Je tohle budoucnost foie gras?

Dan Barber měl loni na konferenci Taste3 zajímavou přednášku, ve které prezentoval jednu ze svých odvážných hypotéz. Příklad, který na její potvrzení zvolil, mi vyrazil dech! ;) 

Poťouchlý šéfkuchař z modrého kopečku

Dan Barber je renomovaný americký šéfkuchař a vizionář. Jeho specialitou jsou sezonní a lokální potraviny a ekologicky šetrný přístup v zemědělství. Všechny své vize již od roku 2000 naplňuje v restauraci s farmou Blue Hill. Od roku 2004 pomohl vybudovat obdobné centrum Stone Barns Center kousek od New Yorku.

Na farmách i v obou restauracích razí striktně lokální a sezónní produkci. Ve spolupráci s experty na zemědělství propaguje moderní postupy. Zjednodušeně řečeno si tam dělá co chce.

Jeho hlavní myšlenka a hypotéza spočívá v tom, že podle něj nejlepší kvalitu a chuť veškerých produktů v gastronomii dostaneme pouze s využitím ekologicky šetrných a etických metod. Důkazy pro svou teorii hledá nejen ve své praxi ale i různě po světě.

A právě jeho přednáška na Taste3 (Flash video) ukazuje jeden překvapivý příklad ze Španělska.

Španěl, který přečural Frantíky

Dan Barber totiž mluvil o španělském farmáři a producentovi Eduardovi Sousa, který se zabývá produkcí husích foie gras. A nejsou to foie gras ledajaká! V roce 2006 s nimi dokonce vyhrál prestižní ocenění „Coup de Couer“ za inovaci na francouzském veletrhu SIAL.

Tradiční francouzské producenty foie gras to ale totálně dožralo a požadovali vrácení ceny. Španělovo foie gras totiž nepovažovali za pravé foie gras, protože on je produkuje bez gavage čili překrmování!!!

Ano, foie gras bez nuceného krmení v posledních týdnech. Jak to Eduardo Sousa dělá? Jednoduše. Využívá přirozeného cyklu přírody a vrozených vlastností hus. V podstatě celý proces produkce foie gras využívá přirozenou schopnost hus (kačen) k tomu, aby si vytvořily energetickou zásobu (ukládáním tuku do jater) před migrací.

V konvenční produkci jsou ale producentovi nějaké instinkty a migrace drahých hus ukradené, využívá jen jejich prosté schopnosti ukládat tuk do jater (a vytvářet tak neskutečnou pochoutku). Na farmě Sousa na to jdou obráceně. Husy nepřekrmují a jenom jim vytvářejí ideální podmínky (olivy, fíky, vegetace).

Husy se pak podle instinktu vykrmí samy, překvapivě pak ale neuposlechnou instinkt následný a nemigrují! Něco podobného znají i běžní producenti hus, kteří nedělají foie gras. Získají taky tučná játra, ale ne v takové kvalitě. Na španělské farmě se ale podařilo vyprodukovat surovinu, která je s foie gras minimálně srovnatelná.

Jejich jediná nevýhoda je, že nejsou dostupná po celý rok. Jsou sezónní. I slavný Ferrán Adrià tady prý narazil a foie gras po celý rok nedostane. Další komplikací je vyšší cena, která je „daní“ za mimořádné podmínky chovu. Sám Dan Barber ale uvádí, že to byla ta nejlepší játra, jaká kdy měl možnost ochutnat a že kvůli nim už nebude nikdy servírovat konvenční foie gras.

Sousa tak dokazuje v praxi, že stačí pouze vytvořit ideální podmínky a využít přirozený chod věcí a unikátní produkt je na světě. Jeho kritici ho naopak viní z podvodů a manipulace. Nezdá se to ani tradičním odpůrcům produkce foie gras (kterým zmizel hlavní argument). Ti zase vyžadují inspekci nebo pořádný „dozor“ nad farmou.

Já osobně jsem z toho průměrný český jelen.

Co myslíte? Může na tom být něco? Pokud ano, přijde mi to opravdu jako „dokonalé“. I tak se ale přiznám, že jsem se nechal vystoupením Dana Barbera naprosto strhnout… ;)

Mrkněte se sami:

TED a Taste3

A ptáte se, kde jsem na tuto přednášku (prezentaci) narazil? Kupodivu docela velkou oklikou přes video server TED, kde jsou k dispozici přednášky z různých oborů volně k prohlížení. Vše podle hesla: Ideas worth spreading

Samotná Barberova přednáška je pak z komerční konference Taste3, kterou zasponzoroval starý dobrý vinařský kolos Robert Mondavi. Některé další prezentace z ní najdete opět na TED pod štítkem jídlo. Kupříkladu Malcom Gladwell s omáčkou je neodolatelný. Barber dále svoji historku prezentoval i na pravidelném setkání skupinyECC. To už ale opravdu jen, kdybyste se nudili… ;)

Reklama

Komentáře

ha! foie gras bez prekrmovani? no toje uzasne! Onehda jsem si precetla co vsechno se tema husama (kachnama) dela aby z nich bylo dobre foie gras a udelalo se mi z toho tak spatne, ze jsem se zarekla, ze u to nebudu jist.
Rada si priplatim za to, ze si nebudu pri jedeni muset predstavovat co se s tim zviretem delo. Me se to libi, tradicni producenti at se jdou bodnout.

Četla jsem Bourdaina, že to zase není tak strašné. Ale souhlasím s tím, že tahle cesta je určitě lepší.
Jinak moje babička vzpomínala, že měli za války v Karlíně husu na balkoně a vykrmovali si ji. Husa tam byla v bedýnce velikosti banánovky a babička jí cpala šišky do krku. Husí život nic moc.

jojo etický faktor je pro někoho dosti zásadní,

mě oslovila hlavně změna náhledu na foie gras jako ne sezonní surovinu. překrucování původně sezonních nebo lokálně omezených věcí prostě nikdy v jídle nemůže dopadnout dobře. známe na „celoroční zelenině“, sterilním českém sýrařství, pekařství, moderním pivu etc etc. příkladů se najde opravdu spousty, až je to nepěkně zarážející.

barber si nějaké pokusné husy nakoupil a bude taky zkoušet. ostatně po tom co dostali coup de couer to snda vyzkouší vícero producentů, uvidíme. v čr je produkce konvenčního foie gras zakázán… tak že by třeba? ;)

chudina husa v krabici nepotešila :) ale co už. naše babičky prostě byly drsné!!!! :)

Nejsem pravý gourmet, foie gras neholduju. Ochutnala jsem, bylo to zajímavé, ale to přecpávání hus mi vadí tolik, že to prostě nestojí za to. (I když samozřejmě beru, že spousta ostatních masných produktů taky nevzniká za zrovna humánních podmínek).

Dělat foie gras přirozenou cestou a ještě je mít jako sezonní surovinu, zní až utopicky. Držím Sousovi palce.

no jo, utopie. neměl jsem je v ruce (ale pracuju na tom), takže nemůžu říct. dobře se to poslouchá a ještě lépe se o tom přemýšlí :)

palce je třeba držet i barberovi. je to blázen, ale získal si respekt. třeba teď nejnověji získal kšeft pro francouzský kulinární institut a bude frantíky šéfkuchaře učit jak k lokálním/sezonním potravinám přistupovat. rozumíte – američan frantíky!!!!!!! :)

No, řekl bych, pokud to ti frantíci podstoupí, že jsou obdivuhodní spíš oni:-)

tak hlásím auto-faux-pas, jedná se o FCI New York! takže se žádní frantíci nekonají :)

moje chyba!

chce se říct „výborně“, mně je ale tohle celé foie gras tak odporné, že jsem nikdy neochutnala a neochutnám.. proto snaha dělat to lépe je pro mne krokem od mínusu k nule, takže nemám na jazyku to slovo místo „výborně“. Prostě jen „hm“.

kaštanová:

a konvenční kuřecí, vepřové a hovězí z české produkce baštíte? nechci generalizovat, ale konkrétně u těch kuřat je to u nás na stejném (ne li horším) levelu jako foie gras produkce jinde.

…a málem bych zapomněl. kdo chce prokliká si barbera důkladně. on tvrdí, že jeho hypotéza platí obecně na všechny produkty. foie gras je jasný záměr a manévr – je kontroverzní a změna náhledu na produkci nejvíc bije do očí.

…už vidím ty listnaté sady a v nich spokojeně pochrupující vepříky, jejichž maso má tak lahodnou chuť…z automotivu, který teď moc nefrčí, se asi přesměruji na pasáčka prasat.

Petr:

perfektní odkaz. líbí se mi že si s tím dal práci a nechal si dotáhnout vzorek až pod nos (rád bych udělal to samé;) sám se k tomu musel nějak postavit, foie gras má nasazeno v menu svých restauracích masivně :) slepou degustaci určitě rozhodlo množství tuku.

další link k tématu:

http://www.nytimes.com/…/25foie.html?_r=1

(evidentně jsem přišel s křížkem po funuse, ale i tak si myslím, že téma stojí za to)

kaštanová:

tak to se omlouvám za můj rýpavý dotaz! ;)

Pane Cuketko frantíci sou stejně jedničky a španělé pouze vidí potenciál jak na foie gras nalákat i lidi kterým právě tato pochutina které by se nedotkly z důvodů pro někoho ne příliš humánim krmením je to podle mě jenom reklamní tah.............

Ano, kupovat africké jahody v lednu a pomeranče v červenci je ptákovina, je to jako mít Vánoce pořád – není se pak na co těšit. Jen jsem netušila, že játra hus poznají roční období…

To je úúúžasné, musím je ochutnat, foie gras jsou božská lahůdka, ale vždycky mám pak špatný svědomí (já vím, jsem pokrytec). Bez výčitek by mi určitě chutnalo ještě víc a ráda bych si za to i připlatila.

Kde se dají v ČR koupit foie gras vypěstované bez překrmování???

Komentáře jsou uzavřeny.