Pečené kaštany

Vzpomínáte si, kdy jste je poprvé ochutnali? U mě to tuším bylo na nějakém zimním stadionu, místo a časová rovina neznámá. Nejlepší jsou při pod/zimní procházce městem, kdy krásně zahřejí a svou delikátní chutí celý zážitek prodlouží…

Pečené kaštany

Pečené kaštany (marroni, sweet chestnut) jsou jedlé plody kaštanovníku setého. U nás moc k vidění není (jediný, an který jsem narazil v Praze je tady a to si ještě nejsem jistý), ale mám takový dojem, že existují lokality v Česku, kde je docela známý. Sladké plody kaštanovníku se používají na vše možné – dominují však hlavně jako pečené nebo jako nádivky či různé druhy kaštanové pěny (spousta kaštanových receptů zde). Mně osobně se hotové kaštanové pyré (chutnal jsem francouzské) moc nezamlouvá, ale klasickým pečeným kaštanům neodolám nikdy. Cena v obchodech je cca 30-40,- Kč za kilo. Při nákupu vybírejte kaštany čisté, bez dírek od červíků a hlavně nevyschlé s krabatou slupkou.

Příprava pečených kaštů je snadná a zvládne ji hravě i přihlouplá zeleninová cuketka:

  • kaštany roztřídíme, očistíme a ty nepěkné zahodíme
  • slupku každého kaštánku nařízneme na vypouklé straně do kříže (hloubka cca 2-3mm)
  • poté pečeme na pánvi s tlustým dnem na středním ohni, v průběhu je neustále přehazujeme
  • hotové jsou teprve, když se krásně rozvoní, když slyšíte jak syčí a když je jejich kůrka přiměřeně nahnědlá
  • servírujte horké a neoloupané! (při jídle si potom každý kaštan sám oloupe a posolí)

Já sobně mám rád tu jejich kouřovou chuť a tak i přesto, že by kaštany neměly na povrchu zčernat, tak já je zčernat nechám. Dokonce je nechám i tošku přičmoudit, potom teprve mají pro mne tu správnou chuť. Na druhou stranu je potřeba si dávat pozor abyste je dělali rovnoměrně alespoň 10 minut a abyste je jen nespálili na povrchu, ale také uvnitř rovnoměrně propekli.

Kaštany se dají péct i v troubě, ale já to nezkoušel – připadá mi, že tam má člověk málo kontroly. Venkovní prodejci (Švýcarsko) kaštany pečou na takových speciálních velkých roštech s kulatýma dírkama na dřevěném uhlí. Pokud máte možnost, zkuste je třeba i na venkovním grilu.

Pikantní kaštanové lupínky na másle v karamelu

Když jsem se na ty hotové kaštánky tak koukal, neodpustil jsem si malý experiment. Přeci proč si kupovat nezdravě tučné a přesolené oříšky v obchodě, když si můžete vyrobit vlastní, tučné a nedzravé kaštanové lupínky sami doma?

Postup je opět až k zulíbání naivně jednoduchý:

  • hotové pečené kaštany (mohly by asi být i vařené) nakrájejte na 4-5mm plátky
  • na pánvi roztavíte máslo, trošku cukru (možno bílý i třtinový), chili (dle chuti, možno i vynechat)
  • vmícháte kaštanové plátky a necháte pěkně zkaramelizovat
  • na závěr pořádně prosolte

Výsledek byl přesvědčivý. Stačil jsem vyfotit jen tuhle jednu nepovedenou fotku. Potom už jen lup, lup a všechny lupínky z misky instantně zmizely! Kombinace chili vs. sladký&křupavý karamel na povrchu + sladká dužina + mírné kouřové aroma = chuťovka par excellence.

Reklama

Komentáře

cuketko, v te troube to vubec neni slozite! ja je narezane pokladu do cisteho sucheho pekacku a sup s nima do trouby. obcas je zkontroluji, pekackem zarachtam a pecu dal. az „vykvetou“ presypu do misky a voila ;-)
kdyz to zvladne drunka, zvladne to i cuketka ;-)

U nás doma kaštany před pečením vždycky namáčeli nebo chvíli spařili vodou – nejspíš proto, že se pak slupka tak nepřipaluje a jádro nevysuší, ale nevím… a pekli jsme je na litinové plotýnce, přikryté hrncem nebo vysokou poklicí.
Příště musím zkusit souběžně cuketkovou verzi a porovnat výsledek.

Jo, jo, já jsem na kaštanech vyrostla, měli jsme alej na ulici vedle domu (v Kolíně). Ale už tam nebydlíme, bohužel, a zatím jsem nenašla náhradní zdroj kaštanů, ty kupované nebudí důvěru. Jako školou povinní jsme si vždycky ráno nasbírali do pytlíčku a pak jsme je louskali syrové ve škole pod lavicí. Oblíbená pochotka celé třídy :-) a doma večer ty horké sladké pečené.. Prostě doporučuju! V severní Itálii rostou běžně v lese, u nás spíš parky, zrají v půlce září!!! Zdravím..

Naříznu je a peču na plechu v troubě na 200 st. 15-20 minut, je to jednodušší než stát u pánve.

Ja je delala o vikendu s kroupami, proste oloupat a nakrajet a pridat ke kroupam, ale i k jahlum a ono to ty obiloviny krasne ochuti. Moc dobre!!! JO a koupila jsem je na Havelaku a byly dobre, ani jeden nebyl plesnivy.

Já je nepeču, ale vařím – rovnou, ve slupce – a je to také lahůdka. Postupně vybírám z horké vody, zbytek zůstává pěkně v teple…
Na Pardubicku je jich hodně, ve Slatiňanech, např., v Nasavrkách je dokonce památná alej Kaštanka, nejstarší stromy mají přes 200 let.

Já je měla zrovna v sobotu – taky jsme je pekly v troubě, jen nebyl ostrý nožík po ruce, takže přišly vhod malé ostré nůžtičky – pěkně nastřihnout do křížku a MŇAM :)
Bylo to rychlejší než nožíkem (tupým) a snad kaštanového boha támto postupem neurazím *

Hm u nás se taky pečou v troubě. A když si tak vzpomenu na Itálii tam na nás ty aromata pečených kaštanů útočily na každém rohu. Něco jako u nás stánky s popcornem :-)

drunka:

no to by ses divila :D

kocour:

to stím namočením a pokličkou jsem tam zapomněl napsat, já to většinou odbydu občasným pokropením v průběhu akce, a dávám na to takovou masivní poklici – jde to rychleji

Peta:

ukecali jste mě, příětě zkusím v troubě. ta pánev má jedinou výhodu – SHOWTIME!!!! ;)

Wu:

vařené jsou trošku jinčí, nemají ten kouř, ale jsou zase takové sladší. děkuji za tipy na lokality. já jen, že vím že v Česku určitě rostou, ale zatím jsem jich moc nepotkal….

Lucie:

s tím nožíkem, na obrázku vidíte takovou zobkatou potvoru, s tou to jde nejlépe :)

ew:

jj v cizině je to masivní, já teď jak byl v tom Švýcu, tak jsem to zapoměnl odfotit, ty stánky byly super, hlavně ty obrovské rošty se stovkami kaštanů :) musím se mrknout do centra Prahy, jestli někde jsou.

děkuji všem za reakce, příjemně jste mě překvapili, že pečené kaštany znáte a děláte!

Zajděte si do Ambiente v Celetné na opravdu vynikajůcí desert: Torta di Castagne (Dortík z jedlých kaštanů s medovou pěnou a jahodovou omáčkou)….Já se po tom můžu utlouct….to těsto je krásně vlhké s kusy kaštanů k tomu úžasná pěna zakápnutá balsamicem a jahodová omáčka…..no bomba!

Jižní čechy kaštany (stromy) neoplývají. Ale v naší rodině se musely vždy koupit, aby byly na Vánoce v míse mezi ořechama. Vždy se vybraly jako první. Pekli jsme je bez ničeho jen položené na rozpálený plát kamen.
Teď je kupuju, když na ně přijdu, musí být lesklé, ty matné asi zřejmě zbyly ve skladu z loňského roku a protože panelák je poměrně suchý, tak nečekáme na Vánoce a sníme je hned. Pečeme na elektrické plotýnce, hlídáme, obracíme. Ta litinová pánev je dobrý nápad. Troubu jsme zkoušeli, žádný problém dát nařízlé na plech, ale nedočkavost dává přednost upéct honem honem.

Kristýna:

děkuji za mlsný tip! ,)

Anonymní:

ano ano .) kdybych měl velkou plotnu na peci či malou plotničku na sporáku, asi bych je taky naháněl rovnou po povrchu….

tohle je moje ! :)) nejoblíbenější dobrůtka.
Cuketko, kupuju kaštánky i za 95 kč/kg :/ a to je někdy až třetina plesnivá :((
Myslela jsem že v Česku nerostou / neploděj / ploděj málo, že potřebujou trochu teplejší podnebí.. Jestli ne, daj se někde sehnat stromečky na sadbu? udělám alej.. Jednou jsem i naivně zkoušela kaštánek naklíčit na vatě :)
peču v troubě, asi na 179 stupňů a tak dlouho jak dlouho vydržim čekat.. zjistila jsem, že dávat je do nerozpálený trouby je lepší.
S tim zalejvánim vodou je to zajímavý.. to se jako maj celý namočit a pak naříznout a upíct? má s tim někdo víc zkušeností?
Na co jsem nepřišla, je jak zajistit to, aby se líp loupaly … krom udržování v teple.
Na ulici jsem je koupila jednou jedinkrát, a to přímo na Václaváku, a byly dobrý. Škoda že je nepečou po ulicích víc. I když… asi by mě to finančně zruinovalo : )

kaštanová:

95,-/kg se mi zdá docela předražené. jinak skoro všechny kaštany, co se tady prodávají, jsou z dovozu. kaštanovník ale v Česku mlůže klidně yrůst a plodit, někdo to tady už myslím zmiňoval a já je sporadicky zahlédl.

s tím kropením ti moc neporadím, já to totiž jen tak šmdlím, viz. výše. loupání je snadné opravdu jedině za tepla, já osobně bych do toho ani moc nešťoural :)

to kaštanová: Kdybyste chtěla, tak bysme sehnali, můj tatka je každý rok sází přes zimu do země a na jaře naklíčej a rostou. Možná i stromeček by se našel jakožto sazenička. Zdravím milovníky kaštanů a po víkendu si je jdu zase upéct!!!

Dobrý den kaštánci. Mám prozbu, sháním sazeničku kaštánku jedlého.Může mě někdo poradit?Nevím ani jestli se u nás dají sázet.Jsem z JM Hodonínsko,prej tu máme teplejc.Dík za rady.Martin

V Tyrolsku jsou pečené kaštany tradice,pečou je nejčastěji venku nad ohněm v litinové pánvi která má provrtané dno,takže vypadá jako cedník.Když jsou hotové tak se nasypou do misky a přikryjí vlhkou utěrkou.Konzumují se buď se šlehačkou nebo máslem,doporučuji.

teď jsem viděl pánev na kaštany ve Španělsku v obchůdku u hranic s Francií… máslo a šlehačka = zajímavé, nenapadlo mě….

to martin: Až pojedeš kolem Prahy, tak se ozvi, seženeme! Bydlím u Kolína. Určitě by se zasenička sehnala někde ve velkoškolce na pěstování stromků, např. ňečany n. Labem, na Moravě znám jen výzkumák u Uherského hradiště, asi. Jinak u nás rostou, ale aby se sazenička chytla, chce to spíš jaro či podzim. Každopádně stačilo by i koupené kaštánky na zimu hodit do vlhčího kouta zahrady pod listí či dloubnout je pod zem a na jaře vyklíčí. Zuz

zastavil se zastavil, a má radost :)
Zuzka: děkuju moc! zkusím je ještě zasázet jen tak, a uvidíme co se stane. Ale když takhle rostou žaludy, co by nemohly kaštany.. jen aby to přes tu zimu nezmrzlo.
btw, koupila jsem si nedávno tu italskou kuchařku od Marcelly Hazan, co byla jednou recenzovaná tady na cuketce, a tam raděj kaštany předem namáčet na 20 minut do vody, pak naříznout jedním mělkým řezem přes celý bříško a dát na 250 stupňu do trouby, na 30-45 minut, a pak zabalit do utěrky a nechat ještě deset minut odpočinout, pak se kaštánky zapařej a jdou líp loupat. Já je teda minule postupně vytahala z tý utěrky dřív, než to stihly:), ale řekla bych že díky tý vyšší teplotě se ta slupka líp oddělila.. ale zas byly trochu sušší. Což bylo možná způsobený spíš stářím těchhle kaštánků z Hypernovy (45 kč/kg).
Pěkný podzimní den všem *

Ahojky.Prosímvás potřebuji pomoc.Už přes půl roku sháním sazeničku kaštanovníku jedlého.Spíše malý stromek.Pokud byste někdo měl, rád odkoupím za rozumnou cenu.Nebo mi aspon poradte kde se dá kaštanovník koupit. Kdyžtak se ozvěte na mail: [email protected]
Zatím ahoj a předem děkuji za odpověd.:)

Kaštany kupuji cca 5 let. Jednou je děti chtěly na tržnici, ale já jsem nevěděla, jak je připravit. Paní prodavačka nám prozradila svuj recept: kaštany propíchnout, dát na talíř a do mikrovlnky pod poklopem péct cca 2 – 2,5 minuty … doba pečení záleží na výkonu trouby (moje má 750W). Já propíchnuté kaštany (špičkou ostrého nože propíchnu kaštan na prkénku) narovnám po obvodu mělkého talíře a přidám lžíci vody a dám péct. Je to rychlé. Kaštany milujeme celá rodina :-)

Markéta:

tak tenhle mikrovlnkový recpet vypadá zábavně, bohužel nemám domá žádné zdroje mikrovln, takže nepodrobím průzmu. vypadá to ale zázrčně jednoduše.

očoudí se ty kaštany aspoň trošku, nebo se jen uvaří ve slupce?

prvni ty kastany dejte pred tim nez je date do trouby na 25 min.do oleje!!!! kastany pak chutnaji chutneji !!!!!vyzkousejte!

Souhlasím s Anonymní, kaštany se v Jižním Tyrolsku na severu Itálie jedí od poloviny září, je to lahůdka, dělají se toho kila! Celá rodina sesedne kolem stolu, kaštany se nijak nepředkrajují, jen pečou na děravé staré pánvi na zahradě, horké přesypou do mísy a zakryjí vlhkou utěrkou. Pije se k tomu červené mladé vínko a podává se s máslem. Výborné! Ani Vás nebude mrzet, že bude všechno černě zamourované a slupek budou všude kopce…

Ahoj lidi, čtu tady o lahůdkách z kaštanů, ale nikde jsem nezjistil, kde se dají koupit. Poraďte prosím……díky. Jakub

kastany koupis skoro v kazdem supermarketu.
Manzel provrtal starou panev a peceme si je v krbu. Mnam.

Zdravím, jsem nadšený příznivec kaštanů. Opravdu se dají konzumovat i kaštany, co rostou běžně v parcích – Jírovec maďal? Někde jsem to tady četla, u nás rostou po celém městě, děti je celé září sbírají.
A nevíte někdo jaké podmínky potřebuje jedlý kaštan, roste a plodí i v ČR – středočeský kraj? Díky.

Zdravím všechny co milují pečené kaštany.
Já je prostě miluji. Jsou skvělé. Každému doporučuji. Příprava je jednoduchá. Rozříznete je, hodíte na plech do vyhřáté toruby a cca: 20 minut je pečete. Pa

neee, Jírovec maďal se nejí!

Jinak teď zas přichází jejich čas, snad se už-už objeví…

Bali, v Tescu rozhodně velké nenajdete!! :-(
Myslím, že ve F platí stejně jako v I, že kaštany, neboli castagne, chatains jsou ty menší (i když ne tak malé, jako ty u nás) a tvarem spíše placatější. Ty veliké s vypouklým bříškem a nádherné tmavé barvy jsou marroni, marrons – jo, právě ty, co se glazují cukrem, v lepších podnicích nakládají do al-koholu.

Marroni se nejvíce pěstují v pásmu, které zasahuje regiony Umbria a Toscana, a přes moře na Korsice (kde se tím živí divoká prasátka, ze kterých jsou pak velmi zvláštní šunky, že?).

Marroni se u nás bohužel snad ani neseženou, ale teď byste je koupili v zelinářství všude v I, nejlépe v postižených regionech.

v Německu je budou mít určitě ;-)
v CZ jsem je kdysi někde viděla, ale nevím kde. Asi někde v Praze.

Právě jsem se vrátila z Toskánska, kde jsem si jich samozřejmě pytel nasbírala. Ted jsem je upekla, stejně jako ty mrnavý, co se dají koupit u nás, ale ouha, nějak z nich nejde loupat šlupička. Dokonce jsme se tam zúčastnili kaštanových slavností, dělají tam z nich skoro vše, pálenku, likér, nakládaný jako kompot, marmeládu a jánevímco ještě. Ted se tam sklízí. Jinak mají kaštany různých velikostí a taky různých cen. Je ale zbytečné je tam kupovat, bo skorem ty největší se dají nasbírat kdekoliv v kaštanovém veřejném lese, jen stačí trochu zajet za městečko.

Vydra:

ty brďo koukám a kvituji s povděkem přísun nových informací! :) veřejný lesík jó? podívame se, podíváme!

Vydra: já je úplně vidím před sebou kouřící a vonící v misce…ňam!! Spapejte je hezky rychle, ať se nezkazí. Když si dáte průměrnou porci 15 kousků, tak si rozpočítejte na kolik dnů máte nasbíranou zásobu. Nemá moc cenu je schovávat do vánoc, pokud nemáte zcela spolehlivý způsob jak je uchovat ve zdraví a síle. Nám se kvůli tomu jednou openicilínovaly a měli jsme po kaštanech.
Jsou způsoby, jak je uchovat, ale mně ani jeden nevhovuje. Např. oloupat, povařit a zmrazit – no uznejte, že je lepší je spořádat čerstvé od Matičky Přírody.

Kaštany jsou úžasné!Musím hodit oko na trh a pár kousků koupit, sbíhají se mi sliny, jak čtu všechny příspěvky.Už jsem to tu myslím někde psala, ale kombinace kapustičky +kaštany je famózní!:))))

Cuketka:
Když se ti podaří dostat pod Sienu, do blízkosti Monte Amiata, tak cestou na tuhle horu je od městeček pod Monte Amiata až do poloviny kopce plné hájů kaštanovníků. Pár jich je oplocených, ale většina je bez plotů. Okolo ůzké silnice je obsypáno aut a lidi je tam sbíraj jako houby, stačí okolo silnice do 5 m a jsou krásný veliký. Jen ty bodlinky z ježků jsou nic moc :-)
Vimaana1:
mno nad co nejdelším uskladněním jsem taky přemýšlela, ale nic jsem nevykoumala, asi je nechat v chladu v proutěným košíku nebo papírovým pytlíku aby dejchaly a postupně sežrat :-)

Pivli – mě zaujala ta kombinace v naloženém zelí, a protože se chystám naplnit zeláček, hm hmm hmmmmm :-)

Je mi záhadou, jak se dělají kaštany ve velkém množství pro zmíněné prodeje na ulici. Protože kdyby se opékači měli nařezávat s jedním každým kaštanem, tak nedělají nic jiného. Ted na tech slavnostech měli takové v průměru až 3/4 metrové dírované válce s klikou a uvnitř kaštany, pod kterými topili dřívím a točili s válci jak s rožněm. Takový rovnoměrný způsob opečení. Hned jsem něco podobného začla špekulovat tady :-)

Vimanaa1:zkusím také, chystám se na zelíčko asi tento víkend, tož k jablíčkům přidám tentokrát i nějaký ten kaštánek.:)pokud ovšem seženu pěkné.
Když už jsme u toho kvašení, neochutnali jste někdo ruský kvašený česnek?ňíkalí tomu čeremša nebo tak nějak..
Jsou to celé paličky česneku, kvašené jako zelí, přidávají k tomu cibuli a ještě nějaké koření, které babušky na trhu ne ne prozradit.Je to mana nebeská!Teta nám to vozila z Ruska, když tam byla s manželem- lékařem v devadesátých letech na ambasádě.Rvali jsme se o to pokaždé takřka do krve.:)

Bali:
To jsem tetě říkala taky, že to je asi divoký čenek.Zkoušela jsem to dělat z klasického, mladého, bylo to fajn, ale k tomu ruskému to mělo daleko.
Mockrát děkuju za odkaz, udělala jste mi velikou radost.Třeba to zkusím znovu, jen kde najít česnek divoký…
Tedy, po dlouhé době zase luštím azbuku a je to síla.A to jsem maturovala za jedna.:))))No, člověk zapomína.Aspoň, že jsem si pamatovala ten název, už je to nějakých 15 let, co jsem čeremšu jedla…No a tu chuť, ta se nedá zapomenout.:)))))

Jinak to ostatní jsem snad přeložila dobře. listy černého rybízu, dubu, křen, máta, nové koření…:)))))

Pivli – na ty listy černého rybíru už je asi pozdě, co? :-) jinak česnek na všechny zppůsoby je fantastickej, to se nedá svítit. Včera jsem byla naposled na houbách, něco jsem našla, tak jsem to ted nalořila do sladkokyselého nálevu, ale místo octa jsem dala balsamiko tmavé (na 3 skleničky jsem ho obětovala) a místo klasiky koření jsem dala bobkáč, hořčičný sem., bazalku, oregáno, česnek sušenej a šalvěj, mno jak na pizzu a nálev byl vynikající, myslim, že hubky budou mnamka

Vydra: :))))))
no ono na ten mladý česnek skoro taky.:))))
Ad houbičky- mňamy, mňam!

Holky! a Kluci! tak za sebe musím napsat, že čerstvé ořechy, ještě s bílou slupkou, a kaštany a takové věci, si zásadně vychutnávám tak jak jsou!
Kaštanovou omáčku a podobné vychytávky se totiž dají uklohnit ze sušených kaštanů, které v Itálii (a jinde v příslušných oblastech) seženete v supermarketech, nebo z nakládaných.
Na ten požitek čerstvě sežraných totiž nic nedosáhne, a bolení bříška k tomu patří, a je božské!!

Vimaa – Bolení bříška z dobrejch věcí? Jak říkal Kája Mařík – to nejde :-)
Ale mám problémek.Už jsem zkusila na kaštany i metodu v pánvi pod poklicí a špetku vody a pořád mi z nich nejde dobře sloupnout ta vnitřní šlupka. Co se s tím dá? Ty toskánský kaštánky jsou nějaký divný … hmmm

Italové všude píšou: povařit cca. 20–24 minut, ne víc, aby se nerozvařily. Nezkoušela jsem. Někdo radí vnitřní slupku odstranit tím, že je dá do radiační trouby na 4 minuty s vodou. To bych teda nedělala.

Kaštany jsou jako jiné plody, je jich víc druhů, některé víc moučnaté, jiné víc slupkaté, některé tu slupku mají pěkně chlupatou :-))

Vimaa – ono se to přinejhorším dá sníst bez újmy i s vnitřní šlupkou, ale není to ono, chutově i pohledově, mno dneska další várka, asi zkusim tu mikrovlnku :-))

Právě jsem přivezl kaštánky přímo z Itošky, jsou o cca 30% větší a ještě jsem je nepruboval. Možná písnu, jak zabodovaly!!! ;) Ceny okolo 4é/kg

A ještě jednou: kaštánky byly v Milánu už i v ulicích, skoro všichni je měli ale předpečené, stranou odložené a do kornoutků je ohřívali na malém plameni. Moc je ani nikdo nekupoval.. netuším prečo…

Udělala jsem si Cuketkovy kaštánky a přidala k tomu pár nádherných vlašáčků.Je to óbr mňamka, popíjím k tomu medvědí mléko.Uznávám, prazvláštní kombinace, ale o víkendu mne bacil bacil a tak se léčím osvědčenou „meducínou“.Jo, kaštánky jsem místo chilli poharissovala a je to famózní.Díky za nápad!

Pivli, harissa je bestiální nápad!! :-)) Na kaštany?? No proč ne!

Cuketka: novináři i turisté si povšimli podivného jevu: na náměstí piazza di Spagna v ňímě se prodávají kaštany už celoročně!! Kupuju si je tam pokaždý, i na jaře. Taky je už ale neprodávají italští kaštanáří, ale Indové. Nemá to už tu atmosféru, bohužel.

Atmosféru si naopak zachovávají vánoční prodejci v Londýně, asi to je tím počasím.

Vychytávka: Indové to dávají do dvojkournoutu – dva papírové kornouty spojené sešívačkou, v jednom jsou kaďany, do druhého dáváte slupky. V Londýně to dávají loupaný. A někde, už nevím kde, jsem slupky nenápadně trousila po chodníku…

zatím nejpěknějsí prodej jsem viděl ve swissu :) obrovské dírkované pánve o průměru asi metr, pod nimi pěkně zatopeno. vůně úžasná!

harissa??? to prubnu!

Vimaa – já miluju kaštany v sáčku či míse, kamžto odhazuju prázdné šlupky meziplné a pak se v tom děsně ráda rochnim a hledám, zda objevim ještě nějaký plný :-)

pan C. – při té ceně je to ale supér kvalita myslim :-)

pan C: Prubněte, včera šla i na cizrnu.Harissa sypká, ne pasta.Ale i ta by šla.:)))

já mám ráda kaštánky třeba do kachničky ;-)
Docela bych si o víkendu nějaké opekla! Když už topíme v krbu.

Vydra: rachtání v pytlíku důvěrně znám – to hledání celých kaštanů mezi šlupkama. Hrozně mě žere, když už tam žádný není, poslední dobou preferuji vědět na čem jsem, a kontrolovat si třídění odpadů…

Bali kaštánky v kachničce je atomovka, to nejsem schopná chuťově a energeticky pojmout, a závidím těm, co to dokážou.

Cuk Cuk – hmm, pár foteček:
http://images.google.cz/images?…

Ačkoli ty roztomilé chlupáčky neumím konzumovat jinak než prostě opečené, tak neodolám, a přidám chlupaté odkazy:
http://images.google.cz/images?…

Vimaa – a není to trestné takhle provokovat? :-)))
Mimo mísu – kde bych sehnala vanilkový lusk?

Vanilkový lusk mají supermarkety v oddělení koření.Bývá ve skleněné ampulce, s víčkem zalitým voskem.Někdy i v normálním sáčku.Nebo v prodejnách koření např: http://www.cajkorenikava.cz , obchůdek v Haškově ulici v Praze 7: nebo je také prodejna s kořením na Smíchově, zastávka tramvaje Kavalírka (č.4, 7, 9, 10).Například.

Pivli – přiznam se – nésu z Phy, tak zkusim ty supermarkety, snad to v těch čím dál hůř zásobených marketech někde objevim

Vydra: ahoj holky, či dámy, jak je to komu milejší.
Zcela záměrně se vyhýbám tématu čokolád, které tu pár dnů frčí, protože už během čtení článku jsem zhřešila, Otče!!!!!!!!! a sežrala dvě Milky svým dětem!!!!! Bídnice nešťastná, jež se rozhodla pro čokoládový celibát.
Zmrskala jsem se za to americkýma burákama, který jsou hnusný, z Kauflandu, měla jsem si koupit ty čínský, ale píseň „Hej hou nač chodit do války…“ mi zněla v uších až ke kase…
Vydro, jestli narazíte na bioshop s prodejem na dobírku, osobně bych to riskla. Takový obchod si nedovolí prodávat špatné zboží, a starého nebo nekvalitního bych se neobávala.
Za ty kaštany nemůžu, to matička Příroda, a v nadcházejícím pohanském svátku Samhain jí za to můžeme ze srdce poděkovat.
Tím tady nechci nijak publicizovat pohanské cítění, neboť svobodu vyznání ctím, a vážím si každého, kdo se nestydí svou víru přiznat, ať je jakákoli. Nejhorší je neupřímnost.
Samhain je svátek konce léta, příroda se chystá na regenerační odpočinek, a přechod na zimní čas nás všechny citlivé jedince určitě srazil na kolena, nebo do postele.
A jelikož je vaření právě tak blízko Zemi a Přírodě, pak doporučuju trochu prohrábnout vlny internetu a kromě úspěšných dýňových jídel ještě něco přidat, případně nasušit ještě nějaké ovoce na zimu… :-))

ad vanilka:Bioshop je dobrý nápad.V Praze je opravdu větší možnost nákupu těchto specialitek, to je fakt.Ale v Tesco vanilku ve skle mívají.Tož snad budou mít podobný sortiment i mimo Prahu.Navíc, lusk ve skle nebývá vyschlý a je kvalitní.Tolik má zkušenost.Jinak úplně super je přírodní vanilková esence.Vozím si ji z Anglie a nedám na ni dopustit.Jsou totiž jedinci, kterým nevysvětlíte že ty černé pidipidi kuličky v tom báječném krému(těstíčku, zmrzlině) jsou vanilková zrnka a ne „hovínka“ nějakého zákeřného hmyzu.

ad:čokoláda…Milka je na můj vkus dosti sladká(ale nádherně jemná), dávám přednost echt hořké, nejlépe v kombinaci s mandlemi či lískovými oříšky.A co teprve kombinace s chilli.Mňáááám!Ovšem i taková čóda na vaření přijde vhod, že?

ad:Samhain: souhlas s Vimaanou1.Sušte, dělejte zásoby na zimu, poděkujte za ně Zemi i Přírodě a rozlučte se důstojně s létem!Doporučuje devět Keltů z deseti.:))))

Pivli, ták a je to venku! Já věděla, že se tady v blogu toulá čarodějka! Se poznáme po čichu.
Těším se, až pán hlavný uspořádá první Cuketkový kongres, musí dát ale čas i přespolním, aby si zorganizovali čas. :-))

Díky za Vaše stránky a odkazy nadšenců. Chtěla jsem se dovědět jak se připravují pečené kaštany ,což se částečně stalo a ještě jsem se super pobavila. Zdravím Vás. Bylo to fakt dobrý počteníčko.

Vimaana1:nojo, je to tak.:)))))
Taky už svítí svíčičky po celém bytě, za okny i na balkoně, poslouchám Loreenu Mckennitt a její Samain Night a Huron ´Beltane´Fire Dance (případně Medwyna Goodalla a jeho Anam Cara) a listuju si v Keltské knize mrtvých.K tomu chroupu kaštany a čokoládu a suším šípky, dýňová semínka a poslední bylinky.:)))
Do Imbolcu daleko a až se mne Velký Dagda v zimě zeptá, co jsem dělala v létě, řeknu: pilně pracovala, tati!:))))

Vydra: z těch e-shopů zkuste http://www.koreni.cz
jsou myslím dobře zavedení, ačkoliv nevím, jestli mají vanilku v provedení bio.Ale prubla bych to, pokud se Vám nepodaří sehnat vanilku jinak.:))))

Někdy ani není potřeba trvat na bio verzi. Podle mojí zkušenosti jsou totiž zemědělské produkty z některých oblastí tak čisté a kvalitní samy o sobě, protože jsou z oblastí, kde není žádný průmysl, a chemie se používá přírodní prostě proto, že tam je.
jižní Itálie a ňecko takové oblasti mají na 100%.
Zajímavé je, že od takových výrobců pak bio i ne-bio stojí prakticky stejně.

Pivli: díky…:-))

S těma bio nebio je to legrace, ale pravdou je, že pokud chci o víkendu udělat creme brulle, tak bych měla s tim luskem pohnout :-) začnu cestou nejmenšího odporu, pokud neseženu nějaký pěkný, půjdu těmi složitějšími :-) a pokud neseženu,nebude brulle, ale zapečená kokoláda :-))) s přibývajícími léty každý podzim začínám blbnout a experimentovat v kuchyni, aneb co jsem ještě nedělala a veškerou energii co by člověk v bytě bydlící upínám k tomuto. Takže sušení plodů a tak se týká leda šípků a hub a letos i kaštanů. Problém je, když je člověk zavřetý v bytě v centru města a nemože si jít ty jabka a hrušky a švestky otrhat ze svý zahrádky, bo se mu pro ovoce do přeplněnýho obchodáku nechce – ad1 a ad2 – nějak v tom bytě k těmhle činnostem nemám místo a elán. Ale pokud se zadaří, tak v blízké budoucnosti budu touhle dobou sedět u setmělého okna u poličky sušících se dobrot ovocem počínaje kořenim konče a pokud J.Rowling napíše pokračování Harryho Pottera, tak i s knížkou :-))) Mám jen problem, že tech recepisů na ozkoušení je dost a dost a za měsíc to nestihnu a za 2 už zase zapomenu, co všechno jsem chtěla ozkoušet a okoštovat :-)
Holky děkuju, po neděli dám vědět, jak jsem dopadla i i :-)

Vimaa – Tak jsem brulee nějak nezvládla, tož zkusim tehle víkend. Vyrobila sem zapečenou čokoládu ale nic moc mě neuchvátila.

P.S. Docháí mi kaštánky :-(

Pan Cuketka shání knihu Dumasův klub ?

Vydra: to nevadí, určitě se tentokrát povede.Já ho ještě nikdy nedělala, ale cukaturu mám už delší dobu.Patlala jsem se na víkend s medovníkem.Ale povedl se velmi velice, jen se po něm zaprášilo.
Koukala jsem se v tescu po vanilkovém lusku a přiznám se, že jsem ho neviděla.Tak snad jste měla větší štěstí!

Pivli: Ten domácí medovník mě velice zajímá. Ale zatím jsem se setkala jenom s recepty, které mi připadaly nevěrohodné. Přísahala bych, že v kupovaném medovníku cítím nějaké perníkové koření (aspoň skořici), ale v receptu to nikdy nebylo uvedeno. Však taky všechny domácí výrobky, které jsem kdy viděla na fotkách, byly dost vybledlé… Ale vám bych věřila :-).

Pardon, ten předchozí příspěvek byl ode mě. Nevšimla jsem si, že na notebooku byl přihlášený můj syn.

Pivli – tak já přiznam barvu :-) jednak jsem si neuvědomila, že musim brulee připravit den dva dopředu a tak jsem se prozatím lusk vybodla, ale tento čtvrtek bude pln očekávání :-)
mmmmmmedovník, tady mi zase dělá dnes někdo chutě :-) ale obdivuju tě, na medovník bych neměla nervy :-) jak totiž otevřu sklenici s medem, jsem okamžitě jak mucholapka, tudíž do medových jídel se moc nehrnu :-)

Major Milčák, Vydra:
s medovníkem není žádný problém, po testování několika receptů dělám ten, který nám nejvíc chutná, dobře se dělá a je rychle hotový.Stihla jsem při jeho přípravě i svého oblíbeného inspektora Barnabyho.:))))
Receptík klíďo nahodím, bude-li zájem.

Holky, tak tu vanilku zkusím sehnat a dám vědět – vím kde hledat.

Taky, a to k tématu kaštanů patří, mám tip na italské kaštany v konzervě – jistě se nedají upéct a vychutnat po přírodnu, ale na vaření jsou excelentní, a míň to bolí u srdce.

A zato mám jediné přání: už mám tu litinovou věc na výrobu Tarte Tatín. Ony ty recepty tu prošly, ale nemůžu se usnést na druhu jablek. Poraďte, prosím!

Pivli, já své seriály nestíhám, včera jsem opět usnula u dr.House. To je snad každý pondělí, kdy nevydržím, měli by mi to posunout na jiný den, nebo si musím koupit seriál na dvd… :-))

Kaštany v konzervě jsou super!V Anglii jsem ochutnala i mražené, s těma se taky pěkně pracuje.
S jablíčky na koláč…osobně preferuju odrůdu Melrose nebo Idared.nemusím ty žluté a žlutozelené, navíc na ty bývá nejvíc alergií.A hlavně kupuju česká jablíčka,byť jsou často dražší než ta dovezená.Zahrádku bohužel nemáme, občas nějaká jablíčka dostaneme, ale teď jsem kupovala.Dělala jsem celerový salát s jablíčky a rozinkami.Celer tedy nakládaný – nudličky a do toho jablíčka na nudličky, rozinky, pár kapek citronové š´távy, lžička hnědého cukru, špetka soli.A vychladit.Mňáááááám!Šup s tím do receptů čtyř přísad.

Vimaana1:jinak, včera se mi povedlo klimbnout odpoledne u Kriminálky Las Vegas, naštěstí jsem musela ven se psem a to mne probralo.:)))))

Jablka, hmmm, ted jsem se zasnila nad prvníma letníma jablkama, říkalo se jim padavčata nebo ječníštata. Nedají se moc zpracovávat, bo jsou pak dost kyselý, ale jsou výborný. Babička jich mívala dva stromky, ale to jsou dávné časy. To už se dneska nedá sehnat.

Ale jo, dá.Na tržnicích ano.Myslím, těch klasických.Já je moc nemusím, trnou mi po nich zuby.Po jiných jablíčkách nee.
Mám doma dobrou vychytávku na podzimně-zimní pochmurné večery.Pec na jabíčko.Je to větší aromalampa, do nádobky pro tekutinu se nalije nejlíp jablečný mošt s troškou rumu, do toho se vloží jablíčko propícháné hřebíčkem, skořící a badyánem a přiklopí pokličkou(ta je součástí lampičky).No a pak se už zapálí svíčka a celým bytem se line nádherná vůně.A po několika hodinách je jablíčko krásně upečené a může se sníst.Ovšem jde hlavně o tu vůni, pochopitelně.:)))))

říkalo se jim padavčata nebo ječníštata
Na Plzeňsku se prvním letním jablkům říkalo žitavky. Podobně jako ty ječníštata je to pravděpodobně vázáno na zrání obilí.

Jo, na letňáky jsme chodili s kamarády za kravín. Jestli jsou to ta samá jablka, tak to nevím, ta naše se rychle kazila, skoro bílá slupka, trochu moučnatá a lehce nakyslá.

Lampu na jablka znám, je to tahle: http://www.roemertopf.de/…lbraeter.htm
ještě před nedávnem se sem dovážely.

Kaštany – to nekonečné téma! Ty naložené v konzervě se dají koupit na Národní. V Itálii se v supermarketech prodávají sušené – a naivní člověk si je žužlá, a opravdu dlouho vydrží. Pak mi někdo řekl, že je mám povařit, no vida – změkly! Spořádala jsem obsah půl pytle během chvíle, je to děsně nedietní!
Ony totiž ty sušené kaštany jsou určeny lidem, kteří umí vařit, a něco z nich vykouzlí. My ubožáci, co jedeme na 4 ingredience, je můžeme akorát žužlat. :-DD

Vimaana1:jo, to jsou přesně ta jablka.Bílá, moučná a trnou po nich zuby.Ale v létě fakt osvěží.
Ta má lampička vypadá jinak, za bílého dne se ji pokusím nějak solidně vyfotit a nahodím.
Kaštany mám teď doma čerstvé, asi je tntokrát uvařím, aby byly sladké.A šoupnu ke kapustičkám, těm je na balkoně v košíku v té zimě a děšti (a u nás na Kavkách i vichřici) teskno a smutno.:))))

Můj komentář č.104 navazuje na č.103, které čeká na schválení.Takhle to vypadá, že to nedává smysl.:)))))

Mno jo, dnes už nemáme doma kamna nebo pec, abysme si ty jablíčka na kamnech upekli. Když jsem to zkoušela doma v troubě, asi jsem neodhadla teplotu a vyrobila časované bomby. Ještě že trouby mají dvířka :-)
Pátrala jsem včera po netu, asi by těm letním jablkům odpovídala odrůda Průsvitné letní, ale nikde jsem nenalovila obrázek.
šmarjá, ted mě napadlo, že kombinace zapečená jablka a kaštany by mohla být eňo ňuňo, jen přijít na to, jaké 2 ingredience ještě přidat :-)))

Teda ta lampa od pana Tichého je móc pěkná. Když tam dám jablko, kolik se tam vejde ještě rumu? :-)

Vydra: rumíčku přiměřeně, přiměřeně.jablíčku vykrojím jadřinec, do otvoru po něm naleju rum, ten probublá dolů a pak zaleju moštem, čajem nebo vodou.bčera jsem do jablíčka napíchala, skořici, badyán, anýz.Vonělo to jako o Vánocích.jablíčko se bude péci ještě dnes, ono je to opravdu spíš na tu vůni, ale kdo chce, může to pak slupnout.:)))))
Ke kaštanům s jablkem bych to viděla na špetku muškátového oříšku…skořici…

Rumíček, jablíčko a máslíčko. Grrrrr.
Jednorožíček
(co dnes patrňounce vylezl z postýlečky na špatné straničce)

ehm, zvířátko.
Co je špatného na rumíčku?
Vždycky si vzpomenu na Tři veterány, kterak žadoní v hospodě o čajíček s rumíčkem.:)))))
A do lampy se jablko nedá dát, anžto by bylo řpíliš veliké.Takže jablíčko.
A máslíčko?Dnes je máslo tak drahé, že se s ním musí šetřit.Takže raději máslíčko než margarín(ek).:))))
A všechny ty krásné věci jsou skvělé na špatnou náladičku!:))))

Nevím, do jaké míry zde hraje roli skutečnost, že angličtina prakticky zdrobněliny nezná.
V Čechách jsem vždy ve střehu, když na jídelním lístku mají jednu zdrobnělinu za druhou: prsíčka z kuřátka – ještě k tomu podle nějaké smyšlené hraběnky, bifteček, pivíčko, kafíčko, doutníček…
Grrrrr, grrrrr a třikrát grrrrr!
Je mi jasné, že napsat plnou pravdu: „Kus tkáně neduživého skoro-opeřence z Xaverova, který neviděl boží světlo po celý svůj hormony zrychlený život“ by mnoho strávníků nepřilákalo.
Ale vocaď pocaď.
Tož tak.
A ne, aby si to někdo vyložil osobně!!

:-)))))
V tom je kouzlo českého jazyka.
S tím neduživým skoro-opeřencem jsem se moc pobavila.:)))
Jdu si hodit spršku, bolí mne nožky.A pak si dám něco dobroučkého k véče.Třeba včera udělanou zelnou polívčičku.Tu měl Brouček moc rád.Nebo nejraději?
A tím končím se zdrobnělinami, i když určitě nějakou použiji v dalších komentářích.Ale čistě účelově.
Ona totiž ta polívčička je spíš pořádná kapustnica.:))))

zdravim vsechy z Provence a hlasim,ze kastany tu maji fakt nadherne ;-)
A mimo to je tu azuro a 17C

Ach!Azuro, 17°C a nádherné kaštany!To musí být lábuž.
taky máme tak akorát ty kaštany.Ale nádherné?To asi nee.Bledá závist!:))))))

Bali – za tohle by měl být trest smrti anebo brzký návrat do té české zimní plíkanice grrrr

Pivli – kapustnica, hergot já mám zrovna děsnej hlad :-(

Konečně pátek, to se zase o víkendu rozšoupnu, kapustnice je výtečnej nápad, jenom nevim, jak k tomu půjde brulee :-) dneska nákupek surovin, lampy, jééééžišku já se těšíííííííím

Kapustnica? díky za inspiračku! Dovezla jsem si ze Slovače bryndzu a chystám se na halušky…a pořád mi tam něco chybělo… to bude víííkend…Mňám :-) (btw chystáte se už někdo péct na vánoce? perníčky, zázvorky…? říkám si, že už o víkendu začnu :-) )

Jo bnryndza je super věc.U nás mají stánek Slováci se sýrama, bryndzou, žinčicou, takže minulý týden byly těstoviny s brynzdou.Nechtělo se mi do halušek.
Ale kapustnica byla parádní.I s houbama, švestkama a ostrou klobáskou.
Cukroví ještě péci nebudu, teprve se chystám psát seznam a rozpis.:))))

V lednu se „k sousedům“ chystám zase…;-) Se švěstkama? to jsem ještě neslyšela! to jsou věci, ale zní to dobře! Hub máme letos z dovolené v Krkonoších požehnaně…klobáska z Moravy :D Já už se do toho pustím, ještě mě čekají nějaké psí výstavy a akce, což znamená zabitý celý víkend…:-)

U nás proběhlo testovací kolo italské polévky z konzervy. Zní to strašlivě, ale jako se to začalo hřát, rozlila se vůně jako v hospodě v Dolomitech!
Dali jsme si zuppa di farro, tedy špaldovou s cizrnou a fazolkami a kroupami, trochu strouhaného parmouše.
Jelikož tuhle polévku miluju, ale neumít stvořit, děkuji výrobci konzervy! Byla výjimečně hustá, dalo by se to jíst i s párečkem, ale pro 4 lidi akorát, je to hodně hutné.
Máme ještě na zkoušení druhou, zuppa di orzo con cereali, tedy ječnou se zrním.

Pivli: nedávno jsem to udělala opačně: halušky, ale ne s bryndzou, ale 4 formaggi!! Taky báječný.

A kruci, polívky z konzervy! Když to je vyrobené z kvalitních surovin, bývají skvělé. Já na italské nedosáhnu (od nás z Bohnic je to nějak z ruky :-)), ale mám dobrý tip na britské z Markse a Specera. Kupuju tam hlavně zeleninové, bývají s celými kusy brambor, mrkve a rajčat, mírně pálivé. Žádná chemie, málo tuku, cena 39 káblí. Když člověk přijde takhle vymrzlý v podvečer domů, může bezodkladně konzumovat a relaxovat.

No, tahle vyjde dráž, konzerva 4 porcí za 237Kč, když připočítám parmezánek, tak už je to cena jako z lepší restaurace. To je dost. Musím prozkoumat, jak je na tom s konzervanty, glutamát z toho cítit nebyl.
Občas je fajn mít takové jídlo po ruce, s tím naprosto souhlasím.
Za bezkonkurenčně nejrychlejší večeři považuju rohlík, který si pro prodloužení zážitku můžete roztáčet.

Jablíčko se peče a voní, z kuchyně voní z trouby brulee...........
Málem jsem ho sežrala dřív, než jsem ho do trouby šoupla :-)))

Vydra: lampička už je koupená?6e to je super?U nás už voní jablíčko od středy.jen místy tu vůni přebila ta kapustnica.
S brulee držím pěsti!

Blanule:jo, sušené švestky!Ale dát až k úplnému konci.je to takový mix valašské kyselice a kapustnice.:))))Vy chodíte na výstavy?jůůůůůů!To my nejsme výstavní, my jsme mazlící.
Vimaana1: halušky a 4 formaggi nemá chybu!Kuchyně všech národů, spojte se!!!!
Ještě jsem neuvedla jeden recept na halušky(střapačky) se zelím a třeba slaninkou nebo uzeným masem.Ale bezkonkurenčně nejlepší jsou s domácím prejtem.Dělám je na naše pracovní víkendové semináře na horách asi tak v množství pro 10 –15 lidí a hned se po nich zapráší.:))))

Halušky + prejt.
Sem s recepisem, na obojí! Please!
Nevím sice, zda zde seženu přísady jako v Čechách, ale název je velmi slinotvorný a chmurné počasí chce něco podobného do těla.

Tak mam v žaloudku jak v pokojíčku. Brulee sem prohlásila, že se povedlo, jenom jsem trochu horkovzdušnou pistolí připálila cukr, bo jsem ho tam asi dala moc hihi . Zodpovědně prohlašuju, že je to docela jednoduchý, jen jsem dala asi o žloutek víc, krém spíš držel, než spíš tekl. Jenom manžel prohlásil, že zapečená čokoláda je lépči. Hmmm. Ať si trhne, mám tam ještě jednu mištičku brulee. Nedostane.
S pecí na jabka ste holky měly super nápad. To první jsme už taky sežrali :-)
Jinak kapustnice máme doma kotel, na halušky jsem byla líná dneska, ale dělám je s bryndzou a navrch nasypu osmažený bůček na nudličky, nebo anglickou, jak je libo. Taky žrádlo. Ten prejt bych viděla osmahnutej na pánvi a do něj zamíchaný halušky nebo je to jinak?

Nevim jak se sem dají nebo nedají dát fotky, ale pro jistotu jsem si připálené brulee vyfotila :-)

Pivli: můžu se k vám přihlásit na pracovní víkendový seminář na hory? :-))

Vimaana1: eh, to by asi neprošlo, je to čistě pracovní záležitost.

Vydra:jo, přesně tak,Nebo naopak.prejt zamíchaný do halušek.:))))
Jednorožec: jejda, už jsem se lekla, že jste byl odnesen mohutnou bouří, řádící v Severním moři!Vítejte!:)))))

Hm, halušky…no dělám je od oka, většinou tak pět syrových brambor, oškrábat, nastrouhat na jemno.Přidat vajíčko, sůl, polohrubou mouku podle potřeby – nesmí to být moc řídké ani moc pevné.V míse posypat ještě moukou, by těsto nečernalo a nechat aspoň hodinku odpočívat.Brynzu…asi tak 250g si rozmíchat s mlékem, nejlépe kyselým, případně kysanou smetanou.Šoupnout do lednice, ono to nabude, napučí.Slaninku nebo něco na ten způsob normálně nakrájet na kostičky a osmahnout do zlatova.Odpočaté těsto vpravíme do vřelé a osolené vody buď přes haluškár, což je takový cedník s většími otvory, právě pro halušky, nebo krájíme na prkénku nožíkem.Pro ty, kteří sledujete na TV Markíza úžasný seriál Susedia: namočiť odkrojiť a šup -šup!
Jsou hned hotové, pozor!!!Zcedit, můžete prolít horkou vodou(zbavíte se šlemu) a pak smíchat s brynzou.Na to vyškvařená slaninka.K pití by měla být žinčica nebo aspoň kyselé mléko.Účinější než Šaratice či senesový list.:))))
Jo a brynza je nejlepší jarní.Ale ani ta zimní není špatná…

S tím prejtem je to tak, že dostáváme domácí, už hotový.Ale je to vlastně stejné, jako náplň do jitrnic či žemlových jelítek.Podle toho, jestli máte prejt světlý či tmavý.Dal by se vyrobit uvařením vepřového masa(libový bok, ramínko), vnitřností, smícháním s rohlíky namočenými v mléce(při zabijačce se peče speciální buchetka, ale to nemusí být), majoránkou, česnekem, pepřem, solí a tak.No, trochu něco jako skotský haggis.Celé se to peče.Taková úžasná haše je to.
No a to se smíchá s těmi uvařenými haluškami a ještě se přidá podušené kysané zelí.To dusíme na cibulce, dochutíme česnekem.
Ještě k těm haluškám:dají se udělat i brynzové bez brambor.
Asi 400g polohrubé mouky, 4 vajíčka, sůl, mléko, 300g brynzy.Polovinu brynzy smíchat s mlékem a opět nechat odpočinout v lednici(brynza mléko pohltí, takže pokud přelejete, nezoufejte).No a z druhé poloviny brynzy, mouky, vajec a soli uděláme těsto a dál už je to stejné.:))))

No a nebo si kupte při příští návštěvě v České republice pár balení halušek v prášku.Ty jsou také celkem ucházející.Když je stav nouze.:))))))

Díky za haluškový recept. Problém: co je to brynza? Něco ovčího, tuším. Jak bych to mohl obejít, čím to nahradit? (Krom halušek v prášku).
Co zde je k mání, je ovčí balkánský sýr (řecká feta), pak jiné ovčí sýry a ovčí jogurty. Prosím, popište mi brynzu – jak je tuhá, atp.

už jsem se lekla, že jste byl odnesen mohutnou bouří, řádící v Severním moři!
Děkuji za starost. Nosím v kapsách pro sichr dvě cihly a jsem připoután lanem o průměru křečových žil zasloužilé matky. :-)
Jsme tu na kopečku a v suchu.
Manželka ale šla nakoupit do Sainsbury's a regály tam prý byly poloprázdné, jako bývaly prodejny za bolševíka. Sem tam nějaká konserva. Vedoucí se jí omluvil a dal jí poukázku na pět liber (200 Kč) pro příští nákup.

Já si myslím, že je to tím, že spousta zeleniny sem přichází přes moře z Holandska. Ti poprvé zvedli nějaké své super bariéry, jsou fikulové připraveni, ale tím si asi taky nutně zablokovali námořní trasy.

Měli jsme tu přátele na večeři a ona (Skotka), se hned s vážnou tváří ptala, kolikrát že jsme v těch Sainsbury's byli, pro tu 5 librovou poukázku. Pokaždé v jiném přestrojení?
Suchý anglický / skotský humour.

OK, jídelní lístek dnes večer:
Doma připravené závitky z bio uzeného lososa a ochuceného měkkého sýra na salátu z řeřichy potoční, toastovaný bagel

Pomaaalu dělané casserole na víně a zelenině, hovězí z místní farmy, zaručeně bez růstových hormonů a rutinních antibiotik. K tomu bramborová kaše nastavovaná pohankou (buckwheat), dušená mrkev a zelené fazolové lusky

Hruškový koláč z vlastních hrušek podušených v červeném víně – specialita paní J.

Výběr sýrů – hroznové víno k nim se nekonalo, viz výše

Vše s povděkem přáteli přijato. I když to říkám sám, bylo to na určité úrovni, připraveno s péčí a z toho nejlepšího. Bohužel pak s touto úrovní srovnáváme návštěvy restaurací a někdy pak odcházíme domů zklamáni.

Jednorožec: Velice by mě zajímalo, jak se na to, že zřejmě každodenně – a výborně – vaříte, dívá vaše okolí. Je to v Británii obvyklé? Z literatury a z filmů jsem totiž získala dojem, že se u vás spíš hromadně ohřívají kupované mražené pokrmy.

Pivli – ty dělaš halušky ze syrových brambor? To jsem ještě neslyšela, ale už jsem často přemýšlela, proč by brambory nemohly být syrové.

Pivli: bryndzový halušky – super!! Zkusím!!
Pytlíkové halušky mám vždy pohotovostně doma, ale dělám zásadně dvě krabice najednou.
Jednorožec: bryndza je hustě krémový ovčí sýr, hodně výrazné chutě (někdo to nesnáší), když vysychá, ztuhne skoro na beton, resuscituje se mlékem, ale to už prostě není čerstvá. Pokud chcete hledat, tak spíše na slovenských stránkách. Rozlišuje se, jak psala kolegyně, na jarní, zimní, žádaná je májová – ta tučnost po zimě je se hodně liší. Typická je z Oravy. Je to slovenská specialita, v Česku to s ovečkama není taková tradice, ale tam u vás určitě něco podobného najdete. V Itálii mají něco podobného v jižních regionech, ale tam je to už hodně pikantní chuť.
Jak psala Pivli, chuťově se k tomu nejvíc hodí právě to kyselé mléčko.

Poslušně hlásím, já taky ze syrových. Ale jelikož jich děláme kotel, vyplatí se nedělat to ručně, a obětovat nervy a čas a smontovat si robotka. :-))

vcera jsem mela perfektni creme brulee v restauraci.Musim rict za tak dobry jsem snad jeste nemela.
Jinak kastany uz jsou zakoupene a pristi tyden se budou uz opekat v krbu.
Muj domaci jidelnicek ,u nasich pratel v Provence, poslednich dnu je takovy: Denne neco s lanyzi, snidame fois gras,jime same speciality, supr tapenadu,anchoide,. Dnes na obed se pecou kuzleci kyty na Cognacu a bylinkach. Z trouby voni hruskovy kolac. Vecer budou ustrice,musle,… A zlucnik mi neboli!!!!!!!!!!!!!!
Navic je stale krasne azuro a 17C.
nevim jak ten navrat do cech prezijuuuuuuuuuuuuuu :-(

No já jsem je jinak nikdy nedělala…ty halušky.Buď bez brambor bryndzové, nebo klasické, ze syrových brambor.Půl příbuzenstva a přátel mám na Slovenksu, okolí Liptovského Mikuláša a pak taky v Blave, takže jsem u zdroje.Ale dělají se i jen z mouky a vajec.Ale ty jsou spíš jako příloha.Třeba ke guláši.
Teď mne napadlo, neochutnali jste někdy někdo pokrm zvaný Babka?
Jednorožec: tak to je dobře, že jste v suchu.Mí přátelé a příbuzenstvo naštěstí také.Cambridge, Oxford i Londýn jsou v klidu.Ale Kent to pěkně odnáší…
Ad menu…no, to nemá chybu.Bledá závist.Bio losos a hovězí z místní farmy.Wow!
Situaci okolo bryndzy vysvětlila perfektně Vimaana1.Já už měla ten komentář beztak dlouhý jak Lovosice, tož už jsem se na víc necítila..)
Ještě jak tu byla debata o polévkách v konzervě…mám výbronou zkušenost s chlazenými polévky od Sainsbury´s.Taková brokolicová se stiltonským sýrem…hmmm, nebo lentilková!:))))
(čočková)
Navíc se v té lastové piksle se šroubovacím vííčkem báječně pašují china thimbles.:)))))
My dnes tak sofisitkovaný oběd neměli.ani Svatomartinská husička nebyla.Jen sekačka(domácí) s lepenicí.Mám čerstvé kysané zalí(sama jsem šlapala, tedy spíš ňahňala).Jediný opeřenec, který tu prolétl krom havranů venku, je ten v kuřecí polévce.:))))
Ale Svatomartinské vínko si dáme.
no, momentálně si užívám dezertík, nechávám si v ústech pomalounku rozpouštět kus čokolády s chilli…je to blaho, čokoláda jemňounká a ten lehounce pikantní nádech…
No, zanechám plesání a půjdu umýt nádobí od oběda.Zdar!

Major M 133:
Jak se na to dívá naše okolí? Po pravdě nevím a ani mě to nezajímá. Taky je mě dost jedno, zda si okolí ohřívá už zakoupené hotovky v mikrovlnce, či jak se stravuje.

My máme náš životní styl, ke kterému jsme postupně dospěli. Nikomu ho nevnucujeme. Není ustrnulý, betonový. Rád se – mimo jiné zde – pobavím o vaření a pochytím něco nového.

Můj celkový dojem: popularita TV programů o vaření je nebývalá. To se pozitivně promítá do dostupnosti surovin v normálních supermarketech, např zelenina a ovoce v Bio (Organic) kvalitě, maso z „volných výběhů“, atp.
ňekl bych tedy, cucaje to z palce a velice všeobecně, že se v UK kuchyních spíš blýská na lepší časy, než naopak.

Pivli 138, re: halušky
Ale dělají se i jen z mouky a vajec.
To jsou potom ale spíš noky – nebo německé spaetzle, nicht war?

jo, špecle jsou podobné.Noky, halušky, špecle, ve finále ještě tarhoňa.Je to podobné.:))))
Jo, také si myslím, že anglická kuchyně se vylepšuje.navíc, Angličani mají odvahu zkoušet nové věci a i v cizině ochutnají rádi místní speciality.
já ovšem miluju na Anglii i ty tradiční záležitosti.Šafránový koláč, roastbeef, yorkshirský puding, hotpot(to není až tak úplně anglické), snídaně, okurkové chlebíčky, chips and fish.....:))))
jak říkají mí angličtí známí Francis a Dee, jsem angličtější než oni a i o historii a jídle toho vím víc, než mnozí Angličani.To se nechlubím, samotnou mne to překvapilo.No, ale je fakt, že Francis má tatínka Francouze a maminku Angličanku.:)))))

Pan Cuketka: vítejte zpět!
Všem Martinům(i bez koně): vše nejlepší k svátku!

Abych někoho nemátla s tou tarhoňou, započítala jsem ji sem, anžto je to taková univerzální příloha, ne, že bych tvrdila, že je to totéž co špecle či halušky.
Patří k těstovinám, je to vlastně taková těstovinová rýže, kdyby někdo neznal.:)))

Musela jsem si vzít k počítači aspoň chleba se škvarkovou pomazánkou, abych se tu nezbláznila.
Angličani i Frantíci si hodně obohatili svou kuchyň kolonizací, k nám se aspoň díky přestupní stanici v Ungeltu dostalo koření z Orientu. :-))
Bali, je to od vás kruté, ale užijte si to zplna hrdla. Tady je počasí přesně na topinky s česnekem a čajem a rumem!! :-))
Fish and chips miluju, anglickým chipsům třikrát zdar zdar zdar!
Anglická snídaně je báječný vynález ostrovního království!

No jo, jako malá jsem v Tatrách jedla neskutečnou polévku, kde plavaly takové velké halušáky ušáky – nezapomenutelně dobrá!!

Teda přiznám se, že dyž to tu čtu, tak mám chut na itrnici s křenem :-))) Ja jsem přeci jen nejvíc na českou kuchyni, sem tam mnamku od cizejch. Pamatuju si, že jsem jako malá (11 let) dostala v Anglii snídani a vůbec mi to nechutnalo. Ve Francii mi jako malé chutnalo, ale tvářili se pohoršeně, když jsem po dvou chodech odpadla z přejedení. A to mi ostalo :-)))

Jo, je to hrozný, jeden tu slintá na klávesnici, co?
Já zase vyškrabuju misku od náplně do plísňového sýra.Tenhle recept děláme v naší rodině asi 25 let, nošením na různé mejdany, divadelní oslavy a pařby se dostal do širokého povědomí a koukala jsem, že ho dávalo i několik „celebrit“.
Je to z dob, kdy hermelín stával 3,–Kčs.: – ))))
Zkrátka vydlabeme plísňový sýr(zkušení dlabači rozkrojí vertikálně, ti méně zdatní horizontálně), získanou hmotu smícháme s kouskem změklého másla, nasekanými vlašskými oříšky a několika rozdrcenými stroužky česneku).Směs natlačíme zpět do plísňového obalu, přitlačíme k sobě, zabalíme zpět do obalu.Dáme chladit.My máme ozkoušeno, že pokud se dá sýr na mrazák, je to ještě lepší.V jednom šuplíku jich u nás stále takových 10ks odpočívá, anžo návštěvy si ho žádají a razím-li někam na mejdan, nesmím zapomenout pár kousků vzít.
Tak jsem dnes vyráběla, za chvíli už to vzhledem k rostoucím cenám mléčných výrobků bude opravdový luxus.
4esneku dávejte dle chuti, co snesete(většinou jeden stroužek na jeden sýr), nenahrazovat vlašáky jinými ořechy a nepoužívat margarín.Ale to by tu asi nikoho nenapadlo.Jo a nesolit!!!!

To je teda sádlo máslo na chutový bunky. Mám vinty běžet pro hermelín :-)))

A z jiného kyblíčku: Já jsem včera pekla „staroanglický jablkový koláč“ podle Mary Berryové z knížky Dezerty a cukroví. Byl to takový ten recept, kde se používá křehké těsto do kulaté formy, na to přijdou natenko nakrájená ochucená jablka (spartany) a navrch další těstová placka. Berryová u toho má nesmírně vystylizovaný obrázek koláče s vytlačovaným zubatým okrajem po obvodu a množstvím těstových lístků ve středu. To se bohužel velmi líbilo mé rodině, která vyžadovala nápodobu. Nakonec jsem to upekla (bez těch kičipindových ozdůbek), bylo to velmi chutné, ale příprava mi přece jen trvala hodinu a půl.

Z toho plyne poučení neukazovat obrázky :-)
Tak megakotel kapustnice je pryč, to je hrozný. Dokonce i papoušek do ní strkal zobák. A já si chtěla vzit zítra ještě do práce pf pf pf

Jéééé, my měli 13 let andulku, předtím 15 let anduláčka a oba polévku milovali.A nejen tu.Těstoviny, pivko, šampáňo!Úplně vidím, jak papouch tahá z talíře či misky zelí a pak si čístí zobáček, nejlépe o hranu stolu.Chichi.

145 Musela jsem si vzít k počítači aspoň chleba se škvarkovou pomazánkou, abych se tu nezbláznila.
147 Teda přiznám se, že dyž to tu čtu, tak mám chut na itrnici s křenem
148 Já zase vyškrabuju misku od náplně do plísňového sýra

Dámy,
to skoro zní, jako že jste v jiném stavu.  :-)

Jednorožec – Tak to sem potom těhotná pořád :-))) Hihihi to si takhle v neděli lebedíš po dobrym obědě a přemejšliš, kdy ti slehne, jako že dogruntuješ tu kuchyň. Pak si dojdeš pro creme brulee ze včíra aby se nezkazilo, to sežereš, schrupneš si – taky co v takovym počasí venku, probudiš se a je už tma a nic se ti nechce. Občas sem jukneš a začnou se ti zas na něco sbíhat sliny. To su fakt zvědavá, až v tom jinym stavu budu, jak do bude vypadat co se obžerství týče.
Pivli – mno on dřív ajni do talíře nelez, ale ted poslední dobou se nám vrhá do polívek na nudle, kostičky zeleniny, těstoviny taky, ale včera a dneska, světe div se, mi vybíral zásadně kostičk uzenýho, brambor a zelí.

Pan Cuketka – jen zopakuju dotaz – sháněl jste „Dumasův klub“ od Peréze?

Vydra:
Jojo Filip miloval čabajku a Pepča byla kanibalka, mohla se utlouct po kuřecím a krůtím mase.
S programem nedělního listopadového odpoledne a podvečera se plně ztotožňuji!
Jednorožec: :)))))))

Já už to nevydržím a přidám recepis na naprosto brilantně výbornou pomazánku, kterou jsem okoukal od Červené paní. Tedy, snad splní i 4surovinový limit.
Potřeby: uzená slanina, niva, cibule v hmotnostním poměru 1:1:1.

Uzenou slaninu nakrájet na naprosto nejmenší kostičky, co se dá, tak 3mm max. Dát vysmažit až do stavu bílá kůrčička, místy zlatová, ale ne víc. Nechat zchladnout, asi na 40 stupňů. Přidat nastrouhanou nivu, promíchat. Přidat na drobno nakrájenou cibulku. Lehce opepřit, solit netřeba, slanina by tomu měla dát akorát šmrnc. Znalci mohou přidat trošku majoránky. Nechat vystydnout. Mazat na na kolečka nakrájený rohlík.
Je to k utlučení se, bohužel krájení slaniny na pidikousky z toho dělá jídlo, které je třeba si zasloužit.

pan Mrkvička – hmmmmmm to vypadá dóst dobře, optam se jako barbar – nedá se slanina nasekat v mixéru? právě pokud koupim třeba anglickou na plátky, tak už pak by stačilo nakrájet na kousky a dáti do mixéru. Nemáte to ozkoušeno?

pivli:
Tak halušky i kapustnica se moooc povedli, polívku mám ještě dnes v práci, udělala jsem toho jako pro baču s pěti robětama :D Navrch ještě jeblečnej lineckej koláč s „vánočním kořením“ a jako tečku perníčky a zázvorky :D
Chodíme na výstavy, ale hlavně jsme mazlící a hrabací (to pak nevypadá vůbec jako výstavní…) :D Výstavy jsou jako bonus, setkání s kamarády a hlavně se psí rodinkou…výlety, legrace… nejsme „zažraní vystavovatelé“ ;-) (ale nějaký ten úspěch už taky proběhl…)

pan Mrkvička – tak jsem krájela nadrobno slaninu, ještě že je anglická plátkovaná, protože jsem ji smahla na veliké pánvi, rychle vychladla, tudíž jsem pro smíchání s nivou musela opět podpálit pod pánví, aby se to spojilo, ale je to bašta :-)

Vydra – jsem rád, že chutnalo. Jen jsem zapomněl zdůraznit uzenou slaninu, proste normální uzený špek, ne anglické potměchuti se začerněným povrchem, ale něco, co fest smrdí komínem, kape z toho sádlo, až tepny kornatějí. A to sádlo se tam pak nechá, samozřejmě. Žádné živiny nazmar.

pan Mrkvička: tedy, to zní úžasně!!!Doma je domácí špek, cibule plný košík, ještě koupím nivu a hurá!
Dotaz: co lehounce česneku?Aby se to ty kornatějící tepny trošinku protáhlo?
Blanule: no co by to bylo za jezevčíka, který by nenoroval, že?
Ta naše, věrna údělu svých předků taky ráda hrabe.Koneckonců, yorkie byl původně myšilov a ne to, co se z něj časem stalo!My nemáme bonitaci, takže výstavy nee.
Jo a kapustnice není nikdy dost!!!
Zmínila jsem tu babku.To je takový speciální knedlík se slaninkou , který se vaří v kapustnici s kouskem uzeného masa.Na talíři se pak servíruje kus uzeného, polévka a knedlík.Zní to divně, ale je to ohromná bašta.Od Liptova.
Množství max.čtyř ingrediencí to sice hooodně přesahuje, ale…
No, ono vlastně: 1.knedlík, 2. polévka, 3: maso.:)))))))

Pivli – taky mě česnéček napadl, ale usoudila jsem, že tentokrát ho nechám ve spíži, že niva a slanina bude aromaticky stačit :-)
pan Mrkvička – to byste po mě chtěl dneska ( promáchaný boty, zmoklá a promrzlá) hodně – uzenej bůček, ten neměli, ale tahle anglická je taky z lepčího uzenářství, tož ji omlouvám. A špek – jako ten bez libovýho doslova? :-) Tak to příště, ale i tak to byla dnes děsná sláva :-)

Vydra: to jo, já měla na mysli jako když kolem toho česneku pomazánka jen prolétla.:)))
Kombinace je to excelentní i bez něj, o tom vůbec není pochyb.:))))

příští týden se chystám na creme brulee, tak jsem chtěla vědět jak kdo uspěl. Ten co jsem měla v provence byl EXCELENTNÍ, ale pochybuji, že mě se tak krásně povede. Ježíšmarjááá to byla lahoda!

Zdravim vsechny jedliky teto vybrane pochoutky,
diky za napady ohledne pripravy kastanu, zkusil jsem skoro vsechny, co jsou zde zmineny, plus i jeste nejakou tu kombinaci a reknu vam, ze jsem vskutku syt dojmu .)
Trochu mi tu ale chybelo, jak kastanky po jednotlivych pripravach chutnaji, tak jsem se dnes rozhodl udelat takovy maly experiment a podelit se o ty chute s vami.
1.MIKROVLNKA: nez jsem si precet ruzny jiny pripravy, tak jsem pouzival jen tento postup – kastanek krizkove nakrojit primo ve spicce(btw: nakrojeni je hodne dulezity, jinak by se vam mohlo stat, ze vam prdne a zaneradi celou mikro, jakoze je to zlo uklizet, je to jak v Pulp Fiction, kdyz Marvinovi Vincent ustrelil palici :-)) a dat do mikrovlnky, spustit a kdyz dosyci-cca do 20s, tak je vyndat, sice nejsou tak krupavy a vyprazeny, jako po tech 2 min., ale zato jsou lehce syrovy, krasne stavnaty a pevny.
TROUBA: cca tech 20min., vyhoda, ze se daji paradne upect do hneda, ale pripadaji mi uvnitr az moc moucny, ztraci se ta svezest, ktery si u nich tak moc cenim.Ale je to priprava skoro bez starosti.
PANEV: tady jsem zkusil dve varianty: a) syrove kastany nakrajet na platky-cca 5mm-oloupit z nich tu jejich chlupatou pokozku(tady hodne pomaha si je predtim lehce povarit ve vode-3min. staci, lip se pak sloupavaji) no a tyhle kousky dat na suchou rozpalenou panev a hlidat, tady u te varianty si na kastankach muzete udelat vybornou krupavou kurcicku, dle libosti si je i pricmoudnout, uvnitr pritom zustavaji skvele polosyrovy a stavnaty ..no proste zradlo!!! ..tenhle postup u me jednoznacne vede!

  1. kastany nakrojit na vypoukle strane a dat je takto cele na panvicku a prikryt je poklickou a opet bedlive strezit a prohazovat, vysledek se da pak srovnat s predeslou moznosti, jen s tim rozdilem, ze nedocilite te zazracne kurky v takovem rozsahu ..ale zas pri servirovani vypaji o mnoho lepe a je s tim spojen i zazitek z rozlupovani .)

Urcite by slo kombinovat i dal, ale na to mi uz bohuzel nevystacily kastany :) :( tak snad jindy… at vam chutna!
Nazdar

Ty blaho ,ja na ně dostal děsnou chuť , měl jsem je naposledy jako kluk , ale článek mi uplně živě připomněl tu jejich vůni a chuť a jak mě ten papírovej pytlík palí v dlani, ja se tak vratil zas na chvilku do dětství . Díky moc .

Mňam, moje oblíbená obživa kdekoliv po cestách po Evropě. Vždycky si říkám, že je doma udělám a dostala jsem se k tomu jen párkrát, hrozně mě nebaví nařezávat ty kříže, zvlášť když u nás jsou k dostání většinou takové miniaturní kaštánky.

ahoj rad bych se svama podělil o velkou specialitu s kaštany stačí je dát na 3min do mikrovlne trouby tak jak sou po vytžení s trouby je ponořit aasi na 5min do studene vody a pote se mužou podávát

Krásné poledne, sháním dodavatele českých jedlých kaštánků, pravidelný odběr a ve velkém, prosím, nabídněte.
Email přiložen.

Děkuji

Kaštanovník ze semene.

Semena kaštanovníku můžeme koncem zimy zasadit do květináčů 10cm hlubokých a nechat je vyklíčit na okenním parapetu při pokojové teplotě. Trvá to asi šest až devět týdnů.
Na zvolené místo na zahradě semenáče přesadíme až zesílí, nejdříve však následující rok.

Rostliny pěstované z nažky sice rychle rostou, ale hodí se spíše jen jako okrasné dřeviny, protože plodí málo, nebo neplodí vůbec. Kvalitní odrůdy se očkují nebo roubují – tyto sazenice je třeba zakoupit ve školce či specializovaném zahradnictví se širokým sortimentem. Nejvohdnějším termínem k výsadbě je podzim, po opadu listů.
Sazenice kaštanovníku setého je možno zakoupit zde:
http://www.stareodrudy.org/…sety/71.html
http://www.sazenice-stromky.cz/…dka-sazenic/
http://www.krakonosovozahradnictvi.cz/ruzne.htm

Dobrý den vidím že zde probíhá diskuse o kaštanech kde je možné je koupit , já jsem velmi pěkné a roubované stromky koupil zde:
http://www.jedlykastan.cz
Je vidět že se tam tomu věnují, pán byl velmi ochotný. Cena úměrná kvalitě stromků. Mám je již druhý rok a krásně bujně rostou. .jelikož sjou to roubovanci měli by již příští rok začít ( možná) ploditPřeji všem hodně zdaru. Karel

o podzimních prázdninách jsme byli v chorvatsku a tam narazíte na každém kroku, ted na podzim na stánky z kaštany. a já se tam do těch kaštanů zbláznila. tak jsme koupily v obchodě kaštany a dovezly je domů. první pokus se nezdařil. potom jsme našli stránky cuketky a podle jejích rad a vašich komentářů jsme je nakonec udělaly takto: nejprve jsme je dali na 3min. do horké vody a pak jsme je dali na 15min. do trouby na 200st. byli vítečné (až na to že některé byly zkažené)

Dobrý večer,

pocházím z Bratislavy a tam jsme na kaštanech vyrostli. Přikládám několik velmi jednoduchých receptů:

1. pečené kaštany. Kaštany obecně mají velmi krátkou dobu trvanlivosti a dá se říct, že už kolem konce listopadu se kvalitní nedají koupit. Velmi rychle plesniví a vadnou. Naprosto nejlepší jsou přímo pozbírané pod kaštanovníkem kam spontánně po dozrání opadávají v rozevřených pouzdrech. Vylupují se botama – rukama to nejde – jsou mnohem pichlavější než pagaštany. Musí být tvrdé a jaksi „svěží“. V obchodě hlavně tvrdé jako kámen. Cokoli jiného je zralé na nekoupení/vyhození. Nařežou se do kříže, vloží do pěčícího plechu, podlejou trochou vody a vloží do rozpálené trouby tak na 180. Nařezat se musí, jinak by vybuchovali a zašpinili komplet troubu. Každých cca 10 – 15 minut se prohazují. když jsou krásně otevřené a měkké – což pravidelně testujeme na vzorku – jsou hotové. Kaštany jsou spíše ovoce než zelenina – u nás se nikdy nesolili (ani v Rakousku – tam jsou také typické) – mají delikátní nasládlou chuť, kterou sůl zkazí. Kždý si loupe sám a užívá si to. Někdo má rád křupavější, někdo měkčí…
2– vařené kaštany. Nenařezávají se – byli by vodnaté. Vaří se cca 45 minut, ale opět – testování odhalí vše. Loupou se hůře, ale mají více možnostá zpracování, např. na kaštanové pyré. V porovnání s pečenými jsou drobivé a mají více „práškovitou“ konzistenci. Blbě se dostávají ze skořápky – někdy se musí doslova vyškrábnout lžyčkou. Ale jsou měkčí a mají jinou chuť. Ne lepší – jinou – takovou zásaditější a plnější.
3. Kaštanové pyré. Vařené kaštany se pracně vyloupají – vyšťouchají ze skořápek, pomelou se (nebo rozšťouchají jako brambory – záleží na tom, zda chcete pastu, nebo něco jako hrudkovitou hmotu), zalejou se mlékem, přidá se cukr a krátce, ale fakt velmi krátce se provaří (spíše prohřejou). Vzniklá hmota se ještě za horka rozloží do misek, dá se zachladit a v chladném stavu se postříká šlehačkou, nastrouhá se na to čokoláda a pak..... Jenom se to rychle sní, protože je to vynikající. Za mlada to měli v plastykových kelímcích v každé cukrárně na Slovensku. V Praze jsem to ještě neviděl…
4. Nádivka – kaštanové pyré se v naprosto stejné podobě (bez šlehačky a čokolády) použije jako nádivka – použil jsem na bažanta, nebo kvalitní biokuře. Jediněčná, zvláštní, výjimečná, nasládlá, puristická, mirně nezvyklá chuť. Hlavně v komboinaci s výpekem a chutí masa. Zkuste… v nejhorším to nebude chutnat… :-)

Krásný večer.

DD

Fajn experiment, recept – neni spatne pridat javorovy sirup, nebo nahradit cukr medem

Oživím kaštanové téma, neboť je aktuální :) Já peču kaštany v remosce tak 10 – 15 minut. Jde to úplně samo. Kaštany tolik nevyschnou a přitom se krásně upečou.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)