Konzervovaná loupaná rajčata: srovnávací ochutnávka

Kdo by to byl řekl, že i úplně obyčejná rajčata navíc ještě tepelně zpracováná figurují na seznamech potravin s vysokým obsahem antioxidantů a nemalým preventivním potenciálem proti rakovině. Dnes jsem na to antioxidování šel prakticky a srovnal jsem pro vás tři různé tomatové konzervy…

Lykopen a prostata pánové!

Za léčivými vlastnostmi rajčat stojí jeden ze známých antioxidantů spadající do skupiny karotenoidů – lykopen. Je obsažen v rajčtech, červených melounech, papáji ale i v grepu (červené barvivo). Lykopen působí preventivně proti všem možným rakovinám, zejména se však vědci zaměřili na rakovinu prostaty, kde jsou známy více než povzbudivá čísla (= pravidelní konzumenti mají signifikantně snižené riziko rozvinutí rakoviny prostaty).

Jednou jeho zajímavou vlastností je, že zejména u rajčat platí, že lidksé tělo jej lépe vstřebává z tepelně upravených rajčat (rajčatový protlak, šťáva, pyré). Z tohoto hlediska je tedy ideální rajčátka konzumovat v omáčkách do těstovin, na pizzu nebo alespoň zapečená nabruschetě ;)

Teď v létě jsem si dělal pořád do kolečka základní tomatovou omáčku z loupaných rajčat na cibulce + čerstvá cherry rajčátka + čerstvá bazalka + česnek to celé s těstovinami a parmezánem. Spotřeboval jsem přitom asi padesát kozerv těchto rajčat, tak tady jako outcome je takové malé srovnání bežně dostupných produktů:

Loupaná rajčata Valfrutta (400g, 32,90 Kč)

Z celé trojice nejméně chuťově výrazné, navzdory nejvyšší ceně i honosení se o superčerstvosti („z rajčat zpracovaných v den sklizně“). Rajčata velká, neporušená s přiměřeně hustou „šťávou“ a dle mého jasně předražená. Složení – rajčata, rajčatová šťáva, kyselina citronová. Země původu – Itálie.

Pikantní na tom celém je, že např. v zářijovém Apetitu je docela směšná reklama na rajčata Valfrutta přes celou stránku. Kde na silně fotoshopovaném (= retušovaném) obrázku spolu pózuje vybledlá omáčka z noname rajčat a vpravo od ní patřičně kompjuterově nabarvená Valfrutta. Pod tím obrovský nápis: MYSLÍTE, ŽE CHUTNAJÍ STEJNĚ?. Moje odpoveď: rozhodně ne, rajčata od Valfrutty chutnají hůř… ;)

Loupaná rajčata Delvita (400g, 9,90 Kč)

Nejlevnější sorta ve stylu „tesko výrobku“ za desetikačku. Chuťově zcela jasně mým favoritem – velice sladká a výrazná rajčata i šťáva. O něco horší je to s kvalitou konzervovaných rajčat, která jsou různých rozměrů a často rozdrcená. Složení – rajčata, rajčatová šťáva. Země původu – Belgie.

Loupaná rajčata Happy-Frucht (400g, 19,90 Kč)

Chutově průměrná (v dobrém) rajčata a naprosto vodnatá šťáva se stopami tomatové chuti. Připadaly mi jako ty delivťácké akorát nějak naředěné. Na druhou stranu rajčata celá, velká, nepotlučená. Složení – rajčata a rajčatová šťáva. Země původu – Itálie.

Vítěz testu je nejistý. Rád bych jím díky skvělému poměru označil výrobek od Delhaize, ale znáte jak to je s kvalitou těchto supermarket-brandových produktů. Je docela možné, že ty rajčata od Valfrutty jsou opravdu nejkvalitnější a jen to nedokážu odlišit. Tak já budu dneska dosti vyčuranej a nechám tu volbu vítěze na vás :)

Reklama

Komentáře

si snad na blogu, ked su podla teba najlepsie od delvity tak je vitaz testu od delvity, ini ludia mozu mat iny nazor

nikdy som nechapal k comu su dobre vlastne konzervove lupane rajciny oproti obycajnym surovym na zjedenie? pocital bych ze klasicke su daleko lacnejsie a zdravsie, tak naco sa babrat s konzervou a spinit nou este prirodu?

No i když jsem na blogu tak v tom tentokrát opravdu nemám jasno :) Protože já těm „tesko výrobkům“ od přírody nevěřím, i když dobře chutnají (může to být doslazované bez uvedení na etiketě, takže dají naprdel i dražším výrobků). Já osobně mám ve spížce momenátlně pět valfrutích a tři delvití konzervy.

Ad ten koncept výrobku:
1) je to jiná odrůda tzv. soudkovitých rajčat, která jsou jako dělaná na omáčky – ty se u nás málokdy vidí v prodeji. pro italskou kuchyni tedy nezbytnost.

2) je to ready to serve/to cook, tj. odpadá ti docela drbačka s loupáním rajčat

3) tvrvanlivost (min 2 roky)

4) ad dietologická stránka věci – viz. odstaveček o lykopenech a jejich vstřebatelnosti, která záisí na tepelné úpravě (- ale to se týka jen antioxidačního potenciálu, tepelou úpravou se zase zabijou jiné složky)

Prostě tahle rajčata mají v kuchyni taky svou funkci. Ale konkrétně u mně poměr konzerva/čerstvé cca 1:5

Ty delviťácký rajčata jsou až podezřele dumpingově levná, ale ta cena na nich není poznat. U mě je to stabilní součást špížky.

Pane Cuketko, to jste nám moc nepomohl:-) Delviťácké potraviny chutnají vždycky dobře (nechápu jak je to možné) a přitom jsem levnější (že by hrál u ceny takovou roli obal?). Z Delvity je úžasná (a levná) např. i hořká čokoláda nebo čokoláda na vaření.
Rajčata od Valfrutty mi přišla také dobrá, možná že je to i šarže od šarže různé. Přiznám ale, že mě ovlivňuje reklama (pořád naivně doufám, že reklamky si nedovolej až tak moc lhát, bohužel jo, dovolej, ale mě roztrpčení z takového poznání vydrží zase jen do shlédnutí nějaké další zajímavé reklamy:-).
Ostatně, i kečup prý obsahuje více lykopenu než rajčata čerstvá, vysvtluje se to chemickou reakcí, no ráda tomu budu věřit:-)

Musím říct, že si Delviťácká konzervovaná rajčata též kupuji a též jsem před tím zkoušela i jiné značky…
Samotnou mě to až překvapilo, že nakonec vyhrává výrobek Delvity…ale je pravda, že už mě to šokovalo vícekrát :-)
No, každopádně do mexických fazolí jsou výborné…
Na těstoviny si většinou rajčata, spařuji, loupu, vybírám semínka…no prostě dávám si tu „práci“ protože to pak stojí za to (pokud jsou samozřejmě dobrá rajčata :-) a na ty jsem teda ještě v Delvitě nenarazila…
To už spíš zas u rákosníků :-)

cau
pre Markoffa
v kucharkach a receptoch sa vzdy pise, ze do omacok mas pouzit konzervovane rajcata, je to totiz iny druh (presne ako pise Cuketka)
a navyse su uplne zrele, narozdiel od tych z hyperkramu. a chut omacky je potom vraj ovela „rajcatovitejsia“, ja tomu celkom verim.

re znackove vyrobky v hypermarketoch. casto je to desny shit, ale niekedy to je super vyrobok, za ktory sa len kvalitny vyrobca hanbi, ze sa da kupit napr. v Lidlovi. konkretne v Delvite ta cokolada je kvalitna znackova belgicka cokolada (pravu znacku sa mi teraz nechce hladat). v Lidlovi zasa maju cokoladu „J.D. Gross“, v skutocnosti Rausch. 50% a 60% je hnusna, 70% – Ecuador – je vyborna a smiesne lacna. takto to je s kopou veci.

Ja se pridam s priznivym hodnocenim kvality brand produktu Delvita 365. O cokoladach a konzervovanych rajcatech uz byla rec, ja bych doporucil hlavne syry Brie a Cammembert, ktere jsou original francouzske a pri cene 35 Kc/ 250g nabizi neprekonatelny pomer ceny ke kvalite. Chut a zralost jsou dve patra nad jakymkoliv ceskym protejskem, jedina nevyhoda je, ze nejsou balene v tvrde krabicce, ale pouze ve folii.
Obdobne bych hodnotil olivovy olej 365, ktery pri velmi priznive cene cca 135Kc/l nabizi mnohem jemnejsi a vyrovnanejsi chut, nez horke levne olivove oleje ze spanelska, kterymi je nas trh beznadejne zaplaven.

Přiznám se, že rajčata v syrovém stavu nemusím. Podobně na tom bude i tento oloupaný konzervovaný stav.

Jak to je s kečupem a obsahem všech pěkných látek, co jsou v těchto loupaných rajčatech?

Já dávám body za sypané müsli „365 Delvita“

Jeste k rajcatum od Delvity: prodavaji i drcena/rozmixovana v takove sklenene lahvi se sirokym hrdlem, taky s nalepkou 365. Chutove tez vyborna a dokonce je jako omacku jedi i ma trileta decka – coz lze povazovat za „jisty druh oceneni“ :)

Sákryš debata se rozproudila :) No myslím, že panuje jakás takás shoda, že výrobky Delvita 365 nejsou zas až tak špatné. Akorát ty velice nízké ceny zůstávají stále podezřelé.

Ad lykopen a jeho vstřebatelnost: platí, že se lépe vstřebává z tepelně upravených rajčat tj. do této skupiny patří kečupy, protlaky, omáčky, konzervovaná rajčata, omáčky z čerstvých rajčat atp.

Jinak shoda s Kristýnkou, že koupit v delvě slušnou zeleninu není téměř možné. Speciálně rajčata, která jsou v marketech tak to jsou speciální kultivary, kde priorityy nejsou kladeny na chuť ale na tyto parametry:

1) tuhá a tlustá slupka, která zaručuje odolnost při přepravě
2) celková zvýšená odolnost proti plísním
3) vysoká barevnost i při nízké zralosti a barevná stabilita

Bohužel, ale je to daň za celoroční dostupnost…

No, to me tedka vubec netrapi, protoze z vyse uvedenych duvodu si pres sezonu pestuji rajcata vlastni a ted mam zrovna sezonu rajcatovych orgii :-))).
Od te doby, co jsme v Reflexu cetli reportaz z velkopestiren eurorajcat ve spanelske Almerii, prestali jsme je v supermarketech kupovat vubec.

no jak rekl sim – ja vim konkretne o nekolika firmach, ktere jinak znacene prodavaji sve vyrobky lidlu a podobnym. je to vice mene to same, jako znackove, akorat oznacene jinak… neni to ani tak,ze by se stydeli, jako spis proto, ze na tom taky docela vydelavaji…
jinak co se tyce zeleniny, tak zrovna v lidlu obcas peknou maji, nebo aspon rozhodne hezci nez v delvite. uplne nejtragictejsi, co se zeleniny tyce, byl ale carrefour…

no je to takový debilní s těma výrobkama. mě by třeba zajímalo jakou fintou tam můžou napsat např. „výrobce: Delvita“ i když skutečný výrobe je někdo jiný. jestli za výrobu považujou třeba jen přebalení z tanku z kamiónu do konzerv nebo třeba jenom to že přelepí etikety je ta „výroba“.

ad zelenina v česku:
je to děs! ono i když člověk zajde na trh tak tam vidí ty samé sorty jako v marketech protože to berou ze stejných velkoobchodů. „farmer’s markets“ tady nikomu nic neříká, klasika = 100 let za opicema !!!!!

Tak take prispeji svou troskou do mlynice nazoru :-))

Ja si veskere rajcatove vyrobky kupuji od firmy:

http://www.contedecesare.it

Jeji vyrobky jsou dostupne napriklad v Kauflandu.

Konzerva od vyrobce „Delvita“ je dle me naslapana chutove „podpurnymi“ prostredky.

No kdybychom věřili etiketě, tak to ničím dochucováno není. jemožný že používaj jenom hodně přezrálý rajčata (tomu nasvědčují i ty ne vždy celistvé plody) Pana hraběte z kauflandu testnu, hned jak se to ctěného marketu dostavím.

Jinak při příští návštěvě Sapori v Perlovce se schválně mrknu co tam ti taloši mají za sortu….

Zelenina: Nejsme ani tak sto let za opicema, jak spíš po čtyřiceti letech komunismu. Pojmy jako místní plodina či místní zemědělec tu nemají prakticky žádnou hodnotu. :((

Já to beru z té lepší stránky, vlna bio&fair trade se tady rozjíždí tak 5-10 let. Následující vlně „local&sustainability“ dávám čas do 5 let.

BTW o local&sustainable food (= lokální potraviny v souladu s udržitelností) chystám článek, kde shrnu všechny fungující obchodní modely a vůbec celý ten systém. Pro mne je to ohromně vzrušující a jsem vyloženě zvědav kdy se to tady v ČR zrealizuje.

Ale myslím, že to hodně souvisí s těmi svazy ovocnářů a zelinářů, kterým totálně ujel vlak – viz např. bio výrobky. Tam oni ani neví která bije a to je odstrašující!!!!

K pobavení/pláči dávám:
http://www.zelinarska-unie.cz
http://www.ovocnarska-unie.cz/

Ad nízká cena „Tesco“ a „Delvita potravin“ – dle mého názoru se jedná o to, jak moc se do koncové ceny promítají náklady na propagaci. Když si výrobce dává celostránkové reklamy do časopisů, někdo to nakonec zaplatit musí.

Ovšem zelenina z Delvity je skutečně děsivá. Navštěvuji D. na Kulaťáku a už se mi také stalo, že jsem pro cibuli musel zvlášť k zelináři, protože obě přepravky nabízené v Delvitě byly plné zapáchající a shnilé hmoty.

jj je to chytře vymyšlené ty výrobky – výhodné pro výrobce, pro řetězec a někdy (ovšem velice zřídka) dokonce i pro zákazníka

S zelinářem máš štěstí. Např. ten můj na Kladenské ul. (kterého bych tak rád častými nákupy podporoval) má tak skvělý personál, který kouří přímo na prodejně! V létě když větrají to ještě jde,ale v zimních měsícíh naprostý odpor. Co dodat :)

2. mna to zaujimalo z pohladu cloveka co ma rajciny rad v surovom stave, ale rajcinove omacky ci polievku ani nahodou, tie mi vyslovene nechutia, maju pre mna teda lupane rajciny nejaky vyznam alebo je to len omackova zalezitost?

6. tak neviem co je zrele na koznervovanych lupanych rajcinach, odkial vies ze su zrele? podla mna su zrele skor rajciny co kupim na trznici priamo od ich pestovatela, k tomu zahr. smejdu predavanemu v HM za predrazene ceny sa radsej vyjadrovat blizsie nebudem

12. bol by link na tu reportaz? nie ze bych tam zeleninu kupoval, ale dovod navyse potesi, kazdopadne nechapem ludi co ochotne vycaluju za smejdacku zahr. zeleninu viac penazi nez by dali za cerstvu lepsiu domacu

14. neviem ako v Cesku, ale na Slovensku je toto zakazane, vyrobok musi mat jasne uvedeneho vyrobcu, takze na Tesco vyrobkoch si mozes pekne pozriet kto ich skutocne vyraba, aj ked sami cosi mari ze v Cesku to mozno naozaj nemate ako povinnost a uz som sa u nejakeho podivil kdeze najdem vyrobcu, inak ked uz nic ine aspon ciarovy kod moze ciastocne pomoct, tu je vyhladavac krajiny a vyrobcu:
http://www.gepir.org/client.htm

no neviem co vam pripada na rajcinach za 10Kc/400g lacne, ked je pravdepodobne obsah pevnej zlozky este nizsi, ked sa pozriem na trznici na ceny dopohody za 10-20Sk/kg a to na tom pestovatelia este zarabaju ked predavaju B2C a nie B2B, takze vazne mi cena 10/330g? nepripada oproti surovemu stavu 10/1000g nikterak lacna, skor 3x drahsia do coho sa pokojne vojde tepelne spracovanie, konzerva a dalsie upravy, nie je to zase tak narocne a ked sa to robi vo velkych mnozstvach…

Markoff:

ad použitelnost:
v tom připadku asi ne, co já vím, tak se používají jen do omáček/polívek a pro teplou kuchyni.

ad zralost:
1) používá se soudkovitá odrůda rajčat, které se u nás ani neprodávají
2) tyhlety rajčata se zpracovávají hlavně do konzerv, je to dáno právě tou jejich překotnou zralostí

asi si na tom lépe s trhama, ale velice rád bych viděl v Praze trh, kde se prodávají čerstvá lokální rajčata. jestli máte někdo tip (mimo biprodejny, tam něco je dokonce od středočeských pěstitelů) tak sem s ním!!! budu vděčný…

ad smejdacka zahr. zelenina
bohužel patřím k pražákům, kteří jsou na ní z 90% závislí, lokální farmeři se tu velice těžko chytají/probojovávají. všichni ostatní pouliční prodejci a zelináři odebírají zboží v 90% ze stejných velkoobchodů jako markety. toliko zdejší realita.

ad vyrobce
výrobce tam zcela jasně deklarovaný je a sice např. ta Delvita, o té fintě jak to dělají jsem už něco četl, ale bohužel nevím pdorobnosti

ad cena/vykon
už jsem to psal výše, jednak to vyplývá z té odrůdy a jednak je to ready to serve/cook, což čerstvá rajčata do nejsou. takže cena/výkon ideální. ad ten přepočet to je něco podbného jako přepočítávat cenu jídla v restauraci a doma, ona je tam určitá přidaná hodnota a za tu se platí.

ono totiž kdybys chtěl připravit srovnatelný produkt, tak bys musel doma ty rajčata sám oloupat a zavařit do skleniček a potom by se ti už cena 10,-/plechvoku nezdála tak vysoká…

velmi ti závidím trhy s lokálními pěstiteli ;) otázka je, co dělat po zbytek roku, když je sezóna pryč?

(já vím, použít vlastní zavařeninu… ;)

makroff ad druhej příspěvek – vyhledávač:

díky za to!, možná se to někomu bude hodit. ale on ten výrobce je tam uvedený, akorát že je to ten market. je to nějaká administrativní klička, že to takto můžou uvést a v tom případě ti nepomůže ani ten čárovej kód.

jinak reálně, 90% všech podobných konzerovavných rajčat je z Itálie – i tady to jsou dva ze tří.

[24] Pokud si dobře pamatuju, tak na většině Tesco výrobků nebo Delvita výrobků je tam i ten původní dodavatel výrobku.

Většinou malým písmem uvedený: Pro Tesco Stores vyrobil…
Pro Delvita … vyrábí… Ale jak píše Markoff, je možné, že u nás to není podmínkou pro prodej takových výrobků.

uvedení výrobce není u nás povinné!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Když začal u nás LIDL, taky jsem to musela vyzkoušet a byla jsem doslova šokována „vyrobeno pro LIDL“, a tak jsem to naštudovala. Už si přesně nepamatuji zdroj a znovu se mi to hledat nechce, ale naše legislativa říká něco v tomto duchu: buď je uveden výrobce nebo prodejce; prostě zákazníka nemá co zajímat, kdo to vyrobil (třeba ho výrobek zaujal, a chtěl by vyzkoušet i další), ale u koho si může eventuelně stěžovat

… je to možný, že je tam má být buď kdo to vyrobil nebo alespoň uvedl na trh. Mě se tenhle chaos dost nelíbí, taky bych v tom měl rád jasněji. Uvidíme jak se k tomu naše vlády postaví, myslím, že tlak spotřebitelských organizací je docela silný.

lidl cokolada J.D.Gross
ma nejaky falosny bar-code.
je na nom 20095291 – co by zodpovedalo GTIN-8
ale vyhladavac na to nic nenajde
napisane tam je len, ze je to vyrobene v Nemecku a to je vsetko.
na nalepke je este nejaky divny kod L4-53334B

som presvedceny, ze to je Rausch, konkretne
http://www.rausch-schokolade.com/plantagenschokolade/arriba.html

a dovod utajenia vyrobcu je pravdepodobne v pokazeni image znackovej kvalitnej cokolady a dalej nikto by si uz nekupil drahu cokoladu keby zistil ze vedla to je za polovicnu cenu s trochu inym obalom.

off topic – výborný článek … sice se trochu ztrácím ve výrazech jako je „signifikantně snižené“ holt přece jen mám českou národnost a znám české slova i přesto to hodnotím moc kladně :-) a jako nouzovka do omáčky konzervy občas použiju …

co se kvaltiy zeleniny týče … vrátil jsem se teď od paprikášů z maďarska a lidičky kdyby jste viděli budapešťskou zeleninovo-paprikovou tržnici velkou jak sazka aréna bez jediného nahnilého kusu zeleniny tak už u nás do obchodu nezajdete …

cuketko až tam budeš mít cestu udělej recenzi :-) čítám že tam ale budeš dlouho — pádž ty čabáječky taky nemaj chybu …

jinak fajn blog díky

Jirko díky :) Někdy se vyjadřuju tak jak vyjadřuju, ale jsou to všechno slova pana Cuketky, který je jak jistě víš zelenina. Takže je to takové značně pošmodrchané ta translace do češtin ;)

No jestli myslíš tu obrovskou tržnici v Budapešti, kterou tam přestavěli z bývalého nádraží (tuším), tak tam jsem byl naposledny před dvěmi lety a předtím ještě jednou (to jsem bohužel ještě necuketkoval). A je to opravdu paráda!!! Odnesl sem si několk štanglí uheráku, kupu papriky, medu a několik flašek Tokajského. Tomu se mlže rovnat jedině ten obří tžnice na La Rambla v Barceloně, jinak jsem ještě nic podobného neviděl.

Do Budapešti se chystám určitě na podzim se tam pořádně vykoupat vtermálních lázních. Tak jestli mi to vyjde, bude to tady všechno!

23. hm, beztak sa mi nechce verit ze by v Prahe nebola trznica, ved v mensej BA ich je x kde mozes kupit lokalnu cerstvu zeleninu za rozumne ceny, trebars Mileticova, Maly trh v Petrzalke (ten mam u domu) a ine, aj ked je pravda, ze BA je na juhu Slovenska a je to naozaj len na skok pre polnohospodarov ktori tu vo velkom pestuju vsetko mozne

ad dostupnost v zime – s tym som sa proste zmieril, v lete mam kvalitne slovenske, v zime proste zelenina nie je (beztak je v HM este viac predrazena ako v lete)

ad uvadzanie vyrobcu – ako vravim, nepoznam ceske zakony, ale na Slovensku je povinnost uvadzat originalneho vyrobcu na obale, takze u nas sme lepsie chraneni, clovek si pak moze aspon zistit ze tie dva oleje na policke vedla seba kde u jedneho platite za znacku a reklamy a u druheho nie, su prakticky rovnake

28. 8-miestny EAN je normalna vec, nic falosne, vacsinou sa pouziva na mensich veciach

2Markoff

trznica tu je, v Holesovicich, a aj sa tam da vselico kupit. navyse tu su na kazdom rohu zelovoce, asi pred 2 rokmi sa tu nejakym sposobom dostali k moci Cinania, zeleninu maju peknu a kvalitnu, casto aj velky vyber.
presne ako hovoris, problem je v tom, ze tu je vacsia zima a zelenine sa dari skor v sklenikoch. navyse tu nie su snazivi Zahoraci a Madari, co sa stale ryju v zemi :-))

8-miestny EAN – viem ze je OK ale ten europsky vyhladavac mi nic neukazuje, neviem co dalej.

jen škoda, že záběr testu je tak úzký, jen po Praze jsem zahlédl dalších dobře 7-10 výrobků

Čistě pro zajímavost jsem koukla do knihovničky, co na použití loupaných konzervovaných rajčat říká Silver Spoon: k vaření se používají obvykle okapaná a šťáva se zužitkuje například k zředění příliš hustých omáček.

Tak jsem to až doposud asi dělala úplně blbě ;-)

Zajímavá novinka na trhu. V Delvitě se vynořila kozervovaná rajčata v bio kvalitě a za dvacku. To je docela bomba.

Protože se mi poštěstilo řešit určité případy přímo v praxi, tak pro všechny, které trápí označování výrobků Delvitou, přihodím poznámku k obecné úpravě označování výrobků v Čechách:

Nejdřív trochu nudy na začátek: tuhle otázku upravuje Zákon o potravinách a tabákových výrobcích (110/1997) spolu s Vyhláškou o způsobu označování potravin (113/2005, jo a pozor doplňky stravy mají svou vlastní vyhlášku, která řeší i jejich označování, tak neplést – 446/2004).

Na etiketě skutečně může být Delvita anebo jiný supermarket uveden jako výrobce (even. jako dovozce), a to tehdy, pokud je slovy uvedených předpisů tzv. provozovatelem potravinářského podniku, který vyrábí potraviny, přičemž mu zákon vyjmenovává docela podrobné povinnosti týkající se výroby, výrobních prostor i použitých potravin, látek apod. (podrobnosti v §3 toho Zákona). Výrobou se pak rozumí čištění, třídění, upravování, opracování nebo zpracování surovin atd. za učelem uvádění do oběhu.

Není v tom tedy žádná administrativní klička a také to vysvětluje nižší ceny těchto výrobků (zkrátka udělal jsem si a zabalil doma sám). My však musíme spoléhat na Delvitu, že si vybírá pečlivě své zdroje a na etiketách uvádí vše jak má.

Nicméně, pokud máte jakékoli podezření či máte pocit, že je označení výrobku v rozporu s hlavní zásadou označování potravin (pro zájemnce podrobnosti k etiketám výrobků v § 6 toho Zákona), tj. uvádí vás jako spotřebitele v omyl, pak vám nic nebrání adresovat podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Ta může, a to dokonce opakovaně! pokutovat příslušného provozovatele pro nedostatky v označení potraviny pořádnou částkou (tj. v sedmimístných číslech), možná i právě proto funguje docela pružně (teda na to, že je to státní správa). Pro potenciálně stěžovatele více zde http://www.szpi.gov.cz/cze/default.asp

Já osobně si však myslím, že Delvita si to nezaslouží, její výrobky kvalitou spíše překračují cenu (narozdíl třeba od výrobků Tesca) a hlavně mě osobně několikrát zachránila život, nejen proto, že tu na Jug. partyzánů mám ze Zelené doslova za rožkem, ale ta otevírací doma do 3 do rána, no uznejte, za to i ledacos odpustím!

Díky G. za podrobné vysvětlení, mám v tom hnedle jasněji. Stejně to však ale zůstává na důvěře a hlavně na vlastní zkušenosti s těmi výrobky. V tom musím souhlasit, výrobky z Delvity jsou vždy celkem o.k. (ve své kategorii supermarketových značek)

Tu otvíračku na jugopárty jsem nevěděl, díky- určitě se bude hodit!

Jistě, důvěřuj, ale prověřuj. Většinou se výrobkům řetězců vyhýbám, v případě Delvity jsem udělala výjimku ohledně rajčat a už výše zmiňované biopasaty, kterou vcelku můžu doporučit, především co se týče ceny.

Je ale pravdou, že nejlepší pasatu, stejně jako v Delvitě v balení 750ml, jsem našla v Sapori, samozřejmě cena je vyšší (69,-), ale skrblíka ve mě potěšil fakt, že mi zbyla skleněná nádobka, na které jsou vytlačené vkusné obrázky zeleniny, no a po několika nákupech (a týdnech s rajčatovou omáčkou a polévkou 100krát jinak), tak má kde bydlet moje červená čočka a spol.

:)))

tak to jsme na tom podobně, já jakmile vidím pěknou a použitelnou skleničku ihned přimhuřuji všechny tři až čtyři oči a neváhám :)

taková pěkná sklenička se přeci hodí vždy ne? (může vám to potvrdit všech mých asi 99 nepoužitých skleniček uložených v kredenci :)

No, ona zase kuchyň v garsonce, byť na míru šitá, toho tolik nepojme, takže vše vnesené musí být snědeno, zapracováno nebo jinak využito. Moje úchylka ve skleničkách spočívá spíše v tom, že musí být všechny stejné (přece nebude mít čočka něco hezčího mungo a kuskus, krom toho znamení panny mě samo o sobě předurčuje k puntičkářství), shromáždit ale přesný počet skleniček tímhle způsobem je zdlouhavý a právě proto pak dopadnu jak s tou pasatou – rajčatové týdny!

Cuketko a všichni, v Bílý Labuti jsem viděla ty Valfruttí rajčata za 19,90.

Vyzkoušela jsem už plno značek a pořád mi nejlepší připadnou rajčata od Valfrutty, což vám asi ne. Je to věc názoru, ale já si za nima stojím. Třeba i proto, že nemají jako ty ostatní plechovou chuť. A jsou to jedny z nejkvalitnějších rajčat vůbec, i podle jiných než českých žebříčků. Akorát pro průměrného Čecha je investice do kvality stále nemyslitelná. Chápu to, ale já si raději připlatím, opravdu mi chutnají nejvíc..

Margot:

zkuste si dát někdy slepu degustaci, možná budete překvapena. proti investici do kvality nemám námitek, ale musí být na místě…

ja bych rad zminil svoje favority: la torrente v tescu. asi 177 – 19 korun, maji i v sekane variante. jsou vyborne i na klasickou ceskou rajskou

Jo, to se to někomu v srpnu divilo, k čemu jsou dobrá konzervovaná rajčata (příspěvek no. 1). Teď v zimě bych k Cuketkovu komentáři no. 2 doplnila ještě pátý bod: protože čerstvá rajčata jsou v lednu děsná.

49. teď v zimě jsou poživatelná jen cherry rajčátka a to ještě ne všechna. Ovšem onehdy měli v normě nějakým omylem organic datlová z Egypta. vynikající. Jak se octly zrovna v normě je mi velkou záhadou! ;-)))
V kauflandu mají rajčata v konzervě ať už sekaná nebo v celku -značka Vitae d´Oro vyrobeno v Itálii. Cena příznivá, kvalita velmi dobrá.dobrá.nepřislazená, jen s kyselinou citronovou, dle etikety. pak tu mám Campino sekaná rajčata s cibulkou a bylinkami, opět nepřislazeno, jen bylinky, sůl a kys.citronová. Vyrobeno pro Normu v Německu. A jedny Compo Largo pro Lidl vyrobeno v Itálii. Nepřislazeno, opět kyselina citronová. Valfruttu nekupuji, je drahá a nechutná nám.

51. Někdy se v zimě seženou dobrá rajčata v těch nejneočekávanějších obchodech. Docela se mi osvědčila Rachadova rada, kterou už nevím kde psal – rozhodovat se podle vůně.

:-)))
Podle vůně vybírám mandarinky. Jinak voní ty s peckami, jinak bez pecek.
A je fakt, že dobrá rajčata také voní úplně jinak.
Jojo, to je výborná rada!

52: Dobrá rajčata voní intenzivně a jsou rozehřátá od sluníčka, když je trhám na zahrádce. Což je teď v únoru utopie a jenom ta myšlenka je týrání :o) V zimě rajčata skoro nejím.

Komentáře jsou uzavřeny.