Ostružiny

Jako první super-potravina vykopávají tyhle nádherně divoké ostružiny. Jsou výsledkem mého neúspěšného houbařského pokusu (dva směšně prťavé klouzky a jedna babka), který se naštěstí proměnil v ostružinové mámení…

Ostružiny jsou podobně jako borůvky, maliny a jahody bohaté na tzv. proantokyany, které pomáhají v prevenci rakovinných a kardiovaskulárních onemocnění. Dále obsahují vitamín C a vlákninu – obojí trvale spojováno s pozotivními účinky na zdraví. Kromě toho obsahují ještě mocnou kyselinu elagovou, která je v laboratorních podmínkách schopná obstát v prevenci rakoviny kůže, močového měchýře, plic a prsu. Docela mocné, co říkáte?

Tyhlety mršky jsem nasbíral v lesíku na takových dlouhých šlahounech všude možne po porostu. Jinak se dají docela dobře načapat na mezích mezi jednotlivými políčky, kde pokud mají slunce a dostatečné hnojení od kraviček, tak se úplně odbrzdí a spustí černofialovou chuťovou lavinu. Proto vemte do ruky kyblik a hybajte na chatu nebo do přírody, protože jejich sezóna právě vrcholí! Nasbírejte co můžete, dají se velice snadno zmrazit (jediná jejich úprava kterou bezpečně zvládám) nebo proměnit na nějakou marmošku nebo co já vím sirup třeba.

Já osobně je mám nejraději jen tak, potom v drobenkovém koláči od maminky a nebo s pěknou palačinkou na kopečku husté šlehačky. Velmi snadný recept na něco podobného s malinami nedávno postnul GurmetKlub, tak šup tam .)

Všichni ostatní lenoši mají štěstí, že jsou celoročně k dostání jako mražené nebo ve formě různých marmelád a džemů. Čerstvé a fialověčernou smyslností naducané už sice nejsou, ale i tak jsou více než jen použitelné!

Reklama

Komentáře

A tak to já jsem byla úspěšná nejenom ve sběru ostružin, ale i hub. Našla jsem jich nejvíc a největší. Akorát to čistění už mě bavilo o něco méně. Ale mám zavařený 4 skleničky (malých houbiček jsem měla fakt málo :) a další budou dneska následovat, protože přítel vyrazil zase. Rostou!!

Bohuzel mam stejnou zkusenost jako pan Cuketka. Behem me posledni navstevy lesa jsem nasel uplne „houby“ ;-(

iKarkulko závidím!! :)

já měl tzv. „kuří slep“, no tento týden a i víkend dám další pokusy, bez velké zásoby sušených hub na celý rok bych to rozhodně nepřežil!!!!!

Hlásím, že na chatě bylo hub s bídou na dvě porce polívky.
A v práci mě provokují, jak tady v okolí člověk přímo zakopává o houby a předhánějí se v úlovcích (8 kg hub během jedné procházky apod.).

No ve středu zase vyrážím na další pokus, jestli máte někdo nějaký tip na houbařskou oblast dostupnou z Prahy busem do 1hodiny dejte mi vědět, plz :) !!

Brdy, Brdy, je to půl hodiny vlakem z Hlaváku. Včera jsem zase čistila do dvou do rána :))

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)