Šlechtova restaurace ve Stromovce

V den, kdy se znovu otevře Šlechtovka si nechám zarezervovat stůl, pozvu všehny přátele a uspořádám tam královskou hostinu. Praho 7, je to tvoje ostuda. Doufám, že až dostavíte všechny tunely, bude ještě co opravovat. Prozatím jsem si dal Šlechtovku alespoň do obrázku, to kdyby mi náhodou přes noc spadla ;)

Bývalý lovecký zámeček, tzv. královská dvorana, v 19. století nazývána stará nebo první restaurace. Zámeček byl postaven v letech 1689-1691, kdy byl rovněž vyzdoben velký sál freskou Jana Jakuba Steinfelse ze Steinfelsu. Roku 1791 úpravy podle návrhu architekta Františka Antonína Leonarda Hergeta, kdy byly dvorana změněna v restauraci. Výrazná novogotická přestavba v roce 1855 pochází od Bernarda Gruebera. V roce 1882 získal objekt do pronájmu Václav Šlechta, jehož rodina zde provozovala restauraci (původ lidového názvu „Šlechtova restaurace“). V lednu 1950 zemřel Šlechta na infarkt poté, co odmítl začlenit svůj podnik do podniku Hotely a restaurace hl. m. Prahy. Restaurace byla v provozu do 70. let 20. století. V roce 1978 a 1980 objekt vyhořel, do roku 1989 provizorně zastřešen. Královská dvorana byla v majetku ministerstva kultury a následně Státních restaurátorských ateliérů. Později přešla na Fond národního majetku, v roce 1995 na hl. m. Prahu. O rok později byla svěřena Praze 7.

V současné době průběžně probíhají práce zabraňující dalšímu výraznějšímu chátrání, nákladem 10 mil. přivedeny Městskou částí Praha 7 inženýrské sítě. Je hledáno další řešení, kterým bude investor-nájemce nebo postupná rekonstrukce Městskou částí Praha 7. Předpokládané náklady na rekonstrukci jsou cca 150 milionů korun.

Reklama

Komentáře

Nikoho nezvěte. Sleduji ten případ již deset let a došel jsem k závěru, že se spíše čeká na to až to spadne. Pár podvodných zájemců se kolem toho vystřídalo, jeden myslím z úřadu Prahy 7 vyrazil nějaké peníze. On ten úřad je taky veselý. Vždy když chtějí cosi pronajmout, většinou nasadí nesmysl, svým lidem zase platí i elektřinu a otop.

O Praze 7 si myslím své… :/ Docela bych byl pro připojení Stromovky k Praze 6 :) (jokingly)

Výmluva stylu – nejdřív se musí počkat až se pod stromovkou dokončí stavba dálničního tunelu, a potom jestli Šlechtovka náhodou nespadne tak se tím začneme zabývat. Ohánět se elementárními investicemi do inženýrských sítí a „vystužení“ trámy je dle mého alibismus.

Opakuji: DÁLNIČNÍ ŠESTIPROUDÝ TUNEL POD STROMOVKOU! OMG OMG :///

Na správných místech vždycky sedí „správní“ lidé. Ničemu se nedivím:-(

prosim prosim, mam dotazanou-nevite, kde by se dalo vycist trochu neco vic nez zde, o nasi krasne slechtovce? knizky, net stranky atd.dik

bohužel moc zdrojů neznám, něco je na stránkách města Prahy a městské části Praha 7, o ničem jiném moc nevím…

Lidi přes všechno co se děje stálo by za to ji zachránit,kdyby se dalo alespoň trochu spolehnout na ochotu lidí a spojit se jako kdysi,když si národ stavěl Národní divadlo.Je to jen přání ale co kdyby????????.....

Stromovku mám doopravdy rád a je i mým častým víkendovo-výletním cílem. A šlechtovky si nelze nevšimnout… Vždycky když jdu okolo, zkouším si představit, jaké to asi bylo, když pražané chodili do této restaurace na oběd, na kávu, na nedělní korzo… Když se zde tančilo, chodily sem celé roiny a prostě to tak nějak žilo. Asi jsem staromil… Je to takový smutný odkaz dob minulých. A dost možná i obrázkem dnešní doby. V podstatě zcela souhlasím s tím co napsal výše Jirka. Město čeká až celý objekt nebude k opravě a nechá jej zbourat… Ono koneckonců takových budov je v Praze více. Já pracuji na „osmičce“ a denně jezdím okolo bývalého paláce Svět (bývalé kino a kavárna Dukla) a zde je situace podobná. Zajímavá funkcionalistická stavba o které psal i mistr Hrabal rok od roku stále více chátrá a asi se také čeká až konečně spadne… Co k tomu říci nazávěr?? Komunisti to nezničili, povodně to přežilo a novodobí soudruzi se postarají o zánik?? Smutná realita dnešních dnů…:o((

Co se týče paláce Svět, jsem přesvědčena, že si na tu parcelu už brousí zuby developeři. A postaví tam nějaké obrovské administrativní monstrum zcela bez ohledu na měřítko okolních budov. A budou to propagandisticky vydávat za „rozvoj čtvrti“…

Major: No já mám takový pocit, že tahle budova už své majitele má. Údajně Svět koupila jakási italská společnost. Evidentně na kšeft. O objekt se absolutně nestará a spoléhá na to, že s růstem cen pozemků si odprodejem vydělá. Je to škoda, tady se privatizace jaksi nezdařila…

Cuki: Bohužel i tohle je obrázek dnešní doby a méně příjemná realita. Prahu 6 neodepisuj, buď rád že bydlíš v relativně velice hezké a dá se říci i zelené čtvrti. Máš to kousek do Šárky, na Hvězdu… Já žiju na devítce a povím ti, není o co stát. I když i u nás se dají najít místa, kde si člověk alespoň trochu užije přírodu.

Apropos pane Cuketko, jak bylo v Polsce??? Ochutnal jste něco nového a dobrého??

Na Praze 4 je to stejné, zeleně ubývá a skleněných pekel a aut přibývá…
A ten náš rádoby Manhattan na Pankráci?Zatím je to spíš Bronx…:-(

Také se mi nelíbí současný trend obchodně-zábavně-administrativních center, které ve své neosobnosti jsou jedno jako druhé… Ale bohužel doba je taková… Pivli ale i na čtyřce je přeci spoustá hezkých míst…:o))

To ano, ale ubývají…
Pochopitelně že nejen tam…
Co naděláme, „pokrok“ nezastavíme…

Zdravim narazila jsem na tuto rubricku, zkusim uvedeny rp a jsem zvedava jaky chleba bude, take vzpominam na Stromovku,kdysi jeste pred komanci jsme si tam chodivali hrat,bydlila jsem kousek u Strrossmajraku,asi ted uz to vypada jinak zdravim vas ted uz z Cali ahoj vsem lenka

Jeste jednou ted jsem se se zdesenim podivala na foto Slechtovky,hrozne a smutne........

Mám obavu, že šlechtovku už jen zbourají… že oprava by stála více jak postavit celou budovu novou…

Myslím že by pan Cuketka měl začít štřit na dobrou luxusní večeři, konečně se posunul projekt Šlechtovy restaurace a vypadá to na realizaci rekonstrukce 2009/2010. Mám tu před sebou plány ;)

Chci se zeptat, jestli je ten objekt nějak omezen přístupem nebo se alespoň dá dostat k vnějším zdem. Rád bych tam udělal několik portrétů, jen vyfotit a vypadnout. Je to asi bláhový nápad ale raději se zeptám, děkuji .

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)