Včelaři v Česku nesmí vyrábět med v biokvalitě

Záhada původu biomedu z minulé ochutnávky je vyřešena a díky promptní odpovědi Ing. Barbory Krejčí ze společnosti PRO-BIO v tom mám konečně jasno. Zmiňovaný med v biokvalitě tedy opravdu není z ČR a pochází ze směsí medů ze zemí ES (Itálie).

Další detaily o situaci biomedů v Česku nabízí jejich propagační článek o medu. Našel jsem v něm pro mne zcela novou a docela nepochopitelnou informaci. Čeští včelaři totiž musí minimálně 1x za rok peventivně včelstva chemicky ošetřit, což narušuje jednu z podmínek pro výrobky bio.

Samozřejmě ten problém není černobílý a pro použití chemie bude určitě nějaký rozumný důvod (varroáza). Otázkou je proč to v cizině jde a u nás ne?

Reklama

Komentáře

Ahoj, k tomu bio medu: varroáza je onemocnění včelstev, kterým je promořený celý svět. Ale právě ve střední Evropě a speciálně ve státech bývalého „sovětského“ bloku jaksi víc. Ta Evropa totiž začala a mohla používat speciální léčiva daleko dřív než my a v podstatě se jí podařilo včas dostat toto onemocnění pod kontrolu na takovou míru, že v některých státech Evropy již není chemické plošné ošetření povinné. Tudíž se tam posléze mohou pyšnit bio medem. Není ale pro jednotlivé státy vůbec jisté, jak dlouho tento stav udrží a zda zase nebudou muset použít chemické prostředky na povinné ošetření. V naší rodině je poměrně hodně včelařů a tak ze zkušenosti vím, že udržet včelstva bez onemocnění je běh na velmi dlouhou trať a stojí to nezkonalé úsilí. Ale zase si můžeme říkat, že máme domácí med – sice chemicky ošetřený, ale „nepančovaný“ cukrem a bůhvíčím ještě. Takový med se totiž ve valné většině obchodů normálně prodává a všichni mají radost, „jak je krásně tekutý“ a nikomu není divné, že to jaksi odporuje přírodním a chemickým zákonům :-))

Ahoj, mám k tomu taky info: dovoz medu podléhá kontrolám veteriny, a před vstupem do Unie musel dovozce mít certifikáty výrobce, resp. jeho národního veterináře, a českým veterinářům k tomu poskytovat vzorky z dodávek ke kontrolám. Vím to naprosto bezpečně, bylo to velmi přísné, ale přesto někteří dovozci med nepřihlašovali ani na celních dokladech, prováželi je prostě v osobních autech. Med byla totiž noční můra celníků – snad vůbec nejkontrolovanější položka z potravin!
Důvodem je to, že z Asie se pašoval (a snad stále pašuje) med, který může být nakažený. Po odhození prázdné skleničky na smetiště stačí jedna včela, která ochutná zbytky, a mohou vymřít celá včelstva. Pašování se obvykle děje přes jinou zemi Unie, aby to papírově vypadalo, že med je italský, nebo německý.
Je to velké riziko, a včeličky si takové svinstvo od obchodníků nezaslouží.
Je proto dobře znát firmu, od které ten dovozový med je.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)