Brusinky

Další z mocné skupinky bobulkoidních životabudičů tzv. berries jsou brusinky! Tady tuhletu sušenou nádheru vyrobenou v USA jsem koupil úplně náhodou na jednom nejmenovaném vesnickém trhu. Doteď jsem netušil, jakou mají brusinky bohatou historii a kolik skrývají zajímavých faktů…

Brusinky odvěké

Brusinkami se živily a živí skoro všechny národy žijící více severněji tj. seveřani, rusové, amíci & kanaďani, zatoulaní polárníci a jim podobní. V dnešní době jsou největšími producenty brusinek američani a na bobulemi pokrytá záda jim funí kanaďani. Amíci mají s brusinkama vůbec zajímavé spojení. V dobách prvních vyhladovělých osadníků totiž pojídání brusinek převzali od původního obyvatelstva, které znalo brusinky předtím určitě již po staletí. Za odměnu tam všechny ty původní obyvatele vyvraždili, ale aby se neřeklo tak zařadili jako vzpomínku brusinkovou omáčku k typickému obědu s krocanem na Den díkuvzdání. What a country! :)

Efekty na zdraví

V současné době prožívá celosvětový trh s brusinkami renesanci (ono přeci jenom ten Den díkuvzdání je za celý rok jen jednou a ještě navíc v Americe ;), která souvisí se stále přibývajícími studiemi, které mluví ve prospěch příznivých účinků brusinek na zdaví.

Asi nejznámější (a nepodloženější) je účinek popíjení brusinkové šťávy při infekcích močového traktu (hlavně infekce močového měchýře). Antokyany obsažené v brusinkách snižují bakteriální adhezi a tím snižují jejich rozmnožování (=rychlejší a snadnější průběh infektu). Podobně by mohly fungovat i u infektů v ústní dutině (paradontózy, kazy) a u vředové choroby jícnu a žaludku (tady je to ale ještě podrobováno intenzivnímu výzkumu).

Vedle tohoto jsou brusinky plné atioxidantů (fytofenoly), jejichž účinek je spojován s obecným anti-aging (=proti stárnutí) efektem a preventivním účinkem proti rakovině a kardiovaskulárním onemocněním.

Fascinující sklizeň brusinek

Úplně náhodou jsem narazil na stránky družstva Ocean Spray, které je obřím zpracovatelem brusinek a grepfrůjtů ze všech koutů USA & Kanady. Jejich webík stojí opravdu za pozornost, zejména sekce věnována sklizni a receptům z brusinek.

Na té sklizni je celkem zajímavé, že se používá buď suchá nebo mokrá metoda. Suchá metoda to je klasický sběr různými mechanickými česači (=nuda). Mokrá metoda představuje nedříve zaplavení celého pole brusinek do výšky asi půl metru, následně uvolnění bobulek vodními česačkami, které uvolní červené bobulky na povrch. Následují ultrakýčovité obrázky miliónů rudých kuliček na vodní hladině (= u mne „ty-vole efekt“). Tak tohle bych určitě někdy chtěl vidět na živo!

Taky jsem vůbec nevěděl, že se sklízejí i bílé brusinky, které se používají při výrobě produktů založených na jemnějších vlastnostech bílé brusinkové šťávy. Na to jsem docela zvědavej a pokusím se co nejdříve sehnat.

Sezóna čerstvých brusinek právě vrcholí, takže můžete ihned vyrazit ven s kyblikem, nebo alespoň do hrombachu pro sazenice na zahradu :)

Reklama

Komentáře

No, po pravdě řečeno, brusinku naživo jsem poprvé viděl někdy v roce 1985 při čůrpauze u lesa ve Východním Německu, pak ještě někdy v 90. letech jich asi 5 bylo u jezer ve Švédsku a od tý doby už jen, když si v IKEA dám masový koule… :O) Rostou vůbec v Česku někde… podle mě jsou všude jen brusnice borůvky…

To samé jsem chtěl připojit na konec článku, že naposledy jsem je volně viděl někdy před 5 lety :) Víte někdo kde v Česku rostou?

Tipoval bych nějaké vyšší polohy…

No vim asi o peti rostlinkach hodinu a pul cesty jizne od Prahy. Odhaduju ze kdyz je dobrej rok tak se z nich da sklidit i 15 bobulek :) Jinak myslim ze do jiste miry se daj v receptech nahradit brusinky jerabinama nebo rakytnikem, ktery maj podobnou barvu, jsou to taky bobulky a hlavne je potkavam podstatne castejc nez brusinky. A pokud se nepletu tak ultrazrave jsou taky :)

ultrazdrave, ultrazdrave tam melo bejt. I kdyz ultrazrave v jiste uprave taky :)

Moji rodičove jich přivezli kyblík ze Slovenska, někde kolem Roháčů. Dostali je darem od pani domaci v penzionku.

Brusinky se daji stale jeste obcas spatrit i v ceske kotline. Jezdim za nimi do vojenskeho prostoru na Brdech. Rostou primo na dopadove plose a prorustaji kratery po vojenskych manevrech. Sber ovsem na vlastni riziko.

Brusinky jsem viděla nedávno v lesích kolem Malé skály v Českém ráji – člověk sice musí ujít pár kilometrů lemovaných borůvkami, pak to ale stojí za to :)

Vždy, když moje maminka jede na služební cestu do Polska, přiváží úžasnou dobrůtku v podobě brusinek obalených v moučkouvém cukru, nebo spíš takové krustě…Poté, co krustu rozkousnete (krásně to křupe), se vám v ústech rozplyne úžasná chuť a štáva brusinky….je to takový malý sekundový orgasmus :-) Přála bych vám to vyzkoušet!

jj Brusinky od Ikey (nebo od Ikei) mnam – otevrena sklenicka je stale v lednicce
a brusinky susene taky mnam – vozi mi je pribuzna z kanady po kilech ale daji se koupit i u nas a nejaka spolecnost je nabizi ovonene pomerancem, coz zni kycovite, ale je to MOC dobre…

Já nacházím brusinky každý rok v Krušných horách (Pernink, naučná stezka Vlčí jámy atd..) Většinou na skalnatých planinách kde je hodně slunečno, tam se dá nasbírat kyblík tak za 1/2 hodiny.

Ty brďo no koukám tady na tu záplavu tipů. Jsem rád že brusinky ještě nevymřely :) Všem díky moc!

Dan – tie co mali v carrefoure – susene a ochutene a navonane pomarancom, to je jed na hmyz a drobne hlodavce :-)))
mne to nechuti a hlavne sa mi zda, ze to skazi pecenie, ma to potom inu chut ako som chcel.
Vcera som videl susene bez prichute v Diane, ale stali cca 50Kc za 10dkg, co je prilis.

ty co jsem koupil na trhu (100g) stály 35,- kč, ááále stejně bych docela rád viděl někde čerstvé…

a co klikva,dřív se k nám dovážela z ruska a dala se sehnat lépe než brusinky,sbírání brusinek je snad ještě horší práce než borůvky

Brusinky rostou ve velkem v Toulovcovych maštalych, obec Budislav, vychodni cechy, krasna prochazka do piskovcovych skal, a brusinek je tam habadej!!

JO JO, brusinky rostou v Toulovcových maštalých, u Budislavi, pardubický kraj, pomalu se na ně chystám. Loni jsem si nějaké zavařila a to byla paráda!!!!

A nevíte někdo, kde by se dala sehnat sazenice brusinek? abych si je mohla pěkně pěstovat na zahrádce?

......a nemate nekdo tip na krocana po americku – restaurace v Praze? dekuji!!! L

Já jsem viděla brusinky na Šumavě na Jezerní slati, ale to je v Národním parku, takže jsem si je stejně natrhat nemohla =).

Můj tatík říkal že jich je plno v Liberci u lusa nebo v lese

Dnes mi došly poslední zásoby sušených Ocean Spray Craisins, kouká tu na mne jen prázdný sáček. Vždycky jsem se domnívala, že je to britská firma, také na sáčku je uvedena země původu Velká Británie (včetně čárového kódu).A vida, vida.
;-)
Také jejich džusy jsou docela prima do koktejlů.
Nemáte někdo tip, kde je sehnat v ČR? Robertson je nemá…

↪ 2 pan Cuketka: Vím jistě, že rostou ve Východních Čechách (Broumovsko, Teplicko, Adršpašsko).

Komentáře jsou uzavřeny.