Kyselá nad zlato

Definice pana Cuketky – sežere všechno, blbě se u toho tlemí a ještě o tom chce psát. Dnes ukázka zdarma. Pojídání tajemných tabletek z Taiwanu!

Mirakulinizace

Tuhle jsem vás v odrobinkách informoval o zázračném ovoci miracle fruit a jeho účincích na chuťové pohárky. Na závěr odrobiny jsem vznesl dotaz, jestli to někomu náhodou neroste na zahradě a ono jo, roste!

Honza ze serveru Sladke.cz, na kterém udělal pro miracle fruit fandovskou stránku, mi hned poslal poštou balení tabletek s ovocným koncentrátem na vyzkoušení.

O co ve stručnosti jde? Ovoce připomínající zralé kávové bobulky obsahují glykoprotein Miraculin. Ten při kontaktu s chuťovými pohárky mění naše vnímání kyselých a trpkých chutí a obrací je ve sladké. Přesný mechanismus není znám, ale vypadá to, že změní senzitivitu sladkých receptorů, které jako omámené „spínají“ i na kyseliny. Zjednodušeně tak dojde k výpadku kyselé chuti – vnímáme pak jen sladkou, slanou a hořkou chuť.

Zázračná party

Praktické využití tento objev ze 70. let zatím nenašel. O miraculinu se sice uvažovalo jako o náhradním sladidlu, sám o sobě ale není sladký vůbec, vždy je potřeba přítomnost kyselin. Navíc se docela blbě syntetizuje. Co nám tedy bude?

Přece na hraní! Už první experimentátoři s miracle fruit poznali jeho psychedelické účinky na vnímání chutí různých potravin. Ono se to zprvu nezdá, ale stačí výpadek jediné složky chuťového spektra a věci začínají chutnat jinak… ;)

Se zásobičkou bobulek nebo jejich extraktem v tabletkách si tak můžete pozvat svoje známé a vyblbnout se do sytosti. S miraculinem na jazyku budete na několik desítek minut zbaveni jakéhokoliv pocitu kyselosti! Jedná se výhradně o účinky chuťové, vnímání charakterových vad zůstane pochopitelně nezměněno… ;)

Na vlastní pohárky

Svou malou party jsem pojal v experimentátorském duchu a na talířek jsem si nandal několik jednoduchých a snad i trochu zrádných vzorečků. Pak už jen stačilo pocumlat v puse tabletku šlo se nato!

Účinek miraculinu prý naskakuje okamžitě a trvá jednu až dvě hodiny. Tabletka nebyla na pocumlání nijak extra chutná. Nic mi v puse nešumělo, nic mě nepálilo ani jsem necítil nic sladkého. Skoro jako vobyč vitamínová pilule. Zabralo to vůbec?

Musel jsem se přesvědčit a tak jsem si hnedle loknul Coca-Coly. BANG! Nesnesitelně sladká odpornost, nebýt bublinek nedalo by se to snad vůbec pít. Moje pohárky byly tedy úspěšně ošáleny, vrhnul jsem se na degustaci! ;)

Jednotlivé kousky jsem bral docela svižně za sebou. Zapíjel jsem je chuťově stále neutrální vodou (naštěstí!). Tady jsou mé poznámky k jednotlivým soustům:

  • ředkvička – je ředkvička, pálí i chutná stejně
  • rajče – šok! přeslazená maraschino třešnička si dala rande s hráškem! vůbec nechápu, chuťová kompozice obyčejného rajčete skoro v troskách
  • paprika – opět zmutovaný, chrumkavý a sladký hrášek, k nepoznání
  • česnek = hodně blbej nápad, divoká, cukrová ohavnost
  • cibule – statečně sekunduje česneku, podobná cibuli s medem proti kašli
  • řapíkatý celer – nuda! je to opět celer ;)
  • grep – je geniální, sladký jako džem, bez šklebení a přitom stále chutná jako grep
  • citron – chutná jako základ do ledového čaje, na mé poměry nevídaný zážitek!!! oloupal jsem si ho jako mandarinku a celý po dílkách zbaštil
  • kysané zelí – přeslazené a ne zrovna příjemné, až z toho křiví i cuketčí tlamice ;)
  • křen – hryže do nozder bez oslabení, získal ale zajímavé „květinkové“ kvality, které v něm jinak necítím, jeden z nejlepších chuťových zážitků
  • dijonská hořčice – poznámka na papírku dí: neskutečný hnus – výpadek kyseliny odhalil odpornou chemickou dochuť, která je normálně maskována; poučné!
  • tabasco – rajatová omáčka s přebytkem tabasca a cukru, šílený zážitek!
  • omáčka z uzených habaneros – sladké, patro drásající cosi…
  • olivový olej – naprosto beze změny, včetně klasického kousnutí do krku
  • červený vinný ocet – imbecilně sladký kousající cukr, vypil bych ho ale klidně bez potíží dvě deci ;)
  • chleba – stále chleba!!!
  • špek – taky špek! ;)
  • plísňový sýr – ke konci vyčerpávající degustace jsem ho odhadl jako beze změny, ale dvakrát jistý jsem si nebyl…
  • čokoláda Lindt 75% – sladký blivajz podobný čokoládě na pečení, výpadek acidity změnil nejen sladkost, ale změnil i vnímání textury čokošky!
  • tmavé pivo Kozel – je prostě sladké pivo, nazaznamenal jsem proměnu na čokoládový shake jako jiní…
  • káva – překvapivě bez dramatických změn, chuťový profil měl ale nauváženě sestříhanou aciditu

Jak vidíte, ne vždy byl efekt miraculinu předvídatelný a ne vždy příjemný. Pro mě osobně pokusná degustace potvrdila to, jak jsou všechny základní chuťové složky (slaná, sladká, kyselá, hořká, umami) důležité. Kyselou chuť sami o sobě nevnímáme jako příjemnou, u většiny vzorků však její výpadek vedl k plochým chuťovým projevům nebo k vyloženému ústnímu diskomfortu… ;)

Někteří pokusátoři s miraculinem zažili komplexní chuťové výměny. Podle mě jim k tomu ale hodně napomohla představivost. Já jsem většinu vzorků vnímal spíše jako chuťově zmrzačenou, nefunkční. Miraculin opravdu změní jen vnímání kyselé/sladké komponenty, rozhodující podíl chuti, který vnímáme nosem většinou neovlivní. Zážitek s hořčicí ale vyznívá spíše naopak – tam přítomnost kyseliny vyloženě maskovala nepříjemnou dochuť.

Zkušenost to ovšem byla zároveň ohromující i zneklidňující. Po skončení ochutnávky jsem se už už nemohl dočkat, až účinky miraculinu vyprchají. Po dlouhých dvou hodinách jsem si úplně vydechl! Ocet byl zase ocet, po citrónu jsem se uctivě šklebil a rajče znovu chutnalo tak jak má. Člověk zkrátka někdy nepozná, že něco cenného má, dokud to neztratí. Kyselá nad zlato! ;)

Reklama

Komentáře

Kdyby mi kysané zelí nechutnalo kysele, šla bych si asi hodit mašli.
Ale úplně Vás vidím, jak sedíte nad táckem, odebíráte postupně vzorky, konzumujete je a prapodivně se u toho tváříte. :-))))
BTW…stačí, aby jednoho trošku štrejchlo (myslím pepka mrtvice) a bude mít taky pocit, že vše co jí je neskutečně sladké. I bez miraculinových tabletek. Ovšm uznávám, že s nimi je to asi bezpečnější zážitek. :-)))

Zajímavé.
Někteří pokusátoři s miraculinem zažili komplexní chuťové výměny. Podle mě jim k tomu ale hodně napomohla představivost.
Viděl jsem představení hypnotiséra, kde hypnotisovaná osoba s chutí pojídala syrovou cibuli pod sugescí, že je to jablko. Souvisí to nějak s předešlým?

1: Pivli, chtěl jsem napsat přesně to samé o kysaném zelí! Též nikdy nezapomenu sníst citron přikládaný např k rybě. A ještě loudím u své paní!

Tak! To jsou ty zkušenosti z taiwanskych pilulek, co se prolínají se zážitky huličů marihuany (nemám srovnání s těmito pilulemi, ale vypadá to tak). Je to má dávná zkušenost, ale nikoli nepodobná – miraculi, fakt jooo? ;)

Už když jsi to psal na Twitteru, začal jsem spřádat velké plány pro záchranu našeho vinařství :o) Stejně jako Skleničky výše bych si moooooc rád jednu pilulku vycumlal :o)

Pivli:

představa že by to bylo natrvalo mě taky docela slušně děsila, ničmoč zkrátka ;)

1R:

je to možné, spíš kombinace víc věcí. podle mě člověk jen hledá přirovnání k něčemu, co je mu chutí známé/podobné.

citromilii vám závidím, já česnek můžu leda tak dočaje nebo pár kapek do zálivky, nebo do jídla :) ze samotného mě ukrutně kroutí :)))

Šmak:

určitě je to podobné ;) změněné vnímání jako změněné vnímání… tady ale miraculin působí na receptory přímo v jazyce. centrální nervovou nechává na pokoji :)

David:

anóóóó! ;)

Sklenička + J.Č.:

pilulí mám ještě 9, můžete průběžně loudit pod příslibem napsání článku s degustací vína ;)) mylsímk že to ale velká sranda nebude, víno zploští, bude komplet sladké… zajímavé by mohly být eventuelně nějaké nepěkné chuťové ocásky, které by mohly vyléze na světlo… samotného mě to zajímá!!!! víno jsem tedy vynechal, ale rád to nechám na profících ;)

Myslím, že bys se tyhle kouzelný pilule měly automaticky přidávat do cca 85 % tuzemských vín :o)

Teda takové pokusování. :-)

Nehledě na efekt na jazyku to byla pro žaludek docela drsná degustační kombinace. ;-)

Zajímalo by mě, co na tom ty pokusníky tak láká – a jestli se najdou tací, kteří chodí pravidelně na takové Miracle dýchánky.

David:

mylsom že by to nepomohlo, spíš přitížilo ;) uvidíme co řeknou kolegové wineblogeři…

Milan Kryl:

byla to jen soustíčka takže relativně v klidu ;) no, relativně, trošku blbě mi přeci jen bylo ;)))

pravidelně to myslím nehrozí. stačí jednou pro představu jak to bez kyselé vypadá a myslím že už to nebude chtít opakovat. co pokusníky láká?

ZVĚDAVOST! ;)

zajimave, zajimave, jeste by mne zajimalo, jestli se nejak projevi zmena vnimani chuti napr. pri olizovani cuketodznacku? :))))))

s olizováním citronu nemám problém. Jsem schopná sníst ho i na chlebíčku. Citrony, grepy, limetky, pomelo, mandarinky bez pecek -poznám podle vůně, ty peckaté nic moc -ne kvůli peckám, ale chuti.Jediné, co nejím jsou pomeranče. Se slzou v oku vzpomínám na ty kubánské, není lepších pomerančů na šťávu. Juice můžu jen trochu a to s dužinou. Pan 1R mi pomůže, jak se jmenuje ten anglický, dvoulitrový, bývá v chlaďácich. Ten je skvělý, není to z koncentrátu. V Tescu mívají také, litrovku podobného, ale není to ono. :-)))

14. jako že pan C posledními tabletkami pomašluje odznáčky, abychom si také přišli na své? hehe…

Určitě čeká na druhý milion. Ten se ale blíží, jak koukám na počitadlo.:-))))

Taky jsem se chtěla zeptat, co tomu říkal žaludek – zdali kyseliny citronová a benzoová zdárně nekonkurovaly HCl:-)
Ale je to zajímavé, o této srandičce jsem nikdy neslyšela, zas jsem o něco chytřejší, díky;-)

Schnytlik:

vydržte ;))) už jsou odevzdány, touhle dobou už je určitě lisujou vychrtlá dítka někde v číně do formiček ;))

Pivli:

já jsem celkově antidžusovej. občas fresh na snídani v restauraci/kavárně, někdy i doma. ale cokoliv je v krabici nesmí mi přes práh. nechápu na co se to vůbec vyrábí :)

evik:

žaludek pravil něco v tom smyslu že „tentokrát už teda jako napsoeldy, ano?“ a zase se odmlčel ;) jedno je ale jisté – pžežil, sviňa! ;))

15: „Tropicana“? Moje paní toho pije litry, bohužel tu versi bez dužiny. Já mám také rději ty „bits“.

jojojo, to je ono!!! Ta mi tu moc chybí. Stejně jako „kopelka“
Miluju černý rybíz, tak občas koupím nějaký ten juice, co má bídných 25–30% ovocného podílu, ale aspoň se trošku namlsám. U Alberta jsem koupila chlazený nápoj, 750 ml, sice to má taky nějakých 30%, ale měl by být bez chemie a je moc dobrý. Jinak občas koupím grapefruitový 100% a ještě ananansový. Čerstvý ananas nemůžu -blázní mi po něm huba. Tak aspoŇ ten juice.

Tedy nejen kysané zelí, ale neumím si představit jak by asi chutnaly mé oblíbené znojemské okurky…nebo se napít šumáku…nebo bílý jogurt, to by byl asi pěkný plivajz…jste odvážný pane Cuketko, mě by to asi trochu děsilo…

Pane Cuketko, stačilo mi vaše pokusnictví, o pilulky loudit nebudu:-) Při čtení jsem si vzpomněla na něco vzdáleně podobného. Jsem skoro závislá na sladkém (čokoláda, dorty, Snickers, etc:-)) a v touze se té závislosti zbavit jsem vyzkoušela přípravek Cukr Stop – nevím ovšem z čeho byl vyrobený- byl buď ve spreji nebo v pilulkách. A když jste si dal „dávku“, tak cokoliv sladkého jste vložil do úst, bylo najednou hořké takže sladké už jste si nevzal, něco tak hnusně hořkého by člověk dobrovolně znovu nezkusil:-)) Matně si vzpomínám, že to trvalo dlouho, hodinu-dvě , než se obnovila schopnost vnímat sladkost:-)

kde se to da koupit?? uz vidim ty parties po par pivech… o co, ze snim cely citron do pul minuty (je to temer nemozne…)… to nedas… ale jo… ale ne… tak od dvacku… dobra tedy… mnam, mlask, chroup… ty vole, von ho sezral… tady mas dvacku…
zivot v blahobytuv teplych krajinach by jiste s takovouhle pomuckou byl na dosah…

Zajimavy experiment. Komentare z degustace mi pripomely ten forek s ochutnavacem chilli – zacatecnikem, co obcas prijde mailem. :)

Pivli: Kubáňňňňňské pomeranče. Jsi mimo o celý kontiment :)

Kubánský pomeranč je de fakto nevybarvená odrůda Valencie, která vinou vysokých teplot zůstavá i ve zralosti zelená Proto aby dozrála musí mít odpovídající teploty s chladnou nocí a přes den do 20°C tyto podmínky na Kubě nejsou.

Ahoj všem, Pivli, ale ty pomeranče na Kubě jsou, a žádné jiné.
Však je taky oplakáváme od té doby, co se sem přestaly z Kuby vozit.
Ale já myslela, že je to vtip. :-))

34.: Ahojky!!! Už si hrozně dlouhou dobu říkám, kam se zreatila Vimaana1.
Nojo, kubánské pomeranče a bulharské kyselé okurky. To jsou dvě věci, po kterých se mi stýská. myslela jsem pto přesně tak, jako že mi chybí. Nepochopila jsem komentář 29. :-)))) jkao že to nejsou pomeranče z Kuby, ale z Kubáně (bývalé SSSR). Ale asi si sedím na kabelu.BTW:představa, že si dám mirakulín a někdo mi pak přinese lahev bulharských okurek, které jsem nejedla cca 18 let…chce se mi plakat.
J.Č..další statečný!!! Mám dotaz, kde by se dalo sehnat víno Mac Duff´s port tawny. Už mi dochází a v obchodech jsem na něj nenatrefila…Jen objednat přes net. A to bych si musela objednat věci za 3000,– Stačí mi jedna či dvě lahve, nepotřebuju deset, že jo…

ad 33. koukám, že mi v komentáři vypadl zdroj, odkud info o pomerančích cituji. tak tedy citrusy.cz.:-)))

39.Nojo, kočky. Nikde jinde se Starokelt netočí.
Název Starokelt točený vznikl jako parafráze na Starobyla Vznešeného. kdo viděl českou verzi cats í, kdo viděl jen anglickou je to Old Deutoronomy.Kdo neviděl nic, má smůlu. Starokelt je super.
Prague Cats…má srdeční záležitost. Ale nějak nechoděj lidi. já už tam teď taky docela dolouho nebyla, musím napravit. Než skončí…zdálo by se, že to hrozí. Vařej skvělě, Kdo zažil původní tavernu Romance v Radotíně, aspoň to co bývala…stejný kuchař, stejná šéfová.
Kdo tě tam naderigoval? Někdo z Conu? Epi, Ramiréz nebo náhoda?
Párkrát jsem tu dělala nesmělou propagaci, ale představa že tam přísný pan C. přijde a udělá recenzi…on má člověk k těm „svým“ podničkům jiný vztah a často je shovívavý k nějakým těm nedostatkům. Byla jsem u vzniku PC, překládali jsme jídeláky, vymýšleli logo, roznášeli vizitky a reklamní letáčky po Praze…

41, re Prague Cats: A tak podle svého zvyku / zalistuji ve slovníku / abych znala co to znamená…
nikoliv Teach Me Tonight , ale collop.
Moje domorodá paní se tím také předtím nesetkala. Ve slovníku to sice je, ale coby Dialekt, tj nářečí – jaké, to už Collins ED nespecifikuje, prý je to původem ze Skandinávie.
Překládat tímto slovem český výraz „řízek“ mě připadne divná volba; normálně se používá schnitzel. Já vím, je to také převzaté, ale alespoň anglický Angličan by věděl, vo co go.
(Jinak menu je srozumitelné, s americkým hláskováním).

Přiznám se, že už si úplně nepamatuji, co jsem podle čeho překládala. Ale konzultovala jsem to s rodilým mluvčím -Angličanem. Ale znáte to…Někde mám ještě podklady, poznámky k překladům nanečisto. Je to už 3 roky zpátky.
Občas jsem si vypomohla u sousedů v jídelácích, např v pravěku nebo v Celnici a tak. :-)))

Ale co je na webu, v tom nejedu. Jen v jídelácích na place. :-)))) Ale bude to asi totéž.
Vím, že jsme přemýšleli, jestli necháme v angličtině i orig. jména koček z Cats. Ale nechali jsme české překlady M. Prostějovského…

Týmto článkom nalákaný som si objednal balenie tabletiek. Dúfajúc v nájdenie nových chutí som po documľaní začal hľadať čo sa dá zjesť. Výsledok sklamal, zo všetkého čo som ochutnal prekvapili iba limetky, ktoré boli príjemne sladké i keď stále charakteristickou chuťou.
Ešte ich dosť zostalo na skúšanie, tentoraz sa pripravím dopredu a zoškrečkujem si potraviny na ochutnávku. I keď taká ochutnávacia párty (typu doneste čo nájdete doma a nájdite čo ste predtým necítili) nemusí byť tiež na zahodenie.

Scrool:

nové chutě to určo nedodá, mlžy ale poodhalit chutové tóny jinak zakyté kyselostí. hodně záležína výběru potravin :) party učitě… zajímavé by to mohlo být s více druhy piva a vína… ale k tomu jsem nenašel dost odvahy :)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)