Recept na jehněčí Kleftiko: Zabalte si to do balíčku ;)

Recept na Kleftiko v sobě spojuje hned několk prvků typických pro řeckou kuchyni – použití jehněčího masa, co nejjednodušší příprava, a nakonec metoda pomalého dušení v troubě. Kleftiko je prý typické jídlo zlodějů, kteří nechávali balíček z vinných listů plný masa a zeleniny pomalu dělat, zatímco se věnovali svému „byznysu“. Pěkné!

Jedl jsem i viděl různé varianty kleftika. V podstatě se ale vždy jednalo o jehněčí maso pečené v pergamenovém (pečícím) papíře nebo alobalu s variací zeleniny uvnitř. To jehněčí bývá většinou na kostky, ale může se takto dělat i celá jehněčí kýta. Asi nejjednotnější je v tomto receptu marináda a způsob marinování, který je v každé verzi velice podobný. Kleftiko je velice snadné, ale díky použití jehněčího masa náročné na suroviny. Na druhou stranu je to perfektní jídlo pro „lepší příležitosti“ – prvek papírového balíčku, který si host sám rozbaluje na talíři mi přijde více než povedený!

Recept na jehněčí Kleftiko

Úplně jistý v kramflecích jsem si nebyl a tak jsem si udělal dvě varianty balíčku – jeden se zeleninou + maso na kostky (2×2 cm) a druhý jen tak maso s kostí.Hlavní podmínkou kleftika je jehněčí maso. Já jsem koupil úplně po náhodě v Delvitě, protože jsem v sobotu zaspal a klasické řezníky nestihl. Nevím jestli to nebyla náhoda (určitě to byla náhoda), ale sehnal jsem úplně výborné a čerstvé kousky. To maso na kleftiko je nejlépe pořádně naložit v následující marinádě:
  • olivový olej
  • citronová šťáva (cca 1–2 lžíce na decku oleje)
  • drcený česnek (dle chuti)
  • směs koření – oregano & jiné aromatické byliny dle chuti
  • sůl&pepř

V tomto maso pořádně marinujte alespoň několik hodin před pečením nebo noc předem. Já jsem marinoval jehněčí kýtu bez kosti na kostky a jehněčí plecko s kostí v celku přes noc, vše hezky zatíženo. Ta marináda je pro jehněčí jako dělaná a rozhdoně bych naní nic neměnil. Určitě to taky nepřehánějte s těmi aromatickými bylinkami – kombinaci olivový, citron a peř je chutná už sama o sobě.

Na druhý den si pak můžete připravit samotné balíčky. Já jsem použil pečící papír, na povrchu ještě doplněný alobalem. Do kleftika se zeleninou jsem dal mrkev na kousky, cibuli na plátky, trošku hrášku a několik stroužků česneku. Mezi to kostky masa a marinádu. To vše hezky zabalit, uvázat tomu mašličku a zabalit ještě jednou do alobalu. Druhý balíček bylo jenom samotné plecko s kostí v dvojitém alobalu. Oba balíčky dáme do mírně rozpálené trouby rovnou na rošt (ne na plech!) a číháme na výsledek :)

Samotné jehněčí v alobalu bylo hotové za hodinu. Úplně se rozpadalo a oddělilo se od kosti. Toto byl úplný skvost – marináda + vývar z masa spolu vytvořily fantastickou šťávu. V balíčku se zeleninou bylo masíčko rovněž měkké, ale zelenina (hlavně mrkev) ještě trošku stávkovala. Tady byl ideální čas až na dvou hodinách.

Já pokud bych dělal kleftiko příště tak se asi vyprtnu na tu zeleninu a dělám jen samotné plecko s kostí s marinádou v alobalu, které mě totálně dostalo! nebo pokud seženu pořádnou kýtu s kostí, tak si udělám kýtu jen tak. Ale dám tomu ještě jedne pokus, zejména nakrájím větší kostky masa (tak aspoň 4×4 cm), přidám i brambory a vyprtnu se na alobal (který přeci jen trošku izoluje) a vystačím s jednou vrstvou pečícího papíru. Oproti samotnému masu, má ten „eintopf“ styl něco do sebe ,)

Tuto slow-cooking lahůdku z jehněčího doporučuji v jakékoliv variantě. Můžu vás ujistiti, že se jedná o jeden z receptů, kde není možné nic pokazit, takže hurá do toho :) Máte-li s jehněčím nějaké zkušenosti, budu se těšit na vaše postřehy v komentářích…

Komentáře

no a ze by nazev kleftiko tudiz nejak souvisel s kleptomanii? ;-)

No, ono taky o dva tisíce let dříve by to bylo KLEPTIKO – kleftiko je jen hlásková a výslovnostní změna novořečtiny.

udělal jsem v sobotu na ohni a bylo to v pohodě :-) zkombinoval jsem hovězí a jehněčí

Tak tohle byl druhý recept ála Cuketka, který jsem zkusil (první byl samozřejmě Tarte Tatin) a výsledek – jedno z nejúžasnějších jídel co jsem vyrobil. Sláva tobě ó Cuketko!! :-))
-jak jsem to dělal:
Jehněčí kýta (vykostěná na kostičky – asi 3/4 kila masa) naložená přes noc v oliv. oleji, citrónové šťávě s kořením (rozmarýn, bobk.list, šalvěj – toho příště míň, citrónový pepř, čestek – 3 stroužky). Zabalené ve dvou vrstvách papíru, bez alobalu. Do balíčků přidané nové brambory – se slupkou a na půlky, trochu cibule, mrkev, hrášek, posolit. Trouba 1,5 hod. při 200°, vše bylo akorát. Brambory co byly navrchu nad šťávou se částečně opekly – no lahůdka!
-jak to viděli ostatní: http://greylemur.blogspot.com/2007/05/kleftiko.html

Vikuch:

jeje, udělali jste mi radost, že jste si udělali radost!!! to je dvojitá explozivní radost!! díky ;)

dokumentační fota jsou smrtelně vážně dobrá ;)

Zdravím,
jehněčí kleftiko je moje nej.. jídlo,
Váš recept určitě vyzkouším
a pokud můžu doporučit řeckou restauraci Hermes
v Krnově, tam je kleftiko uplně úžasné,
nejlepší jídlo jaké jsem kdy jedl.
Ve skratce je tam jehněčí, olivy, feta, různá zelenina
a všechno zapečené v mírně ostré tomatové omáčce,
pokud budete mít cestu kolem doporučuji

http://www.dmhermes.cz/restaurace.htm

Man:

no jejejej :) to jste mi udělal chutě. na první pohled ten pdonik vypadá fresh, ceny jsou ve srovnání s Prahou poloviční… kde je Krnov? :) nene srandu si dělám… pokusím se tam dostat!

Kleftiko! Mňamka! Ale hrášek a mrkev nee. Zkuste přidat do marinády kousek skořice a lžičku medu. Dva dny marinovat, pak dát do pečpapíru brambory, červenou cibuli a maso. ( Kostky 4*4 ) Po cca hodině pečení balíčky rozbalit, přidat nastrouhaný ovčí sýr a ještě deset minut se těšit.

Tak jsem se (po ochutnání několika ne zcela uspokojivých kleftik v restaracích v řecku) pokusil o výše uvedený recept a výsledek je – božská mana nebo něco dost podobného, Po cca hodině a čtvrt pečení byla okolo zeleniny a masa hustá hnědá šťáva z masa, cibule a česneku. Velká dobrota a navíc – možná to bylo štěstí začátečníká – se zdá, že je to opravdu blbec-proof a nedá se na tom skoro nic zkazit. Servírování elegantních balíčků na talíř mělo i tolik potřebný haló efekt – poplácávání po ramenou nebralo konce…
Technicky – jedna vrstva balícího papíru stačila, maso bylo přes noc v oliváči, citronové šťávě, soli a pepři, jinak dvě barvy cibule, stroužek česneku, mrkev, brambory a větvička rozmarýnu, půl hodiny na 200, pak na 160

Mňam, to musím vyzkoušet, kam mám jít v Praze pro jehněčí?

..hmm…a co mám dělat, když nejím mláďata a hovězí.....Víš, ty jejich oči.....

Nebo různý mořský ryby se zeleninou a bylinkami v balíčku jsou moc dobrý. Ale to už je totálně jiný jídlo :o)

Kleftiko dělám už spoustu let, z desítek sežraných kleftik v Řecku jsem nakonec okopírovala to nejlepší a k receptu bych doplnila lilek – osolený a vypocený lilek opeču narychlo na olivovém oleji na pánvi, přihodím brambory na plátky, mrkev na plátky a když se to vše lehce orestuje, pokračuju jako pan Cuketka. Zkuste to! Lilek se k tomuhle jídlu báječně hodí…

19: Ale kolik je s nima legrace, když dokážete přesvědčit turisty, že jde o vyhledávanou lahůdku, kterou odmítnout je pro hostitele vrcholnou urážkou (-.

Vskutku báječný kleftiko dělaj na Karláku v řecké restauraci v pasáži Atrium u Billy :) po něm se můžu utlouct, ale jinak to tam není nic moc, hlavně salát mi připadl odfláknutý

Já se zrovna vrátila z Rhodosu a tak mám v živé paměti kleftiko. Místní kuchař mi ho přichystal v lístkovém těstě v zapékací misce. Nevím, co dělal předtím, ale bylo to fakt moc dobrý:)

Kleftis má v řečtině dva významy a to jako zloděj,lapka,loupežník nebo a tady spíš a to se přikláním ke druhém významu jako zbojník který bojoval proti Turkům

Ahoj,
ochutnali jsme v Řecku kleftiko a teď jsem dostala domácí jehněčí, tak koukám po receptu. Ve starších příspěvcích jsem našla tenhle, tak to určitě vyzkouším. Přesně takhle nějak jsem to chtěla dělat (varianta na kostky se zeleninou a i s brambory) . Díky, už se těším. Ještě se zeptám, proč to nemám dávat na plech ? (trochu se bojím, aby se mi to neprotrhlo)
Renča

Když jsme u těch řeckých specialit, co takhle stifado? Víte někdo, jak na to? Bylo to z telecího, spousta malých cibulek, pikantní šťáva … mňam.
Miluju Řecko..!

Nevíte co je kleftiko, dokud neochutnáte to z restaurace Faliros na Kypru (Kapparis-Paralimni). Neskutečné. Jedl jsem různé, v Česku, Řecku, na Kypru. Bohužel i to kleftiko z Krnova je slabé (A to mám tu restauraci hodně rád). Ale ve Falirosu nezapomněli na to hlavní, dělá se dlouho a za nízké teploty. Domácí hospodyňky ho dělají od rána, tak 6 hodin, aby bylo k obědu hotové. I LOVE CYPRUS

For Radek.

Kleftiko z Falirosu jsme jedli, je dobré, celý kus jehněčího kolínka pečený v speciální betonové peci ve tvaru velkého zvonu( na Kypru k vidění na každém dvorku)cca 6–8 hodin. Ale opravdu nejlepší Kleftiko arni na Kypru dělají v jedné malé hospůdce ve vesničce Derynia, asi 5km od Paralimi, ná jméno si nevzpomenu, ale jezdí tam na něj lidé z celého Kypru dokonce i z Paphosu a Nicosie, dělají jej tam pouze o víkendech a je třeba si rezervovat místo. Pečou ho společně s celými bramborami a rajčaty.

dobry den,
kleftiko, co jsem jedl v recku, obsahovalo take cizrnu. bylo bozske! jak pisete, tyhle eintopfy maji rozhodne hodne co do sebe. ;)

Co vy na to?