ňecká Taverna Olympos: ňecký týden na cuketce pokračuje…


Udělal jsem si řecký týden. Postupně si projdeme některé podniky s řeckou kuchyní v Praze. O víkendu se pak podívám na některé původní řecké receptury svou zelenkavě zakřivenou optikou. Dnes schytala návštěvu Mr. Cukíniho Taverna Olympos na Žižkově…

Prostředí restaurace

Přiznám se, že Žižkov nemám moc rád – smradlavé a pokaděné uličky, spousta ožralců a hustá mračna šedých oprýskaných domů. Taverna je umístěna v samém centru této svérázné čtvrti, přesněji kousek od Akropole v Kubelíkově ulici.

Docela nenápadný vchod skrývá nečekaně rozsáhlé prostory (rozlehlý dvorek a velká zimní zahrada), ve kterých se taverna nachází. Design je mírně přiošuntělý, občas kýčovitý, ale má svou vlastní atmosféru. V době mé návštěvy byla zahrádka uzavřena, ale byl jsem tam vloni a byla to nádhera. To místo má v sobě určitě nějaké tajné feng-shui. Spousta, spousta stolečků, fontánka, kýčovité malby na zdech, kočky, mladé kaštany a nějaké to harampádí. My jsme se dnes usadili do prosklené zimní zahrady (je chráněna před větrem a deštěm), která funguje i v chladných měsících. Nevím čím, ale zvláštně promíchané prostory taverny mně něčím přitahují. Na hlavní stránce mají odkaz na panoramatický pohled restaurace < Doporučuji (vyžaduje Javu)!

V taverně bývá docela plno a proto jsem využil telefonickou rezervaci. Vyplatila se, protože kolem šesté hodiny už bylo docela narváno. Každý stoleček má jednorázové papírové/ubrouskové prostírání s potiskem. Barevný jídelní lístek je s tradičními řeckými názvy s českými popisy, tentokrát bez fotografií. Náš stůl pro dva nebyl v době příchodu připraven, ale obsluha vše zajistila během okamžiku mžiku (kamžiku ;)

Nabídka řecké kuchyně

V porovnání s Tavernou v Revoluční je nabídka jídel zhruba obdobná. Ceny jsou však o něco vyšší, ale podle mne je to dáno i průměrnou vyšší gramáží. Nejlíp bude, když se na jejich jídelní lístek mrknete sami a ochutnáte se mnou ;)

Jako studený předkrm jsem pro porovnání opět vyzkoušel jikrovou pomazánku Taramas za 80,- Kč (porce 270g!!!). V Revoluční tedy byla o dost lepší. Tato varianta mi přišla mírně nakyslá a málo „jikrová“.

K tomu jsem opět risknul pečený chleba za 20,- Kč. Tady je to ve srovnání s Revoluční zase naopak. Konečně čerstvý opečený chlebík, na kterém se poctivě podepsalo grilování a na kterém se nešetřilo s olivovým olejem. Někdo může brblat nad ohořelými okraji a bude mít pravdu. Mně se to ale shodou okolností takto líbí :) Jo a byl výborný!

Další klasika Tzatziki rovnež 80,- Kč za 270g. Tentokrát s koprem a výborné. Avšak nedalo se to skoro sníst…

K tomu né moc dobrá pita za 25,- Kč – nacucnutá tukem a vevnitř nepropečená. Pro tavernu veliké faux pas! :(

Ženská část cuketkova týmu si nedala vymluvit objednávku obyčejného Gyrosu, ovšem za 140,- kč (270g + obloha). Na fotce i v reálu nevypadal vůbec vábně a úpravou toto jídlo propadá. Toto ošklivé vepřové káčátko se však postaralo o překvapení večera, protože, tak šťavnatý a dokonale propečený a kořeněný gyros jsem snad ještě nejedl. Možná jsem jen chytli ten správný řez, ale stálo to opravdu za to!

Já jsem si opět naložil Mousakas (tradiční specialita musaka – zapékané mleté maso na podloží z bramobor s lilkem, zapečené v bešamelu) 450g za 220,- Kč. Do černa „zapečený“ povrch a poměrně mdlá chuť se u mne nesetkaly s pochopením. Kvantitou se to spravit rozhodně nedá…

Kávičku a dezert jsme pro tentokráte vynechali a tak na závěr fotka oleje a octa, které jsou na stole k dispozici. Pěkný detail, který potěší.

Málem bych zapomněl – čepujou pivo Stella Artois, ale nějak zvláštně, bez takového toho malého papírku na stopce. Já mám ten papírek na Stelle moc rád a jsem na něj zvyklý, tak proč mi ho nepřejou? ;))

Obsluha

Naše řecká obsluha byla promptní, slušná a s přiměřeným odstupem. Opět žádný úsměv :( Zřejmě to tam berou strašně moc vážně, nebo je špatně platí. Ve srovnání s Revoluční naprosto bez kiksů, všichni hezky kmitali a neflákali to. Nemuseli jsme ani jednou čekat a na každé mávnutí a vyhledání pohledem okamžitá reakce. Oukej tedy, ale jde to i o pár desítek procent lépe! S úsměvem například! ,)

Záverečné hodnocení

Výborné prostředí a atmosféra – to jsou hlavní devizy této taverny. Celkové hodnocení sráží opět naprosto neodpovídající poměr cena/výkon a kolísavá kvalita připravených jídel. Za tyto ceny očekávám přidanou hodnotu v podobě perfektní a osobité prezentace jídel + odpovídající podání specialit bez překlepů. Očekávat navíc vlastní invenci je příliš troufalé.

Celkově mám z podniku dojem, že těží z dobrého jména, zejména mezi cizinci (cca 50% hostů v době naší návštěvy) a z určité exkluzivity dané cenami. Jinak mám ale pocit, že jednou na prázdno a jenom rychle-honem točí pořád dookola to samé. Tavernu v Revoluční přesahuje, ale jenom o kousek – proto dávám šest cuketek z desíti (…no, spíše pět a půl).

Diskuze pod článkem byla uzavřena kvůli několika opakujícím se nepěkným a anonymním komentářům, které mě už přestalo bavit mazat. Všem slušným diskutujícím, se tímto omlouvám :(

Reklama

Komentáře

Komentáře jsou uzavřeny.