Recept: Pečený pstruh (siven) na slanině s nivou

Jako ex-mladý-rybář i ex-na-chatě-příležitostný-pytlák nyní již lovím pouze v chladícím boxu v obchodě. Minulý týden jsem vylovil nádherné čerstvé pstruhy a siveny v ceně za kus od 35,– do 45, Kč. Dnes pro vaše potěšení jeden velesnadný (blbuodolný) a přechutný (ha,ha) recepis!

Pstruh je podle mne nejchutnější (čerstvá) ryba, kterou si můžete dát v Česku. Určitě všichni znáte klasickou úpravu na másle (a na kmíně), na grilu nebo různé varianty pečeného pstruha v alobalu. Tahle fortifikovaná varianta udělá z vašeho malého pstroužka chutného žraločího zabijáka ;) Co se týče toho sivena v závorce, tak já si ho primárně popletl se pstruhem obecným (díky těm ďubkám). Z toho mlžu usoudit, že je ke pstruhovi rovnocenným partnerem.

Pro přípravu budete potřebovat:
  • co nejčerstvější chlazené rybky – pstruh nebo siven
  • slaninu (shaved)
  • nivu (a jiné modely s modoru plísní uvnitř)
  • petrželku
  • máslo
  • citon (nebo limetky)
  • česnek (volitelně)
  • párátka

Tuhle chuťovou směsici mám odzkoušenou na pánev. Pokud se vám chce, můžete průkopničit zabalení v alobalu nebo můžete ty lenochy naházet do zapékací misky. Je to na VÁS!

Postup, krok sum krok:
  • vybalte a umyjte z těch slizounů všechen sliz pod proudem vody
  • vnitřek pstruha opepřete/osolte/pocitronujte/očesnekujte (dle svého temperamentu)
  • vnitřek posypte petrželkou a nacpěte tam střídavě plátky slaniny a nivy
  • v průběhu vám to asi stejně vyteče, ale pro dobrý pocit to zajistětě párátkem
  • obě strany pstruha pokryjete jako pokrývači slaninou
  • poté předvěďte publiku svou motorickou obratnost a celého pstroužka uveďte na pánev s máslem tak, abyste si neshrnuli slaninu (hodně štěstí ;))
  • pečte na jemné plameni z bobou stran, výhodou je když na pstruhy přitisknete pokličku
  • pstruh je hotový velice rychle (cca 10min), indikací je rovněž krásně zkaramelitovaná slanina a roztékající se niva

Podávejte s citronem na pokapání. Na mém obrázku vidíte hrudky bylinkového másla a petrželku,tím taky nic nezkazíte. Dobrá finta je využít výpek na pánvi – nasypte do něj petželku (pažitku) a chvilku ji tam udělejte – mňamka! Pokud budete k hostům féroví, připravte jim dobrou zásobu ubrousků, mističku s citronovou vodou (ne na pití!) a talířky na odkládání kostí. Kdo ví, co to je, tak i příbor na ryby ;D

Co k tomu? No přeci tymiánové brambory se smetanou!

Dobrou chuť!

Reklama

Komentáře

Tak už se mi zase sbíhají sliny……..
No a proč mi ty cuketčiny receptíky pořád nejdou uložit????
Je tedy jedinou možností kopie do wordu???

:)

nad ukládáním jsem ještě nekoumal, podívám se na to. alespoň vám tady zkusím připravit varianty článku pro tisk se zjednodušeným formátováním…

jinak ale ta kopie do wordu není špatný nápad – vynecháš moji tradiční omáčku auložíš si jen suroviny a postup. voilá! :)

To je dobrý, ale kde seženu recept na ty brambory, ať je to kompletní.Jsem kuhař amatér, spíše labužník.Díky

F.Podolák:

s těmi brambory si vůbec nelamte hlavu!

- uvaříte brambory
- ještě horké rozšťoucháte s dostatkem mléka a másla
- osolíte a okořeníte tymiánem (nejlépe čerstvý a v dlani rozšmelcovaným)

et voilá!

Tak mě napadlo, že při pokládání již naplněných ryb slaninou by bylo lepší je tou slaninou vyloženě zabalit a pak teprve použít párátka na zajištění. Mohlo by se tím předejít vytečení nivy. Zítra vařím pro přítelkini tak hned vyzkouším a určitě se podělím o zkušenosti.

Tak vyzkoušeno a to celkem úspěšně. Osobně jsem rybyčky pekl v remosce, jelikož troubu nemam a na smažení mě moc neužije. Na plnění je chuťově zajímavé použít více druhů sýrů (dokonce uvažuju o vyzkoušení Romaduru). Dost taky záleží na kvalitě slaniny. Vyzkoušel jsem klasickou anglickou (nebylo to špatné) a pak ještě španělskou uzenou šunku (úřasná věc). Ta je sice dost drahá, ale chuťově je lepší a je krájená na dostatečně velké plátky. A namísto párátek doporučuji pstruha omotat režnou nití. Zkusil jsem to při druhé várce a nemůžu si stěžovat. Nit musíte sundat před podáváním ale je to jednodušší a spolehlivější než párátka. Ryba se totiž po upečení s párátky rozpadá a kazí to celkový dojem (je taky možné, že sem to pokazil). Recept je to výborný, všem doporučuji ho vyzkoušet.

Pán Cuketka, oslovil ma váš recept „pečený pstruh so slaninou a nivou“, dnes to urobím na večeru, ale chcela by som to presne tak, ako odporúčate a vzniká môj problém.K pstruhu „tymiánové brambory se smotanou“. Ako to mám urobiť ? Poradíte?
Ďakujem.
S úctou M.B.

ukuchteno vcera k veceri. vyborna kombinace. pstruh s nivou by me jen tak nenapadl.
M.B. pan cuketka se problemu tymianoveho bramboru zabyva v prispevku c. 4

další recepis na pstroužka chystám snad ještě do konce prázdnin! děsně mě to vaření s ním baví. + je to levné, dostupné maso :)

Vyzkoušeno dnes s přidáním žampiónů a v troubě. Vypečené žampióny se šťávou z vytečené nivy ochutily kuskus (na jinou přílohu jsem byla moc líná). Prakticky bezpracné a vynikající :)

jednou sjem pozval kamarády a každému sem věnoval jednoho pstroužka :) pak jsme si je pojmenovali a každý si toho svého sám pěkně obalil. mám z toho dosti roztomilé videjko :) směju se pokaždé, když si na to vzpomenu :D

uuumm vyborne, co by som ja bez takych ludi ako si ty robila :))) … dakujem za recept! .. Je to fantasticke ..

Milý pane Cuketko, vidíte jak dlouho přežívá Váš recept na pstruha s nivou? Zítra bude u nás mít premiéru. :c))

Komentáře jsou uzavřeny.