Juliiny odrobinky

Sezóna vrcholí. První rajčata ze skleníků, nakládačky, slovenské papriky, červená řepa, cuketky, meruňky, borůvky, brusinky, zelené „cukrářské“ ryngle. A taky odrobinky…

  • Ochutnejte jižní Moravu

Před pár dny odstartoval další nemastný a neslaný produkt Czech Tourismu. Tentokrát jeho přízeň schytala jižní Morava s projektem Ochutnejte Moravu (sic!).

Jednoduchá databáze receptů (od návštěvníků stránek) a týdenní přehlídky moravských jídel v restauracích. K tomu plácání se po zádech, rozesílání jásavých tiskových zpráv a zvolna probublávající rozpočet. Pořád nechápu, jak na tyto projekty může někdo dostat třebas i jen pětikačku… :(

  • Julie a Julia

Radost mi ale minulý týden udělala US premiéra filmu Julie & Julia (trailer). V biografickém mixu se na plátně potkají Julia Child (proslavená propagátorka francouzské kuchyně) a Julie Powell (foodblogerka a autorka).

V hlavní roli Meryl Streep, notně přislazený příběh a pohyblivé obrázky jídla v každém druhém záběru. Premiéra v Česku 8. října. Jo a nezapomeňte si pustit originál videa s Julií Child k titulní fotografii z filmu.

  • Všechno je vlastně v pořádku

Alespoň tohle vyplývá ze studie studií od FSA zabývajících se obsahem klíčových nutrientů a efektem na zdraví u konvenčních potravin v porovnání s potravinami z ekologického zemědělství. Zpráva, podle které byste jako racionálně uvažující člověk měli ekologické produkty zavrhnout ze dne na den, vyvolala řadu reakcí – mimo jiné i od sdružení Soil Association. Tomu nejvíc pije krev vynechání řady studií a zjednodušený pohled na věc. V Česku reagoval na mediální šum i server Biospotřebitel.cz

V podobném duchu (lehce uklidňujícím) je i nejnovější studie o stavu světového rybolovu od Borise Worma a Raye Hilborna (výtečný český komentář zde). O čem +/- vypovídá? Tam, kde se rybolov reguluje, se daří populace ryb udržovat nebo obnovovat. Tam, kde regulace ani ochranná opatření nejsou, je situace i nadále kritická.

Ať tak nebo tak, pro české prostředí jsou nám tyhle výsledky a studie prt platné. Nikdo ze zainteresovaných (konzumenti, restaurace, dodavatelé) tady zatím nemá sebemenší zájem se jejich výsledky řídit nebo tento druh informací brát v potaz. Pokud ano, jsem asi úplně slepej…

  • Czech Specials

Minulý týden mě konečně dorazili dobří lidé z Czech Specials, když přiklepli cedulky dalším novým podnikům. O úrovni celé certifikace jsme si udělal vlastní názor po návštěvě jednoho z certifikovaných podniků – penzionu JaS (imho prototyp prokletého stylu české gastronomie z 90. let). Na závěr jen podotknu, že penzion jako pilotní podnik doporučila samotná AHR ČR… :(

Kampaň v médiích i reklama na projekt přituhuje a mně se z toho nedělá vůbec dobře. Pokud ale českým restauratérům tyhle plaketky dělají dobře, tak držím palce! ;)

  • Erin

Dobrých blogů o jídle není nikdy dost a Erin F. Slattery má hned dva. První – The Accidental Immigrant – je volnější a obsahuje postřehy člověka, který byl (a je) doma v Izrali, v Česku a ve Spojených státech. V tom druhém s názvem The Ghost in the Pantry (překl. duch ve spíži ;) zase mapuje rodinnou a kulinární historii své rodiny. Doporučuji. Příjemně hloubavé čtení nejen o Praze a New Yorku… ;)

Reklama

Komentáře

Ryngle byly výborné a na film se těším. Zítra jedu na chatu vykopávat naše brambory a ochutnávat první rajčata. Bude ze mě vesničanka!!!!

moje ringloty zhodila riadna burka, ale zato rajciny su famozne. Akurat skoda, ze po oberani svietilo len jeden den slnko, takze ich musim dosusovat v rure…

Ryngle na fotečce nejsou ryngle, ale renklódy /počeštěné Reine Claude/ a to renklódy zelené rané – máte-li větší plody než 4–5 cm v průměru, tak prosím o rouby:-))

Jinak tak do 60 let téměř nejbežnější renklódy pro konzervárenský průmysl – kompoty, džemy.

Už se těším, reklam na film byla před týdnem plná Paříž!

Jo, je to pravda, když jednou člověk ochutná něco lepšího.....hmmm

Dnes jsem na filmu byla a moc se mi líbil. Akorát mi nebylo jasné, proč se J.CH. blog nelíbil. Škoda, že to trochu nerozvedli.

Zrovna jsem se vrátila z kina – líbilo, mile natočený filmek, z jídla se mi sbíhali sliny – jednou musím uvařit Boeuf Burgignon..newbo se aspoň pokusit!

o tom, co říkala samotná j. child na projekt j. powell toho najdete na netu spoustu :) od zmínek jí i její vydavatelky, že z toho moc nadšená nebyla (blog považovala „stunt“, tkerý má akorát vyvolat pozornost), až po dušování se j.powell, že jí j.child zaslala srdečný dopis, kde se vyjadřuje kladně ;)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)