Fíkovník

Na obrázku vidíte tři baculaté jarní fíky na cca tříletém fíkovníku (již zasazený ve volné zemi). Pomalinku už nasazuje i malé kuličky letních plodů, tak mu šíleně držím palce ať to stihne do října všechno pěkně porodit a vychovat. Prosím, ať je vedro až do záááří!

Reklama

Komentáře

Mňááááám!
Škoda že tu nejsou smajlíci, dala bych sem slintacího a pak taky toho, co mu jdou z očí srdíčka – miluju čerstvé fíky!
Jak náročný je takový fíkovník?

;)

Docela jo. Vydrží asi jen do -10 a proto se musí na zimu pořádně zabalit a tepelně izolovat. Pokud lae přežije zimu rychle obraší a roste pak docela rychle.

Typ půdy, nutnost hnojení, nějaká zvláštní péče?
Děkujůůůůůů

V tomto se doporučuji obrátit na stýčky Google a Seznam. Fíkovník není náročný a nevyžaduje nějakou zvláštní péči. Za začátku se pěstuje v nádobě, teprve pokud je dostatečně velký může se přesadit do země (u jižní stěny domu). Miluje slunce.

Jediný problém je jak jsem už psal s přezimováním – nutno zakrýt kořeny a obalit/zaizolovat kmen+silnější větve.

Celé to ještě závisí na tom o jaký typ fíkovníku se jedná, jsou totiž tři hlavní odrůdy (adriatická, smyrenská a ještě nějaká). Ty se od sebe dost liší. Doporučuji si to nastudovat, jej opravdu zajímavá fíkovina ;)

OK, budu googlit a poučovat se…
A co teprve taková fíkovka! Jen se těžko shání :o(

jehe, zrovna nedávno jsem psala o marmeládě St.Dalfour z Fíků – ostatně jestlis jí ještě neochutnal, tak doporučuji ;-) …
tak ať pěkně rostou a zrají ;-)

Od té doby, co jsem ochutnala čerstvé fíky na dovolené v Chorvatsku, se marně snažím sehnat sazeničku adriatického fíkovníku. Poradíte?
J.

Děkuji moc za adresy zahradnictví, už tam spěchám!
J.

[...] Náš domácí Fíkovník se letos poprvé pokusí překonat zimu sám, v zemi a na vlastní pěst. Je zajímavé ho pozorovat, jak se pomalu vybarvuje a opouští listy. Až to všecho odhodí, dostane se mu ovinovacích oteplovaček kolem kmínku, přikrývky na nohy a celkového závinu á la vánoční stromek. Držte palce. Snad se s ním na jaře opět shledáme… [...]

Zajímalo by mě, když utrhnu od fíkovníku větev s mladými fíky a dám ji do konvice s vodou jestli po čase zpustí kořeny?
moc předem děkuji za odpověď…

Anonymní č 12:
Fík jsem nikdy nepěstoval (pamatuji si odněkud, že se nemá přesadit do úplně volné půdy, ale nejlépe se mu prý daří, když má výběh kořenů omezen).
Ale v zásadě: je trochu moc a příliš žádat od kterékoliv rostliny, aby zapouštěla fungl nové kořeny a současně byla obtěžkána mladými plody!!
Nevím zdali fík, ale vinná réva, rybíz a jiné keře zapustí z „řízků“ kořeny, nejlépe vetknuty do písčité půdy (tj s dobrou drenáží).

Anonymní:

řízkováním by se měl nechat namnožit a zapustit, ale tipuji, že starší kmínky s plody nejsou vhodné. nejlepší na to asi budou takové ty malé postranní výhonky, cop jdou odspodu.

a jak správně píše jednorožec, tak na zakořenění je vhodný prostupný substrát s malým množstvím živin. dá se přímo takový koupit v jakémkoliv zahrádkářství ;)

V čera jsem odřízl větev od fíkovníku a přivezl jsem si ji domů, nejprve jsem ji dal do džbánu s vodou a nechal přes noc a dnes jsem ji části větví také odřezal a rozmístil každé zvlášť, take jsem z větve dnes otrhal mladé fíky, protože by to rostlina asi nezvladla. Momentálně má pouze zvadlé listy, myslím si právě kvůli zeslabení, potřeboval bych, aby rostlina pustila kořeny. Prosím vás poraďte mi jak mám dál pokračovat nebo jestli mám něco změnit, když tak mi můžete poslat pár rad na můj Email, moc předem děkuji….

Ondra:
Jestli umíte anglicky, vše je vysvětleno zde, v odstavci Propagation.
http://www.crfg.org/pubs/ff/fig.html

Jestli neumíte, tak v kostce: ano, fíky se množí řízkováním z dvouletého dřeva. Nařezat asi 30cm klacíky méně než 2,5cm průměr, když fík neprodukuje, spí (zima, předjaří?). Dolní konec namočit do hormonálního prášku na zakořenění (k dostání v zahradnictvích) a týden nechat zaschnout. Pak zasadit.

A když přidám řízky do vody, tak se hodí hormonalni prášek tekutý? Ten prášek co mám se jmenuje stimulax

Jak dlouho mohou být zvadlé listy u fíkovniku, když po uříznutí větvičky připravím řízek a dám ho do vody + stimulátor na místo seříznutí?

Také by mě zajímalo jestli mohou být listy u fíkovníku stále zvadlé i po puštění kořenů?

předem děkuji za odpověď…

V podstatě je vaše snaha vypěstovat fíkovník správná.
Pouze jste si k tomu vybral úplně špatnou roční dobu a také špatnou methodu.
Porozumět předešlým příspěvkům (č 14 a 17, o prostupném substrátu, atd.) by vaši šanci na úspěch markantně zvýšilo.

Jak poznám na fíkovniku, když už mám řízek v zemi, že pustil kořeny?

Za jak dlouho muže fíkovnik pustit kořeny? Pokud je v nádobě s vodou……. , pokud je v substrátu……
Co je rychlejší pro puštění kořenů?
Prosím konkretní odpověď. Předem děkuji.

Teď, jak mám řízek z fíkovníku, tak u pupene vznikal malý další lístek, ten se ze začatku zkroutil a nyní už je narovnanější, ale okraje lístečku jsou takové tvrdé malinko zkroucené a tmavší než celý mladý lístek, tak nevím co se s tím bude dít dál….Mám ho odstranit nebo nechat? Prosím poraďte. A také moc prosím na odpověď z č.22.

Moc se omlouvám, že vás tím zaneprázdňuju, ale kde jinde na internetu bych si mohl o fíkovnících pohovořit či zjistit určite znalosti jiných mnohem zkušenějších pěstovatelů….Přrosím ještě odpovězte na č. 22 předem moc dík Já jsem se rozhodl pěstovat fíkovník a jsem začatečník a potřebuji pochytit plno informací o fíkovníku, mám řízky z fíkovníku a mím cílem je aby vyrašily pupeny, nové listy a abych je mohl na jaře zasadít do zěmě, tady u nás by měl fíkovník přežít, protože jsem si přivezl řízky z nedaleké vesničky mezi Skalicí a Jaroměří, kde u restaurace na odbočce na Dvůr Králové rostou u zdi a na volném prostranství velcí fíkovníci plný plodů, já bydlím od tohoto místa cca 28 km mezi Policí nad Metují a Hronovem, jediný rozdíl je v nadmořské výšce, v místě růstu fíkovníků je cca 250 m. n. m. u nás cca 500 m. n. m.
Letošní zimu tady byla teplota max pod nulou – 12 stupňů.
Letos pojedu 2 x k moři a chtěl bych si přivést granátovník a vypěstovat ho…..tak uvidím. Prosím nezapomeňte mi odpovědět na č. 22.

ahoj nevíte náhodou, kdy se řízkuje kiwi ??? dík

Jéje, taky jsme si pořídili fíkovník. Letos se mu daří, už jsem spásla spoustu fíků. Jsou sladké, zvenčí fialové a uvnitř krásně červené.

Jana:

přesně tak :) josu úžasně sladké, letošní sklizeň byla u nás odhadem 2–3kg… máme mj. vynikající fíkovou marmeládu!!! :)

Fíkovník nám stále ještě plodí, i když listy po prvním mrazíku opadávají. ňíkate fíková marmeláda? To musíme příští rok zkusit, jestli stromeček přežije zimu. Poradíte, co s ním? První zimu totálně vymrzl a obrazil až v červnu, minulá zima byla velmi mírná. Na nějaké přikrývání už je moc veliký.

Jana:

určitě to zkuste je výtečná, a dá se dobře nbamixovat s jiným ovocem. náš fikovníček už to taky pomalu balí… a to je ten správný čas ho pořádně zabalit na zimu!!! ;)

pivli:

nevim, možná by o tom něo věděl Kaplický??? :)))

Pokud ma nekdo problemy s rizkovanim, nejlepsi zpusob je rizky radne seriznout o vysce do 20 cm, namocit do praskoveho stimulaxu a vlozit opatrne do male nadoby s piskem, lehce zalit, prikryt sklenici a udrzovat ve vlhkosti, nezalivat dokud pisek uplne nevyschne a je temer 100% jistota zakoreneni, me se ujaly vsechny…bylo jich 15 a ted take.....

Chci zkusit pěstovat fíkovník venku – v Olomouci vím o dvou exemplářích ve volné půdě – jeden tam roste cca20 let, občas zmrzne a na jaře vyraší z kořenů, druhý je asi planý – roste jako keř na dvoře mezi činžáky u popelnic. Ani nevím jestli místní tuší, že je to fíkovník.

Přivezl jsem si fíkovník letos z Chorvatska. Je to zakořeněná odnož z velkého stromu. Mám ho doma v květináči, je dosud krásně zelený, ale bojím se, že se vysílí a na jaře neporoste. Kam a co s ním, aby se mu dařilo? Děkuji za radu, už teď se těším na fíky.........

Podle mého názoru nejlépe přemístit do nějaého prostoru kde se teploty budou pohybovat okolo 10C, méně je asi lépe a omezit zálivku tak aby půda byla jen lehounce vlhká. Tím by se měl donutit k vegetačnímu klidu. Na jaře pak – cca koncem února-začátkem března – podle jeho stavu, přemístít na světlé teplejší místo, začít zalévat a evevtuálně přihnojit.

Pokud má jestě někdo nějaké poznatky ohledně fíkovníků volně rostoucích u nás podobně jako Richard, ozvěte se mi prosím. Díky.
laradek@seznam.cz

mám fík asi metr a půl velký nasadí haldy fíků ale postupem opadají,Může to být suchem ?

Roste mi to na zahradě samo, už teď jsou fíky zralé a vosy mi je pěkně vycucávají. Dá se říct, že je to plevel. Ale chutný a zdravý.

Komentáře jsou uzavřeny.