Udržitelné odrobinky

Dnešní odrobinky se trousily asi čtrnáct dní. I přesto jsou tematicky z jednoho drobu. Lokální, ze dvora, z kraje a taky s vědomím omezených zdrojů… ;)

  • Vesničan v Respektu

Pro všechny, kterým chyběly deníkové zápisky z projektu Vesničan, tady mám náplast velikosti A3 i s obrázky. Stačí si koupit pondělní číslo časopisu Respekt. Představení Vesničana, pohled na poslední čtyři měsíce i pár nových zdrojů. Respekt pro Respekt, že mě nechal mluvit v ich-blog formě, a díky Karolíně za nekonečnou trpělivost! ;)

Link: tutaj! (po omezenou dobu, později se přesune do placené části)

  • První regionální prodejna?

Český ráj je český ráj regionálních výrobků. Kde jinde je k vidění prodejna zaměřená čistě na lokální produkty? A tím nemyslím rukodělné výrobky, keramiku ani pohledy, ale jídlo! Opravdické jídlo z regionu!

Sýry z mlékárny Příšovice, lažanské mošty, lomnické uzeniny, rohozecké pivo, bioovoce a zelenina, produkty z rakytníku. Hmmm! Nebudete mít někdo cestu kolem s foťákem? ;)

  • Foodblog market

Slovenský kolega Viktor Klimo z Delikatesy.sk se rozhodl řešit nedostatek opravdických potravin ve svém okolí rázně. Tržnici s čerstvými delikatesami otevřel rovnou u sebe na blogu!

Projekt by měl dát dokupy malé producenty s nabídkou a mlsné čtenáře s chutí. Držím palce a jsem zvědavý, co se na tržnici objeví.

  • Ze dvora do otvora

Aby vám nebylo líto, že podobnou virtuální tržnici nemáme, podělím se s vámi o skvělý úlovek – adresář domácích zdrojů potravin přímo ze dvora! Databáze v současné době obsahuje asi 230 nabídek ze 14 krajů a podle data aktualizace na webu byly kontakty živé ještě minimálně loni. Předpokládám, že na to teď čumíte s otevřenou papulou jak cukína… ;)

Prodeji ze dvora a faremnímu zpracování potravin by měla ulehčit i nová vyhláška MZe, která zmírňuje přísnost veterinárních a hygienických vyhlášek pro malé producenty a farmáře. Po přečtení plného textu vyhlášky jsme si jistý, že je to krok novým směrem. Jen zatím nevím, kterým přesně…

Podobné vychytávky, anonce i ukázky z připravovaných témat postuji každý den na Cuketkobooku. Můžete tam být u zdroje jako první, ještě než stačím vyplodit článek na blog! ;)

  • Jihnu z jihu

Chutná hezky. Jihočesky! Další viditelná snaha regionu o podporu domácí produkce přichází z jižních Čech.

V soutěži, kterou dal dohromady Jihočeský kraj, Agrární komora a MZe, se spolu utkali malí i větší výrobci potravin. Osmnáct výrobků si pak v letošním ročníku odneslo ocenění, mě zaujal jediný – kapří tatar. Co to je, proč to je a kde se to dá koupit? ;)

  • Nový živočišný druh – labužník ignorant

Světoznámý borec č.1 přes sushi Nobu Matshuhisa se v poslední době stal terčem řady kritiků za to, že má v menu svých restaurací těžce vyloveného modroploutvého tuňáka.

Podrobných popisů toho, jak Nobu bojkotují celebrity a Greenpeace, vás ušetřím. Místo toho si klikněte na geniální článek od Samuela Fromartze, ve kterém oslovil řadu odborníků a osobností z oblasti udržitelného čerpání zdrojů z oceánů. Bittman, Ruhlman, Bon Apetit, Marine Stewardship Council – všichni, ve vzácné shodě, mu razantně, ale slušně doporučují – nech ho bejt!

Schválně mě zajímá, která z českých celebrit půjde jako první bojkovat české restaurace s bluefin tuňákem. Schytá to jako první Allegro, Rybí trh, Pravěk nebo King Solomon? Modroploutvého tuňáka mají rádi i ve Škole chuti i v Kulinářské akademii AKC ČR.

Accordi z Allegra se bluefinem na menu dokonce chlubí v rozhovoru pro Týden. Divím se dvěma věcem. Opradu mu to (nabízet téměř vylovenou rybu) přijde jako konkurenční výhoda? A proč mu to redaktor obratem neomlátil o hlavu??? :/

Reklama

Komentáře

Tak si to ještě naposledy užijme, než nám přes Český Ráj postaví soudruzi dálnici. Mám to bohužel kousíček za humny (Liberec), je to pořád a stále dokola, o ničem, snad jedině ta „krize“ pomůže… :-(

Za prve bych se vsadil, ze se v tech mnohych restauracich coby „blue fin“ podava jiny tunak, kdo to pozna?!
Za druhe v tomto vyzirani mori jsou mistri Japonci, byt na nem zavisi; to mate tezke, kdyz jsou ochotni za jednoho blue fin tunaka vysolit treba $170 000, kdo by neodolal, neulovil a neodporodal?

Chutná česky – jihočesky. To logo je lodička na Lipně :) ?

tomasw:

ať žije beton no ;) a šrotovné, ať po něm máme na čem jezdiť… :/

Jarda:

japonci ano, v porušování kvót a kákazů rybolovu jsou tuším nejagresivnější. hlavně když chutná :) a propos – nobu je taky japonec ;) ad restaurace co maj bluefina. jejich věc. určitě bude rozdíl v tom v pravěku a v tom v allegru. sdělení pro mě je stejné – jsme ignoranti :)

a ten obrázek se povedl. ani ve snu by mě to nenapadlo. krása .)

Dv:

asi nějakej hezky-český ubrousek nebo co. jižní čechy jsou v propagaci poslední dobou nesmírně aktivní. zrovna teď mám ve schránce pozvnáku na TK k akci JIHODY:

http://www.jiznicechy.cz/jihody/

rybářské slavnosti a výlovy rybníků
myslivecké hostiny a zvěřinové hody
posvícenské veselice i zámecké bankety
pivovarské hodokvasy, jarmarky a poutě
selské i Hubertovy jízdy a třeba i sousedské besedy
a mnoho dalších možností nabízí tradice našich předků i současné zážitkové trendy

těšim a fandim :)

k projektu Vesnican odporucam zaujimavu knihu „Omnivore's Dilemma“ od Michaela Pollana.
(autor popisuje rozne cesty, akymi sa jedlo moze dostat z pola alebo lesa az na stol – silne industrializovanu, prirodzene polnohospodarsku (bio) a lovecko-zberacsku. a nielen popisuje, vsetky tri cesty spolu s jedlom aj absolvuje.)

http://www.michaelpollan.com/omnivore.php

Jojo, jenze tohle zas lidi tak moc nebere; nemame more, koho zajimaji ryby. Staci ale napsat neco o cokolade a hned tu bude 40 prispevku :)

jinak Nobu to vyřešilo po svém – na stárnky menu přivyly větička že je bluefin evniromentally threatened a že se máte zeptat číšníka po alternativě :/ ehm, alespoň něco.

Cuketko,
díky za odkaz na adresář domácích zdrojů potravin přímo ze dvora. Díky tomu už mám doma platíčko domácích vajíček. Snesly je slípky hnedle za humny :)

já si chci přečíst ten článek v respektu! prodává se ještě?

12: už ne, je to týdeník, takže už je v prodeji další číslo. Takže jedině sehnat od někoho kdo ho má, nebo si zaplatit přístup do placené sekce webu Respektu.

12. S vědomím vypršitelnosti článku jsem si tento uložil na disk.Pokud máte zájem, mohu poslat na váš email.Doufám, že se tím nedopustím nějakého pirátství či jak se tomu říká…

Komentáře jsou uzavřeny.