Jednoduchá fotohádanka

Tak nevím, jestli z tohohle vytvořím lampičku nebo nějakou pomlsaninu :) Roztomilost. Uhodnete co je tohle zač?

Reklama

Komentáře

No, asi je to dyňa… Jinak bych v tom viděla spoustu škaredých věcí, které sem ale neptří…

Á, je to dýně hokkaido!

Hned přidávám výborný recept na polívku:

Na oliv. oleji pohoním cibuli a až je to přiměřeně, tak přidám na kostky (klidně velké) nakrájenou dýni. Pozor – loupání a krájení dýně je p-r-u-d-a a vícekrát jsem se u toho strašlivě pořezala. Pak kostky trochu nechám chvilku jakože osmahnout. Přidám petrželku a pak zaliju vodou (úplně stačí, dýně je dost aromatická). Přiklopené vařím doměkka a až to je, tak přichází mixér a vyklube se z toho nádherně sytě oranžová výtečná polívka.
Je vynikající, když se pak na talíři do polívky plkne kys. smetana a posype se pár dýňovými semínky. Když se mi chce, ještě je i napřed nasucho na pánvi opražím (většinou se mi nechce a nevadí to).
Bezva přídavek: pokapu lehce dýňovým olejem!
Lahodí oku i chuti.
Škoda, že nejsem internetově zdatná, přidala bych i foto…

tak nechal jsem vás trošku vydusit a vidím, že se to vyplatilo :) malé áčkoto uhádlo!!!

děkuju moc za recept, který vypadá více nežli lákavě :)

Chichi, malé áčko, nikdy se mi nechce vypisovat jméno…

Mimochodem, co kdyby jste pane cuketka přihodil pár hokkaidových recepisů? Prosím, prosím, sezóna začíná, bude to hezké téma…

(Já většinou – kromě té polívky – experimentuji jen se zapíkací miskou, tam se dá vymyslet spousta kombinací – např. hokkaido + růžičková kapusta, která má stejnou sezónu. Ale nemá někdo nějaké originelní tipy na zpracování?)

Recept na tuhle oranžovou lampičku, zatím nemám, protože ji vidím porpvé!! Já fakticky přemýšlím, že z ní vyrobím lampičku :) Akorát nevím jestli se mi podaří i vysušením zachivat tu barvu a tvar…

Takže jestli někdo znáte a používáte, máte jedinečnou šanci se pochlubit…

(btw cena v Albiu je 51,- kč / kg, tahle dýně na obrázku má 0,95 Kg)

Dýně hokkaido mají tu výhodu, že se nemusí loupat! Šetřte své prsty a.
Polévku z ní taky doporučuju, je vynikající. Já tam na závěr přisipu vločky z mořské řasy, když už je ta dýňa japonská.

Jo, tak nevím, jakou lampičku přesně myslíte, ale jeden rok jsem zkoušela vyrobit takovou tu helloweenskou se svíčkou uvnitř. Vydlabat to jde celkem dobře, ale blbě se dělají ty otvory. Aby to trochu vypadalo, tak to dá práci – šlupka je dost tuhá. Je potřeba malý ostrý nožík. Vydrželo to ale docela dlouho, začlo to uvnitř hnít až kolem vánoc – cca za měsíc.

Jinak jsem vloni dýní koupila pár někdy koncem září, jedla je postupně a některé vydržely až do ledna, února. Musí být hlavně v suchu – špíž nebo kuchyň ano, lednice ne! Stejně je škoda je strkat do špíže, když jsou tak hezké…

M@P, díky za tip, velmi ráda se příště loupání zřeknu.

To je dýně, na angličteně to by bylo pumpkin or gourd. Nebo to je něco tykovitý. Ahoj a zdravim z New York! We absolutely love your website!

dyne hokkaido je vynikajici!!! zrovna vcera jsem uvarila polevku z posledniho kousku. a z vlastni zkusenosti muzu doporucit dyni nastrouhat na struhadle na jemno, jde to hladce. takhle nastrouhanou ji davam treba i do babovky, ostatne jako cuketu :)

polevku jsem varila nasledovne:
osmazila cibulku na slunecnicovem oleji, pridala dynova seminka (loupana), po chvilce osolila spetkou morske soli a zalila vodou, prilozila jemne nastrohanou hokkaido a mrkev, ovesne vlocky (hodi se i pohanka ci jahly), miso a morskou rasu, rada mam wakame, kombu a nebo vlocky z rasy nori, ty nasipu az na samy zaver do misky s polevkou.

eflo

děkuji za propracovaný receptík, který se hemží samými exotickými surovinami z druhé půlky zeměkoule ;) každopádně tato varianta zní hodně vyzývavě!!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)