Litinové pot-au-feu

Typicky zimní klasika z Francie určená pro všechny, kteří potřebují doplnit energii nebo jen příjemně prohřát svůj zmožený organismus (jako já). To vše spolu s předváděčkou mého nového čtyřkilového miláčika…

Recept na pot-au-feu čili hrnec na ohni

Pot-au-feu je jeden z nejsnadnějších a neefektnějších zimních pokrmů, které znám a podle mého dokáže potěšit úplně každého. Nejvíc ale vždy potěší všechny promrzlé běžkaře, sjezdaře a prknaře s špičatýma nudlema u nosu. Taky všechny chřipkaře, rýmaře, průduškáře, obyvatele velkých měst i obyvatele menších vesnic (Praha, Brno, Ostrava atp.) – zkrátka potěší každého! Pot-au-feu je obrovský hrnec plný vařeného hovězího masa různých druhů, dále voňavého a správně okatého vývaru a spousty do měkka uvařené slaďoučké zeleniny.Co všechno budete potřebovat?
  • hovězí maso (kližka, hrudí, atp. je dobré když tam máte i pořádnou kost!)
  • mrkev (dávám moc, moc a hodně)
  • celer (dávám jen trošku – nechci, aby mi svítila cuketka)
  • kapusta (většinou vynechavám anebo dávám růžičkovou)
  • pórek (pořádný macek, na půl podélně)
  • cibule (dávám dvě celé, na pólech s 8 zářezy do kříže)
  • česnek (dávám opravdu hodně, minimálně 1 celá palička)
  • brambory (vynechávám)
  • tuřín (vynechávám)
  • bouquet garni (svaze bylinek, tradičně je to tymián, petržel a bobkový list; tymián vždy vynechávám)

(Pozn. variací pot-au-feu jsou tisíce. Přidávají se různé druhy masa (vepřové, kuřecí, jehněčí), klobásky, morkové kosti a další druhy zeleniny. Tím, že je recept ohromně snadný, je jeho svádění k variacím obrovské. Určitě podlehněte a zaplňte si hrnec podle své ctěné velechuti ;)

Postup je následující:
  • umyté maso vložte do hrnce do studené vody
  • přiveďte k téměř neznatelnému varu (těsně pod jemné bublání)
  • udržujte maso v tomto stavu cca hodinku
  • na povrchu odlovte lžící všechny ty ošklivé věci
  • přidejte umytou, oloupanou zeleninu v celých kusech
  • vařte sub-bublinkárním varem do své uplné měkkosti
  • (samozřejmě nezapomeňte přiměřeně okořenit a osolit!)

Servírujte nejlépe vše na jednom velkém předehřátém nebo vyhřívaném talíři, maso nakrájené na přiměřené kousky a vývar samostatně v miskách. Finální foto bohužel nemám, celý můj sobotní pot-au-feu podlehl známému foodblogerskému syndromu opozdilého fotografa. Francouzi podávají pot au feu s hrubozrnou mořskou solí Fleur de sel a s horčicí. V tomto se s nimi vůbec nemusíte přít a můžete se k nim klidně přidat.

Tip: pokud se vám zdá vývar příliš tučný – dejte ho ven za okno a počkejte až zchladne. Ztuhlý tuk potom snadno vylovíte a pro své hubnoucí hosty celý pot opět rozehřejete…

Litinový hrnec se smaltem

Pot-au-feu můžete samozřejmě udělat v jakémokoliv větším hrnci (klidně i v těnkostěnném velkém kastrolu), tradiční nádoba na přípravu je však velký litinový hrnec. Ten já nikdy ve výbavě neměl, až letos a tak jsem na něj byl moc zvědavý. Zatím jsem v něm kromě pot-au-feu stačil vyzkoušet několik různých receptů a můžu vám rovnou říct, že jsem z něho naprosto nadšený!

Jedná se o poměrně zdařilou ikejáckou variaci (1190,– Kč, made in france) na klasický model od La Creuset (3590,– Kč, na ten si taky brousím chrup!). Celý hrnec je vyrobený z litiny (váha 4,1 Kg!), která je na všech vnějších plochách smaltována. Od La Creusetu se mírně liší designem a materiálem úchytky na pokličce, kde je místo tepelně odolného plastu zvolena litina (což se mi zdá IMHO jako lepší nápad).

Výhodou litiny je, že perfektně přenáší a rovnoměrně rozvádí teplo. Kromě toho je litinový hrnec nesmírně odolný a všestranný. Můžete jej používat na sporáku (ohni) i v troubě – snese úplně všechno. Jediné na co je potřeba si dávat pozor je, aby vám litina nepraskla při náhlé prudké změně teploty (např. rozpálený hrnec politý studenou vodou).

Hrnec je vybaven masivní pokličkou ve stejné tloušťce materiálu jako zbytek hrnce. Těžká těsnící poklička tady představuje hlavní fintu celého hrnce. Výborně rozvádí teplo a tím, že dost dobře těsní (trošku páry samozřejmě uniká), umožňuje vytvořit uvnitř hrnce perfektní atmosféru pro šťavnatá, do měkka a s maximálním zachováním chutí připravená jídla. Pokud používáte Remosku, tak toto je něco obdobného.

Zespodu je poklička vybavena takovýmahle srandovníma ťuplíkama. Kdo mi poví, na co jsou dobré, dám mu pětikorunu ,) Samotnou kapitolou je drsný černý povrch, u kterého jsem se ze začátku bál, že se na něho bude chytat úplně všechno. Poprvé se moje obava vyplnila a vytvořil jsem nádherné zuhelnatělé variace. Podruhé už se přichytilo jen pár malinkých místeček a od té doby se chová jako úplné zlatíčko a nechytá vůbec nic. Kromě toho, i když se teď úplně do čista vydrhne, stále si udržuje příjemnou vůni jídla.

Litinový hrnec je ideální na všechny dvojbojové disciplíny, kdy je potřeba něco např. trošku osmahnout a potom dodusit/dopéct v troubě. Zrovna dnes se mi s ním podařilo připravit mého nejlepšího moravského vrabce v životě. Nejprve na sporáku udělat základ z cibulky (česneku a kmínu) a zacelit maso (bio bůček a plecko z farmy Sasov!). Potom zalít vodou a už v troubě, s přiklopenou poklicí, vydusit do fantastické měkkosti. Nakonec jsem pokličku odklopil a dopekl do zlatova. Bez přesných časových intervalů, naprosto intuitivně – snová zálěžitost! Na klasickou českou kuchyni jsem dosti levý, proto úspěch přičítám výhradně svému novému hrnci ,)

Jestli máte vy osobně nějaké další oblíbené recepty vhodné pro litinu, nebo máte zkušenosti s tímto typem nádobí – napište mi prosím do komentářů! To samé platí i pro pot-o-fé ;)

Reklama

Komentáře

řekl bych, že ťuplíky na poklici slouží k tomu, aby voda zkondenzovaná na pokličce pěkně po ťuplíku skápla zpět do polívky a nestékala v takové míře k okrajům hrnece, kde pak bublá a prská ve žlábku do kterého pasuje poklička..

AHA!!! ANO, ANO!!!! ….to bude přesně ono, že mě to hned nenapadlo! pětikačka už se kutálí!

(pro ověření teorie příště vyšlu pana C. osobně do nitra hrnce, aby tam to odkapávání reportoval LIVE)

Tak zrovna nad tim „originalem“ od La Creuset pravidelne „slintam“ kdyz jdu po Narodni tride okolo Bottegy :-) Netusil jsem, ze Ikea vyrabi kopii..

Co se těch ťuplíků týče, tak jsem toho názoru, že jsou tam pro snadné & rovnoměrné rozprostření kondenzující páry nad hrncem plným pěkně dušených dobrot.

GK:

jj celá řada La Creuset je k zbláznění, navíc je to klasika. teď ale jak mám v ruce tu Ikea verzi, tak dumám nad tím plastovým uchem. oficiálně má vydržet do 200st.C., což já ve své vražedné troubě docela často přestřeluju, tak nevim nevim…

Jakub B.:

a… a…. a… nebo tak! ;)

No koukám na ten hrnec v IKEA už půl roku, co ho tam mají, a vrozená škudlivost mi vždycky zabránila… Koupil jsem tam ale perfektní litinovou pánev (takovou hranatou, vroubkatou, co udělá na mase proužky) a ta je dobrá právě na ty „dvojbojové disciplíny“ – panenku, stejk etc. rychle orestovat na velmi rozpálené litině a pak to celé dát do trouby na 150° dojít. Litině to právě vůbec neva, neměla by se asi úplně odmašťovat a po třech měsících používání je taková – na prostě pěkná… Můžu jenom doporučit.

BTW – To plastové ucho do trouby bych si asi netroufl; jednou jsem do ní v náhlém pominutí smyslů strčil Zepter a smrdělo to hrozně

vfb

Tak jako první zástupce ženského pokolení musím přiznat, že hrnec je sexy a mám pro něj slabost, tzn. „musím ho mít“ :-) Každý litinový hrnec je solidní, ale tento je navíc opravdu fešácký. Už vidím živě, co všechno by se s ním dalo dělat. V „červeném“ provedení je kouzelnej ;)

Tento hrnec je absolutně nepostradatelný pro přípravu hovězího „Bourgignon“. Podávala bych na stůl rovnou v tomto hrnci ;)

Podávala bych na stůl rovnou v tomto hrnci ;)

Naprosto! A snad i více autenticky.

Malá poznámka k „pomalému vaření“, jehož jsem fandou: když se takový fešácký superhrnec náležitě rozjede, lze ho pak zabalit do mnoha vrstev utěrek, ručníků, pokrývek, atp. Mnohý by byl překvapen, jak dlouho se pak uvnitř udrží efektivní teplota bez výdaje na další přísun energie.

(Pozor: Isolační tkaniny vstřebají aroma pokrmu. Nepoužívat nový nejlepší svetr partnerky/partnera.)

K uplne spokojenosti mi chybi informace, kde se da poridit ono „bio maso“. Jinak – co se tyce nejblizsiho vikendoveho jidla, tak mam tentokrat jasno uz v pondeli. :-)

vfb:

to s tím odmašťováním je dobrá poznámka, je dobré tam opravdu udržovat přirozeně zajetý povrch.

jinak taky jsem si pořídil tu proužkatou pánev Ikea, ale tu levnější teflon verzi a jsem s ní hrubě nespokojen. teflon po 6 měsících používání pořád něco přichytává a vůbec celá ta pánev je silně verglovatá. na tu litinouvou jsem koukal, tak asi jsem udělal chybu :)

Dolce_Vita:

jj, přesně jak říkáte je to fešák! Bourgignon vůbec neznám, tak děkuju za tip, podívám se na to…. :)

Jednorožec:

ve slow cooking jsem zelenáč. viděl jsem že se na to prodávají i speciální slow-cookery, ale těch specializovaných výrobků nejsem fanda… takže ten postelo-utěrko-cooking to je nová voňavá perspektiva, před kterou spolu s hrncem odteď stojíme :)

ad poznámka v závorce: ROFL :D

Vladěna:

vnější dno je smaltované stejně jako celý vnější povrch hrnce, fotka dna se mi moc nepovedla, ale pro dokumentárnost ji přikládám:

http://www.cuketka.cz/pic/cuketka.cz_litinovy_hrnec6.jpg

to dno je placaté jako když střelí. osobně doporučuji na plyn a na kamna, na sklokeramiku mi to vůbec nesedí (tedy kromě toho, že celá sklokeramika/indukce mi na vaření nesedí)

Kaiia:

obě zmiňovaná bio masa jsem koupil v obyč Delvitě na Červeném vrchu…, pokud vím tak jsou k dostání i v prodejnách Albio (tam je ale většinou velice slabý výběr)

ad teflonové pánve z Ikea: Od vánoc máme z tohoto obchodu obyč teflonku 28cm italské výroby a spokojenost je absolutní. Otázkou však je, jak tomu bude za půl roku a delší dobu. Ovšem velmi také záleží na tom, jak se člověk k nádobí chová, že? :o) BTW ty litinové hrnce mě také velmi zaujaly, v Ikea se dá vůbec koupit spousta zajímavých věciček do kuchyně za docela příjemné ceny ;o)

Doma používáme na vaření litinové hrnce cca 10 let, je to český výrobek, zvenku černé uvnitř modrý smalt. Vaří se v nich bezva, ale až po přečtení tohodle článku jsem zjistil, že na ně můžeme být hrdí :-) A dohromady váží snad 20 kg; při otevření zásuvka úpí a to máme sadu 7 hrnců. Mj. dohromady stály 3000 Kč všechny (jestli si to dobře vybavuji, po těch letech).

Dík za fotku, od Ježíška jsem dostala velký litinový hrnec http://www.smalt.org/babovky.htm
a bohužel jsem zjistila, že se hodí pouze jako forma do trouby (na to je bezva, mám od nich i bábovku), ale já se těšila, jak v něm budu smažit (dno má zvýšený okraj a nejsem si jistá, jestli se hrnec může dát přímo na plotýnku).
Tak si dál na smažení hýčkám 2 staré silnostěnné Alusporové pánve…

:) Timto se vzdavam vyhrane petikoruny na dobrocinne ucely, tj. napriklad na pul hltu dobreho vina pro pana Cuketku ;)
BTW recept me silne zaujal, vyzkousim to variantne ve slow cookeru, ktery prinesl jezisek moji zene..

Ten hrnec je úchvatný, bohužel už mám doma takový ten tradičně tmavě modrý a slouží dobře… A jídlo sice vypadá jako vydatná hovězí polévka, ale už jenom ten název a ten hrnec mne nutí brzy to uvařit…

Juráš:

uvidíte sám. je pravda, že já se s vybevením naprosto nemažu a u mně má každý kuchyňský pomocník službu jako na ruské frontě! holt jsou to jen neživé věci :)

ad ceny v Ikea souhlasím, ale odsuď pocuď, je třeba dobře vybírat. např. nože tam moc nemá cenu kupovat. všechno jsou to věci spíše pro krátkodobý až střednědobý přemosťovací charakter, kdy se potřebuejte vybavit mezitím, než si koupíte něco pořádného, kavlitního a nafurt :)

balda:

no vida, opravud to má smalt uvnitř a litinu venku? tady je to přesně naopak :) ta cena je fajn, gratuluji k výhodné koupi. koukám, že „litinový klub“ žije! .)

Vladěna:

no mně ty hrnce na obrázku připadají, že by snad snesly použtí na sporáku či plotně. jestli si troufáte, zkuste to. já osobně bych se nebál….

JirkaA:

ok já se té pětikoruny také vzdávám a tímto ji virtuálně odevzdávám dobročinnému kyberprostoru :)

s tom slowcookerme, jestli to zkusíte, určitě misem potom napišěte jak to dopadlo. slowcookery neznám a docela mě to zajímá, co to umí, páč v poslední době to v ČR zažívá takový mini hype….

Orange:

samo, že je to obyč hovězí polívka. sám-jsem-se (samsemse:) dozvěděl o názvu pot-au-feu teprve loni. říkejte tomu jak chcete, ale hlavně si to prosímvás brzy uvařte :)))

balda:
Je to opravdu litina? Podle popisu mam neco takoveho doma (venku cerny hruby a vevnitr modry smalt) a je to od sfinxu. Nejdriv jsem si myslel ze to je litina ale je to „jen“ silny ocelovy plech. Hmotnost to ma slusnou a presuny sporak trouba to zvlada bezne bez problemu ale oproti litine to rychle chladne.

Cuketko a copak delas pak s tou zeleninkou, snad ji nevyhodis??? ;) nebo ji take nakrajis na uhledne kosticky a pridas do vyvaru? Teda asi krome te cibulky, tu bych si asi varenou nedala, ale proti gustu asi :) Jinak moc fandim!

lucy:

jéé, teď jak si to po sobě čtu, tak zapomněl jsem to rozepsat. zeleninu samozřejmě servírujeme k masu. já baštím uplně všechno. nejvíc zbožňuju mrkev, růžičkové kapustičky a stroužky česneku, baštím ale i celer a i tu cibuli občas dostanu chuť (jestli je chcete jíst, vybírejte ty menší a zbavte je 2-3 svrchních tuhých vrstev a nechte jen vnitřní křupavé a křehké) zkrátka a dobře pot-au-feu žeru! :)

Hele Cuketko, podla mna Ta Jednorozec vyzyva, aby si svoju lasku k potofe a cervenemu kastrolu doviedol do prirodzeneho konca a poriadne rozpaleny si ho vzal so sebou do postele.

Sim:

:)))))

nádodou! nahřátá poklička zabalená v utěrce je velmi příjemné prohřívátko na všemožné záněty (střední ucho, dutiny atp.)

vezmu-li ale v potaz svou vlastní velikost, zandám se dnes v noci do hrnce celý celičký ,)

všem se omlouvám za matoucí popis, výše popisované hrnce jsme kupovali jako litńáky a až po dotazum od minia a následné vyhledání stánek Sfinx mě přivedlo k zjištění, že to nejsou litiňáky ale smalťáky, smalt je opravdu uvnitř a jak píše minio je to smaltovaný ocelový plech. Ale vaří se v nich opravdu dobře :-)

balda:

na vida záhada rozluštěna! smalťaky, litiňáky, hlavně když se v nich vaří dobré jídlo ;)

smalťaky, litiňáky
Čirou náhodou jsem zrovna kápl (v silných chvilkách se samoučím) ve slovíčkách na
cast-iron saucepans = des casseroles en fonte. Kdyby to někoho zajímalo…

napsala jsem si o tohohle miláška ježíškovi a už mi sedí v kuchyni; ještě jsem ho nezkoušela, ale v návodu píšou cosi o impregnaci mlékem a olivovým olejem před prvním vařením – možná to má zabránit tomu prvotnímu uhelnatění, které se přihodilo tobě?

jeniku:

tu prvnotní impregnaci jsem provedl důkladně, ale moc to nepomohlo. po tom megapřipálení a kompletním vydrhnutí, jsem celou vnitřní plochu hrnce vymazal olivovým olejem a nechal dva dny na pokoji, potom to už šlo bez problémů… :) ale rozhodně doporučuji před prvním použitím i pořádně vyvařit. potom vyzkoušej třeba jako první tohle pot-au-feu, tady se namá vůbec co připálit.

Mily pane Cuketko,

prirozena zenska zvedavost mi nada a musim se optat — copak mate proti tymianu ve svazku bylinek?
Ja byvam ke svym polevkam jeste trochu stedrejsi a do svazecku bylinek (spravne se myslim jmenuje bouguet garni) davam krom bobkoveho listu, petrzelove nati a tymianu i celerovou nat, pazitku, kerblik a zavinu to do zeleneho listu z porku, aby se to lepe zavazovalo.

Doufam, ze nebudu moc prechytrala, kdyz pridam jeste jeden tip a jedno doporuceni:
- mastnotu z vyvaru jde pekne odsat, kdyz pres hladinu zlehka prehodime ubrousek a ihned ho zase stahneme
- trapit jidlo v troube teplotami nad 200C prilis casto neni dobre. Rakovina ciha vsude…

A ten litinovy hrnec me nadchl. Skoda, ze Jezisek letos v Ikei nanekupoval.

zirafko :)

proti tymiánu já vůbec nic nemám, jen posledních cca 6 měsíců jsem na něj „alergický“ a nechutná mi, ani mi nevoní (stejně tak jako šalvěj a rozmarýn). souvisí to taky s nynější modní vlnou – napcat cokoliv zeleného/aromatického do všeho co se nechá.

počítám ale, že do léta se to spraví (až zase zasadím čerstvé). navíc ještě v tomhle receptu upřednostňuju středoevropský ráz – rád nechámvám vyniknout vůni petželky, slaďoučké vařené zeleniny a hovězího masa :) váš svazeček vypadá moc dobře! pokud mám zrovna za oknem čerstvé bylinky, tak moje polévková kytice se také rozrůstá!

ad bouquet garni:
máte pravdu chybí mi tam ůůůůůůů, to by mi moje pani profesorka franštinářka dala za ucho, opraveno. díky za bystré očko!

ad finta s ubrouskem:
čubrnim! vypadá to na bezva fintu. přiznám se, že osobně neodtučňuji – bez tučných oček na hladině, nemohu žít! :)

ad trápení jídla nad 200st.:
to s tou rakovinou je trošku hysterie. veřte, že teplota uvnitř hrnce, popřípadě vnitřní teplota těch potravin je mnohem nižší než oněch 200st. pokud pečeme v otevřeném, tak nebezečí hrozí pouze pokud se nám podaří některé části připálit/zuhelnatět, jinak je to bezpečné. (samozřejmě dotohoto nepočítám skladbu diety, tuků, atp.)

právě tenhle litinový hrnec s dýnkem je k jídlu velice šetrný, jídlo je převážně dušené, až v konečné fázi se jídlo klasicky peče.

jinak příklad úplně nezávadné receptury, kde je zapotřebí teplota vyšší než 200st je např. domácí bílý chléb(právě testuji několk receptu, jedna je dokonce s použitím litinového hrnce!), nebo placky pita. tam díky vysoké hydrataci těsta, vyhází výsledná potravina i z takových vysokých teplot zcela netknutá….

Óóó, děkuji velmi pěkně za dlouhou odpověď. Musím se přiznat, že už více téměř dvě hodiny bloudím po Vašich stránkách, pročítám si, prohlížím a obdivuji. Vypadalo to dokonce, že se dnes jen tak spát nedostanu, ale nakonec jsem si vymyslela systém: Roční zpoždění ve čtení tohoto úžasného blogu doženu postupně. Každý měsíc jeden loňský měsíc. Jsem zvědavá jak dlouho mi tento plán vydrží (-:

O módnosti aromatických bylinek jsem se dozvěděla až teď. Ale s módou nevědomky jdu: Rozmarýnu mám na chodbě a pokaždé, když kolem ní procházím, tak ji pohladím a její vůně mě stále neomrzela. Na šalvěj už možná bude alergický manžel, protože ho pro pár čerstvých snítek vyháním každou chvíli na zahrádku.
V pěstování bylinek doma mám tendenci ignorovat roční období a podařilo se mi zmanipulovat k podobnému chování i rostlinky. Takže pokud byste měl zájem, ráda Vám jako poděkování za skvělý blog nějaké květináčky věnuju.

Jinak co se týká odsávání tuku z polévek ubrouskem, tak to používám pouze při přípravě vývarů na zmražení. Když se má vývar odpařovat, tak se tam moc mastných ok nehodí. Ale musím se přiznat, že to stejně většinou dopadá tak, že si shora odeberu okatý vývar na misku a vychutnávám, zatímco se zbytek odpařuje na kýžené množství.

jinak ještě děkuji za informace ohledně vysokých teplot. Nějak moc to neřeším, ale osvěta se vždy hodí. A moje stránky — díky za pochvalu ((-; Pomalu, pomaloučku rozjíždím blog (kdo v dnešní době ne, že?!), ale zatím se jej stydím odkazovat. Mám v plánu do něj upíchnout taky několik svých oblíbených receptů. Do dneška jsem se trápila tím, že nemám dobrý foťák, abych svoje výtvory pěkně vyfotila. Když jsem se ale dozvěděla, jakým foťákem byli foceny fotky na tomto blogu dřív, zjistila jsem, že i s kompaktem se dá leccos vykouzlit. Takže jdu s chutí do toho (-:

jejda, jejda. omlouvám se za sáhodlouhé vykecávání do komentářů a dávám souhlas k redakčnímu krácení tohoto blábolu. Nebo ho ani nemusíte publikovat. Stačí, když potěší pana Cuketku. Nemusí potom další lidi otravovat (-;

Mimochodem nevite kde v Praze sehnat pravou Fleur de sel?

Jak jsem slibil, tak jsem ucinil a dnes jsem si tohoto silneho vyvaru dopral. Pouzil jsem rostenec a trosicku zeber. Jedine, co me malicko rozladilo bylo, ze porek se v hrnci choval velmi neslusne a nakonec se uplne a docista „rozžblemntal“. Jinak vse probehlo podle planu a ocekavani. Prekvapilo me, jak je takovy vyvar syty. Vynikajici. Jiz se tesim, az bude cas vecere, neb jeste zbylo. :-)

Byl to pro me natolik esteticky zazitek, ze me primel k reinkarnaci meho fotoblogu. :))) http://kaaia.rohozna.cz/rfb/index.php?showimage=81

zirafka:

no nebojte, cuketka neuteče :) žirafčin blog hnedka sem, chci ho vidět!!!

Muff:

tipoval bych to na fdf.cz

Kaaia:

u té zeleniny jsem možná zapoměl dodat: přidává se opravdu až na konci tak aby nebyla uplně rozžblemtaná, je potřeba si to hlídat.

jinak mám ale velkou radost, že se povedlo :) dokumentární fotka moc pěkná!

Jak jsem slibil, informuji. Pěkný kousek pečeně z krku, tři slušné špalíky morkové kosti a později všechno možné zeleninové jsem napchal do slowcookeru (brambory ne, ty už se tam nevešly). Válelo se to tam na vyšší stupeň dobrých šest hodin. Výsledek super, dokonce ani pubertální dcera se nad tím neofrňovala. Pro případné následovníky drobné zkušenosti – zatímco mrkvička a růžičková kapusta zůstaly příjemně mírně křupavé, celer s petrželí mohou přijít do hrnce o chvíli později a cibule, pórek a česnek ještě podstatně později (odhaduju, že by jim stačilo tak hodinka, hodinka a půl). Maso bylo příjemně šťavnaté, tak akorát ani rozblemtané, ani tvrdé. Jako zpestření posloužily kostečky bílého francouzkého chleba jemně přismahnuté na másle a příjemně svěží náááádherně dlouhý rýnský ryzlink 2005 pozdní sběr z Bzence. No prostě jako obvykle, hubený nás nedostanou!!!

JirkaA:

znít to naprosto báječně, jak jste se s tím doma popasovali. je super vědě, že i ve slowcookeru je to hračka. výběr ryzlinku je podle mě super, pokud ještě navíc stál za to, tak – co víc si přát?

díky
:)

Kdyz vas tak tady ctu, urcite byste mi poradili…Potrebuju si koupit nejake zakladni hrnce do jiz brzy nove kuchyne. Nejak nevim, na jake parametry se upnout a pritom nevyplaznout veskere uspory… Poradte mi, prosim, s cim mate zkusenost. Jinak k Vanocum jsem dostala uzasny hranaty hrnec z nejakeho supertitanu a lepsiho neni. K svatbe mam jeste slibenou panev. Ta je normalne kamenna, tezka (na moje artroticka zapesti to nejhorsi…)ale je to fakt bezkonkurencne jednicka. Mam doma letak, tak pak poslu odkaz na web. Stoji snad 3000,- ve sleve, ale tady se investice vyplati. Rodice ji maji uz rok a temer ji neuklizime, stale v obehu. A takove cerstve jehneci je na ni fakt mnohem lepsi bez tuku, protoze ona tu stavu podrzi, narozdil od teflonky, ktera stavu spis vysaje a vypari. Delali jsme pokus, a ac nejsme vyznavaci vareni bez tuku, to maso proste chutove bylo lepsi…

Magdalenka:

značky radit nebudu, doporučím snad jedině vyhýbat se naákupu v supermarketu. myslím že taková rozumná základní sada hrnců je:

- velký hrnec na těstoviny a vývary (používám často)
- menší kastrol na všechnomožné
- malý kastrůlek na všechno (používám často)
- velká hluboká pánev s pokličkou (nejuniverzálnější věc na světě)

s tímhle podle mého vystačí úplně každý. v poslední době se mi už nadobro znelíbil teflon a mám už jen dvě teflonky pánve, které co nevidět vyhodím. rozdíly při použití klasických tlustostěnných pánví jsou markantní!

a já ještě doporučím vyškrtnutý tuřín,nevím jestli se dá koupit,já si ho pěstuji a mladé tuříny jsou vynikající a do dušených jídel jak dělané.Dá se také přidat vodnice.

nedavno jsem zdedila postarsi litinak La Creuset. Je zluty a uchytka na poklicce i usi jsou plastove. Po dnesnim, PRVNIM, pokusu bych spise mela napsat, ze byly plastove. Uchytka na poklicce se po cca 20 mitutach v troube zacala rozpoustet a tak jsme ji odstranili. Nastesti pod plastem je litina. Plastove usi drzi a vypada to, ze i vydrzi! Pritom na prvni pohled bych rekla, ze to byl stejny plast!!
Hlavne, ze cesnekovo-houbove kotletky se v litinacku nadherne probublaly a za chvilku je budu servirovat.

joj, tak to je tedy gól s úchytkou! uvidím jak se mi z dlouhodobého hlediska osvědčí tahle Ikea, potřebuji ještě jeden větší rozměr, tak podle toho budu vybírat.

díky za zkušenost…. hodí se vědět ,)

Zahlédla jsme tu poznámku o slowcookeru, já ho mám, ale zatím jsem v něm nechala „uvařit“ guláš z vepřového a pak mě napadlo, že mi to ušetří práci, hlídání a tak a vypustila jsemv něm sádlo. Povedlo se. Určitě to bude skvělé na pomalé vaření masa ve víně, ale zatím jsem se k tomu nedostala, ale zdá se, že ho mohu doporučit:-)

Pane Cuketko, tak jsem úspěšně vařila z krůtího masa a bylo to mňam. Jen jeden problém vyvstal – servírova jsem maso se se zeleninou a vývar pak zvlášť a po těch dobrotách jsem na vývar už neměla chuť, co s tím :-).

Myslim,ze ty tupliky na poklici jsou proto,aby z nich hezky odkapavala odvarena voda :-)

všechny zdravím. hledala jsem odšťavňovač a skončila jsem tady. zatím nevím jak je to s tím pomalým vařením. už jsem o tom slyšela teď jsem našla pomalý hrnec a vím, že je to chutné. ale asi se zničí všechny vitamíny ne? mám z ikei ten litinový hrnec a pánev. úžasné. kde bych mohla najít ještě další informace o pomalém vaření? nebo má někdo vyzkoušené pomalé vaření v litině a troubě? díky za radu.

kockomil:

vítamíny jdou do háje to je jasné, ale například u mrkve a rajčat se delším tepelným zpracováním jejich stravitelnost i biologická hodnota zvyšuje, nemluvě o úplně jiné škále chutí u všeho ostatního .)

s ultrapomalým vařením (přes noc) zkušenosti nemám, mám starý typ trouby bez přesného nastavení teploty…

Ztracené vitaminy se dají snadno a rychle doplnit syrovým salátkem buď u téhož, či u předcházejícího, či u následujícího pokrmu.
Nejen vitamíny živ je čl…cuketka.

Re: Pomalé vaření:
Opakuji se tu: Prohřejte dokonale vše k varu. Pak balte, balte, balte.
Ručníky, svetry, deky, noviny, jánevímco. Ráno to bude furt horké!!

Jednorožec:

jěé tak teď jsem skoro chtěl vzít tužku do ruky a nakreslit si hrnec v péřové bundě. nyvlučuj, že to ještě udělám. díky!

ty ťuplíky na poklici? já myslím, že úvaha o odkapávání kondenzující páry, je příliš laciná. co uvažovati takhle: po dosažení varu pokrm pod poklici vzkypí a ve formě pěny, opouští nádobu. ale pozor! my máme ťuplíky. bubliny narazí ťuplíkové je rozruší a nic neuteče. az ten hrnec budu mít, tak to hned vyzkouším. ahoj

Litiňáček jsme zakoupili. Červené už nemají a nebudou mít. Tak máme hráškově zelený. Už jsme bublali burgundské hovězí a rilettes.......je to bomba!

tohle je jeden z výsledků..
P.
:-)

Bali:

naprostá. už se mi dokonce i „zajel“, recepty se daří s čím dal větší gracií :)

honza:

zajímavá úvaha, to mě nenapadlo! ale myslím že mě jen valite po ušach :))) nebo ne?

Papaja:

no jo koukal sem na to, na ty přerostlé pistácie :))) fotky máte nádnerné!!! do hovězího jsem se ještě nepustil, chybí mi na kontě i rillettes, achjo, ale dělal jsem teď takovou vysokou mutaci musaky (z nouze z nedostatku nádobí) a bylo to bombovní :)

No, mně se ten Le creuset moc nezdá, je to hladký smalt úplně všude a poté, co se mi povedlo poškrábat mísu z pomalého hrnce drsnější částí houbičky na nádobí, tak bych se bála, i když kdo ví, co to je za glazura na tom PH. Já se nakonec plácla přes kapsu a šla jsem do čisté litiny bez smaltu, zatím mám pekáč koupený zde. Je už předem promaštěné, první jídlo dopadlo výtečně, uvidíme, jestli se to bude nadále udržovat v podstatě samo, nebo to budu muset občas přemastit.

Terynko, litina znamená litý kov. Železná litina znamená lité železo, a to se bez ochranné vrstvy z jiného materiálu prostě rezne.
Výjimkou jsou hrnce, které se dělaly dříve, a měly okraj bez ochrannného smaltu – ta se musela promazávat jedlým olejem, aby to nerezlo. Litinové pánve našich babiček bývaly celé železné, a ošetřovaly se také olejem.
Dnes se používají zvláštní smalty, lesklé a hladké pro dobré ošetření, nebo hrubé s nepřilnavými vlastnostmi.
Čistou litinu bez takové ochrany byste musela dávat na sklokeramickou desku s nejvyšší opatrností, protože jen těžko bude mít naprosto hladké a rovné dno.
Myslím, že litinové nádobí znají nejlépe ve Francii a v UK, tedy Bali a Jednorožec vám poradí víc..

Ahoj,
teď jsem zahlédla velmi podobné litinové? hrnce, pekáčky a pánev v Hypernově na Chodově. Nemají k tomu sice žádné popisky, ale vypadají parádně – hodně těžké, silné (nejen) dno, s ďublíky na pokličkách a ČERVENÉ :-). Chodila jsem mlsně kolem nich hodně dlouho, ale ty bez jakýchkoli info jsem si netroufla je koupit :-(. Nevíte o nich někdo něco? Doma používám třicetiletý černo modrý litiňák české výroby – zde zmiňovaný, ale už dosluhuje.

Já mám z Hypernovy litinovou pánvičku a funguje zatím bezvadně:-) Zřejmě se jedná o nádobí polského původu, ale snad to v tomto případě Polákům výjimečně klaplo…

díík, asi se tam pro jeden pekáček stavím :-)

22 mesicu po precteni tohoto clanku jsem odolaval, ale nakonec stejne podlehl a vydal se do IKEA pro sveho litinace. :) Casy se meni – uz ne oranzovy, ale modry, uz ne made in france, ale made in china, uz ne 1190, ale o dve stovky mene.

Dojmy strucne: NADSENI!

Dojmy detailneji: sympatak na prvni pohled, krasne se dovede rozparadit a teplo si udrzi opravdu dlouho. Vaha poklicky zajisti, ze pary utece opravdu minimum. Prijde mi to jako takovy polovicni papinak. :) Zatim jsem jej stihl zamestnat pouze 2×, jednou hovezi platek (+cibulka, zampiony) na dvojbojovy zpusob, podruhe pot-au-feu dle tohoto clanku. S obojim si poradil vytecne a drahoty nedelal ani s umytim. Proste parada.

63: Mezi tou modrou a oranžovou bylo ještě zelené mezistadium (-: Koupil jsem zelenej oválnej silně zlevněnej, když zaváděli ten modrej. Ale zatím jsem ho nezkoušel – čeká na stěhování do vlastního bytu.

Mám oranžový hrnec a pánvičku.Úžasné, pánvička je součástí sporáku a vařím v ní každý den. Teď mě zaujal pomalý hrnec ale mám dojem, že se dá použít právě ten můj litinový,který bych dala na indukční vařič na 70stupňů třeba na 10 hodin. Máte někdo zkušenost? Jinak když bylo nádobí nové, tak jsem podle návodu v něm vařila mléko a nebyl nikdy žádný problém.

Le Creuset se dá koupit na webu (zadej le creuset a třeba prodej), v Plzni ho mají v prodejně Midaro atd. Problém je, že ceny jsou oproti těm na západě horentní a sortiment neúplný. Proto doporučuji podívat se po nádobí spíše v zahraničí.

Tatínek tomu říkal polévka silačka a jako děti jsme to nenáviděli, jj taky olivy byly jednotkou hnusu :-)) Ted už jsem poučená a polévkou silačkou se léčím i z duševních kocovin :-))-
Ideální je to vařit na kamnech, celý den. Dávám do opravdu velkého hrnce – maso, kosti, zeleninu, pepř, nové koření, bobkový list. Když to po několika hodinách provoní okolí, scedím vše a pak už povařím jen maso a čerstvou kořenovou zeleninku. Nakrájet na větší kousky, šup s tim na talíř, francouzskou pálivou hořčici k tomu a máte boule za šima :-)))) B.

jeee… ty smaltovane cerno – modre hrnce mam taky, a rikala jsem si, jestli to neni spatne, ze se k nim chovam, pecu v nich a varim, jak to delam, a ono je to na to urcene.. takze jsem potesena, mimochodem, kdo je jejich vyrobce vlastne?

To farfalla: možná že to vyrábí i někdo jiný, ale s největší pravděpodobností se bude jednat o bývalý Sfinx, nyní CEBS, sídlící v Č.Budějovicích. Já jsem až na základě přečtení této diskuse právě zjistila, že se nejedná o litinu:(, nýbrž o silný ocelový plech. Na svých stránkách tomu říkají BSE litina, čert ví proč…
Nádobí je to nicméně kvalitní, to zase jo. Já osobně třeba určitě radši smalt než nerez.

no, je to skvely:-) ted jsem v tom z nedostaku jineho neuspineneho nadobi s poklici pekla kachnu, super:-) priste za nic nemenim.

tak teda jsem koukakala a četla a mám dilema s hrnci.mám doma jeden rendlík s tou fialkovou glazurou uvnitř.takové ty těžké ale nemůžu nikde sehnat tyto výrobky.tento rendlík už mám dlooouho od babičky.tak ani nevím kde shánět.na netu jsem nic takového nenašla.pokud by někdo věděl byla bych moc ráda.nejlépe na mail.děkuji vám mockrát za radu kde sehnat.pavlína

luci já vám nevím.myslím že to nejsou ony.ty hrnce.nejhorší je to že mám strach že se už nevyrábějí s tou fialovou glazurou.no juknu na ně ještě jednou, myslíém že to nejsou ony.jste moc hodná děkuji vám.

74: ty na tom odkazu jsou identické s těmi, které máme doma co pamatuji (je mi 30) a odpovídají vašemu popisu, takže tipuju, že to budou ony.

Já si také myslím, že to jsou ony (ten výrobce má být nástupce Sfinxu, od kterého pocházejí hrnce, které pamatuji u babičky já). Fialkovou glazuru mají pořád, mrkněte na detail některého produktu.

Měla jsem v ruce hrnce podobné/nové a přišly mi o dost lehčí než ty třicetileté co máme doma. Asi bych se bála je objednat přes net.

jj už jsem koukala asi to jsou ony.ale mají nějaký malý výběr.jste moc hodná.konečně nějaké pořádné hrnce :-D

tak jsem na koukala a asi to jsou ony.už si jdu objednávat.holky moc vám děkuji.

Nevíte někdo o nějakých levnějších než je Le Creuset nebo Staub, tzn. tak kolem 1500Kč maximálně? V Ikee mají modrý a ten nechci. Ráda bych oranžový nebo třeba i červený. Díky za případný tip.

Ten od Tchiba se mi taky líbil-udělala jsem dotaz, jak je těžký a paní z info mi odpověděla, že 2,6kg. Originál STAUB ve stejné velikosti ale váží 4,4kg…Asi nám to trošku ošidili…Ale cena i design je skvělý/jo a ještě poklice u Tchiba je vroubkovaná jako grilovací pánev, tak co teď???/

ja si objednala cerveny hned, jak mi prisla emailem nabidka – tak ted jsem zvedava, jestli jsem 3000 usetrila nebo 1500 prodelala :D

Mohu doporučit přímo pobočku Le Creuset, otevřeli obchod v Praze Outletu ve Štěrboholech a všechno zboží mají s 30% slevou a každý měsíc akci na jiné zboží. Jejich nádobí je nesrovnatelné s napodobeninami a každý si u nich určitě vybere, jejich obchůdek je opravdu úžasný. Už mám celkem vybavenou kuchyni a jsem opravdu spokojená. :-) Doporučuji :-)

86. Ivana – ten obchod ve Štěrboholích je moc fajn. Už máme taky jeden kousek doma a šetříme na další:)
Navíc je to tam na nakupování oproti normálním obchoďákům docela dobré – úžasné je, že se jde venkem a nemusím prolézat zapařeným prostorem nákupních center za doprovodu báječnou nakupovací náladu navozující hudby.

Obchod Le Creuset ve Fashion Areně je opravdu skvělý, mají tam širokou škálu barev kterou stále rozšiřují, takže si tam každý vybere právě do té své kuchyně. K litinovým hrncům mají ve stejných barvách i zapékací misky různých tvarů a velikostí.. prostě nádhera:)

89. No já ty smaltované litinové nádobí z IKEA už rok používám, včetně pánve, která je asi na poškrábání nejnáchylnější, a žádný problém nebyl. Viděl jsem 15 let starou a používanou smaltovanou litinovou pánev a také byla naprosto v pohodě. (Bylo to v Norsku). Takže nějaké riziko tam možná je, ale určitě nebude tak velké, jak to vypadá po přečtení toho odkazu (což je pochopitelné, když jde o prodejce nesmaltovaného litinového nádobí) a od např. teflonu je to imho velký krok k lepšímu.

To Kytka 90:
jasně, ty rizika jsou diskutabilní, ale jedna věta je naprosto přesná: „Připravované pokrmy nepřijdou do žádoucího kontaktu přímo s litinou, ale s umělou vrstvou – smaltem, nevaříte tedy na litině ale na smaltu.“

kazdopadne na litine varily generace mych babicek – i na smaltu, a nerekla bych, ze zrovna to se projevilo na jejich zdravi:-)

92: a na čem je lepší vařit, na litině nebo na smaltu? ;)

91: A víte, co je zajímavé? Nikde jsem na tom jejich webu nenašel, čím by měl ten kontakt s litinou jídlu prospívat. A napadá mě jen zvyšování obsahu železa v jídle… (-:

To Kytka 94: Ano, to také. Ale co je lepší, vaření na přírodní litině nebo na umělé vrstvě plné chemikálií a barviv?

94:
Jak to, že litinové nádobí od Skeppshult je tak dobré v používání?

Litinové nádobí od Skeppshult jsou rukodělné výrobky s dlouhou tradicí, dle nejlepších technologických postupů a z nejlepších švédských surovin. Tato švédská litina má pak vynikající vlastnosti, taktéž vodí a uchovává teplo rovnoměrně a tak jak má. Toto vše dává připravovaným pokrmům příjemný a chutný povrch a celkovou dobrou chuť. Dokonce nám také dává zdravý přísun železa(prvek který tělo potřebuje), skrze potraviny které jsou v něm připravovány, obzvláště pak, když jsou při přípravě jídel použity kyselé přísady, jako je ocet, víno anebo citron.


Přírodní litina je halt přírodní litina. Moje babička na svůj litinový plát také nedala dopustit. To byly lívance! :-D

Litina že je přírodní materiál??? A v přírodě jste ji našel kde?:)))

Oproti tomu smalt je sklo, které se i v přírodě přirozeně vyskytuje… hmm, možná byste tu reklamu mohl jít dělat jinam.

Ále, tady přeci nejde o žádnou reklamu, ale o to používat zdravý rozum, logiku. Tak tedy smalt je sklo, přírodní materiál, hmmm…a ty barvy v něm a všechny chemikálie tam taky dodala příroda, že? Pro mě za mě si vařte třeba v nádobí potaženém gumoasfaltem – ten se také vyskytuje v přírodě. ;-)

Pro mě je zase důležité na čem vařím a tohle je docela pravda. Nádobí může být třeba ze zlata ale vařit budu na tom s čím pokrmy přijdou do styku – tedy s tou vrchní vrstvou. A tady je třeba v dnešní době dávat bacha.

96 pavluša: Tak to jsem nějak přehlédl, díky za doplnění. Takže zřejmě jde opravdu jen o uvolňování železa a uhlíku (součásti litiny) do jídla. Bez toho se myslím dokážu obejít.

Luka12: smalt sám o sobě je něco mezi sklem a porcelánem, takže vyhrožování tím, co všechno se z něj uvolňuje mi přijde na úrovni babičky z Vieweghových Báječných let pod psa, která se bála, že ze sklenic z olovnatého skla si olíže smrtelnou dávku olova. Za běžného provozu bude patrně podstatně netečnější, než litina jako taková. Diskuse o barvách mi připadá v tomto případě mimo, protože to nádobí IKEA i Le Creuset je pestrobarevné jen zvenčí, zevnitř má toto nádobí barvu litiny, takže je docela dobře možné, že je zde na litině nanesen jen matný smalt bez barviv, ale pokud tam nějaká barviva jsou, používají se stejná, jako u porcelánu…

Ano, je jasné, že je třeba si u nádobí asijské provenience dávat pozor. Určitě bude platit třeba to, že není smalt jako smalt. Ale zrovna IKEA se v tomto k zákazníkům chová velmi dobře, výrobky hlídá a vpřípadě problémů stahuje. Litinové nádobí mají v prakticky nezměněné podobě v katalogu roky (mění se jen vnější barva u řady Senior) a nevěřím, že by se za tu dobu případné problémy něobjevily… A Le Creuset je tak známá francouzská firma, že kdyby byly takové problémy s jejím nádobím, jak naznačujete, asi by se to neutajilo.

Prostě čistou litinu zmíněné švédské značky beru jako kvalitní možnost, ale rozhodně ne jako jedinou kvalitní možnost…

„Litina že je přírodní materiál??? A v přírodě jste ji našel kde?:)))“

Přírodní řízek je přírodní materiál? A v přírodě jste ho našel kde? :-))))))))

99: uhlík je v každém železe(což je vlastně i litina – tam je ho o něco víc), třeba v nerez nádobí, v příborech, plechy do trouby, atd. ;-)

101. jj, to samozřejmě vím, i když z té nerez oceli se bude do jídla uvolňovat železo a uhlík asi míň, než z litiny. To ale nebylo myšleno tak, že je to uvolňování špatně. Jen jsem přesvědčen, že těchto prvků může mt člověk v potravě dostatek i bez vaření v litinovém nádobí… Raději to takhle vysvětluji, protože z toho, jak jsem to předtím napsal, to nebylo úplně jasné…

102: možná je tím hlavním, co Bernarda odlišuje od europiv, ale pšt…

93. myslela jsme na litině smaltovane i te syrove, neomalovane – mam od ni jednu fesackou panvicku:-)

105: Vůbec ne, jak už bylo řešeno, smalt je velmi podobný sklu, takže magnetické vlny jím bez problému procházejí. Stejně jako krycím sklem indukční plotny. Smaltované litinové nádobí by na indukci nemělo mít vůbec žádný problém.

Říkal jsem si, že je smalt spíš asi dobrý izolátor. I když ta vrstva není moc silná…

No nic, do smaltovaného nádobí bych už asi nešel a může být krásné, barevné, „značkové“, jaké chce. ;-)

No vedení elektřiny bych po něm asi nechtěl, ale pro vedení tepla nebo průchod magnetického pole není tenká vrstva smaltu opravdu žádnou překážkou…

Tak nakonec to vyhrál přeci jen ten z Tchiba a zatím spokojenost. Sice nemá na poklici zevnitř ty ďublíky ale dobrý. Jen ta tíha, když se to meje nebo tahá plný jídla… :-) Už mám za sebou 2× Irish Stew a chystám se na Beaf Bourgignon. Mňam.

,,Lucka_B 4. února ʼ09 Le Creuset se dá koupit na webu (zadej le creuset a třeba prodej), v Plzni ho mají v prodejně Midaro atd. Problém je, že ceny jsou oproti těm na západě horentní a sortiment neúplný. Proto doporučuji podívat se po nádobí spíše v zahraničí,,

Ted jsem si přivezla la creuset z holandska a stál mne 170 eur. Takže v čechách je levnější.
Zrovna mi v něm bublá několik masitých hovězích žeber, zeleninka, voňavé bylinky a litr bordeaux.

Komentáře jsou uzavřeny.