Kávovar na espresso aneb kafetiéra čili perkolátor

Magický zázrak italských inženýrů z lehkého hliníku. V oblasti středozemí téměř povinné vybavení každé domácnosti, umožňující kdykoliv připravit na domácí poměry velmi dobrou kávu. Pojďte se mrknout jakvypadá uvnitř a co to umí…

Přístroj se skládá ze dvou nádobek, které jsou spolu sešroubovány. V prostoru mezi nimi je komůrka pro kávu, přes kterou proudí horká pára ze spodní nádobky. Hotová káva se potom pomalu prochrchlává do horní nádobky. Ostatně chrchlátko a nitro horní nádobky vidíte na následující fotce:

Všimněte si relativni upatlanosti. Tyhle strojky zásadně nemyjeme saponáty. Po každém použití je pouze omyjeme teplou vodou. Častým vařením kávy se totiž vnitřní stěna potáhne správnou patinou, která zaručuje optimální chuť kávy. Já osobně tomu věřím, ale ve skrytu duše vím, že je to pouze italská výmluva, aby se stojek nemusel mýt ;)))

Na obrázku výše vidíte prdelku horní nádobky, kterou tvoří jemné sítko s gumovým těsněním. Další fotka zachycuje sítko s kontejnerkem na kávu, který se zasouvá do spodní nádobky.

Tady už vidíte prostřední zásobník napěchovaný kávou, zasunutý do spodní části kávovaru, do které jsme předtím nalili vodu. Poté už jen zašroubujete obě nádobky kávovaru a šup s ním na sporák. Na fotce vidíte i bezpečnostní ventil, který vás chrání před náhodným výbuchem při ucpání sítka. Během několika minut vám pak uvaří skvělou kávu.

Strojky se vyrábí v několika velikostech, podle počtu šálků, které chcete uvařit. Já vlastním jednu malinkatou variantu na jeden šálek (zde na fotkách) a jednu větší mašinku pro tři šálky. Když říkám šálky, myslím tím malinkaté koflíčky opravdu silné kávy. Jednošálková varianta strojku má nádržku s kapacitou cca 7cl, zásobík má přitom kapacitu na cca 4 lžičky kávy. Tj. prcek, ale kope ;)

V Česku tyhle mašiny moc vidět nejsou, ale našel jsem je pro vás např. v tomhle obchodě s kávovary za poměrně dobrou cenu.

Chuť a vlastnosti kávy

I když má tenhle strojek v názvu slovo espresso, k pravému espressu má tahle varianta kávy docela daleko. Princip kávovaru je sice podobný, ale dosahovaný tlak při průchodu kávou je velice malý. Přesto je káva o třídu lepší než jakýkoliv „turek“ nebo překapávaná verze, nemluvě o kávě zalévané (instantní).

Někde se uvádí, že tenhle typ kávovarů dává kyselejší kávu s nedobrou exktrakcí. Při dlouhodobém používání musím dát za pravdu – některé druhy kávy se moc pít nedají. Ale při správném výběru kávy se tahle nedobrá vlastnost vykompenzuje. Stále však platí, že kdo chce opravdu dobré presso, ať si raději zajde do pořádné kávárny s profesionální mašinou.

Hliník a Alzheimerova choroba

Pro všechny s obavou o své zdraví při používání hliníkového nádobí tady mám factsheet britské Alzheimer's Society. Zkráceně: spjitost mezi používáním hliníkového nádobí a rozvojem oneocnění nebyla prokázána.

Mašinka z Gurmetklub.cz

Pan Gurmet po přečtení mého článku neodolal a „zafrajeřil“ se svou nádhernou nerezovou mašinou. Doporučuji!

Reklama

Komentáře

Jj.. tuihle kávovarnou věcičku máme doma „od nepaměti“, kdysi dovezenou z Itálie. Na dnešní poměry je kapku velká asi tak 0,8 l vody, ale kavicka je z ni jedna basen…
Je az zvlastni ze design je porad stejnej… Ale proc menit fungující…
Dan

Dobrý den, k dostání je i v obchodech Ikea. Poměrně dlouho na ní koukám a nejsem si jist, zda káva dosahuje kvality „strojového“ espressa nebo jen „překapávané“ kávy.

Dan ;)

GeorgeK: No jak píšu výše, strojové espresso to rozhodně není, na druhou stranu je to určitě lepší než turek, překapávaná a zalévaná káva.

Myslím, že na kvalitní espresso se vždy vyplatí dojít si někam, kde ho umí a kde nám chutná ;)

Cuketko!!
děkuji mnohokrát, tuhle mašinku totiž sháním pom bazarech od té doby, co jsem z ní ochutnala tu nejlepší kávu, která tím, že v ní fakt skoro stála lžička, splnila moje kritéria pro silný kafe :)
zvláštní, nenapadlo mě že by se to mohlo stále prodávat :)
za sebe pro tuhle věcičku 10 kaštanů z 10ti ;)
ad ta věc z Ikey – fuj. :) nejen proto, že je to sakra veliký, ale kam se poděl ten nádhernej tvar? a navíc si nejsem jistá, jestli se na nerezu může držet ta „správná špína“. :)

;)) hiihi

jj raději doporučuji začít s klasikou od firmy bialetti. těch modelů tam prodávají více, ale ceny jsou u některých nesmyslně vysoké.

FYI můj jednošálkový stál tuším 3,50 EUR, a tříšálková veze nějak cca 7 EUR, kupováno v espaňa ;)

cuketko, ještě otázečku – koukám že mají více obchodů, a tendlecten kafemňam se dá koupit ve všech? zvažuju spíš dobírku; do prahy to mám sice coby autobusem dojel, ale kdo ví kdy zas pojedu…ale kdybych jela, tak abych to všechno nemusela obíhat :)

Abych pravdu řekl, nejsem si jistý, ale myslím, že ve všech pobočkách mají velmi podobný sortiment. Zkus jim přímo namailovat, to bude nejjistější ;)

No jo, ja ho mam taky orig hlinik italskej, a koupil jsem si ho asi pred rokem v nasem brnenskym Globusu, meli aspon tri velikosti.
A pokud si vzpominam, v ruznejch domacich potrebach byva taky, podle me by to nemel byt problem…
Jo, a jsem s nim taky moc spokojenej, ale chce to vyzkouset ruzny znacky kavy – Jihlavanka je sice vyborna na turka, ale pro tuhle hracku se opravdu hodi snad jen original italska smes na presso – pouzivam Segafredo Zanetti /od nas z Delvity, takovovou tu s cervenym obalem/

Hrubost a druh kávy u tohohle strojku dokáže hodně. Já když kupuju mletou tak v hrubosti na espresso, když to melu sám tak to mám naštelovaný na takovou trošku hrubší než na esppresso. Někteří výrobci jsou slušní a dávají na obal ikonku kafetiéry, takže víte, že je to přesně pro vás.

Jo a nejoptimálnější výsledek dosáhnete s totálně napěchovaným zásobníkem (když to zavíráte tak je tam ještě kopeček který se utáhne závitem), taková káva mi chutná nejlíp. Ale občas když chci více slabší kávy, použiju klíďo tříšálkovou verzia dám do ní jen dvě lžičky kávy a dá se to přežít….

Ale uvidíte sami, chce to zkoušet a zkoušet ;)

Jo a dík za tip na Globus Kocoure! Je možný, že se ty strojky budou různě povalovat po marketech v nějakých sezonních akcích….

Zásobník nemusí být úplně plný /pro mě by to byl smrťák, dřív jsem pil jen čaj a tvrdou drogu jsem přešel teprve nedávno/, ale vždycky se ho vyplatí upěchovat, např. malou skleničkou s plochým dnem.

haha, jojo trošku to kafíčko potom kope! i tak, mít vhodné upěchovátko, to je k nezaplacení, to správné napěchování

:p

Ještě k velikosti (tedy k velikosti kafetiery) – ona klidně může být větší.. spodek nemusíte plnit vodou zcela, já v té velké v pohodě udělám i jen dva šálky…

A jakou velikost bys Dane doporučil jako nejvýhodnější? Já myslím, že tá tříšálková verze je optimální ;)

Cuketko – jak známo „na velikosti nezáleží“ – já jen, aby někdo nezatracoval doma objevené kávotvorné vědro! :-))

Jo a pane Cuketka, že jsou to voni, prozradim jim epesní trik na nahřívání mlíčka do presa bez použití /tj.zašpinění/ další nádoby.
Takže:
1.Udělám si v perkolátoru preso /presne jak je popsáno výše, že ano/
2. Naleju si kafe do šálku a … pozor…
3. naleju porci studeného mléka nebo smetany z ledničky do horní nádobky perkolátoru, zbytkové teplo nádoby je dostatečně ohřeje.
4. Doleju mlíčko z perkolátoru do šálku + ENJOY

pan gurmet „zafrajeril“ hlbokou neznalostou pripravi moka kavy… jednak dava do filtra malo mletej kavy a jednak ju udusava, dokonca radi, ze sa ma poriadne udusat… ako bolo spomenute, v pristroji je tlak len 2 bary, ak takto udusas kavu, co sa potom asi stane… ?!

Tohle tema by me samotneho zajimalo. Pokud ho udusa, tak bude mit kava vetsi odpor, nasledkem cehoz bude dosazen vetsi tlak v dolni nadobce. Pokud nezapracuje bezpecnosti ventilek, tak si moc nedovedu predstavit, jaky hruzostrasny nasledek by to mohlo mit. Pri dosazeni vetsiho tlaku bude mit voda prostupujici kavou vyssi teplotu varu. Pri tlaku 2 bary (tj. 1 bar pretlak) to odpovida teplote 120. Jak se zmeni charatker extrakce netusim.
Perkolace je jev, kdy kapalina prochazi porezni pevnou latkou.
A jeste dotaz – cim je moka typicka?
Jediny relevantni wiki clanek co jsem nasel je: coffee percolator.

no, ak nechas cez kavu prejst vodu s teplotou 120 stupnou, tak ju skratka spalis a mozes ju rovno vyhodit… teplota by nemala presiahnut 96 stupnov, to plati pre akukolvek kavu, aj espresso

co sa tyka wikipedie, je to tam spatne. Moka je typ pristroja, kde sa para pretlaci zo spodnej nadobky cez kavu do hornej a konec. Perkolator je pristroj, kde para cirkuluje stale dokola az dovtedy, pokial ho clovek nezastavi… cize voda prechadza cez kavu opakovane stale dokola. http://www.bialetti.com jediny percolator od tohoto vyrobcu je Colorama…
o tom, ze opakovana extrakcia kavy v percolate nie je bohvie co hadam ani hovorit nemusim…

Jsem rad, ze kolega Viktor uvedl vse na pravou miru:) Nicmene trochu me mrzi ten neprijemne konfrontacni ton….

Rozdil mezi „udusanim“ a udusanim jsem uz uvedl na pravou miru u me na webu, slo o spatne pochopeni vyznamu slova. O nutnosti plnit vzdy cely zasobnik jsem nevedet a… citim se prijemne dovzdelan :-)

ak bol moj ton konfrontacny, potom ma to mrzi… ved ja som tiez raz vo svojej hluposti vydrhol moku saponatom a dratenkou… ;-)

viktor: děkuju moc za tvoje postřehy ;)

ad perkolátor a terminologie:
já jsem si to znovu gůglil a panuje tam dosti chaos, ale je pravda že někde mají perkolátor jako kafetiéru někde jinak. tady pěkné schéma různch kávovarů: http://info.terroircoffee.com/learn/brewing/ podle mně je ale stejně nejvíc vtipné (můj favorit je kafetiéra), že čeština nemá pro tuhle mašinku jednoznačný termín.

ad udusání:
vychazím z toho jak mně byl strojek poprvé představen ve Španělsku, tam nasypou plný zásobník a to dokonce tak, že z něj ještě čouhá kopeček kávy, potom ho při šroubování utáhnou= udusají. Zloušel jsem snad všechny možný varianty a alespoň u mého strojku se káva udusáním nespálí, jen je silnější. Časově to vyjde úplně na stejno. (for the record: chuť spálené kávy poznám)

ad neúplné naplnění:
je pravda, že se to tak nemá. ovšem co dělat když není strojek správné velikosti a ty nechceš plýtvat kávou? takže já tvrdím lépe než turkem do oka, raději takto!

ad konfrontační tón:
viktora asi podráždilo, že jsem mu přiděli u něj v blogu bronzovou medaili (a ještě neprávem .) viz. http://klimo.blog.sme.sk/c/52216/Ako-si-vybrat-spravne-kotyogo.html každopádně vidím, že Slováci mají v terminologii taky pěkný hokej páč si půjčují maďarské koťogo(kotyogo). tahle mašina je prostě pro nás z východu/balkánu mysteriózní a odsouzena k nepochopení… ale alespoň jsme se dnes díky slovenskému kolegovi přiipovzdělali :)

mimochodem na jeho blogu najdete spoustu podobných zajímavých článků, které doporučuji (k výměně odkazů prozatím nedošlo, berte tedy jako preview link)

ad finta s ohříváním mléka:

zkusil jsem jednou, ale hned potom mi došlo, že umýt mléko z horní nádobky není žádná sranda(teplé mléko škraloupovatí) a uvnitř se vytvoří nepěkný nepořádek, kterého se lze zbavit jedině jarem, tj. je to značně kontraproduktivní. hlasím, že zůstávám u své metody balancování hrnečku s mlékem na horní nádobce ;) ale stejně kocourovi děkuju za dobrý tip

No jo, me to nevadi, protoze vzdycky po pouziti vycidim cely kafetier/preso/perkolator/? docista do cista (fakt nevim jak se to jmenuje, POMOC, neni mezi pritomnymi nahodou Ital ?!?)

LOL ;)

pokud vím tak v češtině jednoslovný výraz pro tuhle mašinu není. perkolátor to asi nebude. možná nakonec ta kafetiéra…. podle mně je nejvíc výstižný tvar – kávovar na espresso. victor tady výše navrhuje používat moka kávovar. to by taky šlo .)

no, podla mna moka je najpresnejsie pomenovanie. naproti tomu mokka je uz konkretna kava s cokoladou.

co sa tyka mlieka do moka stroja, nemyslim ze je to dobry napad… jediny pristroj kde sa to da je mukka express, ale ten je nato stavany, ma vnutri vrstvu ktora sa da umyvat od spaleneho mlieka… inak mlieko na hlinik ale vobec nedoporucujem… lenivost umyvat dve nadoby sa nemusi vyplatit. Hovorim samozrejme o hlinikovej moke, pri nerezovej by to samozrejme slo…. ale ja som raz tradicionalista a nerezove moka stroje neuznavam… ;-)

co sa tyka nazvu kotyogo, pochadza z madarciny a je pri nom uuuplne jednoznacne o co ide… je to kulturna vec, ludia v Bratislave (kedysi trojjazycnom meste) tento nazov poznaju od nepamati. Darmo by som tu niekomu vravel moka, nikto by nevedel, co myslim, ale ked poviem kotyogo, hned kazdy vie, ze je to tam hlinikova osemhranna nadoba…

vychadzam tiez z toho, co je napisane na kavach, ked ich kupis, ze na co su vhodne… napriklad lavazza pise na obaloch, ze kava je namleta na espresso a moka… cize opat vyhrava moka.

poslednym prikladom je moj rozhovor s talianom. Snazil som sa mu vysvetlit, aky pristroj mam doma, slovo kotyogo samozrejme nepoznal, ani percolator, ani kafetiera. Pochopil ma az ked som povedal MOKA…

;-)

Cítím se nepříjemně nedovzdělaná:-))
Pane jo, těch termínů, ten zmatek. Tuhletu věcičku jsem chtěla koupit, ale už mi jde po přečtení diskuze hlava tak kolem, že ani nevím, co mám v obchodě požadovat:-)
Tak pro začátek, stále hledám, už dlouho, kávu s chutí a vůní čokolády, tedy abyste mi rozuměli, neochucenou, prostě aby taková byla. Nechci nahořklou ani kyselou, chci kávu voňavou, lahodnou, hedvábnou…..vysnila jsem si blbost? V podstatě jsem na ni nikde nenarazila, ani v obchodě, ani v restauracích, kavárnách, takže možná to blbost je. Lavazza ani Segafredo, různé druhy těchto značek, mě nezaujaly. Jde o přípravu v překapávači, příp. v „moka“, „Kotyogo“, kávovaru na esspresso. Nevíte o podobném druhu?

dasa
pokusim sa ti poradit, este predtym, ako si pojdem spravit svoju prvu rannu kavu… ;-)
ak hladas kavu s cokoladovejsou chutou, skus obchod specializovany na kavy a popozeraj sa po Equadore, Brazili ci Cube. V danom obchode ti urcite poradia, ktora odroda ma najcokoladovejci podton

co sa tyka pripravy, ak uz nie espresso, tak aspon moka. Hlava ta boliet nemusi, priprava je jednoducha. V zasade vsak ide o velikost. Ak si sama a pripravujes kavu len seba, potom si kup moku na 1 alebo 2 sialky kavy. Pokial ste dvaja, tak odporucam velkost 2 alebo 3 sialky (my so zenou pouzivame na 3 sialky, zena pise vacsiu kavu, ja mensiu…). Ak sme styria, pouzivam vacsiu moku, na 6 sialok.

ostatne je jednoduche, filter naplnit vzdy po vrch kavou, vody presne po rysku v nadobke spodnej, postavit na ohen, aby plamene nepresahovali nadobu, nechat dekel otvoreny, ked kava zacne vytekat hore, stisit ohen. Ked je horna nadobka spolovice plna, odstavit s plynu, nechat dobehnut… toto aspon plati pre tie dva moka stroje ktore mam doma, velkost 3 a 6 sialok.

vela zdaru

viac vysvetli profik v coffee shope

[...] ňekové mají na frappé docela pěkné a hlavně výstižné názvosloví, mrkněte se na to sami do wikipedie (viz. výše). Samozřejmě nebyl by to pan Cuketka aby tenhle recept nějak “po svojemu” nepřiupravil a tak jelikož nemám momentálně šéééjkr ani miksééér, tak připravuji frapéé bez pěny jen tak z horké kávy z mého strojku. Zaliju vysokou sklenici plnou kostek a pouze velmi mírně osladím a zaleju troškou mléka. Přiznám se, že mně to stačí a navíc mě pěna otravuje. Jsem bubblophob! [...]

tiez som pouzivala hore spominanu masinku, kava mi prestala po case chutit- staci to prepisknut o co len pol minuty a kava bola ta-tam.
Preto mam este dotaz asi trochu od veci: ti, co mate espresso-vary- je lepsie pouzivat mletu kavu, resp. s integrovanym mlyncekom, alebo tzv. pody- dopredu navazene a zabalene vo ochr. atmosfere ?

podle meho nazoru hlinik neni pro toto vhodny. nahreje se rychleji nez je kava udelana a pak kdyz prvni kapky kavy spadnou na rozpaleny hlinik, ktery je spali. pouziva li se dobra kava, cast jejich aromat bude spalena. pouyiva li nekdo podprumernou kavu asi to pak bude jedno. nejlepsi je nerez a vubec nejlepsi je porcelan.

Michale na tom určitě něco bude. Já si navíc myslím, že hliník rozhodně není chuťově netečný.

Ad to spálení prvních kapek, v tom si nejsem jistý – záleží moc na jaké teplotě to děláš. Já teď používám takovýte n nejmenší palmének a ještě napůlku + tam mám hliníkovou vložku pro rozvádění tepla z fondovače a myslím si že jsem bez jakékoliv spáleniny.

V září se konečně přesouvám na presovač, takže doufám, že tuhle roztomilou mašinku na delší chvíli zase opustím :)

Děkuji za postřeh!

Dlouhou dobu jsem se v Cechach poohlizel po kavovaru na espresso, ktery jsem pouzival kdyz jsem zil ve Spanelsku a teprve ted jsem nasel to pravy. Firma Bravo (www.isolit-bravo.cz) zacla vyrabet kavovar na epresso (typ B4163) a to na elektriku, takze neni mozne kavu pripalit ci nechat pretect – jednoduse se strci do zasuvky, zapne a uz cekame na bajecnou kavu… :)
K mani je tenhle pristroj za cca 1400Kc, coz je sice dost, na druhou stranu se jedna o NEREZ a jak uz jsem rikal, je to na elektriku…

Ahoj lidi,
jsem v tomto oboru jen bohapustý laik. Mám pocit, že tento výrobek je z hliníku. Ten je zdraví škodlivý, škodí mozku. I proto je hliník v kuchyni nevítán /zakázán?/. Budu rád když to toho někdo vnese světlo.

2 pan Cuketka:
presne tak, jedna se o ten vyrobek, co je v odkazu… zel bohu, me stal cca 1400Kc misto cca 1230Kc… :(

Tak nevim, jestli je to u espresso kavovaru normalni, nebo vyrobce udelal nekde chybu, ale tento Bravo kavovar precejenom malinko „logru“ (kavove sedliny) do kavy propusti (je to ale opravdu jen malinka spetka), takze ja to resim tak, ze ke kovovemu filtru jeste pridavam papirovy kavovy filtr, takze ve vysledku nemam v kave ani jedine zrnicko kavy…

Mně můj prastrojek taky upustí, ale je to jen troška mikrológru, skoro nepostřehnutelná – nebál bych se toho. Nevím jak, ale asi to tam nějak prochrchlá :)

Dobrý den, pročítám si tady všechny příspěvky – moc zajímavé. Kafetiéru neboli moka kávovar jsem si přivezla z Itálie, je to hliníková klasika a jsem s ním moc spokojená. Kávu používám pouze Lavazzu, po mnoha testech mi připadá chuťově opravdu nejlepší. Ráda bych se zeptala pana Viktora nebo koholiv jiného, jestlipak máte zkušenost s Mukka express. Zajímá mě, jak funguje. Jestli se dá nápoj z něj připravený opravdu nazývat cappuccino atd… Prostě a jednoduše: hodí se do téhle věcičky investovat a mít ji doma? Předem děkuji

Po precteni tohoto clanku a clanku na GurmetKlubu a hlavne na ViktorKlimaBlogu jsem si poridil orginal Bialetti Brikku2 a MukkaExpress. Pokud mate strach z hliniku, prectete si clanek asi od jedineho prodejce Bialetti na internetu v CR: http://www.bottegaonline.cz/bialetti.htm.

Brikka je ted muj milacek. Dotedka jsem vlastne nevedel jak chutna kava. Pozor ale – Brikka2 neni na 2cups, ale na jedno. Pokud nemate jasno o spravnych objemech espressa, cappuccina, latte … podivejte se na: http://www.mug-company.com/ ->Promotioal Mugs -> Shapes Coffe Bar.

MukkaExpress – strika kavu pres specialni ventil do mleka a tim ho napeni. Pokud je mleko primo z lednicky, je cappuccino na muj vkus trochu chladne. Napoj je pripraven prekvapive rychle.

Pridavam par linku pro zajemce:
http://www.bottegaonline.cz/bottegaonline/detail.asp?ProductCode=8006363005388,
http://www.bottegaonline.cz/bottegaonline/detail.asp?ProductCode=860328034110,
http://www.mukkaexpress.it/eng_la_storia_eng.html,
http://www.bialetticafe.com/pinfo-1_bialetti-brikka-4-cup.html,
http://www.daigoexpressed.net/brikka/index.php?page=default&item_id=20060515025741#article
http://video.google.com/videoplay?docid=-1989209189422853018&q=brikka

Jako hrnek pouzivam Bodum sklenku Pavina:
http://www.dokuchyne.cz/detail.asp?idzbozi=21936

libor děkuji za perfektní komentář!!! ;)

ad ten hliník, doporučuji odkaz na Alzheimer’s Society na konci článku….

Brikka2 vypadá velice zajímavě! Na ty skleničky Bodum už mám delší dobu zálusk, tak by bych nejraději kdyby mi je někdo nadělil. Připadají mi takové ideálně dárkovité ;)))

pane Libore já děkuji za komentář k Mukka express – video mě hóóódně navnadilo – ta pěna vypadala taková hustá a krémová…. je to tak? Že já si tu Mukka v Itálii nekoupila taky! Držela jsem ji Coopu v ruce a zase vrátila do regálu :-(

Brikka2 je opravdu na 2 šálky – ale na pravé italské piccolíky (vždyť kupujeme italskou klasiku). Myslím,že by zjednodušeně šlo říci: 2 šálky italské = 1 „náš“ nebo 4 šálky italské = 2 „naše“. To pro objasnění dalším, které třeba navnadíme na moka express italiano klasiko :-)
Pěkný den.

pane Cuketko,
napiště mi datum Vašeho narození a adresu – nadělím Vám skleničky Bodum…….mimochodem…..mě připadá taková ideálně dárkovitá Mukka express :-)
Budem dva obdarovaní a šťastní……. :-)
Zuzka

ii vy zuzko kocoure!

úplatky, datumy, skleničky a pikošky – to vše pouze na mém emailu info(zavináč)cuketka(tečka)cz ;)

Brikka2 – naplni krasne akorat nejmensi Bodum Pavina sklenicku, ktera je 80ml. Na mug-company.com je Espresso Ristretto 50ml. Ja v Italii nikdy nebyl a 40 ml na jednu kavu mi zni az neuveritelne.

MukkaExpress – no pena neni az zas tak kremova. Ono to nikdy nebude jako z trysky espresso strojku za 10 a vice tisic, kde si navic hlidate teplomerem, aby vam teplota nepresahla 65-70 stupnu. Ja jsem to kupoval hlavne kvuli zene. Mleko si predehreju a za tu cenu a rychlost jsem spokojeny.

Článek moc pěkný. Diskuse moc pěkná. Nicméně já pořád nechápu, jak je možné, že káva nestéká zpět do spodní nádobky. A to jsou tu opravdu pěkné fotky a dalo by se říct, že jasněji popsané to již nemůže být. Stydím se a prosím dovzdělat.

Neprochrchlává ono to nakonec tím středem. Pak se to vysráží na víčku a skápne to na dno. To znamená, že nahoru jde pára ovoněná kafetem. Tak pokud to funguje takto, jak je možné, že se tam dostane i ten lógr???

:)

no káva se ti tlačí nahoru takovým tím komínkem v horní nádobce, ten komínek má ďurku jen úplně nahoře, takže káva po něm teče dolů do nádobky a tam už žádná díra, kudy by to mohlo uteéct není, tak to zůstane nahoře.

ten komínek je vypočtený tak že i kdybys naplnil dolní nádobku po okraj, tak stejně bude čouhat nad hladinou nedovolí zpětný odtok…

no zní to komplikovaně, ale doufám, že už je to jasné :)

nene do komína už to jde jako vysrážená tekutina… kávovar funguje i s otevřeným víčkem, není ho tam v podstatě potřeba

díky za doplnění. žasnu. nápad se mi moc líbí a osobně bych byl skeptický k tomu věřit, že tlak páry bude dostatečný k tomu, že před sebou potlačí tekutinu celým komínkem až nahoru. Komínek tedy musí být zásadně malého průměru.
Když si to tak představím (jako malé dítě – což nejsem, ale chovám s tak), tak kdybych vzal stélku (čiliže brčko), tu naplnil vodou, vložil do úst, zacpal jazykem, aby voda nestekla do žaludku, mírně bych zaklonil hlavu a v tomto okamžiku bych uvolnil jazyk a fouknul, tak vodu pravděpodobně vyfouknu. a nestane se, že vzduch z fouknutí probublá sloupcem vody v brčku a nahoře brčko opustí a voda přitom v brčku zůstane. Takže, lze si to takhle představit?
Ovšem každá odpověď v sobě skrývá i další otázku. Jaký je tedy optimální průměr komínku? Ale to už jsme asi jinde, viď?

Já bych měl takový praktický dotaz. V tom stroječku se používá těsnění. Má někdo pratickou zkušenost jak dlouho to těsnění vydrží než je ho třeba vyměnit? A jestli je tedy lepší si při koupi stroječku rovnou koupit náhradní těsnění?

Teď jsem zjistil, že v diskuzích již někdo pod ID pan Patizónek přispívá. Takže opět nejsem originelní. Omlouvám se tímto panu Patizónkovi, který na vtipnou a originelní přezdívku přišel jako první. Já jsem od této chvíle panem Artyčokem a doufám, že sem zase něčím hezkým přispěji.

:) tak vidím že oživlé zeleniny se nám tady přemnožují, jen tak dále!

LeLe

hm, z mého pozorování vydrží minimálně dva roky v perfektním stavu. viděl jsem ovšem jeden patnáctiletý prastrojek s totálně ztvrdlým a spečeným těsněním, který stále vařil naprosto nedostižnou moku ;)

pokud zakoupíte ty dražší a značkové varianty, tak sehnat náhradní těsnění není problémem. myslím že oficiální doporučená doba pro výměnu je cca 1 rok.

Pane Cuketko, děkuji za odpověď. Mezitím jsem prošel zde uvedené linky a na blogu Viktora Klima jsem se dočetl, že mu těsnění vydrží přes rok při denním používání. To celkem jde :-)

Ještě bych měl otázečku (na někoho, kdo má mukka express). Jestli se dá použít mukka i na přípravu normální moky? Předpokládám, že by to neměl být problém. Jsou tam nějaké háčky?

Chtěla bych se zeptat, zda lze v této konvičce použít POD – balená porcovaná káva do kávovaru… Poradíte mi někdo?

Do Mokka kávovaru nie je možné vložiť POD v celku, jedine roztrhnúť ale je to zbytočne drahé. Čo sa týka MUKKA EXPRESS od spoločnosti BIALETTI je naozaj pravé talianske cappuccino, treba ale použiť mlieko min.3,5% obsahu tuku. Nechávam ho ešte 1 min odstáť. A verte talianske mlieko je iné zo stejným obsahom tuku ako naše.

zdravím a připojuji několik skromných poznatků: doporučuji konvičku koupit v Itálii v nejobyčejnějším marketu v Bibione :-),vč. náhradní gumičky za 4 éčka na 2 šálky,takže si můžete koupit i různé velikosti. Já mám 3 velikosti vč. drahého Bialetti, ale tenhle nejobyčejnější funguje nejlépe, i gumička vydržela nejdéle.
add mléko:pro výslednou chuť i kastrolek umyju…:-) a tak těsně před vypuknutím varu našlehám mléko chatrnou metličkou z IKEA. Rozhodně doporučuji obyč. polotučné mléko, mléka a smetany“do kávy“ chuť neuvěřitelně změní
add názvosloví:dávno před přečtením těchto příspěvků jsem použil označení moka konvička ve „specializované“ prodejně kávy v Plzni. Tu nebohou duši za pultem, která vůbec netušila, o čem mluvím, to náramně rozesmálo a dodala:“to musím říct vedoucímu, to ho pobaví !“ A takhle je to v oblasti gastronomie v Plzni se vším…

sysel:

děkuji za tipy, tahle moje malá jednoporcová stála bratru 1,65 EUR, tříšálkovou mám za 3EUR, takže ty ceny odpovídají :)

hlášky z plzeňského „specializovaného“ obchodu pobaví, ale občas si člověk říká, na co se tam vlastně „specializují“…?

(na to dělat ze sebe amatéry?)

díky!

ví někdo jestli se dají koupit moka konvičky i v ňecku – popř. zda jsou ceny srovnatelné s Itálií a Španělskem ? v jižních čechách ta malinkatá na jeden šálek 750,- kč

tuším že ano. ale i v Česku by neměl být problém sehnat neznačkovou jednočálkovou variantu kolem dvou tři stovek….

Mam velikou prosbu. Nemohl by mi nekdo zmerit, kolik kafe uvari 2-salkova Moka Express? Na internetu se udaji pohybuji od 1oz pres 1.5oz az po 2oz. (tedy 30ml, 45ml, 60ml) Coz uz je dost rozdil. Diky moc.

Jeste doplneni – ty objemy v predchozim komentari jsou velikosti jednoho „salku“

dvoušálkovou verzi bohužel nemám, na stránkách originálního výrobce bialetti to není uvedeno?

Takže mi včera došla poštou přesně tahle Cuketkova „mokamašinka“ na tři šálky a byl jsem trochu v šoku z její velikosti.
Neuměle změřeno a odečteno – po značku naplněný zásobník vody pojme přesně 150 ml vody.
To je pro mne tak sotva na jedno kafíčko, ale zato pěkně silné, neb zásobníček na kávu (bez upěchování) pojme, opět neuměle a nepřesně změřeno – tři vrchovitánské lžičky kávy. Ne mokka lžičky, ale takové ty poctivě normální lžičky.

Trochu jsem se na ty poměry (myslím vody a kávy, ne ty politické) mračil a to až do chvíle, než jsem si uvařil druhou várku (první jsem přesně dle návodu, jako „zajížděcí“, vylil), očichal a vypopíjel.

Kafíčko naprosto bombastické a na el. vařiči hotové asi za 3 minutky.

Díky Cuketkovi za bezva tip, včetně dodavatele :-)

Runer:

no vidíte naprosto bimbastické. nenechte se zmást českými zvykovými mírami pro „kafe“. standartní velikost espressa je 25-30ml.

jsem rád, že se vše nakoenc povedlo a že máte možnost připravoat si odteď skvostnou kávu :)

Runner: Dekuji!

Takze po uvareni tipuju 40-45ml (neco zustane v kave) na salek.

Cuketka: Bohuzel, Bialetti na svych strankach u Moky objemy neuvadi – ale napriklad u Mukky Express ano. Asi je pro italy salek pojem.

Jinak samozrejme jeden salek presa je definovan jako 7g kavy, 88-92C, 9 atmosfer, 20-25 vterin a 1 unce (~30ml) vody. Ale viditelne 1 cup od Bialettiho je trochu vic, a mne zajimalo kolik.

BTW gratuluji k prvnim narozeninam webu a preji vse nejlepsi do dalsich let!

Přidám i já svůj poznatek s pressem, nádobku malou i větší vlastníme už léta. Kdysi Italové vyváželi do Maďarska. Dnes se dostane docela levně koupit i nerezová malá /370,- kč/.Kávu nejraději kupují italskou celou Lavazzu a umelu si kolik potřebují. Dá se v krajní nouzi použít Rocca standard je 50% arabica a 50 robusta.Kyselá je proto, když si koupíte kávu složenou z Robusty.
Nejlepší je 100% arabica. Ta voní a je úplně nejlepší.Nádobku si beru i když jdu na návštěvu abych nemusela pít zalévanou bryndu.
Tak ať vám chutná.

Obda:

no vida, nakonec se to samovyřešilo. ono navíc tu vodu si můžete nadávkovat sám. když se trošku ubere, nic se neděje. problm je jedině když např. v trojšálkovém chcete dělat jeden šálek, ale jinak ne. díky za detaily i blahoprani! :)

zdenula:

super, super, vidím že to máte naptosot perfektně vymyšlené, netřeba nic dodávat :) s tím přenášením na návštěvy to dělám taky!!! ta jednošálková se vejde opravdu všude!

No, ale teď problém – kde sehnat náhradní těsnění????
Jinak lze tyto „strojky“ koupit v nepřeberných rvarech, velikostech a provedeních po internetu na http://www.bottega.cz

[84] perkolátor i náhradní těsnění mají v obchodě Bottega na Národní třídě(Praha), dnes jsem kolem šel, a když jsem nádobu uzřel, hned jsem si ji musel koupit

Ahoj všem, po čtení zdejších postřehů, rad a názorů jsem neodolal a dnes zakoupil Bialetti MOKA EXPRESS 6. Velice se těším na první, resp. druhou, várku.
Mám také jeden dotaz: jakou byste doporučovali kávu? Nemyslím tím, jak komu chutná „sladší“ apod., spíše zda je nutné, nebo lepší, zakoupit originál pro espresso, nebo lze použít doma mletou ručním mlýnkem (zřejmě na hrubší strukturu)?
Předem děkuji za vaše rady a poznatky a všem – dobrou chuť.

ratuluji k nové mašince, myslíim, že investice se brzy zaplatí sama!

hrubost mlatí pro tyto mašinky je někdy mezi velmi jemným na klasické espresso a o něco hrubším než se prodává káva na turka (tj. většina káv u nás). ruční strojek je fajn, chce to jen trošku poexperimentovat s hrubostí, doporučuji spíše na jemno . když se použije směs na espresso nic moc se nestane :)

není to žádná věda, vyzkoušejte, ochutnejte a uvidíte sám!

Děkuji za cennou radu, přes víkend vyzkouším varianty a podám hlášení. Hezký den.

Konvičky na kávu už dorazily i k nám do Plzně. Zkuste MIDARO, mají tam stejný sortiment jako v Praze a to včetně těsnění

Ahoj všichni milovníci kávy,
ještě jsem tady ty komentáře nepřečetl všechny, ale myslim že tohle téma tu ještě nebylo, a tak se ptám:

Je možné v tom slavném italském prekolátoru/kafetiéře/moka kávovaru, nebo jak se tomu teda správně má řikat, připravit kafe opakovaně z jednoho lógru?

V těch profesionálních espresso strojích v italských kavárnách, pokud se dobře pamatuju, totiž dělaj z jednoho „lógru“ několik kafí.

„Kontejner“ na kafe v tom našem kávovaru je totiž docela velkej, (4 lžičky, jak tu někdo psal..) a když si chci udělat pořádný parádní silný kafe, dám tam třeba jenom 2 nebo 3cl vody, a na takovýhle množství výslednýho nápoje „vyplejtvat“ celej ten jeden napěchovanej kontejnerek kafe je trochu moc… To bych se nedoplatil.

Pravda je, že ten kontejnerek s jednou použitym lógrem mi nejde nijak vyndat;)) abych mohl spodní nádobku znovu naplnit vodou… Kontejnerek se musí ze spodní části kávovaru vyklopit, a tim se samozřejmě vysype i lógr. Je to takhle vymyšlený naschvál, aby se kafe nedalo použít opakovaně??

Děkuju všem mockrát za reakce.

Hm, tak jsem to vyzkoušel (lógr se z kontejnerku kupodivu nevysypal, když jsem kontejnerek vyklopil) a každej další „nálev“ z jednoho lógru je řidší a řidší… ale že by se to nedalo pít, to se říct nedá ;))
Jak to děláte vy?
A potom ještě otázečka k mlíku: Pravý italský espresso z profesionálního (vysokotlakýho) kávovaru na espresso je s mlíkem? Nebo je to čistý kafe, do kterýho se pak přidává jen cukr?

Já jsem totiž uplnej amatér, vůbec nic o kafi nevim, a včera večer jsem najednou dostal chuť na kafe (zastesklo se mi po Itálii, kde jsem před tejdnem byl), tak jsem si ho došel koupit, mletý Douwe Egberts (lepší neměli), přines sem ho domů a tady jsem hledal nějaký sejtko, přes který bych to moh přecedit… Hledal jsem a hledal, až jsem našel tenhle Bialetti Moka Express kávovarek ;)) Fér, ne? Koukal jsem jak blázen, vůbec jsem netušil, co se s tim má dělat, jak se s tim zachází, navíc jsem vůbec netušil, že to tady leží ve skříni ;)) Tak dlouho jsem to zkoumal ze všech stran, až jsem vytvořil teorii, jak to musí fungovat (na začátku jsem nevěděl ani to, jestli to patří na plotnu nebo ne, absolutně nic:)). Tak jsem do toho nějak nasypal ty suroviny, kam se mi zdálo, že by mohly patřit, zažehnul pod tim:)) A pak jsem nestačil zírat, co to dělalo:)) Vařilo to kafe! Hej! …
Akorát teď nevim, jakou mám velikost, ale to je asi jedno, ne? Mám nejspíš 6-cup, ale dávám do toho vody na 1 cup:)) (Dneska jsem měl už 4 kafíčka:))) Ale Douwe Egberts žádná sláva. Nevíte o nějakym dobrym kamennym obchodě s kafem? (Nejlíp v centru Prahy)

Nevíte někdo, vyrábí tenhleten moka přístroj jenom Bialetti? Logo ani žádnej nápis na tom svym modelu nemám, tak jsem myslel, jestli to neni nějakej China padělek… Můj vypadá přesně takhle: expressomaker.jpg

A poslední drobnost: Nejde ten bezpečností ventilek na spodní nádobce nějak utáhnout, aby bylo možný dosáhnout vyššího tlaku? Nebo nezkoušeli jste ho někdo nějak ucpat?:)) Mně totiž zatim při každym vaření, byť na sebeslabšim plameni, tenhle ventilek upouštěl trošku vzduchu/páry… (bublinky) Škoda toho tlaku:))!

Díky moc a dobrou chuť všem!

Na Cuketkovi chcípnul pes! No nic, budu mluvit dál… :
Tak jsem si došel koupit kafe. Mokadoro od značky Morganti (Roma, Italia). 80% arabica, 20% robusta. 250g za 120kč.
Máte s ním někdo zkušenost? Je to normální cena? :))
To jsem zvědav, jestli někdo někdy zodpoví všechny mé dotazy:)) Byl bych moc rád! Děkuju všem:)

ahoj janku :)

ad opakované vaření kávy:

rozhodně nedoporučuji, druhá várka nemá s dobrou kávou vůbec nic společného. pokud někde v kavárně uvidíte, jak dělají presso dvakrát ze stekjné várky – jsou to podvodnící.

co se týče dávkování doporučuji se držet objemů přístroje, při delším experimetntování to vyjde jako opravud nejlepší poměr tj. – hladina vody v nádbce těsně pod ventil nebo k rysce, množství kávy plné sítečko, neupěchovávat. pokud máte příliš velkou mašinku na více šálků a chcete vařit méně kávy, je opravdu nejlepší varianta nečarovat s tím a koupit menší mašinku :) vyplatí se to určitě!

ad pravé italské espresso:

je bez mléka i bez cukru, obojí si přidává host podle svého gusta až u sebe na stolečku

at ten unikající ventilek:

no vypadá to, že ta vaše mašinka už je přeci jen starší. tohle by ventilek rozhodně neměl dělat. je možné, že tu kávu moc pěchujete (nepěchovat) nebo je nekdě ucpaný po cestě.

ad káva:

cena 120/250g je docela levná. běžná cena ze kvalitní kávu je cca 200-300,- Kč / 250g. na počáteční hrátky se strojlem zkuste např kávu Illy, která je skoro v každém supermarketu. v obhcodech La Vechcia Bottega (Praha) mají výběr kávy i pro tyhle mašinky + dají se tam originální i neorigináoní mašinky zakoupit. ucházející káva přes net je rovněž k dispozici na kava.cz :)

doufá, že jsem zodpověděl, co se dalo. osobně doporučuji koupi nové mašinyk na jeden šálek a k tomu kávu, kterou vám doporučí v obchodě opřímo na tenhle strojek. potom už stačí jen dodržet návod k obsluze a dokonalá káva je na světě!

Díky moc za odpovědi, Cuketko, zodpověděl jste všechno co jsem potřeboval ;)

Co se týče těch objemů … Pokud je espresso definovaný jako 7g kávy a zhruba těch 30ml vody (jak tady psal kdysi dávno Viktor), mělo by sítečko v 3-šálkovym kávovarku obsáhnout 21g kávy, a sítečko v 1-šálkovym těch 7g. To se mi zdá divný. Když jsem na ty kávovarky v obchodě včera koukal, nezdálo se mi, že by ve velikosti síteček u 1- a 3-šálkovýho mohl bejt takovej rozdíl (trojnásobnej:)) Nebo je to opravdu přesně takhle?
Ale jinak máte asi pravdu, že se s tim dávkovánim nedá moc experimentovat. Takže si asi brzo budu muset koupit 1-šálkovou verzi:))

ad ventilek: Zkusím to vůbec neupěchovávat.

ad káva: No tu svoji Mokadoro od Morganti jsem koupil právě La Vecchia Bottega na Národní třídě:) Znalci od pultu říkali že jí sami doma pijou, proto mě překvapilo, že nebyla ani moc drahá… Právě jsem si uvařil první ranní Mokadoro … a oproti Douwe Egberts Gran Aroma je to sakra znatelnej rozdíl :))

A ještě něco: Viktor tady kdysi dávno napsal: „ked kava zacne vytekat hore, stisit ohen. Ked je horna nadobka spolovice plna, odstavit s plynu, nechat dobehnut…“
Zajímavej nápad, odstavit z plynu už když je kávy teprve polovina… (nebo to tak Viktor nemyslel?) Já jsem dneska vařil kafe (na minimálnim plameni) a pozorně to sledoval a očichával, a stalo se mi tohle: Když kafe začlo prochrchlávat nahoru, vonělo nádherně. Chrchlalo a chrchlalo, pak na chvíli přestalo chrchlat (takovej průběh to mělo zatim pokaždý), pak se začla dělat na komínu pěna, chvíli nic, pak to najednou začlo vonět dost jinak z toho komínku , jakoby trošku přepáleně (možná to je blbost??), vychrchlal zbytek a pak už jen bublinky – konec.
Děje se vám to taky takhle, nebo jak? :)) Nenechávám to na ohni moc dlouho?

(Ale stejně bylo to kafe výborný:))

na to připalování pozor, jestli to jde cíti, tak je to trošku šmrnclé. doporučuji používat ten nejmenší hořáček na plotně a s střední až malou intenzitou ohně. opravdu to nepotřebuje hodně :) uvidíte, natrénujete to časem dokonale!

Ahoj, tak jsem přes víkend zkoušel a zkoušel a prostě: fantasie :) Mám 6-cup, ale prostě česká dávka je větší a tak z toho mám tak 3 menší a 2 větší šálky. Kávu si ručně namelu, přesypu, postavím nad oheň a za chvíli již vytéká lahodný nápoj, opravdu dobrota, všem doporučuji. Z ventilku nic neutíká (viz příspěvky výše od „janek“).
Mám přeci jenom ještě jednu otázku: jak je to s vodou pro vaření kávy? Máte nějakou doporučenou? Je znatelný rozdíl než proti mnou používané kohoutkové?
Dobrou chuť všem.

dobry den,slysel jsem,ze k tomuto kavovaru existuje podobna masinka na napeneni mleka. da se v cechach sehnat? dekuji

nevím co přesně myslíte, jestli šlejač zvlášť, nebo přímo úpravu mléka v mašince, mrkněte se na stránky výrobce bialetti.com nebo do obchldku La Vechcia Bottega, tam by něco určitě mělo být

Prosím pěkně ještě jednou, zda by mi někdo poskytl bližší info ohledně použití vody pro přípravu kávy. Je větší rozdíl mezi „klasikou“ z kohoutku, nebo se vyplatí zakoupit pro tyto účely něco jiného? Popřípadě co?
Předem díky a dobrou chuť všem.

tosa:

klasika z kohoutku rychleji odpraví ventil mašinky vodním kamenem (což může být docela nebezpečné), kromě toho pokud máte extra tvrdou vodu, jde to potom poznat i na výsledné kávě. nejlepší je filtrovaná nabo kupná

Děkuji velice za info, avšak poprosil bych o vysvětlení „koupená“ voda. Jedná se o obyčejnou stolní vodu v PET lahvi (samozřejmě neperlivou)?

Naprosto nepřekonatelný výběr těchto originálních mašinek a všeho kolem kávy vídávám za lidové ceny v Domácich potřebách kdekoliv v Olomouci. Taky tam z Brna jezdíme, pokud máme chuť na dokonalý kult italské kávy, to jenom jako tip na kulturní výlet pro pana Cuketku. Kavárny jsou tam zajímavější než v Brně a jiné než v Praze .

Doporucuji prefiltrovanou vodu. Pouzivame ji i na vareni caje.
Kava je z teto vody jeste lepsi (pokud to tedy jeste jde). Pouzivam 2 salkovy Bialetti.

Jen bych podotkl k vodě, že ta nemá s ventilkem nic společného – ten plní pouze bezpečnostní funkci, tzn. kdyby se ucpalo sítko, aby „to neruplo“.

Ad káva – moc se mi neosvědčila CremCafé Gusto Prezioso, která mi docela chutnala „na turka“, koupil jsem spíše z nouze Segafredo – Intermezzo (90/250), kde píšou na obale, že je to vhodné pro preso i moka konev a je dosti lepčí.

Nakonec – hliníkovou Bialetti na 6 šálků jsem sehnal v jednom pražském vetešnictví skoro novou za 60 (šedesát) Kč… To de, ne? ;-)

lucka:

pro filtrovanou vodu jsem všemi deseti, chuťově i na pohled ta káva vypadá jinak! (lépe:)

Martin:

díky za tip na kávu, ten kauf ze 60,- je bombovní. starých variant se určitě potuluje po celém česku něurekom, jen je odhalit!

Nečetla jsem celou diskusi, jen z praxe:
Do sítka se káva tak úplně nepěchuje, naplní se zarovnaně tak, aby se dala lžící poněkud načechrat.
Po přechrchlání (nádherné slovo!) se odstaví z plamene a chvíli se počká. Nikdy jsem tu chvíli neměřila, asi to Italové geneticky poznají… prostě tak chvíli si ranně zafilozofovat (muži) nebo vyndat z lednice mléko a máslo (ženy).
Ihned servírovat.

Pro pobavení kávoznalců:
Já nekafař jsem znala teorii italské domácí přípravy kávy jen z pozorování. Do praxe jsem se nikdy nehnala, neuříznu si přece ostudu, bůhví kolik čeho se tam dává… Zato, abych se předvedla v tom nejnejnej světle a zdárně se uvedla do nové rodiny, jsem se po dýchánku ujala mytí nádobí a tu pracně léty zanesenou kafetiéru jsem jim nádherně do blejskava jarem a octem vymyla….
Italská rodina to vzala filozoficky.

to stím umytím je vtipné, stává se to a je to holt nezvyk :))) doufám, že jste to potom nějak vyžehlila beze ztrát!

Musím se přiznat, že mám hliníkovou kofetiéru na 6 šálků a vychází mi to na jeden plný, středně velký, hrneček, prostě akorát. Představa, že bych si měl pochutnat pouze na 1/6 obsahu mne trochu děsí :-).

Nicméně, pane Cuketko, psal jste, že se kofetiéra nemá umývat. Nevím jak vaše udělátko, ale to moje, pokud jej během pár hodin neumyji, začne na dně plesnivět, což se následně myje o dost hůř :-(.

Plesnivění se dá zabránit vymytím vodou a pořádnýmusušením. Kofetiéra plesniví pouze když ji nercháme zavřenou a přiklapnutou sítkem.

Alespoň ta moje mrcha to tak dělá :) když ji otevřu, není s ní problém!

Dobrý den, mám problém a potřeboval bych od vás poradit. Koupil jsem si před 14 dny Brikka Express na 4 šálky. Kávu mám italskou Vergnano jemně mletou. Problém spočívá v tom, že nedokážu udělat na kávě pěnu. Když koukám na jakékoliv video na netu viz. http://www.youtube.com/watch?v=OK2k0juejhU je mi do breku. Tam mají pěnu jako víno a já nic. Může mi někdo poradit kde dělám chybu? Mám elektrický sporák a zkoušel jsem vyšší i nižší teplotu, málo vody, hodně vody a stále nic. Pomooooocccc :-(

Tak s tímto modelem bohužel nemám zkušenosti. Co vím mělo by to fungovat bez problémů-automaticky, či jakéhokoliv složitého pokusování. Zkuste ještě jinou směs na espresso a jeslti to ani potom nebude pěnit, vydal bych se na reklamaci. Je možné, že je něco v nepořádku s tím pěnícím nástavcem…

Mohu-li se zeptat slovutných odborníků zde, jsem sice vysokoškolsky vzdělán, ale nad koupí vhodného chrchlátka už se trápím po několik dní. Zatím v konkursu (zohlednivše prakticitu a kvalitu) jsem na první místo posadil moka kávovar Bialetti Easy (http://www.kavovary.cz/Kavovary-pro-pripravu-espressa/moka-kavovary/elektricke/325-Kavovar-Bialetti-Easy-se-zakladnou-elektricky.html) , ale nevím, jen instinkt mi radil, porsím Vás poraďte mi někdo.

Pietro:

zkušenosti s tím elektrickým modelem nemám. osobně doporučuji nellevnější dostupný model, klidně i no-name klasikcých tvarů na sporák. ono ta elektrika asi může být fajn ale na sporáku si s intenzitou plynu nejlépe natrénujete optimální vaření bez přepální. jiank ja vidím tu docking station u toho elektrovaru, už ji vidím celou zmatlanou po pár měsících používání :)

Pane Cuketko, já myslím, že byste měl pomáli chystat fanfáry. Získal jsem takové chrchlátko, které myslím Vy, jako znalec náležitě oceníte. Je to klasické provedení, stáří bratru tři desítky let s vyraženým vpisem made in Italy a s ornamenty na horní nádobce. Rád bych je pro potěchu Vaší a čtenářů nafotil a dal na web, jak se tak dá učinit? A jedna perlička či spíš kávová pěnička na závěr. Ku prvnímu varu jsem přistoupil na zahradě, za asistence manželky, tep jsme měli oba nad sto, nejen pro tu nevšednost, ale i pro nedůvěru ve ventil pojistný..Zpoza rohu vchodu do chaty jsme pak odpočítavali čas a čekali na kýžené přechrchlání nebo detonaci..Uff pak to přišlo..Kchkchrrrkkkchr…a ta vůně. Celá ta talianskopressozní historie od vylodění sjednotitele Itálie Giuseppe Garibaldiho (1860?) proběhla mnou a s úctou a pokorou k předkům těm jsem provedl zálivku..

WOW, tleskám! :) při prvních několika řádcích jsem měl o ten ventil také obavy. dávejte na něj pozor – ucpaný ventil poznáte podle tvrdých bílých nánosu zevnitř (dají se oddloubnout)

kávovar fotněte a pošlete mi ho s krátkým komentářem do mailu, připojím ho dolů pod článek .) díky!

Ahojky, ja miluju kapucino a tak bych si chtela poridit tu Mukka Express konvicku. Jen me trochu odrazuje ta cena, 2500 mi prijde docela dost. Nekdo tu psal ze si ji chtel koupit v italii. Vyjde to tam levneji? Znama tam za mesic jede, ze bych ji rekla aby mi to dovezla…. A kde presne se to tam da koupit? Diky za info.

Jaruska:

myslim ze levneji by to mohlo byt, ne o moc, ale urcite levneji nez v CR, tady ty ceny, zejmena labuznickeho vybaveni jsou off topic…. :/ vsechno lepe nakoupit v cizine…

Tak Vás tady čtu, pijeme presso-kafe z mašinky už asi od roku 1986.Takže dvacet let bylo dost na odzkoušení včech možných mašinek od maďarských kopií italských až po naši českou. Kávu jsme používali a nadále používáme Jihlavanku-extra speciál, která je třídy a) tedy jednodruhová. Ještě za totality byla nejlepší na trhu.
Zvyk je železná košile a nedám na presso dopustit a ještě dnes se najdou lidé, kteří naši kávu „nedopíjejí do dna“, myslíc si, že je tam lógr…A jak z reakce našich čecháčků tady vidím, stále bude v našich domácnostech dlouho trůnit lógr-turek, „do kýblalžičkakafe“, nebo-li jak má žena jí říká „kafe-bojlerka“, což je výstižný název české přípravy lógrkávy z vody ohřáté málem bojlerem z vodovodu.
Tak přeji dobré pochutnání na kávě, ve které „stojí lžička“, pak i něco iného…

Ahoj Ráďo, caffemaestro, porsím Tě , když hovoříš o tom , a že si zkušenostmi dospěl k mašince české provenience, dovol otázku,máš tím na mysli českou kafetieru, chceš-li perkolátor, chceš-li (kéž)chrchlátko? A tu Jihlavanku extra tedy do něj? Rád se nechám poučit, přiznám se Ti totiž, že kupříkladu zn. Segafredo učinilo moje chuťové receptory posmutnělými až rozpačitými. Vycházím z toho, že všechny geniální minds are simple trust, takže tedy jednoduché chrchlátko a do něj Jihlavanku v tom fialovém balení, je tak? Dík moc za info, Pietro

Nojo, česká mašiňka je kulatá, hliníková.Spodek hliník i vršek hliník, ten obarvený nějakou barvou zvenku. dělala to firma, co vyráběla sifonové lahve. Prodávalo se po revoluci a možná ještě prodává kolem 600, musel bych se podívat po papírech, vydržela tak 5-7let denníhi chrchlání.Je fakt, že smrťák-supercloumák („stojí lžička“) to nebyl jak z italů, či maďarů, není tam tak velká nádrž na kafe a nepěnil. Zato chuti lahodné, záleží na zvyku. Zkoušeli jsme všechna kafe a zase se vracím k fialovému sáčku ještě existujícího kafe Jihlavanka extra speciál. Pozná se každé kafe, že je nedozráté, že je směs dobré+nedobré, jde do kysela a trpka a smrdí. To Jihlavanka Extra speciál neudělá. Mám ještě souvenir z Vídně roku 1990 kdy se jelo zadarmo vlakem tam azpět, přesně ten, co je tady nahoře vyfocen. Ten je na jedno (moje) kafe.Kafe „Fialový pytlík“ Jihlavanka je pomleto ideálně a může se připěchovat, nasypu kopec a dlaní domáčknu do roviny. Někdy, velmi málokdy se stalo, že bylo pomleto na jemno moc a to kávovaru fučí a střílí pojistka , pak se holt nepěchuje. Ostatní kafe od Jihlavanky nám nechutná, má úlety a za tu levnou cenu to nemá ani cenu zkoušet. Extra speciál je asi dobrý typ brazilské kávy, která nesmrdí po pneumatikách jako „angolská hrůza“. Zkoušel jsem v období let 1981-1986 Budapešťské kávy a dalo se najít kvalitní kafé Brazil. Na to jsou Maďaři fajnšmekři, nedají se oblbnout nečím takovým jako Jihlavanka Standart směs.
Když budete hledat dobrý kafe , hledejte na pytlíku písmeno malé a, což znamená jednodruhové kafe. Italy jsem nezkoušel, zvykl jsem si na Jihlavanku, ale to pravé presso s pěnou z profesionální mašiny se změkčovačem vody, regulátorem tlaku atd to asi nikdy nebude tak úplně…

S touhle věcí mě poprvé seznámila moje kamarádka kávy to znalkyně …čuměl jsem jak Jarouš jak že se se to kafe hrne odněkudy chrchlá to prská… a hlavně chutná to. Od těch dob jinak než pikolíky kafé nepiji..,ale pravda že já doma raději čajozen tak jsem na kafčo utíkal z domova do kaváren a barů.Toho času bydlím na venkově neutíkám a po pikolíkách se stýská. Výrobky Fa Bialleti se mě moc líbí,akorát nevím pořídit brriku? s tím ventilem na pěnu nebo klasiku a podstatně levnější express? No mám to dilema Viléma …

2 Ladysek: Brikku ti nedoporučuju, jsem z ní zklamanej. Už jsem vyzkoušel všechny druhy kafe, varil na malem i velkem plameni, ale pena nikde. Takze radsi kup levnejsi express a poradne velkou :-)

Včera jsem si přinesla výše uvedené chrchlátko hliníkové na tři
italské šálečky = jeden menší šálek český.
Zeptala jsem se u nás v Železářství, zdali je tento perkolátor
k mání, během týdne byl dodavatelem do obchodu doručen a cena
mne rozesmála: počitala jsem tak 700 – 1000 Kč a víte kolik
jsem zaplatila? Kč 195,- slovy jednostodevadesátpět korun českých. Hned jsem zkusila uvařit kávičku – s tím naplněným sítkem a malým šálkem je výsledek dobrá, avšak velmi silná káva.
Tak s ní musím opatrně – je to však roztomilý kousek do kuchyně a je opravdu snadné si jej nosit sebou.
Jsem spokojená, mám z něj radost. Díky za typ. Evka.

Přeji kávou provoněný den či noc.
Na vaši diskusi jsem narazila zcela náhodou, musím říci ó jak podnětné!
Kamarádka mi přivezla z Německa podobný přístroj, který zde propagujete, ale není to jen konvička na sporák, ale je již elektrický – podobný principu varné konvice na elektřinu.
Přístroj je velmi bezpečný 4 decilitry kávy uvaří za 6 minut protože má příkon asi 350 vat.
Do jeho zásobníčku – sítka se vejde 25 gramů mleté kávy.
S přístrojkem jsem maximálně spokojená. Zatím jsem dělala vždy plnou dávku vody i kávy, ale navnadili jste mě si zapokusničit, zda lze uvařit třeba poloviční množství. termostatově to asi půjde, uvidíme, co udělá s polovičním naplněním zásobníku mleté kávy.
Sice zde nerozebíráte problematiku na níž se chci zeptat, ale přeci jen, chtěla jsem si pořídit přístroj na výrobu preso kávy – pákový presovar jednodušší typ třídy výrobců Delonghi, nebo jednodušší Krups typ 4030 shruba té 4 až pěti tisícové ceny. Tyto přístroje pracují s 15 barovým tlakem vody, která asi přes filtr nějak tu kávu propařuje podobně jako váš přístroj. Je chuť takové kávy z takového preso přístroje stejná jako z vámi propagovaného přístroje – konvičky nebo jde o příliš předražený přístroj, který tato naše konvička zcela a plně nahradí? Moc ještě jednou všem děkuji za skvělou diskusi podnětné informace, zvláště pak o druzích káv vhodných pro tuto malou šikovnou konvičku.

Zdravíčko,
je to opravdu paráda, kafe černý jak bota, silný jak lokomotiva:)
Jo a k tomu jednoslovnýmu názvu…Co třeba KAFÍTKO??? To se mně osobně zamlouvá.

Během roku jsem se náhodou dostala na tyhle stránky a moc mě tenhle strojek zaujal a moc po něm zatoužila. Teď jsem byla první týden v září v Itálii na Ischii a v obchodě strojek uviděla. Hned jsem si vzpomněla, že jsem ho chtěla a mám ho doma. Na dvě porce za 18 eur. Návod je italský, tak tady znova všechno čtu, ať se poučím. Ještě jsem neměla odvahu to zkusit uvařit.Kávu jsem si také nějakou přivezla na presso, tak uvidím a dám vědět. Jenom jsem se zatím nedočetla, poznám kdy mám vypnout sporák?

Maria: český návod vám určitě dají v obchodě, co uvádí pan C.
Jestli máte hliníkový nebo nerezový, není velký rozdíl v tom, kolik prvních kafí je vhodné nepít.
Mašinka si musí udělat patinu, hliník to umí líp, protože je porézní. Vypotřebujte třeba starší kafe, nebo nějaké ne moc drahé, uvařte v tom tak 3× a vylejte to. Čím starší kávovar, tím lepší kafe, patinu nesmývat, pěstovat!
Kafe nekupujte německé, to je obvykle míň pražené, a nakyslé. A ne moc jemně mleté, volně nasypte, nepěchujte!! Protože to není espresso vařené pod tlakem, nesmí být kafčo upěchované.
No, tak ten návod už vlastně nepotřebujete… :-D
Sporák vypněte, až kafe vyleze nahoru – obvykle je to slyšet i cítit vůni, když kafe nevyleze, něco jste zapomněla, třeba vodu.

Vimaana1:

je děkuji za odpvoěd, pěkně jste tonapsala… ;)

Maria:

gratulkuji k pořízení skvělé mašinky… přeji ať dobře slouží a pozor – je to vysoce návyková záležitost! ;)

Tak děkuji za radu. Jste skvělí, že tak rychle reagujete. Až vyzkouším dám vědět. MUsím tyhle stránky pana Cuketky prouzkoumat celé.. Kdoví na co ještě narazím, co mě zaujme.

Dobrý den, už zde byl jednou doporučen obchod Midaro v Plzni a já tak musím učinit znovu. Tuhle konvičku jsem sháněl v Praze několikrát a bez úspěchu. Do Plzně jsem se dostal na začátku semestru, dojdu do zmíněného obchodu a tadá, mám ji na koleji :) mají skvělý sortiment, prodavačka tomu rozumí a doporučila mi i kávu. Takže Midaro, Šafaříkovy Sady 3, pokud by plzeňští dostali chuť :)

Dobrý deň. Asi tri týždne som sa učil na tomto moka stroji variť kávu, nakoniec sa mi to konečne podarilo. Musel som ale stroj zložiť inak ako máte na hore uvedených fotkách. Na zásobníku do ktorého ide káva musím mať položené sitko a až potom gumené tesnenie. Ak sitko s tesnením zložím podľa vášho obrázku, káva mi netečie. Neviem prečo, ale niekoľko krát som to skúšal. Ak kávou naplním celý zásobník, vodu mi nepretlačí, preto musím dávať 2 – 3 lyžičky a kávu utlačiť. Používam na to korkovú zátku.

Jano, čo to, no toto? Pan Cuketka to má správně. Placatý filtr patří na spodek horní nádoby, a fixuje se gumovým těsněním. Některé moka kávovary mají trychtýřek se sítkem en bloc, některé mají trychtýřek volný a sítko se vkládá do něj.
Tady je pár fajn videí, tohle je troch brazilské, a je tam dost chyb, je to ale sranda: http://www.youtube.com/watch?…
Rozhodně se voda dává buď k značce, nebo k úrovni ventilku. Kafe se tam nedává tak čuňácky, ale rovnoměrně, mírně se zarovná, NEPĚCHUJE SE (ten korek je horor), a okraje se očistí od kafedrobečků, aby to neteklo stranami kolem těsnění. Je to hodně snadné.

A tady je správný postup:
http://www.youtube.com/watch?…

tohle je model se superventilem, který dělá moc dobré kafe: http://www.youtube.com/watch?…

Vimaana: Ja viem, že to má pán cuketka správne, ja len že mi to takto nechcelo ísť. Buď mi pretlačilo len polovicu vody do vrchnej nádobky (ak to zložím podľa návodu), alebo káva netečie vôbec, len vychádza von para. Preto som skúsil moka kávovar poskladať trocha inak a začalo sa dariť.
Tie tvoje návody sú super. Mohol som ušetriť trocha času na pokusoch.

Dany.D: Také jsem majitelkou brikky a jsem spokojená, pěnu sice neudělá tak hustou a krémovou jako espresso, ale řekla bych, že dostatečnou. S vodou ani teplotou není třeba experimentovat, jen je nutná dostatečná dávka kávy. Spíše trošku kopeček a zašroubováním stlačit. Ovšem nejdůležitější je, když začne káva vytékat, nechat otevřené víčko! Ono při zavřeném se ta pěna zřejmě jakoby srazí :D

Výběr kávy je tady doležitělší, než by se zdálo. Tak to pravidlo trošku zjednoduším:
vycházím ze základního předpokladu, že pro italské kafe požiju italské kafe, ne německé, ne dánské, kupodivu klidně doporučím českou Standart směs! V tomto případě totiž zohledňuji míru pražení, která u severských směsí je obvykle malá, káva je světlá, a chutná nakysle. Taková káva se hodí do filtrovacího způsobu přípravy.

Pro elektrické espresso kávovary, které využívají tlaku pumpy, se káva do fitru dávkuje odměrkou, a pěchuje, aby pumpa měla co tlačit, káva se volí trochu jemněji mletá. Když bude moc hrubá, nevytvoří kompaktní kávový polštář, a káva poteče příliš rychle, a bude vodnatá – zkuste si to představit. Příliš jemně mletá káva vytvoří naopak neprůchodný cementový val, skrz který voda půjde ztěžka a pomalu, takže výluh bude velmi silný, ale krátký a nedobrý.
Pro moka neelektrický kávovar se hodí káva trochu hruběji mletá, nasype se do filtru volně, až zcela k okraji, ale nepěchuje se. Tlak vařící se vody, která jde nahoru skrz kávu není tak silný, jako u pumpy v elektrickém espressu. Proto by u jemně mleté kávy neprošla. Prosím, opět si to představujte. Hruběji mletá káva má větší rozestup a voda může jít nahoru.
To je také důvod, proč u moka kávovaru nápoj není tak krémový jako u espressa.
Na půl cesty stojí zmíněná Brikka – to je moka, vylepšená o superventil, který je schopen navodit vyšší tlak, je to čistá fyzika.
U téhle mašinky je naprosto obligátní dodržet přesné dávkování vody i kávy, a vařit s otevřeným víčkem. – to brazilské video je noční můra všech moka mašinek, a pro Brikku je to přímo nepřístupný film.

Pro Andy: pěna je častý problém některých 100% arabik – pěnu z nich nemůžete dostat, odrůda arabica nemá schopnost nabývat na objemu. Zkuste některou kvalitní 80%arabika+20%robusta, nebo alespoň poměr 90%+10%.

Omlouvám se za překlepy, před chvílí jsem přišla z práce, a klávesnice mi klade odpor.

Vážení, máte někdo zkušenosti s portugalskými značkami kávy do mokapressovače? diky za případné doporučení toho nejlepšího.

Pro káju: co se týká elektrických variant bialetti a podobně – je pověra, že by docházelo k úbytku vůně. Mám oba typy a střídavě je používám podle nálady. (Také nechci, aby se poškodila patina). Opravdu nedochází ke ztrátě kvality ani vůně. A co se týká dobrého výběru i cen za miloučké stroječky na nejluxusnější kávičku? Mám dobrou zkušenost s eshopy, které nejsou zaměřeny přímo na kávu, ale přesto mají dobrou nabídku. Cena tam není tak přešvihnutá jako v obchodech, kde očekávají natěšence a nadšence, kterým často nevadí zaplatit víc. Já osobně věcičky pořizuju na http://www.vsedokuchyne.cz. Maji dobre podminky, ale hlavně kvalitní věci. Takže tak.

Viem, ze sa to tu uz asi preberalo, ale ja by som chcela vediet, ci kde v Prahe by sa dal kupit taky Perkolator? neviem niekto presny obchod , lebo sa mi moc nechce behat po obchodch:) ja taku kafetieru mam, ale chcem tu kupit nasim k vianociam…dakujum

Michal Kašík:

bohužel nemám, portugalskou se mi tam nidky nepodařilo dostat :) zase tak moc pěnz ta káva nestojí, takže nezbývá než něco nakoupit a vyzkoušet!

karolina:

už se to tady jednou objevilo – bottega.cz a její prodejny :)

Zdravím, ráda bych koupila kafetieru, doma mame jen klasický plynový sporák, je možné použít kafetieru na tomto druhu sporaku?

Prosím Vás, máte někdo český návod k obsluze ke kávovaru Opera?nebo alespoň tip, kde bych ho našla? moc děkuji

Přečetl jsem vše co tu je o dobrém kafi napsáno.Dozvěděl jsem se o různých druzích chrchlání,názvech a podobně, ale jedna, podle mého názoru velmi důležitá rada mi schází. USCHOVÁNÍ KÁVY. Kvalitnější kávu koupím ve větším balení a proto bych ji rád uchoval co nejlépe. Poradíte prosím?

Standa:

uschování kávy nejlépe v těsně uzavřené nádobě v chladu. nechci psát lednici, protže většina lidí má ledničku dost zasmrazenou, takovým tím klasickým ledničkovým odérem. samozřejmě lepší než mletá je káva zrnková, aromata uchovává řádově déle :)

jinak při nákupu doporučuji právě co nejmenší balení (250g) a raději kupovat častěji.

Standa: V suchu a chladu, v suché a čisté dóze, která se dá uzavřít, aby neunikalo aroma. Je opravdu důležité předejít nečistotám a vlhkosti, jinak hrozí plísně.

Kafeterie se dá použít na plynovém sporáku. Dokonce je to vhodnější, protože má poměrně malé dno a na malém hořáku plynového sporáku je úplně ideální. Jen doporučuji tzv. rozplynovač, tedy takový ten čtvereček, který se pokládá na plynový hořák. Funguje k naprosté spokojenosti, jen ho člověk nesmí zapomenout na zapnutém sporáku, protože hliník dobře vede tepo a káva v zásobníku by se mohla připálit – takže hned poté, co proběhne ten zázrak a voda ze spodní části se dostane do horní, sporák vypnout. Kafe je z něj výborné – kam se hrabe překapávaná káva nebo turek.

Jj. Supr záležitost, táta jich má hned několik. Jak v nerezu, tak v hliníku. A nemeje jí ani vodou. Jenom vyklepne spařené kafe :)

Pred par mesiacmi som zacal s kavickami a preslo to do hobby a tak sme si s priatelkou kupili Bialetti – Dama. Ostal som trosku prekvapeny, pretoze na obale bolo pisane na 3 salky a nepodarilo sa z toho spravit ani 2 klasicke. Chapem, ze pisane 3 salky mysleli picollo, ale myslel som, ze aspon 2 klasicke z toho vyjdu. Ale co uz, urcite padne vhod na rano alebo v ramci pohody male picollino;)

Všem, kteří by chtěli konvičku odzkoušet a mají v dosahu Hypernovu, se teď skýtá neuvěřitelná příležitost – konvičku tam mají ve slevě za pouhých (!!) 48,– Kč. Je na 6 šálků, takže vhodná koupě i pro ty, kteří chtějí větší pro případné návštěvy. Mimo to tam mají konvičky v obvyklých cenách kolem 200,– (tvar Musa apod.), ale Moka konvičky lze myslím koupit již docela běžně za cca 200,– (sice často v nepředvídatelných obchodech jako jsou orientální dárkové prodejny apod.), ne Bialetti. Já používám konvičku Moka na 2 šálky, ale protože toužím po kávě s teplým mlékem a pěnou, kterou v klasické Moka udělat nelze, asi se podívám časem k Bialetti na Cappuccino Maker Mukka Express nebo něco podobného, protože designy Bialetti mě spíše odpuzují. Viděla jsem (už nevím kde) i jiné konvičky typu Moka, které měly prý zlepšovák pro zvětšení barů a tyto konvičky uměly pěnu. Měl by někdo tip? Nejvíc by mě vyhovovalo. kdyby existovala konvička na \„snídaňovou\“ kávu, tj. s vysokou horní částí (abych tam rovnou nalila mléko, do kterého spadne káva) a třeba i s 2 různě velkými zásobníky na kávu (samozřejmě kafe na víc šálků potřebuje větší zásobník, který má ideální výšku a šířku, takže vařit jeden šálek v konvičce na 6 není možné, ale myslím, že možnost udělat si v Moce na 2 šálky jednu kávu typu Doppio by bylo docela příjemné, mám pořád ten dojem, že by stačilo přidat navíc jeden filtr nad zásobník, který by byl trochu hlubší, a šlo by tak použít méně kávy…Kdysi jsem zkoušela část kávy nahradit kakaem (jako futrem), ale to dopadlo špatně, voda se přes kakao nedostala do horní nádobky.

no teda, co se mi stalo… včera jsem od babičky vydyndala (úplnou náhodou) perkólátorek prý z Maďarska, přes dvacet let starý, ráno jsme na něm uvařili kafe… a co se nestalo – nejde otevřít, ani za nic. Vypadá to, že to těsnění, co tam bylo, prostě ucpalo závit a nechce to za žádnou cenu pustit – asi se z toho stalo lepidlo.. neporadíte někdo?
ale druhá část dne…šla jsem ho Hypernovy a jak už tu píše Gábina – prostě to tam mají, nerezový i hliníkový, velice levný, to je jak zázrak :-)

Zdravím Vás všechny od Zlína. Mám problén s perkolátorem-zničilo se mi těsnění a sháním náhradní.
Někdo se v této diskuzi zmínil o obchodu na Národní třídě, kde koupil náhradní.
Můžete mi někdo sdělit název toho obchodu, poslal bych tam pražského bratrance.
Děkuji předem.

K příspěvku paní Gábiny: pro všechny zájemce o levné, tzv. „NO NAME“ kafetiéry za 200 Kč někde v hypermarketech nebo na tržištích, POZOR na ně !! Dost často mají nehomologované přetlakové ventily, které nemusí spolehlivě fungovat, jestli vůbec fungují, a také bývá problém s vůlí mezi závity horní a spodní částí kávovaru. Pokud je vůle mezi závity velká a přetlakový ventil je dimenzovaný na tlak vyšší, než vydrží šroubový spoj obou nádobek, dostává se vám do rukou za poměrně slušný peníz nebezpečná zbraň, která vám v lepším případě po silnějším napěchování filtru kávou svojí explozí „vymaluje“ kuchyň, v horším případě vás může i těžce poranit a popálit, pokud budete v kritickou dobu exploze v jeho blízkosti. Doporučuji opravdu kupovat osvědčené značky. Jsou sice mnohonásobně dražší, ale věřte, že také mnohonásobně bezpečnější. Přeji všem dobrou moc dobrou kávičku z osvědčených „inženýrských“ značkových kávovarů :-)

Připojuji se k Luponzovi. Vlastním i jednu neoriginální konvičku a mám u ní problém s tím, že mi neprobublá ze spodu konvičky všechna voda přes sítko do nádobky nahoře.
Už jsem zkoušel dávat méně kafe, více kafe, ale výsledek je tak 50na50. Jednou to jde bez problémů a jednou to neprobublá ani omylem. Když neprobublá a konvičku otevřu, je tam kávová zátka a já mám vztek, že se mi to nepovedlo :-(
Naštěstí jsem ještě nemaloval, ale kdo ví… Radši ji už moc nepoužívám. Nemám v ní důvěru.

Dany D: četl jsem váš příspěvěk v diskusi výše, ohledně kávovaru BRIKKA. Už jste přišel na to, jak udělat tu krásnou pěnu jako je v ukázkách na youtube? Moje známá ji má totiž také, ale stejně jak píšete vy, nějak se jí zatím nepodařilo udělat tak krásný „napěněný krém“ Není na to třeba nějaká speciální značka kávy?

Dany D: zkuste kávu, která není 100% arabica. 15–20% robusty dodává objem a krém.

.. to s tou robustou asi nebude moc fajn … dobrá arabika…je dobrá arabika … dost bylo bukvic coffea canephora :)

Jardo, naprosto souhlasím, ale jen do té míry, kdy nadprůměrná robusta je lepší, než podprůměrná arabika. – to není fráze, ale fakt.
Samotná jistě ne, protože i ta nejlepší zasejc nedožene tu nejlepší arabiku, ale při dobrém výběru je právě těch 15–20% klíčových pro to, čemu se i u nás říká „crema“.
Bavili jsme se o tom spolu v pátek u vás, ale nevím, který jste… :-))

Jardo ksakru prejmenuj se, delas v tom jen maglajz:) Jarda H. je ten starsi, osklivejsi, neustale zavrenej u sebe v kopce s prazickou…Jarda T.(ja) je ten hezci, hodnejsi a mladsi:)
Kdyz v tomhle se nikdy stejne neshodneme, my si stojime za nazorem, ze cerstva 100% arabica udela stejne krasnou cremu, ale bez neprijemne dochuti po robuste…ale spoustu lidem tenhle typ dochuti v kave chutna a bez robusty si espresso nedovedou predstavit..takze podle gusta:) (napr. hodne lidi robustu nahrazuje Indickou Monzooned Malabar kavou)

Jardové: :-DD Myslím, že když vytáhnete Jardu H. z kobky na světlo, tak je taky fešák…:-))

Jardo T.: jasně, chápu, ale přesto: i ta čerstvá 100% arabica musí být dobrá. Z nedobré, či přímo odporné arabiky nic nevytáhneme, ani cremu, ani chuť. To je problém některých komerčních arabik. U nich je problém hlavně u volby suroviny, často z cenových důvodů.
A proto dělám já, a zřejmě i vy, takové rozdíly mezi výrobkem komerčním (tím míním vždy supermarketové) a výrobkem pro bary, či malosériovým pro milovníky.

Že se v názorech neshodneme? To přeci nevadí, za sebe musím říct, že každou novou zkušenost vítám. Mám dlouholetý trénink na italské kávy, a nemám zkušenosti s kávou severského či jiného zaměření, s výjimkou arabských. Takže například mi nejdou pod nos příliš kyselé kávy, zatímto člověk zvyklý na severské kafe, buď se do těch italských zamiluje, nebo je zavrhne pro přílišné pražení, nebo pro velkou intenzitu. Teď jsem to hodně zjednodušila, ale myslím, že mi rozumíte.

Ale už tady nechci unavovat ostatní, těším se na nějakou příští akci, snad bude víc času popovídat!

LUPONZO: Zkoušel jsem různé typy kávy, 100% arabiku, arabiku s robustou, ale stejně mi to tu pěnu neudělalo :-(
Volal jsem i do Bialletti, ale tam mi jen řekli, že mám postupovat striktně podle návodu tzn. naplnit sítko kávou až po okraj, když bude více, tak lehce stlačit a dát vařit na plotnu. I když jsem používal přesný postup výroby, pěna není. Tedy je, ale ne v takové kvalitě v jaké bych ji chtěl. Hned po chvilce zmizí už v konvičce, takže si ji ani nestačím vychutnat…

Tak už jsem si perkolátorek koupila také, nečekala jsem, že káva bude tak chutná a ta vůně v celé kuchyni a chodbě..Pěna nevznikla, ale nevadí, třeba z jiné kávy, zatím máme espresso z Tchiba.Je to silně návykové.:)

Tak jsem koupil v Bille plechovku kávy zn. SEGAFREDO a zamířil si to ke kamarádce, co má Brikku. Přečetl jsem návod od kávovaru, odměrkou jsem naplnil spodní část konvičky, do sítka jsem nasypal tolik kávy, co se vešlo a jemným tlakem zarovnal, našouboval horní část, položil na plynový sporák se středně silným plamenem, otevřel horní pokličku a čekal co se bude dít. Za nedlouho začala slabě protékat káva na dno horní nádobky. Jakmile vznikl dostatečný tlak, nadzvedl se hříbek ventilu a káva začala
plnit zpěněnou kávou horní nádobku. Podle návodu jsem vyčkal a těsně před koncem, než začne profukovat pára, jsem sklopil pokličku, sejmul kávoval z vařiče a začal ihned nalévat do malého šálku. Podle mě káva ještě ve chvíly nalévání do šálku probublávala zpěňovacím ventilem, protože jsem do šálku naléval čerstvě pěnivou kávu. Sice jsem takto do šálku nepřelil celý objem náplně vody ( po ukončení nalévání a položení kávovaru ještě proteklo trocha černého moku na dno horní nádobky ), ale takto se mi podařilo s výše uvedenou značkou kávy a tímto postupem udělat krásnou krémovou pěnu 3 – 5 mm vysokou. Zřejmě je dobré na tuto parádu používat určité směsy kávy a nalévat ji těsně před tím, než se začne vytlačovat pára, aby se současně vytvářená kávová pěna z ventilu nalévala ihned do šálku a nesrážela se tak už v kávovaru. Ideální by bylo, kdyby horká káva vytékající přímo z ventilu naplňovala náš určený šálek, pak by nedocházelo ke srážení pěny při nalévání z konvičky :-)

P.S: Ještě jsem zapomněl, že jsme použili cca 12 hodin odstátou pitnou vodu z vodovodního řádu. Podle mě může mít i tvrdost vody vliv na bohatost vytvořené pěny.

Luponzo: zkuste cerstve naprazenou kavu, ta ma na vliv cremy nejvetsi vliv…jinak to delate samozrejme spravne, ja odendam konvicku ze zdroje tepla hned ze pocatku extrakce, ale je to vcelku jedno…hlavne se kava nesmi „prepalit“…

Luponzo: je to dobře – Brikka se začne ozývat hlasitým bublem ve chvíli, kdy káva začne natékat do horní části. Vyzkoušeli jsme, že se vyplatí být připraven a hned přiskočit, popadnout Brikku, a začít nalévat kávu už v tomto momentu. Káva se nám takhle povedla skoro ze všech vyzkoušených směsí.
Tvrdost vody má rozhodně vliv, ale čekat 12 hodin jsem ještě nezkoušela. I když popravdě v zásobníku vody v elektrickém espresso stroji také měním asi po 2–3 dnech, pokud se nevyčerpala, a tím je možná odstátá dostatečně (nechci vidět, jestli tím podporuji bakterie).

Tak mě to nedalo a objednal jsem si Brikku přes net, abych ji měl doma a nemusel stále chodit za kamarádkou na návštěvu…ikdyž k ní chodím jinak velmi rád :-) Začal jsem si kupovat výběrovou kávu v Oxalisu a hlavně u nich čerstvě namletou. Moc krásnou cremu to teďkom vyrábí, když si tu proceduru přípravy fakt vychytáte. Je to opravdu magická věcička ta Brikka Bialetty :-) :-) I chuťově mi příjde káva z Brikky mnohem lahodnější než z esspresomatů v hospodách, kde to má často takový divný „osas“, jako když vám natočí sice čerstvé pivo, ale z dlouho nečištěných trubek :-)

Tak máme bialetti elegance na 4 šálky, první kávu jsem udělal s úplným naplnění zásobníku s malým kopečkem a byla naprosto skvělá, to někteří ve městě by se za ty svoje pressa měli stydět :). A umyl jsem jí jenom opláchnutím horkou vodou. Další kávy ale zas tak dobré nebyly. Tak kyselá a hořká by neměla být a před tím ani nebyla. A zjistil jsem že se to sítko (zásobník) nedá moc dobře umýt a vevnitř se usazuje stará káva. nemáte na čištění sítka nějaký fígl, nebo je to něčím jiným? diky předem

VoodooChild:

sítko moc neřeěším a pro jistotu se tam vlbec ďurkama nekoukám :) spoléhám na to, že to má doživotní funkčnost a každý nový nános zlepšuje chuť:)

VoodooChild : Co mám zkušenost ohledně sítka, vůbec se mi nezacpává a celkově se mi zdá kávovar stále čistý bez nějaké zvláštní péče. Po slití kávy naplním trochu studené vody do horní poloviny konvičky a nechám celé vychladnout. Pak teprve rozšroubuji kávovar, kávu vysypu a vše opláchnu jen studenou vodu. Díky tomu, že po slití kávy ihned naplním vodou horní polovinu konvičky, tak se mi tam nevytváří nějak výrazně silná patina. Jinak pokud máte někdo problém s cremou u Bialety Brikka, tak se mi zatím na nejlepší cremu osvědčila káva SEGAFREDO Zanetti – Espresso Casa – Gusto Cremoso. Musí to být opravdu jen tento typ Segafredo !! Zkoušel jsem i jiné typy Segafreda, ale ty neměly ani tak krásnou cremu, ani tak skvěle vyváženou chuť u tohoto typu espressa. Prodává se vakuově balená, mletá 2×250g a cena je od 95 – 120 Kč což je na tu chuť a cremu cena naprosto úžasná. Objevil jsem ji v Penny marketu :-)

VoodooChild: Ještě mě napadlo ohledně toho sítka, používejte výhradně kávu mletou na espresso. Je mletá na hrubější zrno, takže sítkem tolik nepochází protože není mletá na prach, takže se ani tolik neusazuje na stěnách a součástkách kávovaru.

Tak ja som si tiez kupil moka kavovar, ale po precitani diskusii na nete sa citim ako maly chlapec, pretoze som nevedel, ze sa musi vzdy naplnit do plna. Ja som totiz do svojho 3 salkoveho moka daval ako velky frajer len polovicu vody a cudoval som sa ze to nejako dobre nefuinguje. Dorazil som to, ked som ho po kazdom uvareni docita vydrhol saponatom :-)
Pisete, ze niekto v novej moka konvici urobi par kav, ktore vyleje. Asi to budem musiet urobit aj ja, lebo zatial ta kava chuti trochu „plechovo“. Neviem ci to je standard pri novych kanviciach, alebo to ze je z Lidla (dufam, ze ma teraz fajnsmekri neukrizuju :-))
Kave zdar!

Ahojte,
tak uz som prisiel ako na to. Doteraz som bol z noveho „strojceka“ na kavicku dost sklamany a uz som stym chcel prastit, lebo raz mi urobil kavu, raz len polovicnu, raz vobec, len fukal paru. Ale zistil som, ze sa stym musi clovek ozaj pohrat.
Davam skoro po ventil vodu a kavicku jemne jemnucko lyzickou zatlacim a uhladim. Dam na sporak a nestacim sa cudovat ako sa doslova vali kava hore. Ked zacne klokotat je hotova. (Doteraz som si myslel, ze ked klokota tak sa iba robi…)
Kavicka je to naozaj vyborna, stava sa zo mna fajsmeker :)

take mame doma „original“ z Italie. privezli jsme si ho nedavno a od toho okamziku jsme prestali pit kavu v kavarnach, protoze tahle nase je proste lepsi.
Jen se pry casem znici to tesneni, tak nam v Italii doporucili koupit hned jedno nahradni. Zatim drzi (mame to skoro dva roky).

Luponzo: káva mletá na espresso JE mletá na prach … rozhodne neni hrubější … což by mělo v globálu 100% platit.. jenomže pak je tu ještě háček v tom, že každou přiblblou mašinu ( rozuměj domáci kávovar) výrobce nazývá espresso … a do těhle mašin ( já jim říkám rychlé překápko ) se káva mele hruběji než do profesionálních mašin … čili kdo se v tom má vyznat ...... Bialetty používám doma asi nejčasteji … moc dobrá kávička .. a ktomu co píšeš výše " z espressomatu v hospodách" … to bych tomu snad ani neříkal káva … ne :D?

Pro vimaana1 (147 ) … tvorbu cremy mají některé arabiky lepší některé horší, proč bych ale kvůli tomu měl cpát do svého kávovaru robustu ????? … přece kvuli tomu aby moje káva měla vizuálně cremu nebudu pít bukvice :D … jen jsem chtěl připomenout, že stále trvám na svém :o) :o) :o) … od dubna ( rozumej nikdy ) jsem ještě dobrou robustu nepil :D ( Jarda.H)

V Itálii už jsem skoro doma a ráda se podělím s italským tajným trikem…Vlastně je jich víc! 1) pokud někdo tvrdí, že má doma tu samou kafetieru xxx let a kafe je stále výborné, musím upozornit, že je to právě gumový filtřík na spodní straně horní nádoby, který dělá kouzlo..Italové ho mění cca. 1× za půl roku, takže 20 let starý už asi není úplně košér…2) káva se do nádobky za žádnou cenu nesmí pěchovat! Je to naspané na každém originál italském balení lavazzy, v sitku na kávu je potřeba udělat řádný Kopec, který se pak slisuje šroubováním nádoby…3) správná moka by se vážně neměla mít a není to o italské lenosti…

Zdravím a mám tip pro „chuťové štvance“ – vyzkoušejte do hrnku přidat špetku soli a 4–5 kapek citronové štávy. Kávu jinak už nepiju, řekl bych, že se chuť prohloubí a zvýrazní. Vypadá to jako zvěrstvo, ale do čokolády se sůl také přidává …

Milí kávomilové, věřím, že mi poradíte. Dostala jsem od kamarádky kávovar na espresso. Skvělá káva je z něj, mňam. Jenže radost mi poněkud zkalil přítel, když se optal, zda ještě v dnešní době lidé používají hliníkové nádobí? Pravda, příbory z tohoto materiálu jsme již vyházeli, u tohoto „stroje“ mně to nějak v návalu nadšení nenapadlo… Pane Cuketko, píšete o tom, že se neprokázal vliv hliníku na Alzheimerovu chorobu, ale těch negativních vlivů bylo uváděno více, ne? Tak teď nevím, jak si zase na kávičce stoprocentně pochutnat.:( Co vy ostatní, máte to nějak vyřešené?

Hliník je jeden z nejbezpečnějších materiálů, co se týká lidského zdraví. Zvlᚡt v době, kdy si koupíte v supermarketu „teflonovou“ pánev vyrobenou „in china“, o které nic nevíte a už vůbec o materiálu nebo technologickém procesu, ze kterého vznikla. A takto bych mohl mluvit i o dalších a dalších výrobcích, které běžně používáte denně a jsou v přímém styku s potravinami. Při vysokých teplotách si smažíte na této pánvi řízek a vůbec netušíte, co se vám do strouhanky odpařuje z povrchové úpravy pánve či záhadné slitiny kovů za karcinogeny. Hliník je dodnes považován předními výrobci nádobí, za vhodný materiál, který odolává pohlcování pachů a tím chutově znehodnocuje příště připravované protraviny. Sám mám doma hliníkový plech na pečení v troubě. Hranolky nebo opečené brambory nikdy nechytily žádnou pachuˇt z pečeněho masa atd. . Pak taky nezapomente, že alobal, čili hliníkový staniol je stále hojně používaný potravinářský obal ( sýry, čokolády, pro domácí uskladnění potravin atd. ). Takže to shrnu do dvou vět. Bez obav si vychutnávejte kávu z hliníkového kávovaru. Káva z tohoto kávovaru je asi jedna z nejbezpečnějších pochutin či potravin všeobecně, které během dne požíváte, to mi věřte :-)

Hezký den. Taky uvažuji o koupi této mašinky na dobrou kávu. Váš článek mi velmi pomohl. Líbí se mi spíš klasický tvar než moderní. Mám ráda nostalgii. Rychlovarnou konvici jsem vyměnila za klasickou konvici na vodu. Mám ráda tem pískot, když voda vře. Chci se zeptat. Dostala jsem cínový tepaný servis na výrobu pravé turecké kávy – džezva, fildžány(šálky), cukřenka a podnos. Jen nevím, jak se o takový cínový servis starat. Poradí mi někdo? Stačí jen teplá voda? Nebo mohu používat i jar na nádobí? Moc děkuji.

Je to měděný ručně tepaný servis. Spletla jsem se.

Ahojky,

tak už tu asi 2 hodinky pročítam tyto stránky a musím říct, že jsou super a odkazy taky super. Nikdy jsem nepila kávu, ani nevim proč… možná to bude tím, že mi to přišlo kyselý, nezdravý. Přivdala jsem se do rodiny, kde si dávaj kávu 4 x deně a manžel ji také miluje hlavně s mlíkem, dělam mu klasika nescafé rozpustný a zaleju do poloviny vodou z konvice a pak mlíko. A před týdnem si moje kamarádka koupila kávovar a byly jsme u ní na kafíčku a bylo to moc dobrý udělala nám presso. A tak jsem začla zjišťovat jak to vlastně funguje a halvně kolik to stojí. Když jsem viděla ty ceny, tak jsem se zhrozila !!!!! Jelikož jsem na mateřský, tak příjem nic moc a to ještě je leden měsíc krize a poplatků :). A pak jsem našla vaše stránky a jsem v šoku jaký zázrak existuje !!! A zatoužila jsem také po
Bialetti kávovar Moka Express, 6 italské šálky, a tak se chci zeptat neví někdo z vás o stránkách, kde je opravdu nejlevněší ...... a nebo zadarmo:), A ještě se chci zeptat jaká je dobrá kávička za rozumnou cenu já se v tom opravdu neviznám. Moc děkuji Evik

196. Pozor na jednu věc – tyhle italské kafetiéry nedělají skutečné espresso. Je to prostě jiná příprava kávy oproti espressu s vyšší teplotou a nižším tlakem. Doporučuji před koupí ochutnat a ušetřit si případné zklamání. A Bialetti zadarmo určitě nebude – pokud bych chtěl na tomhle ušetřit, sháněl bych po bazarech nějakou starou napodobeninu, ta by za pár korun být mohla.
Dobrá káva by měla být pokud možno čerstvě pražená, ostatní záleží dost na chuti.

Dobrý podvěčer. Tak jsem si taky pořídila moka kávovar. Jen mám dotaz. Mohu používat běžně pomletou kávu? Nebo musí být pomleta hrubě? Nechávám si ji namlít přímo v obchdě s kávou. Kávu Honduras. Mohu ji v pohodě použít i na tento kávovar? Moc děkuji.

Pro Lenku: Na mletí kávy pro espresso nebo pro tento moca kávovar jsou různé názory. Nejsou jednotné ani mezi odborníky, prakticky se dá vycházet z druhu kávy, stupně jejího pražení, formy přípravy a taky idnidividuální zkušenosti. Hruběji mletá káva je pro tento typ kávovaru lepší, jelikož káva neprojde sítkem ven, nedochází k ucpání ( zašpuntování ) při silou napěchovaném filtru. Káva je spařená vyšší teplotou než 100 st. Celsia, jelikož je voda v kávovaru pod vyšším tlakem. To jsou všechno faktory pro hrubější zrno. Naopak pro elektrický pressovač se někdy doporučuje káva mletá na prach. Nižší teplota vody a vyšší tlak. Někteří výrobci takto mletou kávou do pressovačů balí do papírového filtru, zřejmě aby nedocházelo k zanášení nebo ucpání trysek. Každopádně ze stejného množství kávy mleté na prach uděláte kávu mnohem silnější a chuˇtově výraznější. Doporučuji vyzkoušet, co vám bude více vyhovovat nebo chutnat :-)

Na prach se imho káva mele do džezvy, do espressa je to mletí trochu hrubší, ale stále poměrně jemné (a dost záleží na konkrétním stroji a kávě), do kafetiéry je mletí ještě hrubší a nejhrubší je potom pro překapávače, french press, cupping apod.

Balení do papírového filtru – pokud to chápu dobře, jde o tzv. PODy – ty mají jednoduchý důvod – čistou manipulaci. Ale mají tu nevýhodu, že káva v nich nemůže být z principu čerstvě mletá a většinou není ani čerstvě pražená.

Moc děkuji za odpovědi. Vyskoušela jsem jemně mletou i pomletou hrubě. Ta jemně mletá mi kávovar ucpala. Ale zase mám jiný problé :-( Káva je moc kyselá :-( Používám jen Arabicu. Tentokrát mám doma kávu s Kostariky. Už jsem dělala 4 šálky a je to pořát dost kyselé :-( Zmenší se kyselost časem? Moc děkuji.

Dobrý den, je možné v tomto udělátku připravit i čaj? Napadl mě černý čaj, mohlo by to chutnat zajímavě. Prosím někoho s výbavou o test, díky :-)

Zdravím všechny, nemáte nějaký tip na „perkolátor“ který bude fungovat na indukční varné desce t.j. nikoliv z hliníku? Teď jsem se vrátil z Itálie, kde jich pár bylo a já bloud nekoupil.
Díky a dobrou chuť všem:-)

Prosím o radu, kde sehnat do malého kávovaru těsnící gumičku?

Vezmi si ji s sebou a zkus, jestli nebude pasovat nejake od Bialetti – v Praze La Bottega Vechia /Narodní, Arkady…/, Plzeň – MIDARO

Děkuji za radu ale jsem ze Vsetína a do prahy nebo Plzně se jen tak nedostanu.

Dobrý den,
chci se jen podělit,kdyby to někoho zajímalo o postřeh.Zaujala mě někde na webu zmínak o Bialetti Muka Capuccino elektryc.a po shlédnutí videa a přečtení pár recenzí jsem si jej objednala.Není to tedy verze na sporák,ale třeba na cesty(což jsem takto pojmula),jelikož je elektrická.Pokud budete shánět nějaké zajímavosti,doporučuji http://www.allegro.pl/…ieniowe.html což je polská verze Aukra.Mají tam věci,které tady jsou těžko sehnatelné a mám s obchodníkama odtud dobré zkušenosti.
Teď nedočkavě čekám,až mi přijde:-)))

ještě dodatek,jak se někdo tady už ptal,1zl – 6.30 kč cca…vyjde tam elektrická i verze na sporák něco okolo 1150,– .ale to od značky Bialetti.jiné jsou samozřejmě o mnoho levnější,ale mě se líbila tahle stylová verze (kravičková)

Mňa síce z toho vydávania tradičnej mokky za espresso tradične nadhadzuje zo stoličky, ale konvičky vyzerajú fajn.

Ak ide o prvú cafetiéru, odporúčam dávať si pozor na začiatku pri jej uvádzaní do prevádzky, teda pri všetkých tých vareniach naprázdno, kým sa z železitej príchute stane kávová. Ak tie varenia robíte v slede za sebou, treba konvičku zakaždým dokonale schladiť, vrátane ušiek. Teoreticky by to síce mala konvička prežiť aj tak, ale prakticky sa takto napríklad môjmu poslednému nádhernému úlovku pri asi piatom varení spálilo drevo na rúčke a ušku na príklope :-(((

DALE: Doporučuji konvičky od firmy Bialetti, ty laciné napodobeniny jsou spíše dekorace, než praktická, spolehlivá a kvalitní nástroj na denní používání, je to můj názor i hořká zkušenost s laciným zbožím.

Tak jsem si take poridil Bialleti, konkretne Dama na 2 salky (vylepseny express). A porad je ta kava divna – horka a kysela. Jako „horsi“ kavu zkousim Brazilie Santos z Oxalys a jako lepsi Gran Cafe Imperiale (inspirovan gurmentem). Obe dopadaji stejne. Tak nevim co delam spatne, poradte mi prosim. At hledam jak hledam, postupy se ruzni a zadny z nich pro me nefunguje. Kava bez problemu protece, ale chut je spatna a dokonce ani nevoni. Citim spis spaleninu. Pritom plynovy horak pouzivam na uplne minimum. Kavu nepechuju, jen zarovnam nozem. Vodu mam do pulky ventilku. Po par minutach zacne velmi pomalu kava plnit konvicku (bez chrchlani). Uz ted se da rict, ze necitim zadnou prijemnou vuni kavy. Mozna by plamen mel byt vetsi, aby voda protekala pod vetsim tlakem? Jakmile je konvicka plna a zacne prochrlavat uz jen para, ohen vypnu a nalevam do salku. Napise nekdo presny, spravny postup? Jak presne ma kava „vtekat“ do konvicky? Pomalu a lehce bez pary, nebo trochu rychleji pod tlakem s parou? Diky moc.

Možná pomůže odendat konvičku z ohně o něco dřív. Oheň klidně nechat hořet víc, ale mít se na pozoru, a jakmile káva začne vykapávat z toho falu, začít bedlivě sledovat. Odebrat ji včas z ohně a nechat dojít, když je káva cca. do půlky nádoby (upravit experimentálně dle velikosti).

Sám jsem na to samozřejmě nepřišel, poradili nám to v Saquelle v Jirečkově ulici, aka v Domu kávy (www.dumkavy.cz, byť mi link momentálně nefunguje). Tam mi řekli, že právě ten finální výblemc páry s horkým vzduchem – pokud to člověk včas nesundá z plotny – se podílí na připálení a zhořklokyselosti výsledného nápoje. :-)

Doporučuju taky dávat dospodu horkou vodu (např. uvařenou v rychlovarné konvici předem). Totiž, když dáváš dospod vodu studenou, tak než se uvaří, přepaluješ si kávu a ta dostává „spálenou“ příchuť. Já to dělám tak, že naliju horkou vodu, rychle (v rukavících, protože se konvička rozpálí) naplním kafem, zašroubuju a dám na předem nahřátý sporák, káva je pak do půl minuty. A taky ji sundávám dřív, jak psal Benbuben (214.)

Aha, diky za tipy. Sundat z ohne driv uz jsem zkousel – zhruba v pulce, ale nepomohlo. Horka voda me nenapadla, kdyz ve vsech postupech silne zduraznujou ze ma byt studena a v kazdem videu plni vodou z kohoutku ci pet lahve. Ale dava to smysl, ze rozpalena konvicka muze tu kavu palit driv nez skrz ni projde voda. No, kazdopadne to vyzkousim. Dalsi co vyzkousim bude silnejsi plamen, aby voda prosvistela kavou trochu rychleji. Mozna ze pomaly prutok muze byt taky pricnou. Dam vedet, jak jsem dopadl, a budu rad za kazdy dalsi tip. Diky vsem.

216: Imho je problém skryt už v konstrukci konvičky – kávou prochází pára, která má minimálně 100 stupňů, ne-li více a to je na kafe trochu moc. Možná by pomohlo vařit ve vyšší nadmořské výšce (-:

Tak nic nepomaha, porad nechutne horky. Tak me napadlo – neni to normalni? :) Kazdopadne alespon jsem zjistil, ze horky je uz ve chvili, kdy zacne vtekat do horni nadobky (ochutnal jsem brckem). Takze tim muzu alespon vyloucit „spravny“ cas odstaveni z ohne a smerovat pozornost na fazi pred naplnenim horni casti konvicky.

2 Lada: pokud vse ostatni selhalo, muzu jeste navrhnout si pohrat s hrubosti mleti (hrubsi?) a potom zkusit jinou, nejakou vylozene sladkou kavu. Taky zkuste udelat tu samou kavu pomoci french press (v Ikea jsou levne) – zda tam bude propastny rozdil v horkosti.

Za kyselost může imho špatně vypražený kafe – zvolte jinou. Nadměrná hořkost je asi příčina toho, že by tam měl být víc kávy (zlehka utlačit). Vody až po ventil a včas odstavit!

Můžete mně, prosím, někdo poradit, nemáme plyn a konvičky mají malý průměr dna, tak bych si chtěla koupit tohle, protože se jen zapne šňůra do elektriky. Jaké je z toho kafe?
http://email.seznam.cz/redir?…

Toho malého průměru bych se nebála, máme také jen elektřinu a když naplním konvičku vařicí vodou z rychlovarné (a utáhnu v chnapce :-) ), tak se mi to na sklokeramice udělá během 2–3 minut, akorát ji stahuju o něco dříve, aby mi neprskala na plotýnku. Konvičku mám na 3 porce.

Miso, dík za odpověď, konvička rovnou na plotýnku vyjde i laciněji, než tahle, ale výsledek by měl být stejný, jestli ji postavím na plotnu nebo jestli má ohřev zabudovaný a strčí se jen šňůra do zásuvky. Nebo si někdo myslíte, že v tom rozdíl je? Že je lepší koupit kafetiéru rovnou na plotýnku?
Někde jsem četla, že by se do spodní nádoby neměla dávat vařící voda. Ale jestli si koupím konvičku bez zabudovaného ohřevu, tak to budu dělat jako Misa, jinak bych měla strach o plotýnku (náš sklokeramický sporák nemá maličkou plotýnku).
Dík za odpovědi.

Zmiňované konvičky má v nabídce Tescoma-řada Paloma-velikost 1,3,6 a 9 šálků. Konvičku jsem si koupila v úterý, momentálně pracuji na patině a snažím se vychytat ten správný poměr. Děkuji všem za postřehy:)

Dobrý den,
díky za supr článek, zrovna nějakou sháním. Jen ten odkaz ve větě: " v tomhle obchodě s kávovary" mi nefunguje…

Tak konvičku už mám. A teď mně ještě někdo poraďte, jakou kávu do ní koupit, když bydlím na vesnici daleko od Domu kávy a nakupovat kafe přes internet se mně moc nechce. Zkusila jsem fialovou Jihlavanku, jak tady někdo radí, dobrý, ale přece jen mně připadá trochu kyselá. Dá se koupit nějaká vhodná káva v běžném supermarketu typu Kaufland, Hypernova? Nic jiného tu poblíž nemáme.
Díky za praktické rady.

Nakupování kávy přes internet není vůbec třeba se bát  – já mám vyzkoušené labohemecafe.cz a nákup byl vždycky bez nejmenšího problému. Jinak v případě nouze bych v Hyperkšeftu vzal Illy v černý plechovce, ale čerstvě pražená káva je opravdu o něčem jiném.

Kafe do domácího Moka-pressa Bialetti používáme již přes 20 let brazil.kávu od firmy Jihlavanka, odrůda Extra speciál (fialový sáček).Jiné nám nechutnaly.

Fialový sáček Jihlavanky pijeme teď. Docela nám chutná, i když je to kafe trochu kyselé. Pověřím někoho koupí Illy. V místě máme pouze Penny Market, tam jsem Illy nenašla. Nakupovat přes internet mně nevadí, odrazuje mě poštovné.

oha milé, že je zde taková inspirativní diskuze…právě jsme tento výborný automatický presovač na sporák dostali k vánocům, přivazli nám ho známí z anglie a já končím s nescafém :_DDD hura hura…diky za mocné tipy a rady…fakt paráda tady!!! nicméně jihlavanku bych si ani nezalila horkou vodou…už jen ten smrad me odradi od toho to ochutnat…a do teto zazracne nadobky bych ji teda fakt nenacpala…

tak takový jsem si koupil v Itálii od firmy Bialetti… je pravda že to musí mít všude, viděl jsem varinty jako my máma rychlovárné konvice tak italové mají rychlovarné kávovary a to dokonce i do auta :-)

Jenom pro Krista nekupujte moka konvičky v sjúprmárketech!
Jednu takovou mám:
na krabici je uvedena firma „GAT made in Italy“
v přiloženém návodu je uvedeno „MONIX made in Spain“
na konvici není pro jistotu vůbec nic
díval jsem se na internetu jak vypadá konvice „GAT inox 6 šálků“
na mojí sjúprmárketové „značkové“ konvici chybí logo firmy které tam má být…
čert ví co jsem to vůbec koupil, připadá mi to jako z náhradních dílů různých výrobců slepená konvice…

a z nerezu (inox) je pouze spodní nádoba a „slupka“ horní nádoby, pajšl je stejně z hliníku…

FUCK OFF SUPERMARKETY!!!

ehm. jihlavanka. doporucuji kupovat kavu rovnou od praziren (pres internet, v CR minimalne dve, nebo jsou i dve skvele v anglii) ve mnozstvi postacujicim na dva tydny. Pak nakup opakovat.

Mate tu super info, akorat jsem z toho trochu zmatena. chtela bych timto strojkem potesit pritele.akorat nevim jestli mam zvolit variantu pro 2 salky Bialetti venus(ja mam radsi slabsi kavu, tudis si ji dolit do 200ml horkou vodou, on silnejsi) nebo pro 4 salky(muze se zde naplnit pouze z pulky, pijeme kavu totiz vetsinou kazdy jindy:-(. Dekuji za odpoved.

235. No ja bych spise doporucil French press. Klidne i ten z IKEA za 250 Kc (stale ho tam jeste maji?), nebo i Bodum Chambord v Kika (ale uz drazsi, ale o to mozna svatecneji vypadajici :)).

236: Mají, jen trochu pozměnili design horní části a začali dělat i menší 0,4 litrovou verzi tuším za 150 Kč.

237. Dekuji za upresneni, vidim ze je cas tam zajet to omrknout :) Mensi verze by se mi hodila.

238: Já mám, 0,35 Bodum, takže jsem na ně koukal jen ze zvědavosti, ale zpracování mi přišlo slušný a za tu cenu je to určitě dobrá koupě, pokud člověk nechce opravdu kvalitu.

Co se stane, kdyz dam min kavy a pekne ji zarovnam(napr. 2/3nebu 1/2) a a vody tak jak ma byt. Mohu i tak dostat chutnou kavicku? diky a pekny den.

240: Co vás k tomu vede, je káva na váš vkus ze stroje příliš silná? Ale nejlepší asi bude to vyzkoušet…

ano, mela jsem ji u zname,a byla vcelku na mju vkus silna, ale lahodna. Chci si konvicku poridit, a proto se ptam jestli je mozne ji plnit do polosyta. Uvazovala jsem o 4 salkove verzi asi z nerezu( to by melo byt 200ml?ale nevim jestli me srdce pojme ctyri davky kofeinu). nebo jak jsem nekde cetla je lepsi si ji dolit vodou z varne konvice?dekuji

Si tam nasypte dle libosti. Horkou vodou se dolévá espresso (resp. se točí do horké vody) když to má být víceobjemové, tzv. espresso americano.
Taky nemusíte louhovat celý čtyři minuty, žejo.

Tak zpět, myslel jsem, že jde o french press, a ono je to perkolátoru.

242: Já bych u moka konvičky asi postupoval stejně, jako u espressa, tedy radši správně připravenou kávu nalít do šálku s trochou horké vody, než abych nechal příliš mnoho vody protéct příliš malým množstvím kávy. Otázkou ovšem je, jestli by vašemu kávovému vkusu nevyhověl spíše french press – když jste ještě konvičku nekoupila, určitě doporučuju nejdřív vyzkoušet ten. Pokud jste z Prahy, zajděte si do Bio Zahrady http://www.bio-zahrada.cz/cs/bio-kavarna, nebo do Al Cafetera http://www.alcafetero.cz a tam si french press dejte. Jinde nevím, kde by jej nabízeli, čímž nechci říct, že to jinde nedělají.

Lotka: filtr je NUTNÉ plnit vždy až po vrch!

Já osobně ještě filtr „poklepu“ lžičkou aby káva sedla, káva pak teče pomaleji a je lepší.

Kávovar mám několik let.Je z toho opravdu výborná káva.Bude,když taky koupíte dobrou a voňavou kávu.Mám ale problém s těsněním.Nevím kde jej koupit.Teď mi tahle voňavá káva chybí.Poraďte,nebo zrovna několik kousku pošlete dobírkou.8 cm průměr.Je to ten větší.Junior.Předem děkuji.

Jelikož zvažuji také nákup kafetiéry, úplně mě pohltila vaše diskuse, ale nějak jsem tu nenarazila na někoho, kdo by měl zkušenost s kafetiérami PALOMA od Tescomy. Máte s nimy někdo zkušenost?

Ha, tak už jsem narazila na Syslíka – máte tady ještě někdo zkušenost s Palomou?

Míšo, díky za odpověď. Můžu se zeptat, jak velkou Palomu máte – tedy kolik šálků a jestli víte kolik to je ml? Výrobce – Tescoma – totiž uvádí sice parametry, ale celkové. Mě především zajímá obsah té části, kam se dává voda.

Ahojte, do teraz som používala takýto kávovar a každý kto pil z neho kávu ju vychválil. Tento mesiac som dostala nový riadny presso stroj a niektorí mi tvrdia, že káva uvarená z predošlého kávovaru bola oveľa lepšia… Takže oplatilo sa mi to vymeniť? Aj keď je pravda, že tento nový mi urobí presso ráno 3× rýchlejšie ako predošlý…

Chtěl bych se zeptat jestli náhodou někdo neví kde sehnat kávovarek na indukci max na 2 šálky. Doma už mám tenhle http://www.zkracovatko.cz/ES210l ale prodávají nejmenší na 6 šálků. Jelikož manželka nemá chuť na kávu, popkaždé když ji mám já, tak bych potřeboval ještě jednu menší. Bialetti Venus je taky až od 4 šálků (2dcl).

Dobrý den,

dneska jsem si koupila verzi na 3 šálky v Kauflandu, tak jsem na tozvědává, jdu si hned udělat kafeee :D Jinak děkuji autorovi za návod, bohužel na kávovaru žádný není ;o)

Vážený pane cuketko,

průkaznost mezi používáním hliníkového nadobí a Alzheimerem opravdu je. Ten článek, na který se odkazujete čerpá z 20ti i více let starých výzkumů. Nové studie dokázaly, že hliník opravdu je jeden z mnoha dalších cest k Alzheimerovi. Je zajímavé (smutné), že tak profesionální web jako je alzheimers.org.uk se o nejnovější studie nezajímá.

Komentáře jsou uzavřeny.