Lněná semínka

Zpět k našemu anti-aging byznysu. Dnes představuji můj nový objev – lněná (oh-mega-3) semínka! Vím, že takoví vegetariáni, vegani a jiná havěť na tomhle fičí už pěkně dlouho a já nikdy nenašel v sobě dost iniciativy ke zkoumání, proč to sypou ve velkém…

Co všechno obsahují?

Na to, že jsou to takové miniaturky, je toho v nich celkem dost. V prvé řadě obsahují cca 30% tuků, konkrétně omega 3 mastné kyseliny, které se vyskytují hlavně v rybím tuku. Samy osobě jsou tyto tuky vysoce nutričně hodnotné, navíc mají příznivý vliv na metabolismus tuků (snižují LDL cholesterol). Zejména pro nás v české kotlině, kde máme sníženou konzumaci ryb, jsou tak tyto semínka výhodný doplňující zdroj.

Vedle prospěšných omega 3 mastných kyselin obsahují lněná semínka významné koncetrace fytoestrogenů lignanů. Jsou to rostlinné estrogeny, které se v našem organismu chovají podobně jako estrogeny lidské. Lignany jsou spojovány a prověřovány v řadě studií, které zkoumají jejich příznivý vliv hlavně u rakoviny prsu, protaty a kůže (ale i řada jiných). Momentálně je těchto probíhajících studií ve hře celkem hodně a na nějaké závazné výsledky bych si ještě určitě počkal.

Poslední překvápko lněných semínek spočívá ve neobvykle vysokém obsahu proteinů (cca 20g / 100g), což jistě přispívá k oblíbenosti u nemasožravců. Navíc jsou docela uspokojivým zdrojem solubilní vlákniny.

Rizika spojená s konzumací lněných semínek

V rizikových faktorech lněných semínek mají prsty hlavně lignany. Vzhledem k tomu, že v těle imitují funkci estrogenů konzumaci by se měly vyhnout zejména kojící a těhotné ženy. Další interakce fytoestrogenů v lidském organismu jsou samozřejmě možné a proto doporučuji opatrnost. Dlouhodobá konzumace lněných semínek navíc snižuje kouagulační schopnost a může vyvolat krvácení.

Dalším rizikovým faktorem jsou kyanidové sloučeniny, které se podoobně jako např. v kasavě ve lnu rovněž vyskytují. Jejich množství lze zmírnit tepelnou úpravou, ale i přesto je doporučená denní bezpečná dávka cca 60g lněných semínek (cca dvě polévkové lžíce).

A poslední, spíše fintou než-li rizikem je neschopnost lidského organismu strávit celá lněná semínka. Před použitím je tedy nejlepší je rozemlít nebo alespoň hodně dobře rozkousat. Vězte, že každé semínko, které unikne vaším tesákům, jste spolkli zbytečně a akorát budou zevnitř popichovat vaši trávící trubici :) A když už semínka melete, nemelte je dlouho dopředu – poměrně rychle totiž žluknou.

Recepty?

Přiznám se, že z tohoto jsem celkem zmatený, protože krom náhodného přisypávání semínek do všeho jedlého jsem pro ně nenašel nic pořádného. Asi nejednodušší věc jsem našel rovnou na obalu se semínky – sušené krekry (viz. foto). Semínka stačí namočit, osolit, případně okořenit a poté vysušit na nešem nepřilnavém v troubě nebo jen tak.

Já jsem je udělal v troubě (stačí cca 15 minut) a výsledek mě docela příjemně překvapil. Semínka mají roztomilou oříškovou chuť, která je předurčena ke kombinaci s různými pikantními dipy. Já jsem vyzkoušel vnitřek z čerstvých rajčat s třeným česnekem a bylo to úžo! Znovu opakuji, že bezpečná doporučená dávka jsou dvě polévkové lžíce (odpovídá asi dvěma těmto krekerům) a semínka je nutno opravdu pocitvě rozkousat!

Semínkům se budu ve své kuchyni ještě určitě věnovat a tak jestli máte někdo nějaký vlastní tip, co se semínky provádíte, rád se poučím ;)

Reklama

Komentáře

Diky za navod na krekry, to by me asi nikdy nenapadlo :). Ja si je tak leda sypu na chleba s maslem, rajcatovym pestem (vyborna a navykova surovina :)), ledovym salatem, rajcetem, paprikou a paprikovym hermelinem jako dalsi vrstvu.

S tím sypaním… Sypal bych také rád, ale mám stihomam, že ty semínka nepokoušu. No jo no, cuketka no ;)

už jsem o nich něco slyšel u vitariánů, oni k tomu maj docela slušný náběh a vyžití ze slunce je jejich nedostižným snem :)

ono totiž žít s obsesí, že máte neustále znečištěná střeva odporným přízemním jídlem, to je fakt těžký…

aneb – hustota!

… ja mam zas psychicky problem s tim, ze bych mel bricho nedejboze prazdne?!
Kazdy ma holt nejaky problem :-)

V DM drogerii mají lněná semínka v balení 100g a 200g. A to jak celá, tak hlavně už namletá!
Cena mi přijde výborná cca 22,90 za 200g namletých semínek.

Já si semínka namelu a dám je do zakysané smetany, přidám trošku domácí marmelády a je to výborné. Nebo také do jogurtu. Jde jen o to semínka (namletá na kávomlínku) dostat do sebe.

Já je přidávám do rozhudy,do rybičkové pomazánky,do květákových placek, do sekané i do šťávy při pečení kuřete.

Tvarohová pomazánka /většinou s pažitkou/. Tip: zkus zadat slovo do vyhledavače třeba na Seznamu, je tam plno receptů.

Mně je doktor doporučil už ani nevím na co namočená. Nasype se cca lžíce do sklenice a zalije studenou vodou. Nechá se pár hodin/do rána vyluhovat. A pak se ta voda vypije a ty semínka lžičkou sní. O kousání nic neříkal…. Ono se to tak báječně oslizne a změkne. Komu dělá problém baštit sliz, může jen tu vodu. Ale já ráda všechno. Neškodné a na nic… asi.

Safra, to se mi nezdá, s vlasy jsem nikdy k doktorovi nemusela… Ale vzhledem k obsahu tuků jim to jistě prospívá, a neméně pleti. Prostě na svůj mimozemský sliz nedám dopustit.

Zajímalo by mne, na čem nejlépe to lněné semeno rozemlít.

Lněné semínko opravdu pomáhá údržbě vlasů (i léčí lámavé nehty).
Obsahuje tak zvané omega-3 mastné kyseliny, které léčí vysoký krevní tlak a působí preventivně proti cévním a srdečním onemocněním. Rozhuda se má připravovat z tučného tvarohu, přidat můžete lžíci lněného oleje, který prodávají prodejny zdravé výživy. Podobné účinky má i konopný olej, k dostání tamtéž.

ZÁZRAČNÝ LEN
.
Jeden z nejdůležitějších a dalekosáhlých medicínských objevů dvacátého století udělala v roce 1951 německá biochemička Dr. Johanna Budwig, patřící mezi přední evropské autority v oblasti tuků a výživy. Tato drobná vitální žena byla sedmkrát nominována na Nobelovu cenu, kterou ovšem v rámci „vyšších nezadatelných zájmů“ farmaceutického lobby nikdy nedostala. Využívala svou metodu k úspěšné léčbě pacientů s mezními případy rakoviny a lidí postižených vážnými srdečními chorobami, artritidou a dalšími onemocněními, poté, když je konvenční lékařská věda označila za beznadějné případy. Použité metody přitom jsou tak jednoduché, že je může s dobrými výsledky použít kterákoliv žena v domácnosti, bez jakéhokoli odborného zaškolení. Ve skutečnosti se lidé s vážnými chorobami k úžasu konvenčních lékařů vyléčí sami. Nicméně, navzdory zdánlivé prostotě zmíněných objevů, Dr. Budwig odhalila nejen hluboké souvislosti přispívající k harmonické činnosti lidského těla, ale i úzký vztah člověka k samotnému kosmu.
________________________________________
Dr. Budwig pečlivě studovala vzorky krve svých pacientů a hledala nějakou souvztažnost mezi její kvalitou u nemocných a zdravých lidí. Po prostudování tisíců krevních vzorků objevila rozdíl, spočívající v tom, že zdraví lidé mají v krvi vyšší obsah tuků řady Omega-3 než nemocní. Omega-3 patří mezi základní mastné kyseliny, EFA, nezbytné pro správnou činnost organizmu. Začala hledat nejlepší cestu jak získat tuky Omega-3, které by se vhodně rozpouštěly v lidském organizmu, až nakonec po mnoha experimentech zjistila, že nejbohatším zdrojem tuků typu Omega-3 jsou droboučká semínka lnu. Avšak pouze lněný olej chráněný před teplem a oxidací, vyvolanou kyslíkem a světlem, se ukázal jako dostatečně neporušený, aby skutečně prospíval lidskému zdraví. Nesprávně získávané a skladované oleje rychle zažluknou, a pak lidskému zdraví naopak škodí. Po dalším výzkumu Dr. Budwig dospěla k otřesnému závěru, že příčinou obrovské většiny současných chronických onemocnění je nesprávný způsob hromadného zpracovávání potravin a olejů a jejich mizerná výživná hodnota, stejně tak jako celosvětové užívání nebezpečných pesticidů, které kontaminují potravu a eliminují elektrony, které jsou v ní obsaženy.

Na základě těchto pozorování začala Dr. Budwig léčit své pacienty podáváním stravy, již tvoří kombinace vysoce kvalitního lněného oleje bohatého na tuky Omega-3 a tvarohu nebo jogurtu, obsahujícího velmi kvalitní bílkovinu. Důvod k mísení oleje s proteiny spočívá v tom, že jejich kombinace s olejem umožňuje rozpouštění tuku ve vodě, takže je tělem absorbován rychleji. Takto upravený může prostoupit i do nejmenších kapilár, rozpustit jakýkoli nevhodný tuk a pročistit žíly a tepny. To mimo jiné posiluje srdce, likviduje tumory a léčí artritidu. Zní to možná poněkud přehnaně, ale je to opravdu funkční.

Dr. Budwig často pracovala s na smrt nemocnými pacienty, z nichž některým, podle názoru konvenčních odborníků, zbývaly už jen hodiny života. Podávala jim směs oleje a proteinu a organické potraviny. Kůru provázelo cvičení, pobyt na čerstvém vzduchu. K vyléčení „beznadějných případů“ využívala léčivé moci Slunce. Zlepšení se často dostavilo už během několika dnů.

Cituji z jedné z jejích knih: „Nezřídka vezmu velmi nemocného rakovinového pacienta z nemocnice, kde říkají, že mu zbývá už jen několik málo dnů nebo možná jen pár hodin života, a většinou mám velmi dobré výsledky. Úplně první, co mi tito pacienti a jejich rodinní příslušníci říkávají je, že v nemocnici již nemohli močit nebo produkovat stolici. Trpěli kašlem, aniž by byli schopni vykašlat hlen. Prostě všechno bylo zablokováno. Velmi je povzbudilo, když všechny tyto symptomy náhle zmizely. Dosáhli jsme toho pomocí povrchově aktivních tuků s nadbytkem elektronů, které uvedly do chodu reaktivaci životně důležitých funkcí, takže se pacienti bezprostředně poté začali cítit mnohem lépe. Je zajímavé položit si otázku, jak je tato nenadálá změna vůbec možná. Má to co dělat s reakčním modelem a charakteristickou činností elektronů, k nimž se dostaneme později. V posledních dvou letech jsem se tomu velmi věnovala. Jeden zastánce mé práce žijící v Paříži mi napsal, jak je úžasné, že jsem vypátrala, že původním rodištěm elektronů v semínkovém oleji je Slunce. V tom jsou ty spojitosti!“

Léčby Dr. Budwig jsou výborně zdokumentované a skvěle obstály při zkoušce opozičním konvenčním lékařským establishmentem. Mnoho vynikajících lékařů a odborníků na výživu dnes kráčí v jejích šlépějích. Také já jsem si velmi oblíbil její přístup, protože není jen brilantní vědec a výzkumník, ale také vysoce oduševnělý idealista, přistupující k věci i z filozofického a duchovního hlediska.

Mezi významné aspekty díla Dr. Budwig patří objev či spíše znovuobjevení úzkého vztahu lidského těla k Slunci. Při správné rovnováze tuků a proteinů má tělo magnetické pole, doslova přitahující fotony obsažené ve slunečních paprscích a umožňuje tak vstup léčivým silám Slunce. Vyzkoušel jsem metodu Dr. Budwig pro
všeobecné vylepšení zdraví sám na sobě a byl jsem ohromen. Za méně než tři dny, přesně jak to říká, jsem cítil neuvěřitelné zlepšení v tak mnohých oblastech, že by jeho popis na tomto místě byl příliš dlouhý. Pak jsem to doporučil několika známým a ti, kteří to vzali vážně, udělali podobné zkušenosti jako já. Všichni jsme získali pocit zvýšené všeobecné pohody, lehkosti, přílivu energie a zlepšení krevního oběhu. Venku jsem pociťoval léčivou moc slunce, které laskalo mou pokožku úplně jinak než dosud. Mimo to jsem se po každém dalším týdnu či čtrnácti dnech cítil stále lépe. Staré bolesti odcházely, má pleť se zlepšila a by jsem schopen dělat svou práci mnohem lépe.
Jedna známá se přitom cítila tak dobře, že to začala dávat svým dětem a říkala, že ihned uviděla změny na jejich pleti. Zatímco mluvila, pozoroval jsem, že i její vlastní pleť měla víc barvy a byla jakoby zářící. A to asi jen dva dny poté, kdy začala brát olejo-proteinovou kombinaci.
MUDr. Robert Willner, Ph.D. (autor knihy „The Cancer Solution“).
Olej ze lněných semínek a tvaroh
Směs předepisovaná Dr. J. Budwig jako dieta při rakovině, artritidě, roztroušené skleróze, lupénce, ekzémech, trudovitosti, …
Mnohokrát na Nobelovu cenu navržená lékařka říká, že tato základní výživná kombinace skutečně zajistí prevenci a pomáhá tělu vyléčit rakovinu!

Směs Dr. Budwig
Do mixéru dejte:
1 hrnek tvarohu (obsahujícího přes 10% tuku);
2 – 5 polévkových lžic oleje ze lněného semínka;
1 – 3 polévkové lžíce čerstvě rozemletých lněných semínek (například v mlýnku na kávu), dostatek vody, aby to bylo jemné
a špetku kajenského pepře

Volitelné:
troška česneku
troška červeného pepře
troška šampaňského vína

Vše umixujte na velmi jemnou pastu.
Jezte to denně.
________________________________________

Poznámka
Praxe i výzkum ukazují, že efektivnější je základní poměr 1:3 (ne 1:4). Objem tuku v tvarohu má být nad 10%. Používá-li se nízkotučný tvaroh, léčivý efekt se snižuje. Při léčení je vhodné začít první týden či 10 dnů s poměrem 1:1, a pak další týden nebo 10 dnů 1:2 a po stejné době dávku ustálit na 1:3. Od počátku užívání buďte co nejvíce na sluníčku, ne nutně na přímém, ale spíš pod stromem. Z praxe totiž vyplývá, že vlnová délka slunečního světla pronikajícího listy zbarvenými chlorofylem léčení urychluje. (Koumáci už vymysleli „zelené“ lampy, které mají víceméně stejnou vlnovou délku jako sluneční světlo po průchodu listím, a toto světlo samo o sobě lidem dost pomáhá, i když vyléčení zatím nezajistí.) Poměr 1:1, 1:2 a 1:3 se doporučuje proto, že za posledních 50 let se značně změnila strava. Dnes pojídáme spoustu svinstva – na způsob margarínu (hydrodenated a transfatty acids)- které je ve všem, včetně zmrzliny a nápojů atd. Takže je třeba nejdříve potlačit nečistoty nasbírané v těle a trochu srovnat rovnováhu, proto je zprvu třeba použít spoustu omega-3. Vtip je totiž v tom, že omega-3 jsou klíčem k využití dalších mastných kyselin v těle. Bez omega-3 jsou ostatní mastné kyseliny k ničemu. Ze závěrů posledních výzkumů olejů a mastnot zřetelně vyplývá, že k životu potřebný poměr mastných kyselin v nás je 1:1.
Flax oil nabízený za nekřesťanské peníze v želatinových tobolkách není k ničemu. Je ho málo a navíc – tělo za nepřítomnosti síry olej nerozloží na formu rozpustnou ve vodě, takže spíše škodí než léčí.

DIETA S LNĚNÝM OLEJEM
Dietu s olejem ze lněných semen původně sestavila Dr. J. Budwig již v roce 1951 a v roce 1990 ji znovu přezkoumal MUDr. Dan C. Roehm, FACP (onkolog a bývalý kardiolog), který ve své zprávě napsal: „Tato sestava představuje daleko nejúspěšnější protirakovinovou dietu na světě.“

Budwig tvrdí, že její dieta poskytuje obojí: prevenci i léčbu. ňíká, že nedostatek linolových kyselin [běžný při našem způsobu stravování] je odpovědný za produkci oxydáze, která indukuje růst rakovinových nádorů a je příčinou mnoha dalších chronických onemocnění. Prospěšné fermenty jsou ničeny teplem nebo přehřátím zničenými tuky v potravě, nitráty užívanými ke konzervování masa, atd.

Teorie říká, že využití kyslíku v organismu může být stimulováno proteinovou směsí obsahující síru, která umožňuje rozpouštění tuků ve vodě. Je obsažena v sýru, ořechu, cibulovité a pórkovité zelenině, jako například v pórku, pažitce, cibuli a česneku, ale zejména v tvarohu.

Fermenty buněčného dýchání jsou těsně spjaté s vysoce nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou tedy nezbytné k řádnému okysličování. Základní předpoklad je užívání nerafinovaných, za studena lisovaných olejů s vysokým obsahem linolové kyseliny, například ze lněného semene, slunečnice, sóji, máku, vlašského ořechu a obilí. Tyto oleje by měly být konzumovány společně s potravinami obsahujícími vhodné proteiny, jinak mají OPAČNÝ ÚČINEK a způsobí více zla než užitku.

Nejlepší kombinací je tvaroh a lněný olej, plus lněné semeno, které musí být čerstvě rozemleté. Uhlohydráty obsahují přírodní cukr, a proto jsou například datle, fíky, hrušky, jablka a hrozny do této diety rovněž zahrnuty. Prospěšný je také nerafinovaný přírodní med. Většina přípravků obsahujících syntetický vitamín A nestojí za nic, protože v nich jsou produkty oxidace, ale karoten, provitamín A (z mrkve), je velmi dobře stravitelný. Blahodárně působí i vitamín B z podmáslí, jogurtu a přírodního kvasu.

Člověk potřebuje denně asi 120 g tvarohu, dobře smíseného se 40 g lněného oleje a 30 gramy mléka v mixéru nebo šlehači. Směs lze osladit medem nebo jinou přírodní příchutí. Může se přidat i čerstvé ovoce. Každé ráno by měly být vypity 2 plné lžíce čerstvě rozemletého lněného oleje ve vlažném podmáslí či jogurtu.

Uvedená dieta je indikována pro všechny druhy chronických onemocnění, obzvláště při srdečních onemocněních (koronální trombózy), poruchách žlučníku, cukrovce, artritidě a zhoubném nádoru. Zlepší se i oslabený sluch a zrak. Je to ideální výživa pro děti a mladistvé. Navrhuje se doplnit tuto dietu o fermenty kyseliny mléčné (4).

„To, co Dr. Johanna Budwig k mé počáteční nedůvěře demonstrovala, poslední dobou k dokonalému uspokojení v mé vlastní praxi znamená: RAKOVINA JE SNADNO VYLÉČITELNÁ, léčba představuje dietní životní styl a odezva je okamžitá – rakovinová buňka je oslabená a bezbranná. Bod biochemického zhroucení, který identifikovala už v roce 1951, je výslovně přesný in vitro (ve zkumavce), právě tak jako v reálném živém organismu…“ (Roehm, „Townsend Letter for Doctors“, Červenec 1990)
________________________________________
OBECNÁ PRAVIDLA
Pacient první den nepožívá žádnou jinou potravu než 250 ml lněného oleje s medem a čerstvě lisované ovocné šťávy (nepřislazovat!). V případě velmi nemocného člověka může být první den namísto džusu přidáno šampaňské, smísené se lněným olejem a medem. Šampaňské je snadno absorbovatelné a má zde důležitou roli.

1) CUKR JE ABSOLUTNĚ ZAKÁZANÝ. K oslazení jiných čerstvě lisovaných šťáv může být přidána šťáva z hroznů.

2) Mezi další „zakázanosti“ patří:

- veškeré živočišné tuky
- všechny salátové omáčky (včetně v obchodech prodávaných majonéz)
- veškeré druhy čerstvého masa (může obsahovat chemikálie a hormony)
- máslo
- umělý jedlý tuk
- konzervované maso a uzeniny (konzervační prostředky blokují látkovou výměnu vyvolávanou lněným olejem)

3) Z čerstvě lisovaných zeleninových šťáv jsou vhodné – mrkev, celer, jablko a červená řepa.

4) Třikrát denně teplý čaj je nezbytný! Vhodná je máta peprná, šípkový nebo hroznový čaj; sladit podle přání medem. Je dobré vypít jeden hrnek černého čaje před polednem.
________________________________________

DENNÍ JÍDELNÍČEK
Před snídaní vypijte sklenici kyselého mléka nebo šťávy z kyselého zelí.

Snídaně – Muesli (z běžných obilnin) polité 2 polévkovými lžícemi (30 ml) lněného oleje a medu. Čerstvé ovoce podle ročního období – bobule, třešně, meruňky, broskev, nastrouhaná jablka. Obměňujte příchuť ode dne ke dni. Jezte jakékoliv ořechy, mimo arašídů! Pijte bylinné čaje dle chuti nebo černý čaj. Jedna 120 g porce SPREAD (viz návod níže). Je dobré jíst ji jen tak, jako pudink nebo přidávat do dalších denních jídel.

Dopolední svačina (v 10 hodin) – Vypijte sklenici čerstvé mrkvové šťávy nebo jablečného, celerového moštu nebo šťávy z červené řepy smísené z jablečným moštem.

Oběd – Syrový salát s majonézou z jogurtu a lněného oleje (viz návod níže). K tomu zeleninové saláty; jezte nastrouhanou řepu, mrkve, kedlubny, ředkvičky, kyselé zelí nebo květák. Pro chuť lze přidat posyp z jemně nastrouhaného křenu, nadrobno nakrájenou pažitku nebo petržel.

Vařená jídla – Může být podávána v páře vařená zelenina, brambory, nebo zrniny jako rýže, pohanka nebo proso. K tomu přidávejte buď SPREAD nebo MAYO – pro chuť a zvýšení dávky lněného oleje. Také směs SPREAD s brambory je obzvlášť zdravé jídlo. Přidávejte kmín, pažitku, petržel nebo jiné byliny.

Desert – Směs čerstvého ovoce jiného než bylo k snídani se SPREAD, tentokrát namísto medu použijte citronový krém, vanilku nebo vhodné bobule (angrešt, rybíz).

Svačina (v 16 hodin) – Vypijte malou sklenku vína (bez impregnačních prostředků) nebo šampaňského nebo čerstvou ovocnou šťávu smíchanou s 1-2 polévkovými lžícemi v medu zalitých lněných semen.

Večeře – (nejdříve v 18 hodin) Připravte teplé jídlo z pohanky, ovesné nebo sojové koláče. Krupice z pohanky je úplně nejlepší a může být i v zeleninové polévce, nebo v tuhé formě jako koláč s bylinnou omáčkou. Sladkým omáčkám a polévkám lze vždy dodat mnohem víc léčivé síly přidáním SPREAD. K doslazení může být použit pouze čistý přírodní med nebo hroznová šťáva. ŽÁDNÝ BÍLÝ ANI HNĚDÝ CUKR! Požívány mohou být pouze čerstvě lisované šťávy, NE ředěné džusy z obchodu(konzervační prostředky jsou nebezpečné)! Všechno musí být naprosto přírodního charakteru.

Jak připravovat „SPREAD“
Do mixéru nebo šlehače dejte 250 ml lněného oleje, přidejte 450 g 10% tvarohu a 4 polévkové lžíce (60 ml) medu. Mixujte a přidávejte jen tolik nízkotučného mléka nebo vody, aby se obsah dokonale smísil dohromady. Pět minut přípravy do pudinkové hutnosti má za následek, že necítíte žádnou chuť oleje (a na nádobě mixéru by neměl být viditelný žádný mastný prstenec až ji budete vyplachovat). Alternativně můžete použít jogurt náhradou za tvaroh, v poměru 30 g jogurtu na jednu polévkovou lžíci (15 ml) lněného oleje a medu. Všechno smíchejte jak je výše uvedeno.

POZNÁMKA: Tato směs se lněným olejem nevyvolává průjem, a to dokonce ani ve velkých množstvích. Olej totiž chemicky reaguje se (sirnatými) proteiny tvarohu, jogurtu apod.

Jak si připravit „MAYO“ (majonézu):
Smíchejte dohromady 2 polévkové lžíce (30 ml) lněného oleje, 2 polévkové lžíce (30 ml) mléka a 2 polévkové lžíce (30 ml) jogurtu. Pak přidejte 2 polévkové lžíce (30 ml) citrónové šťávy (nebo jablečného octa) a 1 kávovou lžičku (2,5g) hořčice a dodejte nějaké byliny například majoránku nebo kopr.

Potom přidejte 2 nebo 3 plátky nejlépe doma naložené zeleniny (při koupi ve specializované prodejně dejte pozor na konzervační prostředky! – prostudujte etiketu!) a špetku bylinných solí.
(Tato majonéza s větším množstvím hořčice a několika rozmixovanými banány je velmi pikantní!)

Závěrečné poznámky Dr. Roehma – „Přál bych si, aby všichni moji pacienti měli doktorát z biochemie a kvantové fyziky, aby si uvědomili s jak svrchovanou odborností byla tato dieta připravena. To je zázrak. Přísada šampaňského umožňující snadné vstřebávání dokáže postavit opět na nohy i někoho, kdo je téměř na smrtelné posteli. Klystýr proti zácpě z 250 ml lněného oleje je další cestou jak získat výbornou životní podporu dodáním NA ELEKTRONY BOHATÉHO oleje do těla. Může být aplikován také na pokožku pro transdermální vstřebání.

Budete muset stále držet tuto dietu po dobrých 5 let, a pak váš nádor možná úplně zmizí. U lidí, kteří porušili pravidla, jak píše Dr. Budwig (jedli například konzervované maso (salámy), cukrovinky atd.) se občas projevilo rapidní zhoršení a už nemohli být zachráněni, když se vrátili zpět ke svým radovánkám (bon-bon v tomto případě znamená pá-pá!).

V roce 1967 řekla Dr. Budwig při rozhovoru v jihoněmeckém rozhlase následující větu, povzbuzující její možné budoucí pacienty po neúspěšných operacích a ozařovacích „terapiích“: „Dokonce i v těchto případech je možné za několik málo měsíců navrátit zdraví, po pravdě řečeno asi v 90% případů.“

„Nikdy to nebylo popíráno, ale tyto znalosti potřebovaly hodně dlouho, než se dostaly na druhou stranu oceánu (zatímco sem k nám jim to trvalo ještě déle… pp), že ano?? Rakovinová léčba může být prostinká a velmi úspěšná, jakmile jednou víte, jak na to. Zájmy rakovinového průmyslu však vyžadují, abyste to nevěděli. Může někdo z vás, jenž trpí touto chorobou (včetně vaší rodiny a přátel) odpustit ničemům, kteří tuto prostou informaci udržovali mimo váš dosah po tak dlouhou dobu?“(podepsán) MUDr. Dan C. Roehm, FACP

Několik důležitých poznámek
Lněný olej se rychle zkazí za přístupu kyslíku, tepla a světla. Proto se používá v malířství. Žluklý olej je zdraví škodlivý, a proto MUSÍ být pečlivě vyrobený olej balený pod dusíkem v neprůsvitných nádobách a chlazený po dobu než se spotřebuje. Musí se užívat tak čerstvý, jak jen je to možné a stabilizovat proteinem ( SPREAD, atd.) ihned po otevření láhve.

Lze také použít lněná semena, která musí být rozdrcena v mixéru nebo rozemleta v mlýnku na kávu. Potřebujete třikrát větší množství semen, abyste získali ekvivalentní množství oleje. Semena jsou vysoce kalorická, takže někdo může snadno přibýt na váze. Semena mají rovněž vysoký obsah rozpustné vlákniny, takže společně s kapalinou mají sklon vytvořit tuhnoucí „rosol“. Čerstvě rozdrcená semena přidaná do muesli a ihned konzumovaná mají vynikající chuť.

Ed McCabe („Oxygen Terapies“, str. 85,) píše o funkcích základních mastných kyselin: Červené krvinky odevzdávají v plicích kysličník uhličitý a nabírají kyslík. Pak jsou přepravovány v krevním oběhu k buňkám a vypustí nesený kyslík do plazmy. Takto uvolněný kyslík je k buňkám „přitahován rezonancí“ pí-elektronové“ oxidace, podporované právě mastnými kyselinami. Jinak si kyslík cestu do buňky nenajde. Na elektrony bohaté mastné kyseliny mají rozhodující roli mezi „dýchacími enzymy“, a to je základem buněčné oxidace.

„Nejezte nic hydrogenovaného jako umělé jedlé tuky, nebo fritované potraviny protože narušují proces okysličování. Vyvarujte se produktů, jimž se říká „hydrogenované“.
„Měli bychom jíst stravu bohatou na základní, uměle nenasycené mastné kyseliny, podporující okysličení. Vyskytují se v přírodním karotenu, šafránu a v oleji ze lněných semínek.“

________________________________________

NĚKTERÉ TUKY JSOU ZÁZRAČNĚ ZDRAVÉ, JINÉ NE!

Každá buňka v našem těle potřebuje tuky pro různé účely. Například buněčná membrána se skládá z tuků a jisté tuky jsou proto životně důležité pro buněčné funkce. Známe „prospěšné“ a „škodlivé“ druhy tuků.

Nasycené tuky, jako margarín, jsou považovány za zdraví škodlivé, protože mohou zvednout hladinu cholesterolu a tím i riziko onemocnění srdce, mozkové mrtvice, rakoviny a cukrovky. Avšak jisté druhy tuků, známé jako esenciální mastné kyseliny, se chovají úplně jinak a mohou vyvolat opačný efekt. Mastné kyseliny, jak naznačuje jejich jméno, jsou naši přátelé. A v případě lněného oleje jde o přímo zázračný posilovač zdraví.

CO JE VE LNĚNÉM OLEJI? – TňI MOCNÉ LÉČIVÉ SLOŽKY

1.) MASTNÉ KYSELINY OMEGA-3
Lněná semena a lněný olej (vyráběný lisováním za studena) jsou vůbec nejbohatším rostlinným zdrojem mastných kyselin typu omega-3, nejzdravějšího druhu tuku, který můžeme jíst. Mastné kyseliny omega-3 jsou éterické oleje, jež naše tělo potřebuje pro správnou funkci. Opakem jsou mastné kyseliny typu omega-6. Nicméně, naše strava jich obsahuje přespříliš.

Nejlepší poměr těchto tuků ve stravě je 4:1 neboli čtyřikrát více omega-3 než omega-6. Západní jídelníček však obsahuje mnoho omega-6 a velmi málo omega-3. Vědecké a lékařské společenství odhaduje, že například Američané konzumují až pětinásobek mastných kyselin typu omega-6. Jinými slovy, Američané konzumují stravu v poměru 20:1 v neprospěch mastných kyselin omega-3. To je jeden z důvodů, proč trpí tolika chronickými poruchami, souvisejícími s vysoce tučnou stravou.

2.) LIGNANY
- Len je rovněž nejbohatším zdrojem rostlinných chemikálií s antivirovými, fungicidními, baktericidními a protirakovinovými vlastnostmi, jimž se říká lignany. Lněné semínko obsahuje 100-násobné množství lignanů než jakákoliv jiná rostlinná potrava. Jenže při lisování je z něj zhruba 98% lignanů odstraněno. Někteří výrobci vracejí lignany zpět do oleje, ale mnozí ne. Kontrolujte etikety – nejzdravější je užívání oleje, do něhož byly lignany opět vráceny.

3.) VLÁKNINA – Lněná semena jsou rovněž výborným zdrojem potravinových vláknin. Vlákniny jsou důležité pro správnou činnost střev. Studie zjistily, že strava bohatá na vlákniny pomáhá snížit riziko karcinomu tlustého střeva i četných jiných onemocnění.

LEN POTÍRÁ KARDIOVASKULÁRNÍ CHOROBY
Infarkty a mozkové mrtvice jsou v západním světě častou příčinou úmrtí. Strava, kouření a nedostatek pohybu představují známé rizikové faktory. Bylo zjištěno, že mastné kyseliny omega-3 ve lnu snižují riziko infarktů a mozkových mrtvic hned několika způsoby. Len snižuje krevní tlak, rozšiřuje krevní cesty a zlepšuje jejich elastičnost a průchodnost krevního toku.

Len kromě toho snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů, zvyšuje množství prospěšného druhu cholesterolu (HDL), zatímco hladina škodlivého druhu cholesterolu(LDL) klesá, a napomáhá prevenci aktivace krevních destiček, což jinak může vést k arterioskleróze čili blokování arterií. Len rovněž pomáhá předcházet arytmiím nebo nepravidelnému srdečnímu tepu.

LNĚNÉ VLÁKNO PŮSOBÍ PROTIZÁNĚTLIVĚ
Mastné kyseliny omega-3 mají také známé protizánětlivé účinky. Redukují rozsah působení a pomáhají zlepšit podmínky při zánětlivých onemocněních pokožky, například při lupénce. Upravují i zánětlivé nemoci střev jako Crohnovu chorobu a ulcerativní kolitidu.

LEN POMÁHÁ PňI REVMATICKÝCH ZÁNĚTECH
Četné studie shodně potvrzují, že len u pacientů s revmatickou artritidou redukuje křehkost, otoky a neohebnost kloubů. Mnoho pacientů trpících artritidou užíváním lněného oleje dokázalo redukovat nebo zcela opustit nesteroidní protizánětové léčby, které mohou mít řadu vedlejších účinků.

Studie publikovaná v Journal of Biological Chemistry v roce 2000 ukazuje, že omega-3 mastné kyseliny, které se vyskytují ve lnu, umí snižovat hladinu enzymů v kloubech, které mohou zničit chrupavku, čímž jsou redukovány faktory, které mohou vyvolat záněty a může také pomáhat řídit geny, které mají souvislost s buňkami, z nichž je formována chrupavka.

LEN POTÍRÁ RAKOVINU TLUSTÉHO STňEVA, PRSU A POKOŽKY
Mastné kyseliny omega-3 i lignany mají protirakovinové účinky. V laboratořích byly objeveny zvířecí mastné kyseliny omega-3 zmenšující počet a velikost tumorů. Jiné studie ukázaly, že vysoká spotřeba mastných kyselin typu omega-3 a lignanů je spojená s významně nižším výskytem rakoviny tlustého střeva, prsu a pokožky.

Lillian Thompsonová na University of Toronto zkoumala ženy s čerstvě určenou diagnózou rakoviny prsu. Tyto ženy pak denně dostávaly k jídlu rozemletá lněná semena. Mezi diagnózou a operací uběhly v průměru asi tři týdny. Když byl nakonec při operaci tumor odstraněn, bylo zjištěno, že se výrazně zmenšil.
Součást ochrany před rakovinou prsu se řídí myšlenkou, že len je schopen upravit hladinu estrogenu. Nepřekvapuje, že u žen užívajících len, byla zjištěna větší pravidelnost menstruačního cyklu.

LEN ZAJIŠŤUJE ENERGETICKOU ROVNOVÁHU
Lidé užívající len nezřídka pociťují zvýšenou energii a vitalitu. Výsledky výzkumu podporující tuto skutečnost předkládají dobré vysvětlení. Mastné kyseliny omega-3 mají vliv na interpretaci genů řídících metabolizmus mastných kyselin a glukózy, což přímo souvisí s produkcí energie.

DALŠÍ PROSPĚŠNÉ VLASTNOSTI LNU
Je těžké uvěřit, že jediná potravina může poskytnout tolik zdravotních výhod. Ale len je skutečně zázračný.

Pomáhá omezit odmítnutí transplantovaných orgánů, pomáhá při cukrovce typu 2 a upravuje několik onemocnění ledvin, včetně lupus nephritis. Zlepšuje symptomy u pacientů s roztroušenou sklerózou, předchází maskulární degeneraci (běžné příčině slepoty v pokročilém věku) a může vám také pomoci zhubnout.

LEN – JAK NA TO; KOLIK UŽÍVAT
Běžně doporučovaná dávka oleje z lněných semínek je 1-2 polévkové lžíce denně. Můžete užívat olej přímo, přidávat ho do džusů i do salátů. Nezahřívejte ho, protože teplo ničí jeho hojivé vlastnosti. Doporučuje se jen koupě čerstvého, za studena lisovaného čistého potravinářského oleje. Musí se skladovat chlazený.

Lněná semena nemohou být strávena vcelku. Musíte je napřed rozdrtit. Rozemelte je v malém mlýnku na kávu a pak posypávejte jemným práškem zeleninu, přidávejte ho do čerstvě vylisovaných šťáv a džusů nebo pečte v chlebu a vdolečcích. Doporučují se dvě až tři polévkové lžíce lněných semen denně. Pamatujte, lignany jsou při zpracování oleje odstraněny, ale některé společnosti je přidávají zpět. Nezapomeňte kontrolovat etiketu. Chcete-li využít všech hojivých sil lnu, jezte obojí, semeno i olej.

JÍDLO JE LÉK
Staré řecké přísloví říká: „Nechť jídlo je vaším lékem a léky vaší potravou.“ Je málo jídel, o nichž by to platilo více než o maličkém, ale suverénně úžasném pozoruhodně mnohonásobně talentovaném a velkolepém lněném semínku.
Dobré jídlo je vhodnou prevencí, protože správná jídla jsou opravdu léčivá. Lněné semínko je dokonalý příklad toho, kolik léčivých sil lze nalézt v prosté stravě, kterou jíte každý den.

Pro lékaře je těžké vymyslet lepší léčivé jídlo než len, a to je důvod, proč ho jídám pravidelně, a proč ho jako lékař vřele doporučuji svým pacientům, přátelům a rodině. Jím rozemletá semena a užívám vysoce kvalitní lněný olej. Prastará lněná semena jsou moderní superstrava. Výživná, dobře prozkoumaná, laciná, snadno připravitelná a má fenomenální zdravotní účinky.

Lněné semeno a olej jsou dokonalý příklad toho, že prosté věci mají nezřídka obrovský dopad na zdraví.

E.F.A. typu omega-3 regulují mnoho velmi důležitých tělesných funkcí. Zde jsou některé klíčové oblasti působení:
- kontrola tlaku v krevních cestách, kloubech, očích;
- kontrola a upravování zánětů a oteklin (jsou silně protizánětlivé);
- zprostředkování produkce hormonů a steroidů a následně řízení hormonů k cílovým buňkám;
- zprostředkování imunní odezvy (a autoimunity);
- úprava nervových přenosů ovlivňujících náladu, poruchy emocí a pozornosti (ADD/ADHD, deprese, mentální – choroby, nutkavé stavy a tak dále);
- regulace tělesných sekretů (může ovlivnit plodnost a potěšení ze sexu);
- rozšiřuje nebo zužuje krevní cesty.
- Regulace hladkých svalů a autonomních reflexů;
- tvoří podstatnou primární část buněčné membrány;
- udržují pružnost a pevnost buněčné membrány;
- řídí vtok a výtok substancí do a z buněk;
- tvarují strukturu pleti a vlasů.
- Regulace rychlosti, s níž se dělí buňky (mitóza);
- jsou nepostradatelné pro dopravu kyslíku od červených krvinek do tělesné tkáně.
- Regulují funkci ledvin a rovnováhu tělesných tekutin;
- Jsou velmi důležité pro udržování mobility nasycených tuků v krevním řečišti a zamezují krevním buňkám v tvorbě shluků, tvořících arteriosklerotický povlak a krevní sraženiny.
- Plní úlohu primárního zdroje energie pro svaly.

Nominace na nobelovu cenu – nemá žádnou výpovědní hodnotu, mezi nominovanými na Nobelovu cenu za mír byli například: Adolf Hitler, Josip Visarijonovič Džugašvili (známý pod nickem Stalin), Fidel Castro a jiní Zdroj

Dr. J. Budwig, při hledání v scholar.google.com napsala jednu knihu, která byla ve vědeckých časopisech zmíněna jen jednou, a to zcela mimo téma publikace. Nelze nalézt publikace ve vědeckých časopisech.

Tímto označuji předcházející příspěvek za ryzí šarlatánství, jako vždy oděné do pseudovědeckého hávu.

scholar.google.com se zrejme vyviji, v dobe, kdy jsem to hledal tam toho skutecne mnoho nebylo. Nicmene na svem predchozim zaveru trvam, napriklad Web of Science o Budwig J. naprosto mlci. Takze google ma trosku sirsi zaber i pres popularnejsi casopisy, soudim i dle toho, ze nabizi plne texty. Takze napsala porad jen jednu knihu. Overte si, prosim, informace detailneji, nez se do me zacnete navazet.

Nenavazim se (to by vypadalo jinak), nybrz komentuji (navic s ‚?‘) na zaklade faktu – vaseho argumentu ad numeram (ze byla zminena _jen_ jednou), navic nepravdiveho. Nevim jak vy, ale osobne bych chtel byt radeji autorem jedine knihy o necem tak objevnem nez autorem desitek knih o nepodstatnych vecech. Preji vam (a vsem), abyste se nemusel k teto lecbe uchylit jako k posledni instanci. Howgh.

Dobrý den, jsem v 34 týdnu těhotenství a chtěla jsem se zeptat jestli můžu jíst lněné semínko? Slyšela jsem, že nějak upravený,ve vodě uvařený se má jíst. Tak mi prosím poradte, děkuji Stierandová.

No, říká se, že odvar nebo nálev z lněných semínek pomáhá při pravidelném pití k hladkému bezbolestnému porodu, ale těžko k tomu dát nějaký autoritativní názor. Každopádně:

  • v mém okolí to pár ženských zkoušelo, a pokud to nepomohlo, tak to rozhodně neuškodilo, porod měly obě rychlý a hladký
  • v nějakém časopise (nevím přesně kde, je to už delší dobu) jsem četl článek o lněných semínkách, ve kterém jmenovali účinné látky, které efektivně zvyšují pružnost tkání a snižují napětí hladkých svalů; tudíž bych to nepřeháněl, protože při předávkování by to mohlo být nepříjemně kontraproduktivní, ale to snad platí o všem.

lněná semínka jsou fajn opražená jen tak nasucho na teflonové pánvi – aby se otevřela. jen krátce „pohonit“ , aby se nespálila, opravdu RYCHLE a stále MÍCHAT---je to trošku dobrodružství, protože velmi brzo začnou „střílet“ – to je známka, že už jsou opražené. (kdo nedostal horkým, báječně přilnavým lněným semínkem do tváře, nepochopí…)
sypu na vše, případně do jogurtu. vydrží 2–3 dny, pak opražit další čerstvou dávku.
ehm, já to užívala na zácpu…
stejně jako porod proběhlo hladce a bezbolestně :)))

kdo nedostal horkým, báječně přilnavým lněným semínkem do tváře, nepochopí

:)))) nechápu, ale už vytahuju panvici!!!

Takže nevím jestli to tady už padlo, ale ten sliz vam zaručeně vyléčí žaludeční či dvanácterníkové vředy.

Ahijky všichni, prosím, poraďte mi, jak nejlépe užívat lněné semínko ( a kolik) proti zácpě. Už jsem vážně bezradná. Zatím užívám druhý den jak se dá, melu sypu do kde čeho piju na to hektolitry tekutin, na noc lžíci mletého lnu a lžíci psyllia do vlažné vody a popíjím. ale výsledek ne až tak valný. Jsem nafouklá jak pátrací balon :-(
Díky moc za případné rady.P.

Petulino,
proti zacpe urcite zaberou otruby (koupis v prodejnach zdrave vyzivy), Rano si das jednu (nebo 2) PL, zapijes vodou a uspech je zaruceny.Vyzkousej, uvidis.
Veronika

Peťulíno,měla jsem stejné problémy jako ty. K tomu velmi lámavé nehty, vlasy bez lesku a pleť ani nemluvím.Lněné semínko mixuji,večer dvě lžičky do vody a ráno vypít.Vím,že bych to měla jíst alespoň3× d. Dodržuji pitný režim, nepřeháním to s pitím tekutin.Výsledek-nehty rostou a nelámou se, vlasy lesklé a zácpa je fuč. Chce to trpělivost a stálost. Já a semínko = rok užívání. Účinek na zácpu asi po 10 dnech, ale musíš vydržet. Kdo nezkusil-neuvěří. Pa

2 lžíce lněného semínka mixuji nasucho a uchovávám v lednici.
Otestuji pleťovou masku a dám vědět.

tak co pleťová maska, jsem nedočkavá na informaci jaký byl účinek

Děkuji Lence za návod k používání lněného semínka při zácpě.
Používám semínko nepravidelně již delší dobu, ale až dnes jsem se ověděla, že jej užívám zcela špatně. Já jsem semínka polykala celá. Takže výsledek byl mizivý. Díky

Na nějakých maminkovsko-těhotenských stránkách jsem mezi radami proti zácpě našla hodně zmínek o lněném semínku… Tak jsem si hned balíček koupila, pak se dostala sem a hned na začátku se dověděla, že by se těhotné a kojící ženy měli semínkům vyhnout… Tušíte někdo, jak to vlastně je?
Otruby jsou prý v těhotenství taky špatně. Díky.

Ahoj.prosím poraďte jak se dělá odvar z lněného semínka. Díky.

Ahoj Anno,odvar ze lněného semínka: 2 lžičky celého semínka se zaleje asi 2–3 dcl horké vody ( nevaří se ) nechá se asi 15 min louhovat a pak se scedí, vzikne čirá hustá tekutina, která se pije vlažná. Tento recept jsem používala proti zácpě. Dceři jsem tam vždy dala trochu sirupu, aby to mělo chuť.
Nyní po přečtení těchto webových stránek používám trochu jiný recept.
Večer umelu 4 lžičky lněného semínka. Polovinu zamíchám do jogurtu nebo kefíru a ihned sním. Druhou polovinu zaleji 2 dcl horké vody a nechám odstát do rána. Ráno to vypiji na hladný žaludek. Pomáhá to při zácpě, špatném zažívání, žaludečních vředech.

Lněné semínko je opravdu výborné. Osobně ho podávám vařené psum do žrádla a feně Bordo dogy jsem tak vyléčila demodikozu byla uplně lysá. Vždy dvě hodiny povařím vychladlé naleju do kelímku třeba od jogurtu a zamrazím každy den před podávaním rozmrazím a přidám do žradla. Fena i ostatni psi má krásnou hustou lesklou srst a je zdravá. Dnes ho používam i já.

No, vzhledem k tomu, že demodex je (pod)kožní parazit, je léčba lnem ve žrádle vskutku převratná…

Dobry den chci se zeptat zda lnene seminko mohou i male deti aby nedoslo spise ke skode nezli k uzitku.Diky.

Vyzkoušela jsem tu pleťovou masku. Myslím, že by to mělo velký účinek. Druhý den jsem měla pleť fakt hlaďonkou. Nádhera. Ovšem udělala jsem jednou a naposledy. Ty rozmixovaný semínka jsem měla všude i ve vlasech. Byly úplně přilepený na kůži. Takže zůstávám při starém. Dávám si je nemixovaná na každý chleba, ať je s čímkoliv. Pořadně rozkoušu. Jsou k nezaplacení a vlastně strašně levná.

ahojky, mě bylo doporučené semínko rozvařit. Vznikne z toho sliz ( 1pol lžíce/denně) Je to dobré na žaludeční vředy, skvěle to obalí žaludek takže si potom můžete dát i hranolky nasákle olejem, to je sice extrém, ale je to fakt báječný…

Lenny, to nezní špatně. Takže, kdy si to rozvařené semínko mám dát. Těsně před těmi hranolkami nebo můžu už ráno.

Přestože lněné semínko obsahuje vysoké množství estrogenu,těhotným se doporučuje a to zejména při problémech se zácpou.Jak známo nic se nemá přehánět takže ani konzumace semínek ve velkém vás nespasí,ale určitě v mnohém může pomoci.

My to dáváme koním na jaře. Mají po tom krásně lesklou srst…že by to fungovalo i na vlasy?:)

Ten sliz ze lněných semínek je výborný nejen na žaludek, ale i jako gel na vlasy :) Ale lněná semínka fungují dost dobře i při vnitřním užití, kštici už mám bezmála po zadek a stále roste :) Jen občas z toho žvýkání bolí čelist, jsou pevné, potvory.

Není pravda, že nerozkousaná lněná semínka (LS) neplní svůj účel.Pokud mluvíme např. o příznivém vlyvu na trávící trakt tak polknutá LS pomalu uvolňují sliznaté gumy slupkou a působí podobně jako kapsl.Postupně
vylučující sliznaté gumy, které následně fungují jako střevní lubrikant, pokrývají a chrání
sliznici a absorbují toxiny ze zažívacího traktu. Takže vás určitě nemusí trápit, natož strašit semínko, které vám vklouzne přímo do krku.

To ovšem neznamená, že nerozkousané LS nemá žádný účinek, zní to jako strašák.

Hlavně je nejíst syrová, vaření ničí enzym obsažený ve lněném semínku, který by jinak uvolňoval jedovatou kyselinu kyanovodíkovou.

Po přečtení diskuse mám dva dotazy: Jak je to tedy s konzumací syrových lněných semínek? Ano či ne? Protirakovinná kůra Dr. Budwigové říká ano, obsah kyanidů říká ne. A druhou otázkou je, jak melete semínka? Ve speciálním mlýnku? Nebo lze použít např. starší kafemlýnek, který už není používán na kávu? Nebo se to dá umixovat? U mlýnků bych měla obavu ze žluknutí zbytků v případě, že celý mechanismus dokonale nevydezinfikuju.

Děkuju za odpovědi.

Já konzumuji lněná semínka nemletá syrová už asi deset let . Sním dvě plné polévkové lžíce denně. Na každý chlebam, do ovesné kaše a pod. Smíchám je ještě se semínky sluneč.a dýňovými. Nevím, jestli se tím trávím, ale jedno vím jistě. Už neužívám žádné léky na tlak a cholesterol. Pleťovou masku jsem si dělala jen jednou, je to dost náročný. Přesto mám pleť, dá se říci, bez vady. Celý život jsem trpěla zácpou, co jím semínka, peristaltika se fantasticky upraviala. Podotýkám, že je mi 60 let.Mohu jen doporučit.

Ahoj, lnene seminko zacinam teprve uzivat – dostala jsem se k nemu z duvodu me nahle nemoci, kterou jsem ve svem mladem veku opravdu necekala. A pokud mne lnene seminko pomuze, aspon trosku pomuze. Napisu sve zkusenosti.

Tak jsem nakonec koupila drcené lněné semínko v DM drogerii. 100 g za dvacku, nedrcené mají 500 g za 30 – 40, už si nepamatuji, ale než hlídat stopy žluknutí doma v mlýnku … na tomhle nezchudnu. (mj. překvapilo mě, jak tam poslední dobou rozšířili sortiment takových těch „zdravých“ věcí).

Avšak pozor – otázka pro znalce:

Lněné semínko balené v ochranné atmosféře a s expirační dobou do srpna – není v tom nějaký háček?
Za odpovědi předem děkuji.

Jitko, v balení se nevyznám, to nějak neřeším protože kupuji zásadně lněné semínko obyčejné, ne zlaté (tam byly jednou nějaké šutry), 500 g kupuji za 18 kč a nemleté ve stále jedné prodejně se zdr.výživou. Někdy ho ani už nemají, takže mám jistotu, že staré není. Jednou jsem koupila mleté a musela jsem ho zadělat do pečiva. Není to k jídlu. To celá semínka jsou už pro mně jako oříšky. Každé sousto pořádně rozkoušu. Proto asi taky absolutně netloustnu. Jím jinak úplně všechno. Večer tedy chleta s něčím a se semínky. Zdravím

Určitě mají lněná semínka mnoho dobrých účinků,ale jsem z nich velmi zahleněná.....

Myslíte, že by se mohla semínka roztlouct v hmoždíři? Nebo budou skákat všude? :-)

Semínka jsou dobrá, melu je v mlýnku na mák. Velmi mě překvapilo když jsem místo hnědého umlel semíko zlaté uplně jinak to voní. Jinak jsem je zkoušel podle jednoho návodu( http://www.zeliamrkev.cz/detail.php?… ) použít místo vejce v receptu. No je to takové zvláštní chová se úplně jinak ikdyž ještě to nemám úplně vyzkoušeno. Dnes jsem to zkoušel na zapečenou rybu co se měla polít sýrem smíchaným s vajíčkem místo něj jsem dal lžíci mletého lněného semínka a 3 lžíce vody a ztuhlo to a upeklo se to ale jinak než s vejcem. Krom toho asi jsme to dělal špatně dal jsem lžíci semínek a umlel je ale zřejmě to má být lžíce semínek již umletých leč to se špatně odhaduje. :) Zkoušel jsem oboje jak hnědé tak zlaté a zlaté mi na tohle použití přišlo leší prý je rozdíl v množství slizových látek. Nevím ještě jsem zkoušel placku tedy jako palačinku na pánvi prostě umlít namočit do vody a pak až to ztuhne tak upéct…

To jsem ještě neslyšela, že se LS dají použít místo vajec. Zajímavý příspěvek. Stejně je mám ale nejraději nemletá, na chleba. Poslední dobou je namíchám s dýňovými a slunečnicovými semeny.

Vyzkoušel jsem a doporučuji mletí v kávovém mlýnku, ale tzv. nárazovém – jednoduše se miska udržuje čistá, nezanáší se žádný mechanizmus.

nabízím vlastní recept na vanil. rohlíčky, ale místo ořechů-LNĚNÉ SEMÍNKO. 30 dkg hl. mouky
20 dkg hery, (másla, nebo zl. haná)
12dkg cukru(pro diabetiky 10ml kandisinu)
2 žloutky rozmíchat s polev. lžící vody a
polev. lžíci citron. šťávy
1 vrchov. lžička kakaa, 1/2 lžičky skořice
špetku soli
15 dkg mletého lněného semínka
udělám normální těsto, dám na 2 – 3 hodiny do lednice – zabalené v pytlíku, pak dělám rohlíčky a peču na 200 stup. 15 minut. Potom normálně obaluji, ale chladné, protože na teplé
se nachytá moc cukru.....Jsou velmi chutné a jsou brzo pryč.

rada bych Vas upozornila ,ze jak olej tak mleta lnena semnika se extremne rychle kazi.Vadi tomu svetlo,teplo.Takze pokud si koupite lneny olej v obchode muzu zarucit,ze je zkazeny,pokud nebyl do obchodu dodan omazite po lisovani,kdy ho vyrobce ihned uzavre neprodysne a je skladovano v temnu a chladnu(tj. v lednici bez pristupu svetla),to same plati o mletych seminkach.V jednom prispevkuje uvedeno"ze nebyly k jidlu" a proto sly do testa,k jidlu nebyly proto,ze byly zkazene a zkazene s horkou chuti jsou brutalni jed na jatra.

To snad není normální aby se normálně v obchodě prodával brutální jed na játra. Ta mletá lněná semena neměla prošlý datum spotřeby.

ty si havet cuketko. ze nevis proc to maso nejedi? treba ti to nekdy dojde. modlim se za to, i kdyz si to takova havet jako cuketka nezaslouzi

Chtěl bych rozumě vysvětlit, proč jsou vegeteraiáni, vegani označení Cuketou za havěť? Tohle může říct jen pitomec.

68: Modlím se za havěť, lol. Což kdybyste si tu svoji modlitbu strčil kam slunce nesvítí, stojí vám o ni někdo?

teď by tady seděl jistý citát z knoflíkářů ;) tak moc! ;))) ale raději už nebudu dráždit zelený jemnocit

71: Znáte Kulhánka: Cesta krve?

Začíná zhruba takto:
Když jsem si kupoval lístek, dával jsem bedlivý pozor, aby byl na zelený autobus. Takový autobus se pozná podle širokého zeleného pruhu kolem dokola, podle třikrát dražší sazby a podle naprosto tiché-ho chodu. Ale stojí za to si připlatit. Na elektrobusy ekoteroristé ne-podnikají pumové útoky.

Sice tady diskuse skoncila uz pred dvema mesicema, ale tyhle zelene reakce me dycky opravdu pobavi..
Zivocichove se odjakziva deli na bylozravce, masozravce a vsezravce, bylozravci ji rostliny, masozravci a vsezravci necekane vsechno – vsezravec je odjakziva i clovek – kazdy k tomu ma uzpusobenou travici soustavu, pokud to takhle muzu napsat (rejpaci opravi, myslici pochopi). Z toh odocela jasne vyplyva, ze clovek by mel jist vsechno (samozrejme ve spravne mire).
Takze by me teda zajimal pane/í iii ten duvod. Pokud si myslite, ze je zdrave nejist maso, je to blbost.
pokud je duvodem „ublizovani zviratkum“, je to dane prirodou, ze jedni jsou lovci druzi korist, kdybyste preucovali lva na zeleninu, tak by vam docela jiste radsi posel..
Jedine co vam snad muze vadit jsou podminky, kterych chovane zvirata prezivaji, to uz je ale zpusobeno ne clovekem samotnym, ale jeho premnozenim, takze jedine co muzeme udelat je zacit vybijet lidi, kteri jsou premnozeni! Takze pokud chcete chranit zviratka, spravne reseni by byla sebevrazda :)

Dotaz na mleti lneneho semena. Pomele se to dobre v mlynku na kavu ? Nebo nejaka lepsi alternativa ? Slysela jsem, ze v mlynku na kavu se to roztristi po stranach a nepomele dobre.
Diky za odpoved.

Jo, procetla jsem ted celou diskuzi, takze vidim, ze nejake rady tady jsou ohledne mleti semen lnu. Pokud nekdo ma jeste nejakou zkusenost, dejte vedet.

také jsem se zajímala o zdravou výživu,ale nic se nemá přehánět. lněné semínko je dobré upražit a umlít a pak s tím sypat brambory a jiné.vždy čerstvé.děkuji za rad týkající se zácpy.

Komentáře jsou uzavřeny.