Řecká restaurace Zorbas

Moje poslední návštěva v řeckých podnicích v Praze. Ze všech testovaných podniků zatím nejlevnější, ale poměrně slušná řecká restaurace Zorbas, kousek od václaváku. Pojďte ochutnat…

Prostředí

ňecká restaurace Zorbas je umístěna kousek od václaváku v ulici Ve smečkách. Za lokalitu docela mínus body – už jen blízkost nejostudnějšího českého náměstí mi nedělá dobře :/ Samotná ulice Ve smečkách a všudypřítomné bordely a „night-cluby“ také lokalitě moc nepřidají.

Interiér vypadá na fotkách docela slušně, ale ve skutečnosti je to o kousek horší. Nevím jestli šetří světlem, ale byla tam docela tma + žádné přirozené světlo. Docela mě potěšila nepřítomnost „řeckých“ malůvek na zdech a víceméně strohý, konzervativnější design. Přesto, restaurace zanechává dojem „průměrně obyčejné české“ hospody. Bez urážky – nic víc, nic míň.

Kapacita je velmi rozsáhlá, v době naší návštěvy (sobota večer) byly z desítek stolů obsazeny jen dva, včetně toho našeho (= zdechl tam pes, ale o psu ještě později :)

Nabídka řeckých specialit

Nabídka jídel je docela široká, ale chybí některé základní věci jako např. jídla z jehněčího nebo telecího. V masitých převládají různé kombinace gyrosu, suvlaki a bifteki. Ostatní kategorie jsou zastoupeny docela rovnoměrně. Teplé i studené předkrmy jsou v solidní šíři. Potěší množství kombinovaných nabídek jak u předkrmů, tak u hlavních jídel – můžete tedy vyzkoušet co nejvíc, aniž byste museli objednávat zvlášť :)

Cenově je to zatím nejvlevnější podnik, který si evidentně na nic nehraje. Může dobře posloužit přes týden jen tak „na jídlo“, stejně tak s přivřením očka přes víkend na nějakou slavnostnější příležitost.

Jelikož můj řecký potenciál i nadšení z těchto podniků značně vyprchalo, bude i následující ochutnávka malinko „slabší“. Netradiční předkrm na začátek – salát Pantzari (čerená řepa s česnekm a oliv. olejem) za 40,– Kč. Pikantní mňamka, kterou jsem ještě nikdy neměl. Zejména by mne zajímalo, kde vzali tak malinkatou řepu :)

K tomu klasika v podobě nesmrtelného Tzatziki za 30,– Kč. Velice příjemná cena, dobrá chuť, ale přišlo mi trošku šlehačkovité – netipoval bych použití řeckého jogurtu. Když ale nebudu brblat a přivru panu Cuketkovi očko tak „oukeeeej“, stejně tak jako chléb pita za 20,–. Ta se mi ale na fotce tak rozmázla, že vás obrázku raději ušetřím. Holt podniky, které pořádně nesvítí, nemůže pan Cuketka hezky odfotiti…

V nabídce nechyběla musaka a tak jsem neváhal o objednal ji, tentokrát za 169,– Kč. Chutnala obstojně, ale na jídelním lístku opět deklarována s „ml. masem“. Jako by byl pro ně takový problém přiznat barvu a laskavému hostu prozradit za co si platí!!! :/

Velice podobná musace je pasticio, s tím rozdílem, že místo brambor jsou použity těstoviny a celé to stojí jen 119,– Kč. Plňka, bešamel i lilek, naproto identické s musakou.

Toliko z jídel. Na závěr jsme sme si dali kávu a jelikož jsem trubka, tak jsem zapomněl jakou značku. Naštěstí to mají online, takže to byla káva Illy (30,– Kč ;) Servis úplně obyčejný (bez vody, bez tácku, nenahřáté mlíčko v plastu, bez cukříku), na rozdíl od jiných, ale úplně čisťounký a z neošoupaného šálku.

Docela vtipně je v nápojovém lístku uveden výběr čepovaných piv – Staropramen a Granát. Přičemž výčepní realita je Plzeň, Gambrinus a Kozel. Tomuto se nelze než zasmát :D

Obsluha

Snad neurazím, když ji označím za průměrnou. Tzv. průměrná obsluha má ten dar, že vás neumí ani rozčílit, ani vyloženě potěšit -hlavně ale, když funguje! ;) Malinkaté faux pas představoval v prostřed restaurace personálem zaparkovaný ohař (nebo to byl taky retrívr) na vodítku, který si nás všemožně prohlížel, občas si hafnul nebo zakňučel. Já nevím jak tady někdo správně četl hygienickou vyhlášku, minimálně mi tohle ale přijde nevhodné (já osobně psy mám rád a konkrétně tento miláček mi vůbec nevadil, ale co ostatní hosté+alergici+hygienici+neurotici??? ;)

Závěr

Bude to opět za šest cuketek z desíti možných. Ze všech testovaných řeckých podniků byl zatím asi nejlevnější a tak pokud hledáte něco jako „economy class“, vydejte se na explorace řecké kuchyně zde. Podnik se navenek jeví jako trošku unavený a ošoupaný, při trošce dobré vůle z toho ale může být docela příjemný zážitek :)

Reklama

Komentáře

Ahoj cuketko, včera jsme se )s přítelkyní) octli skutečně náhodou u „nějaké“ řecké restaurace v Praze a hle – on to byl Zorbas. tak jsem neodolal a navštívil Tebou recenzovanou restauraci. Dali jsme si kávičku – jedno presso (zmiňovaná Illy, slušné „značkové“ šálky, mlíčko Meggle v plastu – alespoň vychlazené, cukříky v klasických papírových „dávkách“ s potiskem nějakého cukrovaru, bohužel totálně bez pěny, chuťově ale lepší střed) a jedno latte (vkusná sklenička, vkusná chuť, vůně.. vše ok). No a aby to bylo alespoň kapku řecké, tak i Baklavu (Kapku vyšší, ale velmi dobře vychlazená – já jí v „pokojové teplotě“ nemůžu – čerstvá, správně šťavnatá a chuťově opravdu povedená. Navíc servírováno s osminkou citronu, což jsem neznal…). V podniku velmi příjemná servírka… Tolik jen malá tečka za Tvou mega-recenzí. Dan.
PS: Naproti zajímavý obchod s kávou, kousek níž jedna z mnoha tex-mex restaurací – přítomné noční kluby nezmiňuji, ty asi recenzovat nebudeš, že?

Dane, no vida :)

Ten obchod s kávou jsem přehlédl. Ad vychlazené a nevychlazené.

Tak např. ta smetana do kávy by měla být vždy nahřátá v koflíčku samostatně, taky nahřátém. Pokud mají ten plastový kalíšek tak je to IMHO úplně putna.

U baklavy já patřím zase do opačného tábora a mám to rád v pokojové teplotě ;)

A jak se ti líbil ten interiér?

ad Mleko do kavy – no jasne ze ma byt zahrate, ale obavam se vzdycky tech pokojovych teplot u „plasto-mlicek“, anzto by se mely skladovat v chladnu.. tak KDYZ UZ, tak aslespon studene..

Baklava – nu, kazdej sme nejakej.. a co s tim citronem? ty to znas? ja to nikdy nedostal ani v Recku…

Interier – no, „zajimavych“ veci tam bylo dost. ta predni cast mi nevadila, byli jsmne se ale posadit v casti zadni, kde je to takove „divne“ – zjevne vzduchotechnika a topeni a spol reseno z drive zcela neobyvatelneho prostoru, ale .. nemuzu rict, ze bych se tam necitil dobre… navic moj fajn servirka (povidava, usmevava – ale povidala jen kdyz jsme se dali do reci my)

jo já tě nechtěl chytat za slovíčko s těma mlíčkama :) ale je to u nich v principu jedno. ony jsou tak nakonzervované, žze jsou sestrojené na skladovací teploty do 25 st. Celsia

S tím citrónem u baklavy, tak to jsem ještě neviděl. Pro mně je u baklavy primární, aby plavala v sirupu :)

Jo ty roury pod strope, jsou vsudypritomne, trošku škoda. A ta definice „povidala jen kdyz jsme se dali do reci my“ je dost dobra :)))

muzu doporucit reckou restauraci Etrusko je z boku radnice Prahy 4 v Taborsky, maji tam vybornou musaku a peceny papriky plneny fetou a je to tam docela hezky-no ale s tavernama v Recku se to stejne srovnat neda-i kdyz i tam jsou velky rozdily-nejvic“recky“to je jeste porad na jizni Krete,ale treba na Lefkade nebo Kefalonii je to jen turisticka verze a to vsude,pokud nejsi hostem u nich doma,je to skoda-recky jidla miluju:}}ale tady je to taky tim,ze tu neni takova chutna zelenina,jehneci nebo kozi maso,takze to tak ani chutnat nemuze,aspon se mam na co tesit:}}

Dobry den,
V soucasne dobe zpracovavam diplomovou praci a analyzuji soucasny stav vyroby tohoto desertu ve vybranych ceskych podnicich. Vsimla jsem si po procteni par clanku, ze mate s timto desertem nejednu zkusenost.
Mohl byste mi sdelit par informaci?
Znate nejake podniky, ktere si vyrabi si desert Baklava sami?

Mnohokrat dekuji za vas cas a informace.

S pranim uspesneho dne Eva Gurbuz
studentka Univerzity Tomase Bati ve Zline

Dřív jsem sem chodila ráda a jídlo mi přišlo moc dobré. Ale včera jsme měli dost špatnou zkušenost. Sestra si objednala výběr z předkrmů pro 2 osoby s tím, že nemá moc velký hlad. Měly tam být tzatziki, lilková pasta, paštika z tresčích jater a olivy, celkem 280 g za cca 150 Kč. Přinesli to na malinkém talířku, každé pomazánky miniaturní kopeček, 3 malé nakládané papričky a 3 olivy (asi myšleno 1,5 olivy pro každého?). Udávaná váha to nebyla ani náhodou, za 150 Kč docela síla. Ostatní jídla (špagety se zeleninou a plněná paprika) šla, ale nic zvláštního.

Do řecké restaurace Ve smečkách už nikdy!!! Číšníkovi jsme asi nepadli do oka, protože nás obsluhoval téměř neochotně. Když jsme chtěli zaplatit, ignoroval naše pokusy o jeho přivolání, a tak jsem za ním šla, řekla mu, že spěcháme do divadla a rády bychom zaplatili. On nereagoval, šel k jinému stolu – celkově byly obsazeny 3 nebo 4 stoly, poté šel k prázdnému stolu uklidit sklenice po hostech. To už jsme nervově nevydrželi a začali se oblékat. Platila jsem společně s dalším pánem, kterého oslovil přede mnou, u pultu. Vyslovil sumu 601 Kč, já řekla 610. On mi vrátil na 650. Zopakovala jsem, že jsem řekla 610, on tvrdil, že slyšel 650. Když jsem zopakovala 610, vzal z pultu 50 a se slovy „Tak teda takhle“ tam hodil 100 . Takovou drzou obsluhu jsme ještě nikde nezažila.

Zdenka: A můžete mi vysvětlit proč jste mu dávala těch 9 korun? Jak je vidět, nemá vůbec důvod svoje chování zlepšit, lidi mu tak jako tak cpou dýška…

Tak jsem si dal obedove menu, v centru ve 12.00 a PRÁZDNÁ putyka… no, koukám, že se za 4 roky nic nezměnilo, možná ten pes už tam není na vodítku :o). Polívka za 20ku, proč ne a hlavní jídlo chuťově špatné vyloženě nebylo, no ale uvidíme večer, jestli se ještě ozve dodatečně při exitu :o)).

Komentáře jsou uzavřeny.