proslulého“ receptu v česku platí, že objednat si, je vždycky dobnrodužství :)

Díky za expresní odpověď. Tip: v Průhonicích v Hliněné Baště je k mání výborné tiramisu – čerstvé. I jiné věci jsou tam senzační. Nejvíc mě baví, když mám pozvání od nějakého vášnivého gurmána ke stolu, je to skoro vždy nezapomenutelný zážitek. A taky důvod oplatit pozvání :-) Mám ráda, když je u stolu společnost, co jídlu rozumí a umí o něm hovořit. Dnes už i u nás je ladasco k mání a není problém připravit cokoli. Zvláště když existují takové bezva stránky, jako jsou tyto. Letos jsem byla v ňecku na Rhodosu (poprvé). Mám ráda řeckou kuchyni, zamilovala jsem si ji a konečně mohla ochutnat ty dobroty tam, kde chutnají nejlépe. Jsem ráda, že tady je spousta receptů právě na řeské pokrmy. Těším se, co bude příště … neprozradí mi to někdo? :-)

Děkuju moc za tip :) Já jenom doplňuji adresu na tu Hliněnou Baštu:
http://www.hlinenabasta.cz/

Ta řecká kuchyně to byla teď jen taková moje nárazová akce. Myslím, že speciálně řecká kuchyně si to moc zaslouží – ty jejich recepty jsou neopakovatelné a říká se, že celý ten jejich koncept stravování je jeden z nevyváženějších a nejzdravějších na světě (hlavně Kréta). Já s tím souhlasím

Co bude příště neprozradím, je to přísně tajné! Jedno je ale jisté – bude to mňamka :)

Chápu :-) Mám ráda překvapení. K tomu ňecku – je zvláštní, že ňekové patří mezi nejtlustější národy světa a přitom ta kuchyně je vcelku zdravá. Když pominu přeslazené deserty! Možná je to tím, že mají zvyk jíst se společností u jednoho stolu dlouho do noci, netrvají na teplém jídle, neboť preferují vlažné pokrmy (z talíře ujídají hodiny a hodiny) a k dobrým mravům též patří objednat jídla víc, než se skutečně sní. Nechat na talíři zbytek, patří k dobrým způsobům stravování. Mám z doslechu: jedna kamarádka tam již pár let žije. Taky dosti přibrala :-), ale má stále úsměv na tváři. Demonstruje tím stav spokojenosti a blaženosti :-)

Těším se na tu mňamku, co bude na těchto stránkách vonět příště ! :-)

Když na to půjdeme trošku vědecky, tak ta řecká kuchyně je „zdravá“ hned z několika důvodů:

1) příznivé spektrum používaných tuků – převládá olivový olej (navíc plný antioxidantů)

2) moře a moře zeleniny a vlákniny

3) často použití zeleniny s vysokým obsahem antioxidantů (proti rakovině) – artyčok, fazole, červená řepa apod.

4) způsob přípravy jídla – převládá dušení

Ale to určitě není všechno a minimálně polovina toho účinku souvisí s naprosto pohodovým stylem života :)

evcharisto :-) koukám.. recept na moučník se zvrhl uplně někam jinam.. :-)

No ako-tak pozeram, tak mi nejde nevyjadrit sa, ze by po spravnosti talianskej kuchyni malo byt Amaretto- mandlovy liker a nie ine.

Za půl roku jsem při Herbalaifu zhubla o 20 kg. Takže si mohu
všech Vámi uváděných dobrot dát opravdu jen jeden a to ještě
jen jako moučník při obědě malý kousek. Přesto a nebo právě
proto Vám všem děkuji za podrobnosti o tiramisu a dalších
doma připravovaných sladkostech, neboť jsem velká milovnice
originálních moučníků. Při čtení Vašich receptů a jejich hodnocení
se cítím, jako bych to vše ochutnávala a hodnotila na jazyku
a velmi mne to uspokojuje. Jen tak dál, pečte, vařte a pište a já
si obrazně smlsnu. Díky, díky.

Evko:

No jejej! S vaší váhou vám držím palce a doufám, že vám moje stránky nezpůsobí zbytečné komplikace ;) Díky!

Pane Cuketko, vůbec se o moji váhu nebojte, hubnu pomalu
a to od 17. srpna 2006 a nyní je to těch 20 kg. Měřím 157 cm
a teď vážím 61 kg. Dál to již nebudu pokoušet, je mi již 66 roků
a budu, nebo už jsem „kapku cvrklá v obličeji“. Ale protože jsem
hubla za zdravotních důvodů, říkám si, že vrásky k mému věku
již patří, hlavně když šetřím srdíčko.
A teď k Vaši stránkám: již tři dny je studuji – litinový hrnec z IKEA,
kávovar na kávičku, tiramisu a další – dělá mi to velmi dobře, jako
bych si na všem fakticky pochutnala. Dnes mi dcera v IKEA
dle mých pokynů jíž zakoupila vámi uváděný litinový červený
hrnec – nemohu se jej dočkat, až mi jej přiveze. Já vařím maso
také dlouho – to mám od své maminky – guláš např. začínám
dusit třeba v 8 ráno i když obědváme kolem poledního. Pečení
bůčku a pod. také podobou technikou, pomalu a potom zprudka
zčervenat. Ale ten hrnec – to bude něco. A ty polévky – hurá.
Ještě k tomu hubnutí: jsem vdaná skoro 48 roků, tak dlouho také
vařím, ale manžel trvdí, že jsem nikdy nevařila tak chutně, jako
teď, co hubnu. Podstatou Herbalifu je 2 jídla denně nahradit jejich
produktem a jedno jídlo denně “ normální“. Tak se nedivte, že si
dám „sakra záležet“ abych všechny svoje chutě tím jedním
jídlem perfektně uspokojila. Omlouvám se, že jsem se tak
rozepsala, zdá se, že nevím kdy přestat. Evka.

Evka:

jé no to jste mě potěšila :) jsem rád, že jsem vás alespoň kousek inspiroval. doufám, že ten hrnec dobře poslouží. u mě má těžkou službu, ale zatím jsem 100% spokojen. moravský brabec připravený v otmto hrnci, se mi zatím ničím nepodařilo trumfnout! :)

pěkný jarní den!

Děkuji za přání pěkného dne – Vám nápodobně.
Až budu mít hrnec doma, vyzkouším a ozvu se.
Jsem rovněž milovník rizota na všechny způsoby, zkusím i
Vámi pop/sované „rissoto“ dostanu-li se u nás na malém
městě /7 tis. obyvatel/ k originál. surovinám. Ale kousek
v okres. městě máme BILLU – pilně ji navštěvuji, určitě tam něco
k „rissotu“ nakoupím. Mějte se hezky – ozvu se až bude něco
nového. Evka.p

k likérům do tiramisu:
pokud vím, tak nevím, co tam patří… a nevědí to ani italové, respektive každý má vlastní verzi ;-)
a k tvarohům a banánům:
nejsem proti, pokud výsledek někdo nenazve tiramisu ;-)
už se na tiramisu chystám… kecám… nekecám ;-)
dneska mi nějak ujíždí oko ;-)

Já používám místo mascarpone Lučinu…. To je asi docela zvrhlost, co? :(
JInak by mě zajímalo, jak tiramisu zdobíte? jen minimaliaticky a jednoduše poprášit kakaem ? Já sem to dělala tak, že sem si vystřihovala z pečícího papíru takový ornamenty (hodně prostřihlých okínek, málo papíru- něco jak krajka), ty položila nahoru, přes to poprášila kakaem a pak oddělala a zůstal tam ten obrázek….

Milý Cuketko, dnes jsem opět pátrala jak udělat pořádné tiramisu…všude se to hemží samou lučinou (ba i pomazánkovým máslem, brrrrr), amaretem aspol. Takže jsem znovu skončila na této stránce a dopadlo to takhle: mascarpone, žloutek, jemně cukr, marsala, preso a italské piškoty.
Proč ale píšu: pořád vyhlížím slíbený recept – ortodoxní tiramisu od pana Cuketky slíbené do konce srpna 06 :) Dočkám se ještě, nebo už je zapomenuto?

Ajvejna:

díky za popošťouchnutí, neměl bych tady nic slibovat :))) tiramisu je pro mě dezert číslo jedna, takže dřív nebo později ho sem dokopu. letní měsíce jsou k tomu jako dělané!!

Dovolím si předpremiéru.
Tiramisu milánské
2,5 trojšálkových kafetiér silné kávy
3 vejce
0,5 kg mascarpone
5 lžic pískového cukru
fakultativně 3 lžíce likéru (maraschino, cointreau, koňak)
velké balení cukrářských piškotů Savoiardi, u nás lze úspěšně nahradit piškoty Pafini od Sedity – 2 balení
kakao

Připravíme veškerou kávu a necháme vychladnout.
Oddělíme bílky a žloutky.
Žloutky smícháme s cukrem a utřeme. Přidáme mascarpone a vymícháme hladký krém. Nemíchat příliš dlouho, mascarpone je pak tekutý.
Ušleháme tuhý sníh z bílků a lehce vmícháme do krému. Eventuálně přidáme likér. Důkladně ochutnáme.
Piškoty rychle protáhneme studenou kávou a vyskládáme jimi dno a stěny nádoby. Vlijeme větší část krému. Pak další vrstvu piškotů a ty překryjeme zbytkem krému. Hojně posypeme kakaem a necháme nejlépe přes noc vychladit.
Pravděpodobně se ale rána nedožije….

Signorino Z: Budiž mu žaludek lehký:-)) Recept vyzkouším, ale té kávy se mi zdá dost, resp. podobný údaj jsem ještě neviděla, možná jen nezvyk.

Cuketka: Jen info, že cukrárnu v Pasáži Metro zrušili, takže pokud jste nestihl, zajímavé namražené tiramisu už tam neochutnáte:-)

signorina Z:

pěkné, podrobné díky! :)

té kávy je tam pravda dost, osobně bych také spíše ubral…

Možná je to tím, že pravé savoiardi víc sají. Na ty ze Sedity stačí kávy míň.

Bezva, konecne teda recept, ktery muzu okusit (i kdyz ten s Baileys byl taky skvely)… Mam ale jeste dva dotazy:

1. posledni muj pokus „od oka“ byl z pul kila mascarpone a dvou zloutku…a prislo mi to hodne zlute (jak kuratko), takze si nedovedu predstavit ty tri vajicka. Je pravda, ze nase vajicka od babicky jsou opravdu hodne zlute (spis oranzove). Ale prece nebudu kupovat nejake ze supermarketu…

2. nedari se mi tiramisu ani po dukladnem vychlazeni dobre krajet…mne teda nevadi, ze to je spis hromadka mnamky…ale navsteve bych to nenaservirovala.

Diky vsem

Ajvejna:

ad 1) pokud je to žluté a dobré, proč to měnit? :)
ad 2) tiramisu by mělo být „semifredo“ tj. nachlazené až polozmražené, v otmto stavu se také nejlépe krájí, plochý namočený nůž by měl posloužit nejlépe….

Hodně to potom zbělí ty bílky, ale jinak, proč ne žluté.

Já jsem tiramisu v kostkách – domácí – nikdy neviděla. Vždycky se to polorozpadá. Pokud to chcete esteticky servírovat, rozdělte to rovnou do jednotlivých pohárů.

Diky tem spamum obcas vylezou na povrch staricke clanky, s kterymi jsem jeste nemela tu cest. :)

tjn, je to zajimeve.. zajimalo by me, jestli pan cuketka takovy rozomilosti s detskyma piskotama podnika i dnes?:-)

Co vy na to?