Španělské klobásky Salchichón

Pěkné uzeninové pexeso ,) I když ty obrázky vypadají moc, moc lákavě, tak zase tak velká chuťová exploze se nekonala. I když…, jedna světlá výjimka se přeci jen našla…

Salchichón

Klobásky nebo spíše mini-salámky salchichón jsou jedním z dalších typicky španělských produktů. Jsou vyrobeny ze směsi vepřového masa a špeku (speciální chov prasat Iberico, kanši apod.), která je nejprve naložena ve speciálním nálevu a potom je fermentována přírodní cestou (vysušením) – to vše už ve střívku. Na rodzíl od známějších salámů chorizo není použita paprika a přednost dostává černý pepř. Variabilně se pak přidává skořice, muškátový oříšek a další

Klobásky salchicon jsou oblíbeny jen tak samotné jako tapas, nebo se kombinují ve studených či teplých sendvičích (=bocadillos). Viděl jsem dokonce i nějaké receptury na tapas, kde se salchichon tepelně upravoval (s omáčkou z červeného vína).

Čistě teoreticky by salchichony neměly potřebovat skladování v ledničce a měly by vydržet jen tak. Všechny tři jsou však vyrobeny s přídavkem konzervantů a stabilizátorů a v obchodě je prodávali v chladničce (na rozdíl od suš. šunky Jamon). Na druhou stranu – jedná se přeci jen o low-end určený běžnému supermarketovému spotřebiteli…

Salchichon Artesano – Carne de Magro (0,27 Kg za 2,73 Euro)

Tento kousek je speciální jednak úpravou s bílou plísní na povrchu a jednak masem, které pochází z divočáka. Voní a na povrchu i vypadá jako „uherák“. Na řezu vidíte středně hrubou směs s viditelnými malými zrnky pepře.

Chuťově je na první ochutnání jasné, že se nejedná o klasické vepřové – zvěřina se zkrátka nezapře. Salámek je pikantní, maso má mírně zemitou chuť s dobře rozeznatelným pepřem. Docela zajímavé, ale podruhé bych si stejný typ asi už nekoupil. Uzeniny z divočáka jsou poměrně oblíbené, jen za krátkou dobu mé návštěvy jsem napočítal cca 15-20 různých uzenářských výrobků.

Salchichon Extra de Cerdo Ibérico (0,33 Kg za 4,67 Euro)

Tohle je pro mne asi nejslabší kousek. Ze všech tří je nejdražší (14,15 Euro/Kg) a měl by to být klasický salchichon z Iberijských prasat. Ty prasátka jsou takoví obrovští černí macci, kteří by se měli živit výhradně žaludy, trávou, kořínky a bylinkami. Čím vyšší poměr žaludů, tím vyšší cena. Z toho kavlitnějšího masa se potom dělá Jamon Ibérico.

Jak vidíte střívko je docela hrubé, ale zase má docela pěknou texturu. Rozhodně zaujme!

Na řezu vidíte, že tento salchichon tvoří z více než 70% špek. Ten špek ovšem není moc dobrý (není uzený) a má takovou lojovitou příchuť – zkrátka nic moc. Menší podíl libového vepřového masa v celku zaniká a spíš je tam jen tak k vytušení. Pokud se někdy dostanu opět do Španěl, tak tento typ zřejmě také vynechám.

Salchichon Mini – Julian Mairal (0,30 Kg za 2,90)

Na závěr konečně jeden podařený kousek – originální povrchová úprava, podmanivá pikantní vůně a vyrovnaná chuť. Vyrobeno z obyčejného vepřového, podíl maso vs. špek je asi 1:1.

Na povrchu mozaika z drceného pepře, která nejenže výtečně plní estetickou funkci, ale ještě navíc funguje jako koření. Docela by mě zajímalo, jak je to vyrobeno. Ten pepř je na velmi jemné kousky a drží jako přibitý, přitom v ústech se krásně rozmělňuje a je přiměřeně pikantní.

Z celé trojice jasný vítěz, po kterém se dochovaly pouze tyto fotografie. Tak rychle odešel z dějiště (sic!) mého chladiště....

Na příště mám připravenu ještě jednu klobásku chorizo, fajfkový fuet, několik balení se sušenou šunkou Jamon a ještě jeden sýr, typický pro oblast Aragón, ze tří druhů mléka! Zůstaňte naladěni…

Reklama

Komentáře

jj. fuet patří mezi mé oblébené. slušný se dá koupit v letňaském tescu a i když to asi je jen odvar „pravého španělského“, nedám na něj dopustit (jen nechápu, proč ho prodávají už více než rok jen jako „bundle“ a naprosto nepoužitelnou parodií na nůž …)

Celou řadu španělských uzenin nabízí teď třeba Tesco (možná i jiné řetězce), ale měl jsem z toho pocit, že všechno (kromě choriza) je na jedno brdo – ve složení je vždy laktóza a chuť uzeniny je mírně nasládlá. Je to sice výborné, ale ochutnal jsem jeden a jako bych ochutnal všechny: u těch dalších jsem (s odstupem) nezaznamenal výraznější chuťové rozdíly. Pravda, hodně dělá to, že je to TOLIK jiné než naše uzeniny, ale stejně mi to přišlo všechno hodně stejné.

anjin:

fuetek ještě přijde, to s tím nožem je dost ftipné. milovní fuetků, tak již vlastní kolekci pižláčků :)

Zdeněk Burda:

určitě nekdy zkuste, je to občas příjemná změna ,)

pixy:

souhlasím, kromě paprikové klobásky chorizo, sušené šunky jamon a tady těchto typů včetně fuet, tam další typy moc nepoznám. určitě velkou roli hraje způsob výroby, ze kterého, ať chtějí nebo ne, dostávají vždy obdobný styl…

Na druhou stranu podívejte se jazykem Španěla na naše salámy. Vždyť všechny tvrdé chutnají naprosto stejně.

Na Španělsko ale vzpomínám hlavně v souvislosti s jejich sušenou šunkou. To je úžasná dobrota.

Note to myself: po desate vecer blokovat obrazky z cuketkova blogu/zamykat lednici :)

Prijemny clanek k prijemne snidani, obdobny „salamek“ do sebe prave laduji. Spolu se susenymi rajcatky, zelenymi olivami, trochou ementalu a prikusuji krupavy kornspitz. Mnam mnam.. :))

Marek:

šunka jamon ještě přijde na řadu :)

Keff:

asi tak nějak ,)

Dan:

no tak to je pěkná souhra, doboru chuť-ť .)

rozdiel medzi spanielskymi a nasimi salamami/klobaskami.
a myslim nielen dovezene zo Spanielska ale aj kupene napr. v Delvite na dejvickom kulataku:
100g vyrobku obsahuje 130-150g masa (ubuda susenim)

ceske vyrobky: 100g vyrobku obsahuje 70-85g masa – lisi sa kus od kusa. tym padom nasleduje kolotoc – doliat vodou – moc riedke – dosypat skrob – nechutne – dosypat glutaman, laktozu, dofarbit, tesit sa ze u nas sa kupi vsetko.

Sim:

vtipné (tragikomicky) a výstižné :) díky

ad chorizo z delvity – prakticky stejné, jaké jsou ve španělských supermarketech. s tímto tedy no problem…

Mne teda nejvice oslovil ten bily plesnivy – opravdu zemita a vyrazna chut masa neni nicim zbytecne rusena :)).

hmmm … „Pepřáčka“ asi vyzkouším….

U mě teda vede (zatím) křemešník…který je navíc fermentovaný a tudíž bez těch děsných konzervatnů…juchů

Prosím, může mi někdo vysvětlit rozdíl mezi salámem zvaným Fuet a salámem Espetec? Předem dík!

takove dobrutky taky muzeme. Kupujem spise francouzske, s bilou plisni. Jeden jsem dnes mela na predkrm se slanym maslem a dobrou bagetkou.

Pri nákupu takovych to specialitek bych se rozhodne vyhnula obchodum, jako je tesco/albert/spar atd a radsi bych hledala male dovozce tohoto sortimentu, kde si muzete byt jisti kvaltou. Zkuste treba moje osvedcene http://www.delikatesy-online.cz. Tam muzete nakoupit dobroty vseho druhu a vzdy zarucene kvalitni.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)