Doboška

Čím vyplnit dlouhý podzimní večer? Ni šopingem, ni diningem, ale jedině pekingem! Ano, pekingem, dorto-pekingem!

Na vysvětlení musím uvést, že jsem se o víkendu už zase mučil cestováním za nejrůznějšími lahůdkami. Bohužel ne vlakem ani letadlem, ale jen v knížkách. Takové cestování má ale stejný efekt, jako to skutečné. Věci, ve kterých najdete zalíbení, ať už jen virtuální, pak chcete zažít znovu a znovu. Protentokrát se lákavě nafocený Dobošův dort z Culinaria Maďarsko propojil s vlastními zážitky a na pořádné dobrodružství v kuchyni bylo zaděláno.

Originál

Původní recept na Dobošův dort (od maďarských cukrářů) se mi sehnat nepodařilo, i když třeba tady tvrdí, že ho mají. Jestli nekecají, netuším, neumím maďarsky. A dokonce mi k tomu Viktor Klimo poslal i originál, ze kterého překládal (zdroj www.cukraszat.net)! ;) Honbu za autenticitou jsem i tak odpískal a snažil jsem se jen po paměti přiblížit vzpomínkám z Budapešti.

Dobošův dort je vynález pekaře Józsefa C. Dobose. Ten ve své době navrhl poměrně jednoduchý a hlavně trvanlivý dort, který se setkal s okamžitým úspěchem. Základem pro něj je šest samostatně pečených plátů piškotu, čokoládovo-máslový krém uvnitř a vrstva karamelu rozprostřená na posledním plátu. Složení i ozdoby se v něm propojují v krásně formě. Všechno je přitom funkční a nenajdete na něm jediný zlý ornament… ;)

Receptů na piškot i na krém jsem našel spoooouuuustyy. V cukrářské literatuře najdete spešl Dobošův piškot (s kupou rozpuštěného másla v těstě!), i nejrůznější poměry kakaa, kakaového másla a čokolády v krému. Snad jen ten karamel je všude stejný! ;)

Malý Doboš

Pro svou adaptaci jsem si vybral piškot i karamel z Culinaria Maďarsko hlavně díky jejich krásnému obrázkovému postupu krok za krokem. Na máslový krém jsem použil jednoduchý recept od babičky, dává ho totiž taky do piškotu. A všechno jsem to zmenšil zhruba na poloviční množství.

Z velkého dortu jsem měl totiž strach a zdálo se mi, že když bude menší, budu nad ní mít větší moc. Tohle si poznačte, je to základní cuketkova finta (co naplat, že nefunguje! ;))) Následující ingredience tedy vystačí na malý dortík s rezervou krému i piškotu na užírání.

Piškot
  • 80 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru (moučka)
  • 4 vajíčka (s pokojovou teplotou!)
  • troška citronové kůry
Krém
  • 150 g másla
  • 125 g cukru (moučka)
  • žloutek
  • kakao (množství viz text)
Karamel
  • 75 g cukru (krystal)
  • tři lžíce vody
  • malý stříkanec z citrónu

Boj v kuchyni probíhá ve třech dějstvích. Nejdříve si uděláte těsto na piškot. Poté pečete piškotové pláty a děláte krém. Nakonec vyrobíte karamel a celý dort sestavíte. Zabere to něco přes hodinku.

Nejdřív piškot. Polovinu cukru vyšlehejte se žloutky do světlé pěny. V jiné míse ušlehejte sníh. Nejprve bílky šlehejte bez cukru, až zvýší objem alespoň 3×, poté pomalinku přisypávejte cukr a došlehejte, až vám dělá špičky. Trošku sněhu zkombinujte s vyšlehanými žloutky, poté co nejjemněji spojte všechen zbývající sníh na střídačku s moukou.

Při práci si představujte, že pracujete s nitroglycerinem, nebo si dejte ucho k míse se sněhem. Slyšíte to praskání? To vám pukají pracně vyprodukované bublinky. Jakýmkoliv otálením a dalším násilím hynou po tisících. Pokud umíte lépe jiný piškot (třeba z celých vajec), nedělejte si násilí. Výsledný piškot ale nesmí být po dopečení vlhký. Po kombinaci vrstev musít být schopen absorbovat vlhkost z krému! I proto se pláty na Dobošku neřežou z jednoho piškotu.

Na plech si potom připravte pečící papír, na který budete rovnou z těsta dělat ideální kolečka (průměr cca 13cm, výška cca 1 cm). Pokud máte velký plech, dají se nacpat i tři na jeden. Já je měl děsně křivé, ale moc to nevadilo, při pečení se povrch srovnal. Pekl jsem na 200 stupňů cca 8 minut. Těsto by mělo vyjít na 8 – 9 plátů s rezervou pro každý případ. Budete potřebovat jen 6 nejpěknějších! ;)

Mezitím co pečete (a vesele připalujete) si uděláte krém. Nejprve rozmíšáte měkké máslo s cukrem tak dlouho, dokud se cukr v másle úplně nerozmělní. Potom přimícháte jeden žloutek, zapracujete a nakonec přidáte kakao. Jeho množství si upravte podle chuti. Pokud se bojíte, tak žloutek vynechte.

V této fázi už byste měli mít hotové pláty piškotu a krém. Zbývá už jen karamel. Na ten použijte nejlépe menší tlustostěnný rendlík. Čím větší povrch a tenčí vrstva, tím větší riziko. Do kastrůlku dejte všechen cukr, zastříkněte citronem a přidejte vodu. Voda i citronová šťáva zpomalí karamelizaci, budete mít víc času. Poté pomalinku zahřívejte a míchejte. Cukr se nejdřív rozpustí a v momentě, kdy vyvaříte vodu a on dosáhne správné teploty, začne měnit barvu.

Buďte ve střehu. Váš cíl je světlejší a zlatý karamel (jeho barva se navíc zesílí odrazem od piškotu). Ze sporáku je třeba ho sundat o jeden barevný stupeň níže, hnědnutí má setrvačnost! Hned za tepla si zkuste ukápnut kousek karamelu na nějaký méně povedený kousek piškotu. Jestli budete spokojeni s barvou, můžete postoupit dále. Jestli ne, dejte ho ještě na chvíli nad plamen. Opatrně! :)

Zdobit budete jen jeden svrchní plát piškotu. Není v tom žádná věda, prostě jen dostatečně horký karamel vylijete na povrch – sám se rozteče do stran. Stačí ho trochu usměrnit lžící, nebo plát naklonit, zbytečně na něj nemakat a je to! :) Zdůrazňuji – dostatečně horký. Když budete otálet, karamel stydne, rychle tuhne a s jeho rozprostřením budete mít malér.

Karamel na piškotu necháte ztuhnout, ale ještě je potřeba udělat v něm 8 trojúhelníkových dílků. Ty uděláte na plamenem rozehřátým nožem. Karamel pod ním zasyčí a čistě se rozestoupí. S rozehřátým nožem je potřeba pracovat opět pekelně rychle. Když vám vychladne, akorát se ke karamelu přilepí a nic s ním neuříznete! Je to vzrušující, mírně denervující, ale nakonec velmi uspokojující práce…

Následuje pohodové finále, ve kterém dort složíte dohromady. Nepolevujte na pozornosti, je to mimo jiné výtečná příležitost pro to, abyste polo-rozestavěný dort fukli na podlahu! Pět plátů spojte krémem a krém použijte i na boční stěnu a i na vrch. Kdybyste měli velké pláty piškotu, mohli byste si je okrajovat do ideálního tvaru. S těmi malými se ale nemusíte trápit, vše křivé lze zamaskovat krémem.

Finální zdobení představují piškotové odrobinky na stranách dortu a rozmístění karamelových trojúhelníků na povrchu. Můžete jich použít jen sedm, vzniknou vám tak pěkné mezírky na porcování.

Dort je před ochutnáním dobré nechat odležet. Z vlastní zkušenosti ale vím, že to není možné. Jestli se vám nepodaří každý krok receptu, taky si nezoufejte – brzy budete Dobošku péct znovu! ;)

Vyzkoušejte i další recepty

Reklama

Komentáře

To je před spaním hotové mučení! Myslím, že v mém případě by u pečení platilo „vesele připalujete“ :-)

Crumbs! Tohle je, damn, pokročilá věc, vyšší dívčí hadr. Kam vy se, pane C, všude neodvážíte. Pukrle a obdiff!

Hmm.. inspirace.. Díky pane Cuketko :) Vím co se bude dít o víkendu.

Díky za detektivku! Když jsem viděla ty piškůtky na tom plechu, říkala jsem si, že ti je trouba Mora hromadně povraždí…;) Ale dobrý!

presne toto som robil, ked som tu Culinariu dostal.
nedalo sa to jest. vinim recept a Madarov.
takze blahozelam k uspechu.
ale uprimne – doboska je obycajny dezert, su aj lepsie. aj v tejto knizke. napr. somlosske halusky mmmmmmmmmm

Copak o to, pěkné to je. Jen mi poměr úsilí/výrobek připadá v malém nevýhodný. Já jsem včera experimentálně upekla slavnou alsaskou bábovku podle receptu od Pomiana – v domácí pekárně. Tučné vánočkové těsto sice kynulo dvě a půl hodiny, ale povedlo se.

Hezké :-) … na sladké jsem se zatím moc neodvážil, ale budu muset něco zkusit …

Cutie:

ty piškotky byly trochu risk, ale kupodivu vyšly. nebudu říkat oukej, ale vyšly :)

1R:

no právě že strkám rypák všude :) doboška ale není tak složitá jak se zdá. je to opravdu jen piškot slepený krémem + malé hrátky s horkým karamelem :) výsledek stojí zato myslim…

DolceVita:

ta jednohubka měla skoro přes půl kila :)

Gimly:

určitě, pusťte se do toho. jendak už samotné pečení je supr zábava, nehledě na výsledek! :)

ChilliJulie:

nepovraždila :) osobně jsem ten piškot na papír čmáral s čirou a nepřátelskou nedůvěrou.. měl jsem za to že bez formy a tak tenké to nemá šanci, ale jo, vyšlo to! :) na elektrice s přesnou teplotou to podle mě musí vypadat ještě lípejc!

Pivli:

muhehe :)))

Sim:

co se ti na ní nezdálo? :)) souhlasím, tak kniha je až po střechu narvaná dobrůtkama… jen vybrat tu správnou :))

Major Milčák:

ale jo, kdy se maká rychle jde to od ruky. už jsem reprodukoval i v té plné verzi a určitě je to lepší pocit. hlavně dort vydrží déle než půl dne :)

k bábovičce gratuluji :) tohle je ona? http://dadala.hyperlinx.cz/…isin023.html

vipanos:

jen se odvažte, nevímk jakému oboru máte blíž, ale je to něco podobného jako složit autíčko ze stavebnice nebo já nevím vyzdít předsíňku :) sada jednoduchých kroků, které dohormady udělají BUM! ,)

Pan C.: Jo, jo, rychle jste jí našel :). Místo vody mám ale ve svojí knižní verzi mléko. Chuť těsta po upečení připomíná třenou bábovku.
Jinak „doboš“ byl nejoblíbenější dort mojí mámy. Kdyby ještě žila, milovala by Vás za něj. Vzpomínám si, že jsme ho ale kupovali, takovou socialistickou verzi, s takzvaným mandlovým těstem na vršku. Mandlové to ovšem mělo jen aroma, jinak to jistilo sušené mléko.

Autíčko, předsíňku… To tak. Do toho bych se nepouštěla, zato s karamelem jsem si dneska hrála taky. Za úplně jiným účelem, ale dobošku musím zkusit. Vždycky mi to přišlo podle popisů děsně složité, pak přijde jedna cuketa a ejhle, troufnu si na to taky :) Fanklub zvídavé zeleniny obdivně vzdychá a slepě následuje příkladu ;)

Major Milčák:

jejej, už jsem to taky našl knižně :) mňam. kugelhopf!

socialistickou verzi nepamatuju, ale jen tak periferním vzpomínáním tuším, že to pekly všemožné babičky v okolí. já jsem se stal fandou po návštěvě budapešti. mám rád hutné a nerozmočené dorty pokud možno bez ovoce či kompotů a s čokoládou a tohle je přesně dle mého gusta! navíc mě na dritu fascinuje, že je to taková živá cukrářská „konzerva“. respekt mistru Dobosovi…

vladka:

hih ;) samé blbé příklady, no tak třeba výšivku, žehlení košile apod. pro mne další naprosto smrtelné činnosti :)) pojďte do toho. já jsem dal jednu dobošku jako dárek a bylo z toho úplné halóóóó :D (btw. do karamelu nejdou zabodnout svíčky :)))

No nalákalo mě to, nebudu říkat, že ne ;-) Ale pustím se do toho až v lednu, teď bude před Vánoci sladkého ke kuchtění ažaž.
Sim: Somlosske halusky – proboha, to je možná to, co jsem v Budapešti jedla a co už jsem nedoufala, že někdy zjistím, co to bylo. Bylo to na rautu a byla u toho popiska v angličtině, ze které si pamatuji pouze „dumplings“. Bylo to takové rozhňanané v pekáči a chutnalo to úplně úžasně. Než jsem si stačila přidat, tak to odnesli. Podle obrázku http://www.fsz.bme.hu/…_galuska.jpg by to mohlo být ono!

Teda na te uvodni fotce vypada dobos jak z nejlepsi cukrarny! Krasa!!! Do Vanoc uz se do toho asi nepustim, ale zaradim k receptum, ktere musim zkusit :o)

Aktualizoval jsem v článku info o originálním receptu od Svazu maďarských cukrářů via Viktor Klimo z delikatesy.sk, kterému tímto mnohokrát děkuji! :) recpet mají dokonce volně přístupný! :)

ten jejich čoko krém musím v příští verzi definitivně zkusit :)

Martina & Nordy:

co to s těmi Vánoci všichni máte??? :))) přichází snad předvánoční terror za plotnou, resp. před troubou :))

rozmňaganice bude určitě somloi galuska. nočky to jsou jen tím, že se vykrajujou, ne tím že se vaří… jestli to mělo tři druhy těsta a bylot a zakidané šlehajdou, pravděpodobnost ještě vzrůstá!

17: To mate jednoduche – 1. nemam metabolismus s rychlosti blesku, ale 2. nehodlam si odpirat vanocni dobroty a 3. rozhodne se nebudu v lednu tyrat dietou typu „tri male mrkve za den, ale jen do peti odpoledne“ :o) Takze se musim trochu kontrolovat ted. Krome toho pristi vikend pecu konakove spicky, takze spatne se mit nebudu ;o)) Ale nezastiram, ze doboska me laka.

17: No s cukrovím už pomalu začnu a zákonitě to s sebou nese dostatečné ochutnávání, plus později různé čokoládové záležitosti, plus o svátcích Buche de Nöel (francouzský zvyk, delikatesní). Myslím, že další sladkou věc si víc vychutnám v roční době, kdy jich není tolik.
Myslím, že už je téměř jasné, že ta věc v pekáči bylo somloi galuska, ani netušíte, jakou mám radost, že to není ztracené a že to budu moct někdy vyzkoušet. Bylo to celé rozkydané a nevzhledné a výborné.

Dostala jsem nejen odvahu, ale i chuť! Doboš a Somloi galuska, nejoblíbenější dezertíky při pobytech v Budapešti. Galuska je asi na 1.místě. Ochutnala jsem jich desítky, ale nejlepší měli v sámošce naproti nádraží Nyugati, v obyčejné průhledné plastové krabičce. Receptů mám spoustu, ale ještě na ně nedošlo. Asi budu galuskovat pro nějakou vánoční návštěvu ;-)
Francouzské „vánoční polínko“ je také dobré, když se umí udělat. Ale těch receptů je také spousta; mám jedno krásné vyhlídnuté, ale jestli na něj dojde, kdo ví?!

20: Vy mě normálně tak vycukáte, že ty somloi galuska snad zkusím ještě teď o víkendu!
„Polínko“ mi nejvíc chutná domácí od švagra, má recept na takovým léty zašlým a umaštěným papíru, mňam.

Což o to číst, to je taky náročné, ale ještě koukat při každém načtení titulky na tu fotku, to je hotová mučírna.

„Moje poprvé“…opravdu nejde o příspěvek do rubriky „poradna pro náctileté“…Poprvé jsem vyzkoušel recept pana Cuketky. Ikdyž tyto stránky navštěvuji dost často, nikdy jsem si netroufl, něco podle receptu připravit, vždy jsem tu jen slintal :). Prvním pokusem byla opravdu Doboška v mini verzi, která nevydržela ani ten půlden. Když nebudu počítat to, že se mi nepovedla kulatá verze ale spíš šišatá, tak se mi to povedlo. Rád peču a ještě raději upečené nabízím návštěvám :) Dnes budu dělat velkou verzi…jen s tím rozdílem, že navrch dám „netvrdnoucí“ karamel…pro případ, že by někdo chtěl slavit narozeniny :D

…jak já vám to přeju vy c-sladkojedové, ale co takhle kysané zelí…plus.....eeehhhmmm..U.vitamímy??? :-))) ( uzené)

to vypadá proklatě dobře! a dělá mi to velmi velké chutě,přestože už jsem snědla večeři a zařekla se, že nebudu jíst. určitě to někdy vyzkouším..
..a fotky jsou skvělý, obdivuju cukteko, tvoje umění. tvoje stránky jsem objevila teprve nedávno, ale všechno čtu jedním dechem. :)
budou tu před Vánoci nějaké tipy/osobní zkušenosti/recepty na cukroví?

bettkaa:

díky :)

k tradičnímu českému cukroví mám trochu ambivalentní vztah. na jednu stranu mě ohromně baví, na druhou v něm vidím zdroj stresu a neskutečné honičky pro tisíce (miliony?;) zotročených maminek a babiček po celé republice :)

doma pečeme jen asi pět druhů… uůlně obyčejných, z rodinného sešitku :) tak třeba ale vymyslím nějakou typcikou vánoční cuketkovinu= kravinu :)

Jj, galusky proběhly, jak se dostanu domů, hodím sem zápisek ;-)

Co máte proti cukroví? Já mám pečenou štolu a perníky a domácí likéry už v říjnu, teď už se rozkládá pár základních druhů a těsně před Vánocema to začne: moje nejoblíbenější činnost: zdobení, lepéní, krémování, cukrování a takové ty dobroty, co dlouho nevydrží, jako třeba mozartkoule. Každým rokem toho vyprodukuju tolik, že musím rozdávat i těm, co se ohánějí žlučníkem a cukrovkou.

Také se těším na pečení. začnu o víkendu, ježe mám nějakou virozu, už jsme takhle postupně lehli skoro všici. Snad to do soboty vyženu.:-)))
Štolu peču až 23.prosince večer, ale dělám tvarohovou, ta Vaše bude asi kynutá?
Mám výborný recept a už před pár lety jsme definitivně odpískali vánočku, protože takhle nám to chutná víc. :-)))
Na Velikonoce mazanec ano ( + anglický šafránový koláč pro ty, co si hlídají cholesterol), ale vánočku už ne.

32. Já proti cukroví nic nemám, nicméně podobně jako u pana Cuketky pečeme asi pět nejoblíbenějších druhů. které průběžně již před Vánoci pojídáme, a tak už často nemáme na Nový rok nic. Silně se mi ale nelíbí zvyk, kdy mi chce někdo po Vánocích vnutit krabici svého často vlhkého, silně zoxidovaného (či co) cukroví. Stejně na mě působí, když někdo na Velikonoce rozmrazí cukroví plněné máslovým krémem a předloží ho na stůl. Co takhle se zamyslet a nepéci toho taková kvanta.

Já to rozdávám ještě před svátky. Mám už to rozdělené a dotyční s tím počítají. Nám doma zbyde tak na dvojí doplnění tácu na stole.:-)))

Pivli: co je „anglický šafránový koláč pro ty, co si hlídají cholesterol“? Můžete prosím naznačit, jak to vypadá, chutná?

Hodím se m recept. je to v podstatě mazanec bez vajíček, se spoustou kandované kůry, barvu tomu dá šafránová voda.

How to make saffron cake:

This is also a well known delicacy in Cornwall. Saffron is usually sold in drachms (one eighth of an ounce) and 1/2 drachms (one sixteenth of an ounce) and is very expensive, hence the old Cornish saying „as dear as saffron“. It is believed that the Phoenicians brought saffron over with them when they came to trade for tin. As far as I know Cornwall is one of the only places where saffron is used in this way.

Ingredients

1lb plain flour
6oz butter, margarine or lard
6oz sugar
6oz currants, sultanas
1 1/2 oz of mixed, diced, candied peel (lemon or orange)
1/4 teaspoon salt
1oz yeast or 1 sachet of dried yeast
1 drachm saffron
warm milk and water to mix
(see measure conversions for more information)

No, byl to boj, ve kterém jsem s karamelem prohrála 0:1. Popraskal jak dubnovej led. Navíc krém nebyl zrovna chuťově zvláštní, spíš nijaký. Ale je dost možné, že to bylo máslem – v Německu je totiž zvykem másla dokyselovat, takže chutnají jak margarín. A bez karamelového svršku je dort prostě jen piškot s čokokrémem.
Nevíte, jak se dá zabránit tomu, aby piškot tak nějak nepříjemně páchl po vejcích?

Popraskal jak dubnovej led

v jaké fázi a na čem? :)

krém nebyl zrovna chuťově zvláštní, spíš nijaký.

chuť krému dělá máslo a kakao. jaké suroviny do krému dáte, takový dostanete výsledek :)

Nevíte, jak se dá zabránit tomu, aby piškot tak nějak nepříjemně páchl po vejcích?

tipuju, že jste ho nedopekla úplně, takže dopéct! :)

Dobrý večer, jsem tu(v diskusi) prvně, i když tenhle požehnaný web znám skoro od začátku jeho existence a mám ho nejen v „oblíbených položkách“, ale i mezi nejoblíbenějšími vůbec, neb pokud jde o požitky tohoto druhu, nevím o lepším. God save the Cuketka! (-8 Minidoboš jsem si uplácal včera a získal drobný poznatek, podpořený degustací&konzultací s protřelou kuchařkou: Piškot je trochu suchý, nebudu se ostýchat ho příště při sestavování dortíku lehce postříkat třeba rumem. Do krému míň cukru, na můj vkus je moc sladký a znovu pár kapek rumu, kvůli vůni. A karamelu se pokusit nalít jen tenounkou skořápku, ale to zkušení cuketkovci nejspíš dobře vědí…(-8
Těším se na mnohé další dobroty všeho druhu!

tom: ta finta s karamelem a nožem mě hrozně láká zkusit, takže tenounký říkáte.

Martině: Finta s ohřátým nožem mě samotného překvapila, jak to skvěle zafungovalo. Karamelová vrstvička by měla v puse jen zakřoupat a zmizet, žádné lepení na zuby, aspoň já to tak mám…Směle do toho! (-8

tom:

jé tak to je fajn, že se dařilo :) piškot je suchý schválně, má vycucat ještě ten zbytek vody, kerý je v krému a zvýšit celkovou dobu trvanlivosti mimo ledničku :) to byla původní doboš finta – vydržel jaxviňa ;)

a ten rum podporuji všemi deseti :) stejně tak možno citr. kůru či vanilkový extrakt a jiné :))

Panu Cé: Zdravím severomoravského krajana! (-8 S doboškem to byla docela zábava a v této souvislosti uvažovat o jakémsi zvýšení trvanlivosti v ledničce, mimo ni, či kdekoliv jinde je zcela (jak se hezky česky říká) irelevantní, životnost téhle pochoutky byla, vzhledem k mé slabé vůli, minimální. (-8 A dovolím si zveřejnit ještě malý zlepšováček: Na pečící papír jsem si zcela prozaicky předkreslil tužkou třinácticentimetrová kolečka, při trošce trpělivosti při nanášení těsta jdou vytvořit dokonale kulaté placky. Jsem profesí strojař, takže co ode mě čekat jiného, že…(-8

  • taky jsem si rikala, ze karamelovou vrstvicku musim priste udelat tenkou, zvlast s ohledem na duchodce v rodine
  • piskot pecu vzdy ne-zcela-dosucha, takze proto pachne, ok
  • jak rikam, nemecke maslo neni to prave, priste privezu ceske
  • kakao neni take tak jednoduche, nemate nejaky tip na kvalitni? budu vdecna za znacku a kram, kde se da sehnat, jinak je to pokus-omyl.

Diky za rady!!!

ellinor:
co se týká kakaa, tak doporučuji vybírat kakao podle obsahu kakaového másla (ideálně 20% a výš). Jediné takové, o kterém tady v Čechách vím, je Kakao Afrika od firmy Gepa (od pana C. již zmiňované). To seženete v různých „racio“ obchůdcích nebo přes net. Ale ještě lepší je třeba Green&Black organic cocoa nebo Cadbury Bournville Cocoa, ale to chce mít nějakou spojku ve Spojeném království

no ja som ho skúšala podľa trošku iného receptu, vraj originál od jednej kamarátky, ktorej maďarská babička dobos tortu pečie roky, ale bola skutočne výborná… jemná, chutná a zožala som úspech aj u známych… a dobrá rada od skúsenej babičky bola rozotireť a krájať karamel nožíkom, ktorý je potretý maslom..a funguje to

Tak jsem taky chtěla dobošky zařadit do repertoáru na blogu, ale jelikož jich je poslední dobou nějak moc, vymyslím něco jiného.
Cuketko, máš to krásně nafocené… upeču ho ale stejně!

teda cuketko, to je paráda! zítra bude kančí se šípkovou a jako dezert hádejte co..

Hurá, hotovo, už se chladí v lednici. Trošku se mi kácí, ale ukrutně voní. Dělala jsem miniverzi jako Cuketka a přidala rum do krému jako Tom.

Povinné hlášení: Culinarii Maďarsko jsem viděla včera v Levných knihách! Cena neuvěřitelných 199 Kč ;-)

Bali, díky moc za zprávu, to byl konečný impuls k nákupu.

aaach! uz len tie obrazky;… to musim tento vikend vyskusat… nevydrzim (-:

Vyzkoušela jsem a povedlo se parádně. Příště snad jen trochu odlehčit krém, takhle je to hrozná máslovka.

oprigos recept nevim, ale treadicni mam, teda segra… sezenu pokud je zajem – ja ji nepekla, jen se divala, priznavam… ale mlsala mnohokrat
s farbou von – hovorim bezne slovensky, pochadzam od madarskych hranic a u nas sa bez dobosky nezaobide ani jedna oslava. platy musia byt velmi tenke, pecie sa to na specialnych kovovych plechoch, ktore sa vyrabaju doma (nafotim, ale az sa dostanem domov, co moze ale chvilu trvat). neviem, ci pan dobos piekol z 6 platov, u nas sa hovori, ze doboska pod 21 platov cesta sa nepocita ;-) – jeden plat byva tak 3 az 5 mm silny, cca rovnako silna je vrstva kremu

Spirala:

ty plechy i origoš recept podle vás by mě moc zajímal :) moje piškoty jsou asi 0,5 cm :)

zkusim to, ale neslibuju termin… dokonce mozna sezenu i tu dobosku (to take neslibuju, ale uz davno se do prahy nevezla, tak proc ne – ted v lete je prevoz dobosky autem ze slovenska opravdu genialni napad…)

hlaseni – castecne splneno a pred terminem :-) – plechy na dobosku jiz bydli docasne v praze, recept take. dort nikoliv, kvuli tomu to vrazednemu horku si bude muset pockat na chladnejsi dny

dobosiek som zjedol az az – ten karamel mi tam nesedi najlepsia je klasicka cokoladova poleva :-)

dobosku prave dlabem, dostali sme taky mensi kusok na cestu, ma asi 1 a pol kila :-) – ma ale cokoladovu polevu a hovorim si, neni to ono, bez grilaze to neni doboska… vidiet, co clovek, to nazor. na dobosku ale grilaz ozaj patri. inak sa omluvam, recept mam a dodam, mam ho okopirovany od sestry a neni cas prepisat to, plechy mozem prilezitostne nafotit (az ten cas bude), alebo ak bude chciet pan C vyskusat, zapoziciam

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)