Sezonní domací specialita! Bezový sirup

Všude venku právě kvetou milóny květů divokých růží a bezu. Pokud chcete pro sebe uchovat alespoň část těchto nádherných slunečních dnů, zkuste si se mnou vyrobit bezový sirup. Já se přiznám, že letos budu vyrábět poprvé a vůbec netuším jak na to ;) Podle dostupných receptů potřebujete pouze květy bezu, cukr a citróny (eventuelně kys. citronovou). Pampeliškový med jsem letos propásl, bez bezu bych byl už opravdu bezzz sebe ;)

Máte nějaký oblíbený a osvědčený recept na bezový sirup?

Reklama

Komentáře

Na sirup recept taky nemám, ale možná přijde vhod recept na bezinkovou limonádu. Je to mírně šumivý, osvěžující pitíčko.
4 l převařené vody
500 g cukru
4 velké květy
1 citron nakrájený na tenké plátky
-vše dát do 5-ti litrové sklenice, převázat gázou, každý den promíchat a nechat týden na sluníčku, pokud není teplo a sluníčko nebude to ono. Potom slít do lahví a pár dní nechat uležet v chladu.
Vychlazené s ledem v letním parnu je to jedinečné pití.

Ty jooo, Ivi děkuji!

Vzledem k tomu, že je venku hezky, mohlo by to pěkně vyjít a pořdně nabublat. Jen doufám, že mně ta lahev potom nevybuchne :o)

No když už je to stočené v lahvích v lednici, tak občas pootočím uzávěrem a nechám ufouknout bublinky, ale nebezpečí je když zůstane láhev někde v teple, to je potom fofr :o)

Některé recepty na sirup, které jsem našel a ze kterých nakonec aproximuji svou verzi:

1) Ingredience: 20 květů bezu, 2,5 l vody, 70 g kyseliny citronové, 3 kg cukru
Postup přípravy: Oprané květy zalijeme převařenou vodou, přidáme kyselinu citronovou a necháme 24 hodin odstát. Poté květy scedíme, přidáme cukr, necháme přejít varem a horké lijeme do připravených lahví.

2) Ingredience: 600 g cukru, 1 l vody, 15-20 bezových květů Postup přípravy: Cukr rozpustíme ve vodě, opláchnuté květy dáme do vody a za občasného míchání louhujeme asi 20 minut. Odstraníme z ohně a necháme vychladnout. Květy scedíme a máme lahodný letní drink.

3) Do 2 l převařené a vychladlé vody rozmíchejte 8 dkg kyseliny citrónové a vložte 15 čerstvých květů koziček. Nechte 24 hodin louhovat, pak přeceďte, nasypte za studena 2 kg cukru krupice, občas zamíchejte a po rozpuštění nalijte do sklenic.

4) 20 květů bezu
1 citron
2 kg cukru
40 g kyseliny citrónové

20 květů černého bezu a 1 nakrájený citron vložíme do nádoby (osvědčila se mi 3 litrová zavařovačka) a zalijeme 2 l vody. Přes noc necháme stát. Pak přecedíme přes utěrku, plínku nebo tak něco do hrnce, přisypeme 2 kg cukru a 40 g kyseliny citrónové. Nahříváme až k varu, mícháme. Ještě horký sirup naléváme do lahví, hned zavřeme.

5) 32 květů černého bezu
4 l vody
16 dkg kyseliny citrónové nebo šťáva z pěti citrónů
4 kg cukru krupice
Čerstvě natrhané květy s co nejkratší zelenou stopkou na chvíli rozložíme na novinách, čímž je zbavíme hmyzu. Do převařené vody namočíme bezové květy a necháme je zde celý den. Druhý den šťávu přecedíme přes jemné plátno, přidáme do ní cukr a kyselinu citrónovou a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Šťávu můžeme chvíli povařit, aby se nám cukr rychleji rozpustil. Vzniklý sirup nalijeme do čistých lahví, dobře zazátkujeme a uskladníme v chladnu.

Tak a teď cuketko raď…

Já mám recept: Do 2,5 litrů převařené a schlazené vody naložíš 5 velkých květů (já dávám 10 pro víc chuti) a přidáš 70 dkg kys. citronové. Necháš 24 hodin uležet v chladu. Pak vmícháš 2,5 kg cukru (klidně můžeš dát jen 2 kg, mě to tak chutná víc) a nlaiješ do lahví. Celkem ti z toho vyjde cca 3,3 litrů sirupu. Je to moc dobrý, už jsem to letos dělala třetí rok.
Mám ještě recept na víno a na šampus, ale to z hlavy nevím. Kdyby byl zájem, můžu to sem zítra přilepit.

Ještě jsem zapomněla – květy před namočením neopírej, umyl by se z nich všechen pyl a ten dělá tu dobrou chuť!
A před vmícháním cukru musíš nálev samozřejmě zcedit, nejlépe přes utěrku.
Recept je to vynikající hlavně v tom, že nemusíš nic vařit…

Děkuju, asi udělám rovnou dvě šarže jednu vařeno jednu jen tak jak píšeš. Ta nevařená se mi jaksi zamlouvá nejvíc.

Jestli najdeš recept na to víno budu moc rád ;) A děkujuuuu!!!

Výborně, no kdybyste ho někdo měli, hoďte to sem. Já na to nemám nervy ty slátaniny pořád kupovat, dycky se u toho akorát rozčertím… .)

Tak jsem zpět s recepty na bezinkové víno a bezinkový sekt…

Víno: Do 5 litrů vody dáš 5 velkých květů, vymačkáš šťávu ze 3 citrónů a 40 dkg cukru. Dáš na teplé místo, zakryješ hadýrkem a necháš 14 dní kvasit (a když máš štěstí, tak ti to nezhnije jako mě-je fakt potřeba to mít v teple).

Sekt: Do množství vody 4 sklenic od okurek (normálních zavařovaček) namícháš35 dkg cukru, 4 velký květy, DOBňE umytej citrón rozkrojenej napůl a 2 dkg kvasnic. Doliješ to vlažnou vodou do množství 5 litrů. Přikryješ utěrkou něbo něčím, necháš 24 hodin uležet a pak do toho ten citrón i ty květy vymačkáš. Sliješ a zašpuntuješ. Do dvou dnů musíš vypít, ale to není vůbec problém… :-)

Mimochodem – nemá někdo tip jak vhodně naložit s lipovým květem? Je toho teď všude spousta a nádherně to voní, tak si říkám, že ňákej lekvár by neškodil…

Moc prima web pane Cuketko! Objevila jsem ho dnes a hned přispívám se svou troškou do mlýna. To co předchozí přispěvatel nazýva sektem uz léta vyrabim pod nazvem ´Šumivá bezova limonada´. Recept je vlastně stejny, já ho mam rada hlavně kvuli bezkonkurenčnimu poměru minimalní prace a chutneho a v lete velmi osvěžujícího piti. Takže: 4 litry svarene vody, 4 laty bezoveho kvetu, 1 citron, 400g cukru, 1/2lzicky drozdi. Muj postup: svařim vodu, naliju ji idealně do 5lirovky sklenice, hned v te horké vodě rozmicham cukr (pro ty kdo drzi linii lze cukru o 50 g ubrat). Do vody hned vymačkám citron, už prázdný ho pak nakrájím na kolečka a taky přidám. Až voda zchladne a je jen mírně teplá, přidám kvasnice a bezové květy a dobře rozmíchám. Stáčím přes trychtýř se sítkem rovnou do lahví za 24 hodin. Láhve pak hned šup do ledničky. Čím je nápoj vychlazenější, tím je chutnější, přidat led vůbec neškodí? Kvasnice tehle dobrote zaridi nejen bublinky, ale je to tím padem i vitamínová B-bomba!!:)

Ty jóóóóóó´! Tak už vím, co budu o víkendu dělat ;) BUBLINKY!!!!

Děkuji vám oběma moc za recepty ;)

Doporučuji mírně upravenou verzi tři (verze 3.31 °;-): Do 2 l převařené a vychladlé vody rozmíchejte 60g kyseliny citrónové a vložte 20 velkých čerstvých bezových květů a nechte 24 hodin louhovat. Přeceďte, nasypte 2 kg cukru krupice a s občasným mícháním nechte stát dalších 24 hodin. Slejte do lahví a uložte v chladu. Je třeba DŮSLEDNĚ kontrolovat, zda něco nezačíná kvasit a vždy trošku povolit uzávěr (nebo vytáhnout špunt), počkat na \„odpšouknutí\“ a opět utáhnout.

tak já ho dělám skoro podobně : ve 3 litrech vody převařím 70g kyseliny citronové. tu nechám schládnout , pak přidám 30 květů a nechám 24 hodin přikryté v chladnu. v 1 litru vody rozvařím 1,5kg pískového cukru a k tomu přecedím květy. pak už jen přimíchám trochu konzervační látky a je hotovo. stačí už jen slít do sklenic. :-)

Ahojky , vy jste mě dostali asi se ponořím do bezinkových květů i já … Jen nevím s čím začnu dřív nebo že bych k někomu z vás zajela a dala si s vámi :-)

No teď už vidim, že jsem to zvorala, když jsem je zalila vodou převařenou ale navíc taky VROUCÍ. No nic, natrhat nové nebude takový problém. Jen má profesní úchylka mě nutká vás poopravit: bez nemá latu (tu mají třeba různé trávy nebo ptačí zob), ale OKOLÍK. Uplně konkrétně „mnohoramenný vrcholičnatý okolík“. Na chuti bezové šťávy to ale naštěstí nic nemění:-)
Jinak některé recepty radí zalít na vrchu lahev se sirupem nějakou kořalou, třeba slivovicí nebo rumem – jako ochranu proti zkažení. Nejpíš to funguje tak, že se to tím spíš rychle vypije:-D

Mám recept na sirup z koziček.
2 litry vody se povaří a nechá vychladnout.
25–26ks květů koziček, 7 dkg kyseliny citronové.
Vše se zamíchá a nechá 24 hodin vyloužit. Pak se šťáva sleje přes plátýnko, přidají se 2 kg krystalového cukru a míchá se do rozpuštění cukru. Plní se do sklenic. Ředí se vodou, sifonem. Velmi dobré a zdravé.

Sirup dělám přibližně takto: svařím vodu s cukrem, po vychladnutí přidám bezové květy (čím více, tím lépe – letos jsem měla krásné, plé žluťoučkého pylu, stihla jsem sbírat ještě před dešti), přidám něco kyseliny citronové. Nechám 48 hodin loužit.
Pak přecedím přes plátýnko a přeleji do vypařených lahví. Ty vyplachuji i kyselinou citronovou a kapkou alkoholu. Víčka od lahví zevnitř vytřu také alkoholem.
Pro klid duše lze nechat lahve ještě trošku probublat, nechat přejít varem.
Limonádu nebo „šampáňo“ jsem nedělala, mám nasušené květy, jde to v zimě udělat i z nich. Stačilo mi těch 10 lahví šťávy.

Hojky, lidi. Hlavně to nepřevařujte !!! Vždyt tím ničíte důležité látky !!! Je pravda, že to bez převaření častěji začně kvasit, nebo se na povrchu může udělat plíseň. Tomu se zabrání jednoduše:
a.) lahve plníme úplně povrch
b.) nahoru crvkneme trošku alkoholu – (doporučuji, nemůže se tvořit škraloupek a v tom pidi množství není pak štáva nijak alko…)
c.) lahve v lednici či sklepě průběžně kontolujeme
No, ale s panakem (rum nebo slivka) se mi to nikdy nekazí.....
Takže hodně zdaru a vitaminku......Jajka

Tříminutový či pětiminutový var ničemu neublíží a žádné důležité látky nezničí. Víčko se takzvaně chytne a je velká jistota, že šťáva nezkvasí a nezkazí se.

jo, vareni, tot magicky proces oddelujici dobre od zleho… ;-)
ja osobne radim nevarit

Já bych chtěla také dělat sirupek, u nás kupujeme bezový bez konzervačních látek, tak si ho hodlám udělat sama a ušetřit 70,–Kč za láhev, jenže nevím, jak dlouho nám to vydrží ? Má smysl dělat toho víc? Ráda bych si udělala třeba 10 lahví, abychom mohli pít třeba i za půl roku od zhotovení, ale obávám se, aby to nepřišlo potom vniveč…Máte někdo zkušenosti, jak to udělat (zakonzervovat) kromě přidání alkoholu (?), bude to pro malinké děti!!!
Děkuji

pokud dáte do sirupu 1kg cukru na 1l vody a dost kys citornové , vydrží bez problémů. mě vydržel v pohodě celý rok ;)

I déle, letos šťávu nedělám, mám ještě loňské zásoby. Teď jen suším bez na čaj. A ta případná kapka alkoholu na dezinfekci víčka dětičkám rozhodně neuškodí, prosím vás! To je stejné, jako by vám vadilo, že je v tom sirupu cukr, kterého je tam o noho víc.

Hmm, tak bez je další potfor, na který jsme doma alergičtí, tak zas nic… :-/ My jsme holt taková polinotická rodina; pampeliščí med nemůžem, lipový čaj nemůžem. atd., atp. Letos jsem to ovšem vzhledem k rychlému nástupu a překrývání se kvetení všelijakých těch potforů nejvíc odnesla já; na staré koleno jsem si uhnala pylové astma, báječná zkušenost.

25. ajaj, tak to je špatenka, to vás všechny lituju! :-(
Potravinové alergie a většina pylovek se mi (zatím) vyhýbají, tak aby nám to vydrželo, že?
Ničí mne plísně, roztoči, pár pylů, latex, většina nemocničních dezinfekcí, talek…Ale nejhorší jsou fakt ty plísně. Takový vlhký sklep nebo les po deští…hrůza!

dobrý den všem,dělám víno z květů bezu,už krásně začíná kvasit ale udělala se na povrchu plíseň,tak bych se chtěla zeptat jestli to nevadí :(děkuji za odpověď beruska ,)

Pokud to není zrovna sedlčanský Pepa, tak to asi vadit bude. Si myslim. Třeba Vám pak nezabere penicilin?

no bezinková šťáva je naléto snad ten nejlepší nápoj, jaký si můžete doma vlastnoručně vyrobit..
mě učila babička tenhle recept:

60 květů bezu, 1 litr vody, 1 kg cukru a 1 citron

do převařené vody (klidně i horké) vložíme 60 neomytých květů bezu a jeden citron bez kůry nakrájený na kolečka. necháme směs 24 hodin louhovat a scedíme přes utěrku do hrnce. poté vaříme asi 5 minut.další den slijeme do lahví a uskladníme na chladném a tmavém místě (sklep, lednice).

tohle mě naučila babička když mi bylo 14 a od té doby nebylo pro mě léto bez bezového sirupu. je to nejen lahodné osvěžení v horkých letních dnesch, ale taky je zdravý..

To, že je bezinková šťáva super, o tom není pochyb, ale letošní várka dopadla bledě. Tedy, spíš na stropě a všude kolem. Komplet celá (a dle jednoho zde uveřejněného receptu :)) se proměnila v kvalitní ruční granáty. Smutním a pláču, protože novou se mi už nepovede udělat, v Brně a okolí je bez už ve stadiu odkvětu. Ještě, že jsem si tři lahvičky uložila do mrazáku, tam proces kvasu zaručeně nestihl proběhnout. Poučení pro příště, s množstvím kyseliny citrónové neexperimentovat a lahve důkladně vymýt a vypařit horkou vodou.

Ahoj, recept od babičky.Bezová šťáva: 4l vody, 50 květů, 2 citróny. To vše necháme 24 hodin odležet (vodu převaříme a necháme vystydnout). Poté přecedíme přes plátýnko (plínku), přidáme 4kg cukru krystal nebo krupice. Nevaříme, dáme do sklenic. Buď dáme do nevypláchnutých sklenic od alkoholu, nebo do vypláchnutých sklenic a nahoru nalijeme trošku alkoholu (slivovice). Nevím jak to dopadne, letos dělám poprvé.
Recept na limonádu: 4l vody převařím, vychladím, 8 květů, 400g cukru krystal nebo krupice 1 citron na plátky (pozor vyndejte pecky, jinak bude hořká) 50ml octa. Přikryju plínkou a nechám 9 dní louhovat na slunci. Poté přecedím přes plátýnko a dám do sklenic, je úžasná.
Recept na bezinkový med: 1/4kg obraných bezů, bez stopek, 1 citron na kolečka, 1/2l vody, 10 min vařím, 24 hodin necháme odležet, vymačkáme přes plátno, plínku, přidáme 750g cukru. Půl hodiny vařím a ještě teplé dáme do skleniček.
Tak bezu zdar a ať se dílo daří. Radka

20 květů bezu
1 citron
2 kg cukru
40 g kyseliny citrónové

20 květů černého bezu a 1 nakrájený citron vložíme do hrnce a necháme převařit a zalijeme 2 l vody. Přes noc necháme stát. Pak přecedíme přes utěrku, plínku nebo tak něco do hrnce, přisypeme 2 kg cukru a 40 g kyseliny citrónové. Nahříváme až k varu, mícháme. Ještě horký sirup naléváme do lahví, hned zavřeme. Nemusí se sterilizovat, vydrží, vyzkoušela jsem.

Musím říct, že loni jsem poprvé uvařila zásoby sirupu na celý rok a holky ani jednou nechtěly koupit svůj předtím oblíbený citrónový jupík.

Zdravim, pane Cuketko, zkousela jsem vloni posledni uvedeny recept, co nadchl autorčiny děti tak, že už nikdy nechtěly Jupíka. Zaexperimentovala jsem a dovolila si ho trochu modifikovat. Dala jsem o třetinu víc květů, sirup pak chutná víc bezově a míň cukrově. A snížila jsem o třetinu cukr. Kilo cukru na litr vody bylo hodně, roztok byl tak nasyceny, že se cukr rozpustil až při povaření. Myslím, že to sirupu hodně prospělo. Uvařila jsem 50 litrů a všechen jsem rozdala. Jen zasyčel :)

Právě jsem strávil večer s bezem :) Limonáda i sirup naloženy, jen doporučuji co největší množství květu a v případě sirupu si dát stranou sirup z vymačkaných květů, podléhá velice rychle zkáze, ale je to síla :)

Letos budu dělat po třetí :-) bezem nešetřím, je ho venku tolik, že dávám i 100 ks na kg cukru. Loni jsem ho dělala za tepla a část nechala povařit do vyšší hustoty a byl z něj i med, je mnohem lepší než pampeliškový. Letos asi zkusím studenou verzi. Mňam, těším…

Pozor, v 5. receptu je zřejmě omylem nějak moc kyseliny citronové – 70 dkg na 2,5 litru vody.

Dobry den, chtela sem se zeptat zda by slo stavu nalit i do lahvi od vina a zaspuntovat cistym horkovym spuntem… Co myslite?

Dobrý den všem,
vyzkoušel jsem dva recepty zde uvedené. V obou případech jsem méně sladil a dával co nejvíce květů Bezu černého. Ke sběru mohu doporučit květy téměř rozkvetlé, které mají sem tam uzavřený kvítek (kuličky), voní nejvíce, a pokud na ně zapomenete do druhého dne, neopadají. Na květy s prázdnými tyčinkami (okolík je celý střapatý, a hustý) rovnou zapomeňte, jsou odkvetlé. Nejlepší kontrola je, když při trháni máte ruku žlutou od pylu. Květy v žádném případě nemyjte vodou, jen ostřihejte nůžkami stopky. Broučky jsem vyhánět moc nemusel, květy v podnájmu mšic jsem nesbíral. Komu broučkové nevadí, nechť to neřeší, přes plátýnko neproplavou, a říká se, že mšice mají jemnou nahořklou chuť, ale netestoval jsem to. :D
Bezinkový sekt: velká zavařovačka od okurek, 3 l vlažné vody, 30dkg cukru, droždí jako nehet u palce (čtvrtka běžné konzumní kostičky). Do vlažné vody rozmočíme droždí, přidáme cukr, rozmícháme, přidáme květy na 3/4 objemu sklenice a oloupaný na ½ rozkrojený citrón, z citrónu jsem přidal také 5 cm široký plátek kůry. Naplněnou sklenici překryjeme igelitovým pytlíkem, který propíchneme vidličkou, až jej oxidy od kvasného procesu zvednou. K uložení potřebujete teplo a trochu i slunné místo, skvělé je za oknem směrem na jih. Sekt je dobrý již za 24 hodin, dá se pít koncentrovaný i ředěný vodou, ale lepší je vychlazený.
Bezinkový sirup: velký hrnec, 1/2 igelitky květů bezu, 5l vlažné vody (zde vodu převařuji, čekám delší dobu uchování), 3,5kg cukru, 4 oloupané citróny nakrájené na plátky, pytlíček kys. citronové. Do zchladlé vody vložíme hromadu květů, plátky citrónu, zakryjeme poklici a utěrkou. Na chladném místě necháme stát 48 hodin, mícháme občas, aby se zhnědlé oxidované květy schovaly (předejdeme hnilobě), vždy máme čistou naběračku. Po 2 dnech postavíme na mírně hřející plotnu, pokud cítíte přes ponořený prst vlažno, je teplota kolem vaší tělesné teploty 37 – 38 st. C. Nevařit, pouze držet vlažné na prst, lépe se nám uvolní silice, třísloviny a rozpustí cukr. Vše přecedíme do druhé nádoby, květy i citróny řádně vymačkáme přes plátýnko. Teprve nyní přidáme půlku cukru a kyseliny, ochutnáváme a postupně doslazujeme, aby nám směs přišla silná (plánujeme to ředit vodou) a sirupovitá. Na závěr si vyzkoušíme udělat šťávu s vodou, pokud OK, lijeme do lahví, které jsme předtím vymyly a vypláchly alkoholem (vodka stačí). Skladujeme v chladu, suchu a temnu. Vzniklo mi tak 6,5 litru sirupu. Pokud to přesladíte, můžete získat zmiňovaný bezinkový med. Složením však včelí med nenahradí.
Dle hodnocení rodiny jsou oba recepty moc dobré. Spíše sirup se skvěle váže s vodkou 1:1. :D
Na zdraví!

Kyselina citronová je chemikálie,která překyseluje organismus a těžko se odbourává. Lepší je používat citron.

Souhlasím, přírodní kyselina citronová je lepší z titulu, že je přírodní. Její průmyslově vyráběná varianta, je ale produktem plísňové kultury Aspergillus niger a sacharózy (zejména z melasy aj.), takže to není vyrobené hydrolýzou či jinou chemickou reakcí. Není to jed, a překyselení apriory nezpůsobuje, protože kyselina citronová se v žaludku, pokud jí není velké množství, rozkládá (dokonce se její frakce chovají jako zásadité látka). Příliš kyselé potraviny, světe div se, žaludek obaluje mukózním hlenem, aby se stěna traktátu nepoškodila.. To, co zmiňujete Vy, Oli, je nemoc acidóza, překyselení organismu, kterou způsobuje zadržování metabolitů těla – svalová činnost např. vytváří kyselinu mléčnou, disbalance střev vlivem fermentace nestrávené stravy (přejídání, hltání) je dalším důvodem, nulový příjem vody a absence pohybu patří mezi další viníky. Pranýřování chemických látek je hezká věc, ale člověk by si měl zjistit taky další souvislosti.

Hned mám lepší pocit, že kys. citonovou budu používat ;) :) Hlavně dnes snad není pomalu výrobek, ve kterém by nebyla… :(
Jdu na sirup! Med taky vypadá zajímavě… Bezu zdar!

Nedoporučujte tady, prosím, snižovat množství cukru v sirupu. Pokud je moc sladký, prostě ho víc nařeďte, ne? Množství cukru (alespoň 1:1) v sirupu není jen na chuť, ale hlavně na konzervaci. Nasycený cukerný roztok je prostředí, ve kterém žádné bakterie a plísně nemůžou přežít. Když uděláte sirup dostatečně sladký, přežije vám 10 let, stejně jako marmeláda nebo med.

Nedal jsem obvyklou dávku 25 květů,ale 100 květů.Tak nemám obyčejný cukrák s příchutí bezu ,ale OPRAVDOVÝ A SILNÝ SIRUP. Dávka na 2l vody/2 kg cukru/ třtinový/.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)