Odrobinky mandarinky

odrobinky_mandarinky2

Oloupat si mandarinku, dát si čaj a zemřít… Ni na chřipajznu, blahem! ,)

  • GR 2010

Bezpochyby událost minulého týdne. Nej podniky v Česku podle GR 2010 ve středečním magazínu LN. Desítka nejlepších tady, desítka podle expertů tutaj. Gratulace pro LDBB a hlavně pro nováčky Divinis, La Finestra a Sasazu! Srdnatě zabojoval i Kastelán na 4. místě! ;)

Oficiálně se fialový průvodce představí až zítra, příval novinek okolo GR ale ještě určitě nekončí. Brzy se dozvíme další detaily o příštím ročníku PFF, který tentokrát bude v zahradách Pražského hradu.

Ještě dřív se pak odehraje úplná novinka – GRF, kde budete mít možnost ochutnat speciální degustační menu ve 14 restauracích z průvodce za výhodné ceny. Vzít útokem pražské luxusní restaurace s menu za pár stovek? Ále jo asi… ;)

Doplňuji o nové informace: menu budou za 250, 300 a 600 Kč a budou se prodávat v předprodeji v nejbližších dnech. Téma jídel: národní jídlo svíčková, mistrovský kousek šéfkuchaře a nejlepší jídlo od maminky. Seznam podniků zatím znám není.

  • Ku čtení

Dva nové blogy cvrlikají i v tomhle počasí. Na Kavalérii píšou, že jsou tři a že píšou o brněnských kavárnách. Já řikam jo, blogy o kávě a místech venku miluju! ;)

Eating in Prague je naproti tomu zase pro Pražáky a v angličtině. Mini-recenze, výlety a vaření doma. Krása!

Taky jsem tam objevil naprosto fantastický pořad Depression Cooking with Clara. A kdo je Klára? 91 leta babča, která vaří recepty z dob velké krize o 106! Neuvěřitelné… ,)

  • Bravo, Riccardo!

Doteď jsem si myslel, že název kuchařky Bravo, šéfe s Pohlreichem nějak elementárně souvisí s TV pořadem. Vypadá to ale, že se jen zapůjčuje pro zcela novou řadu kuchařek. Další v bravošéf je totiž Riccardo LucqueAromi! ;)

  • Bedýnky v bedně

Včera večer na četedvujce milé překvápko, které avizovala ChilliJulie – krátký pořad (lze zhlédnout online) na téma bedýnky! Ekostatek Vlkaneč, holešovická tržnice – hala 22, krásná zelenina a ovoce i Cukína. Moc fajn, vidět, jak se mainstream pomalu dostává do obrazu. Jen houšť a větší bedny! ;)

Tangenciálně na TV jsem narazil na další bedýnkový systém Freshbedynky.cz, který kombinuje systém bedýnek založených na bio-ovozelu s rozvozem až domů. Osobně mi takto čistě komerčně pojaté bedýnky bez přímého napojení na malého zemědělce nevadí. Skoro všechno je lepší než ten děsivě sterilní odpad v supermarketech. Máte stejný názor? :)

  • Jít zpátky

A trochu se zasnít. Maria Kalman a její foto-esej Back to the Land. Nebudu rušit… ,)

Reklama

Komentáře

Pane Cuketko, kdyz jsem si prohlizela tu zajimavou skladanku Back to the Land, tak se mi propomenul dokumentarni film Food Inc. Uz jste ho videl? Me nektera fakta sokovala, ale netroufam si odhadnout, na kolik je to pravdive. I kdyz v US je mozne vsechno.
Btw, mandarinky ted sosam kazdy den :-)

Ono „Back to the Land“, no…dobre, no…

Spis je to takovy psychobbable dnesni generace, ktera tak rada ochotne veri nabozenstvi globalniho oteplovani a honem zakazuje a meni zarovky. Sice nas jeste pred triceti lety Newsweek zrovna tak horlive a s vedeckou prukaznosti ujistoval, ze zde dnes vsichni budeme pod ledem.

Nene, nejedna se o beznou udalost, kdyz si Alice smazi vajicko… Rozklepne ho na dlouhou lzici, rucne vyrobenou umeleckym kovarem, kterou pak strci do krbu a tenhle zazrak si pak sni na toastu s TAKOVYM potesenim…

Vsadil bych pravou ruku za to, ze nejedna osadnicka mamina dejme tomu v Minnesote v r. 1860 by dala dva cerstve zastrelene jeleny za teflonovou panev :))))

„Skoro všechno je lepší než ten děsivě sterilní odpad v supermarketech. Máte stejný názor? :)“

Aspoň poslední rok vídám v supermarketech ovozel spíše nahlilý, plesnivý, nedozrálý či přezrálý, nebo jednoduše hnusný, nejlépe vše dohromady, a to s označením 1. jakost. Takže nepoživatelný, ale do sterility má daleko :-). Čestnou výjimku tvoří suprmárketová rajčata, jen nevím, ze které hmoty se vyrábějí.

Osobne musim Freshbedynky velmi pochvalit, tak dobre banany a mango jsem jedla naposledy v Brazilii. Bedynky jsou velmi dobre sestavene, ovoce i zelenina jsou vysoke kvality a maji je ve velice peknych pletenych bedynkach, ktere neprekazeji v kuchyni.Vyjimkou byly rajcata, ktera byla jiz za 2 dny nahnila. Nicmene cilem Freshbedynek je odebirat 99% od ceskych dodavatelu, alespon v lete. Tak mi to pan majitel rekl.
Mimochodem, s bedynkou dovezou i koktejl nebo frutarianskou veceri.

danulita:

chystám se, mám toho teď k přečtení a vidění nějak moc ;) ale obsah je mi znám, víceméně.

Sasicka:

dík za info. mně osobně na stránkách chybí bližší info o tom, odkud zelenina pochází. nestačí mi velmi vágní lokální, české, čerstvé. chci vidět jména farmářů, ještě než objednám! ;)

Cuketko napište svůj názor na Maurerův průvodce na průhlednost hlasování a na způsob hodnocení. díky

Eating in Prague je naproti tomu zase pro Pražáky a v angličtině.

Pražák jsem bývalý. Angličtina je tam americká a něco mi v ní neštymuje. Co by to mohlo být?
Inu: Syntax.
Poslední to úskalí, po celkem zdárném zvládnutí spellingu a většiny proklatých předložek, na kterém si běžný foreigner (innostanec) rozmlátí hubu.
Am I right?
Or am I right.

FLFL: Doporučil bych vám ke shlédnutí například dokument Náš denní chléb nebo takové Koyaanisqatsi.Jesltli vám tohle neotevře oči tak nevím…
Je možné mít teflonovou pánev i „jeleny“?

Vincent:

pokud je mi známo, tak seznam hodnotitelů (či údaje o nich) ani přesný systém hodnocení není znám. resp. je známo jak se hlasuje, ale neví se, jak jsou data přesně statisticky zpracována a jak je zamezeno např. tomu, že někdo hlasuje, aniž by podniky nenavštívil, nebo když někdo fandí svému podniku (šikovně to maskuje mezi návštěvami dalších podniků) a třeba kolik hodnocení je potřeba aby se hodnocení započítalo.

maurer ale toto hlídá a říká, že se jim manipulace daří odhalovat.
je asi jasné že tento typ průvodce zcela visí a padá na dobré pověsti organizátora. taky je třeba mít stále na paměti, že ty výsledky nedali dohromady placení, anonymní a vyškolení profíci, ale že jde v podstatě jen o anketu oblíbenosti podniků mezi českou veřejností. nic víc, nic míň ;)

Cuketko, po dlouhe době s Vámi souhlasím, trošku jsem se bál, že to začnete nějak vehementně obhajovat, napadlo mě totiž jak je to řešené když jednu restauraci hodnoti treba 300 lidí a jinou treba 30 lidí , takže ten průměr je potom hodně moc zkreslující, a za druhé dle známek je 1-vynikající 2-velmi dobré 3 dobré…tedy znamená že prakticky všech 500 restaurací je minimalně velmi dobrých až dobrých což je teda ruku na srdce hodně přehnané…rodíl mezi restauracema je často v setinách:o))…je jen škoda že se mnoho lidí a hlavně samotných restuaratérů tímto „žebříčkem“ nechávají řekl bych minimálně unést…

10. Pane 1R.
za dlouhou dobu prispivani do Cuko blogu uz jste asi poznal, ze to neni filologicky blog, ale ze se zde lesti kliky prazskych hospod.
Pokud si myslite, ze nejspravnejsi anglictina se mluvi na ostrovech patrne jste nepripustil, ze je to universalni svetovy jazyk a ze jako existuje anglicka anglictina, tak existuje i americka, kanadska, newyorska, indicka a take i ceska anglictina. Je neco jineho kdyz jste vystaven anglicky mluvenemu prostredi 24/7 nebo kdyz v ceskem prostredi vytvorite anglicky clanek do blogu, tady by mela byt trochu tolerance.
Podivejte se do stareho (vydana 1990) dobreho Brysona: The Mother Tongue, kapitolky 7 az 10, treba Vam to trochu rozsiri obzor.
11. Mirek
vedle Koyaanisquatsi jste existuji Powaqquatsi – Life in Transformation (1998) a Nuqoyquatsi – Life as
War (2002), oba jsou od stejneho rezisera a oba filmy jsou velice zajimave.

D mane, máte pravdu, že těch angličtin může být celá řada a na různých úrovních. Budu se snažit být tolerantnější.

Asi se to hodí víc sem, když je tu kapitola Ku čtení. Ve fóru Co budete mít dnes na stole se před pár dny řešila (ne)dostupnost kuchařky Viléma Vrabce. Někde na netu jsem pak náhodou viděla nabízet soubor jeho kuchařek v elektronické podobě (pdf), za serioznost neručím, zdroj neznám a navíc bez papíru to není ono. Jen kdyby byl někdo hodně neštastný, že to nemůže sehnat ;-)
A když už jsem i těch kuchařek – Anuše Kejřová – Zlatá úsporná kuchařka – znáte? je dobrá?

Až teď jsem si všimla, že tu na Anuši Kejřovou má Cuketka i upoutávku.

Anuši Kejřovou vlastním v jednom vydání, recepty občas využívám, protože jsou jednoduché a velmi srozumitelné. Ale nejvíc mě dostávají rady pro hospodyňky, jako jak zacházet se služkou, jak ze starých punčoch udělat chňapky. To jsou perly!

19: ;-)) no mě by se možná hodil i ten návod na chňapky, protože ty prodávané mi vůbec nevyhovují. Jedinou, kterou mám zakoupenou a vyhovuje mi, jsem pořídila v budapešťské tržnici. Až ji zničím, musím do Budapešti ;-)

Martina:

jj, nakladatelství motto si u mě zaplatilo inzerci :) myslím, že se zacílením to trefili ideálně!! :)

Zdravím! Nám došla týdenní statistika přístupů na blog, která byla nečekaně velmi povzbudivá, a zástupy kávárnomilných dobrodruhů jsme vystopovali až sem :) jménem celé Kávalérie děkujeme!

Co se týče komentované Anuše Kejřové, i já jsem její obdivovatelkou a vlastním výtisk, jež moje drahá babička dostala od své maminky. Je to dílo neuvěřitelné ženy, skvělé hospodyně, výtečné kuchařky a též vynikajíí společnice, protože jejím receptem na lednovou želví polévku (kteratk želvu dostati že štítu žehličkou) či návody „jak omráčit skokana palicí“ s oblibou bavím kdejakou návštěvu.

ad Úsporná kuchařka Kejřová – na stránce nakladatelství přibyl zkrácený rejstřík. Kaštanový linecký dort, to by mě zajímalo, mám nějaké kaštanové období ;-)

Nevím jestli to už někdo nezmínil, ale freshbedýnky jsou totálně dovozové, čímž se smysl biobedýnek – aspoň pro mne – trochu ztrácí, ale souhlasím, že lepší cokoliv než superhypermarket.
A nesnažím se pomlouvat konkurenci:-)) My jsme totálně přeobjednaní, takže tím to není.
Ale snahu mají, už nás kontaktovali jestli jsme s nimi schopni spolupracovat…

Diano, my měli freshbedýnku ovoce + zelenina. Ovoce exotické, takže samozřejmě dovozové, ale zelenina byla všechna z Country Life a brambory od p. Novotného. Takže to není pravda, že jsou totálně dovozové…

Komentáře jsou uzavřeny.