Poslední odrobinky v tisku

cuketka.cz_odrobinky_cesnek

Tenký, bílý, ostrý a vypasený. H1N1 třes se! ;)

  • Dva videokuchy

Pražský kulinární institut se konečně rozhoupal a zužitkoval svoje zázemí i zásobu spřízněných šéfkuchařů. Na předvánoční trh vydal na české poměry unikátní dílo – videokuchařku s názvem Zapomenuté poklady české kuchyně. Tři DVD, knížka a 60 receptů.

Druhá potenciální hitovka je taky na videu, hlavní star je tu ale šéfkuchař Pohlreich a třicítka jeho receptů z mezinárodní kuchyně. DVD s recepty se prodává pod podivným názvem Bravo, šéfe! za lidovou cenu těsně nad 200 Kč. Na netu už je dokonce k dispozici první recenze, která odhaluje několik podstatných detailů včetně nemilého faktu, že recepty na videu postrádají originální Pohlreichův komentář.

  • Nové stránky SCAE a soutěže

Česká pobočka SCAE spustila nové oficiální webové stránky na adrese www.specialitycoffee.cz a ohlásila první detaily o soutěži Barista roku, ve které se rozhodne o české reprezentaci pro World Barista Championship 2010.

Pokud máte ale na kafe chuť už nyní, zajděte si v sobotu 28. listopadu do Domu kávy na 2. ročník soutěže v přípravě míchaných nápojů s kávou – Velkou cenu DK. Budu tam! ;)

  • Ostrovní speciality

A pak že jsou čeští potravináři nejhorší, pche! Britský komik Alex Riley vám ve spolupráci s BBC dokáže pravý opak. Všechno už tu jednou bylo. Náhražky z umělé hmoty a vody do každé domácnosti! ;)

Pokud se vám TV show Britain's Really Disgusting Food nepodaří ulovit na Youtube nebo na oficiálních stránkách pořadu, vůbec nezoufejte – máme to i u nás! ;) Stačí vyrazit do libovolného supermarketu a nakoupit „masné“ nebo „mléčné“ výrobky za nejnižší cenu…

  • Nejlepší kavárna v Česku pro rok 2009

Je malý rodinný podnik, kde se vaří čerstvě pražená káva z lokální pražírny. Nemusíte tam mít strach objednat si espresso (vždy správná extrakce a objem) ani cappuccino (perfektní mléčný krém). Jednodruhové kávy tam neprzní a věnují jim 100% péči ve french-pressu a ve vacuum potu. Neutratíte tam majlant a po vypití kávy nebudete smrdět cigaretovým kouřem.

odrobinky_cba

Vítězem Czech Bar Awards 2009 v kategorii Nejlepší café bar/kavárna je vinohradský podnik Al Cafetero. Konkurence nechť bledne závistí, a až se vzpamatuje, tak ať dorazí co nejdřív na doučování… ;)

  • Poslední kousky pro Týden

Kdo sleduje moji oficiální stránku Cuketka.cz na Facebooku a můj Twitter, ví to už od minulého týdne. Po cca 3 letech zdařilé spolupráce jsem se rozhodl skončit s rubrikou pro Týden.

Svoje návštěvy vrátím do konce roku zpátky na blog. Ve větším rozsahu, s plnoramatickými obrázky i širším spektrem podniků. Berte to zatím jen jako malou návnadu na znovuosídlení zdejší osiřelé rubriky Recenze podniků. Připravovaných novinek je víc, všechny ale mají svůj čas… ;)

Reklama

Komentáře

Tleskám Al Cafeteru a brzy se tam vypravím právě na vacuum pot :-)!!!

Pěkné, pěkné. Hlavně ten česnek na fotografii. Dnes jsem v holešovické tržnici koupila kilo českého paličáku. Ve špajzu mám tři velké copy, jeden až ze Zelňáku, ale na ty příjde řada až uhodí mrazy.
Pro kterou rubriku budeš psát teď? ;-)

Pavli:

taky mě to potěšilo. dle mého je toto modelový podnik co se týče kvality podávané kávy i servisu. víc takových! ;)

Pivli:

tihle krasavci jsou dílem poskládaní z bedýnek, z domu a samozřejmě z tržnice od tamních pánů expertů na paličák! taky mám před nakoupeno a vše pěkně ve špajzu v chládku… :)

ad Týden – tohle určitě není o přestupu do jiné stáje :) neuprosná pravidelnost i pevný formát rubriky už mě zkrátka za tu dobu dokonale umlátily a tak se vracím zpátky na blog. rád bych recenze trochu „restartoval“ a už teď se nemůžu dočkat – myslim, že to bude sranda. blog stále beru jako domovinu a primární štaci! ;)

jen pro zajímavost drb – v rubrice recenzí v LN prý shodou okolností také došlo k únavě materiálu a pravděpodobně budou také muset hledat novou tvář… ;)

3. ad drb : konečně, recenze laury baranik mě připadaly jako -náctiletý deník.. milý deníčku, dnes sem měla dobré kuře, ale byla tvrdá židle tak tam spíš nechodtě.. :-)

už tam jednou před pár týdny byla recenze někoho jiného.. ,

lettek:

Evan Rail sekunduje v LN už delší čas (myslím, že od léta), tyhle nové změny, myslím, budou zásadnější.

lettek – trefne hodnoceni, to me pobavilo :-)

pan Cuketka – uz se tesim na recenze v novem kabatku! :-) V tom Tydnu jsou docela kratke a hlavne mi na jejich webu vadi, ci spise chybi, vyhledavani recenzi. Musim je prochazet jednu po druhe, alespon podle mest by je mohli sesumirovat. Navic tam desne postradam diskuze k jednotlivym podnikum. Ne ze bych neverila vazenemu nazoru pana Cuketky, ale je uzitecne si precist zkusenost nekoho, kdo tam jedl treba o pul roku pozdeji nebo si zakousl neceho jineho.

Ja osobne bych celemu dilku „Bravo sefe!“ dal 50%. A to hlavne kvuli nasledujicime vecem. 1) jak bylo zmineno v linkovanem clanku, „dabovani“ Zdenka Pohlreicha je proste ulet! Obcas je videt, ze Zdenek mluvi a daber asi nekde spi :( ale hlavni je dojem, ktery je proste srazeny touto neuveritelnou hlouposti. 2) Nektere recepty jsou minimalizovane tak, ze nad tim musi clovek fakt zapremyslet, aby zjistil, co tim vlastne chtel autor rict (coz mozna nebude pripad vetsiny navstevniku tohoto webu).

Kdyz jsem nad tim premyslel, knihu bych si za tu cenu znovu nekoupil. Cili zadna samolepka dneska nebude :)

No, na druhou stranu. Dnes budou k obedu vykostena kureci kridla z knihy. Jsem zvedav.

danulita:

zpětná vazba a rozvíjení tématu v diskuzi – určitě jedna z věcí, ve které je blog nad tiskem vždy ve výhodě :) 100 % souhlas!! :)

Vykostena kureci kridla? :) To asi priprava zabere docela dlouho, jestli se toho ma clovek poradne najist. :)

Dobrý den
Chtěl jsem se zeptat, zda v Praze existuje nějaká restaurace, bufet, pizzerie......která má donáškovou službu a současně se dají jídla platit přes internet? Díval jsem se, že West pizza tuto možnost má pro klienty Raiffeisenbank. Já jsem bohužel ČSOB.

Dobrý den pane Cuketko, už si několik měsíců kupuji časopis Apetit a snad nejraději (kromě dobrých receptů a rad) čtu vaše články (to vy jste mě naučil kupovat český česnek, to díky vám vím více o instantní kávě a kávě obecně, atd.). Pročpak v posledním čísle Apetitu nenacházím vaše postřehy a rady? Nebo se mýlím a jen jsem špatně hledala? Díky za odpověď!

Dnes jsem v knihkupectví prolistovala útlou knížtičku o nemnoho stránkách Bravo, šéfe! a myslím, že je to především reklama na Prakul a snaha vydělat na Pohlreichově popularitě, aniž by se nedejbože lidé naučili jeho vyhlášená jídla dělat sami. Recepty jsou tak stručné, bez jakýchkoliv fint a časů nebo teplot, že se podle nich stejných výsledků nemůžete dobrat. Například u telecích líček (není video, jen tištěný cecept) je jen napsáno „dusíme doměkka“. Nebo u špaget carbonara (taktéž bez videa) je chyba v údajích, takže na 1 porci 80g špaget je na omáčku 500 ml smetany a 500 ml vývaru! Hlavně, že na konci receptu je zdůrazněno, že špagety nemají v omáčce plavat. A to nechávám stranou, že podle italské kuchařky od M. Hazan nebo „Itala v kuchyni“ se smetana nedává. Nemůžu si pomoct, myslím, že recept má být popsaný podrobně, jako je tomu v Basic cooking, Kuchařce pro dceru, Rande s gurmánkou a podobných, tohle je nanic.

Babiččino CD bych doporučila – poprvé v životě jsem podle něj teď dělala guláš a byl skvělý, což připisuji právě V.Fričovi. Žádná haute cuisine, ale poctivá kuchyně.

Kde ten český česnek kupujete!Já všude kam přijdu vidím jen ten syntetický z Číny.

…tak můj drb z 13. listopadu o konci Laury Baranik byl pravdivý ;) viz dnešní číslo. držím palce nové recenzentce a doufám, že lidovky vybraly po delším hledání dobře :) pro start dětěnický masakr motorovou pilou.. docela odvaha! ;)

17: Odvaha, tak jen ať vydrží. Můžu potvrdit skoro vše, a to jsem byl v D. naposledy před třemi lety. Už tehdy to byla jasná turisticko-průmyslová velkovýrobna, a to nejlepší na stole bylo místní pivo. Za dvě hodiny našeho posezení se tam vystřídaly cca 3 zájezdy po stech lidech, ti obdrželi v ceně „zájezdu“ cosi k pití, aniž si mohli vybrat, a za čtvrt hodiny je vyhnali ven. No aby ne, za dalších deset minut se totiž přihnala další várka…

S čím až tak nesouhlasím v recenzi, je nakládaný hermelín, aniž bych hodnotil ten konkrétní exemplář, který ji přistál na talíři. Ale jsem si skoro jist, že naložený „český plísňák“ není ve svaté knize receptu zakotven a tudíž vyžadovat jeho přesné složení a podivovat se odchylkám je zkrátka nemožné. Z mého pohledu tam např. nemá co dělat cibule, o které ŠEV píše. Etc.

17: Dnes na webu je o Lauře Baranik článek http://www.lidovky.cz/…bra-chut.asp?…
oceňuju, že, že zřejmě opravdu chodila pokaždý minimálně dvakrát a snažila se o udržení anonymity. Škoda že končí úplně, tak trochu jsem doufal, že by to mohl být jen konec v lidovkách a recenze na praguespoon by mohly pokračovat – stejně jsem je radši četl v originále tam, než ten překlad v lidovkách (ne že by byl nějak strašnej, ale přeci jen jsem tam občas na nějakou nesrovnalost narazil a potom jsou tu vždycky věci, který dokonale přeložit prostě nepůjdou, zejména pokud si člověk musí dávat pozor i na stylistiku)

One acknowledges that today's life is not cheap, however people require money for different things and not every person gets big sums cash. Therefore to receive some loan or auto loan should be a right way out.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)