7 tipů jak rozjet jedlý balkon — optimisticky, lenivě a zeleně

Zmrzlé muže máme za sebou, zahradnictvítržnice přetékají sazenicemi, takže už není moc na co čekat. Zelenému pučení — zdar, zdar, zdar! ;)

Loni jsem si pro vás spolu s Kami (autorkou Celoroční kuchařky) připravil návod na miniaturní zahrádku na dvou metrech. Letos bych vás chtěl uvrtat do pěstování ovoce a zeleniny přímo na balkoně či terase.

Nic složitého to totiž není a dá se to zmáknout skoro na každém městském balkonu. Za pár let experimentování s takovým pěstováním (OK, přesnější by bylo slovo klohnění ;) mám pár tipů do čeho se pustit a jak to i s minimální péčí zvládnout, aby to nebyla otrava.

Vybral jsem plodiny, které vás budou bavit, a kterým je navíc na balkóně dobře. Pokud si nakoupíte pěkné sazeničky od zkušených zahradníků a nebudete je nějak systematicky trápit — jste v pohodě. Mrkněte se pak i na konec, kde přidávám pár praktikálií co a jak.

Rajčata

Nejvděčnější balkónová zelenina co znám. Rajčata potřebují jen dostatek slunce, dostatečně rozměrnou nádobu a semtam zalít. Můžete si koupit dva druhy sazenic — buď zakrslé třešňové odrůdy speciálně na balkon, nebo obyč tyčková rajčata v plné velikosti. S prvníma to jde skoro samo, stačí i středně velká nádoba (20 cm průměr), základní zahradnický substrát a jedete.

Sám tyhle trpaslíky nemám moc rád, a proto sázím normální rajčata do větších nádob (30 cm průměr, 30 cm hloubka, třeba i děravý kýbl). K těm musíte dát navíc tyčku a ještě v průběhu růstu odlamovat boční výhonky, které se tvoří v úžlabinách listů (když zapomenete, udělá se vám z rajčete obří liána). Práce navíc ale stojí za to, a pokud rajčata i dobře pohnojíte, budou z vás rajčobaroni! Každý rok nakoupím šest nebo osm sazenic, jednu dvě uzdeším, ale zbytek je zdrojem radosti až do září.

Trvale plodící jahody

Balkonová blbuvzrodnost! Měly by se správně sázet trochu dřív, ale opakovaně jsem sezónu zaspal a nic zásadního se nestalo. Sazenice trvale plodících jahod vám vydrží 2 až 3 sezóny za sebou. Já je pěstuji v samozavlažovacím truhlíku, kde mám tři potvory na asi 80 cm široký truhlík.

Jahody můžete mít klasické (velké) nebo měsíční (pidi, lesní, voní jinak). Sežeňte si určitě oboje, ať se nenudíte. Sklízet budete od konce května až do září — jahoda sem, jahoda tam. Sazenice se prodávají ve vaničkách po více kusech, proto k zahradníkovi vyrazte ve více lidech a podělte se, ať ušetříte! :)

Papriky a chilli

Vedle rajčat další teplomilnost, které se bude dařit pěkně na sluníčku. Malinké chilli odrůdy jsou spíš na koukání a vejdou se i do menších nádob (20 cm průměr). Klasické papriky jsou náročnější a vyžadují i pravidelnou a dostatečnou zálivku. Papriky jsou na balkoně něco jako rajčata, akorát to nejsou rajčata. Nic víc v tom není — pusťte se do nich!

Bylinky

Na začátku sezóny nakupte malé sazeničky tymiánu, majoránky, rozmarýnu, máty (pokud chcete tu na mojito, tak mátu klasnatou), saturejky a oregana (stačí fakt ty malinké okolo 20 korun). Přesaďte je do většího truhlíku s lehčím substrátem pro bylinky a máte až do konce roku vystaráno. Tymián a rozmarýn vemte dvakrát, při vaření děsně rychle mizí. V průběhu sezóny pak vysévejte bazalku (klasickou a thajskou), koriandr a perillu dle temperamentu.

Rychlé listy do salátu

Bezva tip k výsevu – rychle rostoucí listí! Odzkoušeno v menších nádobách i v obyčejném truhlíku. Hledejte rukolu, roketu, šruchu, mizunu a mibunu. Postupujte podle návodu na pytlíku se semínky a za dva až tři týdny sklízíte. Všechny tyhle mladé lístky jsou aromatické a lehce nahořklé (šrucha je kyselá). Dají se otrhávat postupně, takže je můžete skoro pořád trousit k jídlům a salátům jako zpestření. Nejlepší vynález a faktická nutnost!

Brambory v pytli

Zkouším letos poprvé, ale už mi to skoro přerůstá přes hlavu! Sežeňte si brambory na sadbu (ideálně nějakou pozdní odrůdu) a jutový pytel nebo velkou nádobu (> 30 cm průměr, > 30 cm hloubka). Funguje to děsně jednoduše  — na dno srolovaného pytle vysypete asi 10 cm vysokou vrstvu substrátu, přidáte 3 brambory, lehce zasypete a čekáte. Jakmile brambory vystrčí zelené růžky, tak postupně substrát přisypáváte do výšky co to jen půjde.

Je to děsná rychlovka a v mém pokusném pytli i v nádobě to brambory profičely děsným tempem. Brambory se sklízejí v momentě, kdy jim začne uvadat a žloutnout nať. Nemůžu se dočkat! :)

Fazolky a hrášek

Obojí je děsná pohodovka! Hrášek se v pohodě vejde do truhlíku (dvě řady, s mezerami 5 cm od sebe), fazole je o něco náročnější a je lepší na ně mít větší nádobu (30 cm průměr pro 3 rostliny). Hrášek stačí vysít podle návodu od semenáře a v momentě, kdy rostlinky vykouknou, tak ještě přidat tyčky, po kterých se budou šplhat. Zkuste si koupit hrášek dřeňový (jí se jen hrášek) i cukrový (jí se celé lusky) a udělat jim závod.

Nic se nevyrovná čerstvému a supersladkému hrášku přímo ze záhonku!

Fazole jsou zase buď tyčkové (budou se pnout po opoře) anebo keříčkové (vytvoří keř a oporu nepotřebují), což můžete skvěle využít pro ideální zaplnění balkonu do výšky. Pokud dáte tyčkovým fazolím ke stěně mřížku nebo bambusové tyčky, vyplazí se klidně i dva metry. Podle odrůdy se pak jí celé mladé lusky nebo zralé a vysušené fazolky.

Praktikálie

Opravdu dobré rady pro pěstování dostanete nejlépe od zkušeného zahradníka. Nebojte se s nimi dát do řeči. Tady jen něco málo na cestu.

Nádoby

Na balkon berte plast. Je lehký, takže se s ním nepropadnete k sousedům a mimo sezónu se dobře skladuje. Při nákupu nádob bacha — dá se při tom utratit hodně zbytečných peněz. Pokud máte co, recyklujte! U truhlíků doporučuji i ty úplně obyčejné a nejlevnější (na samozavlažovací se vyprdněte). Před nákupem si balkón proměřte a mějte pro nákup plán, jinak jste předem ztraceni (např. 3 velké 30 cm, 3 střední 20 cm, 2 truhlíky 100 cm, misky a hotovo).

Hnojení

Tady je nutné si uvědomit, že při pěstování v nádobách se nemůžete spolehnout na přirozený cyklus živin v půdě. V truhlíku se vám nepasou krávy, nemáte tam žížaly ani stejné spektrum mikrobů jako v plnohodnotné půdě. Zároveň z toho ale není potřeba nijak šílet a rvát si vlasy. Pro malý balkon a nízkoúdržbové ambice doporučuji univerzální tekuté hnojivo, které se přidává po kalíšcích do zálivky. Pokud se pak u rajčat, paprik nebo jahod chcete pouštět dál, tak samozřejmě můžete. I to se vyplatí… ;)

Hlína

Čili substrát. Kupujte ho v co největším množství najednou, jinak se nedoplatíte. Substrát v nádobách se postupem času znehodnocuje (zaléváním vodou z vodovodu a vyčerpáním živin), takže počítejte se ztrátami. Jsou to ale ztráty užitečné! ;) Krom kupovaného substrátu se vyplatí pořídit si jako doplňek i písek (nebo perlit) a kompost. Písek substrát odlehčí, kompost jej zase obohatí o živiny. Na takové to malé první pěstování ale netřeba zbytečně prožívat.

Výsadba sazenic

Každá nádoba na pěstování musí mít otvor, kterým odteče přebytečná voda do misky pod květináčem. Na otvor se dává střep (kamínek), na něj lehká vrstva drenáže (písek, kamínky, střepy, perlit) do výše okraje misky a pak teprve substrát. Rostlinky přesazujte vždy večer a po přesazení je zalijte. Pak je den dva nechte vzpamatovat mimo přímé slunce a nakonec je usaďte na stálé místo, které už neměňte.

Semínka

Semínka vysévejte vždy podle návodu na obalu (hloubka a rozestupy). Zhruba ovšem platí, že se semínka dávají do hloubky, která odpovídá cca pětinásobku rozměru semene (bazalka povrchově, hrášek hluboko). Semínka mají ráda vlhko a teplo. Z počátku zalévejte rosením a ne obřím proudem z konve, který je vyplaví.

Zalévání

Pokud můžete, zalévejte dešťovou vodou. Pokud ji nemáte, zalévejte vodou z vodovodu, kterou necháte vždy předem odstát. 90 % problémů se zaléváním plyne z toho, že se zálivka přežene a rostliny trpí přemokřením. Tak bacha.

Využití prostoru

Prostor balkónu zaplňujte i s ohledem na výšku, abyste zaplnili co nejvíce místa. Zkuste si udělat vždy alespoň dvě patra — velké květináče ke stěně, ty menší před ně. Použijte stoličku (na rajče, pod to bylinky), police a schůdky (pro truhlíky), nebo cokoliv, co vám pomůže lézt do výšky! Truhlíky a vysoká rajčata vždy dobře zajistěte před převrácením od větru, ať vám nic neulítne (a nezabije nebohého souseda v přízemí). Využijte stěny i zábradlí. Buďte horolezci. Sápejte se vertikálně!

Ztráty a nepodarky

Určitě budou, tak se nelekněte a nenechte se odradit. Sám prosazuji na zahrádce přístup — více je více. To jest vždycky si toho vyseju o něco víc, pořídím si různé odrůdy, jednu až dvě sazenice navíc a všechno ještě rozkládám v čase. Takže když se nedaří, nebo se něco podělá, tak ztráty oplákávám jen krátce a jdu dál. Optimismus podložený dostatečnými rezervami! :)

Máte tip na osvědčenou jedlou plodinu na balkon? Přidejte ji prosím do komentářů, ať se všichni poučíme. Jsem děsně zvědavý, v čem jedete! ;)

Reklama

Komentáře

Noo, rajčata bych pro ušetření místa zavěsila do vzduchu, daří se jim tam moc dobře, nelámou se a ještě stíní :)

Chystám se na to už druhým rokem, jenže mám balkón v mezipatře a ještě do dvora na sever. Sluníčko jedině dopoledne, tak nevím co na to rajčata a jahody budou říkat. Nějaká zkušenost?

Pěkné pozdravení, zahradníci. Sami nedostatek prostoru pro sázení a pěstování neřešíme, dovedu si ale celkem klidně představit, že bych v domácích podmínkách v šikovné mělčí obdélníkové nádobě zvládla pěstovat třebas ředkvičky.

Jinak k jahodám a kombinaci měsíční a klasické pohromadě na malém prostoru – nejsem si jistá, zda ty klasické pak „nezvlčí“ a nestanou se z nich takové paskvily, něco mezi. Hlavně ale ztratí velikost plodů a mají jen malé jahůdky. Možná ne první, ale následné roky se nám to při kombinaci obou typů na zahradě stávalo.

A poslední poznámka pro autora – v odstavečku „Výsadba sazenic“ je několik písmenkových přežbleptů :)

Pěkný den, lucie

Tak já letos zkouším maliny, ostružiny a angrešt. Uvidíme co z toho vzejde… :-) Loni jsme měli i ředkvičky a byly výborné :-) Jahody jsou samozřejmostí, stejně tak i bylinky.
Všem ať se daří pěstování!

Libeček. Již 3 roky vydržel na balkoně i celou zimu a stříhám ho již od začátku dubna. Hezký den

↪ 2 Lištice: Sever je pro tyhle slunomily blbej, ale jestli vám tam svítí dopoledne, tak to máte alespoň trochu východně :) Rajčata, papriky, jahody asi moc nepofrčí.

Co jsem hledal, tak ve stínu by mohly uspět následující rostliny:

  • listová petržel
  • pažitka, obyč i česneková
  • špenát, saláty
  • měsíčníi jahody
  • listový celer
  • máta (je sice slunomilná, ale zase superodolná), perilla
  • mangold, kadeřávek
  • lichořeřišnice
  • listová hořčice (Brassica juncea)
  • šťovík
  • mařinka vonná (svízel)
  • medvědí česnek (a všechny další podivné česneky)
  • rukola
  • hrášek a fazolky (alespoň při troše přímého sluníčka)
  • meduňka
  • jahodka indická

Více vám určitě poradí i v zahradnictví. Chce to jen nenechat se odradit tradičními tipy (kapradí etc.) a pořádně zapátrat :)

↪ 4 David: Kedluby jsem zkoušel loni, ale měl jsem z toho spíš takové bonzaje :) Cuketu (s lilkem) ale letos zkouším taky, 30cm kontejnery tak uvidíme!

↪ 5 Tetris: ↪ 3 lucianka: JJ, ředkvičky jdou naprosto v pohodě :) Ad jahody — zajímavé, musím si zjsiti víc. Díky :)

Na samozavlažovací truhlíky se vyprdněte, pokud hodně necestujete, jinak je to nutnost.

↪ 9 Alenka: Záleží na jak dlouho jezdíte pryč :) Mám odzkoušeno, že i bez samozavlažovacího to rostliny přežijou 3–5 dní. Týden a více už je ale i tak spíše na zálivku sousedkou :)

Letos zkouším z bylinek poprvé citronovou trávu a smil italský (voní jako maggi), zatím se jim na slunci evidentně líbí :-)

Super tipy, ahhh ty brambory jsem měla zkusit taky.

Chystám se vytvořit samozavlažování přes barel s vodou.
Jinak tenhle rok testuju hrášek.

↪ 10 pan Cuketka: mám balkon na který svítí sluníčko od jedné hodiny až do zapadnutí, myslím, že i když nikam nejedu je samozavlažovací truhlík super, jinak jsem musela zalévat ráno i večer a vždycky se modlila, aby se mi rostlinky vzpamatovaly

Pokud mate nestineny balkon orientovany na jih, tak samozavlazovaci truhliky berte jako nutnost. Jinak sazejte jenom suchomilne rostliny a skalnicky…

↪ 15 marie: ↪ 14 Anonymní: Já mám zrovna ten balkon na jih a bez samozavlažovacích to jde naprosto v pohodě. Ani ty 2 zálivky denně jsem nikdy nedělal. Nechci jim určitě brát funkčnost, na druhou stranu se zase někdy děsně přeceňují :)

My letos zkusíme vypěstovat v pytli kromě normálních brambor i batáty. Už mi tu šplhají po okně, ven se je zatím dát bojím. Jeden jsem zasadila mezi petunie jako okrasnou kytku (inspirace Pinterestem) a do týdne bylo po něm. Chce fakt teplo…

My na zahradě pěstujeme kanadské a kamčatské borůvky. Plodí celé léto a stačí pilně zalévat a je jich spoustu :) letos jsme přikoupili angrešt tak se uvidí :)

↪ 18 pan Cuketka: Koupila jsem normálně v zelenině dva batáty, rozpůlila je, křížem je propíchla špejlema, posadila na kelímky od jogurtu s vodou tak, aby byly tím řezem ponořený. Pak se dlouho nic nedělo, až asi 3 týdnech pustily klíčky. Teď už se jich docela bojím, držej mi závěs v kuchyni a lezou po cuketách a dýních, co mám zatím taky na parapetu :)
Není to můj nápad, náhodou jsem na něj narazila na Pinterestu. Na fotkách to vypadalo na pěknou úrodičku, tak jsem zvědavá :)

Mel bych dva dotazy.Neni uz na papricky pozde? A pak…ma tu nekdo tip jak vypestovat pekne velkou koriandovou nat? diky

Na balkon na jih jsem letos nasadil samozavlazovaci truhlik a je super. Dolevam po trech dnech 5 l vody, obcas s hnojivem – na bylinky zasadne jen organicke! Tymian mam bokem v kvetinaci, je to suchomilna bylinka.
Koriandr roste jako divy, ale uz jsme ho dost otrhali, zkratili tak 5–10 cm nad zemi. Jak ho omladit, proste jen pod soucasny nasypat seminka a doroste novy?
Stejne tak s bazalkou? U te mi vloni fungoval list ve vode, zakorenil, ale seminka by byla jednodussi.

Mirek: Koriandr jsem koupil jako sazenicku na trhu, ze seminek se mi nedari – trva to dlouho a na te trose pudy co jsem mel za oknem jsem prvni zeleny vyhonek hned ususil. V samozavlazovacim supliku sazenicka vyrostla za mesic na pul metru! Asi zkusim sit rovnou do truhliku, teplo na to snad uz bude.

Snažím se v paneláku zahradničit od loňského roku. Něco se daří, něco ne. Ale letos jsem si všimla u souseda, že má na balkoně ve velkém květináči třešeň. Žádného trpaslíka, už má tak 150 cm a normálně plodí. Bomba. :-D

Rézi, prosím, kolik potřebují borůvky světla? Mám sice dobře orientovaný balkon, ale v zábradlí nemám sklo a těsně u něj se mi nic nedaří, protože se tam moc sluníčka nedostane. Tak přemýšlím, co jiného tam pěstovat.

A ještě jedna otázka. Jak na přezimování jahod. Mě letos zašly, protože jsem o ně měla strach a dala na mezipatro v chodbě paneláku. Nejspíš jsem je ulila. Bylo by lepší je nechat na balkoně? Radil mi to jeden zahradník.

Baby karotka, redkvicky, bylinky, brusinky i boruvky, prodavaji se i zakrsly balkonovy stromky, kamaradka pestuje v kvetinacich salat, aloe vera, mam tam i cibulku, na nat. Te se taky dari. Balkon na jih, zalivam tak 1–2× denne. Jen boruvku a brusinku i 3× (ma byt ve vlhku) u nich planuji pro priste samozavlazovaci truhlik. Obcas rosim (jen kdyz si vzpomenu), sem tam zaliju zkyslym mlikem s vodou, nebo hnojivem z kvasnic a roste to jak divy)

↪ 27 Anonymní: Ty jo, tak zrovna ty brusinky a boruvky by me lakaly :) Pry je to vhodne i na ty stinne balkony jak tu nekdo psal vyse.

↪ 26 Věra Bessy: Mam je venku prikryte zbytky vetvi z vanocniho stromku, prezivaji v pohodea kdyz nahodou ne, tak to cele obmovim vcetne substratu a sazenic :)

↪ 22 Honza: Koriandr i bazalku je nejlepsi jet paralelne ve dvou varkach, ktere jsou casove oddelene. Jakmile odroste, tak zlikvidovat a zasit znovu :) V letni spicce mivam i 4–5 kvetinacu s bazalkoh a vsechny se spotrebuji… vice je vice :)

Pěkné, balkon bohužel ale nemám. Máte nějaké zkušenosti s pěstováním zeleniny apod. v bytě? Zatím jsem zkoušela jen bylinky a naťovou zeleninu. Mám hodně světlý byt, kytkám a bylinám se daří.

↪ 21 Mirek: Jak pisu vys, pocitam se svzrostlymi sazenicemi, kterych je ted vsude strasne hodne :) Pozde neni, prave ze tak akorat cas je vystrcit ven.

Skvělý článek! Mám sice zahradu, ale spíš pro děti, takže pěstuji zeleninu stejně v kontejnerech a starých zinkových nádobách (kýble, vědra, sedací vany) na terase. Na brambory se chystám, ale nevím, kde sehnat sadbové. Nějaký tip v Praze? Máte někdo zkušenosti s bramoborami klasickými z obchodu? Bude to fungovat i s nimi?
Jinak z loňska mám zkušenost s pěstováním cuket a rajčat v jutových pytlík a dobrá zkušenost to není. Kořeny hodně vysychají, takže úroda cuket žádná a rajčat velmi malá.

Skvělé nápady! Prosím může někdo popsat jak se používá hnojivo z kvasnic, popřípadě čím a jak přírodním hnojíte doma a na balkóně? Díky
Brambory starší i z obchodu v pohodě. Minulý rok jsem zkoušela pěstovat brambory naklíčené z minulého roku na zahradě v posekané trávě a byla skvělá velká sklizeň.

Já letos kromě výše uvedeného zkouším ještě lichořeřišnici (jedlé listy i květy a přírodní antibiotikum) a ačokču (papriko-okurek) – obě jdou do výšky, ačokča je přímo liána, tak se těším na pěkně zarostlý balkón :) Jo a dobře se prý v květináči pěstuje mrkev: http://permazahrada.cz/…kev-velikou/

Jiank jeden „záhonek“ (truhlík) dostala na balkóně i dcera – nápad jak zabavit a zapojit děti ;) Má tam hrášek, fazol a kerblík :D

A super zkušenost mám s rajčetem divokým – vloni jsem vypěstovala takovou rajčatovou houštinu jenom na okně :) Má rajčátka velikosti třešně, ale ta chuť!!

Připojuji svou zkušenost :-) Protože jsme donedávna neměli balkon (pokud nepočítám pidibalkon v mezipatře), pěstovala jsem všechno za oknem v truhlících. Kupodivu všechno krásně rostlo: jahody, salát, cherry rajčata, bylinky a všechny kytky. Takže na balkoně nebo terase to prostě musí jít samo :-) Pokud máte okna na jižní nebo západní stranu, nebojte se a jděte do toho, rostliny fakt rostou samy. Přimlouvám se ale za samozavlažovací truhlíky a květináče, rostliny v nich mnohem lépe prospívají a navíc se pak nemusí člověk stresovat, když je vedro a není zrovna čas nebo možnost rostliny každý den zalít. Samozavlažovací nádoby se nejvíc vyplatí pořídit v Lidlu (měli je tam letos v březnu a dubnu), stejně tak i substrát. Zboží tam mají opakovaně, tak to stačí jenom sledovat a vychytat, kdy bude k dostání :-)
Co se hnojiva týká, celou sezonu jsem si vystačila s univerzálním tekutým hnojivem Natura od firmy Agro. Používám ho na všechny rostliny včetně kytek a pomerančovníku, můžu jenom doporučit.

Ještě pro Lištici: nám se na balkoně na východní straně celkem dařilo salátu, bylinkám a fuchsiím. Jestli vám tam opravdu svítí aspoň dopoledne, tak by to tam mohlo celkem růst :-) Ještě možná medvědí česnek, ten má prý rád polostín. Zkuste a uvidíte ;-)

Moc pěkně napsaný návod. Z terasy už se mi pomalu stává zahrada se vším všudy, mám již i jabloň, rybíz a aronii :) doporučuji též mangold.

Dobrý den, nemůžu nidke sehnat mateřídoušku. Máte nějaký tip?
Díky,

↪ 38 Ira: Koupil jsem jako sazeničku v zahr. Chládek, Praha 6

↪ 34 Věrka: Lichořeřišnice je nezmar, doporučuju :) Mrkve letos testuju dva druhy, klasickou a malou kulatou, které by měla stačit i nízká nádoba, tak uvidíme :)

↪ 32 Tessa: Sadbové v semenářství u IP Pavlova (roh Vocelovy ul.)

Taky mám v truhlíku poprvé červenou řepu, sazeničky vyrašily ze semínek poměrně rychle a zatím jedou :) Na parapetu čekají na přesazení rostlinky mochyně peruánské (mám bílé lampionky), měly by se pěstovat jako rajčata, takže je čeká velkej truhl :)

↪ 29 Akras: V bytě uvnitř ne, leda za oknem. Jednak pro plodovou zeleninu příliš málo světla, ale hlavně nepřítomnost opylovačů.

Zalévám svojí balkonovou zahrádku vývarem z kopřiv ale stejně bylinky nestíhaj dorůstat jakou máme spotřebu.Mám 11truhlíků máty,10 bazalky,tymian,šalvěj,meduńku a 2kbelíky rajčat.

Skvělý návod a mám radost, že to oslovuje tolik lidí. Příští pátek vychází na tohle téma i článek v Instinktu. Sama mám jižní střešní terasu, takže přes léto pařák neuvěřitelný, ale v loňském roce jsem na ní napočítala 30 jedlých rostlin – rajčata (3 druhy včetně divokých), dýně, cukety, okurky, papriky, mrkev, hrášek, několik druhů salátu, šťovík, rukolu, fíkovník, jabloň, rebarboru, fazole, kukuřici, brambory, ředkvičky, jahody (stáleplodící a měsíční), brokolici (tu na jižní stranu nedoporučuji, brzy vykvete)… Nakonec jsem si i založila FB profil, protože jsem tomu opravdu propadla:-) . https://www.facebook.com/…nknakousnuti
Takže ještě jednou díky za článek a držím všem palce!!!

Nedavno jsem na webu narazil na vermikomposter, mate nekdo zkusenost?

Prima skvělý návod, já bych ještě doporučila kadeřávek (30×30cm nádoba, 3ks rostlin) a mangold a salát, ředkvičky (v truhlících), kromě brambor mám letos v obr květináči i topinambury (na zahradě zlikvidoval hryzec :-))). A upgrade pro odvážné – pořiďte si žížaly a vermikompostér, pak už zeminu jen recyklujete, máte zdarma prima hnojivo a ještě nevyhazujete rostlinné zbytky (bioodpad) do směsného odpadu. A to za to stojí! :-)

NoName – vermikompostér mám a je skvělý. Protože faktem zůstává, že každý rok potřebuji nejakou zeminu navíc a tak místo tahaní do 4.patra starou zem promíchám s kompostem, který mám buď z vermikompostéru nebo normálního kompostéru. Navíc „vodou“ z vermikompostéru hnojím během sezony, jen hnojivo obsahuje méně dusíku.

Spoustu let rajčata, pod nimi brambory, ředkvičky, salát, jahody, fazole, hrášek. Vyrostla i kukuřice a melouny :-) . Borůvky jdou i zimolez kamčatský – sklizeň dvakrát ročně. A klasika pažitka, vyroste i česnek v truhlíku a to i zasazený teď na jaře. Práv teď tam mám i křen a batáty- vyndala jsem je ven a přišly teď deště a zima a myslela jsem, že je po nich, ale něco odpadlo a roste nové – v zimě jsem vzala dvě různé hlízy a dala do květináče, ale rostlo to jak blázen … .Co tam roste pravidelně samo je lebeda- nechávám některé do semínek, jinak přidávám mladé lístečky do salátů a chodí mi je ujídat děti :-) Zkouším prvně lilek a dýni, když šel meloun a ačokču. Jediné, s čím válčívám každoročně, bývají v určitém období svilušky – zasahují pravidelně rajčata i fazole, mini růže i ostružiny, co jsem je tu měla.

a jen jsem prolétla některé příspěvky – mám v truhlících žížaly, dávám jim kuchyňský odpad přímo do truhlíků někam na volnější místo nebo vyčleňuji v rohu – podle velikosti – třeba po slupce z melouna se během pár dnů jen zapráší :-) a zemina je po tom roce pokusování úplně jiná, doporučuji vyzkoušet :-)

Maru: Žížaly přímo do větších nádob jsou super. A přežijí Vám i zimu? Já je tam zatím nedala, protože vím, že vermikompostér by zimu venku nevydržel. A jakou máte orientaci balkonu? Díky:-)R

↪ 1 Bára: Rajčata bych do vzduchu nevěšela, protože se říká, že se jim na balkónech tak dobře daří, protože mají „teplo od nohou“ (teplý balkon pod sebou).
Z naší zkušenosti je to pravda, na balkónech většinou rostou líp než na zahradě..

↪ 55 Radka: Myslím, že jsem někde četla, že zimování se řeší buď tak, že se nádoba se žížalami (kompostér, truhlík, atd) zakope do hlíny nebo řádně obloží polystyrenovými deskami. Osobně jsem se žížalami taky chvilku kamarádila, na zkoušku v bytě, ač máme zahradu a už bych do toho asi nešla – http://blog.florentyna.cz/…iny-s-julii/

Na balkoně mi už krásně raší mibuna a mizuna,po loňském úspěchu jsem letos zdvojnásobila množství této zeleně. Současně s nimi jsem sela i perillu a thajskou a kalsickou bazalku, ale těm se zatím moc nechce. Klíčí opravdu delší dobu nebo mám stará semínka? Zrovna na perillu jsem se těšila asi nejvíc:-(

Přes zimu přečkalo na balkoně i oregáno. O víkendu přidám i rajčata a zatím odolávám pěstování brambor v pytli. I když mě to děsně moc láká. pěstoval to tak i Jamie Oliver, akorát nedosýpával hlínu. Měl celý igelitový pytel hlíny, z boku do něj udělal zářezy nožem a do těch nastrkal brambory. Ne tak elegatní jako juta, ale určitě efektivní.

Tak mě Tvůj článek postrčil, abych konečně dojela do tržnice pro sadbu rajčat a dala je do země. Měla jsem hanebný skluz, ale z té Vltavské se s kočárem ták blbě přechází ta silniční spleť :)

V zelených nádobách s něčím modrým v pozadí máš brutnák?

↪ 58 Siska: Perila klíčí celkem rychle, tak možná opravdu mizerné osivo.

↪ 52 Maru: Batáty? To zní moc zajímavě! Viděla jsem je v Globusu ve dvou barevnostech listů u okrasných květin, ale nevím, jestli to jsou jedlé, nebo jen nějaké okrasné kultivary.

Dobry den. Mame nějakou radu na pěstování na balkoně v Praze, kde hrozí, ze první návštěva budou holuby ? Balkon je do ulice a cely den na sluníčku.

↪ 61 Ivana: Na balkon by možná šla přidělat nějaká síť proti holubům…
Nám na meruňku nalítávají vrabci a na záhony straky, takže já a pes plašíme, zatímco nás zbytek rodiny pozoruje z okna a chechtá se :)

Letos jsem se těšila konečně na velkou úrodu borůvek (je v květináči venku na zahradě), protože loni jsme sklidili jen 5 (slovy: pět) kusů :) A včera jsem pozorovala čmeláka, jak se snaží opylovat květy, svou vahou jeden po druhém urval. Myslel to, chudák, dobře, takže jsem ho nechala a šla si zaplakat domů :D

↪ 60 kami: tak zrada je tedy v osivu, škoda. Kupovala jsem ho na Aukru, u nás sice bývá občas k sehnání asijské řada od firmy Semo, ale perila na mě zatím nikdy nezbyla. Tak jdu shánět znova.

Kromě již zmíněných se ještě dobře daří kopru, celeru (na listy), a jarní cibulka mi loni vydržela az do podzimu :)

Ja si druhym rokem uzivam toho, ze mam balkon a zahradnicim pomerne uspesne az na to prezimovani :-(. Jahody vychcipaly vsechny, krom jedne a z bylinek tymian, rozmaryn a medunka, levandule a navrch ruze. Mela jsem vse zakryte chvojim, balkon mame zaskleny, takze myslim spis ze to uschlo nez zmrzlo :-(. Jak casto pres zimu zalivate nebo jak zazimovavate? Jinak rajcata se dari uzasne vsechna mozna, bajecne prezimoval estragon, saturejka, mata, snytlik, celkem dobre libecek, oregano petrzel. Letos jsem pridala hrasek a planuju jeste zkusit dyni. Jako nejedly bonus mam kastan (tedy jirovec) a asi 0,5 ctverecniho travniku pro kocky … Doufam, ze se jim na valeni bude libit vic nez loni truhliky s jahodama :-D.

Czaky: Mne vsechy bylinky, krome tech, ktere opravdu nemohou byt venku – treba rozmaryn – prezivaji celou zimu na terase. Pokud vim, tak se ma zalevat vzdy, kdyz prestane mrznout, protoze uschnuti je opravdu casty problem.

↪ 65 czaky: JJ, pokud mi neco chcipne v zime, tak taky ususenim. Nijak exra jsem to nevymyslel, snazim se to nejak prubezne hlidat ale se stridavym upsechem. Napr letos prezilo skoro vsechno, ale nekdy se to proste nezadari… :)

Jsem rada, ze v tom nejsem sama, letos zkusim zalivat v zime krapet vic :-). Ted mam jeste jeden cerstvy dotaz, pri posledni obhlidce „zahradky“ jsem zjistila,ze mi rajcata nejak divne sili. U zeme maji porad tenoucky stonky a az tak 15 cm nad zemi sili. Jako ze nahore jsou 2–3 nasobny proti u zeme, to se snad nemuze unest ani s tyckama. Nemate s tim take nekdo zkusenost? Prihnojit? Zalit vic? Min? Prisypat zeminu vys? Ale tak vysoky kopecky stejne asi nezvladnu :-O… Diky predem!

↪ 68 czaky: A zasadila jste je hlouběji, než byla předpěstovaná? rajčata ze sadby se sází tak asi čtvrtinou stonku do země (s odlámáním listů). Předpěstovávají se v menší hloubce, než je ideální, aby rychle vyklíčila, ale pak je potřeba dát je hlouběji, aby měla dostatečný kořenový bal.

Jinak různá ztenčneí stonku bývají typická pro rostliny, které „nastydnou“ ale víc to dělají tykvovité, rajčata ani moc ne. Nepřemrznou, ale teplota klesne pod 5 stupňů a to je zarazí, většinou na té spodní části stonku.

Experimentuji již několikátým rokem, nejdřív jsem začala pěstovat květiny a bylinky, pak jsem zkusila:

  • cherry rajčátka, ty pěstuji od té doby pořád,
  • jahody (měsíční a klasické jednoleté),
  • cukety (pokud z nich nic nebude, aspoň krásně kvetou),
  • šalotky (cibulka, která super roste),
  • hrášek,
  • bylinky (máta, bazalka, tymián, kopr atd.),
  • rukolu, ruketu, špenát, mangold,
  • papriku.
  • lichořeřišnice, jedlá květina, krásně barevně kvete a lze si zakoupit jak popínavou variantu, tak i nízkou.

Kami: urcite jsem je davala hloubeji nez meli korenovy bal, ale jestli ctvrtinu stonku nevim, ale listy jsem neodlamovala… Mozna to je fakt tim, ze bylo chvili chladneji, sice kdyz byly ranni mraziky, tak jsem zavrela skla, ale i tak tam asi bylo chladno :-(… Myslite, ze ma cenu je ted zkusit prihrnout aspon do puli toho zuzeni? Nebo je zkusit opatrne poddolovat a cela zapustit hloub a zasypat? Nebo proste jen doufat, ze to preziji takhle?

↪ 71 czaky: Nevím, hádám, že přežijou, možná budou trochu hůř plodit, výrazně ztenčeným stonkem jim pak vázne zásobení.

↪ 55 Radka: balkon na jih, žížaly přežily, netuším, zda všechny, ale nějaké jsem tam našla :-) jinak já většinu těch nádob dávám na podzim domů, rajčata ještě nějaký čas rostou, jednou to vypadalo i nadějně, že je na jaře vyndám ven znova, ale zatím se nepovedlo. Zato brambory se takto dají pěstovat celoročně – ne teda s výsledkem jako přes léto nebo venku, ale něco tam vždy je – nedávám tam přes zimu sadbové, ale když mi něco naklíčí doma, tak buď tu bramboru, nebo jí jen kus odkrojím – prý se to tak dělávalo za války.

Ahoja, děkuji za užasný, inspirující článek!
Mám v práci krásné vzrostlé chilli papričky. Mohu je dát na balkon se směrem na východ? Máte prosím nějaký tip?
Děkuji,
Mikaeala

Typ pro cestovatele – bez balkonu, s touhou po bylinkách. Zatím je to testovací betaverze, ale fungovala skvěle na předminulých 7 dní :-D. Na květináč s bylinkou navléci igelitový sáček s dvěma dírkama. Na květináč svítí slunko, trochu se to tam paří, tím pádem nevysychá a pěkně se to samozavlažuje. A velmi se to tomu líbí. Zatím použito pouze na malých semenáčcích.
Sama nevím, jak to bude dramatické až to v neděli rozbalím :-D.

↪ 10 pan Cuketka: Vydržely mi to bez zálivky od souseda dokonce 14 dní. Bohužel sousedi jsou… no húsky jsme spolu nepásli, aby dostali klíče a příbuzní bydlí daleko.

ačokča :) je dobrá a má i mnoho léčivých účinků.. kdo nezná, nechť googluje.. a pozor – při pěstování je možné, že se doplazí až k sousedům :)

já jsem letos na balkoně vysadila do truhlíku baby karotku, mám rajče – doporučovali cherrolu F1 – rostla krásně. Z hrachu doporučuji Oskar – vyzkoušeno již několik let, skoro všechen vzejde a je dobrý. Samozřejmě bylinky základní a jahody. Vydloubla jsem pár lesních jahod a kupodivu se nádherně chytli a krásně rostou a množí se. Super. Řekla bych, že vypadaj lépe než koupené převislé:)

Tak já mám na balkoně, v truhlíku jahody, dneska budu přesazovat rajčátka (ty jsou zatím na okně v kuchyni) pak tam mám šťovík, hrášek, a rybíz a borůvku

Že by jen na mém balkóně bylo tolik škůdců a plísní? Většinou napadnou cokoli mšice nebo nějaké padlí, když ne svilušky…prý je to tím, že tam není dost vzduchu, větru. Fazole začnou výborně, ale vprostřed léta stěží přežijí – a když to chcete jíst, postřiky moc neužijete. Řeřicha i petúnie lákají mšice, vydržela levandule a juka…jinak též rozmarýn, který dávám na zimu na parapet dovnitř. Z bylin ještě mívám majoránku nebo oregano, petrželku. Místa je málo.

↪ 80 vilemina: mám podobnou zkušenost, měla jsem zatím víceméně jen bylinky. ale vždy se do nich něco pustilo. Potvory mi odrovnaly i citroník. Loni jsem měla několik druhů bazalek, dařilo se jim krásně – a když jsem se chystala na první sklizeň, zjistila jsem, že jsou plné ne mšic, ne pavoučků, ale pěkně vypasených housenek!!! To vás pak chuť na pesto nebo caprese rychle přejde:) Takže teď pěstuju bylinky jen vevnitř, ale to jsou pak zase takoví chcípáčci… :(

Ach jo,
Narazila jsem dnes na tento článek, kterýžto je prachsprostým obtahem tohoto článku p. Cuketky.
http://zena.centrum.cz/…clanek.phtml?…
A poněvadž nemám facebook, nemůžu tam napsat komentář. Napíši alespoň mejl paní autorce Ilonně Víchové. Opravdu je tak nemožné dát do článku zdroj?

↪ 7 pan Cuketka: Super, díky. Máme úplně stejně orientovaný balkon – severovýchod. Loni jsem jela na perille a podobně, co mě štve ale je, že na takovém balkoně se moc nedaří bylinkám. Ještě tak tak máta, ale na bazalku a spol možno zapomenout.

↪ 84 Hanka: Hmm, to je od „autorky“ velmi šlechetné, nic to ale nemění na tom, že tenhle způsob „citace“ – bohužel naprosto běžný – rozhodně není v pořádku. Zvlášť pokud za něj „takyautor“ dostane honorář. Odkaz pod článkem čtenáře stejně ani nenavede na původní text… Pro Vás nicméně každopádně palec nahoru, že Vám tyto věci nejen nejsou lhostejné, ale něco pro to i děláte!

↪ 86 yannka: Souhlas, není to úplně košer, avšak přiznávám, že mě nadchla i tato oprava – čekala jsem sveřepou ignoraci.
(ad 85. lucianka: pod článkem jest nyní uveden zdroj cuketka.cz)

↪ 82 Hanka: Díky za zastání, sehnal jsem si kontakt na autorku a dám jí vědět. Určitě se mohla zeptat, občas tyhle typy článků (podobně teba chlebové) přepracuji a dám k dispozici. Takhle nějak si ale představuju spíš narychlo opsaný domácí úkol o velké přestávce… :)))

náhodou jsem zabloudila na tyto stránky z Žena cz. nebudu hodnotit původnost obsahu, ale článek na Žena cz mi přijde lépe stylisticky i obsahově zpracovaný. Když píšou o pěstování neprofesionální zahradníci, vždycky je to problém. jsou to zážitky, pocity a domněnky šikovně poskládané, aby to hezky znělo uším cílové skupiny. nevím nevím, jestli jste udělali dobře, že jste si sem prolinkovali jinou cílovku :-)

Mám balkón na východ, sluníčko jen do oběda. Každý rok tu máme rajčátka, jak tyčková, tak keříčková, sice nebudou tak brzo zralá, jak ta na jižní straně, ale chuťově jsou skvělá i když třeba trochu později. Letos jsem si pořídila 4 patrový foliovník, ve kterém mi už kvete lilek. Z dalších rostlin máme jahody, papriky, chilli papričky, cuketu, okurky (salátové i speciální bílou odrůdu), ačokču, lichořeřišnici, fazole, hrášek, pepíno gold, slunečnici a letos poprvé i dýni, z bylinek všechno možné, letos poprvé kopr compact a musím uznat, že je mnohem bujnější než klasický. No a bylo tu zmíněno i mé oblíbené téma virmikompostér, mám ho doma sice jen rok a půl, vytvořené vlastnoručně z beden zakoupených v ikei a malé násady kalifornských žížal, investice max. 300 Kč, ale nedám na mé žížalky dopustit, jsou to skvělé pomocnice a mám je celoročně v kuchyni, nesmrdí, neutíkají, jen stále pracují ;-) během této doby se jejich počet zvýšil mnohonásobně a jejich kompost i „čaj“ jsou opravdu k nezaplacení… všem pěstitelům, přeji hodně zdaru a málo škůdců( a že nás ti škůdci a choroby, někdy dokáží pěkně pozlobit, naštěstí slimáci na balkóny nelezou) :-D

↪ 90 Maculka: Váš vermikompostér by mě moc a moc zajímal:) Již dlouhou dobu řeším, jak v bytovce nakládat s bioodpadem a zatím nic…žížalátoru jsem se dost obávala, jestli nesmrdí a nic nevytéká. Tak jak to je? Díky za tip!

Pěstování v nádobách je super. Bezva jsou třeba jedlé květy – jak už tu někdo zmínil lichořeřišnici, já pěstuju taky měsíček, macešky, dají se jíst i květy rukoly, pažitky, ale i třeba hrášku (vlastně jsou jedlé – a chutné – celé výhonky). A navíc na jídle krásně vypadají.

↪ 46 NoName:

↪ 91 Jana: No uplne nevoni a obcas se objevi musky. Jinak je super treba doma vyrobeny z krabic z Ikea. A zizaly caj ( to co vytece do spodni nadoby) je vyborne na hnojeni. Jahody pak rostou o sto sest.

Pěkné balkonové kompendium.

  • Rajčata jsou jasná tutovka, slušný ke koupi nebývají, nebo je cena děsivá. Bohužel mi každý rok slušně nasazené keříčky napadl moribundus vyznačující se zfialověním a uschnutím velké většiny listů. Možná plíseň, možná přehnaná zálivka.
  • Potom jsou fajn ředkvičky, až tři (nebo čtyři?) sklizně, ale výnos slabší, aspoň v případě pěstování ve sponu dle návodu.
  • Chilli papričky jdou dobře, i ty ze semínek z vaničky z hypermarketu, ale jdou po nich mšice, potvory, listy napadnou a ty pak opadnou.
  • Letos testuju mangold, špenát. Zatím to něco dělá. Kromě toho jsem spíš z legrace koupil maliny, ostružiny a borůvky, ty borůvky přinejmenším první rok asi nic.

Problémy způsobuje zejména malý balkon a jeho využívání k banalitám jako sušení prádla. Potom vítr, nemusí rovnou rostliny převracet. Pozor na zalévání sousedů při zalévání, mohou mít prádlo a nemusejí v hliněných batikách rozpoznat geniální umění. Slunko. Mám balkon trochu na jih a hodně na západ, takže je tam odpoledne ve „stínu“ až 60°C.

Ale je to úžasná zábava.

↪ 95 Aemilio: Mangold je tutovka, jen pozor na mšice, pokud už je na balkoně máte na chilli. Roste jako blázen, doporučuji hodně stříhat, tím víc se pak zelená.
Bez echt-chemie na mšice pomáhá mýdlová voda.

Prosím poraďte s následujícím problémem a to, jak zabezpecit paraper:

  • nemáme balkon, jen parapety, které mají celkem velký sklon
  • bydlíme v nájemním bytě takže vrtání do fasády/parapetů moc nepřichází v úvahu

Takže hledám nějaké řešení, jak s co nejmenším zásahem zabezpečit květináče a truhlíky proti pádu z parapetu.
Díky za každý nápad! :-)

↪ 96 Tashi: Máme a měli jsme to také tak. V oknech obou bytů máme navrtanou zábranu, u rodičů klasickou ohrádku, tady jen takovou bíle nalakovanou laťku a 90% rostlin v samozavlažovacích truhlících (Frajman, nebyly nějak zvlášť drahé), u kterých jde pomocí nožičky sklon vyrovnat (aspoň u nás). Aktuálně to přidělání vypadá takto (zrovna začala oprava fasády, takže je tam prach a asi to dočasně budeme muset odvrtat a přidělat znovu). http://twitpic.com/e6ql6r
Zrovna takový zlešovák by podle mě majitelům nemusel vadit, naopak, poslouží i dalším nájemníkům, kdyžtak se prostě zeptejte a vykreslete to jako nejužitečnější věc na světě, která zvyšuje hodnotu bytu:)

A coz takhle udelat do kvetinacu nahore po obvodu dirky a proste je privazat k necemu co je vevnitr (topeni?)? Okno by pat melo jit v pohode otevirat a zavirat…

↪ 96 Tashi: Já bych to uchytil jen k parapetu dole, pokud je obyč plechový, tak dvě tři dírky snese. Udělat normálně ohrádku na truhlík, podložit dole, aby byla horizontálně a proti pohybu chytit k parapetu :)

Zdravím záhradníkov.
Tak ja mám kríčkové paradajky na okne. A…nič z nich nemám. :D S láskou pestované zo semienok, vyrástli trochu, ale zatiaľ nie je žiadna známka toho, žeby mali plodiť. A bylinky sa mi vôbec nedarí pestovať zo semienok. Už druhý rok sa o to snažím a nič. Tento rok vyzeral nádejne aspoň pre koriander, ale…zabudla som kvetináč raz na okne a…uschlo to.
Ach..som zvedavá, kedy ma pustí tá moja chuť do záhradníčenia, keď sa mi veľmi nedarí. :D
Zdravím a ďakujem za veľa podnetných tipov a receptov. Niektoré sa stretli s úspechom (Ovečka na čierno = mňam, aj keď sme vzali v obchode prvú časť ovce, čo sme našli – inú nemali), iné boli prepadák (to vegetariánske čosi s šošovicou – muž sa búril :D).

Ahoj, môj hrášok to v určitej fáze vzdal, ďalšia várka presne v tej istej fáze tiež – možno som ho nechala príliš na slnku, stalo sa to už niekomu? (mal cca 5 cm a uschol)

↪ 100 Maja: Ja som tiež večný začiatočník. Ale čo kupujem sadenice (vyjdú ma výhodnejšie než moje nervózne pokusy) a mám to v samozavlažovacích, ani na brutálnom južnom slnku mi nič neumiera (netreba zalievať každý deň, väčšinou stačí raz za týždeň, čo bolo v klasických kvetníkoch, umrelo po pár dňoch tepla aj pri každodennej opatere)… a paradajky vám ešte možno nasadia, mne minulý rok vyšli trochu neskoro, ale plodili snáď do konca októbra:) Sú dosť na slnku? Majú kvalitnú zeminu? Chcú veľa vody, živín a slnka.

Tak to je nádhera. Taky se snažíme doma sadit bylinky, ale takovouhle sbírku ještě nemáme :D

Pan Cuketka asi umřel. Dříve jsme na tento blog chodil skoro každý týden. teď je tady nuda a reklama.

Doporučuju pažitku, v truhlíku na jednom místě i přezimuje, a když jí trochu hnojíte, jede jak blázen. Pak mám kanadskou borůvku, taky přes zimu na stejném místě bez problémů přežije. Rajčata jsou super, letos zkouším menší odrůdu řepy.

Ahoj Cuketko, procetla jsem si po case znovu tento clanek a chtela jsem se zeptat, jak se Ti vyvedly ty brambory? Ja sehnala fialovou a ruzovou odrudu, a docela se povedly :-)

↪ 108 plavalaguna: Brambor byla z pytle i nádob hromada, ale byly malinké. Podařilo se mi to párkrát docela vysušit, tak mi zkušenější zahradnící říkali, že to bylo asi tím (hnojivo sem dával).

Nejvíc se mi určitě povedly papriky, rajčata, jahody, hrášek a zelené listí. To šlo všechno jako na drátkách. Vydařil se mi i mangold a kadeřávek. Ne superobří, ale můj :)

Milý Cuketko a ostatní pěstitelé, fandím vašemu pěstitelskému úsilí, zeleň je fajn , zvlášťě přinese-li navíc i užitek. Problém s malými bramborami je zákonitý důsledek toho, že brambory /stejně jako rajčata/ jsou plodiny náročné na výživu a vláhu. A potřebují také svůj prostor!!! DO DŮLKU /PYTLE ČI NÁDOBY/ DEJTE JEN 1 NAKLÍČENOU BRAMBORU – stačí velikost slepičího až kachního vejce – záleží víc na množství klíčků než na velikosti brambory/ Vůbec nemusí být sadbová – ale ať není nahnilá ani jinak nemocná – poněkud scvrklá nevadí, ať má co nejvíc rašících klíčků – sázejte v dubnu – někdy se dá i koncem března, když je teplý rok – kdyby hrozil noční mrazík, , zakryjete. Nádoba 30×30 cm – tedy necelé 3 litry zeminy jsou málo prostoru a málo živin – chce to aspoň 3 x tolik /představte si, kolik zabírá 1 kopec na poli … chcete-li na poli vypěstovat sadbové – tedy menší brambory, zasadíte je blíž k sobě a ony nemají tolik živin a místa, proto jsou menší/ Jutový pytel je sice estetičtější než igelitový, ale přesychá – třeba si ten igelitový dejte do juty – nezapomeňte na odtokovou díru vespod a něco pod to, ať neteče k sousedům pod vámi. Máte -li kompost, je to ideální, nebo přimíchejte rohovinu nebo trochu granulovaného hnoje – dobré i pro rajčata a papriky . Jinak vřele doporučuji pěstování větších rostlin, hlavně rajčat ve velkých igelitových silnostěnných pytlích – nasype se tam kýbl substrátu – přebytek se sroluje a za chladného počasí – jaro, podzim se vyroluje a chrání před omrznutím. Prodávané substráty jsou také rozdílné kvality – i to může být někdy příčinou nezdaru. A pokud se vám podaří zasadit si nějakou ranou odrůdu, kterou sklidíte začátkem prázdnin, můžete do podzimu stihnout ještě další cyklus. Ať se daří!

Loni se dařilo na balkóně rajčatům a papričkám. Byla tam i fuchsie ale svinuška byla silnější než mé nervy s postřikem. :-)
Letos jsou na balkoně rajčata u nich rukola, jahody, nějaké ty bylinky a právě zasazená šanta kočičí a kozlík lékařský pro kočky. Uvidíme jestli vydrží, už teď mají „ožrané“ špičky. Chtěla jsem se zeptat na 0,5m trávy pro kočky, jak a co jste zasadila? Jen travní osivo? Nebo něco jiného? Případně poraďte jak vytvořit do cca 15 cm vysoké nádoby trávník ve kterém se poválí kočky… Jo a hrášek do jaké nádoby? Stačí truhlík? cca 60 cm?

↪ 112 Alena: Zrovna dneska jsem videla kocici travu v Baumaxu. Nijak jsem to nezkoumala, ale vyslovene to inzerovali jako kocici travu.

Zaujalo me pestovani na balkone i angrestu,boruvek,malin a vsech tady tech keriku.Jak moc potrebuji prostoru?Chtela bych to zkusit ale balkonek mam docela malinky staci kybl nebo kvetnik?Nebo to musi byt neco vetsiho,diky

↪ 19 Réza: Dobrý den, kdy vám borůvky začaly plodit a kolik máte rostlin, že plodů máte spoustu ? :-) Já jsem letos pořídila první, rostlinka má odhadem tak 30, 35 cm , sázela jsem minulý měsíc do větší plastové samozavl. nádoby, přihnojila jsem zatím 1× hnojivem na borůvky /kupovala jsem ho dodatečně/, nemám zahradu , takže východní balkon. A jsem zvědavá, jestli se dočkám plodů už letos. :) Nebo vůbec, jedna známá, nyní borůvkovo-balkonová skeptička, zkoušela a neuspěla.

↪ 2 Lištice: Dobrý den, mám ca východní balkon, sluníčko na něj svítí dopoledne, před ani ne měsícem jsem sázela do truhlíků sazeničky jahod a v tomto týdnu už jsem sklidila první jahodu, některé z rostlin mají nasazeno na trsy plodů, některé zatím jen jednu, pár. Jahůdka byla sladká, dostal ji synek. Určitě to zkuste :)

Dobré dopoledne, konečně jsem přišla k balkonu a letos zasadila. Sázela jsem před 3,5 týdny, balkon je slunný dopoledne, nezastřešený.

Pěstuji:

  • jahody – převislé balkonové stáleplodící (prvni plod tento týden, už dozrává další, některé z rostlin mají nasazené trsy) a 1 růžovokvětou
  • rajče, mělo by mít malé srdčité plody
  • borůvku
  • jahodovou mátu
  • pár rostlin květin (3 sazenice se nechytly)
  • dneska budu vysévat hrách
  • dostanu ještě medvědí česnek, semena mrkve, ktera se kamarádce osvedcila na truhlík, a aloi

Uvidíme :)

Ako to robíte v zime. Nechávate truhlíky na balkóne premrznúť alebo ich beriete dovnútra?

Na baloně pěstuji s úspěchem již řadu let a přidám několik svých tipů:

1, Nejdůležitější ze všeho je půda. Stačí obyčejný zahradnický substrát provzdušněný trochou perlitu a prohnojený kompostem a máte vyhráno. Každou sezonu dávejte nový čerstvý mix.

2, Druhé nejdůležitější je správné hnojení, protože v nádobách je jen omezené množství živin (startovací kompost). Zcela postačí obyčejné guáno nebo jiné přírodní hnojivo – koupíte v hobbymarketech či zahradnictví. Velmi se mi osvědčila mykorhíza. Používám tento koncentrát, vyjde to ve výsledku levněji než různé značně ředěné přípravky: http://www.kouzelnehouby.cz/…hnojivo-20g/

3, Určitě vyzkoušejte kromě plodin zmíněných v tomto článku ještě Okurky (nakládačky i salátové), do truhlíku kadeřavý salát (na protrhávání), do většího hlubokého květináče (průměr 50cm a více) několik kedluben a také libeček (do většího kýble)

4, Místo květináčů si kupte kýble z Tesca – stačí ty obyčejné levné co se používají na podlahu. Lepší jsou světlé, nebude se z nich tak rychle odpařovat voda vlivem přehřátí na přímém slunci.

5, Na rajčata velmi doporučuji koupit velké levné hranaté kýble co se používají také na vytírání podlahy. Do nich dávám pytle (pletené, z plastových vláken, musí propouštět vodu) naplněné zeminou a v nich vysázená rajčata. Pak zalívám tak, že napouštím hranaté kýble po okraj vodou. Pytel nevyplní celý hranatý prostor a v rohu je volné místo, do kterého leju vodu. Někde se uvádí, že se rajčata nemají topit ve vodě, ale není to až tak pravda. U mladých malých rostlin je dobré nepřelívat a udržovat vodu jen do cca poloviny. Jak se chytnou a začnou rapidně růst tak jim dopřejte co nejvíce vody. Mě takto dorostou na balkoně až do stropu a sklízím je na kila :)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)